Home » Artikelen » 57. Emoties eerst!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

57. Emoties eerst! — 96 reacties

 1. Dag Mireille, ja, de MIR-Methode is natuurlijk goed voor alles, en in mijn ervaring vooral bij emoties/trauma’s. Maar daarbij is het essentieel je te realiseren dat het laagje voor laagje gaat, en dat je ook telkens qua MIR en zo bij leert en ontdekt. Voor mij was het ook van groot belang vast te stellen dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven – met plezier overigens :-)- de MIR-Methode zal (“moeten”) blijven doen. M.a.w. dat ik natuurlijk niet kan verwachten dat met name die oerjeugdtrauma’s (zo noem ik ze maar) naar bijvoorbeeld vier weken MIRren al opgelost zouden zijn. Om nog maar te zwijgen van alles dat daar(door) bovenop is gekomen in de loop van zes decennia. Wat ik steeds meer ervaar als een belangrijk geschenk aan/van zelfliefde is het mezelf alle tijd te gunnen die ik wil/nodig heb. En het blijven MIRren inclusief de ehbo en alles wat ik verder van de Methode al geleerd heb, is een belangrijk aspect van zelfliefde/mezelf de tijd geven. Met wederom alle waardering en dank voor jouw geweldige werk, inclusief deze nieuwsbrief; een voortdurend leerproces; en dat is lekker!

 2. Beste Mireille,

  In dit artikel staat dat oude emoties zouden moeten oplossen, maar bij mij worden ze juist erger. Ik doe de MIR-Methode nu een week.
  Is dit normaal?

  Groetjes,

  Femke

  • Beste Femke,
   Het komt wel vaker voor dat mensen tijdelijk wat meer emoties ervaren. Vooral als er iets onder zit dat gezien wil worden. Bijvoorbeeld dat je ergens ontevreden over bent, dat je iets veranderd wilt hebben in je leven. Wil je daar eens naar kijken?
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 3. Hallo Mireille, even een vraagje, ik heb nu voor de tweede keer dat ik een opgezette buik heb, en merk ik dat ik helemaal geen zin heb in koken en eten. Ik ben ook dingen uit het verleden aan het verwerken maar het idee dat ik geen zin heb in eten vind ik wel wat eng. maar toch, je lichaam geeft toch aan wat en wanneer je het nodig hebt? en die opgezette buik, komt dat door mijn emoties? mijn spijsvertering is ook langzamer dan dat ik in het verleden gewend ben.

  • Beste Desiree,
   Ja, het heeft vaak te maken met een periode van verwerking. De dikke darm (loslaten) en dunne darm (in de steek gelaten voelen), kunnen dan tijdelijk van slag zijn. Geen zorgen. Let erop dat je blijft drinken en je gaat over een paar dagen vanzelf flink naar de wc moeten.
   Succes met verwerken!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mireille,
   Ik ben nu 6 weken bezig met de MIR methode en heb al mooie veranderingen gemerkt! Zoals aan 1 voet geen eelt meer, hielspoor is over, minder hoofdpijn, jeukende oren zijn een stuk minder! Fantastisch allemaal. Ik heb echter nog een zeer groot probleem. Ik ben bang om op vakantie te gaan, zodra ik heb geboekt krijg ik paniekaanvallen, het begint met onrust, misseljjkheid, zweten , tintelingen en naar de toilet gaan voor een grote boodschap. Wat kan ik doen om mezelf te helpen?
   Lieve groet Maureen

   • Beste Maureen,
    Voel eens in je lichaam waar die paniek begint? Leg dan daar je hand op terwijl je de MIR-Methode doet, of liever nog de MIR-Methode EHBO. Pak het meteen aan zodra je het op voelt komen. Lees ook het artikel over heimwee eens? Misschien herken je daar ook iets in.
    Sterkte en vooral fijne vakantie gewenst!
    Groetjes, Mireille

   • Hoi Maureen.

    Ik heb dat ook als ik op vakantie ga. Zo blij te lezen dat meer mensen dat hebben. Ik schaam mij ervoor. Vind het heel raar dat ik het heb en weet niet waar het vandaan komt. Ik heb t zo erg dat ik het liefst niet zou gaan.

 4. beste Mireille
  ik geloof er al 6jaar dat ik aan het mirre ben..en ik vind het fantastiche . het heeft al zo veel veranderd en steun gegeven . ook als ik momenten heb overdag dat ik niet weet wat te doen,vooral als ik in de knoop zit,dan geeft het mij altijd en richting en idee dat me dan uit die situatie brengt.is de MIR-Methode al vertaald ? ik woon in frankrijk en zou het graag delen met de vrienden hier .
  veel liefs Hilde

 5. Dag Mireille,

  Het klopt zó wat je schrijft over trauma’s.
  Ik mir nu drie maanden en ik merk veel verbetering op in mijn gezondheid!
  Maar door al dat loslaten houdt de darmmeridiaan mij ook al drie maanden uit de slaap. Ik wordt stipt om vijf uur wakker. Heb je een tip voor mij? Dank je!

  • Beste Monna,
   Als je zo vaak rond 5 uur wakker wordt, is er grote kans dat er iets is dat je niet wilt of kunt loslaten. Misschien dat je weet waar dat over gaat? Zo niet, dan graag een keer naar een MIR-Methode begeleider om het uit te laten testen, want je komt zo wel slaap tekort. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je voor je reactie Mireille, ik ben al bij een begeleider geweest, er moest inderdaad veel losgelaten worden. Zo’n actieve darmmeridiaan maakt het proces wel extra intensief door inderdaad slaaptekort. Het heeft blijkbaar veel tijd nodig.

  • Hallo Monna,

   Wat je kunt doen om beter te slapen/door te slapen is de darmmeridiaan voor het slapen gaan te masseren. Ga op de rand van je bed zitten, voeten op de grond en haal 3x goed en rustig adem. Begin met je rechterhand het gebied rond je sleutelbeen en schouder te masseren (aan linkerkant), ga door naar je oksel en bovenkant arm (hier loopt de medidiaan doorheen, door naar je wijsvinger. Verleng als het ware je wijsvinger en doe dit ook met de rest van je vingers. Schudt je hand uit. Masseer nu opdezelfde manier je andere kant met je linkerhand. Vergeet niet goed je handen uit te schudden na de tijd!
   Succes!
   Groetjes,
   Fiona

 6. hallo Mireille
  Ik heb jaren geleden een lezing van je gevolgd in Antwerpen en een workshop gevolgd.
  Jammer genoeg is er mij diezelfde avond iets overkomen door mijn ex partner dit door partnergeweld. Het zijn nu 6 jaren geweest van veel vallen en opstaan. Jammer maar ben dan ook nog in een burn out beland waarvan ik stilaan ben aan het recupereren.
  Ik ben 5 weken geleden gestart met de MIR methode dit omdat het toen ook constant in mijn hoofd dramde. MIR-Methode MIR-Methode….
  2 weken geleden ben ik begonnen met de 2 stappen.
  3 weken geleden met de 9 stappen.
  Mijn schimmelnageltje dat ik meer dan een jaar behandel is aan het uitgroeien, ik zie al een roze maantje alhoewel het randje van de nagel nog hard is. Maar ik blijf nog wel het medisch goedje erop doen om het bij te sturen.
  Ik heb ook al een tijdje last aan mijn voet en grote teen dit is enkele weken voor de MIR Methode begonnen maar nu voel ik ook zenuwprikkels en het rare is dat ik soms voel ploppen in die voet. Zou het kunnen dat ik de energie van de meridianen voel, het is enkel in mijn rechtervoet, de kant waar ik ooit een hernia heb gehad in de onderrug.
  Heeft het nu te maken met de koppelmeridianen lever galblaas, blaas-nier en maag-milt?
  De eerste twee weken reageerde ik vrij snel op de twee basisaffirmaties dus 5 en 7. Ik had vrij snel donkere stinkende urine 🙂 en geurende oksels en bij het stappen voelde ik me lichter in mijn lichaam maar als ik op de weegschaal sta weeg ik hetzelfde.
  Het is mijn voet dat voor een probleem zorgt. Ik voel precies energie verschuiven, en ploppen in de tenen tot aan de knie etc. In het begin was het zelfs dat ik het heel erg voelde in mijn voet en onderbeen van zodra ik ging slapen, ik kan het vergelijken met het snorren van een kat, mr het verschuift in golven.
  Ik heb mijn homeopathie op de hoogte gebracht dat ik op mezelf de MIR Methode toepas omdat ik voelde dat al die voedingssupplementen voor het bijsturen van de burn-out niet echt hielpen. Ik blijf ze wel innemen totnutoe.

  De dokter denkt aan een peesontsteking want onderkant voet heeft soms een brandend gevoel en mijn grote teen kan ik niet goed plooien.

  Ben ook reconnective healer dus ik voel wel snel energie maar ben toch even ongerust nu.

  Groetjes van Nikki

  • Beste Nikki,
   Klopt hoor, wat je denkt over de meridianen. En ontstekingen zijn uitstekend, he, dus geef je lichaam de rust die het nodig heeft en vertrouw erop dat je op de goede weg bent! Goed dat je je dokter en homeopate wel op de hoogte blijft brengen. Zij kunnen het goed signaleren wanneer het een verergerende kant op gaat.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille voor je feedback. Ondertussen ben ik even overgestapt op de affirmaties 5 en 7.
    Groetjes van Nikki

 7. Hoi Mireille, ik had een vraag en deze uitvoerig getypt en op antwoord gehoopt.Nu zie tot mijn verbazing dat het er niet meer opstaat.Hoe is dit mogenlijk? Graag lees ik U reactie.groetjes Irma

  • Beste Irma,
   Het kan soms een paar dagen duren voordat ik antwoord geef. Dat komt omdat ik niet elke dag meer achter de computer kan zijn door meer en ander soort werk.
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo Mireille, daar ik misschien op de verkeerde onderwerp heb geschreven, daarom waarschijnlijk geen antwoord of zelf niet opgemerkt.SORRY dan.Ik doe nu bijna 3 mnd mieren en had een vraag waar ik zelf niet uitkom en ook mijn ha niet en dat is het volgende:word heel naar in mijn hoofd ineens hoge bloeddruk, vreselijk koud , lijkt of het leven uit mij weg trekt.Alles is na gekeken en ze kunnen niets vinden.Zit wel in een zware butn-out (heb dit al eens verteld)Zo vanmorgen na een goede nachtrust was het ereens weer.Heel erg angstig wordt ik ervan.Zo snel als het erwas is het niet meteen een ,kan een dag duren .Ik heb een enorme balast met mee tesjouwen.Wat kan dit wezen en zou het raadzaam zijn om naar een Mirbegeleidster tegaan.Mijn man heeft mijn steun hard nodig en op deze manier kan ik hem dat niet geven .Graag U gaat hiervoor.Alvast bedankt groet Irma

  • Beste Irma,
   Ja, ik zou je zeker aanraden om eens een MIR-Methode op Maat te laten maken bij een MIR-Methode begeleider. Het is belangrijk dat je jezelf laat begeleiden als je sterke reacties hebt die je zo ontregelen. Ik ben blij dat je je al goed hebt laten controleren bij de huisarts.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 9. Hallo Mirelle.
  Sinds afgelopen dinsdag bij de Taichiles gehoord van deze methode, ben gaan lezen en heb me aangemald. 2 dagen stap 5 en 7 gedaan en reacties van mensen gelezen.
  ik zit momenteel niet lekker in mijn vel, vooral emotioneel, over enkele weken controle bloeddruk en vind dat altijd erg spannend en confronterend. Wil me graag beter gaan voelen en daarom mijn interesse in deze methode maar ik vind het eigenlijk ook wel een beetje eng als ik de mogelijke reacties hierop lees.
  kun je me advies geven hoe ik het het beste aan kan pakken?
  ben een slechte slaper, waardoor ik moe op sta, mijn energie soms o, o is en dat alles heeft dus ook invloed op mijn dag.
  ik lees graag je reactie en alvast bedankt!

  Grtjs Wilma.

  • Beste Wilma,
   Blijf zien dat de meeste mensen die hier hun vragen stellen, degenen zijn die ook echt last hebben. Bij het grootste deel van de mensen die de MIR-Methode doen, inmiddels meer dan 100.000, zijn er weinig tot geen ‘ontgiftingsreacties’. Je kunt gewoon beginnen en als je voorzichtig wilt zijn, begin dan met alleen stap 5 en 7, gedurende 2 weken. Lees hierover veel gestelde vraag nr. 1 G.
   Heb vertrouwen!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Fred,
  Je vraag is heel groot en niet zomaar even te beantwoorden. Een deel van het antwoord staat in het artikel over longen: ‘Nr. 59. Bevrijd je longen van verdriet.’ De MIR-Methode werkt via 9 stappen. Alle 9 stappen werken mee om een ademstoornis op orde te krijgen. Zuurgraad werkt daar niet alleen aan. Longblaasjes hebben bijvoorbeeld vitamines nodig, dus werkt stap 5 daar aan mee. Verder wordt zuurgraad vaak beïnvloed door issues met mannen. Dan werkt stap 3 ‘Vader loskoppelen’ mee aan het op orde krijgen van de zuurgraad. En trauma’s, zoals intense schrik kunnen een rol spelen. Die worden bijvoorbeeld aangepakt via de meridianen. Oftewel, een flink complexe werking. Heb je mijn handboek al eens gelezen? Misschien dat dat nog duidelijkheid geeft. Ik hoop dat je hiermee wat antwoorden hebt.
  Hartelijke groetjes,
  Mireille

  • Beste Mireille,

   Ik wil je nog even het volgende vragen, maar ik denk dat ik het antwoord weet. Ik neem al heel lang benzo’s (alprazolam 3 of 4 x 0,25 mg per dag) en wil dit graag afbouwen maar slaag er vooralsnog niet in. Ik heb vaak zoveel pijn dat ik eerder iets wil bijnemen. Kan dit een hindernis zijn voor de verdere genezing? Bij Bruno Groning gaat het om een weg van geestelijke genezing. Wij mensen zijn geest met een ziel en hebben een menselijk lichaam… De geest in ons is toch altijd zuiver en is niet aangetast door het nemen van dergelijke medicatie?

   Groetjes, Fred

   • Beste Fred,
    Voor zover ik het kan weten: de geest is altijd zuiver, maar kan wel beïnvloed worden door medicatie. Ben je al lid van de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite? Dan staat daar een video met een mogelijke behandeling die je kunt doen.
    Veel geluk!
    Groetjes, Mireille

  • Beste Fred,
   Dankjewel voor je aanvulling! Ja, bijzonder dat zuurstof zelfs een minder goede kant heeft. Dat leerde ik al tijdens mijn studie medische basiskennis. Toch kunnen we niet zonder, zo dubbel!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille,

    Alweer bedankt voor de reactie. Ik wil je nog 2 dingen vragen:
    1. Heb ik het goed dat lid worden vd MIRror-ledenwebsite best gebeurt na het 4 weken Mir-en?
    2. Gezien de sterke reacties in mijn lichaam en emoties (frustratie, kwaadheid, droefheid, angst…) en alle oude rommel die komt bovendrijven, acht een ‘spirituele’ vriend het niet aangewezen dat ik bvb. de werking van de heilstrom en alle regelungen van dien laat interfereren met MIR, dat we als mens te weinig inzicht hebben in het geheel om dat te mixen. Wat denk je hiervan? Ik merk verhevigde reactie op ademstoornis (longen, vaderissue…?) en ook word ik sterk geconfronteerd met obsessiviteit en iets wat ik zo moeilijk kan en zo essentieel is: LOSLATEN! Graag nog even advies…

    Grjs, Fred

    • Beste Fred,
     De MIR-Methode interfereert niet met andere methodes, maar zal het altijd ondersteunen. Als je vriend je raadsman is of je behandelaar, heb je evenwel wel respect voor zijn mening op te brengen en zal je een keuze moeten maken.
     Ik hoop van harte dat het wat lichter voor je gaat worden, welke keuze je ook maakt!
     Groetjes, Mireille

  • Beste Boudie,
   Ja, we hebben van 2 vrouwen melding gekregen dat het hen heeft geholpen bij hun Lichen Sclerosis. Nog niet dat het helemaal verdwenen is, maar deze vrouwen vermeldden minder pijn en hebben minder vaak tot helemaal geen hormoonzalf meer nodig. Ik verwacht wel dat het nodig is om de MIR-Methode langer dan 4 weken vol te houden.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 11. Beste Mireille,

  Ik heb u zo’n twee dagen geleden een email gestuurd met een vraag voor een MIR-begeleidster dichtbij Antwerpen. Heeft u die ontvangen?

  Groetjes Anna

 12. Wow, een heel herkenbaar verhaal. Ook mijn moeder raakte over haar toeren als ik nat of vies thuis kwam. Ik zie me nog staan druipend van de regen en ellendig op de deurmat en mijn moeder schreeuwend dat ik me niet moest bewegen. En als ik een druppel lekte op het parket…. Achteraf kan ik er samen met mijn moeder wel om lachen dat ze zo was. Maar het kleine kind heeft toen wel een gevoel van veiligheid gemist. Dat blijft wel lastig, maar door deze artikelen en de MIR methode en eerlijk blijven kijken naar waar ik zelf nog aan vasthoud wat ik beter los kan laten kom ik steeds een stukje verder!

 13. Hallo Mireille

  Ik heb al erg lang last van mijn heupen. slijmbeursontsteking en nu geïriteerde pees/spier in bovenbeen en bilspier. Al een tijdje bij de fysio voor deze klacht die zegt dat het voortkomt uit het vastzitten van de heup.Ik ben altijd een echte doener geweest maar voel me hierdoor erg belemmerd. Ik ben nu 4 weken met de MIR methode bezig geweest. Kan deze klacht ook met emotie te maken hebben? Kan ik iets extra doen met de MIR methode?
  lieve groet, Inge

  • Beste Inge,
   Ja, dit soort klachten kunnen inderdaad een emotionele oorzaak hebben, maar die is dan al lang geleden geweest. Klachten die hardnekkig zijn, of intense pijnklachten hebben een historie die al jaren oud is. Je kunt het beste doorgaan met de 9 stappen en misschien een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om precies te laten uittesten wat de oorzaak van je klachten is.
   Veel geluk en sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 14. Hallo Mireille, al vaker heb ik in het verleden een aantal keren periodes gemird,op 5 juli een jaar aan een gesloten,iedere dag, je zou zeggen dat het nu klaar is,maar en zeker door je wekelijkse mailtjes, komen steeds dingen naar boven waar ik nog iets mee moet.niet ieder week even heftig maar toch, volgende week wordt ik 64jaar en begin langzaam aan te begrijpen wat het betekent om van je zelf te houden,en ik ben nu gestart met de stoppen met roken video. Lieve Mireille heel hartelijk dank voor alles wat je doet, je hebt mij geholpen mijn leven te verbeteren, lieve groet annelies

 15. Ha Mireille

  Ik ben zoals je uiteraard weet met MIR begonnen gestopt begonnen het punt is zit sinds eind april met een burn-out thuis en krijg het niet voor elkaar om elke dag te aaien.
  Wat raad jij me aan.

  Met vriendelijke groet Edith

  • Beste Edith,
   Een burnout hebben, gaat soms samen met niets meer kunnen voelen en het contact met jezelf helemaal kwijt zijn. Dat je het aaien niet kunt opbrengen, geeft aan dat je onbewust ook het contact niet meer wil, niet meer wil voelen. Zou je een afspraak willen maken bij een MIR-Methode begeleider? Die kan jou hiermee weer in contact brengen met jezelf.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.