Home » Artikelen » 13. Depressief? Luister naar de oor-zaken!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

13. Depressief? Luister naar de oor-zaken! — 215 reacties

 1. ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!’zei mijn moeder altijd. Nu achteraf begrijp ik dat ze daarmee vooral haar eigen gebrek aan emphatisch vermogen goed kon verbergen… en omdat ik die ‘les’ goed leerde, had ik volgens haar een ‘meerder’waardigheidscmplex…heb jaren van zelfhulp en therapieen gehad gedurende mijn leven om te beseffen dat haar non-affectieve houding en voortdurende kritiek op mij NIET aan mij lag…(worstel er nog steeds op momenten dagelijks mee helaas)

 2. Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.

  Deze familie spreuk wordt nog steeds binnen onze familie gebruikt.

 3. Mijn moeder zei altijd als je vroeg hoe het met haar ging, “Ik heb alles onder controle”. En dat zegt ze nog steeds.
  En dat ben ik ook gaan doen, als klein meisje al. Alles onder controle willen hebben. Een burnout in 2017. En nu doe ik niet meer, of zo min mogelijk, aan hard werken. Maar werken met m’n hart èn niets meer onder controle willen hebben. Lichter leven!

 4. familie spreuk
  je wordt altijd door een strontkar overreden en nooit door een luxe wagen…

  tegenslag overwinnen is ondernemend zijn en soms word je er zo moe van

 5. Bij ons ging vooral de hele tegeltjeswijsheid van Toon Hermans rond. Die spreuk, die ik mij zeer herinner is, zij die nooit iets fout doen, doen bijna zeker nooit iets. Velen hebben mond genoeg om anderen hun werk te kraken, maar zelden hand genoeg om beter werk te maken.
  Ik gebruik hem nog steeds, maar vooral om duidelijk te maken dat fouten maken deel van het leven is en geen schande, noch voor mezelf, noch voor anderen.
  Hij werkt, voor mij nog steeds.

 6. Mijn moeder zei vaak “eeeeeerst de ander, dan 10 plaatsen nix, en dan jijzelf pas…….” Je kunt je voorstellen wat voor impact dat had. en heeft.

 7. Daan’s haan zal altijd glorie kraaien
  Voelde als: voer niet zo de boventoon
  En dat voor een kind dat dacht: ik luister altijd naar iedereen en wanneer luistert er een keertje iemand naar mij?
  Hoe naar ook: sinds september 21 uitgevallen op werk en veel aan de hand in mijn gezin. Dankzij lichaamsgerichte traumatherapie verwerk ik mijn onveilige jeugd met alle gevolgen van dien en leer ik in contact te staan met mijn lichaam en (bange) hartje ❤️ de MIR methode ken ik al zo’n 10 jaar en reist regelmatig met me mee

 8. Achteraf ben ik me pas gaan realiseren wat een impact familie uitspraken op mij hebben gehad. Mijn moeder (en haar vader, etc. ) zei altijd: “Vrouwenhanden en paardentanden ….. die mogen nooit stilstaan!”
  Door schade en schande wijs geworden na mijn burn-out, kan ik nugelukkig andere keuzes maken, al blijft het lastig om gewoon overdag met een boek op de bank te gaan liggen. Dan kies ik eerder voor een wandeling in de natuur….

 9. Mijn motto is
  Ouders leren kinderen spreken
  Kinderen leren ouders zwijgen

  Ik doe ook bij de 9 mir-methoden kinderen loskoppelen mag dat?
  Lieve groetjes Hennie

 10. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

  Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder dat zei maar hij is er wel ingebakken misschien door de maatschappij.

 11. Dag lieve mensen,
  Geen vuile was buiten hangen……is een familieuitspraak die me onwijs veel belemmerd heeft in mijn hele leven. Alles onder het kleed vegen en bedekken met schijnheiligheid.
  Met alle moed die ik maar kon vinden ben ik hier door heen geworsteld en nog.
  Ben de manipulerende wereld tegengekomen .
  De …overmacht…. Uit de familie gegooid worden
  Afgewezen door man ……na 48 jaar huwelijk….
  Kinderen die de dupe zijn geworden en t ook niet meer weten en de kant kiezen van de de grote meerderheid
  Blijf ik mijn hart volgen. Kan ook niets anders meer omdat ik jaren geleden een eed heb afgelegd voor mezelf aan mezelf.
  Ik KIES om voortaan eerlijk en recht door zee door het leven te gaan. Heeft me bij mijn zuivere weten van mijn hart gebracht. EINDELIJK.
  Soms ga ik weer finaal de mist in. En dat is geen probleem maar één zege!
  Dan kan ik met oprechte zuiverheid mijn ….fout…. Onder ogen zien en er mijn oprechte excuses voor aanbieden.
  Ik wens iedereen MOED toe om in deze lastige en moeilijke wereld staande te blijven .
  Hartelijke groet
  Els

 12. Met het idee van ‘een dubbeltje wordt nooit een kwartje” en “vergeet nooit waar je vandaan komt!” , toen ik op latere leeftijd afstudeerde in Nederlandse Taal- en Letterkunde. Met eigen financiële middelen en naast een pittige baan, terwijl mijn man op 31-jarige leeftijd overleed na 10 jaar lymfeklierkanker.

  En toch heb ik moeite met de stap ‘ moeder loskoppelen’. Zij had ook geen makkelijk leven en ik hield veel van haar.

 13. Hallo,
  Ik doe sinds een paar jaar de mir methode en heb er veel baat bij, dankjewel!
  Ik reageer op je oproep welke familie spreuk er bij ons rondgaat en die komt van mijn opa, mijn moeder (87) zegt nog regelmatig vrij trots: ” opa zei altijd:”ons familie is ‘t went om uit te blinken”
  Tsja, dan weet je het wel…
  Fijne dag!
  Baukje

 14. Ik doe nu bijna twee weken de MIR-methode. Vandaag ben ik enorm depressief. Dat maakt me bang. Wat doe ik in dit leven… wil ik nog. 3 kinderen,dus geen keuze…
  Kan het door de methode komen?

  • Beste Liek,
   Het kan zijn dat je helderder wordt en serieus gaat nadenken over de toekomst. En dat dat op dit moment er somber uit ziet. (Maar het gaat heel erg ten positieve keren!) Let erop tijdens het doen van de MIR-Methode dat je voldoende water drinkt, om afvalstoffen af te voeren. Als afvalstoffen in je lichaam (en brein) vrij komen, en daar blijven omdat ze niet afgevoerd worden, kan het zijn dat je depressieve klachten krijgt. Je kunt ook altijd nog contact opnemen met een MIR-Methode begeleidster als de bezorgde gevoelens over de toekomst blijven aanhouden.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 15. Hoi Mireille. Dank je wel voor deze methode. Top. Bij ons thuis vroeger strenge regels. Altijd rekening houden met een ander. Ja meneer nee mevrouw. Een gegeven paard niet in de bek kijken. Jongens zijn belangrijker dan meisjes. Ivm met werk gezin onderhouden. ik ben de ouste heb nog 1 broer onder mij. Maar de oudste moest altijd flink zijn en t voorbeeld geven. Natuurlijk hebben mijn ouders hun best gedaan maar toch..ik ben 58 heb er nog steeds last van helaas. Ik ben dus nog steeds op zoek naar mezelf. Liefs Sandra❤️

 16. Dit vind ik ontroerend .
  ik was zelf depresief vele jaren terug na de geboorte van mij 2de dochter…voor ze geboren was zijn wij verhuist naar frankrijk. op het moment zelf wist ik het niet en mijn man had en vermoede maar wist niet wat er me te doen waardoor onze relatie heel moeilijk werd. Ik weet niet meer juist wanneer maar ik las de Happinez waar de Mir-methode in stond en ik dacht waarom niet …ik ben er me gestart en het heeft veel in gang gezet ..en bom laten ontploffen waar al mijn frustratie en kwaadheid van zo veel jaren is uitgekomen. mijn eerste gedacht was ‘zo kan ik niet verder leven met me zelf ‘ ik ben blijven mirren en deuren zijn open gegaan ..en ik ben beginnen spreken …Mijn moeder zij altijd ‘dit moet niemand weten, dit blijft onder ons’ waardoor ik nooit heb leren spreken ..ik wist zelfs niet dat dat mogelijk was om over mijn problemen emotie’s te praten .
  bon en andere was ‘mannen zijn just goed voor in den bloempot te zetten’
  Mijn man voelt zich al lang niet goed …laten we er depresie op plakken .Hij is een goeie spreker en door hem ben ik wat geforceerd in mijn evolutie in preken uiten van mijn emoties..
  maar het blijft niet goed en de laaste tijd hebben wij discuties die nergens naar toe gaan en waar ik altijd moet zoeken waar ik fout was …gisteren was het genoeg voor mij ! Mijn Hart heeft tot mij gesproken en gezegd dat dit niet leefbaar is . <kheb gezegd dat het gedaan is en ben ik weg gegaan .ineens ingezien waar ik me bezig was en hoe het mij klein houd !
  Ik blijf Mirre ….maar ik stel mij de vraag wat je het best kan doen als je met iemand samen woond die depresief is ? mensen rond mij zeggen dat ik al teveel doen !

 17. Als ik ruzie had met mijn man en ik wilde erover praten met mijn moeder dan zei ze altijd; ‘In een huwelijk is het geven en nemen, meer geven dan nemen’. Ten eerste had ik helemaal niets aan deze opmerking van mijn moeder, op latere leeftijd dacht ik ‘Wat een onzinnige kreet, geven en nemen moet op zijn minst evenredig zijn’.
  Ik hou helemaal niet van spreuken 🙂

 18. Dag Mireille, meteen toen ik begon (met alleen 5. en 7.) bemerkte ik een verlichting/oplichting van mijn depressie. Ik stel (achteraf) vast dat ik eigenlijk mijn hele leven (zwaar) depressief ben geweest, met in mijn jongere jaren ook enkele manische periodes. Sinds ik MIR heb ik geen diepe, zwarte, suicidale wanhoop meer ervaren, en ben ik weer een beetje hoopvol. Wat volgens mij ook een oorzaak van depressie is, zoals in mijn geval grotendeels, is het niet mogen/kunnen/willen voelen, alle gevoelen inhouden/onderdrukken/harnassen. Dat levert volgens mij ook een vorm van vergiftiging op, maar ik denk dat net zoals met het (laten) bloeden van echte wonden, mijn eigen systeem/lichaam voorzichtig is met het laten wegstromen/huilen omdat dit anders ook te veel kan zijn. Ik vertrouw nu helemaal op mijn eigen timing daarin. En ben zeer dankbaar voor de MIR-Methode omdat deze zo zacht, haast teder is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.