Home » Artikelen » 111. Spijt als haren op je hoofd? Aai het weg!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

111. Spijt als haren op je hoofd? Aai het weg! — 60 reacties

 1. Ik kon in 2001 een 2 onder 1 kap woning kopen, maar nu niet meer. Dit vergeef ik mezelf nooit meer, waardoor depressie, woon nu nog steeds in sociale huurwoning…

 2. Ik heb mezelf eindelijk vergeven. Ik heb mijn ex-man vergeven, dit al eerder.
  Nu ben ik eindelijk vrij!
  Dankjewel voor je MIR-methode.
  Hartelijke groet!
  Joke

 3. Ik schipper altijd tussen vertrouwen n , waarna ik …als blijkt dat iemand een loopje met mij probeert te nemen…mezelf op mijn kop geef dat ik nog steeds naïef ben.
  En dan ga ik lekker in mijn schulp zitten. Na een tijdje zelfmedelijden en wantrouwen kom ik er dan achter dat dit voor mij toch ook weinig plezier oplevert, sta ik mezelf toe weer te vertrouwen…en vroeg of laat neemt er iemand een loopje met mij.
  Er is geen man overboord hoor, ik laat het niet gebeuren, maar het maakt mij zo moe en denk ik; red diegene het nou niet op een eerlijke/ zuivere manier? En ga ik hier dan een preekje of les in geven? Uiteindelijk is dit negatieve aandacht.

  Ik weet heus wel dat het ook verleidelijk is, om gebruik van mijn “ goed van vertrouwen” te maken. En dat dit niet zal veranderen zolang ik interacties heb met mensen.
  Ik woon niet in een hutje op de hei, dus wil wel graag een soort “ vrede” met mezelf sluiten hoe ik me voel over andere mensen hun gedrag. En geen spijt te voelen over mijn “ naiviteit”
  ik besef nu dat ik stelselmatig mezelf op mijn kop gaf voor naïef zijn…terwijl het toch echt de ander’ s gedrag/ keuze was om zo met mij om te springen.
  Ik kan mezelf niet vergeven voor wat een ander probeert te doen.
  Hoewel ik dit vask besef, voel ik mij toch in meer of mindere mate meegesleurd met mijn emoties wanneer ik me teleurgesteld voel in mezelf of anderen. De tijd die het me kost om weer te herstellen word steeds korter, maar het blijft me moeite kosten. Ik denk dat ik eigenlijk een grote behoefte heb aan contact en gezelschap, en het dasrom erg “ nodig” voelt dat anderen geen misbruik van mijn naïviteit maken.

 4. Mireille , ik ben het niet altijd met je eens . Vaak zeg je : je weet als kind niet beter . Ik wist het WEL , dat het niet klopte . Dat maakt je als kind super eenzaam . Je hebt immers niemand anders dan je eigen ouders . En als die allebei NIET oké zijn , dan sta je er alleen voor . Ik al als 4-jarige . Je kunt nergens naar toe . Steeds als mensen ervan uitgaan dat dat zo is , dan protesteer ik in al mijn vezels . Nu nog steeds . Weet ook nu nog steeds niet wat daarmee te doen . Heel hard wil ik zeggen : KINDEREN WETEN …….

  • Kinderen weten inderdaad ze weten instinctief maar je weet ook dat de macht je ontbreekt om toestanden of gebeurtenissen te veranderen. En zij die wel de macht hebben doen niets ,vinden dat zij gelijk hebben. Komt er hulp van buiten bij leer je al snel dat ook dat niet is wat het zou moeten zijn. Als mensen niet van zichzelf kunnen houden,hoe kunnen ze dan houden van dat kleine kindje?

 5. Beste
  Ik gebruik nu al enkele jaren uw methode ..en voel dat het ook wel werkt ! dank daarvoor ..en tja wat spijt betreft …ik heb eigenlijk spijt van heel mijn leven !..had ik alles maar anders gedaan …maar ja !…ik hoop dat het met uw methode betert !…mvg G

 6. Mooi de methode en kan zeker voor heling zorgen.

  Wat ook voor heling kan zorgen is iets doen met je spijtgevoelens…
  1 van de stappen die je kunt nemen, als je denkt dat dit niet te belastend voor de ander is, is dat je spijt betuigt aan degene die je iets aangedaan hebt, maak het bespreekbaar, ook helend voor de ander. Jezelf vergeven…zeker!

  Warme groet Marianne.

 7. Hoi Mireille, spijt is het juiste woord niet. Of wel?
  Mijn moeder was psychisch altijd ziek , veel opnames dus dat is al niet prettig als jong meisje. Daar heb ik wel wat aan over gehouden , minder zelfvertrouwen, onzekerheid. Vader was stil en was zakelijk. Mijn ex-man heeft zich anders gedragen op het moment dat hij mij niet kon krijgen , dus heeft zich anders voorgedaan dan hij was, daar was ik kwaad over tijdens de procedure in de scheiding nu 12 jaar geleden. Toen ik trouwde in 1990 kwam mijn man mij ophalen bij de voordeur, wat ik toen deed was hem een hand geven en kus op zijn wangen, OEPS!! Ik dacht toen ook , dat zal wel scheiden worden in een moment en jep!!! Er stonden ook mensen om ons heen die keken dus miss onzekerheid maar dat doe je niet als je van iemand houdt. Ik wist het niet want ik was 28 jaar Tja! Ik heb er van geleerd dus spijt maar had wel eerder moeten scheiden maar ja!! het is geweest en het is klaar nu. Nu verder al heb ik wel alles de meeste tijd alleen gedaan met de kinderen en nog nu ze puber zijn. Alles komt goed want ik heb het wel gedaan altijd alleen. 🙂 Groetje, Eva

  • Beste Eva,
   Ja, de vruchten nu plukken van wat je in al die jaren aan leerervaringen en wijsheid hebt verzameld. Je klinkt er vrolijk onder, dus dat gaat vast goed komen, net zoals je al schrijft.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. ik heb spijt dat ik vroeger teveel naar mijn vader en moeder geluisterd heb was er niet bewust van dacht altijd dat het normaal was, en later in mijn 40 jaar huwelijk heb ik altijd te veel ook naar mijn man geluisterd, wist ook niet beter ik dacht ook altijd hij zal het wel beter weten maar dat is natuurlijk niet altijd zo,soms was ik er wel bewust maar niet altijd, en daar heb dus spijt van ,maar de MIR-Methode helpt mij wel al duurt het wel lang ben begin jan. 2015 begonnen ik zat ook wel heel erg vast, heb ook geen fijne jeugd gehad door mijn traumas dus het zal nog wel even duren groetjes ursla

  • Beste Ursla,
   Ja, geef het de tijd. Je hebt nogal wat achter de kiezen! En het is ook zo’n langzaam proces. Je groeit op als kind en hebt geen idee dat wat er gebeurt eigenlijk niet klopt. Dat ontdek je pas later als volwassene. Als je tenminste in een huwelijk komt waar de openheid er is. Velen van ons komen echter in een huwelijk terecht dat een voortzetting is van wat er in de jeugd gebeurde, omdat we dat ook nog steeds als ‘normaal’ beschouwen. Ik ben blij dat je eruit bent en dat je ziet hoe je erin verstrikt was geraakt. Veel geluk en sterkte met het ont-wikkelen van jezelf!
   Groetjes, Mireille

 9. De MIR methode helpt me al 1,5 jaar en ook bij spijt!! Ik kijk uit naar je boek, heb de 2e druk net besteld.
  Bedankt en succes met je werk!

 10. Hai Mireille, Ik kan het niet laten om hier even iets over te zeggen 🙂 Als ik heel eerlijk ben vind ik het jammer dat mensen over fouten spreken, omdat taal op een manier gebruikt wordt die even niet in een hokje past. Ikzelf gebruik taal op een speelse manier, met soms woorden die niet bestaan volgens de woordenboeken. Nou en? Kijk eens naar de wereld van de vermakers, de cabaretiers..die doen dat soms volop. Die nemen het leven wellicht minder serieus of houden een spiegel voor voor diegenen die dat wel doen. Perfectionisme betekent in deze voor mij ook, volgzaam zijn aan de gevestigde orde. Ik vind het niet zo raar, dat een mens een uiterste gaat vertonen hierin, een kramp omdat dit niet altijd lukt. Omdat het weleens vergeten wordt. Vergeten is zo waardevol. Want wij zijn geen mensen voor hokjes, ja misschien voor even, als handigheidje. En juist Pim van Lommel is verder gaan kijken dan het hokje waarin hij geleerd heeft. Ik zou zeggen..geen spelvoutje is ons vreemd 😉 Ik vind het juist een mooi geheel Mireille en heel eigen wijs gedaan. Liefs, Moniek

  • Beste Moniek,
   Heerlijk om zo even een steuntje in de rug te krijgen! En ja, ik vind het werk van Pim van Lommel baanbrekend en sterk inspirerend! Ongekend hoe hij als gevestigde cardioloog onderzoek heeft durven doen naar Bijna Dood Ervaringen. Het heeft ervoor gezorgd dat vele chirurgen toch echt anders met hun patiënten omgaan! Heel waardevol!
   Dankjewel voor je aanmoediging om me vrij te voelen eigen wijze woorden te gebruiken. En jij veel geluk met je mooie missie!
   Groetjes, Mireille

 11. Ja….ok ik heb spijt en schuldgevoelens dat ik mijn kinderen met een Narcistische vader heb opgescheept…………zeker nu ze zelf ook dat gedrag vertonen. Ook heb ik spijt dat ik over de rooie ben gegaan, toen mijn jongste dochter ons paard onnodig liet inslapen en ik haar, om haar tegen te houden, via de mail probeerde tegen te houden, door te zeggen dat als ze dat zou doen, ik haar ook zou vermoorden, een paard kan niet voor zichzelf opkomen, daarom deed ik het….dacht ik toen…..Ik heb daardoor al bijna 9 jaar geen contact meer met beide dochters en snap er helemaal niks van………maar spijt, ja……..heel veel. Nu zijn ze beide moeder en ik ken mijn kleinzonen niet eens……Ach, misschien moet dat zo, is misschien ook maar het beste………Ik kan het leven niet meer aan, en kan die ukken dar beter niet mee belasten……….denk dat ik er uit stap.

  • Beste Angela,
   Je hebt vele jaren op een onhandige manier laten weten dat je zo graag zou willen dat het paard bleef leven en dat heeft helemaal verkeerd uitgepakt. Je zou het zo graag opnieuw en anders doen. Dat kan niet meer. Maar je zou nog wel een keer je dochter een brief kunnen sturen waarin je schrijft hoe je er spijt van hebt. Ik zou er zeker niet uit stappen. De gevolgen zijn dan ook voor je kinderen en kleinzonen. Zou je het op kunnen brengen om naar een MIR-Methode begeleider te gaan of eerst naar je huisarts om dit te bespreken? Ik zou hier zeker niet mee rond blijven lopen, maar anderen met je mee laten kijken om te zien waar en hoe er verandering in je leven kan komen. Want dat het zwaar is voor je, dat is leesbaar.
   Heel veel sterkte! Geef nog niet op!
   Liefs, Mireille

 12. Hallo Mireille, ik heb spijt gehad van het feit dat ik niet meer communiceerde met mijn moeder.Toen ze overleed was ik er een en een half jaar niet meer geweest doordat als ik ging ze alleen maar vroeg naar mijn jongere broers.Het ging dan bijna nooit over mij en haar.Nadat ze was overleden ben ik een jaar lang weggebleven bij haar graf.Wilde toch afstand nemen,heb een brief geschreven ,benoemd wat ik haar verweet, en ook waar ik zelf spijt van had.Heb deze in hele kleine stukjes geknipt in de aarde van een mooi plantje gemengd en dit op haar graf gezet.Toen kon ik het loslaten.
  Fijn dat er meer methodes zijn om de spijt over iets los te laten zoals jou MIR-Methode gr van Ellie

  • Beste Ellie,
   Wat een mooi ritueel beschrijf je! Dankjewel voor dat idee, ik denk dat er meer mensen blij mee zullen zijn. Ja, veel mensen maken keuzes en vaak genoeg is de reden daarvoor zelfbescherming. En kun je jezelf dat dan kwalijk nemen? Het vergt moed om zaken te benoemen en de meesten van ons hebben dat nooit geleerd. Een cursus die daarover veel leert is de ‘Geweldloze communicatie’, of ook de ‘Verbindende’ of ‘Openhartige’ communicatie genoemd van Marshall Rosenberg. Daar leer je de woorden te spreken die we als kind op de basisschool hadden mogen leren. Meestal is de andere partij zich totaal niet bewust van wat ons pijn doet.
   Ik ben blij dat je jezelf op zo’n fijne manier hebt kunnen vergeven en het los hebt kunnen laten!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 13. beste, ik heb geen spijt van mijn scheiding ,wel integendeel. Maar ik voel me wel schuldig nr de kids toe die dat gemis van een nest missen als volwassenen.Het is mijn schuld dat ze nu lijden onder het gemis van een warm nest waar vader en moeder samen zijn…
  ik heb geen spijt,maar had mij het leven na de scheiding wel anders voorgesteld! Ik heb niet voorzien dat het financieel zo moeilijk zou zijn en nog steeds,zelfs nu de kids het huis uit zijn…
  mar spijt van de scheiding voor mezelf? nee.
  hoe kan ik werken met de MIR-Methode voor mijn schuldgevoelens?
  gr
  katrien

  • Beste Katrien,
   Ja, dat het anders is gelopen dan je had gehoopt, is spijtig. Toch heb je gedaan wat je kon en heb je ongetwijfeld je kinderen zoveel mogelijk liefde gegeven. Wanneer je jezelf voor de situaties vergeeft die daarna ontstonden, kun je nog meer liefde vrij maken. In het artikel Nr. 51 Heb jij jezelf al vergeven? beschrijf ik een oefening met de MIR-Methode die je een week lang zou kunnen doen. Dan help je jezelf sneller van je schuldgevoelens af.
   Veel sterkte en vooral veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,

  Ik ben eind vorig jaar begonnen met de MIR-Methode op aanraden van mijn dochter. Ik was toen al een tijdje neerslachtig en gedurende de 9 stappen raakte ik steeds verder depressief dat ben ik nu nog ik heb toen met een begeleider gesproken die aangaf dat ik nogal gevoelig was dat klopt idd nu is mijn vraag denk je dat het nog nut kan hebben om iets met de MIR-methode te doen eventueel met begeleiding. Ik doe wel aan Yoga meditatie oefeningen en zit verder in het behandelcircuit van Psy Q.

  B.v.d.

  Met vriendelijke groet,
  Arjen

  • Beste Arjen,
   Ja, de MIR-Methode zou je wel kunnen helpen, maar ik denk dat je beter eerst de Psy Q-traject kunt doorzetten. Je kunt altijd met je behandelaar bespreken of hij/zij het goed vindt dat je de MIR-Methode ernaast doet. Doe vooral rustig aan en geef jezelf de tijd om te helen. Je gevoeligheid is iets dat je heel serieus mag nemen.
   Veel sterkte en vooral veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 15. Wow, wat een binnenkomer. Heb ooit geld gestolen van een familie lid. Spijt ten top. Echt spijt, spijt, spijt en niet durven te te vertellen. Gaat dit nu verzachten of praat ik alles goed?

  • Beste Chris,
   Kijk terug naar je motieven. Wat maakte dat je dat deed, dat je die keuze toen maakte. Wat bewoog je? Hoe kwam je tot die daad? Wanneer je dat kan zien, kan je ook de jongere Chris vergeven die toen nog niet kon overzien wat zijn daad tot gevolg had. Kijk er naar terug, leer ervan en vergeef jezelf!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Een vriendin van mij zei ooit: spijt, daar doe ik niet aan! Ik vond dat toen zo arrogant. Alsof niet iedereen af en toe spijt ergens van heeft en (in mijn ogen) ook zou moeten hebben! Nu vele jaren later kan ik me helemaal vinden in jouw stuk hierover (prachtig geschreven) en begrijp ik mijn vriendin. Het is een van de mooiste kado’s die je jezelf kunt geven: leven zonder schuldgevoelens en spijt. Het lukt me steeds weer om het te zien en als ik het dan ervaar, daar word ik zo enorm happy (en licht) van!

 17. Lieve Mireille & partner,

  Ik heb spijt en dat is toch zo apart dat ik nu jouw nieuwsbrief lees. Ik heb via internet
  mijn raskatje met wie ik tien jaar samen was, een herplaatsing gegeven. Dit vanwege
  het feit dat ze haar draai niet meer kon vinden sinds zij haar partner-kater van 17 jr.
  verloor door ziekte. Ik dacht er goed aan te doen om haar een nieuwe kans op geluk te
  geven en ging ervan uit dat ze dit kreeg met een andere “vriend”. Ik zag haar in de andere omgeving en constateerde dat deze kater niet happy was met haar.
  De man die haar nieuwe eigenaar is, wil mij niet op de hoogte houden van haar wel en wee en zwijgt mij dood.Hij woont ver weg.De kat en ik zijn gedupeerd want zij wilde met mij mee terug en de man weigerde en dreigde. Heel ziekmakend- ik ben in een week twee kilo afgevallen door deze vergissing.
  Kreeg maag/darminfectie. Wat te doen? Ik ga in ieder geval onmiddellijk
  de MIR-methode doen. Dankjewel hiervoor. Liefs, Helena

  • Beste Helena,
   Ja, dat is ook een hartverscheurende situatie. Ik hoop van harte dat er ooit nog iets mag veranderen. Tot die tijd kun je helaas alleen afstand houden, denk ik. En vergeef jezelf. Als je dit van tevoren had geweten… Je hebt het met de beste bedoelingen gedaan. De 9 stappen van de MIR-Methode gaan je erbij steunen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 18. Mooi onderwerp!!
  Er zijn in mijn leven een aantal situaties waar ik nog wel eens aan denk, bijvoorbeeld als ik voor een situatie sta die een beetje op een vorige lijkt. Dan denk ik daaraan en dan kan ik wel wat spijt voelen ………. Maar dit is dus echt energieverspilling!!!!
  Dan denk ik er meteen bij : “Ik had die keuze toen niet gemaakt als ik geweten had wat ik nu weet …… ” Maar dat wist ik toen niet, dus de keuze die ik toen heb gemaakt was helemaal oke !!!!!
  Trouwens als je alles van te voren zou weten, dan zou je al gaan liggen voordat je valt, dan was ik afgelopen december van mijn fiets afgestapt en had ik toen niet mijn enkel gebroken …… die keuze heb ik toen (onbewust) niet gemaakt en heb mijn enkel gebroken, dit was echt niet leuk, maar we zijn nu 8 maanden verder en ik kan alleen maar heel positief op de afgelopen 8 maanden terug kijken, wat er in mezelf allemaal gebeurd is, heel mooi 🙂

  • Beste Nicole,
   Precies! Wat heb je het mooi verwoord. Zo bedoel ik het precies. De spreuk: “Als je alles al van tevoren wist, zou je al gaan liggen voordat je valt.” ga ik opschrijven. Die inspireert me!
   Fijn dat je zo dankbaar kunt terug kijken op die 8 maanden ‘rust’.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Hallo Mireille, ik heb nu definitief een punt gezet onder mijn vriend, maatje met wie ik 3 jaar lief en leed gedeeld heb. Ik laat hem vrij want hij wil al 3 jaar ruimte en niet gaan voor onze relatie. Hij vind het wél leuk om uitgenodigd te worden op het eten en van tijd tot tijd leuke dingen samen te doen, wil genegenheid maar daar verder geen verantwoordelijkheid voor dragen. Vrij zijn en eten is voor hem het belangrijkste in zijn leven. Ik ga nu mijn eigen weg en laat hem los, voel mij niet verplicht met hem uit dankbaarheid dat hij mij geldelijke steun heeft gegeven met hem in contact te blijven. Ik ga nu mijn eigen weg in liefde voor mijzelf en ben dankbaar voor iedereen die mijn pad kruist. Deze man zoekt geen mensen op en wil het liefst sporten in eigen huis en hij is in alles het tegenovergestelde van mij dat is niet te geloven. Ik leer van iedereen en ga confrontaties niet uit de weg. Maar hij laat alles bij het oude en heeft een muur om zich heen gebouwd en noemt zichzelf een waarnemer. Heeft een zittend beroep en komt niet in beweging behalve door mij, terwijl ik een en al beweging ben en veel heb meegemaakt. Hij gaat niet naar zijn gevoel en wil alles constant begrijpen. Daar wordt ik doodziek van en krijg ik nek- en schouderklachten van. Nu voel ik een bevrijding van alles en zet ik met liefde een grote PUNT achter deze relatie. Groetjes Gina….

  • Beste Gina,
   Het klinkt als dat je volledig gaat voor de liefde en trouw aan jezelf. En daar kan ik alleen maar heel blij om zijn!
   Ik hoop van harte dat je weer fijne mensen op je pad krijgt en dat het je veel moois gaat brengen!
   Veel geluk! Mireille

 20. Ja, ik heb spijt. En ik heb klachten die je in je artikel noemt Mireille. Na de eerste twee weken, met onderbrekingen omdat ik het vergat en toch weer opnieuw begon tot ik echt twee aangesloten weken de stappen 5 en 7 van de MIR-Methode had gedaan op vakantie. Ben ik nu thuis en begonnen met de negen stappen. Het doen van de stappen gaat nu beter. Ik was al heel lang geleden toen ik je in Bergen in de Zwarte Schuur had horen vertellen over de MIR methode met je stappen begonnen. Maar het lukte maar niet om door te zetten. Ik moest eerst een heleboel ander voorwerk doen denk ik want ik zat in zeer ingewikkelde situaties op te veel gebied van mijn leven. Nu wordt het rustiger en overzichtelijker in mijn leven en heeft dit effect op mijn emoties en binnen mijn relaties (kind, partner, naaste familie). Ik heb mijn weg vrij kunnen maken door het verwoestende contact met mijn directe familie te stoppen. Dit gaf lucht. Als in een luchtballon steeg ik op en kon de prachtige vergezichten zien en ervan genieten nadat ik me van ballast had bevrijd. Ik kon weer vrij ademen. Nu eindelijk ben ik in staat de negen stappen dagelijks te doen. Ik ben nog maar net begonnen maar het feit dat ik nu al een paar dagen de stappen doe alsof het tandenpoetsen is (ik mis het als ik het niet doe) geeft me het gevoel dat ik mezelf werkelijk met het juiste (geestelijke voedsel) aan het voeden ben. Ik merk zelfs dat ik de stappen begin te onthouden. Mijn concentratie was weg en het memoriseren was een groot probleem. Ik lees met belangstelling je MIR nieuwsbrieven en nu zet ik zelfs mijn verhaal in de geboden ruimte “Reactie”. Mijn leven lang heb ik me zo onzichtbaar mogelijk gemaakt uit angst om opgemerkt te worden en te grazen genomen te worden. Wel moest ik me dienstbaar opstellen en altijd voor de familie klaarstaan. En ondanks mijn kennis en beroep en inzichten, ik ben hulpverlener, viel ik bij mijn familie in oude patronen. Het eindeloos dienstbaar zijn omdat ik graag in hun midden opgenomen wilde worden. Mijn buitenwereld mijn werk en expertise en de binnenwereld/de familie. Het leven als het dienstbare Indische meisje die geleerd had aan te voelen wat een ander zonder het te zeggen van haar wilde. Geholpen door mijn “gevoeligheid” kon ik ook veel aanvoelen. Het werd een valkuil, want wat ik deed was nooit goed genoeg. Mijn familie met mijn moeder voorop voelde haarscherp aan waar ik naar hunkerde, dus als een worst voor mijn neus werd het voor me gehouden. Als ik nog maar meer mijn best zou doen voor de familie dan misschien zou ik de status “mede gezinslid” krijgen. Ondertussen werd ik systematisch buitengesloten. Toen ook mijn dochter in het spel werd betrokken stapte ik eruit. Er is in mijn gezin van herkomst sprake van open narcistische karaktereigenschappen bij verschillende gezinsleden. Daarbij de problematiek van 2e en 1e “generatie’oorlogs’slachtofferschap”. Heel complex allemaal. Ik heb het aan de lijve ondervonden. Maar uiteindelijk ben ik zover gekomen om na het grote voorwerk verdere fijnafstemming te zoeken in je MIR-Methode. Ik geloof erin. Mijn lijf en onderbewuste is het grote instrument om mijn ratio niet meer de overhand te laten hebben. De periode van overleven is achter de rug.Ik zet door. De MIR-Methode wordt een onderdeel van mijn dagelijkse rituelen. Ik observeer wat het met me doet.

  • Beste Gerda,
   Dankjewel dat je je toch zichtbaar hebt gemaakt, ondanks de jarenlange training in onzichtbaarheid. Wat een dappere beslissingen heb je genomen en wat fijn dat je zo ruimte en rust voor jou en je dochter hebt gecreëerd. Het klinkt inderdaad als een heel complex leven. Desondanks schrijf je als iemand die het aardig kan overzien en behoorlijk sterk in de schoenen staat. Ik ben erg blij dat je de MIR-Methode ‘in je broekzak’ hebt en dat je concentratie verbeterd is!
   Dat het je maar voortdurend goed mag blijven doen!
   Hartelijke groetjes, Mireille

  • Hoi Gerda, Ik moet hier even op reageren. Ik ben tot tranen toe geroerd van jouw prachtig geschreven woorden. Wat een lange strijd heb je gevoerd zeg, heftig! En kijk eens hoe sterk je eruit bent gekomen. Ik maak een buiging!!! Liefs, Nicole

  • Lieve Gerda
   Wat een verhaal zeg!Ik ben heel erg onder indruk.Maar wat ben jij een kanjer!Toen je dochter in het spel betrokken raakte dacht je bij jezelf nu is het genoeg.Als dat geen moeder liefde is geweldig.En wat je gevoeligheid betreft soms is dat heel lastig maar ook heel mooi want jij voelt ook heel goed aan waar het leven werkelijk om draait.En geloof me je mag trots op je zelf zijn.
   Petje af. Fijn dat de 9 stappen van de MIR-Methode helemaal onderdeel van je dagelijkse rituelen zijn.Dat het je maar veel goeds mag brengen. Een dikke knuffel.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 21. Goedemorgen…heb idd ook spijt over iets….niet dat ik gestopt ben met iets maar meer met de manier waarop er gereageerd is.
  Moet het loslaten maar het houd me iedere dag nog bezig.
  Ook al doe ik de MIR-Methode maar denk ; misschien hoort dat er wel bij dat het eerst erger wordt.
  Ook heb ik 4 jaar geleden een behoorlijke operatie gehad waardoor ik zelf ook wel veranderd ben
  Ben blij met de MIR-Methode en ga ervan uit dat het met mij ook wel goed komt
  Groetjes

  • Beste Ada,
   Je hebt meestal niet in de hand hoe er op iets gereageerd wordt. Dat het dan verkeerd uitpakt is bitter en zuur. Het is alleen niet iets waar je spijt van hoeft te hebben, want je kon het niet voorzien dat het zo zou uitpakken. Het komt eigenlijk meer door de moeite die we allemaal hebben om dingen in een paar woorden uit te drukken. Mensen kunnen boodschappen heel snel verkeerd interpreteren, anders opvatten dan je het bedoeld hebt. Daar wil ik ook nog een keer over schrijven.
   Veel sterkte en ja, ik ga er ook vanuit dat het met jou wel goed komt.
   Groetjes, Mireille

 22. Dank je Mireille. Ik ben zo’n type. Iemand heeft eens financieel enorm misbruik van me gemaakt, na een ziekenhuisopname, toen ik ontzettend afhankelijk was. Ik heb het uitgesproken naar diegene en dat luchtte ontzettend op. Ik voelde me weer vrij. Inderdaad ik nam de schuld op me, ik had niet zo dom moeten zijn om mijn pinpas mee te geven. De lichamelijke klachten die ik heb herken ik. Het probleem is nog niet helemaal opgelost, maar ik weet nu wat me doen staat. Dus je artikel geeft me weer kracht. Dank je wel.
  Joke Schouten 71 jaar.

  P.S. Het geld heb ik inmiddels teruggekregen.

  • Beste Joke,
   Ja, zo leren we allemaal onze lessen! Ik vind het fantastisch dat je het hebt durven uitspreken en dat het daardoor kon oplossen. Fijn dat je extra kracht hebt gekregen uit het artikel! Dat het je lichamelijke klachten maar verder mag verminderen!
   Groetjes, Mireille

 23. Ik lees steeds dat je de MIR methode minstens vier weken moet doen. Ik doe het denk ik een jaar. Is dat slim, moet je stoppen of gewoon doorgaan? Voor mij is het een soort ochtend-en avondritueel geworden. Merk ik iets? Tja, dat vraag ik me wel af. Sta ik achter het zelf iets voor je lichaam doen. Absoluut. Vriendelijke groet, Marion.

  • Beste Marion,
   Veel mensen merken er weinig van. Dan is het vooral de kunst om te zien wat er subtiel verandert. Meer zelfvertrouwen, beter grenzen aangeven, verandering van hobby of werk. Dat zijn meestal de signalen waaraan je het kunt zien. En meer energie. En ja, veel mensen doen het langer dan vier weken en dat hoop ik ook! Het is een levensgezel, zo moet je het maar zien. Je kunt de MIR-Methode de hele rest van je leven blijven doen. Kunt het gerust wegleggen en af en dan weer oppakken. Zolang jij je er fijn bij voelt, is dat prima!
   Groetjes, Mireille

 24. Na 16 jaar huwelijk met een zeer narcistische man waar ik zo vreselijk veel spijt van had , door alle vreselijke dingen die zijn gebeurt, ook met m’n kinderen en kleinkinderen . Nu een jaar gewerkt aan spijt en loslaten , van m’n keuze destijds . Ook met hulp , sinds een half jaar van de MIR-Methode . Word ik weer echt mezelf, ook al spijt het me nog enorm het verdriet wat ik m’n kinderen heb aangedaan door m’n keuze . Het alleen door het leven gaan is een opluchting maar ook enorm wennen! Ik ga moedig verder….. zonder Narcist , heerlijk , ! Ien

  • Beste Ien,
   Ik zeg het maar even heel bot: spijt hebben van je keuze om met een narcistische man te trouwen, is de grootste onzin die er is! Dat is namelijk geen keuze, maar iets waar je langzamerhand in rolt. In het begin lijkt alles fantastisch en heerlijk en langzaam maar zeker veranderen er dingen. Het is een soort valstrik waar je niet aan ontkomt. Je kunt jezelf er daarom nooit iets over verwijten! Ik wens je toe dat alle rotgevoelens erover uit je systeem mogen gaan en weet dat de liefde die jij je kinderen en kleinkinderen blijft geven, veel goed maakt.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Ien,
   Het mooiste van dit verhaal is dar jij weer jezelf bent geworden. Ik herken je spijt en zeker enorm veel andere vrouwen zullen dit ook
   Het leven is niet alleen rozegeur en maneschijn.

   Blijf jezelf, geef liefde aan je kinderen en kleinkinderen en er zullen zeker weer fijne dingen op je levenspad komen.

   Wil je evenueel met me mailen, dan prima.

   Hartelijke groet Ada

 25. Dank je Mireille voor jouw methode. En voor alle achterliggende informatie. Kennis doet ons inzichten verschaffen en nog meer groeien. Gefeliciteerd met je nieuwe boek!

  • Beste Ellen,
   Wat fijn dat je er zo blij mee bent en met alle informatie. Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen en uit te zoeken. Hoe meer mensen groeien, hoe liever!
   Groetjes, Mireille

 26. lieve Mireille,
  Bedankt voor deze mooie tip.Ik zit er nog steeds mee verveeld nog zoveel spijt van zoveel dingen en schulgevoelens !Ik hoop met deze tips aan het werk te kunnen gaan ik zou niets liever willen dan dat ik zou kunnen loslaten maar ik vrees dat het zodanig vast zit dat ik er nog flink wat werk zal aan hebben.op het moment dat ik dit lees komt er emotie naar boven…..voor mij een teken dat ik er nog aan vastzit pfffff… ik ben ondertussen al zo een negen maanden aan het Mirren…..
  Liefs
  Paulette

  • Beste Paulette,
   Ja, ik hoop met je mee. Toch is het niet zo dat wat je in al die jaren hebt opgebouwd lang hoeft te duren om los te laten. Als je er eenmaal aan begint kan het sneller gaan dan je verwacht! Sterkte en veel loslaatplezier!
   Groetjes, Mireille

 27. Leve Mireille,

  Ik heb je 2e boek ook gekocht, ik vind het een ontzettend fijn en goed leesbaar boek. Een feestje van herkenning
  En het enthousiasme waarmee je schrijft is (in elk geval voor mij) letterlijk (mooie woordspeling als het een boek betreft) voelbaar!
  Dat je maar mag genieten van al het moois wat je de wereld geeft en ook daar in je drukke bestaan nog genoeg ruimte en tijd voor MIRt.

  Lieve Groet, Monique

  • Beste Monique,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! En wat heerlijk dat het boek je zoveel herkenning geeft. Dan denken we over veel dingen hetzelfde, hoera! Zou je je reactie misschien ook als Review willen schrijven? (Even zoeken naar het tabblad ‘Review’). En ja, het genieten is wel vorm aan het krijgen. Ik wist niet dat het bestond, maar de basisbehoefte ‘vieren’ is er ook. Die neem ik deze weken even heel serieus!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 28. Dankjewel voor deze mail over spijt. Kwam op tijd in mijn leven. Iedere dag heb ik stress in mijn lijf van spijt. Ik ben een waarheidsbrenger en iedere keer wordt ik neergemaaid en heb ik spijt maar ik doe niks fout. Ik heb conflicten met gemeenten en zei hebben macht want zij kunnen je inkomen afpakken. Jij bent hun mindere en o wee als je je mond opendoet of je gevoel laat zien. Hard zijn ze bikkelhard en draaien ze het zo dat jij fout zit en je koest moet houden. Ik vecht voor de rechten van de mens maar is wel heel zwaar in deze tijd. Je mag niet zwart werken en zelf hebben ze schoonmaaksters in dienst met uitkering die zwart werken. Leg me dat eens uit? En dan gaan ze vertellen “pas op voor die Dominique want die gaat je verraden”. Is dat professioneel? terwijl ze mensen uitkering afnemen omdat ze denken dat ze met hobby bijverdienen. Of mensen verplicht laten werken (gratis) in hun winstgevende horecagelegenheden zonder Sociale Hygiëne, EHBO of BHV. Hun antwoord: ‘o, dat mogen wij van de gemeente wij worden daar niet voor beboet. Als ik er wat van zeg dan draaien ze het zo dat ik me slecht over mezelf ga voelen. Dank u. Dank u voor deze mail. En nu zit ik te janken.

  • Beste Dominique,
   Ja, als waarheidsbrenger heb je het beslist niet makkelijk. Ik hoop dat er anderen zijn die dit lezen en zich erin herkennen, want dat zou je kunnen steunen. Het enige wat jij mag doen, is heel goed voor jezelf zorgen, omdat het je bakken energie kost. Probeer het af en toe even los te laten. En kijk of er mensen zijn die hetzelfde denken als jij. Als je je kunt koppelen aan anderen, sta je er minder alleen in.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 29. Hallo,

  Ik heb een vraag… Ik ben Russische en werk aan de MIR-Methode in het Nederlands. Werkt MIR-Methode als ik geen moedertaal gebruik om mijzelf te behandelen?

  Bedankt,

  Elena

  • Beste Elena,
   De MIR-Methode werkt ook als het niet je moedertaal is. Dus je doet het goed. We hebben de 9 stappen wel in het Russisch op de website staan. Kijk maar of je daarop over wilt stappen. Je mag zelf kiezen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 30. Jammer van de fout in de eerste druk.
  En dan kijken er hoogstwaarschijnlijk nog zoveel mensen naar of er spellingsfouten inzitten.
  Tweede druk (mooi) gelukkig goed.
  Het boek van Pim van Lommel, Eindeloos bewustzijn, is ook zeer interessant vind ik.
  Succes ermee !!!

  Geen spijt dat je het foutje niet hebt gezien ? 🙂

  • Beste Hilly,
   Ha ha, leuke vraag! Nee, geen spijt dat het foutje (en de andere foutjes) er nog in zaten, maar wel teleurstelling. Als perfectioniste vond ik dat niet makkelijk. Dan troost ik mezelf met de MIR-Methode en ga ik er vanuit dat veel mensen erover heen lezen en kijken naar wat mijn intentie is. Pim van Lommel gaat het boek nu toegestuurd krijgen!
   Groetjes! Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.