Home » Artikelen » 12. Angst en onzekerheid loslaten met de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

12. Angst en onzekerheid loslaten met de MIR-Methode — 119 reacties

 1. Hoi!

  Een tijdje terug vond ik deze website. Ik heb een maand de MIR methode gedaan en voelde op allerlei fronten verbetering.
  Ook fijn: ik val heel snel in slaap nadat ik het heb gedaan.

  Een van mijn problemen is dat ik best veel angst en stress heb voor bijvoorbeeld tandarts, dokter etc.

  Ik besloot na de maand (en met wat vervelende dingen in het vooruitzicht) het MiRREN te beginnen met de zin ‘Alle Angst Loslaten’.
  En waar ik normaal gesproken al weken vantevoren stress heb vanwege tandartsbezoek, bleef dit nu uit! Ook tijdens de behandeling was de stress en angst ontzettend veel minder dan voorheen! Geen hartkloppingen, geen zweethanden… tuurlijk is het nog geen vakantiereisje maar de paniek en de angst voor de pijn (en de angst voor de angst) waren weg.

 2. Hallo Mireille,

  Sinds een week of 6 doe ik de MIR-Methode eerst 4 weken stap 5 en 7 nu de 9 stappen, ik vind het aaien fijn!!
  Ik heb vorig jaar hypnotherapie gehad, omdat ik mezelf altijd op de kop gaf en veels te veel met anderen bezig was.
  Ik wilde meer zelfvertrouwen.
  Ik heb heel slecht uit deze therapie gekomen, ik ben 35 jaar samen met mijn man René wat een fijne relatie was, maar sinds de therapie voel ik me heel dankbaar onveilig en angstig. Ook bij anderen, maar in mijn relatie is dat een groot verlies,
  Ik snap er ook niet veel van en ben er depressief van geworden. Ik reageer vanuit innerlijk kind emoties, en vat veel dingen onnodig verkeerd op.
  Kan ik een extra stap toevoegen bij 0 bv angst en onveiligheid in mijn relatie loslaten?
  Lieve groet Mirjam

  • Beste Mirjam,
   Ja, je kunt die stappen toevoegen aan de 9 stappen. Liefst uit elkaar halen, dus: angst loslaten en onveiligheid loslaten.
   En als het te pittig is, maak dan ook een keer een afspraak met een MIR-Methode begeleidster. Je hoeft niet naar ze toe, maar kunt ook een afspraak via zoom of aan de telefoon maken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 3. Hi Mireille, ik ben nu een week bezig met de MIR- methode om te kijken of het mij kan helpen in mijn angsten en onzekerheid. Momenteel komt er heel veel verdriet los, gisteren heb ik bijna de hele dag gehuild. Ook heb ik last van hoofdpijn. Zijn dit tekenen dat de MIR- methode z’n werk doet? Hartelijke groet, Jolanda

 4. Dag Mireille en alle MIRers, ik weet dat ik vrij vaak reageer op artikelen en altijd een beetje zeurderig, zo van “oh arme ik”… Sorry daarvoor. Ik weet dat ik sterk de neiging heb om in een slachtofferrol te gaan hangen, daar werk ik aan. Echt resultaat heeft het nog niet, behalve dat ik me er pijnlijk van bewust ben als ik het doe. Ik kan het nog niet stoppen.

  Ik heb last van een aantal wel heel hardnekkige patronen, waar ik maar niet van af kom. Mijn vriend verwoordt het zo: “je hebt de navelstreng met je moeder nog niet doorgesneden omdat je per se erkenning van haar wil. Maar die erkenning ga je nooit krijgen, daar heb je bewijs genoeg van gehad, dus wat ben je voor sukkel dat je op je 34e nog steeds erkenning van je mammie wil?! Zo word je nooit volwassen! Je bent gewoon te lui om je volwassen te gedragen. Die normen en waarden van je moeder komen je maar wat goed uit.”

  Hoe meer ik de mir-methode doe, hoe rustiger ik in mijn werk wordt. Ik ben daar al bijna de volwassene die ik wil zijn. Maar thuis lukt het me niet. Ik kom steeds in conflict met mijn vriend, zelfs zo veel dat hij er intussen van overtuigd is dat ik er plezier in heb om hem het leven zuur te maken.

  Hoe kan het dat ik thuis niet gewoon rustig en op een volwassen manier rekening met mijn vriend kan houden? Waarom heb ik de bevestiging van de buitenwereld zo hard nodig om iets te kunnen betekenen? Ik had een baan waarbij ik altijd met wantrouwen ben benaderd en dat werd een ramp, ik ben na drie jaar ermee worstelen ontslagen omdat mijn baas me niet te vertrouwen vond. Ik kreeg een soortgelijke baan bij een ander bedrijf, werd met zeer veel vertrouwen benaderd en ik bloeide helemaal op en ben nu een volwaardig teamlid, er van overtuigd dat ik iets wezenlijks bijdraag aan de organisatie.

  Dit soort vertrouwen wil ik uit mezelf kunnen halen, zonder die bevestiging van buitenaf. Ik wil ook gewoon die rustige, verstandige en volwassen vrouw zijn als ik word benaderd door mensen die een dikke mening over me hebben zonder dat ze me kennen. Ik wil van binnenuit die overtuiging hebben dat ik oké ben als mens, zonder dat ik dat moet bewijzen.

  De mir-methode heeft me al heel wat gebracht, maar nog steeds kan ik me niet volwassen gedragen. Ik begin mijn vriend te geloven als hij mij een sociopaat of borderliner noemt. Dat is volgens mij ook niet gezond. Kan ik meer doen dan 2x per dag de mir-methode, of is dit echt een kwestie van tanden op elkaar, geduld hebben en volhouden? Ik ben bang dat ook dat mijn sterkste punt niet is.

  • Hoi Nienke,
   Ik lees zojuist wat jij schreef en moet daarover toch iets kwijt, ondanks dat ik Mireille niet ben.
   Je bent op de goede weg schrijf je, de MIR methode steunt je om beter je eigen plek in te nemen. Dat is mooi en mijn ervaring is ook dat het goed helpt, om dichter bij jezelf te komen. Maar wat gaat er mis in het contact met je moeder en aan jou behoefte aan haar erkenning? Kan ze die jou wel geven op de manier waarop jij dat wil?

   Ook in het contact met je vriend vind je daarvoor weinig of geen erkenning. Op je werk kan je steeds meer de rol van volwassen vrouw hanteren, maar voor hoe lang? Want, hoe ga jij om met jezelf en jou (terechte) behoefte aan erkenning voor wie jij bent, voor jou verlangens, behoeften en belangen?

   Je schrijft dat je steeds meer de slachtofferrol achter je laat, wat een inzicht!
   wat ik zo jammer vind is dat je daarin geen steun vindt bij je vriend, is dat niet eenzelfde patroon als bij je moeder? Ga aan de slag met je innerlijke kind, met dat wat je mist en gemist hebt, zonder te projecteren op anderen. Neem het innerlijke kind in je armen en voel die pijn, omarm het, stel het kind gerust en vertel dat JIJ haar nooit (meer) in de steek zal laten. Neem het mee in je MIR ren, in waar jij overdag mee bezig bent en zoek mensen die je hierin kunnen steunen en begrijpen. Die zijn er Nienke. Ga die pijn van binnen helen, erken het gemis en de pijn die er nog steeds zit.

   Probeer ook opnieuw de verbinding met je moeder te maken door naar binnen te gaan bij jezelf, kijk naar de rol die je moeder speelde in jou leven, en erken die rol en haar (levens-) lot.

   Sta jezelf toe hiermee aan de slag te gaan en die pijn van dat gemis toe te laten. Zoek dat in jezelf in plaats van bij anderen, waardoor patronen zich blijven herhalen.
   Dat zijn de stappen naar volwassenheid; vanuit de verbinding (van binnenuit) met je moeder. Een jongen/man maakt die verbinding met zijn vader.

   Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is, maar twijfel niet aan jezelf en pak die eigen plek waar je recht op hebt!
   Ik wens je sterkte toe en een gelukkig leven …

  • Dag lief mens…….herkenbaar!,
   Als je moeder niet in staat is geweest om je te erkennen dan…….. heb je pech!!! En kun je dat alleen nog maar ZELF. Een andere manier is er niet.
   Ben 67 jaar en heb t hele proces doorlopen.
   Kijk en ervaar je vriend, daar zit je winst.
   Tis JOUW PROJECTIE.
   Ik wens je liefdevolle oprechtheid en heel veel moed toe.
   Els

 5. Beste Mireille,

  Heb (dat wordt binnenkort HAD!) al zo’n 7 jaar eczeem. Doe al jaren de MIR Methode. Eczeem beperkt zich sinds een jaar tot de handen.

  Tijdens de Webinar over Angst sprak je dat bv. oorsuizingen kunnen duiden op het niet gebruiken van je mogelijkheid tot helder horen.

  Dat veroorzaakte zo’n schok bij mij dat ik de Webinar heb stopgezet om het te laten doordringen : ik moet mijn handen gebruiken om te helpen, mezelf en anderen. Heb heel veel workshops gedaan, lichaamswerk en energie, spiritueel, enz. en heel vaak werd daar duidelijk dat ik “iets” met mijn handen moest gaan doen. Ook Therapeutic Touch gedaan,
  maar helaas er weinig tot niets mee gedaan.

  Nu is me eindelijk duidelijk waarom het eczeem hardnekkig op mijn handen blijft !!

  Ik woon in het centrum van Frankrijk, zeer ruraal. Na de dood van mijn man is het nogal stil om me heen geworden. De weinige vrienden die overblijven staan niet open voor deze benadering, vinden me een beetje excentriek. Dus heb geen “oefenmateriaal”, zal dus met mezelf beginnen en vertrouwen dat er op mijn weg komt wat ik nodig heb. Nu ik het duidelijk heb zal me dat zeker geopenbaard worden.

  Ik ben je immens dankbaar voor wat je ons aanreikt. Alle liefs, Hilda

 6. de MIR-Methode is een echte steun voor mij, weet dat ik mezelf kan tederheid geven en dat een man ( is momenteel toch niet in mijn leven , sinds 2011 helemaal alléén) niet altijd weet wat ik nodig heb, de MIR-Methode leert mij zacht en teder met mezelf om te gaan warme knuffel vanuit mijn hart aan iedereen, Frieda

 7. Al heel lang kamp ik met angst en paniekaanvallen en heb het idee dat daar in mijn jeugd de grondlegging voor geweest is.
  Een zin van mijn moeder die ik me al mijn hele leven herinner is: Wacht maar tot je vader thuiskomt.
  Ook ben ik een keer in paniek in het donker van Amsterdam oud Zuid naar Oost gerend naar mijn oma omdat ik achter in de auto stroop op mijn jas gemorst had (van een pot die natuurlijk niet open mocht) en mijn vader zei: Wacht maar tot we thuis zijn. Niet zo gek dat je dan angsten opbouwt lijkt mij …..

  • Beste Riny,
   Wanneer je een webinar in de winkel hebt besteld en betaald, krijg je een email toegestuurd. In die email staat een link naar het webinar. Wanneer je die email niet hebt gekregen, kijk dan in de map waar alle spamberichten terecht komen, of stuur ons een email via Contact.
   Dankjewel en ik hoop dat het webinar je mooie inzichten brengt!
   Groetjes, Mireille

 8. Dag Mireille,

  wat leuk elke keer weer als er een nieuwsbrief-mailtje van jou langs komt die dan ‘toevallig’ betrekking heeft op waar ik op het moment mee bezig ben.

  Ik was al sinds een paar weken als eerste ‘angst en schuld loslaten’ aan het Mirren.

  Dat kwam niet zomaar hoor. Eerst moest ik er een maand geleden achter komen via Regressie Therapie, dat mijn gevoelens van ‘paniek’ in (voor mijn gevoel) belangrijke situaties, komen vanuit het moment, dat ik op mijn 12e jaar van mijn vader hulp moest gaan zoeken voor mijn moeder, die een poging had gedaan om zelfmoord te plegen.
  Ik had haar gevonden en wij hadden toen nog geen telefoon en moest snel hulp halen. (Ik ben van 1961)
  Ik was helemaal in paniek!!! Veel buren in mijn flatgebouw waren niet thuis en eentje deed gewoon niet open. Wat moest ik doen als er helemaal niemand open deed??? Mamma kon dan wel doodgaan!!!
  Gelukkig..De buurman van 3 hoog wel. Ik bleef daar even met mijn vader toen mijn moeder door de ambulance werd opgehaald.
  Ik zat stil en bedremmeld aan een van mijn vlechten strikjes te frummelen waar het bloed van mijn moeder aan zat en ik hoorde amper wat mijn vader en de buurman bespraken.

  Maar toen hoorde ik ineens mijn vader zeggen : ‘Maar Eugenie is vaak zo ook zo druk…..”

  Daar en op dat moment lijkt het zaadje geplant te zijn van mijn schuldgevoel en het overdreven verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn van anderen, die ik zelf al die jaren onbewust bewaterd heb, door te geloven wat ik dacht te horen.

  Namelijk het idee dat het mijn schuld was dat mijn moeder zich van het leven wilde beroven.

  Gelukkig heeft ze nog geleefd tot haar 79e jaar ondanks nog 2 pogingen toen ik al uit huis was. Ik moet er niet aan denken hoe ik me zou voelen als ze toen ik 12 was, daadwerkelijk gestorven zou zijn.

  Mijn moeder gaf mij nooit het gevoel dat ze van me hield, ze had me zelfs ooit verteld dat ze liever een jongetje had gehad. Mijn leven lang heb ik me nooit ‘ goed genoeg en waardig’ gevoeld en ben tot nu toe in gevoels-situaties vaak nog heel onzeker ondanks dat ik zakelijke dingen wel heel zeker aan kan pakken.

  Omdat niemand, ook mijn vader niet, aandacht schonk aan dat meisje van 12 die haar moeder met doorgesneden polsen op bed had gevonden,
  probeer vanaf nu ook mijn innerlijk kind zo goed mogelijk te koesteren.

  Dat heb ik geleerd door de lieve vrouw Erna de Bruijn die het boek “Focussen” heeft geschreven en hoop, mede met de MIR-Methode, eindelijk een redelijke mate van innerlijke vrede te vinden voor de rest van mijn leven .

  “Angst,schuld én onzekerheid loslaten” en daarmee ook mijn gevoel van paniek, dat is nu mijn streven!

  Ik laat t.z.t. wel horen hoe en of het zich ontwikkelt.

  Bedankt Mireille voor jouw bijdrage voor een Gezondere wereld want Vrede en Vrijheid IS gezondheid .

  Liefs Eugenie

 9. Beste Mireille Mettes,
  Over angst gesproken. Gaat meestal over een irreele angst. Iets ondefinieerbaar. Maar wat als angst je hele bestaan in beslag neemt omdat er wel degelijke problemen zijn. In mijn geval bv. Ik ben vrouw en 70 jaar met zeer ernstige postpolio syndroom waarvoor geen therapie of behandelingen bestaan. Moet mij elke dag door de dag sleuren en 100% met dat lichaam bezig zijn om niet te vallen. Heb al vallen gemaakt met een heupbreuk en waardoor de voet sterk verzwakt wordt en ook mijn rechterarm en hand zijn praktisch niet bruikbaar in het dagelijks leven. Dus wel gewettigde angst. Leef nog steeds zelfstandig en krijg kine behandelingen.Maar wordt dagelijks geconfronteert met deze angst en ik weet dat niemand mij daar bij kan helpen want het is wel degelijk het lichaam dat die angst veroorzaakt. Nu hoor ik van alle kanten zoals bij de lezingen van Martijn van Staveren en nog meerdere personen die het oude paradigma hebben vervangen vor het nieuwe paradigma en zo tot een ruimer bewustzijn komen en onze ware kern te ontdekken waar ook mijn interesse ligt.Mijn vraag aan U Mevrouw “hoe kan ik al was het maar een deeltje die angst oplossen” zodat ik mij weer goed kan voelen en het leven weer met open armen kan ontvangen. Ik krijg dagelijks via email uw nieuwsbrief maar ik geraak niet in Diest bij die Mevrouw die met uw methode werkt. Heb enkele malen met haar telef.contact gehadIk kan wel nog auto rijden maar zij woont in een doodlopend straatje en dan kan ik de auto niet tot aan haar deur parkeren daarbij moet er nog de rolstoel uit en ik heb geen begeleider bij me. En op die manier kom ik dus nooit bij een behandelaar en blijf thuis zitten terwijl er mogelijkheden geboden worden maar onuitvoerbaar voor mij.Vandaar dit berichtje en als u mij echt niet kunt helpen dan zal ik dat best begrijpen want de hulp moet vanuit mijn omgeving komen en helaas is waar ik woon gewoon geen contact met buren en heb door die aandoening ook geen vrienden en ook familie heeft geen tijd. Dit was wat ik even wilde zeggen en waarschijnlijk zijn er nog mensen die zoals ik in zo’n situatie verkeren en ook niet kunnen deelnemen als het buitenhuis is.Ik woon in Genk Belgie.
  Tot hier mijn reactie. Vind de MIR Methode zeer interessant dat wil ik nog wel benadrukken.
  Met hartelijke en welgemeende groeten.
  Mieke B.

  • Beste Mieke,
   Wat je gewoon kunt doen, is een telefonisch consult afspreken. Er zijn er meer die telefonisch werken. En als je kunt Skypen (dat is bellen via de computer, waarbij je elkaar ook kunt zien), dan is dat nog mooier. Ook dat kunnen de MIR-Methode begeleiders. Je kunt hier klikken om de lijst van begeleiders te vinden die in België wonen. Dan zie je achter hun naam staan of ze telefonisch ook consulten geven.
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mieke,
    Er zijn vrijwilligers organisaties die een vrijwilliger/ster koppelen aan de behoefte die jij hebt.
    Kan zijn als begeleider/ wekelijks met auto mee rijden en jou helpen met de rolstoel.
    Ook zal je bij de gemeente een rolstoeltaxi vergunning kunnen aanvragen. Dat geeft jou de mogelijkheid meer sociale contacten te leggen.
    Succes.
    Maria

 10. Hoi mireille,
  Ik ben bang in het donker. Als ik alleen in het bos moet lopen of op de camping ‘s nachts naar het toilet moet.
  Vroeger hebben ze me in een kast geprobeerd te stoppen. Maar ik heb uit alle macht gevochten en toen liet hij me weer vrij. Af en toe doe ik de MIR-Methode.
  Groet Thea

  • Beste Thea,
   Ben zo blij dat je je toen uit die kast hebt weten te vechten! Ik hoop dat je de MIR-Methode wat vaker wilt doen, om die oude angst uit je systeem te krijgen!
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 11. Bedankt voor dit artikel! Vraag mij af of je nog een extra zin kunt toevoegen om specifiek op angsten te werken?
  Dank je wel alvast

  • Beste Kristien,
   Ja hoor dat kan! Meestal kun je ‘angst loslaten’ als eerste zetten. Maar je mag het ook veranderen naar een angst die specifiek voor jou is.
   Veel geluk met loslaten!
   Groetjes, Mireille

 12. In mijn hoofd noem ik je altijd Lieve Mireille. Je hebt me veel gebracht met de MIR methode die ik aanvankelijk een jaar en inmiddels nu alweer anderhalf jaar doe, omdat ik merk dat er steeds nieuwe veranderingen zijn.
  – hoogtevrees is gering
  – begin mezelf te erkennen en waarderen
  – begrijp dat ik waardevol ben voor mezelf, anderen en voor de wereld
  – durf nu mijn angsten aan te kijken en met mijn hart te verbinden.
  – wat inmiddels ook geldt voor andere onprettige gevoelens
  – merk dat verdriet en boosheid die ik diep had weggestopt, hun weg zoeken naar buiten en dat ik dat durf toe te staan (met traumabegeleiding)
  – voel me mentaal krachtiger
  – in situaties waarin ik me machteloos voel, kan ik nu beetje voor beetje actie ondernemen in zachtheid
  Omdat ik nog een “leerling” ben in dit proces, mag ik nu van mezelf iets anders doen dan ik het eigenlijk wilde. Heerlijk om de vrijheid van het loslaten van perfectionisme of lichte verplichting / dwang los te kunnen laten.
  Er zijn ongetwijfeld veel meer positieve veranderingen bij mij ontstaan en nog steeds aan het ontstaan. Weet nu alleen even deze te noemen.
  Bedankt Mireille. Bedankt Leven. Dat via ons allemaal geleidelijk aan de wijsheid van het Leven ontsluierd wordt.
  Liefs Ivonne xxxo

  • Beste Ivonne,
   Nou, heerlijk om te lezen hoor! Ik ben ontzettend blij voor je en verheug me nu al op alles wat er nog komen gaat voor je. Want dat dit alleen maar positief verder ontwikkeld, dat kan niet anders. Fijn!
   Veel geluk en ik hoor graag hoe het verder gaat met je!
   Groetjes, Mireille

   • Hey,
    Ik doe nu enkel stap 5 en 7 om erin te komen. Wat me nu reeds opvalt is, dat ik vaak moe ben en heel veel moet rusten. Mijn darmen zijn heel ongemakkelijk… Kan dit na 5 dagen. Bovendien heb ik het gevoel dat wanneef de darmen zo lastig zijn ik liever een dagje oversla. Is dat normaal. Heeft nog iemand dit gemeld?? Dank voor uw reactie
    Tine

    • Heb ik precies zo gehad, gaat voorbij…ik sliep wat af.
     Ik heb desondanks geen dag overgeslagen, aai inmiddels 2 maanden en er gebeurt van alles en kijk juist heel erg uit naar het aai-moment.
     Je darmen zijn heel belangrijk voor je, ze ruimen je rommel op.
     In het begin aaide ik altijd samen met Mireille’s YouTube introductiefilmpje, maar nu ken ik de 9 stappen uit mijn hoofd.
     Sterkte en doorgaan.

 13. Hoi allemaal,
  Ik mocht in mijn kinderjaren absoluut geen fouten maken, want dan zwaaide er wat! Thuis was er regelmatig vernedering; wij (de kinderen) waren allemaal rotzakken, zo mopperde mijn moeder vaak en … als je een kind stuurt (naar de winkel) krijg je ook een kind terug, want we konden het blijkbaar nooit goed doen in haar ogen. Ik heb hier nog erg veel last van… temeer omdat ik merk dat de houding van je ouders zo sterk is dat dit automatisch wordt voortgezet onderling, ook wanneer alle kinderen de deur uit zijn en volwassenen geworden zijn. De jaloezie en wedijver onderling is erg groot … er is weinig sprake van belangstelling, empathie en respect voor de mens van binnen. Iedereen wordt en werd in een rollenpatroon geduwd … dit is me al heel lang duidelijk, maar kon er nooit goed vat op krijgen, laat staan iets aan veranderne. Ook de angst voor nieuwe gorepen, en gelijksoortige vernederingen is heel groot bij mij. Sinds ik de MIR Methode doe, durf ik dit beter toe te laten en onder ogen te zien, hoe pijnlijk het ook is…. doorprikken van de illusie dat het anders is/anders wordt, want dat gebeurt niet.. tot op de dag van vandaag!! Het kostte me vreselijk veel energie en ik was degene die de problemen van anderen opving, dan hadden ze onderling wer eens ruzie en blijkbaar werkte ik als soort katalysator… die momenten werden steeds extremer… van zelfmoordpogingen aan toe en dreigementen. Dus je moest wel en ik deed het ook, toch ook met LIEFDE, want dat heb ik altijd voor mijn zussen en broers gevoeld. Maar nu voel ik dat het genoeg is…. ga terug naar mijn eigen levensweg … moet weer leren genieten van hetgeen ik altijd fijn vond om te doen, genieten van hobby’s die ik heb laten liggen, een studie die mij uiteindelijk kan brengen wat ik altijd graag wilde… en me niet meer van het pad laten leiden door de frustraties, woede en jaloezie van mijn familieleden. Dit klinkt niet aardig, maar ik denk toch echt dat in dit soort van contacten het allerergste aangeraakt en naar boven gespuugd wordt, omdat het aan zoveel pijn herinnert … ook bij die anderen! Door het MIR ren durf ik ook echt los te laten, merk ik dat ik niet alleen sta, dat er verklaringen zijn voor mijn lichamelijke en psychische pijnen en mijn gevoelens van leegte en verdriet. Elke dag doe ik trouw de MIR Methode, dan kruipt mijn hondje op mijn schoot, hij had al meteen ontdekt hoe krachtig en positief dit werkt. Ik ben er heel dankbaar voor… al voel ik nu alweer mijn tranen opkomen en maakt het me nog heel wanhopig wat er allemaal gebeurd is en nog steeds gebeurt. Gek hè!! Maar de ANGST die is stukken minder geworden.

  • DANK JE WEL voor het delen, het delen van je verhaal is op zich ook al helend, hopelijk ervaar jij dat ook zelf..en mooi om te zien hoe bewust je al bent geworden van je eigen kracht en zelf liefde, ga zo door, het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd.. Hoe je er naar gaat leren kijken heb je zelf in de hand. groet van Marjolijn.

   • Marjolijn,
    jij ook bedankt voor je fijne reactie, dat was ik gisteren vergeten, sorry. Ik ben me er inderdaad van bewust en er goed mee bezig. Mede dankzij de MIR-Methode. Blijf gezond,
    lieve groetjes van Marja

  • Hoi Marja,

   Bedankt voor het delen.. ik had ook geen lieve moeder en wist daardoor zelf ook niet goed hoe nou een goede moeder te zijn voor mijn kinderen.
   Met veel pijn en moeite heb ik mezelf dingen aan moeten leren en gelukkig met mijn 4e nakomertje en mijn 5 kleinkinderen gaat het meer in de richting naar wie ik werkelijk ben en wie ik wil zijn. Mijn jongste is nu 14 en nu kom ik ook meer toe aan ‘mezelf’ en krijg nu meer de tijd om oud zeer op te ruimen. Ook al is dat soms een heel pijnlijk proces.

   Wat fijn hé dat we , allemaal een nieuwe start mogen en kunnen maken(mede dank zij de MIR-Methode)hoe laat dan ook.
   Beter laat dan nooit.

   Sterkte met hartelijke groet
   Eugenie

   • dank je wel voor je reactie Eugenie,
    ik weet niet precies wanneer je hebt gereageerd, mocht dat lang geleden zijn dan mijn excuses voor deze late reactie.
    Wat mooi dat je 4 kinderen hebt en ook al kleinkinderen. Het lijkt me inderdaad niet gemakkelijk wanneer jezelf geen echt liefdevol voorbeeld hebt gehad. Ik heb zelf geen kinderen, mede door mijn jeugdtrauma’s, maar ben daar niet meer verdrietig over. Ook ik ben geleidelijk aan steeds meer in de richting geschoven naar wie ik wil zijn en gaandeweg, net als jij, mijn oud zeer opgeruimd. Heel pijnlijk, inderdaad, maar ook heel erg de moeite waard. Het zijn de pijnen van het kleine, gekwetste, meisje, het innerlijke kind, dat meegaat in onze volwassenheid en verdere groei in het leven. Wanneer je daar niet van bewust bent, of niet naar kunt of wilt kijken, zal die pijn ten alle tijd de kop opsteken wanneer er triggers zijn. Het is inderdaad een wondermooie manier, deze MIR methode, om een nieuwe start te maken, de eerste stappen zijn de moeilijkste, daarin is deze methode voor mij zeer helend geweest, en nog steeds. Dankzij deze bewustwording en al het moois dat er verder nog op de website van Mireille staat, ben ik meer mens geworden, completer en durf ik nieuwe uitdagingen aan te gaan en ben ik ‘eerlijker’ geworden, meer open, humoristischer ook, de oude (nieuwe) Marja komt weer tevoorschijn… en daar ben ik heel blij mee. En weet je wat het allermooiste is; ik heb weer goed contact met mijn broers en zussen , op een manier die recht doet aan mezelf, zonder me in allerlei vreemde bochten en kronkels te moeten duwen voor de schone schijn en lieve vrede.
    Nogmaals, heel erg bedankt voor je fijne reactie,
    een hartelijke groet van mij, enne .. blijf gezond!
    Marja

  • Dank je Marja .. voor je delen van je gevoelens en je ervaringen.. herkenbaar en pijnlijk.. pijnlijk om het voelen aan te gaan ..ongeacht of je een ander triggert .. en inderdaag famlie is de pijnlijkste trigger .. zowel ik trigger de ander als .. de ander .. mijn zus ..triggert mij in mijn pijn. .. stap voor stap veel liefs Elsa

   • Dag Elsa, heel erg bedankt voor je reactie en openheid.
    Het spijt me als ik erg laat ben met reageren op je bericht, ik had het nog niet gelezen. Inderdaad, familie is de grootste trigger die er bestaat, wat een leerschool, pfff.
    Met mij gaat het gelukkig stukken beter, ook het contact met mijn broers en zussen is naar mijn zin. Hopelijk is dat bij jou ook beter nu, want het is een ernstig energielek wanneer je hiermee worstelt en maakt je echt niet vrolijker! Ik ben steeds meer een gelukkig mens aan het worden, MIR uiteraard nog steeds en ben ook bezig met sessies (online) en af en toe een weekend bij Mahatma Revier. Alles pakt mooi in elkaar, waardoor ik mag en kan uitpakken. Ik gun jou dat ook van harte,
    lieve groet van mij,
    Marja

 14. Dag Mireille,
  Nadat ik 37 dagen de MIR-methode had gedaan kreeg ik in december een beroerte. Gelukkig was het een lichte beroerte en ik heb er geen schadelijke gevolgen aan overgehouden. Maar toen ik terug kwam uit het ziekenhuis durfde ik de MIR-methode niet meer toe te passen. Ik dacht dat de beroerte misschien veroorzaakt was doordat er zaken bij mij in oplossing gingen. Het kan natuurlijk ook toeval zijn geweest.
  Heb jij dit vaker gehoord?

  Met vriendelijke groet,
  Nana

  • Beste Nana,
   Ja, dat heb ik vaker gehoord. Niet bij de MIR-Methode, maar bij andere methodes. Je kunt daar van schrikken, dat kan ik me goed voorstellen. De MIR-Methode is alleen maar gericht op het helen van jezelf, en is niet de oorzaak van klachten. Ik ben blij dat je tijdig in het ziekenhuis was voor deskundige verzorging. En ik ben heel blij dat je zo fantastisch hersteld bent!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Nana,

   Ik geloof niet dat het toeval was, maar misschien had je een nog duidelijker signaal nodig om jezelf te helpen helen. DE Mir-Methode veroorzaakt geen beroertes, dit doe je onbewust zelf..
   groet en veel zelfliefde gewenst van Marjolijn

 15. Dag Mireille, ik heb angst voor armoede. Daar ben ik helaas nog niet vanaf. Ik hoop dat het mij met de MIR methode uiteindelijk wel lukt. Ik reageer alsof ik erg arm ben en voel mij dan ook erg arm. Ik zie vaak niet wat ik allemaal wel heb, zoals een dak boven mijn hoofd en te eten en te drinken en een tamelijk veilig bestaan. Ik zie dan vooral de onzekere kanten van mijn bestaan. Ik schaam mij daar vaak diep voor. Vooral als ik de ellende van de Syrische vluchtelingen zie. De manier waarop de Europese regeringsleiders de stroom vluchtelingen buiten de deur willen houden vind ik getuigen van een niets ontziende houding om hun eigen macht en rijkdom te behouden, en doet mij vrezen dat als het de Europese machthebbers uitkomt zij met hetzelfde gemak hun eigen bevolking en ook mij zullen laten kreperen. Door dit op te schrijven zie ik in dat het vooral de gevoelens van onmacht zijn die mij angstig en onzeker maken, maar dat ik beslist wel een goed leven heb, en mij gelukkig mag prijzen met een dak boven mijn hoofd, genoeg kleding en eten en drinken.

  • Beste Lidwina,
   Angst voor armoede is ook vaak een signaal dat je een basisvertrouwen mist. Dat je in je vroeg kindtijd momenten van armoede hebt gekend, vaak honger, omdat je niet op tijd eten kreeg, bijvoorbeeld als baby. Met stap 8 wordt daar hard aan gewerkt bij de chakra’s. Ga rustig door en besef dat je het aan het helen bent in jezelf. En dat je het je zo fantastisch bewust bent, is al de helft van het werk!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel Mireille voor je antwoord. Het klopt. Ik zing nu ook heel vaak in mijzelf een nieuwe mantra; Liefde, Wijsheid, Overvloed, Dank U, Dank U, Dank U. Dit om mijzelf er bewust van te maken dat ik ruim voldoende heb om dankbaar voor te zijn. Tegen wie ik Dank U zing is mij niet duidelijk, maar het helpt om beter te letten op wat ik wel heb in plaats van wat ik niet heb.

 16. Hallo Mireille,
  Ik heb (had)veel last van claustrofobie. Durfde niet in de lift en ook niet in een lange tunnel.Ik moest mij voortdurend afleiden om er toch te kunnen doorrijden. Na een jaar te mirren ben ik zonder enig probleem door de tunnel gereden en voelde geen enkele angst meer.Ik verstond zelfs niet dat ik zo angstig had kunnen zijn. Wat wel raar is, is dat ik in de lift toch nog een beetje angst voel. Als ik een trap kan nemen zal ik dat toch nog doen. Maar dat zal ook nog wel verbeteren neem ik aan. Ik doe nog altijd de MIR-Methode want dat voelt heel goed aan. Voor mijn angsten had ik vorig jaar Marja Kikstra, MIR-Methode begeleider, geraadpleegd via Skype. Dat was heel goed, zij heeft mij fantastisch geholpen.
  Dankjewel voor al jullie hulp.
  Lieve groetjes
  An

  • Beste Anne,
   Ja, fobieën zijn beslist hiermee aan te pakken. Je hebt er wel wat geduld voor nodig en ook de MIR-Methode EHBO. Die kun je op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite vinden.
   Het komt er uiteindelijk op neer dat je diepe veiligheid in jezelf terug vindt, zodat je kunt vertrouwen op jezelf. De vliegangst en hoogtevrees sijpelen dan vanzelf weg.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 17. Hoi Mireille, ik ben veel assertiever geworden,.
  Ik haal veel vaker mijn schouders op voor iets waar ik toch niks aan kan doen.
  Bijvoorbeeld ik werk in de thuiszorg en al die cliënten willen op een bepaalde tijd, dat kan ik niet waar maken en mijn collega’s ook niet en dan maakt men zich ‘s morgens op kantoor al druk over wat er nog moet gaan gebeuren, ik zeg dan op mijn beurt mensen ga aan het werk en zie waar het schip strand bel me maar aan het eind van de rit dan helpen we elkaar meestal gaat dat goed. Ook wel eens niet en is dat dan onze (mijn) schuld ja daaaaag de schuld ligt in dit geval bij de overheid die geeft je te weinig tijd om bij de client door te brengen dus haal je schouders op je kunt er echt helemaal niks aan doen. Dat is i.p.v. Je druk te maken. Je hebt maar 1 hart en die moet je koesteren ik ben wat makkelijker geworden maar ben dan ook 55jaar en moet gewoon een klein stapje terug doen de rest is nog ambitieus en denkt het met stressen te winnen. Nou helaas dat gaat hem niet worden als mensen voelen dat je gestrest bent gaat het veel langzamer is mijn ervaring dus ik zeg kalmte kan je redden maar ook die van de cliënten.

  • Beste Joke,
   Wat heerlijk dat je die wijsheid zo diep van binnen voelt. Ik hoop dat je er veel mensen in de zorg mee kunt inspireren, want de stress is in de zorg toch al zo hoog.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 18. Hallo Mireille,

  De 9 stappen van de MIR methode doe nu ongeveer een jaar. In het begin merkte ik dat ik er wel wat rustiger van werd. Nu heb ik het gevoel dat het geen effect meer heeft. Is het zinvol om er mee door te gaan of kan ik beter stoppen?

  • Beste Tineke,
   Het hangt er vanaf of er nog iets is waar je vanaf wilt. Mensen blijven het doen zolang ze nog klachten hebben.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Lia,
   Dat weet ik niet zeker, maar het klinkt alsof je gewoon nog niet klaar bent met de MIR-Methode. Als je het zeker wilt weten, wil je dan een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 19. Hallo goedenavond
  Ik ben nu ongeveer 5 weken bezig met de Mir,
  Het vervelende is ik heb Fybromyalgie,en het lijkt wel of ik meer pijnen krijg,en ben zo moe.
  Wat ik wel ervaar is dat ik meer rust heb in mezelf en meer assertiver aan het worden ben,ook mijn angsten worden minder.
  Ik hoop dat ik ook helemaal van mijn depressie afkom,
  Hoe lang kan ik hier mee door gaan.?
  Groeten,Sonja

  • Beste Sonja,
   Ga gerust door zolang je nog klachten hebt. Veel sterkte! Het kan zijn dat pijnen tijdelijk erger worden, zodat je nog beter voelt waar je grenzen liggen en dat je jezelf rust mag gunnen.
   Veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Beste SONJA,
   HET klinkt alsof je je ziekte bent, heb je weleens E.F.T. geprobeerd, dit kan een waardevolle aanvulling zijn op de MIR-methode.. bijv. ondanks dat ik deze ziekte HEB, mag ik er helemaal zijn.
   Veel succes met zelfheling, ik geloof hier helemaal in. Wanneer je jezelf als essentie accepteert en genoeg zelfliefde kunt voelen, ga je steeds gezonder worden..wens je een goede reis naar gezondheid en liefde. groeten van Marjolijn.

 20. Ha Mireille,
  Denk je dat de MIR-Methode ook in gezet kan worden tegen de borrelia bacterie die in iemands lichaam zit en de ziekte van Lyme veroorzaakt ?
  De borrelia is een moeilijk uit te roeien bacterie. Of is de MIR-Methode meer gericht op het schoonmaken van geest en lichaam en het goed hiermee leren omgaan en je niet teveel door angsten hieromtrent te laten leiden?

  Groet, Monique

  • Beste Monique,
   In principe zou het moeten kunnen, maar ik heb nog geen ‘harde’ resultaatverhalen van mensen gehoord. Ik heb zelf twee mensen behandeld die de ziekte van Lyme hadden (langere tijd geleden) en het is afwachten op de bloedwaardes of het werkelijk aantoonbaar verdwenen is. Wat dat betreft werk ik het liefst samen met de medische wereld. De meest interessante vraag voor mij is waaróm iemand Lyme krijgt. Het is vaak een kwestie van een verzwakt immuunsysteem of een immuunsysteem dat niet efficiënt werkt en de bacterie niet herkent. De MIR-Methode werkt met alle 9 stappen aan het versterken van het immuunsysteem. Wat dat betreft zouden er mogelijkheden moeten zijn. Ik ben zelf ook nog in de zoektocht om te kijken wat de MIR-Methode kan doen voor mensen met Lyme. We gaan het weten over langere tijd!
   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille,

    Ik heb ook de ziekte van Lyme, al 10 jaar nu. Ik heb vreselijke angst- en paniekgevoelens, bijna de hele dag door en in de ochtend het ergste. Mijn zenuwen lijken open te staan en alles komt direct bij me binnen. Ik ben hopeloos op zoek naar rust in mijn lichaam en geest!
    Ik richt mij daarvoor nu op de MIR-Methode, met hoge verwachtingen eigenlijk.
    Heeft je zoektocht al ietsje meer opgeleverd wat de MIR-Methode kan doen bij Lyme patiënten?

    Een hartelijke groet van Marianne

    • Beste Marianne,
     Nee, ik heb nog geen harde bewijzen. Wel dat de angst voor de ziekte zelf ook een grote rol blijkt te spelen. Ik hoop van harte dat je verlichting mag gaan ervaren! Houd er rekening mee dat je de MIR-Methode lange tijd zal moeten volhouden. Zoek ook gerust een MIR-Methode begeleider om de vooruitgang te versnellen.
     Veel sterkte!
     Mireille

    • Beste Marianne,
     JE kunt anders reageren, door meer zelfliefde toe te staan.
     IS de E.F.T. wat voor jou? Ondanks mijn angst voor….. ben ik helemaal goed zoals ik ben/mag ik er helemaal zijn.. DE MIR-methode is geweldig, en E.F.T. ook!! 🙂
     groetjes van Marjolijn

   • Ik heb ook de Lyme, maar ik ben naar een Natuurgeneeskundige praktijk gegaan en die heeft mij heel goed ermee geholpen.
    Praktijk heet Vitalief en is gevestigd in Nijbroek.
    En waarom iemand een ziekte krijg, tja, misschien moet er iets veranderen???
    Veel sucses!!!!!!!!!

 21. hallo,
  ik doe de MIR-Methode nu sinds 30.05.2014. Tot nu toe heb ik het alleen maar positief ervaren. Het valt me wel op dat ik vaker durf gewoon mijn standpunt duidelijk en me hoorbaar te maken. Dat was eerder dus helemaal niet het geval. Ik zat met een groepje mensen samen … of nu op het werk met collega’s of bij een familiefeest. Als ik wat wou zeggen wordt er gewoon overheen gesproken. Nu ben ik zo ver, als zoiets gebeurt dat ik mijn stem wat harder inzet en dat ik ook duidelijk zeg dat ik wat te zeggen heb. Op die manier kan ik dan wel mijn standpunt mededelen. Ook anderen mensen valt op dat er wat aan mij verandert. Zelfs thuis laat ik me niet meer zo makkelijk tegenhouden. Van eerst geen mening en steeds rustig aanpassend tot nu wel duidelijk een mening vertellen en ook niet met alles eens zijn. Ik test dat tussendoor ook wel uit.

  Met hartelijke groet Diana

  • Beste Diana,
   Dankjewel voor je bericht. Je inspireert me weer voor een artikel, omdat ik ook zie dat veel mensen ineens wel een mening beginnen te krijgen en die ook durven uit te spreken. Fantastisch vind ik dat! Ben erg blij voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 22. Hoi Mireille,

  Ik doe al meer dan twee jaar de MIR-Methode. De laatste keer heb ik het 4 maanden achter elkaar gedaan omdat mijn angsten maar niet weggingen.
  Toen las ik opeens ergen in een van je artikelen dat er mensen waren die kaakontsteking kregen, sommige wel pas na maanden Ik heb implantaten en toch al zo bang dat ik er ontstekingen in krijg. Ik ben daar weer zo ontzettend door geschrokken en bang geworden, dat ik meteen gestopt ben met de MIR. Ik ben ook een Hypochonder.
  Het gekke is, dat ik wel elke avond aan de MIR denk voor ik ga slapen. Ik deed het altijd in bed voor het slapen.
  Ik durf nu niet meer Mireille….Wat moet ik nu doen?? Ben een beetje moedeloos geworden nu.
  Ik hoop, dat je een advies voor me hebt hoe ik hier nu het beste mee om kan gaan. Ik lees zoveel positieve dingen en ik was ook zo blij met de MIR, en nu durf ik niet meer.
  Ik ben er verdrietig van.

  Warme groet, Lous

  • Beste Lous,
   Misschien is het wel ‘t meest interessant dat je je hebt laten ontmoedigen. Blijf erop vertrouwen dat jouw lichaam zelf het beste weet wat nodig is. Als je een ontsteking had aan een van je tanden of kiezen, dan was die allang tevoorschijn gekomen in de eerste paar maanden, dus wees gerust. Pak de MIR-Methode gewoon op. Lukt het je echt niet, ga dan naar een MIR-Methode begeleider om te kijken of je het ‘hypochonderschap’ kunt loslaten. Meestal hebben mensen dit wanneer ze angst hebben voor hun ware talenten en vermogens. Kijk ‘s bij het artikel over ziektewinst.
   Veel sterkte en veel liefs!
   Mireille Mettes

 23. Hoi Mireille,
  Zo waar! Bedankt!
  Ik heb ook n zeer prettig workshop ervaren bij Diana Ensing. Wat v binnen vastzit gaat pijn doen en wil naar buiten! MIR maakt het open!
  Even vraagje over dit onderwerp. Onze meiden van 6 jaar hebben er ook last van, zijn verlegen, vooral als ze ochtends naar school gaan. Is er n manier voor ons om dit te doorbreken?
  alvast dank, groetjes Saskia

  • Beste Saskia,
   Lees het artikel over ‘Waarom pesters pesten’ en probeer dat ‘s te bespreken met je kinderen. Als dat niet past, kun je gewoon de 9 stappen bij of met je dochters doen.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Oke, dank je wel!
    Ik heb begrepen dat ik de 9 stappen niet bij andere mag doen als ze er niet mee instemmen, open voor staan of is dat wel oke?
    hoor graag, groetjed saskia

 24. Hallo Mireille,
  Ik doe nu vijf weken de MIR-Methode, heb eerst 2 weken alleen stap 5 en 7 gedaan.
  Het valt me op dat ik nu beter voor mezelf opkomen in moeilijke situaties, en dat het voelt alsof ik niet anders kan.

  Er is nog iets boven water gekomen: al mijn hele leven lang ben ik heel bang dat de mensen van wie ik houd me zullen verlaten. Dat heeft me tot nu toe iedere relatie gekost die ik heb gehad. Steeds heb ik de ander ervan beschuldigd dat hij niet van mij hield, dat er andere vrouwen in zijn leven waren die veel beter waren. Nu besef ik pas (op mijn 34ste) dat het ligt aan míjn angst, die ik in mijn kindertijd al meedroeg. Nu kan ik daar pas aan gaan werken, al weet ik niet wat de oorzaak van deze angst is.

  Ik geloof dat de methode wel werkt bij mij, het haalt de onderste steen boven.
  Hartelijke groet en dank,
  Anneke

 25. Beste Mireille,

  Ik heb last van een angststoornis, vooral heel veel piekeren. Ik ben begonnen aan de 9 stappen, en merk dat de angst ook toeneemt. Het kan zijn dat ik door de piekerstoornis ook eerst mijn tekorten moet aanvullen met stap 5 en 7.
  Of ik ga gewoon door de angst heen.
  groetjes Eef

 26. Al maanden gebruik ik de mir en baby mir maar ik er nu wel doorheen zoveel echte zichtbare klachten ik ga door ik heb de hoop dat het ook mij gaat helpen maar ben zo….moe

  • Beste Anneke,

   Wat knap van je dat je het al zo lang vol houdt! Maar het beste advies dat ik je nu kan geven is om contact te zoeken met een MIR-Methode begeleider; een begeleider kan inzoomen op de kern, de grondoorzaak van je klachten en zo het helingsproces sneller laten verlopen. Je kunt zoeken op postcode voor een begeleider bij jou in de buurt.

   Er staat een nieuwe -korte- instructievideo op de site die voor jou ook zeer de moeite waard is om te bekijken – als je hier klikt kom je op de juiste pagina. Uiteraard is de uitgebreide video dat ook!

   Ik hoop dat het spoedig weer bergop met je gaat!

   Sterkte en heel veel succes!
   Hartelijke groeten, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 27. Hallo Mireille,

  Ik ben nu door de eerste 4 weken MIR-Methode heen en voel me er over het algemeen erg goed en positief bij. Heb het gevoel dat ik beter kan aarden, me beter kan focussen op dingen. Wat nog wel voor verbetering vatbaar blijft, is de nachtrust. Ik ben na de 4 weken nog een paar dagen doorgegaan. Wel is me de laatste week opgevallen dat zich een paar kenmerken van depressie en/of burn-out (heb beiden in het verleden meegemaakt) hebben aangediend. Kan dit te maken hebben met het moeten loslaten hiervan of verwerken van bepaalde dingen uit het verleden?
  En is nu het beter om toch nog even met de MIR-Methode door te gaan?
  Bedankt voor al je nuttige tips en aanwijzingen!

  Hartelijke groet,
  Ron

  • Beste Ron,

   Ja, dat kan inderdaad, dat oude klachten nog een keer naar voren komen, om vervolgens echt helemaal uit je systeem te verdwijnen. Alsof je je klachten langzaamaan terug in de tijd aan het afpellen bent.

   Ja, ga gerust nog door met de MIR-Methode, zolang je daar behoefte aan hebt. Er zijn vrij veel mensen die de MIR-Methode 4 maanden lang blijven doen.

   Heel veel succes en laat het me weten hoe het met je gaat!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 28. Lieve Mireille, ik heb een tijdje de methode toegepast maar na veel strubbelingen de laatste 2 jaar ben ik de regels allemaal kwijt, waar kan ik ze nog vinden????
  Hoe kom ik er weer aan?
  Kun je en wil je me helpen?
  Ik dank je voor je reaktie.
  Tiny Swart

 29. Beste lezer, ik heb mij aangemeld om mij op de hoogte te houden van reakties. Nu krijg ik elke dag meerdere reakties toegestuurd. Dat was niet mijn bedoeling. Ik lees ze graag bij elkaar op deze nieuwsbrief. Dat is voldoende. Hoe kan ik deze mail vloed stoppen?
  Hartelijke groet,
  Anne.

  • Hai Anne,

   Dat is natuurlijk niet fijn voor je! Als je zo’n reactie ontvangt, kun je onderaan in dat bericht aanklikken dat je ze niet meer wilt ontvangen!

   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 30. Hallo Mireille,
  Ja, ik merk ook dat oude angsten een plek krijgen en ik veel minder angstig ben. Als reactie merk ik dat ik aan het schoonmaken ben en dat ik spullen nu wel op marktplaats verkocht krijg. Dat ik dingen die ik al lang op mijn to do lijst had staan aan het afwerken ben in en om huis. Voorheen had ik er de energie niet voor. Gewicht blijft nog wel en ik heb iedere dag korte tijd erge jeuk aan mijn ogen. Doe het nu ca 3 weken
  Hartelijke groet, anna

  • Beste Anna,

   Ja, het opruimen is een prachtig effect van de MIR-Methode. Het geeft zo leuk aan dat je ook van binnen letterlijk aan het opruimen en weggooien bent! Lekker weer ruimte creëren in jezelf en in je huis, heerlijk!

   Ik wens je heel veel geluk en hoor graag of je andere klachten ook minder worden!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 31. Beste Mireille,
  Er gebeuren hele gekke dingen bij mij, ik ben al heel lang een alleenstaande moeder, nu zijn al mijn kinderen de deur uit, dus gaan ze ook niet meer mee op vakantie, ik was een beetje boos in mijn lijf, want iedereen gaat op vakantie, waarom heb ik geen leuke man om op vakantie te gaan? Twee weken nadat ik dat gedacht had, staat er een oude bekende voor mijn deur (man) en vraagt of ik zin heb om met hem 3 weken op vakantie te gaan! Dat is toch wonderbaarlijk? Ik doe het trouwens, gooi mezelf gewoon in het diepe.

  En er gebeurde nog wat wonderbaarlijks, ik heb mijn zus lik op stuk gegeven omdat ik altijd veroordeeld wordt omdat ik licht paranormaal ben (ik heb soms voorspellende dromen) en omdat ze met alle winden mee praat en nooit echt voor haar mening uitkomt om wille van de lieve vrede!

  • Hai Hannie,

   Bijzondere ervaringen! Super! Ja, voor jezelf opkomen, wordt steeds makkelijker als je de MIR-Methode doet, doordat je zelfvertrouwen van binnenuit gaat groeien. Mooi hoor!

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 32. Beste Lidwina,

  Zo bijzonder om te horen hoe je de MIR-Methode voor je aan het werk zet! Mooi, hoor! En ja, die jeugdherinneringen, altijd bijzonder wanneer daar flarden van terug komen. Ik hoop dat het op den duur minder vermoeiend voor je wordt, maar ik weet uit eigen ervaring dat heling vaak tijdelijk vermoeidheid geeft vanwege alles wat je lichaamscellen aan het loslaten zijn.

  Veel geluk!
  Mireille Mettes

 33. Beste Toos,

  Het beste wat je kunt doen, is doorgaan met jezelf behandelen met de EHBO van de MIR-Methode, zodra de jeuk er is, zoals je die in de module hebt geleerd. Begrijp dat de klacht tijd nodig heeft om te helen. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat het met een paar weken echt over is. Mail me gerust als het niet zo is, dan kunnen we nog even overleggen.

  Hartelijke groetjes,
  Mireille Mettes

 34. Ik merk dat ik sterker ben geworden en veel meer voor mijn principes durf uit te komen en mij daarna prettiger en rustiger voel.
  Veel genegenheid
  Helena.

  • Beste Helena,

   Ja, dit is zo mooi om te lezen! Fijn dat je je innerlijke kracht zo goed begint te voelen! Goud waard!

   Heel veel geluk en ik hoor graag wat je nog meer merkt!
   Mireille Mettes

 35. Hallo Mireille,

  Na 4 weken MIRren merk ik duidelijk dat ik meer voor mijzelf op kom én (minstens zo belangrijk) dat ik in mijn werk als haptotherapeute niet alleen gevoeliger ben geworden, maar dat ik dat ook in mijn werk durf te gebruiken. Dat betekent dat ik minder bezig ben om geen fouten te maken en dat ik alles wat ik te bieden heb mag inzetten om cliënten te helpen om te groeien en te helen. Een wezenlijk verschil, met veel betere en ontroerende resultaten.
  Daarnaast merk ik m.n. ook dat ik veel beter slaap. Ik maak in het algemeen lange nachten, wat vanwege de overgang al tijden lang niet meer lukte. Een verademing!
  Hartelijke groeten,
  Petra

  • Beste Petra,

   Wat heerlijk om dit te horen! Ik ben heel erg blij voor je, en ook voor de mensen die jij via de haptotherapie begeleidt, want als je gevoeliger bent geworden, kun je waarschijnlijk nog beter afstemmen op je cliënten en daardoor verder komen. Mooi!!
   En wat heerlijk dat je weer zo lekker slaapt, dat is gewoonweg een zeggen. In je slaap kun je weer opladen en is de dag een stuk lichter! Ik geniet met je mee!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 36. Wil nog graag iets zeggen

  Missie verduidelijken; langzaam voel ik dat ik zeer ‘gevoelig’ ben en dat ik met deze gevoeligheid iets moet gaan doen. Dit kan van alles zijn, mag ook kunst zijn, enige criterium die ik hanteer; het moet gaan over wat belangrijk is in dit leven; relatie tot je zelf en relatie tot anderen Een vervulde missie heeft echter ook met angsten loslaten te maken en dus basisbehoeften aanvullen.

  Groet Diana

  • Beste Diana,

   Dat klinkt goed! Ik ben benieuwd hoe je je missie gaat vorm geven! En ja, stappen zetten richting je missie, geeft snel angsten en spanningen. Ook daar kun je doorheen komen en stapje voor stapje doorgaan, of zoals jij zo mooi verwoord: basisbehoeften aanvullen, ja inderdaad, daarmee maak je het beslist makkelijker voor jezelf! Wel graag altijd alle 9 stappen doen!

   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille Mettes

 37. Angst en onzekerheid, ontstaan mi. door ervaringen in het verleden. Zo ook bij mij. Door de opgelopen angsten door ervaringen in mijn jongste jaren, waar ik in een onveilige omgeving moest blijven en die me onzeker lieten voelen, voel(de) ik tot vandaag angstig en onzeker. Hierdoor kan het gebeuren dat anderen veel te ver over mijn grenzen kunnen gaan.

  Sinds 23 dagen doe ik de MIR-Methode en ik ben begonnen met opstaan tegen van alles. Zaken die ik dus eerder over me heen liet komen. Ik durf op te staan en verdraag de druk die dit met zich meebrengt.

  Nog iets leuks basisbehoeften aanvullen; ik woon 16 km van een grotere plaats waar ik in de winter kan zwemmen, in de zomer kan ik het hier ter plekke in natuurwater doen. Omdat ik mijn vorige auto vanwege kosten weg moest doen, zou ik dus komende herfst winter weer minimaal een half jaar niet kunnen zwemmen. Zwemmen is echter essentieel voor mij. Zie daar: op dag 16 van de MIR-Methode valt me een auto toe. Een auto die ik kan betalen, een auto die goedkoop is in wegenbelasting en verzekering. Dit toevallen van de auto ging niet zonder slag of stoot, maar ik durfde door te zetten. Morgen mag ik hem halen dan is de reparatie klaar en zit er voor een jaar keuring op.

  Ach ja, ik heb te kampen met een PTSS en heb derhalve een scala van klachten. Ik ga dan ook langer door dan die 4 weken, want het doet me goed.

  Groet Diana

  • Beste Diana,

   Wat een bijzondere toevalligheid! Maar als ik het goed lees, heb je de auto naar je toe getrokken, doordat je voor jezelf durfde op te komen, wat krachtig!!
   Ik vind het heerlijk om dit soort veranderingen te lezen. Het betekent zoveel voor je, voor je verdere leven, want als je eenmaal de smaak te pakken hebt voor het opkomen voor jezelf…!

   Ik hoop van harte dat je wat verlichting van je klachten mag ervaren voor de PTSS. Houd je me op de hoogte hoe het met je gaat? Namens alle mensen met PTSS!
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille Mettes

 38. Ik heb vaak angst dat er iets met mijn kinderen gebeurt en dan vooral is het verkeer een angst van mij. Mijn zoon van 9 zou gelijk bij een vriendje gaan spelen en daarvoor moest hij over landweggetjes fietsen. Vanmorgen had ik er weer last van, ben de 9 stappen gaan doen en heb deze vervolgens voor mijn kinderen gedaan. Een uurtje later belde de juf, mijn zoon had buikpijn en of ik hem wilde komen ophalen. Opmerkelijk dat hij buikpijn kreeg, want ik kreeg ook buikpijn bij de eerste dagen MIR-Methode. Ik ben heel blij dat deze methode er is, fijn om iets te kunnen doen. Ik heb er veel vertrouwen in. Dank je wel!!

  • Beste Pat,

   Ja, buikpijn is iets wat vaak voorkomt bij het doen van de MIR-Methode, zeker ook bij kinderen! De buik is ook de plaats waar veel emoties gaan ‘zitten’ en dus wat kinderen snel aangeven. Ik hoop dat je hem even extra geknuffeld hebt 😉
   Ik ben ook blij dat je deze reactie positief opvat! Kinderen kunnen vaak heftig reageren, ook bijvoorbeeld met koorts, wat eigenlijk een heel goed teken is, omdat koorts een hele goede reactie van ons immuunsysteem is!

   Dankjewel voor je hartelijke woorden en ik hoop dat je je angsten kunt gaan loslaten!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Dank je wel voor deze fijne reactie MIReille, wat fijn om zo gezien te worden. Dat voelt al zo goed. Ik zie de buikpijn zeker als positief want ik merkte gewoon gelijk dat er van alles gebeurde. Ik heb hem geknuffeld en samen hebben we de MIR gedaan, hij vond het prettig. Onze poes wil ook graag dat ik het bij haar doe. Steeds als ik de zinnen zeg komt ze op schoot en gaat op haar rug liggen draaien. Dus zij voelt het ook direct! Ik ben echt zo blij hiermee!! Kom in november graag op cursus want ook mijn massage klanten zullen hier erg blij mee zijn. Dank je wel Mireille en hartelijke groet, Patrice

    • Beste Patrice,

     Wat fijn dat het zo mooi uitpakt voor jou en je gezin! Leuk zoals dieren reageren, he! Ik kijk naar je uit op de cursus en ik hoop dat je cliënten er heerlijk van gaan meegenieten!

     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

 39. Beste Mireille en iedereen,

  Ik heb nu 4 weken de MIR methode gedaan en ga er nog mee door.

  Wat in de nieuwsbrief staat, vind ik heel herkenbaar. Waarschijnlijk door stap 4 ben ik weer een stukje verder met mijn plaats durven innemen in plaats van alleen maar voor anderen te zorgen. Ik voel me minder schuldig als ik boos word, omdat ik over mijn grenzen laat gaan en hoop dat het boos worden op termijn ook niet meer nodig is. Nu ervaar ik die boosheid nog als een soort motor waardoor ik assertief durf te zijn. Zonder moet toch ook kunnen.

  Helemaal nieuw is dat ik door de MIR-Methode mijn lichaam meer als een vriend en bondgenoot ben gaan zien/voelen. Eerder was het vooral een vijand of op zijn minst iets wat me dwars kon zitten. Nu weet ik dat het lichaam reageert op wat ik – bewust of onbewust – vroeg. Ik kan voor het eerst liefde voelen voor mijn lichaam, al heb ik nog wel moeite met de veroudering die je als 50 er gaat zien.

  Verder zie ik verbetering bij een kalknagel en slaap ik beter.

  Mireille hartelijk dank voor het ontwikkelen en delen van deze methode.

  Vriendelijke groet, Anke

  • Beste Anke,

   Dankjewel voor je fijne bericht! Ja, dat je boos wordt, is heel normaal! Vrijwel iedereen die zijn grenzen begint te voelen, gaat eerst door een periode van boosheid heen, omdat je ineens die grenzen zo duidelijk begint te voelen. Als iemand er dan overheen gaat, ga je in eerste instantie boos reageren. Dat wordt anders, milder, omdat je sneller en sneller gaat voelen dat iemand je grens te dicht nadert, zodat je gaat voorkómen dat mensen er overheen gaan. Het leven wordt er een stuk makkelijker van!

   Veel geluk en ik hoor graag weer van je als je nog meer verbeteringen merkt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 40. Sinds ik de MIR-Methode doe voel ik me blijer en steviger van binnen. Durf m’n eigen mening naar voren te brengen . En dat niet meer op een boze manier, maar rustig bij mezelf blijvend. Ik geniet enorm en ben heel blij met de begeleiding, de korte stukjes uitleg die ik steeds toegestuurd krijg!! (Ik ben 75)
  Frieda

  • Ha Frieda,

   Zo fijn om te horen! Ga zo door! Ik vind het fantastisch om steeds meer van ouderen te lezen dat het hen ook goed doet!

   Dankjewel voor je reactie!
   Mireille Mettes

 41. Zover ben ik nog niet, mijn huis staat nog niet open voor veel mensen,
  ben nu aan de zevende dag bezig,ben erg moe,was ik al [CVS] maar nu meer, heb al twee nachten bijna de klok rond geslapen afgewisseld met een nacht slecht slapen maar daar maak ik mij niet zo druk om.
  Verbetering is er al bij mijn dagelijkse wandeling [ plas ophouden] Doorgaan dus en volhouden. Succes allemaal en bedankt Mireille.

  • Ha Francien,

   Ja, doe rustig aan! Ik ben wel heel blij te horen dat je wat vooruitgang merkt! Slapen is zowiezo een hele goede manier om te herstellen, dus blij dat dat er wel van komt!

   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 42. Hallo Mireille
  Het was al lang geleden dat ik een groepje heb uitgenodigd bij mij thuis. nu heb ik dat gedaan om te komen bbqen. Toch nog angst dat het niet goed zou gaan, maar het liep perfect. En dan ben je blij.
  Groeten Leny

  • Ha Leny,

   Ja, een groepje uitnodigen, is hetzelfde als op de voorgrond treden en dat is voor veel mensen spannend. Wat een grote stap, blij voor je!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 43. Hallo allen
  Angsten zijn inderdaad in mijn jeugd ontstaan.Om bestaansrecht te krijgen moest ik vooral doen wat er gezegd werd. Ik voel me nu heerlijk vrij om keuzes te maken en compleet mezelf te zijn. Dit geeft energie en blijheid. MIR-Methode doe ik met tussenpozen sinds enkele jaren. Goede heling kost tijd, maar is meer dan de moeite waard.
  warme groet Marie-louise

  • Beste Marie-Louise,

   Wat mooi om te lezen hoe je ermee om gaat. Ik wens je veel geluk en ben blij dat je je nu zo heerlijk vrij voelt, hoera!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Ik ben nu 1 week bezig met de MIR methode en ik ben er nog lang niet maar vanochtend had ik zo iets van: ik voel me voor het eerst in een hele lange tijd: VEILIG. Mijn angsten zijn ook ontstaan in mijn jeugd, misschien nog wel vroeger dan ik mezelf realiseer en hebben alles te maken met de hoepels waar ik doorheen moest springen om maar een bestaansrecht te krijgen. De angsten zitten diep in mijn lichaam en ik kan er met verstand/praten niet bij komen. Ik hoop dat de MIR methode me kan helpen deze angsten te bereiken en los te gaan laten. Want ik BEN VEILIG. Ik kan als volwassene weer uit een bedreigende situatie stappen of iets weigeren. Dus dank Marie-Louise voor de hoop!

   • Beste Angelique,

    Wat mooi dat je je veilig bent gaan voelen, hoera! Ja, wat we in onze jeugd meemaken, heeft beslist veel effect op ons, maar als volwassene kunnen we het van ons af gaan schudden.
    Dankjewel voor je bericht en ik verheug me op nog meer goed nieuws van je!

    Succes!
    Mireille Mettes

 44. Ik heb “nee”gezegd tegen de grote verleidingen van een nieuwe vriend. Alles wat hij te bieden heeft vind ik fijn. Toch kreeg ik het heel benauwd en kreeg het vermoeden dat het zijn bedoeling was zo snel mogelijk bij mij in te trekken. Ik ben al enige tijd alleen maar voel nog steeds het grote verlangen te mogen delen met een zielsgenoot, levens-gezel. Mijn wantrouwen kan ook een valkuil zijn. Er is nog steeds een leegte en de verleiding is dan heel groot om in te gaan op….tevens angst om een geboden kans niet aan te pakken. Ik heb het wel fijn met mezelf maar er ontbreekt het echte delen met een geliefde. Toch wil ik niet iemand die bij mij “iets” zoekt. Ik ben 65.
  Ik doe de MIR-Methode nu 6 weken. Het bevalt mij goed.

  • Beste Anne,

   Dat was een krachtige beslissing! Heel goed om zo dicht bij je eigen gevoel te blijven!

   Hartelijke groeten en ik wens je een geduldige levensgezel!
   Mireille Mettes

 45. Hallo Mireille,
  Ik doe ook al een tijdje de MIR-Methode.
  Nu heb ik al jaren last van een prikkelbare darm syndroom’. Opvallend is dat dit de laatste weken erger is geworden. Ik vraag me af of dit door de MIR-Methode kan komen, dat ik bv oude emoties lost laat.
  Zou graag jou mening hier over willen horen.
  Vriendelijke groeten Catharina

  • Beste Catharina,

   Ja, dat zou kunnen, maar als je al een tijdje bezig bent, heeft waarschijnlijk met stap 9 te maken. Dat je stappen aan het zetten bent richting wat je werkelijk wilt. Dat kan dan spanningen, angst, onzekerheid geven, zoals hierboven in het artikel beschreven, en in jouw geval effect hebben op je darmen. Dus je hebt gelijk dat het oude emoties kunnen zijn!

   Ik hoop van harte dat je de MIR-Methode blijft gebruiken en dat de klachten snel weer minder gaan worden! Als het je teveel is, overweeg dan om naar een MIR-Methode begeleider te gaan. Die kunnen in detail uitzoeken waar precies de oorzaak ligt en die samen met jou ter plekke uitwissen. Dat geeft altijd een sprong in je helingsproces. Kijk maar wat goed voor je voelt.

   Veel succes!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.