142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten.
Spoel jij je eten door met drinken? Frisdrank? Water? Thee? Wijn? Het is een gewoonte die vrijwel iedereen heeft. Het maakt dat we eten makkelijker weg krijgen, beter kunnen doorslikken. Toch is het een van de ongezondste gewoontes die er is.
Niet verteren, is weggegooid voedsel
In artikel 20. ‘Geef je buik meer gemak, kauw 20 keer per hap’ schreef ik al eens hoe belangrijk het is om goed te kauwen. Je mengt je eten dan met speeksel en dat speeksel is heel belangrijk om je eten goed te kunnen verteren. Drink je bij je eten, dan hoeft je mond minder speeksel aan te maken. Je bemoeilijkt daardoor de vertering, omdat in je speeksel het enzym amylase zit (zie artikel 20), dat voeding al voor-verteert voor je maag.
Daarbij komt dat als je je eten vermengt met drinken, je al sneller het idee hebt dat je het kunt doorslikken. Want het is sappig. En daar zit nou net het probleem: je verdunt je eten met drinken en niet met speeksel! Zonde! Want je verteert daardoor je eten veel minder goed. Het betekent dat er veel voedsel dat je naar binnen haalt, onverteerd en ongebruikt weer in de toiletpot verdwijnt. Jammer van je eten, want je mist daardoor vitamines en mineralen! En die had je nou net nodig voor meer energie en betere concentratie! En mocht je begaan zijn met de wereld, dan is het ook jammer van je geld en van het werk van de boer, de kweker, de vrachtwagenchauffeur, de supermarktmedewerker, de cassière en van jouw tijd om boodschappen te doen. Maar ik draaf door…
Je maakt je eten te basisch
Als je je eten vermengt met drinken, heb je nog een probleem: je maakt je eten te basisch. Om voedsel goed te verteren, heeft je maag een pH nodig van rond de 2.0. Dat betekent dat je maagzuur heeeeeeeel zuur moet zijn om z’n werk goed te kunnen doen. Als je nu drinken toevoegt aan je eten, dan maak je je maagzuur minder zuur, dus meer basisch en daarmee werk je je maagzuur tegen. Dat is vooral het geval als je melk, thee of water drinkt. Laten staan dus! Laat eerst je maag z’n werk doen!
Brandend maagzuur
En een wijntje bij het eten is helemaal onhandig, geeft hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout van het AMC aan. Hij heeft onderzocht dat je sneller last krijgt van brandend maagzuur als je alcohol drinkt tijdens het eten. Alcohol laat namelijk je slokdarmkringspier verslappen. Je wat? Je slokdarmkringspier. Dat is de afsluiting tussen je slokdarm en je maag, vergelijkbaar met een dik elastiek. Als je alcohol drinkt wordt die kringspier slapper en gaat het te makkelijk open en kan je maagzuur terug gaan je slokdarm in, wat branderig aanvoelt. Pijnlijk! Zo vergroot een wijntje bij het eten de kans op brandend maagzuur.
Wat is brandend maagzuur precies?
Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje, dat als een ringetje kan samenknijpen. Soms werkt dat spiertje niet helemaal goed. Het staat dan te vaak en te lang open, waardoor er zuur maagsap vanuit de maag in de slokdarm terechtkomt. Dat kan klachten geven als een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, een geïrriteerde keel, het gevoel van een brok in de keel en oprispingen. Artsen noemen die aandoening ‘refluxziekte’, maar het staat beter bekend als brandend maagzuur. Als brandend maagzuur lang aanhoudt, kan de irritatie een beschadiging in de slokdarm veroorzaken. Tot mijn grote plezier heb ik al meldingen ontvangen van mensen dat zij met behulp van de MIR-Methode geen last meer hebben van deze zuurbranden.
Eten zonder drinken? Uitdaging!
Nou is het best een uitdaging om te eten zonder daarbij te drinken. Als je al te weinig vocht in je lichaam hebt, helemaal! Nu is er 1 oplossing: je drinkt een glas water uiterlijk een half uur vóóraf aan het eten. Bijvoorbeeld als je begint met koken, of net voordat je op weg gaat naar huis. Een afscheidsglaasje. Proost collega’s, het was me weer een genoegen met jullie te werken! En dan dat glas achteroverslaan. Water dan welteverstaan. Met voldoende vocht in je lichaam is het heel goed mogelijk om voldoende speeksel te produceren tijdens het eten, zodat je je happen goed kunt kauwen, sappig kunt maken en je maag een plezier doet. Hoor je je maag al juichen?
En, ga je het uitproberen? Of doe je het al? Ik hoor het graag van je! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!
Ik hoop van harte dat je het wilt uitproberen en natuurlijk dat het je meer energie mag geven en je stoelgang mag verbeteren!
Groetjes, Mireille Mettes
Reacties
142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten. — 150 reacties