Home » Artikelen » 189. Als je ziek wordt van gebrek aan geld

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

189. Als je ziek wordt van gebrek aan geld — 59 reacties

 1. Beste Mireille,
  Ik ken armoede en rijkdom, ben heel zuinig opgevoed en dat zit nog steeds in mijn systeem, daardoor heb ik moeite om geld uit te geven en dat heeft mijn bankrekening
  behoorlijk doen groeien.
  Ik zoek een goede reden of een goed doel voordat ik iets onderneem of koop.
  Jouw artikel deze keer en de mails hebben mij gestimuleerd om iets te kunnen betkenen
  voor mensen die het moeilijk hebben waarbij geldgebrek een grote rol speelt.
  Wat mij erg raakte was de mail van Rosalie, ik wil iets voor haar doen, kun je mij in contact brengen met haar?
  Warme groet Albert

  • Beste Albert,
   Ik heb je bericht en emailadres doorgestuurd aan Rosalie met de vraag of ze contact met je op wil nemen.
   Dankjewel voor je uitgestoken hand aan haar!
   Groetjes, Mireille

 2. Lieve Mireille, Remco en mede MIRrors. Op een of andere manier voel ik me “geroepen”om melding te maken van een donatie-actie op jullie site die sinds afgelopen dinsdag 5-2-2019 van start is gegaan. Een zeer triest verhaal… Een moeder met drie kinderen waarvan haar echtgenoot zelfmoord heeft gepleegd en daardoor hun hele leven op hun kop staat. Daarbij is hun bedrijfje failliet gegaan, keert de levensverzekering e.d. niet uit omdat het om zelfmoord gaat en als klap op de vuurpijl wordt haar jongste dochter van 14 gepest op school..er is o.a. tegen haar gezegd vorig jaar dat zij geen vaderdag meer hoeft te vieren want die is toch dood…nou ja zeg wat afschuwelijk he!! Ze kan haar hypotheek niet meer betalen en door achterstallig onderhoud was haar huis onverkoopbaar.. Zij is aangemeld door een vriendin bij het tv programma “Uitstel van Executie”. In dat programma hebben ze haar huis verfraaid waardoor het verkoopbaar werd maar nu blijft ze met een flinke restschuld zitten van ruim 76.000 euro. Ik vond het zo een triest verhaal en bedacht mij “als ik toch eens geld in overvloed had…dan had ik de volgende dag met een koffer vol geld naar haar toe gereden…”. Nu blijkt dus dat een bekende van haar een landelijke donatie-actie heeft opgezet!!! Geweldig…ik heb gelijk gedoneerd :-). Moest direct aan jullie denken Mireille en Remco…want de dame in kwestie kreeg een sociale huurwoning in jullie woonplaats aangeboden… Zouden jullie dit ergens in jullie systeem kunnen plaatsen zodat bijna iedereen af weet van deze actie?? Alvast hartelijk dank!! Ik wens jullie heel veel geluk en succes met jullie prachtige MIRmethode. Oh ja, de naam vd actie is: https://www.doneeractie.nl/help-myrjam-om-haar-executie-verkoop-te-slagen/-33486. Liefs en groetjes van Brigitte XXX

  • Beste Brigitte,
   Dankjewel voor het aandacht vragen voor Myriam en haar gezin! Ik ga me erin verdiepen.
   Groetjes, Mireille

 3. Hoe erg is het te lezen hoeveel verspilling er is van geld goederen en energie. Inspecties die hun werk niet doen, onderwijs, voedsel en zorg. Financiële instellingen die steeds weer de mazen in de wet vinden.Zzpers die net hun basisinkomen verdienen maar geen arbeidsongeschiktheidzekering of pensioen. Huizenmarkt die scheef is, onvoldoende sociale huurwoningen etc etc. Een basisloon gaat dat niet laten verdwijnen. Er zal een ander normbesef moeten komen. Daar ga ik maar voor Mirren.

 4. Beste Mireille,

  Wegens de basisinkomen wil ik jouw mee te delen dat mijn moeder in West Hongarije niet geholpen werd in het ziekenhuis en aan haar bed vastgebonden werd. Ze kreeg geen bloedverdunner, geen andere medicatie en haar lichaam gaf het op. De regering daar had mondeling een wet ingevoerd; boven 70 worden mensen niet meer geholpen in levensgevaarlijke situatie’s.Hier in Holland een dag na mijn terugkomst na de begrafenis van mijn moeder kreeg ik een bezoek van een kunstenaars collega. Na mijn verhaal zei ze tegen mij dat er in Holland ook sprake van het zelfde.
  Ik voel me bijna plechtig om dit te vertellen en hulp te zoeken voor iedereen tegen onmenselijke gebeurtenissen hier en daar. Ik vertrouw jou helemaal. Volgens mij ken jij veel mensen die hiervoor aan het werk gaan om dit wat in Hongarije aan de gang is, te voorkomen in Nederland. En waar dan ook. Volgens mij heeft het heel veel te maken met de noodzakelijke
  invoering van de basisinkomen. Overal.
  Verder probeer ik nog contact op te nemen met de Europese Commissie in Den Haag of in Utrecht. Ik maak me wel zorgen. Hopelijk is er nog hoop in de toekomst. Groeten, era

  • Beste Era,
   Pfoe, daar schrik ik erg van. En dit soort schrikbarende taferelen kunnen inderdaad ook in andere landen ontstaan. Het is daarom zo belangrijk dat we met z’n allen wakker blijven of worden en werken aan andere situaties.
   Het spijt me voor je dat je moeder zo naar aan het eind van haar leven is gekomen. Veel sterkte met het verlies!
   Groetjes, Mireille

 5. Beste Mireille

  Een neveneffect van de Mir-methode is dat ik nu af en toe terug de krant durf vast te pakken. Lange tijd heb ik kranten gelaten voor wat ze waren omdat ik altijd overweldigd geraakt door de tonnen aan droevig nieuws.
  Intussen durf ik dus al wat vaker de krant nog eens vast pakken. En gek genoeg blader ik er nu heel anders doorheen dan vroeger. De opdracht die ik geef voor ik de krant open sla is: Breng me naar een artikel dat er toe doet.
  En zo stootte ik vorige week op een artikel over het boek Doughnut Economics van Kate Raworth een econome aan de universtiteit van Oxford.
  En blij dat ik er van werd. Om meerdere reden. Dat deze vrouw de moed heeft gehad om in haar leven economie te gaan studeren en dan vanuit alles wat ze daar leerde en door middel van onderzoek nu eigenlijk in de taal van economen en politici kan aantonen dat economie echt anders kan en dat het nu ook een noodzaak is om verandering aan te brengen.
  Heel wat mensen weten eigenlijk wel dat het huidige econimische denken eigenlijk niet langer zo kan, maar velen hebben niet gestudeerd en worden dan afgescheept met “jajaja zal wel geitenwollensok of communist”.
  Oprecht ben ik blij dat deze vrouw de moed had om de studie economie op te vatten en vanuit de kennis en haar eigen inzicht nu het “hoge toren” volkje wakker maakt.
  Zij is ovrigens niet de enige die Economie aan Oxford studeerde en daardoor ook “gehoord” wordt, ook Yanis Varoufakis studeerde aan Oxford Economie en permiteert het zich om doctrines uit die studie onderuit te halen.

  Ik heb even een link gezocht naar een artikel dat hierover gaat, zodat je na kan lezen waarover het gaat. https://www.ftm.nl/artikelen/lezen-de-donut-economie-van-oxford-onderzoeker-kate-raworth?share=1
  Ik las het artikel evenwel in de krant. Haar boek wordt binnenkort vertaald naar het Nederlands. Ze krijgt gehoor bij politici en bij bedrijven. Dat is zo enorm hoopgevend!

  Dit wilde ik even delen.

  Groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Ja, geweldig is haar werk, he! Het boek is inmiddels in het Nederlands vertaald, de donut economie. Ik was bij een bijeenkomst van Tegenlicht van de VPRO waar ook over haar werk werd gesproken en het is prachtig rond en sluitend over de economie die wij allemaal liever leven. Een economie waar we anders omgaan met elkaar, grondstoffen, milieu en waar ook waarde wordt gehecht aan menselijk samenzijn en welzijn. Prachtig en goed doordacht!
   Dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

 6. Een basisinkomen invoeren zal zeer moeilijk worden; niet omdat er onvoldoende geld is, want dat is er in overvloed.
  Nee, het is omdat het huidige systeem mensen in de macht heeft en een verziekende onderdrukking in stand kan houden.
  Het huidige systeem zorgt ervoor dat velen niet kunnen uitgroeien tot de beste -of betere- versie van zichzelf, dit omdat het machtsysteem mensen helemaal klem zet.
  Wat een verspilling en wat zonde van al die levens! het is een misdadig systeem.
  Wat afschuwelijk om daarin vast te zitten! ook als veroorzaker(s)/ in stand houders, want het is toch dieptriest als je nooit zult ervaren wat echte vrijheid is!

  • Beste Heni,
   Ja, en dat maakt dat velen, en ik vermoed jij ook, blijven doorgaan met het doorvertellen aan elkaar hoe het zit. En blijven bouwen aan alternatieven. Want de oplossingen zijn er allemaal al. Het is een kwestie van eraan wennen en zorgen dat we elkaar aanmoedigen om anders te gaan leven.
   Dankjewel voor je openheid en prettige verontwaardiging! Ben je een waarheidsbrenger?
   Groetjes! Mireille

 7. Paar weken geleden ben ik serieus begonnen met MIR-methode en vandaag realiseerde ik me dat er een kleine verandering in mij is opgetreden. Ik voel de behoefte om me daadkrachtig op te stellen. Ook bij mij is geld als een rode draad door mijn leven gaan lopen. Ik probeer anders tegen geld aan te kijken, en inderdaad er zou meer gedeeld moeten worden dan heeft iedereen het goed. Is het mogelijk om meerdere problemen tegelijkertijd met de MIR-methode aan te pakken of is het beter 1 probleem bij de kop te pakken.

  • Beste Winnifred,
   De MIR-Methode werkt meestal aan meerdere problemen tegelijk, omdat het de diepere oorzaken aanpakt. Als je bijvoorbeeld minder angst voelt, kan dat op vele manieren je lichaam en ook je leven, goed doen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Nog een leuke: Een afbeelding of beeldje van een vis of schildpad op het “waterpunt” van je huis. Werkt echt! Volgens de Chinese leer van de Feng Shui staat het waterelement(op de juiste plaats)gelijk aan het stromen van geld. (Je moet ook even in de Feng shui op zoeken wat het waterpunt is bij jouw huis; komt nogal precies, heeft met windrichtingen en graden te maken).
  Groetjes, Fiona

 9. Beste Mireille,

  Weer een raak onderwerp! Ik heb zelf geld ook nooit begrepen en vond het altijd oneerlijk als kinderen van rijke ouders spullen zoals kleding kochten alleen om het kopen terwijl ik niet eens geld had voor één spijkerbroek terwijl mijn enigste broek op dat moment aan vervanging toe was. Nog oneerlijker vond ik het dat er mensen waren die zich helemaal niet druk maakten om het vervangen van een oude spijkerbroek, maar of ze wel genoeg geld hadden om een maaltijd te kopen. En waarom is dan ook het fastfood eten vaak goedkoper dan het gezonde biologische oervoedsel. Een fles frisdrank en een zak chips is vaak nog goedkoper dan een maaltijd groenten en fruit. Of het feit dat er mensenhandelaren en human traffickers zijn, puur en alleen vanwege het geld. Als ze geen geld konden verdienen over de ruggen van andere mensen zouden zulke vreselijke praktijken zich dan nog voordoen? Of illegale drugs met alle bijkomende agressiviteit en criminaliteit. Als die vorm van rijkdom niet zou bestaan, zouden zulke praktijken zich dan nog in deze mate voordoen? Ook heb ik nooit begrepen waarom ik geen geld kan krijgen omdat ik mijn eigen richting op ben gegaan. In plaats van meteen te studeren na de middelbare school ben ik samen met mijn grote liefde op reis gegaan en zijn we verliefd geworden op ons droomland en op de manier van leven. Helaas kregen we het nu niet voor elkaar om daar te mogen blijven. Toch maar eerst studeren in Nederland. Allebei zagen we daar enorm tegenop omdat je zo’n studieschuld op loopt. Die druk vinden we zo hoog dat we er altijd liever vanaf zagen. Nu hebben we ons eraan over gegeven omdat we nu allebei precies weten wat we willen studeren, maar toch die geld druk die blijft er. Ook hebben we een kinderwens en het liefst zouden we ook “jong” ouders zijn. Ons instinct roept ons dat het nu een goed moment is, maar nu hebben we geen geld, we kunnen nog maar net onze boodschappen en huur betalen. Dus die kinderwens moet nog maar even op zich wachten. Maar als we net afgestudeerd zijn, zitten we met een studieschuld en misschien nog steeds niet meteen een inkomen. Naar mijn mening klopt dit systeem van geen kant. Vroeger deden we het samen en waren we ervoor om elkaar te helpen, nu is het ieder voor zich. Dus als de buurman meer geld verdient dan koopt hij er een extra auto bij, terwijl zijn buren graag genoeg geld zouden willen om hun boodschappen te kunnen betalen. Mijn man is ook altijd bezig met groene initiatieven te bedenken. Zoals het efficiënt en duurzaam én nagenoeg gratis opwekken van stroom. Zowel op grote als kleine schaal. Zo frustrerend als je steeds tegen een blokkade aanloopt van “wil wel, maar hebben we geen geld voor”. En die manieren van stroom opwekken zijn er ook heus allang! Maar ja daar kan niet zoveel op verdiend worden…….

  Allebei hebben we er geen probleem mee om te werken, maar omdat we steeds beter onze idealen weten, gaan we niet zomaar meer met elk willekeurig baantje in zee (nog los van het feit dat er op dit moment in onze omgeving niks te vinden is). Maar dan is het wel snijdend als mensen die die idealen niet hebben en in mijn mening de milieuvervuiling en wegwerpmaatschappij in stand houden wél een fatsoenlijk inkomen hebben en zich daar geen zorgen om hoeven maken. Ook is geld in mijn mening een oorzaak van een minderwaardigheidscomplex. Zo kan je je voelen alsof je faalt omdat je niet genoeg te besteden hebt. Nou ja zo kan ik wel even doorgaan. Ik heb altijd het liefste gehad dat geld er niet meer zou zijn. Maar ja soms zou het wel weer fijn zijn. Ook al woon ik uiteindelijk wel in the middle of nowhere in een zelfvoorzienende community dan zou ik wel geld willen hebben om een paar keer per jaar mijn familie op te zoeken(vliegtuig, auto, e.d.)… Ik vind het soms maar een rare wereld, die financiële wereld, maar ik ga zeker de MIR-Methode oefening omtrent geld proberen. Wie weet zal het ons nu eindelijk eens wat makkelijker toe komen.. Ik ben zeker hoopvol.

  Bedankt weer,

  Rosalie

  • Beste Rosalie,
   Ja, helder hoe je het schetst! “Dit systeem klopt van geen kant.” schrijf je. Ik ben het met je eens. Er zijn beslist een aantal zaken bijzonder scheef in het economisch systeem. Wanneer je het boek van Ad Broere zou lezen “Geld komt uit het niets”, zou het je nog duidelijker worden. Ik hoop dat er oplossingen voor jullie komen! Veel sterkte en houd goede moed. Ik heb het idee dat er grote veranderingen aan komen, omdat er steeds meer mensen bewust worden en wakker worden.
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Bedankt voor deze hartelijke reactie en voor alles wat je doet. Je draagt al bij aan oplossingen voor ons. Ik heb de oefening gedaan van de MIR-Methode op een geldbiljet en ik heb ook het idee dat er grote veranderingen aan het komen zijn. Ook heb ik recentelijk een MOM gehad van een MIR-Methode begeleider en ben zo blij en dankbaar dat jij en deze andere mensen bestaan en dit werk doen. Ik merk aal grote vorderingen in mijn gezond en met dat ook van die van de mensen om mij heen. (Bijv. door het verspreiden van de methode). Ik ga zeker eens naar dat boek kijken, bedankt. Een fijne dag gewenst.

    Groetjes, Rosalie

 10. Ik heb ooit eens iemand horen zeggen;
  “De energietrilling van geld ligt bijna op dezelfde frequentie van Liefde en wordt zo nogal eens met elkaar verward.”

  De gedachte was dat iemand die moeite heeft met het geven/ontvangen van Liefde, daarvoor druk is met het geven/ontvangen van geld.

  Ik heb er veel over nagedacht sindsdien en mijn eigen ervaring is dat geld veel gemakkelijker naar me toe stroomt sinds ik liever voor mezelf ben geworden.

  Misschien leuk om eens over na te denken voor jezelf…
  Groetjes,
  Marjan

 11. Beste Mireille,

  Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met de MIR methode, ik ben er toen korte tijd, helaas, mee bezig geweest.
  Door omstandigheden ben ik MIR uit het oog verloren, graag zou ik weer bij het begin beginnen. Hoe start ik weer?
  Lieve groet, Liesbeth

  • Beste Liesbeth,
   Gewoon weer de 9 stappen pakken en gaan aaien. Gewoon de draad weer oppakken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

    • Beste Karin,
     Je hoeft het maar een week te doen en dan heb je je onbewuste al voldoende in gang gezet. Het kan dan natuurlijk nog een tijdje duren voordat je er iets van merkt. En… vaak komt hulp op andere manieren, niet in de vorm van geld.
     Veel geluk!
     Groetjes,
     Mireille

 12. Hoi Mireille ik heb nu 2 ker de oefening met geld gedaan

  En ik ben terug veel meer gaan hoesten en terug neus loop is dat oké ik vind dat toch rar

  • Beste Cecile,
   Het lichaam geeft vaak duidelijk aan waar blokkades zitten. Is heel normaal en gaat meestal met een paar dagen over. Als je daar zorgen over hebt, vraag het een keer aan een MIR-Methode begeleider.
   Sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

 13. Misschien hoort deze reactie meer thuis in het kopje “Heb je chronisch gebrek aan geld”. Ik had laatst dat m’n auto weer niet wilde starten, terwijl ik er net allerlei reparaties aan had laten doen waaronder een nieuwe accu. In 1e instantie dacht ik: toch niet weer? Maar toen: Ik heb hier geen zin in, weet je wat? Ik ga m’n auto mirren! En wat denk je? Niks meer aan de hand! Natuurlijk als er echt dingen vervangen moeten worden, moet je dat doen, maar anders kun je een hoop geld besparen op reparaties door ook je auto liefdevol te behandelen! Ik bedankt m’n auto nu ook steeds na iedere rit die goed is gegaan. En geloof het of niet zelfs de energie om m’n auto is veranderd! : )
  Groetjes,
  Fiona

  • Beste Fiona,
   Ja, dat is echt een apart verschijnsel he! Wij konden het daardoor ook heel lang volhouden met onze oude auto. Zo gauw ik een raar geluid hoor, doe ik ook vaak de MIR-Methode op de auto. En vaak werkt het! En natuurlijk, zoals jij al schrijft, bij twijfel altijd even naar de garage!
   Dankjewel voor je leuke verhaal!
   Groetjes, Mireille

  • Wat grappig. Ik mir mijn auto niet maar ik bedank hen wel. Ik zeg dat hij mooi is, bedank hem na een lange reis, zeg dat ik geluk heb dat er nooit iets byzonders mee is en zeg dat erin blijf rijden tot hij op is 🙂

 14. Beste Mireille

  Je fijne artikelen halen ook altijd wel weer herinneringen uit mijn jeugd naar boven.
  Ook dit artikel. Moeder ging met ons naar de bank op het moment dat we 12 jaar werden. Daar opende ze dan een spaarboekje waar we vanaf dan zelf onze spaarcenten konden plaatsen. Die spaarcenten kwamen uit zakgeld van de ouders, en soms wat zakgeld van grootmoeder of groottante en het jaarlijks driekoningen zingen. Maar ik begreep toen eigenlijk ook al niet goed waarom je een spaarboekje bij de bank nodig had. In elk geval zei mijn moeder dat je best tot minstens (toen nog)100 bfr moest sparen thuis in je spaarpot. Sowieso deed ik veel van mijn zakgeld in mijn spaarpot daar ik niet zo een snoeper was en dus mijn zakgeld niet bij de kruidenier om de hoek uit gaf aan snoepjes zoals mijn broer en jongere zus dat wel vaak deden.
  En op een dag opende ik mijn spaarpotje om te tellen en telde wel 300 bfr Toch wel blij ging ik dit aan mijn moeder vertellen.
  “Oh dat is heel goed van je, dan kunnen we het woensdag naar de bank brengen samen” antwoordde ze.
  En ik raakte in paniek. Ik wilde die centen helemaal niet op de bank. Tegen dat het woensdag was, was mijn moeder in alle drukte van ons gezin gelukkig voor mij al vergeten dat ze met me naar de bank wilde. Diezelfde woensdag nog ging ik met mijn centjes de winkelstraat in vlakbij, kocht voor mij broer en zussen voor ieders een geschenkje en een taart bij de bakker voor ons allemaal. Mijn moeder stond perplex toen ik met die taart aan kwam. En ze vroeg waarom ik dat deed. En eerlijk heb ik geantwoord dat ik geen geld op de bank wilde, dat het voor mij diende om weer te delen.
  Ik was wel de enige thuis die daar zo over dacht.
  Veel later toen ik begin 20 was en ik een huisje kocht, wilde ik ook niet bij de bank lenen. Ik heb bij privé personen geleend met een regeling via een notaris. En dat is allemaal prima gelopen.
  Ik heb wel rente betaald aan die mensen, omdat “devaluatie” van de munt zoals ze dat noemen ook voor hen binnen het nog steeds bestaande systeem anders echt wel voelbaar zou zijn.
  Maar er was een faire deal in mijn aanvoelen.
  Nu ook wil ik geen lening aan gaan voor de aankoop van huis met tuin om in de tuin te gaan tuinieren. Ik wil gewoon dit huis verkopen en met wat het opbrengt dan pas een ander huis kopen.
  Hierover veel discussie gehad met mijn partner. Maar ondertussen is hij het met me eens dat we geen geld van de bank nodig hebben om iets anders te kopen. De bank heeft immers zelf geen geld. En eens er een compromis is van kopers voor ons huis, is dat gewoon de garantie die je kan geven voor de verkoper van het huis dat wij dan weer kopen.
  In België heeft men het wel zo ver gekregen dat er nergens nog lonen of pensioenen contant uitbetaald worden. Mensen zijn dus verplicht een bankrekening te hebben. Ik weet niet of men dit ooit zou kunnen terug draaien.
  En in Belgiê zijn er in de bankwereld echt schandalige dingen gebeurd, waar de overheid banken gered heeft met belastingsgelden van de mensen….en managers van banken zichzelf hoge lonen bijvel uitkeren. En tegelijk gaat men dan besparen op onderwijs, uitkeringen, tegmoetkomingen voor verstrekte medische hulp, etc..
  Besparen op mensen om “banken” te redden….
  Daar versta ik ook niks van.

  Groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Ja, wat je als laatste beschrijft is ook precies wat er in Nederland is gebeurd. Wat een wijsheid had je als kind al!
   Groetjes, Mireille

  • Patricia,
   Hier een zelfde verhaal….
   Ook altijd gespaard, gewerkt en geen bankleningen..
   Totdat mijn man een eigen bedrijf wilde opzetten en ik hier in mee ging.
   Dat was “fout”, mijn fout, daar begon ook de ellende.
   Nu ruim 20 jaar later, 10 jaar geleden gescheiden ( omdat we elkaar niet meer bereikten ).
   2 jaar gelden stuurt hij mij bericht dat hij ziek is, grootheidswaanzin/ bipolair…(dat voelde ik al op moment rond scheiding).

   Nu ben ik weer terug bij mezelf en mijn kinderen volgen ….

   Hoe geld desstructief kan zijn !!!
   Eerste keer dat ik dit deel, publiek. Dank voor jou verhaal.
   Ik begrijp mijn hele leven al niets van geld en “verdienen”.

   groet Ina

 15. Beste Mireille,

  Ik wilde jou net bedanken voor het boek wat op jouw website staat als aanbevolen leesmateriaal, maar toch heb ik hem van sochicken.nl en het boek door jouw komt pas morgen binnen. Bedankt. Het andere boek komt sterk overeen waarover jij ook schrijft hier bij de Mir……..

  en het is;
  Eckhart Tolle – Een nieuwe aarde

  groeten

  eb.

 16. De MIR-methode heeft mij meer gebracht dan een andere visie ontwikkelen op geld ontvangen en uitgeven. In mijn vroege jeugd was er gebrek aan van alles, in mijn puberteit en jongvolwassenen ging ik slecht om met mijn geld. Ik leefde vooral bij de dag maar er was meestal te kort aan van alles. Dat beeld wisselde van mijn 21e tot mijn 34e waarin periodes met voldoende geld zich afwisselde met periodes van vrijwel geen geld. Toen gebeurde mijn ‘ongeluk’ en ik had een vreemd soort haat/liefde verhouding met zowel geld verdienen als uitgeven. Zelfs toen ik op 40-jarige leeftijd trouwde, was er wel voldoende geld maar het vloog alle kanten op. In 2008 werd ik afgekeurd en ongeveer een jaar later kwam ik met de MIR-methode in aanraken. Het was een praktische aanvulling en een heldere methodiek om toe te passen. Daarnaast geloof ik zeer in de Kracht van het Universum: je trekt aan wat je nodig hebt om van te leren. Sinds 2010 pas ik van tijd tot tijd de MIR-methode toe. Ik mediteer ook meer en er is een soort innerlijke rust in mij gekomen. Het Universum zorgt voor mij en ik kan daarbij zo nodig eigen initiatieven ontplooien. Mijn man en ik zijn niet rijk in geld maar ook niet arm. Dus die zorgen hebben we nu niet. Daarbij doen we veel voor onze alleenstaande dochter en kleinkinderen om hen NU leuke dingen te laten doen. Zoals inrichting kinderkamers, familie-uitjes, musical-lessen, zanglessen e.d. Zodat ze later terug kunnen kijken op een leuke jeugd zonder gebrek aan van alles. Uit eigen ervaring weet ik dat het morgen allemaal over kan zijn. Ik moet in het NU leven! Na 2,5 maand in coma gelegen te hebben en 7 reizen gemaakt te hebben in ‘ruimte & tijd’ in 1994, is mijn hele visie op het materiële wereldbeeld hier op aarde sowieso erg veranderd. De MIR-methode is een mooie onderhouds-methode om die visie te behouden!

 17. Hoi Mireille,

  Het is maar net wat je met je geld kan en mag doen.Wanneer je een stukje geld bijv een paar duizend euro,s niet direct nodig hebt kan Je ook mensen wat geld lenen om zo bijv hoge hypotheekrente aftelossen en om dan een veel lagere hypotheekrente te krijgen om zo makkelijker te kunnen leven.Geld is iets moois als je geleerd hebt om te sparen voor iets. Dan ga je er naaruit kijken en geniet je meer. Groetjes Marly

  • Beste Marly,
   Kijk, zo bedoel ik het: geld delen met elkaar. Dankjewel voor het mooie voorbeeld!
   Groetjes, Mireille

 18. lieve Mireille en collega mirrers!
  Geld is een ruilmiddel goddelijke energie niet meer niet minder.Als je het zo behandelt,behandelt het jou ook zo terug.Dus zo min mogelijk via de banken.Delen van geld is heel belangrijk,geef of betaal met een warm hart wat je kunt missen ,ook voor jezelf en het komt dubbel naar je toe!Mijn ervaring is geloof en vertrouwen in je uitgaven brengen geld naar je toe.Wat jij stuurt komt terug.En vertrouw erop dat er altijd geld genoeg geld is om te doen wat nodig is (dat hoeft niet altijd te zijn wat jij wilt dat nodig is!)
  Mir is uniek,werkt ook op geld,wisten jullie dat??liefs X

 19. Geld is voor mij niet vies, als je vol vertrouwen in het leven staat krijg je wat je nodig hebt, alleen denken mensen vaak dat ze meer en vaak onnodige dingen nodig hebben. Wat de buurman (of een familielid) heeft wil ik ook of nog groter. De economie bepaalt (als je gedachtenloos leeft) wat wij nodig hebben. Als die bewustwording er niet is zal een basisloon de oplossing volgens mij niet brengen. Dan is dat, ook weer niet genoeg.

 20. Hoi Mireille, ik wilde even reageren op het Basisinkomen.
  Ik heb inmiddels begrepen dat een heleboel voorstanders van dit Basisinkomen met een bedrag van 1000 euro per maand wel genoeg vinden, dit zijn meestal mensen met een baan.
  Mensen zoals ik met een lage uitkering worden hier helemaal niet blij van, want ze lopen daardoor nogal wat centjes mis omdat de Toeslagen die nu nog worden toegekend dan niet meer “nodig” zouden zijn.
  Dus nee, ik hoop dat het Basisinkomen ver weg van ons blijft, tenzij het bedrag 1400 per maand is of meer, want anders heb ik simpelweg geen geld over om van te eten en mijn hondje te voeren. na de betaling van mijn maandelijkse vaste lasten.

  • Beste Veronica,
   De bedragen waar aan gedacht wordt, is zo’n 1000-1500 euro. En dat is per volwassene vanaf 18 jaar. Dus 2 volwassenen krijgen 2x 1000 euro. Kindertoeslagen blijven. En basiszorgverzekering ook. Hoe de plannen precies eruit komen te zien, zal nog even duren. Ik hoop dat er een aantal burgemeesters gaan komen die eerste proeven gaan doen. Wat ik zelf een fijn idee vind, is dat je naast het basisinkomen werk kunt doen en het geld dat je daarbij verdient, gewoon mag houden.
   Ik hoop ook dat het voor jou positief mag uitpakken. Er wordt wel heel nadrukkelijk gekeken naar mensen die nu al veel te krap zitten! Of te ziek zijn om te kunnen werken. Laten we hopen dat de wijsheid mag gaan regeren!
   Groetjes, Mireille

   • dankjewel voor je reactie Mireille, laten we hopen dat het 1500 zal worden!…
    ik ben maar alleen dus die vlieger gaat voor mij ook niet echt op…
    heb wel volwassen kinderen dus ook dat werkt niet voor mij…
    ik heb meer aan huurtoeslag en/of zorgtoeslag, want die heb ik nu dan wel maaaaaaar desondanks toch mijn aanvullende zorgverzekering nog moeten annuleren, omdat ik er simpelweg geen geld voor over houd…
    zoals ik al vermeldde kan ik er helaas niet bij gaan werken, dat was ook het eerste puntje van mijn reactie 😉
    laten we dat inderdaad hopen, ik heb er weinig vertrouwen in (nog)

    • Beste Veronica,
     Ja, met dat ik het schreef, vermoedde ik al (niet goed gelezen, sorry) dat je misschien wel niet kon werken. Ik hoop zelf dat het basisinkomen er ook voor zal zorgen dat er woongroepen ontstaan. Waar mensen samen leven, maar ook helemaal op zichzelf. Dat je wel de gezelligheid deelt en de zorg en voorzieningen. Daar zijn al vele voorbeelden van in Nederland die goed werken.
     Ik snap dat je er weinig vertrouwen in hebt, hoor! Het zal ook allemaal nog duidelijker moeten worden. De eerste experimenten destijds in Canada waren bijzonder positief. Ik hoop dat het voor jou binnenkort naar het positieve mag verbeteren!
     Groetjes, Mireille

 21. Heb altijd een klein inkomen gehad,maar geld dat ik nodig had was er,het kwam en komt op me af op heel uiteenlopende manieren zonder dat ik er op uit ben.Het verbaast me soms en ik ben er heel blij mee natuurlijk.

  • Hey Ine
   Wat leuk om dat van een ander te lezen, bij mij is dat ook zo.
   Het verbaasd mij ook altijd wat ik allemaal kan doen met dat beetje geld en hoe het aan komt rollen als ik het echt nodig heb.
   Het is voor mij nog steeds een raadsel, hoe dat kan.
   Maar ik ben er wel heel dankbaar voor.
   Groetjes Dineke

 22. Hoi Mireille,

  Dit is de redenen dat ik voor het Nationaal zorgfonds actie voer, waar iedereen in Nederland heeft mee te maken, vooral alle chronische zieken die dubbel worden gepakt, door extra te moeten betalen omdat ze ziek zijn, met die belachelijke hoge eigen bijdrage op de gezondheid.
  WEG MET DIE EIGEN BIJDRAGE!
  DIE HOGE ZIEKTE KOSTEN!
  EEN ZORGFONDS VOOR ONS ALLEN.
  Elk jaar komen mensen hierdoor in de problemen, velen in Nederland moeten er zelfs een lening voor aan gaan, kunnen het niet ineens dit hoge bedrag betalen, en dan ieder jaar weer in deze tijd van het jaar.
  Daarom stem, en ga ik met vele duizenden volgers, pleiten voor het NATIONAALZORGFONDS, EEN FONDS VOOR ONS ALLEN.
  Vergelijk het een beetje met ons oude ziekenfonds, nu zien mensen het bos niet meer, alle losse verzekeraars wilen hun eigen portemenee spekken, hier word ik ziek van.
  Denk dat wij op de zelfde manier bezig zijn, jij voor het Basisinkomen en ik voor het Nationaal zorgfonds, het zal nog mooier zijn om dit er allebei door te krijgen, dan zou ons Nederland nog meer gelijkheid krijgen, en word het leven voor iedereen een stuk aangenamer.
  Liefs Vabrum

  • Beste Vabrum,
   Ik ben het roerend met je eens. Ik kreeg een tijdje geleden bericht van een vrouw met de ziekte van Lyme die al voor 30.000 euro in de schuld staat vanwege alle ziektekosten die ze heeft moeten maken. Inderdaad om ziek van te worden. Weet jij misschien of er al een groep is die dat nationale zorgfonds aan het zetten is? Ik heb zelf gehoord van de Gezondheidscoöperatie (was dat hun exacte naam?). Die gaan dit jaar een nieuwe zorgverzekering opzetten met als doel wat jij schetst.
   Als we samenwerken, zijn dit soort goede ideeën beslist mogelijk en te realiseren! Dankjewel voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 23. Beste Mireille en Mirrors, moest er geen geld zijn, dan zou er wat anders zijn dat gebruikt zou worden als ruilmiddel. Met geld als ruilmiddel is het overzichtelijk. Noemde men het niet Barter systeem? Net zoals vele mensen geen tijd hebben om iets te doen en andere honderd en een zaken afwerken. Iedereen heeft 24 uren en toch zijn er die altijd tijd te kort komen. Zo denk ik ook dat met een basisinkomen sommigen ook altijd te kort zullen hebben. Jaren geleden ben ik overgeschakeld aan denken wat wil ik hier. S avonds, na het zeggen van de MIR-Methode, beginnen ik met mijn keuken te verschonen, mijn huis klein veranderingen aan te brengen. Want verbeteringen zien, zonder veel te rekenen is de beste manier om je omgeving aan te passen. Dat is een onderdeel van positief denken. Geloof in de kracht van je gedachten en je hart. Zie de veranderingen en verbeteringen in je hoofd, de werkelijkheid zal volgen. Diana

 24. geld is altijd een rode draad in mijn leven geweest, tenminste afhankelijk zijn door geld…. mijn moeder bepaalde wat ik met mijn geld ‘mocht’ doen. later moest ik verantwoording afleggen aan mijn man. tot ik ging scheiden en met trots zelf heel goed voor mijn gezinnetje kon zorgen, zelfs een klein autootje kon rijden,etc. onbewsut trok ik een persoon aan in mijn leven die mij wel die vrijheid gaf, en die mij stimuleerde, motiveerde en bevestigde in de plaats van waar mijn ouders en mijn exman dat niet deden. ik leerde heel veel van hem, maar kostte me veel (leer)geld. ik was naïef, goedgelovig, en had niet voldoende financieel bewustzijn. ik ontwikkelde op emotioneel vlak, kon mijn vader en moeder loskoppelen en de persoon die symbool stond voor hem. kwam weer in mijn eigen kracht, en toen geld naar mij toe. mooie mogelijkheden op mijn pad gekomen, waarin ik nu wel duidelijker kan zien of het iets betrouwbaars is, of dat het te mooi wordt voorgesteld. geld is fijn ik heb al te veel pijn en stress meegemaakt omdat er geen geld was, en de deurwaarders steeds minder goed kon betalen, met alle gevolgen van dien. geld is energie, net als liefde, en kan niet op! je kunt dat ook niet oppotten, het moet in beweging blijven. onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, zorgt er voor dat geld naar je toe komt, omdat je dat waard bent, omdat je in je eigen waarde gelooft en de energie uitstraalt dat je waardevol bent en dus waardevol wordt behandeld. bij mij heeft MIR-ren heel veel losgemaakt, heeft vooral me weer in mijn eigen kracht gezet # dankbaar ♥

 25. Hallo Mireille,

  Denk dat ik gewoon over gans de lijn meer ontspannen ben, dus ook ten opzichte van geld of een tekort hieraan, je krijgt door het MIR-ren een andere en rustigere kijk op het leven in het algemeen.

 26. Helemaal eens met jou. Toen ik 50 jaar geleden met het vak economie kennis maakte, had ik er direct een enorme weerzin tegen. ‘Het klopte niet’. Tegenwoordig zeg ik ‘Mijn alarmbellen gaan rinkelen’. Het is het enige vak waar ik niets van begrepen heb. En dat is dan in mijn ogen erg verdacht. De tweedeling in deze maatschappij wordt in stand gehouden onder het mom dat anders de economie achteruit zou gaan. Dat mensen minder zouden kopen. Maar, als het geld anders (evenwichtiger) verdeeld is, dan is de kans toch juist groter dat er meer gekocht wordt? Tenminste van alle basisbehoeften. Dat er heel misschien wat minder onnodige luxe producten aftrek vinden, is dan toch niet erg? Schakel je als bedrijf toch gewoon over op wat wel nodig is? Tevens leidt de natuur hier minder onder dan onder al die overbodige luxe. M.i. wordt economie soms net zo misbruikt als vele godsdienstige boeken. Op zich is de kennis niet slecht. Maar wat de mens er van maakt, kan nare gevolgen hebben.
  Op naar een andere maatschappij. Er zijn zoveel betere opties!

  • Beste Marja,
   Altijd fijn om dat te lezen van iemand die ook juist die kant van binnenuit bestudeerd heeft! Ja, de betere opties zijn er gelukkig al! We gaan ze gewoon manifestere met z’n allen!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Daphne,
   Wat mooi dat je zo open en bloot schrijft! Ik denk dat veel mensen zich kunnen herkennen in jouw woorden. Dankjewel!
   En heb je misschien ook iets gemerkt dat de MIR-Methode je op een of andere manier steunt in je relatie tot geld?
   Groetjes, Mireille

 27. Een nog beter idee is de geldloze samenleving. Dit kan worden verwezenlijkt met het Ubuntu Contributionism project van Michael Tellinger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.