Home » Artikelen » 142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

142. Waarom je beter niets kunt drinken bij het eten. — 115 reacties

 1. Leuk om dit te lezen. Bij ons thuis was het altijd standaard dat er niet gedronken werd bij het eten. Ik heb er echt aan moeten wennen dat veel mensen dit juist wel doen, maar heb het nooit over genomen. In ons gezin wordt bij de maaltijden niet gedronken.

  • Bij ons thuis ook en dat vond ik geen gemis, appelmoes zorgde voor de frisse noot En nu die ik het nog steeds niet, uitzondering bij feestmaaltijden (Kerst etc) voor de sfeer.

 2. Na bijna 2 weken 5 en 7 MIRren doe ik nu 5 dagen de 1-9 MIR.
  Mijn chronische darmwandontsteking was bijna voorbij totdat ik enkele dagen geleden weer erg veel bloed bij de ontlasting kreeg.
  Ik heb toen extra Salofalk 4g/60g klysma’s en Pentasa Compact 2g genomen in de hoop dat de MIR-Methode het snel kan oplossen zodat ik niet weer zo’n darmonderzoek hoef te ondergaan……dus MIR-Methode doe je best!!

  • Beste Ad,
   Veel sterkte! Ik hoop dat het over mag gaan. Wat voor kleur had het bloed? Het schijnt dat als het donker of juist licht is, het een hele andere betekenis kan hebben. Dat het bijvoorbeeld door een aambei kan komen.
   Ik hoop op goed nieuws voor je!
   Groetjes, Mireille

  • Als je een chronische darmwandontsteking hebt is het juist zaak dat er een minder zuur mengsel je maag verlaat, dus juist wel drinken om de ontsteking niet teveel te pesten.
   Ik weet het uit ervaring, dus eerst goed kauwen zonder erbij te drinken, maar na de maaltijd een klein glaasje water drinken om het mengsel in je maag iets te verdunnen zodat het minder zuur wordt.

 3. Het zou nog mooier zijn als we aan dat water wat we drinken, Keltisch zeezout of Himalaya zout zou worden toegevoegd (± 0.5 theelepeltje per liter). We hebben de mineralen ervan nodig om maagzuur te kunnen opbouwen!

 4. Heet water drinken is ook prettiger voor je spijsvertering. Meer hierover kun je ook lezen bij informatie over voeding volgens de vijf elementen.

  • Ik drink amper iets bij mijn eten. Van thuis uit meegekregen. Vroeger dronken we nooit iets bij het eten. Zon- en feestdagen misschien 1 rood wijntje. Maagzuur kennen we niet en spijsverteringsklachten ook niet. Wij drinken ook geen dierlijke melk en yoghurtdranken. Ayurveda en de Chinese voedingsleer raden het drinken tijdens het eten ook af. Jij beschrijft het prima en heel logisch, zoals altijd. Dank voor je mooie werk. Je inspireert me enorm. Lieve groet!

 5. Goedenavond Mireille,

  Mag je wel meteen na het eten water drinken? Of moet daar ook een half uur tussen zitten? Hopende helpt het tegen de klachten.

  Mvg

  • Hai Pleunie,
   Ja, liefst daar ook even een half uur mee wachten na het eten. Gewoon uitproberen of het bevalt!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille, zou je ook wat kunnen zeggen over verkramping van de slokdarm, waar het door ontstaat en wat ik er aan kan doen? Het is een situatie die een paar keer per jaar ontstaat, en erg pijnlijk is. Het lijkt op een hartinfarct omdat je van de pijn niet goed kunt ademen. Zitten en liggen verergerd de pijn, de duur is varieren van twintig minuten tot een paar uur.

  • Beste Margriet,
   Nee, ik weet daar helaas niet zoveel van. Ik heb wel een keer geschreven over kramp: “Zes oorzaken van kramp.” Als het een verkramping is in de spiertjes in de slokdarm, dan zou je in dat artikel misschien een aanwijzingen kunnen vinden. Het lijkt me erg naar om mee te maken. Ken je de MIR-Methode EHBO? Die zou je bij aanvang van de kramp meteen kunnen inzetten. Je kunt de EHBO vinden op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Direct als je zo’n kramp voelt aankomen een glas koud water drinken. Dat helpt mij altijd. Het hoeven soms maar een paar slokken te zijn en je voelt de pijn wegtrekken. Ik heb daarom onderweg ook altijd een flesje water bij de hand.

  • Hoi Magriet

   Als je slokdarmkramp heb kan je het beste zoveel mogelijk,(een glas of meer) Koud of ijskoud water in een keer drinken.
   Dat verkoeld die spier waardoor hij uit de kramp komt.
   Heb ik uit eigen ervaring meegemaakt en gelukkig het helpt want het is een rot pijn.

   Sterkte Els

   • Beste Mireille..
    ook ik heb vrij veel last van verkramping van de slokdarm..het is echt een heel naar gevoel..Ben wel in behandeling bij een homeopaat..Ik ga ook eens kijken op de ‘ Be the MIRor’-ledenwebsite…en dan laat ik alsnog weten hoe het gaat..Ik ben ook lid van MIROR…

    • Beste Fanny,
     Wat je kunt doen als je weer zo’n kramp hebt, is je hand op je keel leggen of op de plek waar je de verkramping voelt en dan de MIR-Methode EHBO doen. Die staat op de ‘Be the MIRror’-website, dus ken je vast al.
     Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

   • Hoi Margriet..
    Als ik die kramp heb kan ik mijn speeksel nog geeneens doorslikken..hoe kan ik dan een glas water drinken…wat moet ik dan doen?

 7. Hallo Mireille, vanaf mijn 20e had ik vaak maagklachten waaraan een paar maand geleden dankzij informatie die ik op het internet vond een einde is gekomen. ( Ik ben nu 47). Mijn huisarts schreef mij steeds maagzuurremmers voor en die hielpen goed. Ik had geen goed gevoel bij het steeds maar slikken van maagzuurremmers en ging opzoek naar de oorzaak. Ik kwam erachter dat een bacterie de pijn veroorzaken kan en ben in het ziekenhuis getest of ik deze bacterie bij mij droeg. Dit bleek inderdaad het geval te zijn. Door een antibioticakkuur ben ik gelukkig verlost van deze bacterie en van de pijn. Ik heb mijzelf al die tijd afgevraagd welk voedsel de veroorzaker was of wat ik niet goed deed waardoor ik vaak zo’n pijn had. Zo zie je maar weer dat er veel oorzaken kunnen zijn van klachten. Ik ben heel dankbaar dat ik de veroorzaker gevonden heb en ervan af ben. Verder doe ik al meer dan een jaar de MIR-Methode en vind ik het super van jou dat je deze methode hebt ontwikkeld en voor iedereen toegankelijk hebt gemaakt. Top! Lieve groet

 8. ik drink nooit tijdens het eten (alleen als ik uit eten ben). heb dat ook nooit meegekregen van thuis. Heb zelden maagzuur of obrispingen of wat dan ook. Trouwens ook nooit als ik wel, tijdens een etentje, drink bij het eten. Wat dan vaak alcohol is.
  of ik echt langzaam kauw weet ik eigenlijk ook niet want ik zit altijd te lezen onder het eten..
  Heb ik dan nu gewoon mazzel dat het allemaal goed werkt bij mij, of omdat ik er gewoon niet mee bezig ben?? Vriendin van mij hoor ik altijd voor het eten al zeggen: “ik zal wel weer last krijgen” en dus heeft ze bijna altijd last…

 9. Ik drink nooit bij het eten.. Ook niet als ik uit eten ga. Vind het ook niet lekker. Alcohol drink ik niet. Geen koolzuurhoudende dranken. Alleen water – Thee en koffie.

 10. Ik drink nooit bij het eten. In een restaurant kijken ze wel vreemd..
  …Maar ik zeg gewoon.. Ik drink niet bij het eten!

 11. Kijk, nu snap ik het ook weer! Ik ben een paar jaar geleden gestopt met het bekertje melk bij de lunch, omdat ik met melk vaak achteraf zo’n steen op de maag gevoel had. Karnemelk ging iets beter, maar was ook niet altijd zo’n succes. Dus dan maar helemaal niet meer.

  Bij de overige maaltijden dronk ik al vrijwel niets. Ik zou nog wel iets beter kunnen letten op dat halve uur voor en na.

 12. Een half uur voor het eten stop ik met drinken en ik begin pas weer een uur na het eten. Toen ik nog in Australië woonde, heeft Gary Martin van Living Valley Springs mij hiervan op de hoogte gebracht. Hij heeft vier prachtige video’s gemaakt onder de naam Health Survival 2000. Naast het water komen onder andere “Sickness – No Accident”, “Dangers of Drug Medication” and “You are what you Eat” naar voren. Wanneer ik iemand te gast heb, wil ik nog weleens een fles wijn openen, maar OK helaas…

  Ga zo door Mireille!

  Groet,
  Mirjam

 13. Dag Mireille,
  Misschien interessant in het kader van deze nieuwsbrief zijn de inzichten van Leo Pruimeboom over het veel drinken van water.

 14. OK wanneer jij het zegt weet ik dat het niet zomaar is…omdat je hart werkelijk bij mensen ligt…verteren op diverse lagen kan bij mij wel wat ontwikkeling gebruiken dusss…minimaal 49 dagen doen en ervaren…je hoort het…

  harte groet
  Karoline

 15. Ik drink voor het eten een glas verse gemberthee, drie maal per dag met wat citroen en honing,
  zo heb ik tijdens het eten geen dorst meer en het doet voorbereidend werk voor mijn spijsvertering, dit doe ik al een hele tijd op aanraden van een mesologe en ik voel me er heel goed bij

  • Beste Carla,
   Klinkt goed! Hoeveel tijd laat je tussen de thee en het eten? Sommige dranken kunnen de spijsvertering juist bevorderen. Ben benieuwd! Fijn dat je je er zo goed bij voelt!
   Groetjes, Mireille

 16. hi Mireille,

  Wat je schrijft over havermout/pap/soep geldt waarschijnlijk ook voor smoothies? Want dat is ook eten en drinken tegelijk. Ik heb wel gelezen dat je smoothies ook langzaam moet eten om het voldoende met speeksel te kunnen vermengen. Klopt dat

  • Beste Lucie,
   Ja, dat klopt, je speeksel blijft daarbij belangrijk. En het is bij smoothies ook belangrijk dat je de vezels, de pulp, ook drinkt. En dat je je er bewust van bent dat je misschien meer fruit binnen krijgt dan je zou eten als je het fruit zo uit de hand zou eten. Ik vertelde daar een keer over tijdens webinar nr. 8 over. Die staat op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite en heet: ‘Overgewicht.’ Het wordt ook uitgelegd in ‘That sugar film’. Ik weet alleen niet of die op internet al vrij te vinden is.
   Groetjes! Mireille

 17. Als ik dit allemaal lees, wil ik ook reageren.
  Brandend maagzuur ontstaat doordat men TE WEINIG maagsappen heeft. Als je te weinig maagsappen hebt, dan verteren de eiwitten slecht, en wat doen onverteerde eiwitten? Die gaan rotten en gisten en dat moet eruit via de keel of je darmen. Oplossing: Drink ‘s-morgens een glas water met daarin een theelepel appelazijn en een theelepel Sole( gemaakt van keltisch zeezout) Wel met een rietje drinken ander beschadig je het tandglazuur. Zo wordt de aanmaak van maagsappen bevordert en heb je geen last meer van brandend maagzuur. Ook de MIR methode erbij doen en weg met de rennies en alle andere zogenaamde maagzuur remmers

  • Beste Will,
   Dankjewel voor je aanvulling! Ik heb al wel eens gehoord dat er mensen zijn die te weinig maagzuur hebben. Ik weet er nog onvoldoende van, maar ik vraag me dan af hoe dat komt, want ik vind het zo’n gek verschijnsel! Ik ga er op puzzelen. Ondertussen dankjewel voor je tips hoe het aan te pakken. Weet je ook hoe mensen erachter kunnen komen of zij te weinig maagzuur hebben?
   Groetjes, Mireille

   • hoi Mireille,
    we hebben te weinig maagsappen door stress, van welke oorzaak ook.
    Bijnieren zorgen voor aanmaak van maagzuur.
    Slecht voedsel, emoties, te zwaar sporten, gifstoffen, de bijnieren die stress reguleren zien alles dus als STRESS en maken daardoor steeds cortisol aan. Als het lichaam (bijnieren) steeds aandacht aan stress moeten besteden kan het geen maagzuur aanmaken bij binnenkomen van voedsel. Stress gaat voor voedselvertering. Aangezien wij als mens voortdurend in stress zijn is er ook een chronisch maagzuurprobleem bij een behoorlijk deel van de bevolking, inclusief mijzelf.
    Hier nog een interessante link voor je Mireille, kan je het zelf onderoeken met wat info http://www.voedingisgezondheid.nl/maag_hoofd.html
    groet Marijan

    • en bij mij wordt problematisch maagzuur getriggerd door suiker, tarwe en tomaten (nachtschade- aardappel en paprika in mindere mate)

  • Beste Erik,
   Soep is een prachtig gerecht en maakt onderdeel uit van de maaltijd. Chinese mensen begrijpen niet dat wij ‘westerlingen’ het water van de groentes afgieten. Juist omdat in het water van soep zoveel goede mineralen en vitamines uit groente zitten. Dus genieten maar!
   Groetjes, Mireille

 18. Dank je wel Mireille. Wij doen al weer een aantal maanden de MIR-Methode en gaan nu ook jouw advies rond drinken bij de maaltijd opvolgen. Ik heb nu een kleine week last van brandend maagzuur met name ’s avonds rond 9 uur, nadat ik wat sap met water heb gedronken. Enig idee hoe dat kan? Ik word er soms ook wakker van ’s nachts.

  • Beste Suchitap,
   Nee, hoe het komt dat je brandend maagzuur hebt, weet ik niet. Misschien dat je niet goed reageert op het sap? Fijn dat je het niet-drinken een keer wilt uitproberen! Ik ben benieuwd!
   Fijne maaltijden gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Volgens ons bioritme houdt onze maag s’avonds na 8 uur op met werken. het is dus logisch dat het dan de aanval met een zuur sapje niet aan kan. als je echt iets wilt drinken , neem dan kruidenthee van goede kwaliteit bv. Pyramide.

 19. Sorry, maar ik moet voor/tijdens of na de maaltijd een glas water drinken met medicijn er in opgelost, dus ik zal wel moeten. Maar geen last van zuurbranden hoor……..

  • Beste Angela,
   Dat is dan gewoon nodig! En misschien dat er sommige maaltijden zijn waar je geen medicijnen bij hoeft in te nemen, dan zou je die zonder drinken kunnen doen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 20. Dus afgelopen met het heerlijke wijntje bij het eten? Wat zou dat jammer zijn. Voor mij betekent het juist een mooie afsluiting van de dag. Ik heb nooit last van brandend maagzuur. Ik drink ook maar een wijntje, en kauw mijn eten supergoed. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je hele gestel een gevoel van welbehagen kent als je geniet van eten en drinken. Ik ben nu 66, en ik heb het idee dat het niet goed voor me is om mijn gewoonte te veranderen

  • Beste Catharina,
   Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je zelf voelt wat goed voor je is. Als jij het gevoel hebt dat je wel vaart met het wijntje en je geniet er zo heerlijk van, dan vraag ik me af of het genieten zelf niet veel krachtiger is. Uiteindelijk is wat voor jou goed, het belangrijkste.
   Groetjes, Mireille

  • Hai Catherine,

   Ja, ik ben het helemaal met je eens. En trouwens een glas wijn drinken tijdens de maaltijd en zelfs een glas water is geen soppen. Een glas wijn of ook water tijdens de maaltijd drink je niet om je eten weg te spoelen. Er is een enorm verschil tussen wegspoelen, wat vroeger metselen heette en inderdaad niet goed is voor de maag, en genieten van een slok water of wijn. Goede rode wijn geeft geen maagzuur, dat kan gebeuren met wrange wijn en sommige mensen verdragen minder witte wijn. Ik woon in Frankrijk, in een land waar de maaltijd een echte plaats inneemt. Ook een gewone maaltijd. In Nederland zitten veel mensen amper aan tafel, eten vreselijk snel en gaan alweer iets anders doen. Hier wordt eer gegeven aan het eten, zelfs dus als het een heel gewone maaltijd is. Zo geeft men eer aan iedereen, die gekweekt heeft, aan vissers, aan veehouders en transport enz…
   Wat heel belangrijk is, is kauwen. Als ik zie hoe al die Nederlanders hun eten snel opeten, dan denk ik altijd dat ze geen echt eetplezier hebben. Een lekkere maaltijd, daar moet je van genieten, dus de tijd voor nemen.
   En door te snel eten is het bekend, dat dat slecht is voor de maag. De mensen moeten eerst begrijpen, dat aan tafel gaan niet in 15mn gebeurt. Ik ken een vrouw die iedere dag 1uur in de keuken stond en manlief en zoon aten haar zorgvuldig voorbereidde maaltijd in 10mn op, daar kreeg ze meer dan genoeg van en terecht.
   Verder kunnen er zoveel andere redens zijn voor maagpijn : teveel koffie, dat drinken heel veel Nederlanders, zorgen en verdriet enz enz…
   Het belangrijkste van eten is : genieten van de zelfs eenvoudige maaltijd en in vrede. Want ruzie aan tafel of je gevoelens opkroppen is niet bepaald bevorderlijk voor een goede vertering en je maag zal dat laten voelen.
   Dus genieten van eten en neem er de tijd voor.
   Hartelijke groet, Ada

   • Beste Ada,
    Prachtig geschreven. Dankjewel voor de aanvulling. Zo te lezen kunnen we als Nederlanders nog heel wat leren van de Franse manier van eten!
    Groetjes, Mireille

 21. Ik krijg juist sneller maagzuur na het eten van soep….?
  En een natuurreservaat heeft me ooit aangeraden, behalve goed te kauwen venkel of kummelthee te drinken tijdens de maaltijd om zuurvorming te voorkomen omdat ik artrose heb en juist meer basisch moet zijn…
  Het zet me nu wel weer aan het denken. Doe de MIR-Methode nu al bijna een jaar als vast ochtendritueel en ik voel dat ik er wel baat bij heb en steun

  • Beste Rose,
   Wat kunnen al die adviezen soms toch lastig zijn, he? Vooral als ze tegenstrijdig lijken te zijn. Als er sprake is van teveel zuurvorming in je lichaam kun je daar middelen, zoals thee voor drinken. Verder kijken naar de diepere oorzaken is dan nodig. In de MIR-Methode werd duidelijk dat een te hoge zuurgraad, dus teveel zuurvorming in het lichaam, te maken heeft met een koppeling aan vader of aan andere mannen. Dat kan onbewust nog altijd stress geven, wat je zuurgraad verhoogt. Misschien dat daar een antwoord voor je ligt?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille,

    Mijn zuurgraad en ook zo die van mijn dochter is sinds haar geboorte ook veel te hoog. Dit is de eerste keer dat ik lees dat dit met een koppeling aan vader of andere mannen te maken heeft. Mijn gevoel zegt dat het klopt wat je zegt. Kan je mij hier meer info over geven? Ik ben erg benieuwd en zou er heel graag wat mee gaan doen. Alvast heel erg bedankt. Groetjes, Jolanda

    • Beste Jolanda,
     Het is informatie die ik normaal tijdens cursussen vertel, zoals de coachcursus die ik in september ga geven. Kort uitgelegd: in mijn praktijk ontdekte ik een verband tussen zuurgraad en in hoeverre iemand nog beïnvloed wordt door mannen uit zijn/haar leven, doordat de waardes die ik testte, telkens met elkaar opgingen. Dus werd iemand’s zuurgraad beter, dan was ook de loskoppeling van vader (of andere mannen) beter. Werd iemand’s zuurgraad zuurder, dan was er vaak een aanvaring met een man geweest. Misschien dat het je verder inzicht geeft? Ik hoop het!
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

  • Maagzuur van soep herken ik zeker, hoewel ik dat bij verse soep nooit ervaar. Misschien dat eens uitzoeken. Wellicht dat de oorzaak van jouw probleem veel meer in de niet natuurlijke toevoegingen zit…

  • Beste Marie Courage,
   Gewoon innemen met een slokje water. Daar zit het probleem niet. Het zit meer in als mensen hele bekers of glazen drinken bij het eten.
   Groetjes! Mireille

 22. Beste Mireille,
  helder verhaal zoals altijd bij jou. Ik drink ’s morgens altijd kamillethee bij het eten, lekker warm. Kleine teugjes, lekker rustig de dag beginnen.
  Wel 3 of 4 glazen, ja. Echter, ik spoel er mijn eten volgens mij niet helemaal mee weg, want ik kauw wel heel erg goed, altijd al. Vroeger noemden ze dat treuzelen met het eten, herinner ik me. Hoe zit het dan in mijn geval? Toch ook een vorm van wegspoelen ook al kauw ik wel heel lang en goed?
  Groetjes van Roelfina

  • Beste Roelfina,
   Hmmmm, ja twijfelgeval! Zolang je je voedsel goed mengt met speeksel, win je al veel voor je vertering. Ik zou zeggen: kijk hoe het met je gaat, met je gezondheid, met je darmen en concludeer daar uit of je het zo verder blijft doen. De tijd en de rust nemen om te eten is op zich al pure balsem voor je spijsvertering!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.