Home » Artikelen » 103. Eelt op je voeten of op je ziel?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

103. Eelt op je voeten of op je ziel? — 219 reacties

 1. Wat een leuk artikel… ik heb mijn hele leven (61) poezelige voetjes, op een enkel plekje bij een enkel teentje na… en ha! Eyeopener, weer wat geleerd.. dat plekje, waar ik overigens geen last van heb, kan dus ook weg…

 2. Ik kan alleen maar super enthousiast worden van jouw bericht M. 25 jaar geleden maakte ik de overstap van kraamverpleegkundige naar pedicure, naar voetreflexioloog, naar tenen lezer etc…mijn voeten zijn stap voor stap veranderd, doordat ze onderdeel zijn van mij en mijn ontwikkeling. Voeten groeien echt ! eelt verdwijnt echt, niet alleen door het weg te schrapen want als je verder van binnen niet ontwikkeld komt het gewoon weer terug. Het is de keuze aan de bewoner van de voeten …mooi he; zo binnen zo buiten. Ina

 3. Ik neem regelmatig een voetbad met 2 delen natrium bicarbonaat en 1 deel keltisch of Himalayazout en ga dan met schuursponsje het eelt te lijf. Daarna een lekkere voedende creme erop. Nu weinig aan de hakken, alleen een paar kerven. Verder aan zijkant van beide voeten, iets lager dan grote teen een streepje eelt dat vrij ‘hardnekkig’ is. Heb wel veel meer eelt gehad vroeger. Leuk om deze info te weten ! Ken iemand die puur gladde voeten heeft, heel bijzonder.

 4. Mireille, wat is dit weer een leuke ontdekking.

  Er komt steeds opnieuw eelt aan mijn linker teen.
  En een klein beetje eelt zit aan de zijkant van de linker voorvoet.
  Betekent het iets dat het aan de rechter voet nauwelijks voor komt?
  Mijn voeten zijn verder poezelig zacht.

 5. Interessant artikel! Bij mij klopt het ook: heb vaak veel eelt op m’n hak, en zie inderdaad een link met onzekerheid en perfectionisme t.o.v. mijn eigen handelen. Soms valt het eelt er ‘spontaan’ af. Dit zal zeker te maken hebben met hoe ik op dat moment in m’n vel zit en of ik de MIR methode regelmatig doe. Zal het eens in de gaten houden!

  Wat ik me nog wel afvraag: bij mij is het alleen mijn rechtervoet waar eelt zit. De linker is zo zacht als maar kan! Heeft dit ook een bepaalde betekenis?

  Overigens is de rechter sowieso mijn ‘probleemvoet’: ik heb ook al tijden last van een kalknagel (grote teen). Het spreidt zich niet snel uit, maar gaat ook niet weg. Is hier ook een bepaalde betekenis aan gekoppeld?

 6. Goed om de voeten die ons dragen eens in het ‘voetlicht’ te plaatsen. Al eens bedacht hoe klein de oppervlakte van de voeten is ten opzichte van onze totale omvang?
  Om het eelt op mijn voeten te verwijderen gebruik ik een puimsteen. Wekelijks tijdens de douche als de huid zacht geworden is van het water, even met de puimsteen over het eelt gaan en je hebt weer mooi zachte voeten. Het eelt zal misschien niet van de eerste behandeling verdwijnen, maar elke week een beetje minder worden.

 7. Sedert ik een knie prothese heb aan de linkerkant heb ik ook aan mijn linker voet op de hiel een dikke laag eelt, ik ga regelmatig naar de pedicure maar de eelt komt altijd terug, nu heb ik sedert vorig jaar rechts ook een knie prothese en had verwacht dat ook daar de eelt zou toenemen maar dat is niet het geval, er is wel wat eelt maar niet in een abnormale hoeveelheid, nu vraag ik mij af waarom ik het zo erg heb aan mijn linkerkant…waarmee heeft het te maken?

 8. Beste Mireille,

  Ik heb eelt onder de bal van mijn voeten. Mijn moeder heeft dat ook al heel haar leven
  Verder heb ik eksterogen aan mijn linker kleine teen. Eerst was het aan de buitenkant, sinds enkele maanden aan de binnenkant van mijn kleine teen. Ik heb er 2 maanden een zeer pijnlijke ontstoken kleine teen van gehad. Ben nog steeds op zoek naar de echte betekenis hiervan, want ik ben er inderdaad ook van overtuigd dat het een onderliggende (emotionele) betekenis heeft.

  Veel liefs,
  Hilde

 9. Hallo Mireille. Mijn hele leven (69) heb ik op dezelfde plaatsen eelt onder mijn voeten en haal dat altijd weg. Vooral in de sauna elke week gaat dat makkelijk. Ik woon in Luxemburg en mijn vriendin en kinesiologe Kick Brackman die helaas overleden is, heeft mij ooit op jouw methode attent gemaakt. Ik doe de MIR-Methode weer frequent en heb heftige jaren achter de rug. Sinds deze zomer valt het me echter op dat het eelt wegblijft ondanks dat ik veel wandel. Alleen aan de zijkant van mijn rechter grote teen blijft het nog groeien. Duidelijk: sommige dingen zijn me ook nog teveel. Wat fijn om te zien via jouw artikel dat de grote positieve ommekeer in mijn leven onder mijn voeten ook merkbaar is! Hartelijke groet!

  • Hoi, ik heb eelt op mijn hak maar dat komt vooral omdat ik 6 maanden per jaar op slippers loop, in de winterperiode heb ik er veel minder last van en ik ga elke 6 weken naar de pedicure ook.

  • Dag Mireille, zeer interessant onderwerp. Zelf ben ik 41 en heb eigenlijk geen eelt op mijn voeten… even extra checken…
   ah, ik voel een hele kleine iets minder soepele plek thv hiel-voet overgang rechts…. ok, werken aan mijn onzekerheid. Is inderdaad een uitdagend thema voor mij.

   Sinds enkele weken vervang ik het woord moeilijk door uitdagend

   Een vriendin van mij is 6 jaar jonger en heeft er superveel op haar hielen… ik vroeg me toch regelmatig af waarom ik dit niet had.
   Dus dankjewel voor deze krachtige verheldering.

 10. Beste Mireille,
  Ik heb op mijn rechter hiel eelt op de rand en links op de linker grote teen, het is hard, ik schuur het om de dag weer glad en doe er klovenzalf op om het zacht te houden.
  Ik heb jaren geleden problemen met mijn rug gehad, en daar zit een licht kromming in, is er door de manuele therapeut niet uit te halen, en heb dan kans dat ik weer last krijg. ik heb er de laatste jaren gelukkig geen last meer van rugklachten. Om het halfjaar laat ik er even naar kijken door de manuele therapeut en corrigeert hij mijn bekken stand, hij weet van de eelt vorming, en zegt dan ook dat het voortkomt uit de rug en bekken stand. Ik ga om de acht weken naar de pedicure die dan het eelt weer wegsnijd. Als ik ‘s zomers met Crocks en Slipper loop dan groeit het nog sneller het eelt vocht natte voeten na het zwemmen e.d. Ik doe de MIR methode al zeker drie jaar.

  • Beste Nico,
   Goed dat je al weet dat het echte probleem vanuit je rug komt. Telkens eelt krijgen, betekent dat er iets is dat je alsmaar niet verteren kan. Wanneer je daar aan kunt werken, wordt het eelt minder. Je kunt overwegen daarvoor een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Toenemende innerlijke vrijheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 11. Ik heb al jarenlang een scherp eeltrandje onder mijn beide kleine tenen, bij elke stap die ik zet voel ik het.
  Probeer het zelf bij te houden, maar krijg het niet goed weg of minder scherp. Ook mijn pedicure lukt het niet. Ook had ik jarenlang on de zes weken eksterogen op beide kleine tenen, altijd dieper en erger op de rechter kleine teen. Hoewel beide teentjes nog steeds heel bol zijn, heb ik vd eksterogen geen last. Ook veel eelt aan de zijkant v beide grote tenen. Heb een staand beroep maar loop ook de hele dag. Ben vooral nieuwsgierig wat die scherpe randjes te betekenen hebben.,groetjes Patrice

  • Dat herken ik, heb sinds een paar jaar van die randjes onder verschillende tenen (niet onder de grote). Ze lopen van boven naar beneden en zijn niet op elke teen even hard,op mijn linkervoet zijn middelste en een na kleinste teen het hardst,op mijn rechtervoet het randje onder mijn kleine teen. Ben erg nieuwsgierig naar de betekenis ervan!

 12. Hallo Mireille,

  Ik ben ooit door te googlen op eelt op de hand bij de MIR methode uitgekomen en deze gaan doen. Naast andere hulp heeft de MIR methode mij al flink geholpen. M.b.t. het eelt op de voeten is het al minder maar op mijn rechterhand is het nog steeds aanwezig. Twéé plekjes één onder de aanzet van de pink en één onder aanzet van de ringvinger. Heeft dit enige betekenis?

  Hartelijke groeten,
  Linda

 13. interessant deze info!
  ik vroeg me af, ik heb sinds 10 jaar op allebei mijn grote tenen een hele diepe overdwarse groef. heb je enig idee wat dat zou kunnen zijn?
  ikbenheel benieuwd. groetjes daphne

  • Beste Daphne,
   Nee, dat weet ik helaas niet, maar ik denk dat iemand die veel met voeten werkt, dat wel weet.
   Groetjes, Mireille

 14. hey , ik heb reeds jaar of 4 continu 2 slapende tenen als ik rechtsta , aan de onderkant van deze tenen heb ik een eeltplek . het gaat om de linkervoet en de twee tenen naast mijn grote teen , ook heb ik in mijn linkerkuit veel spierspasmen en regelmatig kramp.kunnen jullie mij eventueel helpen of wat meer uitleg geven wa eventueel oorzaak zou kunnen zijn. dank bij voorbaat

  • Beste Luc,
   Ja, dat zou kunnen worden uitgetest door een MIR-Methode begeleider. En je zou eens naar de plekken van de meridianen kunnen kijken. Bijvoorbeeld de maagmeridiaan, miltmeridiaan of de levermeridiaan. Ik heb op de Be the MIRror-website een aantal meridiaanvideo’s staan en er komen er nog een paar bij in de meridianencursus. Maar je kunt overal op internet informatie vinden over de meridianen.
   Groetjes! Mireille

 15. heb aan de buiten zijde van alle 2 voeten opgezette bulten 4 a5 cm maar dat valt nog mee maar in die bulten zitten hele kleine eelt puntjes en dat geeft me de nodige problemen met lopen en werk als ze iets naar buiten komen vijl ik ze een beetje bij maar komen steeds weer, dit probleem doet zich alleen voor in de winter zomers nergens last van

  • Beste Ruurd,
   Het klinkt als iets waar een pedicure goed raad mee zou weten. Zou je daar een keer naartoe willen gaan? En misschien kan zij wel vertellen waar precies die plekken mee te maken hebben.
   Sterkte!
   Groetjes Mireille

 16. Ik ga 1 x in de 6 welen naar de pedicure. Ze zegt dat ik erg weinig eelt heb dus dat is mooi. Mijn voeten zien er goed uit maar toch word ik moe. Moe omdat er een neuroom zit tussen twee tenen. Dat maakt mijn voet minder soepel dan wenselijk is. Ik heb er zooltjes voor gekregen van een fijne podoloog. Maar ik heb het gevoel dat ik zelf mijn voeten sterker en soepeler wil maken. Van zooltjes worden je spieren ook wel lui. Via een berichtje op deze site ben ik op het spoor van ismakogie gekomen. Dat pas ik nu toe om mijn voeten, en eigenlijk mijn hele lijf, soepeler en sterker te krijgen. Ik ontdek nu pas hoe ongelofelijk belangrijk je voeten zijn. Als daar iets niet goed gaat voel je het uiteindelijk overal want ze zijn de basis.

 17. Mijn voeten plagen mij met eelt op de hoogte van de knobbels bij de linkervoet is het heviger dan de rechtervoet.
  Ik vind het geweldig dat er verbinding is met eelt en emoties. Het is een heel gevecht in mijn leven.

 18. Hi Mireille,
  Ik schaam me voor mijn voeten. Al vanaf mijn 30e jaar dikke eeltlagen onder mijn voeten. Ik ben een tijd bij een pedicure geweest die ze netjes verzorgde maar het groeide weer snel aan. Ook heb ik nu meer dan 10 jaar kalknagels (de grote teen en die naast de kleine teen). Ik loop graag op blote voeten en vind het zo vervelend dat mijn voeten zo lelijk zijn. Ik doe al gedurende lange tijd de MIR methode, helaas heeft het geen effect op mijn voeten. Ik ben inmiddels 53 jaar oud en blijf van alles doen om er vanaf te komen. Als je tips voor me hebt, houd ik mij van harte aanbevolen.
  Warme groet,
  Dick

  • Beste Dick,
   De beste tip die ik kan geven, is om eens naar een MIR-Methode begeleider te gaan en te laten uittesten hoe het komt dat jouw voeten zich zo willen ‘verhullen’. Kan je je gevoelens makkelijk uiten? Daar zit vaak een antwoord.
   Hoop dat het een verbetering mag brengen!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Dick. Die voeten van u hebben u al die jaren gedragen om over deze wereld te gaan. Bekijk ze met liefde en liever niet met schaamte. Eelt wil (ik ben tenen lezer) altijd zeggen dat er niet graag met de buitenwereld gedeeld wordt. Een kalknagel wil zeggen dat u meer moeite moet doen om u te beschermen tegen wat er op u afkomt vanuit de buitenwereld. Nagels dienen daartoe en een kalknagel is extra dik geworden omdat de normale bescherming niet voldoende voor u was. Als u het over uw linker voet heeft dan betreft het gevoelszaken en uw rechter voet duidt op rationele zaken. De 4e teen links slaat op liefdeszaken (liefdesrelaties, maar ook houden van natuuur, sport etc.) en 4e teen rechts slaat op betrokkenheid. In het algemeen raad ik u aan hier eens over na te denken maar vooral ook om uw voeten met liefde te verzorgen. Een lavendelbadje met daarna heerlijke verzorgende crème kan al heel wat teweegbrengen. Ik wens u veel warmte voor uzelf toe. Carla

 19. Beste Mireille,
  Dank je wel voor de uitleg! Ik woon 3 weken in m’n nieuwe huis en voel dat eelt afneemt waar het zit zolang ik me kan herinneren: op de plek van de slokdarm. Ik ervaar het als speciaal en als een opluchting. Ik ben doodmoe van de verhuizing en het werken daarnaast, maar dit is een mooie ontwikkeling

  • Heel bijzonder wat eelt kan zeggen over je! Ik heb eind november 2017 hielspoor aan mijn rechterhiel gekregen. De hiel was een aantal dagen warm, klopte en een tekening van een soort paddestoel was zichtbaar. Onlangs is het eelt van die hiel er in grote vellen vanaf gegaan. Mijn hielspoor is eigenlijk voor 85% verdwenen. Houdt dit verband met elkaar ?

 20. Bijzonder artikel. Klopt precies bij mij. Maar ik heb sinds een tijdje ook eelt op de bovenkant van mijn (rechter) grote teen. Ik ben heel benieuwd wat dit betekent.

  • Beste Annemieke,
   De meridianen die in de grote teen lopen, zijn de miltmeridiaan en de levermeridiaan. Die komen nog aan bod in de meridianencursus die ik maak op de ‘Be the MIRror’-website. De miltmeridiaan heeft veel te maken met zelfvertrouwen. De levermeridiaan heeft veel te maken met boosheid. Verdiep je er gerust in op internet… heel interessant!
   Groetjes, Mireille

  • Goedemiddag,
   Wat een mooie site dit,veel gelezen ener van geleerd.
   Ook ik heb af en toe eelt op de hakken,loop op blote voeten en geef les op blote voeten (pilates),smeer ze bijna elke avond in met een fijne voetcreme.
   Mijn vraag is wel…hoe komt t dat ik af en toe een dikke barst in mijn hakken heb?pijnlijk ook,zegd dit ook wat over mezelf?emoties?

   • Beste Erna,
    Ik weet niet goed waar dat door komt. Misschien tekort aan vocht? Of misschien tekort aan vet in de huid. Een pedicure of voetreflexologe zal je er meer over kunnen vertellen, verwacht ik.
    Groetjes, Mireille

 21. Hallo Mireille,

  Buiten het feit om dat ik op meerdere plekken eelt heb op mijn voeten.
  Heb ik ook veel andere voetklachten de afgelopen 2 /3 jaar gehad. O.a hielspoor en een teen gebroken en nu loop ik met mijn voet in het gips omdat ik een breukje heb in mijn grote teen. Telkens betreft het de rechter voet!!
  Ik ben voor mezelf op zoek naar diepere betekenis.

  • Hai Catharina,
   Ik zal het de MIR-Methode begeleiders eens vragen die ook voetreflexologie doen.
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je berichtje.
    Wacht wel af of het uberhaupt iets betekend of domme pech is.
    Groetjes Catharina

 22. Jeetje, gisterenochtend ben ik bij de pedicure geweest en zij heeft behoorlijk wat eelt weggehaald. In de avond kwam er ineens heel veel verdriet, tranen en emoties naar boven over de bevalling en kraamtijd van mijn eerste kindje: onverwacht prematuur. Een onstuimige en vervelende tijd in het ziekenhuis, waarin er zoveel is gebeurd, en zoveel voor je wordt beslist. Het is al bijna 1,5 jaar geleden maar ik had er ‘ineens’ zoveel verdriet van en voelde de onmacht van toen weer zo goed.

  Hopelijk is het nu uit mijn systeem, ik denk het niet maar hoop het wel.

 23. Ik heb eelt op beide voeten helemaal aan de binnenkant van mijn voet op de bal van mijn voet. Werd veel erger tijdens het tennissen en gaf dat altijd de schuld maar nu ik dit lees valt t kwartje. Wat betekent de plek van dit eelt ?

  • Hallo Chantal, vanuit mijn ervaring als docent voetreflexoloog en docent Tenen lezen wil ik je graag op weg helpen. Eelt staat ook voor beschermen en afschermen. De bal van de voet staat in verbinding met de longen =>de longen bepalen hoeveel adem je kunt innemen =>hoeveel adem je in kunt nemen bepaald hoeveel ruimte je voor jezelf kunt innemen => zo kom je bij de onderliggende betekenis terecht. Hoe sterk kun je in het veld staan! de MIR-Methode zal je in ieder geval helpen nog krachtiger voor jezelf op te komen.
   Ik hoop dat ik je weer een stukje op weg heb kunnen helpen. Kijk eventueel ook nog bij de reactie die ik aan Jorike heb gegeven.
   Harten groet, Marion van Brussel (MIR-Methode begeleidster) http://www.aventurijn.net

   • En wat te denken van schimmel? Het begint als een onschuldige zwemmers “eczeem” en dan krijg je kalknagels en als je die dingen niet grondig aanpakt, krijg je eelt en kloven en het kan zelfs naar binnen slaan, op je organen…….Als je Diabetes hebt, willen ze (in Duitsland) heel graag dat je de schimmel serieus en langdurig aanpakt tot ie echt helemaal weg is…………

 24. Bijzonder! Ook de uitleg in de verscillende berichten. Ik heb kleine ronde hardnekkige plekjes eelt op de voorvoet op de hooge van de 2e teen zowel links als rechts. Beide tenen zijn geklauwd en de linker 2e teen schuift een beetje inder de 3e. Weet iemand wat de eeltplekjes kunnen betekenen?

  • Hallo Jorike. Ik ben al jaren docent tenen lezen en voetreflexoloog vanuit die ervaring wil ik je graag verder helpen. Eelt betekend afschermen en beschermen van dat wat je jezelf nog niet helemaal eigen hebt gemaakt.Of nog niet helemaal vanuit je hart kunt doen. Je rechter 2e teen staat voor je wensen, verlangens en ambitie. Je linker 2e teen staat voor je eigen gevoelens. Door druk van buitenaf heb je de garagedeurtjes (nagels) dicht moeten doen (klauwteen) Ook heb je hier nog wat extra bescherming voor nodig het eelt.
   Je hier al van bewust te zijn is al een grote stap naar verandering. De MIR-Methode helpt je om sterker te worden. zodat je weet wat je kunt (2e teen rechts ambitie) en wat je wensen zijn Missie verduidelijken. Zodat je vanuit je mooie innerlijke kracht kunt zijn wie je bent.
   Groetjes, Marion van Brussel (MIR-Methode begeleidster) http://www.aventurijn.net

 25. Jeetje wat bijzonder dit stuk over eelt.
  Ben dagelijks bezig met vijlen en smeren.
  Het gekke bij mij is dat ik een mooi glad voetje heb☺echter mijn linkervoet met name de hiel is mijn eelt voet. Zou het met emotie te maken kunnen hebben?

 26. Hallo, ik wil graag vertellen hoe mijn voeten eraan toe zijn. Heel erg slecht dus en heb heel veel eelt. Ik schaam me er ook voor. Het eelt zit voornamelijk langs mijn grote teen, en aan de zijkant van mijn voet ter hoogte van de kleine teen. Mijn kleine tenen zijn ook niet eeltvrij. Ik moet zeker 1x per 2 weken mijn eelt verwijderen en er komt dan behoorlijk veel af. Ook de onderkant van mijn voeten voelen “branderig” aan en heb al advies aan de huisarts gevraagd maar die weten niet hoe dat komt. Hopelijk hebben jullie een goed advies voor mij hoe ik van al dat eelt af kan komen. Met spanning wacht ik jullie reactie af. Met vriendelijke groet….

  • Beste Annie, Het is al heel goed dat je dit durft te delen. Mogelijk laat je jezelf een keer verwennen door een Voetreflex-massage. Deze therapeute kan je dan ter plekke zaken duiden en door zachter voor jezelf te zijn en je emoties te leven, zullen je voeten ook geleidelijk aan zachter worden. Ik weet niet waar je woont, maar mocht het in de buurt van Heesch zijn , dan ben je bij MiasPraktijk van Harte welkom. Hartegroet en alle goeds, Mia.

  • Beste Annie,

   Ik ben registerpodoloog van beroep en wat je omschrijft zou heel goed kunnen passen bij het tarsaal tunnel syndroom. Dit is een zenuwbeknelling in de enkel meestal veroorzaakt door een verstoorde afwikkeling van de grote teen. Mensen net soortgelijke klachten zie ik dagelijks in de praktijk. Misschien ook iets voor jou om eens naar een goede registerpodoloog of podotherapeut te gaan. Kijk eens op http://www.podozorg.nl voor een registerpodoloog bij jou in de buurt.
   Groetjes Marcella

 27. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe je dit dan zou verklaren. Biologisch gezien zet stresshormoon of wat dan ook zich niet om in eelt dus wat is dan volgens u wel de verklaring? En hoe zou het kunnen komen dat bepaalde plekken anders eeltvormen dan anderen?

  • Beste Fleur,
   Dat weet ik ook niet precies. Dat zouden we aan een voetreflexoloog, pedicure of misschien zelfs een dermatoloog moeten vragen. Ik heb kunnen constateren dat er een verband tussen is, maar hoe dat biologisch gezien precies werkt, weet ik niet. Dat sommige plekken wel eelt krijgen en andere niet, heeft voor een groot deel te maken met blokkades in energiebanen, zoals ik in het artikel schrijf. Dankjewel voor je boeiende vraag!
   Groetjes, Mireille

 28. Hallo Mireille,

  wat een bijzonder artikel over eelt (voor mij)! Ik had de relatie tussen eelt en onverwerkte emoties nooit gelegd maar het klopt helemaal. Ik heb al jaren eelt aan beide grote tenen en aan de hak van beide voeten! Soms ook aan de (vooral linker) kleine teen. Meestal haal ik het onder de douche weg met een puimsteentje of mijn nagels. Onzeker zijn klopt wel. tobben weet ik eigenlijk niet. Eerlijk gezegd verveel ik me in mijn werk en ook in mijn relatie.. Oei dat vind ik dan ook weer erg ondankbaar klinken..

  Overigens ben ik al zeker een jaar met de MIR methode aan de slag. Het heeft me geholpen om me verder los te maken van de lastige relatie met mijn ouders en scherper te zien wat er nu echt aan de hand is (emotionele chantage). Het blijft lastig om geen verantwoordelijkheid voor een ander te nemen maar toch ook liefde voor mijn medemens te voelen. Wat ik ook erg lastig vind is het echt willen stoppen met roken en met drop eten,

  dank voor je geode werk, ik blijf nog wel even MIR-ren,

  groet,
  Jolande

  • Hai Jolande, wat een bijzonder stukje van jou. Ik had het precies zelf zo kunnen schrijven. Alles is identiek aan mij en ik zou er veel over kunnen zeggen vanuit mijn pedicurevak en docent tenen lezer. Loslaten van alle verbindingen (emotioneel) is denk ik de belangrijkste. Je bent NIET verantwoordelijk. Omdat je open staat komen deze energieën binnen. Je mag je meer naar binnen richten dat is het liefste wat je voor jezelf kan doen (ik spreek tegen mezelf ook hoor haha). En schrijven.. ga schrijven! Bijvoorbeeld het boek “Schrijven naar Bewustzijn” van Joey Brown geeft fantastische zetjes hierin. Dank voor je bericht. Ik heb ook nog werk te doen.. minder doen! Warme groet, Sylvia

 29. Hallo Mireille,

  Ik had ooit een echt dikke, harde plooi precies op/onder de rand van de bal van mijn dikke tenen. Destijds van iemand gehoord dat dat de band met je ouders te maken kon hebben (inderdaad een relatie met veel onbegrip, schuldgevoelens en verdriet toen). Ik was toen 25, dat eelt zat er al minstens tien jaar en ik dacht dat voeten zo waren, dat iedereen dat had, maar ik ging in psychotherapie en met de schuldgevoelens is de de eelt ook verdwenen en (daar) nooit meer teruggekomen.
  Recentelijk (anderhalf jaar terug of zo) kreeg ik die hoedjes op mijn tenen die je beschrijft en die ik aan te kleine schoenen weet. Maar andere schoenen bracht eigenlijk geen verbetering. Jouw theorie lijkt eerder te kloppen: want ik heb 3 jaar terug (door fout van een ander) een ongeluk gehad en mijn lichaam is nooit meer hetzelfde geworden. De frustratie, het verdriet, misschien ook boosheid op de meneer (maar het was echt een ongeluk, hij deed het niet expres) zorgden ervoor dat ik depressief werd en ben na twintig jaar weer naar de psychotherapeut gestuurd. Het gaat nu (3mnd later) psychisch al stukken beter, dus ik ben meteen na het lezen van jou opmerking naar mijn voeten gaan kijken : en ja hoor, het eelt is veel minder (alleen op teentjes naast mijn dikke tenen nog zichtbaar).
  Maar ik heb één plek (op beide voeten als is het links echt dikker) waar de pedicure niets van snapt en die niet weggaat, is daar misschien van bekend waar het mee in verband staat?
  Zo’n twee cm onder mijn tweede teen (die naast de dikke) en nog net op de bal (wat volgens mij ongeveer de plek van je solarplexus is met voetreflex) heb ik op beide voeten een eeltpit. Ik weet niet wanneer het is begonnen, maar ik denk dat ik het al wel zo’n tien, twintig jaar heb.

  • Beste Déana,
   Wat fijn dat je eelt weer langzaam aan het verdwijnen is! Dat zegt heel veel over hoe je in ontwikkeling bent en van alles aan het loslaten bent. Super! De plek die je beschrijft bij je tenen, kan ik niet zo duiden, maar als je solar plexus erbij noemt, gaat bij mij een lichtje op. Het kan goed zijn dat het te maken heeft met in je kracht staan. Je solar plexus is je power-plek. Daar waar je kracht vandaan komt om te doen wat JIJ wilt. Mogelijk voel je je daarin gehinderd, of krijg je je leven nog niet zo voor elkaar dat je doet wat JIJ wilt. Past dat voor je? Verder is het een kwestie van tijd!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,
    Dankjewel voor je vlotte reactie. Heel goed mogelijk dat die eeltpit op mijn solar plexus daarmee te maken heeft, want ik heb geen idee wat ik wil. Ik acht mezelf over het algemeen zeer tevreden en zeker een gelukkig mens (ik de zin van geluk hebben en veel om echt dankbaar om /blij over te zijn) maar tegelijkertijd ben ik vaak verveeld met het leven en zoekende naar iets waar ik echt zin in heb, passievol op in kan gaan. Ik ben in ieder geval vanochtend met stap 5 en 7 van MIR begonnen en zal me aan de twee weken houden voor ik de hele reeks begin. Ik geef eerlijk toe dat ik skeptisch ben of het een uitwerking op mij zal hebben, maar ben nieuwsgierig genoeg om het te proberen. Als ik het volhoud, beloof ik je te vertellen wat het resultaat na vier weken is. En wat er ook gebeurd, wil ik dit sowieso nog even zeggen: bravo, en wat een bijzonder mooi mens je bent. ik heb zelden iemand zien spreken (en dat op een video!) die zo oprecht en warm overkomt.

 30. Hoi Mireille,
  Je schrijft de laatste weken artikelen op het juiste moment voor mij. Zo ook deze. Ik zit op dit moment weer in een volgend laagje van de emotionele ui, die afgepeld wordt. Een heftige periode. Ik heb last van gevoelloze hielen en gisteren heb ik daar maar eens laag eelt weggehaald. De gevoelloosheid bracht ik gevoelsmatig al in verband met deze periode, maar het eelt nog niet. Tot ik dit las. Thanks.
  Groeten, Alyt

 31. Hallo Mireille,

  Wat een mooi stukje, met een mooie waarheid.
  Nu heb ik een vraagje : Kun je dit stukje over de eelt en de kloven op de voeten ook “doortrekken” naar de handen ?

  Zelf heb ik momenteel (na al een tijd de MIR te doen) last van kloven in de zijkant van mijn wijsvingers en de binnenkant van mijn duimen. Meestal heb ik er last van in de winter, maar nu is het toch volop zomer.

  Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

  Groetjes Sacha

  • Beste Sacha,
   Er zitten beslist overeenkomsten tussen de eelt op handen en voeten, maar niet alles is één op één hetzelfde. De meridianen zijn bijvoorbeeld anders. De plekken die je beschrijft hebben te maken met de dikke darmmeridiaan en de longmeridiaan. Kort door de bocht zou dat kunnen betekenen dat er verdriet is dat je niet kunt loslaten. Maar er kunnen ook hele andere oorzaken zijn. Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 32. Heb t gedeeld op Facebook ! Nou nou! Ik word nog net niet voor gek verklaardik ken iemand waar dit zo bij klopt!! Maar hij staat er helaas ook niet voor open !heb de moed opgegeven en werk alleen aan mezelfheb mezelf laten verwennen met een klankmassage vorige weekgroet!Corrie

  • Beste Corrie,
   En dat is waar het uiteindelijk ook om gaat: eerst aan jezelf werken. Die klankmassage was vast heerlijk! Goed gedaan!
   Groetjes, Mireille

 33. Nooit geweten dat eelt aan de voeten, zoveel over iemand kan zeggen.
  Sinds kort ben ik met de MIRmethode begonnen en ik word steeds nieuwsgieriger.

 34. Wat betekend het eigenlijk als aan beiden voeten de tenen naast de grote teen klauwtenen zijn. Ik zat vroeger altijd met mijn tenen omgevouwen.
  Annemieke

  • Beste Annemiek,
   Dat weet ik niet zeker. Misschien een voetreflexologe die het weet? Het kan te maken hebben met de lever en boosheid. Boosheid die van binnen zat maar er niet uit kwam. Herken je daar iets van?
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille,

    Zo wie zo is boosheid iets waar ik moeite mee heb. Wij mochten thuis nooit boos worden en ik ben ook bijna nooit boos. Gebeurt heel zelden alvast.
    Dat het zou ermee te maken kunnen hebben. Doe nu sinds twee jaar de MIR-Methode werd me onlangs bewust dat ik de afgelopen maanden gestopt ben. Wil het wel weer gaan oppakken. Merk dat ik er steviger door sta en als ik ergens pijn heb is het sneller weg.
    Annemieke

    • Beste Annemiek,
     Fijn dat je het weer wilt oppakken! Jezelf begeleiden is gewoon heel fijn. Je mag altijd de MIR-Methode loslaten en weer oppakken. Zie het maar als een stuk gereedschap dat je altijd bij je hebt.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

   • Ik herken hier wel iets van wij mochten nooit boos worden en nog steeds word ik vrijwel nooit boos.
    De MIR-Methode doe ik trouwens al twee jaar, de laatste maanden iets minder. Heb er veel baat bij gehad en denk dat ik er toch nog maar even mee door ga.

    Annemiek

   • Hoi Mireille en Annemiek,
    De tweede teen kan zowel met de levermeridiaan (boosheid) als met de maagmeridiaan(zorgen)te maken hebben. Maar in de reflexologie kan het ook een andere oorzaak hebben. Soms is de tweede teen een stukje groter dan de grote teen en staat dat voor “nieuwsgierigheid” en dan bedoel ik het positief. Vaak zijn mensen dan heel leergierig en willen graag van alles weten.
    Annemiek, als je als klein kind of later in je leven “klein” bent gehouden kan het zijn dat je krampachtig in het leven staat.
    Denk ook eens aan de uitdrukking met “kromme tenen” staan.
    Maar de tweede en derde teen hebben ook met de ogen te maken. Het kan een soort bescherming zijn omdat er misschien veel indrukken op je af komen.
    Groetjes, Aukjen van der Zwan,
    MIR-Methode begeleider in Veenendaal

  • Beste Annemiek,
   Vanuit Tenen Lezen staat een klauwteen voor teveel druk van buitenaf.
   Je 2e teen van je rechtervoet heeft te maken met je verlangens,ambitie en wensen. Je tweede teen van je linkervoet heeft te maken met je eigen gevoelens. Zie de nagel als een garagedeur. Deze deuren heb je even dicht moeten doen.
   Groet, Marion docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

  • KLauwtenen hebben volgens mij te maken met teveel beïnvloed zijn door de dominante buitenwereld waardoor je dingen niet uit. Als de 2e teen klauwt, naast de grote teen, dan word (of werd) je gemanipuleerd.

   Marjoleine Benjamens MIR-Methode begeleider en voetreflexmasseuse
   Backonyourfeet.nl

 35. Misschien is het beter te vragen waar er geen eelt op mijn voeten zit. Smeer ze van tijd tot tijd goed in en verwijder eelt. Teen topjes, voorkant voet langs alle tenen rand naar achteren en randen hak.

 36. Mijn eelt zit aan de zij- en onderkant van mijn grote teen (beide voeten) en midden onder de voorvoet (ook beide voeten).

  • Beset Cora,
   Vanuit Tenen Lezen staan je grote tenen voor communicatie. Rechts communicatie over rationele zaken (werk, geld, huis) Links over gevoelsmatige zaken (familie,enz.) Bij eelt aan de zijkanten van de grote tenen heb je nog extra bescherming nodig om gevoelsmatige dingen en werk gescheiden te houden.
   Groet,Marion Docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

 37. Hallo,
  Wat geweldig dat wel of geen eelt op je voeten vertelt hoe het met de emoties gesteld staat.
  Het is bijzonder dat de MIR-Methode mij laat stralen, de eelt randen weg zijn, een dun laagje over de hele voet zit er nog, maar ik voel me er goed bij.
  Dank je wel,
  groet, Cornelie

 38. Hoi Mireille,

  Interessant nieuws weer.

  Ik ben het laatste jaar erg veranderd in positieve zin dankzij de MIR-Methode, de boeken ‘Gesprekken met God’ en door te mediteren(Wim Hoff methode).
  Loslaten en keuzes maken vind ik echter nog steeds erg moeilijk mn. op werkgebied en hobbygebied, wil ik teveel.

  Ik heb dan ook op diverse plekken eelt zitten mn. aan de voorkant van mijn voeten en mijn grote tenen. Alleen loop ik vaker zonder schoenen (ook op straat) om te aarden en contact met de natuur te maken.
  Ik vraag me daarom alleen af of eelt onder je voeten dan geen voordeel is?

  Namasté

  • Beste Hans,
   Jazeker, als je vaak op blote voeten loopt, is eelt welzeker een voordeel. Dan bescherm je je huid. Dus dan is eelt een prima extra voetzooltje!
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

   • Ik loop de laatste 35 jaar altijd op blote voeten (ook buiten als het even kan en binnen bij andere mensen als het maatschappelijk geaccepteerd wordt) en ben dus blij met het eelt, maar…. staat het dan nog steeds voor de emotionele blokkades waar je het over hebt.. of is het dan puur functioneel eelt door het lichaam zelf gecreëerd als bescherming?

    • Beste Claudine,
     In jouw situatie is de eelt vooral beschermend voor de tere huid aan je voeten.Kijk goed of er patronen in zitten. Als de huid op sommige plaatsen overdreven dik is, dan zou je daar naar kunnen kijken.
     Veel plezier met je blote voeten!
     Groetjes, Mireille

 39. Hoi Mireille
  Ik heb 2 klauwtenen ( zie mail 28/5) met daarop een schimmelnagel. Alleen op die 2 tenen.
  Ik doe de MIR methode vanaf dec 2013. Vandaag zag ik dat mijn schimmelnagels verdwenen zijn.
  SUPER!!
  Dit goede nieuws wilde ik je toch even laten weten.
  Bedankt Mireille

  groetjes Marjo

 40. Er zijn boeken die over tenen lezen gaan.De tenen geven een
  duidelijk beeld over wie we zijn ,er kan veel worden afgeleid
  met wie men te doen heeft.Het zijn inderdaad de spiegels van de ziel.

  Kamiel

 41. Beste Mireille de eelt op mijn voeten is zo goed als verdwenen maar ik heb al zo lang als ik me kan herinneren eelt op mijn handen als ik het laat verwijderen bij de manicure is het binnen de kortste tijd weer terug om de 4 weken laat ik het weg halen mijn linker hand is het ergste wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? groeten van Barbara

  • Beste Barbara,
   Wat een bijzondere vraag. Ik weet het niet. Ik weet zelf niet wat het verschil is tussen de handen en de voeten. Misschien Jacqueline of Marion?
   Groetjes, Mireille

   • Dag Barbara en Mireille, zoals de voeten een spiegel zijn van hoe het met ons gesteld is, zo ook zijn de handen dat. Ik ben geen expert hierin maar heb zelf al veel kunnen begrijpen wat m’n handen, voeten en de rest van m’n lichaam te vertellen hebben. De boeken “Ziekzijn-Signalen van de ziel” en “De zin van ziekzijn” hebben me hierin heel erg geïnspireerd en dit niet alleen op het gebied van handen en voeten maar ook hoe de schrijvers van deze boeken elke ziekte zien als een signaal wat met ons aan de hand zou kunnen zijn. Zonnegroeten van Fee

 42. Hallo Mireille,

  Wat ik me afvraag, is of dit ook geldt voor je handen….ik werk erg veel met mijn handen, in de tuin, enz., maar geen greintje eelt, heel soms op de buitenrand van mijn wijsvingers, maar is er ook zo weer af. De binnenkant van mijn handen is zeer zacht.
  groetjes
  Irene

  • Beste Irene,
   Ja, in principe is dat hetzelfde verhaal! Ben blij dat je eelt altijd snel weer loslaat!
   Groetjes, Mireille

 43. Mooi artikel Mireille! Ik had toevallig (?) net de vraag wat eelt betekent en had net flink wat eelt onder m’n voeten verwijderd. Ik ga nu opletten of het terugkomt of niet. Ik heb de ervaring dat als ik dans het eelt snel toeneemt. Ik dans Argentijnse tango, vaak op hoge hakken en met het gewicht vooral op m’n voorvoet. Vandaag kreeg ik ook je begeleidingsmail met tip 41, de tip om weer ‘s terug te kijken naar het lijstje met klachten toen ik begon met de MIR-methode. Ik had toen nogal last van eksterogen en die zijn nu zo goed als weg, heb er in ieder geval geen last meer van.

  • Beste Saskia,
   Jee, wat fantastisch dat je eksterogen zo goed als weg zijn! Ik ben erg benieuwd waar dat voor staat! Jacqueline? Marion? Heel blij voor je!
   Groetjes, Mireille

   • Ik heb ook zo veel last van eksterogen onder mijn voeten. Na 6 weken ga ik weer naar de pedicure en onder elke voet zitten gemiddeld 10 stuks, grote en kleine en behoorlijk diep. Wat heb je gedaan Saskia?

   • Bij eksterogen kijk ik altijd op welk voetreflexpunt of welke teen deze zit. Dat kan je dan vertellen waar je onbewust jezelf op pijnigt. Bijvoorbeeld zit het op de bal van de voet waar het reflexpunt van de longen zit dan heeft het te maken met nog geen ruimte voor jezelf in kunnen/mogen nemen. Met de MIR-Methode pak je dus ook allerlei dingen vanuit het onbewuste aan zoals bij Saskia is gebeurt.

    Groet, Marion Docent Tenen Lezen en MIR-Methode begeleidster http://www.aventurijn.net

 44. Ik heb altijd terug komende eelt aan de zijkant van klein teentje/nagel…wat betekent dit? heb nog niet ondervonden dat de eelt verdijnt met de MIR-Methode te doen, maar ik ga wel om de 6weken naar de pedicure.
  Grtjs

 45. Hallo Mireille,
  Ik had altijd veel eelt onder mn hielen en het klopt: ik ben te hard voor mezelf en daarbij ook onzeker (geweest). Want ja sinds ik MIR ik me stukje bij beetje gelukkiger voelen en zit beter in mn vel. Ik snap nu waarom het eelt vanzelf loslaat op de hielen. Telkens komt er een stukje los dankzij de MIR-Methode. Verrassend!

 46. ja heb inderdaad eelt op mijn hakken. en ja ik heb veel onvewerkt verdriet en ja ik ben onzeker, en ja ik ben hard voor mezelf .

 47. Beste Mireille,
  Alweer verrassend interessant!
  Ik vraag me af wat het volgende betekent : ik heb eelt op de buitenzijde van mijn linker kleine teen, een echte knobbel die erg snel weer bijgroeit, verder heb ik eelt aan de buiten zijrand van de grote tenen en een fijn randje onder beide kleine tenen de hele lengte van de teen.
  Wat zegt dat over mijn emoties en balans ? Helpt extern vrwijderen dan ook om de emoties te helen ?

  Lieve groetjes,

  Christine

  • Beste Christine,
   Ja, dat is het bijzondere. Met de MIR-Methode werk je van binnenuit, maar het verwijderen van eelt helpt ook mee om de emoties te verwerken. Verder kan Jacqueline misschien nog wat aanvullen.
   Groetjes! Mireille

  • Hallo Christine,
   eelt aan de buitenzijde van je kleine linker teen kan te maken hebben met zelfvertrouwen/sexualiteit. Dit is ook je aarde teen. Hier loopt ook de blaasmeridiaan.Dit kan te maken hebben met de innerlijke richting.Een positieve affirmatie hiervoor is: IK heb controle over mijn leven.
   Groetjes,
   Jacqueline

   • Dank je wel voor je reactie Jacqueline. Kun je ook iets meer zeggen over die combi zelfvertrouwen/sexualiteit?

 48. Hoi Mireille
  Ik heb vrij weinig eelt op mijn voeten, maar ik heb wel 2 klauwtenen.
  De teen naast de grote teen is een klauwteen, aan beide voeten.
  Kun je daar iets over vertellen?

  Groetjes Marjo

  • Beste Marjo,
   Nee, daar weet ik helaas nog niet veel over. We vragen het aan Jacqueline, misschien dat zij het weet.
   Groetjes! Mireille

   • Beste Marjo,
    Je klauwteen rechtervoet staat voor je wensen, verlangens en je ambitie Je klauwteen linkervoet staat voor je eigen gevoelens. Dat een teen gaat klauwen betekend dat je tijdelijk je garagedeur (topje met nagel) dicht heb moeten doen om jezelf te beschermen tegen te veel druk van buitenaf. De MIR-Methode kan je hierbij zeker helpen.
    Groetjes, Marion van Brussel MIR-Methode begeleider en Tenen lees docent

  • Hallo Marjo,
   Mensen met kromme (hamer- en klauwtenen) accepteren druk van buitenaf en laten hun eigen energieën afvloeien. Aan beide voeten is het je 2e teen, dit zijn je luchttenen. Rechts heeft het nog de betekenis (harte)wensen/ambitie en links universele liefde/onbaatzuchtig. Mocht je meer willen weten kun je me bereiken onder http://www.mahamudra.nl.
   Groetjes Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.