Home » Artikelen » 57. Emoties eerst!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

57. Emoties eerst! — 102 reacties

 1. Mir methode gedaan samen met Mireille voor angst voor het onbekende.

  Uitleg was heel fijn en duidelijk, je nam me helemaal mee in het verhaal van vroeger. Herkenbaar voor iedereen denk ik.

  Daarna de Mir Methode samen….
  Ik was helemaal uitgeput, heel veel geeuwen en half uur daarna uitgerust en voldaan gevoel.

 2. Ik ben heel dankbaar om de MIR-Methode en u inzet en kansen die u geeft!
  Hartelijk dank en alle goeds gewenst in overvloed ❤️
  Lieve

 3. Hoi Mireille,
  Ik doe nu zo’n 2 maanden de MIR methode en sinds 2 weken heb ik last van een oude blessure van 29 jaar geleden.
  Kan het zijn dat de MIR methode ook zorgt dat oude lichaamstrauma’s weer (tijdelijk) terug komen om ze vervolgens te verwerken?

 4. Dag Mireille, ja, de MIR-Methode is natuurlijk goed voor alles, en in mijn ervaring vooral bij emoties/trauma’s. Maar daarbij is het essentieel je te realiseren dat het laagje voor laagje gaat, en dat je ook telkens qua MIR en zo bij leert en ontdekt. Voor mij was het ook van groot belang vast te stellen dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven – met plezier overigens :-)- de MIR-Methode zal (“moeten”) blijven doen. M.a.w. dat ik natuurlijk niet kan verwachten dat met name die oerjeugdtrauma’s (zo noem ik ze maar) naar bijvoorbeeld vier weken MIRren al opgelost zouden zijn. Om nog maar te zwijgen van alles dat daar(door) bovenop is gekomen in de loop van zes decennia. Wat ik steeds meer ervaar als een belangrijk geschenk aan/van zelfliefde is het mezelf alle tijd te gunnen die ik wil/nodig heb. En het blijven MIRren inclusief de ehbo en alles wat ik verder van de Methode al geleerd heb, is een belangrijk aspect van zelfliefde/mezelf de tijd geven. Met wederom alle waardering en dank voor jouw geweldige werk, inclusief deze nieuwsbrief; een voortdurend leerproces; en dat is lekker!

 5. Beste Mireille,

  In dit artikel staat dat oude emoties zouden moeten oplossen, maar bij mij worden ze juist erger. Ik doe de MIR-Methode nu een week.
  Is dit normaal?

  Groetjes,

  Femke

  • Beste Femke,
   Het komt wel vaker voor dat mensen tijdelijk wat meer emoties ervaren. Vooral als er iets onder zit dat gezien wil worden. Bijvoorbeeld dat je ergens ontevreden over bent, dat je iets veranderd wilt hebben in je leven. Wil je daar eens naar kijken?
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 6. Hallo Mireille, even een vraagje, ik heb nu voor de tweede keer dat ik een opgezette buik heb, en merk ik dat ik helemaal geen zin heb in koken en eten. Ik ben ook dingen uit het verleden aan het verwerken maar het idee dat ik geen zin heb in eten vind ik wel wat eng. maar toch, je lichaam geeft toch aan wat en wanneer je het nodig hebt? en die opgezette buik, komt dat door mijn emoties? mijn spijsvertering is ook langzamer dan dat ik in het verleden gewend ben.

  • Beste Desiree,
   Ja, het heeft vaak te maken met een periode van verwerking. De dikke darm (loslaten) en dunne darm (in de steek gelaten voelen), kunnen dan tijdelijk van slag zijn. Geen zorgen. Let erop dat je blijft drinken en je gaat over een paar dagen vanzelf flink naar de wc moeten.
   Succes met verwerken!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mireille,
   Ik ben nu 6 weken bezig met de MIR methode en heb al mooie veranderingen gemerkt! Zoals aan 1 voet geen eelt meer, hielspoor is over, minder hoofdpijn, jeukende oren zijn een stuk minder! Fantastisch allemaal. Ik heb echter nog een zeer groot probleem. Ik ben bang om op vakantie te gaan, zodra ik heb geboekt krijg ik paniekaanvallen, het begint met onrust, misseljjkheid, zweten , tintelingen en naar de toilet gaan voor een grote boodschap. Wat kan ik doen om mezelf te helpen?
   Lieve groet Maureen

   • Beste Maureen,
    Voel eens in je lichaam waar die paniek begint? Leg dan daar je hand op terwijl je de MIR-Methode doet, of liever nog de MIR-Methode EHBO. Pak het meteen aan zodra je het op voelt komen. Lees ook het artikel over heimwee eens? Misschien herken je daar ook iets in.
    Sterkte en vooral fijne vakantie gewenst!
    Groetjes, Mireille

   • Hoi Maureen.

    Ik heb dat ook als ik op vakantie ga. Zo blij te lezen dat meer mensen dat hebben. Ik schaam mij ervoor. Vind het heel raar dat ik het heb en weet niet waar het vandaan komt. Ik heb t zo erg dat ik het liefst niet zou gaan.

 7. beste Mireille
  ik geloof er al 6jaar dat ik aan het mirre ben..en ik vind het fantastiche . het heeft al zo veel veranderd en steun gegeven . ook als ik momenten heb overdag dat ik niet weet wat te doen,vooral als ik in de knoop zit,dan geeft het mij altijd en richting en idee dat me dan uit die situatie brengt.is de MIR-Methode al vertaald ? ik woon in frankrijk en zou het graag delen met de vrienden hier .
  veel liefs Hilde

 8. Dag Mireille,

  Het klopt zó wat je schrijft over trauma’s.
  Ik mir nu drie maanden en ik merk veel verbetering op in mijn gezondheid!
  Maar door al dat loslaten houdt de darmmeridiaan mij ook al drie maanden uit de slaap. Ik wordt stipt om vijf uur wakker. Heb je een tip voor mij? Dank je!

  • Beste Monna,
   Als je zo vaak rond 5 uur wakker wordt, is er grote kans dat er iets is dat je niet wilt of kunt loslaten. Misschien dat je weet waar dat over gaat? Zo niet, dan graag een keer naar een MIR-Methode begeleider om het uit te laten testen, want je komt zo wel slaap tekort. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je voor je reactie Mireille, ik ben al bij een begeleider geweest, er moest inderdaad veel losgelaten worden. Zo’n actieve darmmeridiaan maakt het proces wel extra intensief door inderdaad slaaptekort. Het heeft blijkbaar veel tijd nodig.

  • Hallo Monna,

   Wat je kunt doen om beter te slapen/door te slapen is de darmmeridiaan voor het slapen gaan te masseren. Ga op de rand van je bed zitten, voeten op de grond en haal 3x goed en rustig adem. Begin met je rechterhand het gebied rond je sleutelbeen en schouder te masseren (aan linkerkant), ga door naar je oksel en bovenkant arm (hier loopt de medidiaan doorheen, door naar je wijsvinger. Verleng als het ware je wijsvinger en doe dit ook met de rest van je vingers. Schudt je hand uit. Masseer nu opdezelfde manier je andere kant met je linkerhand. Vergeet niet goed je handen uit te schudden na de tijd!
   Succes!
   Groetjes,
   Fiona

 9. hallo Mireille
  Ik heb jaren geleden een lezing van je gevolgd in Antwerpen en een workshop gevolgd.
  Jammer genoeg is er mij diezelfde avond iets overkomen door mijn ex partner dit door partnergeweld. Het zijn nu 6 jaren geweest van veel vallen en opstaan. Jammer maar ben dan ook nog in een burn out beland waarvan ik stilaan ben aan het recupereren.
  Ik ben 5 weken geleden gestart met de MIR methode dit omdat het toen ook constant in mijn hoofd dramde. MIR-Methode MIR-Methode….
  2 weken geleden ben ik begonnen met de 2 stappen.
  3 weken geleden met de 9 stappen.
  Mijn schimmelnageltje dat ik meer dan een jaar behandel is aan het uitgroeien, ik zie al een roze maantje alhoewel het randje van de nagel nog hard is. Maar ik blijf nog wel het medisch goedje erop doen om het bij te sturen.
  Ik heb ook al een tijdje last aan mijn voet en grote teen dit is enkele weken voor de MIR Methode begonnen maar nu voel ik ook zenuwprikkels en het rare is dat ik soms voel ploppen in die voet. Zou het kunnen dat ik de energie van de meridianen voel, het is enkel in mijn rechtervoet, de kant waar ik ooit een hernia heb gehad in de onderrug.
  Heeft het nu te maken met de koppelmeridianen lever galblaas, blaas-nier en maag-milt?
  De eerste twee weken reageerde ik vrij snel op de twee basisaffirmaties dus 5 en 7. Ik had vrij snel donkere stinkende urine 🙂 en geurende oksels en bij het stappen voelde ik me lichter in mijn lichaam maar als ik op de weegschaal sta weeg ik hetzelfde.
  Het is mijn voet dat voor een probleem zorgt. Ik voel precies energie verschuiven, en ploppen in de tenen tot aan de knie etc. In het begin was het zelfs dat ik het heel erg voelde in mijn voet en onderbeen van zodra ik ging slapen, ik kan het vergelijken met het snorren van een kat, mr het verschuift in golven.
  Ik heb mijn homeopathie op de hoogte gebracht dat ik op mezelf de MIR Methode toepas omdat ik voelde dat al die voedingssupplementen voor het bijsturen van de burn-out niet echt hielpen. Ik blijf ze wel innemen totnutoe.

  De dokter denkt aan een peesontsteking want onderkant voet heeft soms een brandend gevoel en mijn grote teen kan ik niet goed plooien.

  Ben ook reconnective healer dus ik voel wel snel energie maar ben toch even ongerust nu.

  Groetjes van Nikki

  • Beste Nikki,
   Klopt hoor, wat je denkt over de meridianen. En ontstekingen zijn uitstekend, he, dus geef je lichaam de rust die het nodig heeft en vertrouw erop dat je op de goede weg bent! Goed dat je je dokter en homeopate wel op de hoogte blijft brengen. Zij kunnen het goed signaleren wanneer het een verergerende kant op gaat.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille voor je feedback. Ondertussen ben ik even overgestapt op de affirmaties 5 en 7.
    Groetjes van Nikki

 10. Hoi Mireille, ik had een vraag en deze uitvoerig getypt en op antwoord gehoopt.Nu zie tot mijn verbazing dat het er niet meer opstaat.Hoe is dit mogenlijk? Graag lees ik U reactie.groetjes Irma

  • Beste Irma,
   Het kan soms een paar dagen duren voordat ik antwoord geef. Dat komt omdat ik niet elke dag meer achter de computer kan zijn door meer en ander soort werk.
   Groetjes, Mireille

 11. Hallo Mireille, daar ik misschien op de verkeerde onderwerp heb geschreven, daarom waarschijnlijk geen antwoord of zelf niet opgemerkt.SORRY dan.Ik doe nu bijna 3 mnd mieren en had een vraag waar ik zelf niet uitkom en ook mijn ha niet en dat is het volgende:word heel naar in mijn hoofd ineens hoge bloeddruk, vreselijk koud , lijkt of het leven uit mij weg trekt.Alles is na gekeken en ze kunnen niets vinden.Zit wel in een zware butn-out (heb dit al eens verteld)Zo vanmorgen na een goede nachtrust was het ereens weer.Heel erg angstig wordt ik ervan.Zo snel als het erwas is het niet meteen een ,kan een dag duren .Ik heb een enorme balast met mee tesjouwen.Wat kan dit wezen en zou het raadzaam zijn om naar een Mirbegeleidster tegaan.Mijn man heeft mijn steun hard nodig en op deze manier kan ik hem dat niet geven .Graag U gaat hiervoor.Alvast bedankt groet Irma

  • Beste Irma,
   Ja, ik zou je zeker aanraden om eens een MIR-Methode op Maat te laten maken bij een MIR-Methode begeleider. Het is belangrijk dat je jezelf laat begeleiden als je sterke reacties hebt die je zo ontregelen. Ik ben blij dat je je al goed hebt laten controleren bij de huisarts.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 12. Hallo Mirelle.
  Sinds afgelopen dinsdag bij de Taichiles gehoord van deze methode, ben gaan lezen en heb me aangemald. 2 dagen stap 5 en 7 gedaan en reacties van mensen gelezen.
  ik zit momenteel niet lekker in mijn vel, vooral emotioneel, over enkele weken controle bloeddruk en vind dat altijd erg spannend en confronterend. Wil me graag beter gaan voelen en daarom mijn interesse in deze methode maar ik vind het eigenlijk ook wel een beetje eng als ik de mogelijke reacties hierop lees.
  kun je me advies geven hoe ik het het beste aan kan pakken?
  ben een slechte slaper, waardoor ik moe op sta, mijn energie soms o, o is en dat alles heeft dus ook invloed op mijn dag.
  ik lees graag je reactie en alvast bedankt!

  Grtjs Wilma.

  • Beste Wilma,
   Blijf zien dat de meeste mensen die hier hun vragen stellen, degenen zijn die ook echt last hebben. Bij het grootste deel van de mensen die de MIR-Methode doen, inmiddels meer dan 100.000, zijn er weinig tot geen ‘ontgiftingsreacties’. Je kunt gewoon beginnen en als je voorzichtig wilt zijn, begin dan met alleen stap 5 en 7, gedurende 2 weken. Lees hierover veel gestelde vraag nr. 1 G.
   Heb vertrouwen!
   Groetjes, Mireille

 13. Beste Fred,
  Je vraag is heel groot en niet zomaar even te beantwoorden. Een deel van het antwoord staat in het artikel over longen: Nr. 59. Bevrijd je longen van verdriet.’ De MIR-Methode werkt via 9 stappen. Alle 9 stappen werken mee om een ademstoornis op orde te krijgen. Zuurgraad werkt daar niet alleen aan. Longblaasjes hebben bijvoorbeeld vitamines nodig, dus werkt stap 5 daar aan mee. Verder wordt zuurgraad vaak beïnvloed door issues met mannen. Dan werkt stap 3 ‘Vader loskoppelen’ mee aan het op orde krijgen van de zuurgraad. En trauma’s, zoals intense schrik kunnen een rol spelen. Die worden bijvoorbeeld aangepakt via de meridianen. Oftewel, een flink complexe werking. Heb je mijn handboek al eens gelezen? Misschien dat dat nog duidelijkheid geeft. Ik hoop dat je hiermee wat antwoorden hebt.
  Hartelijke groetjes,
  Mireille

  • Beste Mireille,

   Ik wil je nog even het volgende vragen, maar ik denk dat ik het antwoord weet. Ik neem al heel lang benzo’s (alprazolam 3 of 4 x 0,25 mg per dag) en wil dit graag afbouwen maar slaag er vooralsnog niet in. Ik heb vaak zoveel pijn dat ik eerder iets wil bijnemen. Kan dit een hindernis zijn voor de verdere genezing? Bij Bruno Groning gaat het om een weg van geestelijke genezing. Wij mensen zijn geest met een ziel en hebben een menselijk lichaam… De geest in ons is toch altijd zuiver en is niet aangetast door het nemen van dergelijke medicatie?

   Groetjes, Fred

   • Beste Fred,
    Voor zover ik het kan weten: de geest is altijd zuiver, maar kan wel beïnvloed worden door medicatie. Ben je al lid van de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite? Dan staat daar een video met een mogelijke behandeling die je kunt doen.
    Veel geluk!
    Groetjes, Mireille

  • Beste Fred,
   Dankjewel voor je aanvulling! Ja, bijzonder dat zuurstof zelfs een minder goede kant heeft. Dat leerde ik al tijdens mijn studie medische basiskennis. Toch kunnen we niet zonder, zo dubbel!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille,

    Alweer bedankt voor de reactie. Ik wil je nog 2 dingen vragen:
    1. Heb ik het goed dat lid worden vd MIRror-ledenwebsite best gebeurt na het 4 weken Mir-en?
    2. Gezien de sterke reacties in mijn lichaam en emoties (frustratie, kwaadheid, droefheid, angst…) en alle oude rommel die komt bovendrijven, acht een ‘spirituele’ vriend het niet aangewezen dat ik bvb. de werking van de heilstrom en alle regelungen van dien laat interfereren met MIR, dat we als mens te weinig inzicht hebben in het geheel om dat te mixen. Wat denk je hiervan? Ik merk verhevigde reactie op ademstoornis (longen, vaderissue…?) en ook word ik sterk geconfronteerd met obsessiviteit en iets wat ik zo moeilijk kan en zo essentieel is: LOSLATEN! Graag nog even advies…

    Grjs, Fred

    • Beste Fred,
     De MIR-Methode interfereert niet met andere methodes, maar zal het altijd ondersteunen. Als je vriend je raadsman is of je behandelaar, heb je evenwel wel respect voor zijn mening op te brengen en zal je een keuze moeten maken.
     Ik hoop van harte dat het wat lichter voor je gaat worden, welke keuze je ook maakt!
     Groetjes, Mireille

  • Beste Boudie,
   Ja, we hebben van 2 vrouwen melding gekregen dat het hen heeft geholpen bij hun Lichen Sclerosis. Nog niet dat het helemaal verdwenen is, maar deze vrouwen vermeldden minder pijn en hebben minder vaak tot helemaal geen hormoonzalf meer nodig. Ik verwacht wel dat het nodig is om de MIR-Methode langer dan 4 weken vol te houden.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 14. Beste Mireille,

  Ik heb u zo’n twee dagen geleden een email gestuurd met een vraag voor een MIR-begeleidster dichtbij Antwerpen. Heeft u die ontvangen?

  Groetjes Anna

 15. Wow, een heel herkenbaar verhaal. Ook mijn moeder raakte over haar toeren als ik nat of vies thuis kwam. Ik zie me nog staan druipend van de regen en ellendig op de deurmat en mijn moeder schreeuwend dat ik me niet moest bewegen. En als ik een druppel lekte op het parket…. Achteraf kan ik er samen met mijn moeder wel om lachen dat ze zo was. Maar het kleine kind heeft toen wel een gevoel van veiligheid gemist. Dat blijft wel lastig, maar door deze artikelen en de MIR methode en eerlijk blijven kijken naar waar ik zelf nog aan vasthoud wat ik beter los kan laten kom ik steeds een stukje verder!

 16. Hallo Mireille

  Ik heb al erg lang last van mijn heupen. slijmbeursontsteking en nu geïriteerde pees/spier in bovenbeen en bilspier. Al een tijdje bij de fysio voor deze klacht die zegt dat het voortkomt uit het vastzitten van de heup.Ik ben altijd een echte doener geweest maar voel me hierdoor erg belemmerd. Ik ben nu 4 weken met de MIR methode bezig geweest. Kan deze klacht ook met emotie te maken hebben? Kan ik iets extra doen met de MIR methode?
  lieve groet, Inge

  • Beste Inge,
   Ja, dit soort klachten kunnen inderdaad een emotionele oorzaak hebben, maar die is dan al lang geleden geweest. Klachten die hardnekkig zijn, of intense pijnklachten hebben een historie die al jaren oud is. Je kunt het beste doorgaan met de 9 stappen en misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om precies te laten uittesten wat de oorzaak van je klachten is.
   Veel geluk en sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 17. Hallo Mireille, al vaker heb ik in het verleden een aantal keren periodes gemird,op 5 juli een jaar aan een gesloten,iedere dag, je zou zeggen dat het nu klaar is,maar en zeker door je wekelijkse mailtjes, komen steeds dingen naar boven waar ik nog iets mee moet.niet ieder week even heftig maar toch, volgende week wordt ik 64jaar en begin langzaam aan te begrijpen wat het betekent om van je zelf te houden,en ik ben nu gestart met de stoppen met roken video. Lieve Mireille heel hartelijk dank voor alles wat je doet, je hebt mij geholpen mijn leven te verbeteren, lieve groet annelies

 18. Ha Mireille

  Ik ben zoals je uiteraard weet met MIR begonnen gestopt begonnen het punt is zit sinds eind april met een burn-out thuis en krijg het niet voor elkaar om elke dag te aaien.
  Wat raad jij me aan.

  Met vriendelijke groet Edith

  • Beste Edith,
   Een burnout hebben, gaat soms samen met niets meer kunnen voelen en het contact met jezelf helemaal kwijt zijn. Dat je het aaien niet kunt opbrengen, geeft aan dat je onbewust ook het contact niet meer wil, niet meer wil voelen. Zou je een afspraak willen maken bij een MIR-Methode begeleider? Die kan jou hiermee weer in contact brengen met jezelf.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

 19. Einde schooljaar, voor mij als juf altijd een moeilijke periode, afscheid van de kinderen, afscheid van ouders die zo fijn hebben meegeholpen, afscheid van collega’s die een andere baan krijgen, afscheid van alles wat er dat schooljaar is gebeurd,trots op m’ n kind die alweer zulke grote stappen maakt, moe van de laatste loodjes, … Mooie woorden die gesproken worden,… Als hoogsensitief persoon komt dat alles steeds weer te diep bij mij naar binnen waardoor ik zo te emotioneel word dat ik er helemaal leeg op loop en waar ik ook best wel last van heb. Ik had gehoopt dat ik dit jaar wat minder emotioneel zou zijn, nu ik al een hele poos aan het mirren ben, maar dat was niet zo. Een hand op m’ n buik leggen bij het mirren helpt wonderlijk goed, ik heb veel minder last van een opgeblazen buik… Ik ga maar vrolijk door met mirren. De lezing in Amsterdam kon ik helaas niet bij zijn, is er binnenkort weer een lezing in deze regio? Vriendelijke groet, Neeltje.

  • Beste Neeltje,
   De volgende lezing is in Rotterdam op 2 september. Weet niet of je daar in de buurt woont. En 28 november organiseer ik een Be the MIRror dag in Amsterdam. Ik wens je veel sterkte met de laatste loodjes en ben blij dat de MIR-Methode je zo goed steunt bij alle emoties!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 20. Beste Mireille,
  Sinds 8 maanden doe ik de oefeningen van de MIR methode.Ik kan soms mezelf niet onder de controle houden door angst bijvoorbeeld. De MIR methode werkt heel goed bij mij als ik dat soort buien krijgt. Dit wou ik even zeggen om je complimenten te geven om dit soort methodes zo bekend te kunnen maken en dat ook werken!
  Nou ,mijn vraag gaat over een vriend. Hij heeft een lichte vorm van epilepsie. Hoe zou de MIR methode kunnen werken bij hem? Hij is niet bekend met deze methode. Ik wil hem dit methode kunnen introduceren en daarbij ook kunnen overtuigen dat iets zou kunnen opleveren!

  Ik hoor graag van u :)!
  groetjes!

  • Beste Patricia,
   We hebben tot nu toe nog geen berichten van mensen gehad dat hun epilepsie definitief is verholpen, of dat aanvallen langdurig weg bleven. Ik heb er ook nog niet om gevraagd, eerlijk gezegd. Ik heb wel van een moeder gehoord dat haar zoon van 14 geen aanvallen meer gehad heeft sinds 2 jaar, maar dat was bij een jonge jongen en veel kinderen schijnen er ‘overheen te groeien’. Het enige wat je kunt doen, is hem de MIR-Methode laten zien en vragen of hij het eens wil proberen, maar overtuigen kun je hem niet. Ik hoop dat hij het wil proberen!
   Hartelijke groetjes en fijn dat je zo om die vriend geeft!
   Mireille Mettes

 21. Hoi,

  Ik blijf wakker worden met hartkloppingen ‘s nachts. Waarschijnlijk hyperventileer ik in mijn slaap.
  Heb er een bètablokker voor gekregen, maar deze helpt niet en hart is in orde.
  Kan MIR-Methode me hierbij helpen??

  • Beste Ingrid,
   Zolang je ook onder toezicht blijft van je arts, kun je de MIR-Methode gewoon gaan doen. Besef dat het een helingsmethode is die begint bij de diepste oorzaken en dat het dus z’n tijd nodig heeft. Ik wens je veel geluk en een rustig hart!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 22. Dag Mirre, dank je wel voor de methode en ook dank dat je dit zo graag deelt met vele mensen! Ik ben zelf nu een week of 5 bezig maar gebruik de zinnen in diverse volgordes, maakt dat uit? Hartegroet, Caroline

  • Hai Caroline,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! Ja, de volgorde maakt uit! Probeer zoveel mogelijk de volgorde aan te houden zoals ik het heb ontworpen!
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 23. beste Mireille,
  Ben nu 8weken met de MIr-Methode aan de gang. Ben 60j.en twee jaar getrouwd met een weduwnaar van 74 jaar. Mijn man is 4jaar geleden overleden. Was erg uit mijn evenwicht, ook door mijn jeugd. Nu zegt mijn man dat ik stabieler ben geworden. De MIR-Methode doet me heel goed. Nu is mijn enigste kind zwanger en door de emotie val ik even terug. Daarom ga ik er juist mee door. Verder heeft mijn man artrose en hij gelooft niet in de MIR-Methode. Toch wil ik proberen hem te gaan behandelen. Bij dieren werkt het ook. Kan ik hem dan zelf aaien? Deze methode is een geschenk uit de hemel! Bedankt Mireille.

  • Beste Mayke,
   Je kunt je man alleen behandelen als hij je toestemming geeft. Toch is mijn houding altijd dat als iemand het zelf kan doen, dat hij het dan ook zelf moet doen. Ga hem niets opdringen, maar besef dat als jij verandert, er in hem ook al dingen veranderen.
   Mocht je zijn toestemming hebben en toch willen behandelen, kijk dan bij de veel gestelde vragen. Daar staat uitgelegd hoe je het moet doen. Dan aai je je man, terwijl je de 9 stappen opzegt en daarna behandel je jezelf.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 24. Ik sluit me helemaal aan bij de vorige reactie.
  Ik gebruik de Mirmethode ook voor het inslapen ,ik begin meteen te gapen en meestal ben ik snel ivertrokken. Laatst paste ik op mijn 7 jarige kleinzoon Mees, die aangaf slecht in te kunnen slapen en ik vertelde hem een “trucje”: zijn hand aaien. De volgende dag, ik was het eigenlijk alweer vergeten, riep hij enthousiast ” oma t helpt!” Ik was helemaal blij

 25. Lieve Mireille,
  Heel erg bedankt voor je mail. Ik pik de MIR-Methode weer op. Ik ben al een paar keer begonnen, maar haak dan af.Zomaar, ik laat me opslokken door allerlei zaken. Iedereen kent me als een doorzetter, maar dit voor mezelf doen , houd ik niet vol. Daar moet ik ook wat aan doen….

  • Beste Maria,
   Ja, die liefde voor onszelf! Hang overal in je huis de 9 stappen op. Dat maakt het makkelijker om te onthouden. En misschien de video ‘s bekijken over zelfliefde zaaien?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 26. een een aantal jaren geleden stierf mijn zus plotseling, de maand daarop stierf mijn vader, de maand daarop bleek borstkanker te hebben, de maand daarop bleek ik ook diabetes te hebben. ik heb nu erg veel moeite om alles te verwerken, ik hoop dat de MIR-Methode mij kan helpen.

  • Beste Marga,
   Ja, soms deelt het leven rake klappen uit. In jouw geval vele achter elkaar. De MIR-Methode kan je erbij helpen. Het is wel belangrijk het lange tijd vol te houden, zodat je jezelf ook de tijd geeft om alles te verwerken.
   Veel sterkte en geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 27. Ik snap iets nog niet helemaal. Dit stuk gaat over emoties een ander over bijvoorbeeld exceem. Moet je je dan focussen op het probleem voor je gaat mirren oid? zodat je weet dat je dat aanpakt of maakt het niet uit wat er is en gaat je onbewuste toch wel ergens mee aan de slag. Ik wil wel gericht wat dingen aanpakken namelijk maar hoe doe ik gericht de MIR?

  • Beste Jannie,
   Je hoeft niets toe te voegen aan de MIR-Methode, omdat de 9 stappen al het werk al doen. Toch zijn er mensen die een klacht noemen, bijvoorbeeld ‘eczeemplekken weg’ en daarna de 9 stappen. Dat zou je ook kunnen proberen. Doe wel maximaal 1 klacht per week erbij.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 28. Hoi Mireille een vraag over mijn hondje komt uit Bosnië, heeft als pup honger gehad, hij is nu 6 maand het eten is een obsessie, hij schrokt, als je in de buurt komt van zijn eten gromt hij, niet ik bang ben ik neem het bakje gewoon en geef het dan opnieuw, maar ik heb het idee dat het erger wordt in plaats van beter, als er geen eten is is het een schat van een hondje, kan hier de MIR-Methode nog bij helpen, wil alles doen om hem te leren dat er genoeg is.
  Alvast bedankt gr. Rika

  • Beste Rika,
   Ja, je kunt de MIR-methode bij je hond doen. Gewoon over zijn rug aaien en tegelijkertijd de 9 stappen 3x noemen. Zoals je het bij jezelf ook zou doen. Liefst wel nadat hij lekker gegeten heeft! Zeker 2 weken blijven doen. Als dat niet werkt, een keer contact opnemen met een MIR-Methode begeleider! Een aantal van hen is gespecialiseerd in dieren.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 29. dag Mireille
  doe al een tijd de MIR-Methode en ben er blij mee, maar kan soms zo kwaad worden[ wat ik van mezelf niet ken], maar laat het er maar uit komen en ga gewoon verder en hoop dat je eens een lezing geeft in het zuiden van het land
  bedankt lieve groet Maria

  • Beste Maria,
   Ik schreef eens een artikel over woede. Daarin staat o.a. dat de woede aangeeft dat je ergens heel erg behoefte aan hebt. En dat er veel vuur in je zit dat geen goede uitweg heeft. Ik zie woede altijd graag, omdat vurige mensen degenen zijn die de veranderingen teweeg brengen!
   Er is een lezing in de maak in Heerlen, dus komt goed!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 30. Heb 2 maanden de mirmethode gedaan, maar merkte geen vooruitgang, voel me vaak down en moet mezelf n schop geven, kom vaak tot niets, terwijl ik zo kon genieten van alles, het duurt veel te lang.. Hoe moet ik het doen?

  • Beste Tooske,
   Mensen die werkelijk niets merken, kunnen de MIR-Methode op één manier tegen houden: doordat ze bang zijn voor hun kracht. Zou dat bij jou kunnen spelen? Als je je hier bewust van zou worden, zou dat alleen al de MIR-Methode weer in gang kunnen zetten. En niet meer jezelf schoppen!
   Liefs,
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 31. Hallo Mireille!
  Wat er aan ònderhuids trauma zit kun je niet wegwerken. Doordat ik `de nieuwe aarde ‘,van Eckhart Tolle lees en al 25 jaar aan dans doe, krijg ik steeds meer bewustzijn. Ik zie het zo, dat alles wat ik denk en waar ik tegenaan loop dat dát een reactie is van het hoofd, het onbewuste deel van het lichaam. Door erkenning òh ja, ik doe of denk het weer’en er liefdevol zonder oordeel naar te kijken, verliest het zijn bestaansrecht. Je koppelt jezelf los van de gedachte en daardoor kom je in de `zijns dimensie”. Dat er onbewuste gedachten zijn, is dus prima! Voor veel mensen is het zo, dat ze er vanaf willen en die mensen, lossen niets op met het doen van de MIR-Methode , omdat de afwerende gedachten dit in stand houdt. Ik merk dat ik er zo nu en dan, wakker in ben, door eerst bewust mindfull te zijn en dan pas de MIR-Methode te doen ,omdat er dan tijd is om een milde houding te trainen tegenover jezelf.
  vriendelijke groeten,
  Pauline.

  • Beste Pauline,
   Je standpunt deel ik niet. Volgens mij kunnen we met de MIR-Methode wel degelijk ons onbewuste in gang zetten en van alles loslaten, wat we daarbij ook aan ‘tegenwerkende gedachten’ hebben. Dat maakt ook dat mensen uiteindelijk werkelijk van hun verslavingen af kunnen komen.
   Ik ben daarbij blij voor je dat je zo’n mooie combinatie hebt gevonden van verschillende methodes die voor jou goed voelen.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Beste Pauline,

   Natuurlijk kun je op verschillende manieren iets bereiken maar het is door de wetenschap (celbiologie) bewezen dat cellen reageren op gedachten, m.a.w.gedachten geven opdrachten aan de cellen en ik denk dat de MIR methode hierdoor zo effectief is. Een cel bezit alle eigenschappen en functies van het menselijk lichaam, een mimi mensje dus, met het vermogen om gedachten op te vangen en daarop te reageren. Bij de MIR methode zijn het geen afwerende maar positieve suggesties waarmee de conglomeratie van cellen, die het lichaam vormen, in haar ongelofelijke intelligentie in staat is zo te verwerken dat er een optimale situatie ontstaat die genezing bevordert. Ook het fysieke lichaam, een manifestatie van de ziel, wordt gevoed en ondersteund door het universum en wil daarom de hoogst mogelijke zijnsvorm bereiken en dat is Liefde. En gezondheid is daar een uitdrukking van!
   Deze wijsheid heb ik niet van mezelf hoor: Veel gelezen over dit onderwerp, o.a. De Biologie van de Overtuiging door Bruce Lipton.😊

   Groetjes,
   Katja

   • Nog iets: “concentreer je op wat je wil bereiken en focus je niet onnodig op de manier waarop, en je zult het bereiken!” en

    “The energies and focus must be directed away from the physical symptoms. It is reinforced inadvertently. The creative energy, properly used, will drain away the energy that is now forming the symptoms” Seth, The Early Sessions, Book 7 En dat is precies wat de MIR-Methode doet

 32. Hoi Mireille,
  Ik ben nu net aan m’n 4e maand begonnen. Merk wel verschil maar weet ook dat er een hele dikke laag afgepeld moet worden. Ga dus zeker verder. Soms hoop ik dat ik wakker word en de laag weg is en ik vrijuit zonder ballast en pijn opsta. Het blijft hard werken om de verandering te doorleven en te doorvoelen.
  Groetjes Anita

  • Beste Anita,
   Ja, het kan soms zo taai zijn. Misschien een idee als je een keer mee doet bij een lezing? Dan gaan we als hele groep aan het werk en dat wil nog wel eens een versnelling geven. Je kunt ook een keer naar een MIR-Methode begeleider. Die kan een MIR-Methode op Maat voor je maken en dan een flinke laag helpen afpellen.
   Hoe dan ook, ik wens je veel geluk en ben blij dat je het nog altijd kunt opbrengen om de MIR-Methode te doen.
   Veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 33. Heel toevallig kwam ik bij het “googlen” op jouw site terecht in december jl. Ik was meteen erg geinteresseerd in jouw video en heb de dagen daarna zowat alles op je site gelezen en ben meteen gaan mirren. Ik heb door een aangrijpende gebeurtenis enorm veel lichamelijke problemen gekregen, die leken op reumatische pijnen, ernstige medicijnvergiftiging en heb kantje boord gelegen. Ik sliep heel slecht, was enorm vermoeid en heb tot december last gehad van oa spierpijnen, stijfheid etc. Ben bij verschillende specialisten onder “behandeling” geweest..
  En nu vanaf december…eerst werd ik ongelooflijk moe, kon hele dagen slapen. Ik gaf hier aan toe, ik moest wel. Na een maand of 4 voelde ik me energieker worden. Wat een groot verschil!!! Enorm. Ben toen een week of 3 gestopt, maar werd weer wat vermoeider. Misschien omdat ik weer zoveel meer kon en deed?? Ben nu weer bezig 1 x per dag en ik ga er nog heel lang mee door. Ik heb totaal geen reumatische/stijfheidsklachten meer. Geweldig.
  Ik voelde altijd dat mijn lichamelijke problemen door emotie waren ontstaan, maar geen enkele arts kon mij hiermee helpen.
  Ik ben weer een stukje de oude energieke persoon, die ik was.Hartelijk dank voor jouw geweldige therapie. Wil je tzt daarvoor nog eens persoonlijk komen bedanken op een of andere MIR bijeenkomst.
  Alvast warme groeten.

  • Beste Hans,
   Wat mooi dat je er zo van bent opgeknapt en je energie weer terug hebt, hoera! Heel erg bijzonder dat jouw lichaam die ‘harde’ lichamelijke klachten zo kon loslaten. Ben erg blij dat je er nog bent en ja, wie weet zie ik je een keer. Als je je ervaringen op onze resultatenpagina zou willen schrijven, heel graag!
   Ik wens je heel veel geluk en dat je nog veel mooie dingen kunt doen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 34. Wat een geweldige methode is het MIRREN toch!
  Deze nieuwsbrief van Mireille geeft aan wat emoties allemaal met een mens kunnen doen. En ja…ik sluit mij hier helemaal bij aan. Het is waar dat de MIR Methode prima werkt m.n.ook op emoties. Ik heb het ervaren! Mijn lichaam en geest werkt beter dan ooit. In augustus 2013 gestart met de MIR Methode. Slapen gaat beter /rustiger. Mijn bloeddruk is prima sinds ik MIR!
  Ga hier zeker mee door en zal het bij regelmaat blijven toepassen.
  Zegt het voort..zeg het voort!

  Bedankt Mireille, ik blijf je volgen.
  Groet, Maaike

  • Beste Maaike,
   Wat fijn om te horen dat het je zo goed doet! Zo mooi dat je bloeddruk het laat zien! Zou je je ervaringen misschien bij de resultaten pagina willen schrijven?
   Dankjewel en ik hoop dat er nog meer voor je komt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 35. Beste Mireille

  Ik ga terug elke dag opnieuw de MIR-Methode doen en blijven volhouden.

  Ik geloof voor de volle 100% in jou methode!

  Bedankt!

  • Hai Lode,
   Ik herinner me je naam nog. Fijn dat je het nog weer een kans wilt geven. Je neemt dan eigenlijk weer het contact op met je onbewuste en uiteindelijk zullen de oude belemmeringen gaan verdwijnen. Ik wens je veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Het is tof dat je men berichtje antwoord Mireille en ik vind je gesprek met Lilian tof en interessant.

    Ik wilde je nog iets vragen, kan het zijn als ik mij niet kan ontspannen fysiek dat de MIR methode daarom niet aanpakt?

    Groetjes Lode

    • Beste Lode,
     Nee, je hoeft voor de MIR-Methode niet te kunnen ontspannen. Het is eerder andersom: je gaat langzaam maar zeker (kan maanden duren) meer en meer van binnenuit ontspannen. Dus ga gerust verder en laat de resultaten maar vanzelf ontstaan.
     Veel geluk!
     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

     • Dag Mireille

      Nogmaals hartelijk dank voor je antwoord. En ik wens jouw ook veel geluk toe!

      Groetjes Lode!

     • Dag Mireille

      Ik ben de laatste tijd wat moe, misschien een eerste signaal van de MIR-Methode hopelijk!

      Groetjes Lode

  • Beste Mireille,

   Anderhalf jaar geleden is mijn man overleden na een huwelijk van 47 jaar. Ik ben nu 76 jaar en mag over mijn gezondheid niet klagen. Het eerste jaar veel gedaan, zo gewerkt in de tuin, opruimen, deed van alles. Maar sinds kort gaat dat wat minder. In huis gaat het wel, maar buiten ziet de wereld er zo anders uit, vreemd, alsof ik in een decor loop. Ik moet nu alleen verder en mezelf wat gunnen. Ik realiseer me, dat ik nooit geleerd heb van mezelf te houden. Er werd alleen van mij gehouden, als ik gehoorzaam was. Mijn wil stond achter de deur. Mijn moeder had een traumatische jeugd gehad, een huwelijk wat mis ging en toen ook nog een kind.
   Dus heb mij altijd aangepast. Eerst de ander en dan ik pas. Vond dat ook heel gewoon. Maar nu moet ik mijzelf toch zien te vinden.
   Ik heb besloten het Mirren weer op te pakken. Ben daar ooit mee begonnen omdat ik mijn voeten kapot krabde, is toen helemaal overgegaan. Ik krab weer, ik denk, omdat mijn voeten van mezelf zijn.
   Toevallig was ik net weer begonnen te lezen in What the bleep do we know. Ik denk dat in mijn jeugd netwerken in mijn brein zijn ontstaan, die nu blokkeren. Ik heb ook moeite ermee als iemand aardig tegen mij is zonder dat ik er wat voor heb gedaan. Je moet het eerst verdienen, zo ben ik opgevoed en dat gevoel heb ik nog steeds. Dat weet ik al heel lang, maar het wil niet weg.
   Mijn moeder zei dan, als je niet doet wat ik zeg, kijk ik je door de muur heen en dan zette ze een paar grote ogen op. Ja, dan gehoorzaam je wel. En bovendien had zij het zo slecht gehad vroeger, daar kon je niet tegenop.
   Maar ik heb het wel zover gered, dus moed houden. Ik heb veel vertrouwen in de MIr methode. Lieve groet van Corrie

 36. Heel herkenbaar dat je schrijft dat emoties laagje voor laagje loskomen. De golfbeweging is bij mij ook duidelijk merkbaar. Ik doe nu 10 weken minimaal twee keer per dag de MIR-Methode. Ik merk vooruitgang, maar ben er nog niet. Ga daarom gewoon nog een poosje door.

 37. Hoi Mireille,
  Me uitspreken- eigen mening geven was er vroeger bij ons thuis niet bij.Nu geblokkeerd bij “durven” zingen..stem blokkeert – geen ruimte nemend etc.
  Welke stap van de MIR-Methode werkt hier misschien ook op?
  Groetjes !
  Pascale

  • Beste Pascale,
   De meeste stappen werken hieraan mee. Het zit sowieso in stap 1, 2, 3, 4, 7 en 8. Doe wel altijd alle 9 stappen, want ze werken met elkaar samen. Ik hoop van harte dat je je stem weer vrij gaat krijgen en voluit durft te zingen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Dank je Hartelijk Mireille! ik zet door en heb een consult bij een stembevrijdingscoach 😉
    Je nieuwe brief; ruimte nemen omhelst dit ook.
    ThanX
    Pascale

 38. Ik doe al een paar maanden de MIR methode. Vooral het in slaap komen en door slapen gaat nu heel goed. Maar ik heb nog een vraag: Ik heb last van claustofobie.Heel…heel erg. Durf niet in de lift, w.c. deur niet op slot. In een vreemde auto 10x proberen op de deur nog wel open gaat.Pas een nieuwe auto en nu rijd ik met het raam een stukje open. Totdat de auto weer vertrouwd is. Maar…waar het vandaan kom??? en het wordt steeds erger. Kan de MIR methode ook hierbij iets voor mij doen, zodat ik van die onverklaarbare angst af kom.
  Groetjes,
  Joke

  • Beste Joke,
   Ja, daar is zeker wat aan te doen. Het is een kwestie van die intense angst langzaam maar zeker weer uitwissen. Het heeft waarschijnlijk de oorsprong tijdens je geboorte. Op het moment dat je door het ‘geboortekanaal’ gaat, is dat een heel benauwende ervaring wat later kan leiden tot claustrofobie. Het heeft in ieder geval te maken met een herinnering van vroegere. De MIR-Methode helpt je om het laagje voor laagje af te pellen.
   Groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 39. Lieve Mireille,
  Vanmorgen stond ik op met de gedachten, ik wil wat gaan doen met de oude pijnen uit mijn jeugd. En krijg deze dag de nieuwsbrief over emoties. Doe nu een week de MIR-Methode, sinds je lezing in Amsterdam. Ik heb heel veel aan de nieuwsbrieven. En de lezing was heel mooi Dank !

 40. Een tip die ik kreeg van een cardioloog: een uur voordat je naar bed wil, tv uit en een uur naar klassieke muziek luisteren.
  Ik doe dat al zeker 2 maanden en het werkt! Ik ben binnen 10 min in slaap!

 41. Even laten weten dat ik de MIR-Methode al 2 jaar of langer in mijn gereedsschapskoffertje altijd bij me heb.
  Vooral ‘s nachts als ik niet in slaap kom of wakker wordt en niet opnieuw in slaap val MIR ik een of twee keer en ik val altijd binnen korte tijd weer in slaap. Dat was voordien een drama, kon uren wakker liggen of helemaal niet meer in slaap komen.
  Dank je super blij mee!!!

 42. Nu we het toch over oude trauma’s hebben ,wil ik iedereen aanraden die bindings angst of verlatings angst heeft het boek van Hannah Cuppen aanraden een echte eyeopener ,zoveel herkenning !

   • Het boek van Hannah Cuppen heet LIEFDESBANG en ik ben het met Hanna eens een geweldig boek !
    Harte~groet, en bedankt Mireille voor de MIR, het ondersteunt me heel goed op allerlei gebieden.

 43. Alhoewel het slapen nu weer wat minder goed gaat heb ik de eerste weken geslapen als een blok beton, heerlijk! Ik MIR nu 6 weken en nog steeds zit er een nare lucht aan m’n urine. Ph waarde daarvan is perfect. Ik ben nog steeds wel heel erg moe dus ga vrolijk door met mirren.

  • Ha Anneke,
   Ja, wat fijn dat je door wilt gaan. Veel emoties verdwijnen laagje voor laagje. Het komt heel vaak voor dat je dan betere periodes hebt en dan weer wat minder, dan weer wat beter. Het gaat in golfbewegingen en wordt langzaamaan steeds stabieler. Ik wens je een heerlijke blijvende nachtrust!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Dankjewel Mireille en super trouwens dat je dit kosteloos met iedereen wilt delen. Kostbare juweeltjes zulke mensen. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.