Home » Artikelen » 13. Depressief? Luister naar de oor-zaken!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

13. Depressief? Luister naar de oor-zaken! — 197 reacties

 1. Wat een mooi artikel, dank je wel Mireille, dat je me erop wees. Bij ons in de familie wat het motto: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Als kind begreep ik helemaal niet wat dat betekende. Nu denk ik : waar heb je het over! Wat is normaal? Doe ik gek genoeg? Ik leef denk ik niet volgens die regel, hoewel hij wel meteen bovenkwam na het lezen van je vraag 🙂 Misschien doe ik al lang genoeg vader loskoppelen, zodat het me niet meer stoort. Echt een mooi antwoord op mijn vraag, ik ga het bewaren. Mireille, je bent een mooie aanvulling op mijn leven, nogmaals bedankt, Gilah

  • Hai Gilah,
   Ik ben blij dat het artikel goed bij je paste en je inspireerde! Dat je nog maar een lang leven ‘niet normaal’ mag doen! 😉
   Groetjes! Mireille Mettes

 2. ……..ik hoorde altijd zeggen in mijn familie tegen mij: “dit kan jij niet,laat mij het maar doen” of “dat kan je niet aan, daar ben je niet sterk genoeg voor”.
  Ik ben 5 jaar geleden in mijn eentje met 2 katten geemigreerd naar de Lofoten-eilanden in het noorden van Noorwegen. Heb het heel goed daar en werk in mijn eigen bedrijf: Lofoten Shiatsu Senter. Heb mij sterk gemaakt, ook met behulp van de MIR-Methode, en nu zeg ik “jeg klar alt”. “Ik krijg alles voor elkaar”.

 3. Hallo Mireille, wat fijn dat ik jouw artikel in de Happinez zag! Ik gebruik de MIR-Methode al een tijd in mijn praktijk, maar dan alleen voor kinderen. Nu lees op je site over het hand-aaien. Ik was hier zelf al op een andere manier mee bezig, maar ga het aaien ook uitproberen. Ik weet zeker dat het werkt! Het gaat toch alleen maar om Loslaten zodat nieuwe dingen een plaatsje kunnen vinden binnenin je.

  De spreuk waar ik mee grootgebracht ben is “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”.
  Nu werk ik met al die dingen waarin ik “anders” ben en het mag er allemaal Zijn. Heerlijk!

  Hartelijke groet,
  Marianne van Eelen

 4. ‘heb toch niet zo veel kapsones, we zijn maar gewone mensen’. Dit was een gevleugelde uitspraak van mijn vader naar mij toe. Ik hield als kind al van mooie dingen, bv.kleuren die in harmonie waren volgens mij. Mijn moeder had op latere leeftijd deze prachtige spreuk: wie geld verliest, verliest veel. Wie een vriend verliest, verliest meer. Wie de hoop verliest, verliest alles.
  heb de MIR-Methode twee maanden gedaan, het leek niets te doen maar er is volop beweging op allerlei gebied. dank dat de MIR-Methode zo makkelijk te krijgen is. Geen kosten.
  Hartelijk dank hiervoor, Irene.

  • Beste Irene,

   Mooi om te horen dat er zoveel in beweging is gekomen! De MIR-Methode werkt inderdaad nog maandenlang door nadat de eerste 4 weken van aaien voorbij zijn.
   Dank je wel voor je reactie!
   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 5. Dag Mireille
  Sinds een paar weken mir ik, het bevalt me uitstekend, in het begin was ik wat uit balans.
  Nu heb ik emotioneel grote sprongen gemaakt,ik heb mezelf weer teruggevonden en kom tot mijn verassing mensen tegen die mijn missie verduidelijken.
  lieve groet Jantje

  • Dag Jantje,

   Wat heerlijk dat je zelf voelt dat je zo duidelijk grote groeistappen maakt, niet alleen emotioneel maar ook naar je missie toe!
   Uit balans zijn in het begin komt vaker voor – de MIR-Methode zet je hele systeem enorm aan het werk. Zowel qua afvoeren, opschonen en aanvullen als daarna de balans herstellen, en dan rest nog één ding: je Missie.
   Dat je maar spoedig je missie ook mag gaan Léven; dank je wel voor het delen!

   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 6. Beste Mireille,

  Ik wil je een vraag stellen namens mijn schoonzus die geen internet heeft. Ze is begonnen met de MIR- Methode (alle 9 stappen) 2 weken geleden omdat ze al meer dan 1 jaar zich niet goed voelt en anti- depressiva slikt. In eerste instantie leek het beter te gaan. Daarna werden de klachten heftiger en is ze vanaf woensdag teruggegaan naar stap 5 en 7. Vandaag vroeg ze me om jou te vragen wat ze moet doen, omdat ze steeds zenuwachtiger wordt, last van droge mond en heel erg onrustig. Dit heeft ze voor die tijd ook gehad. Graag jouw reactie hierop.

  • Beste Lucie,
   Wat attent van je dat je de vraag namens je schoonzus stelt! Het is goed dat je schoonzus contact op neemt met de behandelend arts, omdat door de MIR-Methode vaak de medicatie en begeleiding aangepast kunnen worden.
   Laat je schoonzus twee weken vol maken met stap 5 en 7. Het is vrij normaal dat de symptomen verergeren, de eerst tijd. Dat is een goed teken, dan pakt het lichaam het juist op. Ze moet wel voldoende water en of kruidenthee drinken zodat de afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Het is moedig van haar dan ze zichzelf de kans geeft te helen met de MIR-Methode.
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 7. Hallo Mireille,

  Ik ga binnenkort weer starten met het geven van ontspanningsavonden. Bij één van deze avonden wil ik ook wat doen met de MIR-Methode. Zodat mensen hier ook voor kunnen gaan kiezen (naast bijv. mindfullnes, yoga etc.) Kan ik in groepsverband wel alle stappen geven? Ik vraag dit omdat je aangeeft dat in sommige gevallen het beter is om eerst 2 stappen te doen. Ik wil mensen niet in de problemen brengen… Ook vroeg ik mij af of het is toegestaan om dit te doen aangezien ik geen MIR therapeut ben.
  Lieve groet,
  Anitha

  • Hallo Anitha.
   Wat fijn dat je de MIR-Methode zo een warm hart toedraagt, en dat je haar ook wil uitdragen, dank je wel.
   De MIR-Methode kan vrij doorgegeven worden, dat wil zeggen dat je iedereen een kaartje kan geven en je kan over je eigen ervaringen vertellen nadat je zelf bent begonnen met de MIR-Methode. Je kan deze eerst zelf 4 weken doen, voordat je de MIR-Methode doorgeeft aan andere mensen.
   Je zou een MIR-Methode begeleider kunnen vragen of deze workshops geeft, of iemand uitnodigen voor een lezing van de MIR-Methode.
   Mireille zelf geeft op verschillende plaatsen in het land lezingen, is dat een idee voor een van de avonden die jij organiseert?
   Dank je wel dat je voorzichtigheid in acht neemt. Wil je nog meer weten dan kan je nogmaals contact op nemen.
   Met vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

   • Hoi Margreet,
    Bedankt voor je reactie. Ik ga eerst de kaartjes geven. Als er behoefte is aan meer, dan neem ik contact met jullie op.

    Lieve groet,
    Anitha

 8. Hoi Mireille,

  Even een ervaring delen.
  Ik was op vakantie meegevraagd door mijn schoonzusje, oprecht en heel lief bedoeld. Daar bleek echter dat ze me toch zag als een indringer in haar leefgebied, waardoor ik steeds meer me in mezelf terugtrok en me steeds kleiner voelde worden….dus erg ongelukkig.
  De MIR-Methode is inmiddels een vast onderdeel van mijn leven geworden en hier dus heel welkom. Vrijwel meteen voelde ik me meer in mijn eigen kracht staan en beter in staat voor mezelf op te komen. Dankjewel dus, ik ben heel blij met jou!
  Groetjes,
  Germaine

  • Hoi Germaine.
   Wat fijn dat je wederom in je kracht komt te staan door de MIR-Methode.
   Je geeft een voorbeeld hoe waardevol het is dat je in een handomdraai weer op je eigen pad terecht kan komen in een minder prettige situatie. Dank je wel dat je dit met ons wil delen!
   Ik ben blij met jou en met alle mensen die zichzelf vrede in hun hart gunnen.
   Groetjes, Namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 9. Dag Mireille.
  Wat fijn voor je dat de MIR-Methode in “Happinez” staat!
  Het boek “Storm voor de stilte” van Neale Donald Walsch” (Gesprekken met de mensheid) maakt mijn missie duidelijker.
  Heeft het zin om aan de 9-stappen toe te voegen: het immuunsysteem in balans brengen of zit dat al bij de 9-stappen in?
  Liefs,
  Janny

  • Dag Janny. Ja het is zo fijn voor velen dat Happinez deze aandacht aan de MIR-Methode geeft, ik ben ze heel dankbaar! Ook fijn dat je veel aan het boek Storm voor de stilte hebt.
   Wat je vraag betreft: Alle 9 stappen werken al aan je immuunsysteem , je hoeft dus niets toe te voegen.
   Laat je ons weten wanneer jij je missie leeft?
   Vriendelijke groet, namens Mireille Mettes

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 10. Of wat er niet werd gezegd.
  Het misbruik van mijn broer met mij is altijd doodgezwegen.

  Of de laatste 3 kinderen hadden er niet moeten zijn. Ik kom uit een gezin van 5 kinderen (enige meisje) en behoorde tot de laatste 3.

  • Beste Hilly,

   zulke pijnlijke uitspraken – of juist het verzwijgen van een ingrijpende gebeurtenis als misbruik – hebben een heel grote impact op ieder kind; bij zulke ernstige trauma’s is het verstandig om de hulp een MIR-Methode begeleider in te roepen, om het helingsproces soepeler en vlotter te laten verlopen.
   Ik wens je veel heling toe en dat je weer helemaal in je eigen kracht mag komen staan met de liefdevolle ondersteuning van de MIR-Methode!

   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 11. Het allerpijnlijkste vond ik dat ze me negeerden, niks zeiden of afstand namen. Vooral als ik gevoel uitte, omdat ze mij te gevoelig en lastig vonden. Zij konden absoluut niet met emoties overweg, zie ik achteraf..
  Mijn moeder zei: “Jij bent zo overgevoelig! overdreven, stel je niet aan, je bent een moeilijk kind, je zus is tenminste lief”
  en ze zei een keer; je vader is je echte vader niet denk ik, want heb een verhouding gehad met zijn broer, ik weet niet meer wanneer..en dan: “goh wat kijk je raar, doe niet zo gechoqueerd”
  Toen ik aan antidepressiva zat; “nu kan ik voor t eerst in mijn leven normaal met je praten, nu ben je eindelijk normaal”
  Mijn vader zei laatst nog: als jou vriend jou verdraagt, zou ik maar heel zuinig op hem zijn… (!!!)
  ..
  Dan ga je toch denken en geloven dat je een verschrikkelijk kind/ mens bent en je hier niet mag zijn..?! En gevoel al helemaal niet! Ik heb er nog steeds veel moeite mee. Ik heb nu een burn-out omdat die emoties eruit moeten. Maar t brengt zoveel angst omhoog vooral voor afwijzing. Ik voel me ook om elke scheet afgewezen.. ik heb niet het gevoel dat het veilig is om mezelf te zijn.
  Heb al veel gedaan. Ik hoop dat de MIR-Methode mij hier verder goed bij gaat helpen. Zodat ik in ieder geval van mezelf kan houden.

  Veel sterkte en liefs voor iedereen.en bedankt Mireille! 🙂

  • Lieve Anne,

   Ja, wat een weg heb je afgelegd! Het is zo overduidelijk te zien waar je klachten vandaan komen. Je beschrijft het zelf zo helder dat het me pijn doet in m’n hart. Er zullen vele mensen zo behandeld zijn als jij en jongens, wat een weg terug is het dan!
   Als je een extra steuntje wilt, wil je dan ’s naar de video over zelfliefde kijken? Die is in het Engels, maar kan je wel een hart onder de riem steken.

   Veel geluk met het terug vinden van jou lieve zelf!
   Mireille Mettes

   • Lieve Mireille, dank je wel voor je lieve reactie! Ja het is een enorme weg terug.. Ik heb de video bekeken en heb er zeker wat aan, dank je wel! Ik ben nu 5 dagen met de MIR-Methode bezig en moet zeggen dat ik er zeker veel van merk! Ik heb al veel meer energie, de eerste 2 dagen enorm veel honger, elke dag heel veel dorst, ik begin grenzen aan te geven (zelfliefde), en er komen veel emoties omhoog. Ik word alleen nog elke dag om 7:00 wakker, en hoop nog eens door te kunnen slapen d.m.v. de MIR-Methode.
    Maar ik voel dat het werkt en ben er heel blij mee! Dank je wel voor het ontwerpen en delen van deze bijzondere helings manier! 🙂
    Liefs Anne

 12. Poeh, ik lees al jullie reacties en soms snijden ze bij mij al een beetje in mijn ziel. Kan je nagaan hoe het was als je zulke familie-spreuken op je af kreeg, niet 1x, maar elke week wel een keer als kind. Dat heeft impact op een kind. Ik wens jullie veel geluk en hoop van harte dat de MIR-Methode deze oude herinneringen langzaam maar zeker uit mag wissen!
  Veel geluk!
  Mireille Mettes

 13. Waar een wil is, is een weg
  Je hebt niets te willen.
  Alle maria’s die ik ken belanden in een instelling, verslaafd, drank drugs,seks. (mijn vader:
  Jij gaat nooit kunnen auto rijden.
  Mannen willen je alleen maar in bed.
  Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is.
  Leg je hand op je hoofd en kijk wie er onder zit.
  De eigen balk in je eigen ogen zie je niet.
  Je zult nooit verantwoordelijkheid kunnen dragen.
  Volg je hart. ( later)
  Ge moet gij niet denken maar doen.
  Ge moet gij niet voelen maar doen.
  Wat gaan de mensen denken?
  Wpreek mij niet tegen.

  Da’s mijn lijstje. voorlopig.

  • Ha Maria,

   Dat lijkt me voorlopig meer dan genoeg! Leuk idee dat al deze familiespreuken langzaam uit je systeem gaan verdwijnen.
   Ik wens je veel opluchting en ruimte!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Je hebt recht op niet alleen leven, maar LEVEN. Jij mag er zijn en bent geliefd, precies zoals je bent! Hopelijk mag je dat langzaam aan gaan voelen en gaat het nooit meer weg! Anita

  • Dit sluit aan bij mijn missie: het met behulp van de kennis over psychologie bestrijden van deze allergrootste maatschappelijke misvatting. Dat als iedereen maar weerbaar genoeg is, er geen pesten meer zal zijn. Het bevorderen van ieder voor zich, alleen de sterksten mogen er zijn. En die sterksten blijven ook bang, zij moeten blijven vechten (en intimideren) uit angst niet meer de ‘baas’ te zijn. Ik hoop deze geweldscyclus met kennis te lijf te gaan. In de hoop “dat de pen machtiger zal blijken dan het zwaard.” Je eenvoudige quote (waarvan ik weet hoeveel lijden daar achter verscholen ligt) motiveert me om door te gaan! Weerbaar is (alleen) degene die echt in zijn kracht staat, volledig als zichzelf. Heel veel sterkte. Anita (Persephone, praktijk voor bewustzijnspsychologie Leiden)

 14. Zigeuners zijn jullie!

  In alles zijn jullie anders dan anderen!

  Jij mag niet meedoen!

  Het ultieme niet deugen gevoel.

  Buiten de boot vallen….

 15. Je kunt wat je denkt dat je kunt! De uitspraak van mijn moeder! Door deze gedachte was zij in staat haar 10 kinderen in liefde groot te brengen!!!!!! hartelijke groet

  • Wat een mooie uitspraak van je moeder Tineke!

   Is helemaal waar, je kunt wat je denkt dat je kunt!!!
   Mooie positieve benadering.

 16. “Doe jij maar gewoon dan doe je gek genoeg.”
  Weet je dat niet?
  Toen ik ongesteld werd, schrok ik van het bloed en dacht dat er heel wat aan de hand was. Mijn moeder werd heel boos dat ik het niet wist en gooide een boek uit de boekenkast naar mijn hoofd mijn kamertje in. Dit boek staat toch gewoon in de boekenkast, riep ze. Mijn moeder is overleden in 2004 en heeft in mijn beleving me niets meer misdaan.
  Niet te kunnen zeggen: Ik weet het niet. Mag ik er iets over vragen, is heel moeilijk geweest en nog.

 17. Hallo

  Mijn vader zei altijd, hoor wat je wilt horen en zie wat je wilt zien.
  Ik vind het nog steeds een mooie uitspraak alleen zie en hoor ik vaak alles wat er gezegd word. Ik vind het dan lastig om me af te sluiten voor de dingen, meestal de negatieve dingen gebaren, waardoor ik toch beïnvloed word. Dat loslaten vind ik moeilijk.

  Ik heb 2 jaar geleden de MIR-Methode gedaan, het lijkt of ik er nu weer behoefte aan heb, kan ik de MIR-Methode herhalen?
  Met vriendelijke groet Francien

  • Hai Francien,

   Ja, teveel horen of zien kan zelfs een last zijn! Je kunt de MIR-Methode weer opnieuw oppakken. Op dit moment zijn we heel actief met de MIR-Methode en zijn er opvallend veel mensen die in de herhaling gaan! Doe het gerust en ik hoop mooie resultaten van je te horen!

   Succes!
   Mireille Mettes

 18. We kijken net zolang naar haar tot ze weer gaat huilen,” o daar komen de eerste traantjes al”. Gezellig met het hele gezin aan tafel, ik kan me nog steeds bedenken waarom mijn ouders niet reageerden.
  “stel je niet aan ”
  Als jongste van 5,” je was niet de bedoeling maar we waren wel blij met je hoor”, hmmm.
  “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.(nou dank je wel pa).
  De zus net boven mij “jij mavo klantje”, die echo hoor ik nog steeds in mijn hoofd. “zij komt vast wel aan de man.”

 19. “Gedraag je eens normaal”
  “Doe eens net als anderen..”

  Vooral het normaal doen… ik ben erg introvert en kijk anders naar de wereld waarin alles om het extraverte lijkt te draaien, mensen lezen mijn emoties niet altijd, al zijn die er wel.
  Ik kan niet handig sociaal doen, het lukt me niet, tenzij ik me op mijn gemak voel en in een klein groepje of 1 op 1 gesprek ben.

  Ik zie de waarde in van introvert zijn, maar toch voelt het vaak alsof ik nog niet “goed genoeg” ben..

 20. “Waarheid duurt het langst” of “lieg niet, ik kom er toch wel achter”.
  Ik was van nature een flapuit en eerlijk. Helaas is dat veranderd en werd ik achterdochtig en stiekem omdat mijn eerlijkheid altijd “beloond” werd met straf en manipulatie.

  • Gevoelige, en soms daardoor lastige kinderen vertellen vaak de ongemakkelijke waarheid die niet door de ouders gehoord wil worden,
   Waardeer jezelf om wie je bent en koppel je vader en je moeder los

 21. Hallo,

  Tegen mij werd altijd gezegd: “zij maakt nooit iets af” Bij mijn huwelijk zei mijn,vader: ze kan wel iets….
  Dat zijn uitspraken die er in hebben gehakt.
  Toen ik rugklachten kreeg zei mijn moeder: dat je nou toch mijn rot rug moet hebben…..”
  Zij had 2 hernia operaties gehad en ik dacht dat dat ook mijn lot zou worden.

  Zo loop je overtuigingen op.
  Ben goed bezig met MIR-Methode nu!

  Liefs Tineke

  • Hoe herkenbaar. Het zijn dezelfde woorden die mijn vader bezigde. het duurde inderdaad heel lang voordat ik door had, dat ik dat gedrag ook ging vertonen. Veel kunnen en net niet afmaken. Nu kan ik er om lachen, wat een mop. Dat is pas programmeren.
   Maar eerlijk is eerlijk, omdat ik zo graag wilde bewijzen dat ik wel wat kon, heb ik heel veel geleerd en ben daardoor toch een goed geslaagd mens geworden.
   Groet van Ria

  • In wat een negatieve chaos heeft jou eerste vorming zich afgespeeld.
   Weet dat wat jou is aangedaan ten diepste niets met jou te maken heeft!
   Dezelfde patronen zijn generatie op generatie doorgegeven. Jij mag het nu gaan doorbreken.
   ik hoop dat je, met de MIR of via andere wegen, je je steeds bewuster mag gaan worden van je ware zelf en je steeds vrijer en blijer mag worden.

   In het boek “Je kunt je leven helen” van Louise Hay staat de vermoedelijke oorzaak (onbewuste overtuiging) van vele fysieke klachten. Bij hernia staat ‘ons totaal niet gesteund voelen door het leven’. Ons leven begint bij onze ouders, waar onze basis wordt gelegd. Een door het leven ontkrachte moeder een kind geen stevigheid in het leven meegeven. Ik kan me zomaar voorstellen dat je dit gevoel herkent. En dat dit gevoel ook bij je moeder (en generaties voor haar) een rol speelde. Mij hielp het, bij de verwerking van alle schade die voortkwam uit de ongezonde boodschappen die ik van mijn ouders meekreeg, om te begrijpen hoe de beperkingen van mijn ouders vanuit hun jeugd te verklaren zijn. Het verdriet om wat had kunnen zijn maar niet was, blijft en mag er zijn, zolang als nodig. Mocht het heel hardnekkig blijken om dit aan te pakken, dan is misschien werken met familie-opstellingen een idee. Het leven steunt je, onvoorwaardelijk, en ik hoop dat je dit steeds meer zal mogen voelen.

   Hartelijke groet, Anita (Persephone, praktijk voor bewustzijnspsychologie).

 22. Mijn ouders werden zwanger toen ze beiden 19 jaar waren. Nog vertelt mijn vader te pas en te onpas dat ik ‘een ongelukje’ ben (ben ondertussen zelf 42 jaar).

  • vraag je vader op de man af of hij dat echt meent wat hij zegt. Hij zal schrikken en nee zeggen. Dan kun je hem vragen of hij daar misschien een ‘gelukje’ van wil maken.

 23. Ik weet niet wat er achter mijn depressie zit , ik was altijd blij en opgewekt.pas de laatste jaren is dat weggevallen.
  Ik werd heel streng opgevoed en mijn mening telde niet, maar heb daar geen enkel verwijt naar naar mijn moeder.
  Ik heb heel hard mijn stem opengezet als reactie, rebels tot en met. Dit heeft ook voor veel brokken gezorgd waar ik niet fier op moet zijn.
  Na paar rake klappen ben ik tegenovergesteld geworden en onderdanig, geen grenzen enz. Ik ben mijn grote liefde tegengekomen twee jaar terug we hadden het immens goed samen en alles verliep synchronisch. tot ik eens ben uitgeschoten tegen hem (een oud patroon). Hij is vertrokken en niet meer teruggekomen, voor mij onvoorstelbaar. Nu word het dus grote tijd om zicht op mezelf te krijgen iets wat weer moeilijk is en dieper zak. Ik zie wel waar de MIR-Methode me brengt, ben er dankbaar voor.

  • Beste Mieke,

   Iets intens als liefdesverdriet, vooral van je grote liefde, kan al genoeg reden voor een depressie zijn.

   Ik wens je heel veel geluk en hoop dat de MIR-Methode je daarin verlichting kan brengen!
   Hartelijke groetjes en veel sterkte!
   Mireille Mettes

 24. Ik was een mislukte abortus en een berouw na de zonde. Ik was een niets en zou nooit wat worden ook.
  Die uitspraken van mijn moeder hebben een groot deel van mijn leven zeer negatief bepaald.
  Na 3 depressies de balans opgemaakt, vervolgens Reiki en energiewerk gedaan en nu MIR-Methode. Ik word steeds meer mezelf, geniet van het leven en doe zoveel mogelijk wat ik leuk vind.

  Vriendelijke groet,
  Margreet

  • IK wil even mijn gevoel naar je geven dat niemand het recht heeft dat van je te zeggen
   JE BENT GOED ZOALS JE BENT
   SUCCES MET HET VERWERKEN
   EN IK STUUR JE EEN WARME OMHELZING

   En ja ik moest er van huilen.

  • Mijn god, margreet. Ik heb al veel narigheid voorbij zien komen, maar dit slaat alles en raakt me tot diep in mijn hart.
   Een warme virtuele knuffel van mij.

 25. Wat te zeggen van abortuspogingen waarbij jij blijft leven en de tweelingzus is afgedreven? Een boodschap zonder woorden.
  Nog niet te spreken over de eerste levensjaren waar jou grenzen niet bestonden maar wat je je niet bewust herinnerd?
  Dus weet je niet waar en wanneer en wat je innerlijke besluiten zijn die je zélf hebt genomen?

  Alle rest aan woorden halen het niet bij deze ervaringen.

 26. Na een mooie dag kon mijn vader dankbaar zeggen: ‘Dit was weer een dag met een gouden randje’ Een uitspraak die wij graag in ere houden en niet alleen om dankbaarheid te uiten 🙂

 27. niet zeuren maar doorgaan
  werken tot je er bij neer valt
  de vuile was niet buiten hangen
  niet klagen maar dragen

  Ik heb zelf moeite met omgaan met katholieke overtuigingen zoals eerbied en respect voor de ouderen..(hoever gaat de eerbied als mijn eigen grenzen in het gedrang komen?)

  Vooral het aardig en lief zijn voor de anderen..( wat bij mij soms gaat van mezelf)

 28. Ik ben nu bijna vier weken bezig met de MIR-Methode (o.a. om depressie tegen te gaan), maar ik merk geen effect. Integendeel, de problemen die ik op mijn werk heb zijn alleen maar erger geworden en nu ben ik overspannen. Dus ik weet niet of het voor mij zin heeft om ermee verder te gaan.

  • Beste Eva,

   Het ziet er naar uit dat jouw missie aan het bewegen is. Dat gaat vaak gepaard met strubbelingen op het werk, omdat daarin verandering aan het komen is. Ik zou je willen vragen om een afspraak met een begeleider te maken, zodat je niet veel langer met depressieve klachten hoeft rond te lopen!

   Veel succes en sterkte!
   Mireille Mettes

   • Bedankt voor je reactie. Ja, dat van die missie zou kunnen. Ik heb geen flauw idee wat mijn missie is, en “Je leeft je leven met weinig voldoening en elke dag is eigenlijk maar nutteloos.” is zeker op mij van toepassing. En ik heb ook veel negatieve shit in mijn jeugd meegemaakt. Ik was ook van plan om de MIR-Methode 4 maanden te doen maar nu weet ik het effe niet meer. Maar ik ga een afspraak met een begeleider maken.

    • Hai Eva,

     Ja, dat is gewoon goed, om jezelf dat te gunnen. Er staan veel begeleiders op de website die allemaal heel specifiek kunnen werken. Ik hoop van harte dat het je veel goeds zal brengen!!

     Veel geluk!
     Mireille Mettes

    • Ik zie het als een “kadootje” om lekker “bij te mogen komen” !! Dat is een andere insteek en positiever toch.

 29. Mijn vader zei, “wees vertrouwd maar vertrouw niemand”.
  Ik vertelde hem als kind een geheim en vroeg nadrukkelijk dit geheim niet verder te vertellen. Hij beloofde er over te zwijgen maar daags hierna bleek dat hij het aan mijn moeder, broers en zussen had verteld.
  Het blijft lastig voor me om mensen echt te vertrouwen.

 30. Hoi,
  Ik heb er wel een paar:
  Wij kunnen niet sporten
  Wij zijn niet sportief/creatief
  Je kon wel niet deugen
  Alles draait altijd om jou
  Eerst nadenken voordat je wat zegt
  Niet denken maar weten
  Gevolg, wantrouwend naar andere mensen, moeite hebben met vriendschappen, negatief zelfbeeld, somber, angstig..
  Als ik teruglees zie ik hoe ik ben, een rationele denker en moeite hebben met gevoelens en relaties..

 31. Het ‘gevleugelde gezegde’ waarvan ik me moest ‘losmaken’:

  “Zo zitten wij nu eenmaal in mekaar; daar doe je weinig aan!”
  Ankh

 32. Ik doe nu ongeveer 1 jaar de MIR-Methode, eerst 4 weken.
  En nu iedere ochtend net als eten en drinken.
  Voel mij sterker als ooit, hou van mijzelf en heb ruim liefde en licht voor ieder om mij heen.
  En ervaar ik steeds vaker de vele mogelijkheden van de MIR-Methode.
  Geef het door aan anderen toch laat de ander vrij of deze het aanspreekt of niet.
  Dankjewel en zie altijd uit naar de nieuwsbrief.
  Nettie

 33. ‘Kinderen zijn hinderen’, zei vader Cats, maar hij vergat, dat hij er zelf één geweest was.
  Het lijkt een positieve uitspraak, maar de nadruk lag bij: ‘kinderen zijn hinderen’, want ik was een nakomertje en op mij was niet meer gerekend en het was een teleurstelling voor mijn moeder dat ik mijn komst aankondigde. Dat werd me ook ronduit verteld.
  Ik heb mijn hele leven altijd geprobeerd anderen niet tot last te zijn en ben me er nu ik 62 ben, door de MIR-Methode te doen, van bewust geworden, dat ik dit altijd heb gedaan omdat ik van mijn moeder constant de boodschap heb meegekregen: ‘Jij bent een last voor mij’. Wat een openbaring! Moeder loskoppelen, moeder loskoppelen, moeder loskoppelen.

  • Lieve Corrie,

   Dit raakt mij. Ik ben een vrouw van 57 die zich veel jonger voelt maar werkloos is en steeds wordt afgewezen op leeftijd. Ik had ook een moeder waarbij ik niets goed leek te doen. Als rode draad liep door haar leven en het mijne dat “ze mij eigenlijk niet had willen hebben”. Toch was ze een goede moeder voor mij, ik heb altijd het gevoel gehad dat ze alles deed wat ze kon om een goede moeder te zijn, maar ze was ook dominant en bij alles wat ik deed nadrukkelijk aanwezig. Ze zei altijd dat ik geen zelfvertrouwen had, maar ik kon echt nooit wat goed doen of zij corrigeerde het wel. Zij is evengoed 92 jaar geworden en door de jaren heen werd ze dominanter, ik ben enig kind en toen mijn ex-man en vader wegvielen werd het almaar erger. Mijn moeder had zelfs willen afdwingen dat ik bij haar zou komen wonen en dat we dan samen verder waren gegaan. Dat kan natuurlijk niet. Vlak nadat mijn vader was overleden zei ze altijd dat ze een rot man gehad had en als ik dat tegensprak zei ze “dat was voor jij werd geboren, hoe kan jij dat nu weten”, en kwam dan met een negatief verhaal over mijn vader. Ik heb ondanks alles erg veel van mijn moeder gehouden en mis haar elke dag maar ik weet dat mijn gebrek aan zelfvertrouwen toch echt aan haar te wijten is.
   Ze is in november 2012 op een vreselijke manier in een zorginstelling aan een beroerte overleden, ze was onderverzekerd en had schuld. Ik was toen al zonder werk en heb hevig overspannen alles ALLEEN moeten regelen, een crematie (wat ik vreselijk vond) en het is allemaal gelukt. Toch vond ik haar een goede moeder maar ze belde me soms 3x per dag op en ik ben nog steeds aan het “afkicken”. Vooral omdat er behalve mijn prachtige kat Stevie Wonder op dit moment niemand anders in mijn leven is. Ik heb het erg moeilijk met de werkloosheid en ze kunnen me alleen maar afwijzen. Toch geef ik niet op, neem wel rustpauzes om niet crazy te worden. Nu volg ik de MIR-Methode en ik voel me wel zekerder van mezelf. Voor de rest is er (nog) niets veranderd. Ik wens alle mensen op dit forum veel geluk en goeds toe door de MIR-Methode. Ik ben vaak down of depressief maar ga TOCH met de MIR methode door… baat het niet, schaden doet het zeker niet!!!!!!

  • Ha Ans,

   Soms denk je wel ‘s: waar halen ze het vandaan? Het motiveert een kind zo heerlijk om zich vrij te voelen, maar niet heus!

   Dankjewel voor je bericht!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 34. Ikzelf was de laatste van 10 kinderen mijn mam was al 46, werd altijd geplaagd en vernederd door broers is mijn hele leven bijgebleven ben nu 59 en voel het nog!! Mijn zoons en man zijn ook hard en gevoelloos alles herhaalt zich, krijg gelukkig van paar mensjes vriendschap en genegenheid, maar ik ben op,laats infectie gister gestopt met antibiotica allergie opgelopen van top tot teen weer cortison en intens verdrietig heb geprobeerd met quantumhealings ben er alleen nog zieker van geworden, zodat ik nog steeds NIET met je MIR-Methode durf te werken, want ik ben op en heb ook te lage bloeddruk ja dat was het dan voor vandaag MORGEN hopelijk beter!!! Anne

  • Beste Anne,

   Ja, zoals je het schrijft is het eigenlijk glashelder waar de problemen vandaan komen. Wat ik je zou willen vragen, is om te beginnen met alleen stap 5 en 7 (als je zover bent), of gewoon eerst een afspraak te maken met een MIR-Methode begeleider. Die kan dan stapje voor stapje met jou kijken waar de grootste problemen zitten en die meteen wegwerken, zodat je dat niet laagje voor laagje zelf hoeft af te pellen, want dan duurt het hele proces langzamer. Stap 3. Vader loskoppelen (en broers loskoppelen) zal de kern van het werk worden, maar dat had jij vast ook al gezien.

   Doe rustig aan, beslis pas als het goed voor je voelt, alle begrip daarvoor!

   Woon je in Frankrijk? We hebben 2 opgeleide begeleiders in Frankrijk en ze kunnen waarschijnlijk ook via de telefoon of Skype met je werken. In Nederland zijn ook MIR-Methode begeleiders die Frans spreken. Laat het me weten als ik je moet helpen ze te vinden. De Franse begeleiders staan op de Franse website: http://www.methodemir.fr

   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille Mettes

 35. “Ik heb mijn kinderen voor mijn straf gekregen.”. Niet zozeer een Nederlandse spreuk maar kregen wij wel heel vaak te horen. Nu achteraf met het excuus “Ach, dat is in Suriname zo gewoon om te zeggen. ..”
  Het heeft me als kind echter een alles behalve ‘welkom’ gevoel gegeven.
  “Moeder loskoppelen, moeder loskoppelen, moeder loskoppelen. …” Ze zit behoorlijk vastgeroest! 😉 maar de MIR-Methode helpt me na al die jaren nog steeds! Dank je wel, Mireille ♡

 36. Doe normaal
  Wat zullen de mensen zeggen
  Stel je niet aan
  Het geld groeit niet op onze rug
  Het was beter als je niet geboren was
  Jij kunt ook niets, je deugd nergens voor
  Wees nu eens verstandig
  Het is jouw schuld…..
  Je zult er spijt van krijgen
  wie denk je wel dat je bent
  doe niet zo belachelijk
  ik ben jouw meid niet

  • Toen ik een jaar of 40 was kwam ik in aanraking met de reïncarnatieleer. Dit werd mijn “redding”. Ik kon alle boosheid en verdriet loslaten en als het ware een nieuw leven beginnen. Ik begreep nl. dat niemand schuldig was, maar dat een ieder met zijn/haar eigen karma geboren wordt.Ik ben inmiddels 75 en ben nog steeds actief en geloof in het LEVEN, maar ben niet bang voor de “dood”. Het enige waar ik nog steeds niet tegen kan is een lichaamspijn die mij af en toe parten speelt.

   LEVEN is niet dromen van morgen
   LEVEN is niet het verleden beleven
   het LEVEN begint als je jezelf (h)erkent
   LEEF in het heden, BELEEF het moment

   Mijn “taak” is jongeren een push geven en dat is heerlijk “werk”.

  • Hai M,

   Ja, die is ook mooi! Ik herinner me ook ‘wijsneus’ vaak te horen. En, heb je al ontdekt hoeveel wijsheid er in werkelijkheid in je schuilt?

   Liefs!
   Mireille Mettes

  • Mijn moeder zei altijd :”Je bent mijn dochter niet, ik heb je onder een boom gevonden”.Natuurlijk deed het pijn, maar ik was een vrolijk kind en lachte veel (wat niet mocht). Mijn vader werd in 1940 gedood door een militair. Hij was zelf een burger die zei wat hij voelde en kon niet tegen onrecht. Ik was/ben niet anders en mijn moeder:”Jij gaat dood zoals je vader”. Toen zij ziek werd en ik geroepen werd door mijn zus (Ik woonde in Nederland en zij op Bonaire). Zij zei tegen iedereen dat ik een verpleegster was. Wij lieten haar haar trouwboekje zien en zij las alle namen op en sloeg de mijne over.
   Toen zei ik :”Mam, ik heb mijn best gedaan, maar jij wilt niet. Mijn karma met jou is nu klaar”. Ik heb voor alles gezorgd en ben weggegaan.
   Na haar dood bleef ze nachtmerries bezorgen. Op een nacht “riep”ik haar. Ik omhelsde haar en zei :”Mam, ik heb vrede, ga jij ook met vrede”. Sindsdien geen nachtmerries meer.
   Wat ik al eerder zei :”De reïncarnatieleer heeft mij geholpen en zelfs de dood van mijn vader kon ik accepteren en de boosheid jegens de militair, loslaten.
   LEVEN is niet dromen van morgen
   LEVEN is niet het beleven beleven
   het LEVEN begint als jejezelf (h)erkent
   LEEF in het heden
   beLEEF het moment

   love,

   Diana

 37. Wat dacht je van “stel je niet aan”, “jankpot”, “luilak” (als ik een boek zat te lezen).
  En dit is niks vergeleken met wat mijn broer moest verduren. Ik ben mij al heel lang bewust van al dat verdriet en al die onmacht die me vaak weer richting depressie sturen. Wat ik meestal doe is het gewoon weer doorleven en dan proberen achter mij te laten. Zo kom ik nooit in een echte depressie terecht en ben na een dag stilte en terugtrekken weer aan het opkrabbelen. Ik weet waar het vandaan komt. Het blijft moeilijk om te vergeten. Tegenwoordig probeer ik er andere mooiere herinneringen tegenover te plaatsen. Dat is heel diep graven maar iedere keer een opluchting te ontdekken dat ze er wel zijn.
  Ik ben bijna 4 weken bezig maar ga het daar niet bij laten denk ik. Ik wil eens proberen of ik nog beter kan dan nu. Er zijn al wat dingen verbeterd. Ik kan langer werk verzetten eer ik doodop ben. Ik heb een leger hoofd al ben ik geen leeghoofd. 🙂 Mijn nagels lijken sterker en groeien sneller. Mijn huid is iets minder droog. Ik heb nog wel allergische klachten maar ook die zijn minder. Ik heb veel minder behoefte aan tussendoortjes en moet er ook op letten dat ik de lunch niet oversla. Ik heb geen honger en ontdek om 3 uur of zo dat ik misschien toch beter wat zou eten. MIR-Methode helpt. Alleen al omdat je bewust met jezelf bezig bent en dat even heel erg belangrijk vind. Heerlijk dat dat mag en kan.

  • Hai Nel,

   Dat zijn geen kleine woorden en dan zeggen ze dat schelden geen zeer doet… Het belangrijkste is dat je het kunt her-evalueren en kunt zien dat het de onmacht van je ouders was, of hun verdriet, of frustratie of wat dan ook. En dat het meer over hen zei, dan over jou. Zo te lezen ben je je daar al bewust van en dan is de weg naar heling helemaal open! Ja, ga nog door met de MIR-Methode zolang het goed voor je voelt. Veel mensen met depressie blijven de MIR-Methode 4 maanden doen, zodat alle oorzaken tot in detail weg gewerkt worden.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 38. Eerst kon ik er geen bedenken. Maar nu heb ik er zelfs twee! Mijn moeder zei wel eens en ook tegen mij: ‘Als ik het tegen jou heb, dan rammel ik wel met een oude emmer’. en: ‘Als je je ogen dicht doet, wat je dan ziet, dat is van jou.’ Als ik het zo terug lees denk ik: ‘Wat erg.’ Maar ze bedoelde het volgens mij helemaal niet zo. Het leek wel meer een gewoonte of een houding voor haar om dat te zeggen.

  • Ha Mieke,

   Ja, meestal praten ouders hun ouders weer na. Dat is wat hen ooit gezegd is, een kinderleven lang. Het belangrijkste is wat jij er toen als kind van vond en welk effect het op jou heeft gehad. Dat gaan we vandaag heerlijk loslaten met z’n allen!

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 39. Voor mij zou dat zijn…. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg! Oftewel vooral niet opvallen of laten zien dat je iets goed kan.

  • Hai Patries,

   Oh ja, die is zo prachtig! Hoe kunnen we onszelf zo programmeren dat we vooral niet groots hoeven te zijn, of hoeven te stralen! Afschudden maar!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Ha Joke,

   Zo mooi om deze weer te lezen. Wat brengt zo’n kleine spreuk toch allemaal teweeg in een gezin? En dan zijn er ook nog ’s heel veel families die dit als motto hanteren. Kom maar op, Joke, met wat je te zeggen hebt!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.