Home » Artikelen » 128. De positieve kant van niezen

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

128. De positieve kant van niezen — 111 reacties

 1. Ik nies best veel. Baal er steeds zo van maar na dit te lezen. Hoera ik laat los. Bedankt voor het inzicht. Ik heb jouw 9 stappen MIR-Methode gedaan gedurende een maand. Ik voel me heel goed. Heb weer energie. Ook door de zon gelukkig. Ik las vandaag over mir bij huisdieren. Ik heb 2 teckeltjes. Heb ze gezegd wat ik ging doen en gaf ze de 9 stappen mir. Ze lagen heel ontspannen. Zelfs op hun rug met oogcontact.zo lief

 2. Ik niesde vroeger als ik een seksuele fantasie had en ik ben NIET opgegroeid met de gedachte dat dat niet goed was. Dat is nu over.
  Tegenwoordig nies ik als ik een ‘negatieve’ emotie ervaar in onze relatie. Zodra dat opkomt nies ik, nooit eerder gehad. Mijn huidige vriend heeft in 2 jaar tijd meer niesbuien van mij meegemaakt dan menig ander. Zonder dat ik verkouden ben..

 3. Mijn moeder is ,met haar 95 jaar, aan haar laatste fase begonnen. Ontzettend moe maar niet los kunnen/durven laten. Bang voor eigen emoties, grote beheersing en controle. Wat mij de afgelopen 2 weken opvalt bij haar is een loopneus en veel niezen. Ze is dus aan het loslaten! Stapje voor stapje. Het ontroerd me..

 4. Ik moet altijd in de ochtend een paar keer niezen. Niet gelijk als ik uit bed stap maar na een half uurtje ofzo. Ik heb het een tijdje niet gehad maar nu is het weer begonnen. Het is wel mooi wat je schrijft dat het met loslaten te maken heeft want ik heb veel meegemaakt en dat ben ik nu aan het verwerken. Maar dat gaat allemaal heel mooi en precies in balans aangezien ik goed luister naar mezelf en zelf erg spiritueel ben. Ik heb lang om standje overleven gestaan en nu dat sinds 11 maanden niet meer zo is ben ik sinds 3 maanden heel veel ziek maar daar begrijp ik de betekenis ook achter. Het is alleen apart want kon me de laatste keer dat ik ziek was niet meer herinneren. Fijn om te horen dat ik aan het loslaten ben, dat past echt bij de fase waar ik in zit. Bedankt voor je mooie post.

 5. Na een heftig verlies zit ik al jaren met vastgezet verdriet. Gisteren heb ik voor het eerst in tijden hard kunnen huilen, wel een half uur lang. Vandaag voel ik me belabberd; stekende pijn in de onderbuik, heel veel niezen etc.
  Kun je nu beter in deze staat nog meer verdriet triggeren (bv. door muziek te luisteren), of kun je nu beter eerst herstellen, en dan over een maand weer eens zo’n verdriet triggeren?

  • Beste Jopie,
   Geef het even de tijd om bij te komen van die intense huilbui. En je hoeft niet per se verdriet los te trekken. Je kunt ook wachten tot het spontaan komt.
   Nu eerst even lekker wat rust voor jezelf nemen.
   Sterkte en vooral weer veel geluk gewenst!
   Mireille

 6. Ik ben op dag 12. Ben al 1.5 jaar oud verdriet aan het loslaten. Hoop nu dat het versneld kan met de mir methode. Ik was eerst geel slijm aan het ophoesten . Longen lijken redelijk schoon en nu veel aan het niezen en verkouden

 7. ik snoep 3 a 4 eukalyptus snoepjes per dag in de zijkant van mnn mond doe ik er wel 1 a 1.5 uur mee maar in de loop van de dag moet ik wel 6 7 8 9 x niesen ik heb daar overna gedacht ik gestopt met deze snoepjes hee dat is raar niesen ook gestopt zitten er stoffen in deze snoeopjes die niesen veroorzaken?

  • Beste Floor,
   Ja, dat kan goed zijn. Eucalyptus is een stofje dat prikkelend werkt en (voor zover ik ervan weet) is het iets wat je beter niet teveel binnen kunt krijgen. Het kan natuurlijk ook zijn dat er andere stofjes aan toegevoegd zijn, die je lichaam liever niet binnen krijgt en waar het op reageert. Suiker bijvoorbeeld, of zoetstoffen. Ik ben sowieso blij dat je hiermee gestopt bent, in verband met tandbederf, omdat de hele tijd snoepjes in je mond houden, je speeksel verzuurt, wat tandbederf veroorzaakt.
   Goed gedaan!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo, ik ben nu 5 dagen bezig met de MIR methode en ik nies heel veel, gisteren had ik ook bloed uit mijn neus. Niet echt een bloedneus maar het leek of er een open plekje.
  Ik voel mij nu al energieker, dat vind ik wel wonderlijk.
  Bedankt dat ik kennis kon maken met deze methode.
  Groetjes Marieke

  • Wat grappig dit te lezen. Ik ben nu ook weer een dag of 5 bezig en nies me ook helemaal suf.
   Heb jaren geleden al MIR-methode gedaan en heeft toen al veel dingen, waaronder chronische blaasontsteking opgelost. Nooit meer last van gehad. Nu zit ik met een vreemde ontsteking in mijn knie en moet binnenkort naar de reumatoloog, dus maar weer met de MIR-methode begonnen.

 9. Ik heb een vraag over het volgende. altijd tijdens het eten moet ik veel en vaak niezen.
  Nu ben ik al een tijd opzoek hoe ik dit kan oplossen.

  • Beste Manuela,
   Niezen kan wijzen naar de longmeridiaan. Meestal speelt er dan oud verdriet. Omdat het aan tafel gebeurt, zou ik me voor kunnen stellen dat er gebeurtenissen waren toen je jonger was, dat er bijvoobeeld ruzie was tussen je ouders. Kan je je iets herinneren wat daar op lijkt? Met de MIR-Methode pak je dat sowieso al aan, zonder dat je weet wat de oorzaak was, omdat je je onbewuste de opdracht geeft om de oude blokkades uit te wissen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Bij vlagen nies ik heel veel. Zonder verkouden te zijn of allergisch. Mooi om daar nu anders naar te kunnen kijken. Ik had al wel begrepen dat het geblokkeerde energie zou zijn. Ik heb erg veel losgelaten de afgelopen jaren en nu nog steeds. Het is niet ophoudend proces. Mooi om het niezen nu anders uit te leggen. Ik vind het altijd wel prettig bevrijdend.

 11. Wat toevallig, ik moest vanmiddag spontaan 8 keer niezen. Dit heb ik nooit. En nu lees ik dit!!Dan zal ik wel veel aan het loslaten zijn.

 12. Hi Mireille, in de maanden juni en juli heb ik nu ruim tien jaar last van hooikoorts. Het is niet overdreven dat ik dan vaak veel meer dan 100 x per dag nies. Heel vermoeiend. Kennelijk heb ik nog veel los te laten. Ik vind het wel lastig omdat ik graag de natuur in ga en dan natuurlijk last geb Vd pollen. Ik ben al een aantal jaren aan het mirren. Hoop toch dat t over zal gaan, liefs, Ellen

 13. Ik nies al 2 jaar ik wordt er gestoord van .Maar mijn huisarts heeft geen oplossing.
  Ik zou graag wat tips ben wel nuchter dus niet iets zweverig

 14. Hallo Mireille, mijn levenspartner is ongeveer 5 jaar geleden dement geworden. In april 2016 moesten we het hartverscheurende besluit nemen dat hij naar een verzorgingshuis moest omdat ik aan het eind van mijn krachten was. Ik ga een paar keer per week naar hem toe. Onze band is diep en nog steeds voelbaar.In dit jaar overleed ook mijn lievelingszus. Er is dus veel afscheid en verdriet. Ik ben blij met wat ik lees over verkoudheid en niezen. Ik ben al maanden verkouden en sinds een paar dagen geef ik eraan toe door thuis te blijven, alles af te zeggen en ik probeer veel te rusten. Dank je voor dit artikel! Hartelijke groet, Wicky Steevensz

 15. Hoi Mireille,

  Sinds vorige week dinsdag heb ik een grote verkoudheid vast. Het is begonnen vooraan in mijn hoofd met pijn en ook aan de sinussen en hevige neusloop. Ik heb pas tijdens het weekend rust kunnen inlassen en de dagen voordien nam ik inderdaad medicatie om het te onderdrukken. Zaterdag heb ik dan besloten om niets meer te nemen. De verkoudheid is nog steeds bezig, de neusloop is al iets minder. In het praten klink ik nog verkouden. Tijdens het weekend kwam er ook hoesten en hevige keelpijn bij. Dit is nu gestabiliseerd. En niezen heb ik ook gedaan, dat voelde geweldig aan.

 16. Dag Mireille
  Met mijn niezen ben ik altijd er blij , want dan gaat het met de migraine aanval de goede kant op. En ik voel me dan enorm opgelucht!

  groetjes Geertje

  • Beste Geertje,
   Hee, wat bijzonder! Dan zou je het kunnen zien als dat je op dat moment hebt los gelaten wat jouw migraine veroorzaakte. Spanning bijvoorbeeld.
   Interessant om te lezen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 17. Als ik neusverkouden ben dan moet ik zo verschrikkelijk onophoudelijk niezen, ik kan dan niet meer uit mijn ogen kijken. Het is niet om aan te zien, buitengewoon erg! Dat duurt dan een dag of drie. Valt dat dan ook onder loslaten of ben gewoon snip, snipverkouden.

  • Beste Marijke,
   Dat zou toch kunnen. Daarvoor zou je je eens kunnen laten spiertesten door een MIR-Methode begeleider. Of kijk eens wat er vlak aan die 3 dagen vooraf is gegaan. Heb je een beslissing genomen? Is er samenhang met je menstruatiecyclus?
   Ik ben benieuwd wat je ontdekt!
   Groetjes, Mireille

 18. Bij de aerial yoga, die ik wekelijks beoefen moet ik ook altijd niesen. Wel leuk om te lezen dat ik dan aan het loslaten ben. ik ga er nu anders tegen aankijken!

 19. Hallo Mireille.

  Na een intensieve periode mirren had ik de laatste twee weken de stappen even aan de kant gezet. Waarom weet ik eigenlijk niet…..
  Ben vandaag weer opnieuw begonnen en heb flink moeten niezen en het deed echt goed.
  Ik heb regelmatig je artikelen gelezen en kon me herinneren dat je schreef dat niezen loslaten was. Ben er heel blij mee en heb ook bevestigd gekregen dat mirren heel goed is en werkt!
  Super bedankt !

 20. Lieve Mireille, Ik heb sinds november last van een virus en hoesten en nu erg verkouden er bij,en is mijn vraag is het goed of slecht om in ochtend zonnetje zitten ? Want het houd maar niet op, ook geregeld koorts en s’nachts transpiren dit wordt nu wel wat minder.
  Lieve groetjes , Bep

  • Beste Bep,
   Graag lekker in het ochtendzonnetje zitten! En de heerlijkheid diep in je opsnuiven! Het transpireren is een heel goed teken! Drink lekker water of bouillon overdags om het vocht weer aan te vullen.
   Groetjes, Mireille

 21. Lieve Mireille.
  Leuk eigenlijk dat jouw naam ook met MIR begint.
  Heb het gelezen over het niezen.
  Als ik ‘s avonds in bed lig doe ik altijd eerst de MIR en daarna Reiki,
  Maar altijd na 5 minuten gaat mijn neus jeuken en moet ik niezen, ik dacht dat het een seintje is dat ik kan stoppen. Maar van dat opruimen is iets om over na te denken.
  Dank je wel Liefs Lidy.

 22. Beste, na een hevige periode van stress en angst 2 jaar geleden kreeg ik volgens mijn osteopaat een lichte bijnieruitputting. Ik kom er zelf niet helemaal vanaf en kwam de MIR-Methode gelukkig op mijn pad. Ik ben toen begonnen met de stappen 5 en 7 en na twee weken alle stappen. Nu ben ik alleen al 2,5 weken erg verkouden. Vooral verstopte neus, niezen. Ik was al moe maar nu met die lange verkoudheid erbij voel ik me slechter. Het wordt niet minder. Ik weet even niet wat ik moet doen. Is dit een goed teken of moet ik terug naar stap 5 en 7 of even stoppen? Wat adviseer je me?

  • Beste Patricia,
   Verkoudheid is een prima reactie van je lichaam. Gewoon verwerken en uitzieken. Extra citroentje? En niet terug gaan naar 5 en 7, dat heeft geen zin meer. Gewoon doorgaan. Het komt goed! Lees ook de veel gestelde vragen.
   Hartelijke groetjes en goede gezondheid gewenst!
   Mireille

 23. hallo Mireille

  bedankt voor je artikel over niezen, verkoudheid en de dikke
  darmmeridiaan!
  Zou je ook eens wat kunnen schrijven over de betekenis van gapen?
  Die vraag houdt mij al vele jaren bezig, omdat ik zeer veel gaap,

  hartelijke groet,
  Jan.

  • Beste Jan,
   Ja, leuk idee. Ik zal er eens over nadenken, want ik vind dat ik er dan ook iets zinnigs over moet zeggen en veel verder dan loslaten en ontspanning kom ik nog niet.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mireille,

   Ik heb al 2 jaar last van symptomen die op bijnieruitputting lijken na periodes van angsten en stress. Op zich gaat het goed buiten de vermoeidheid. De MIR-Methode leek mij een geschenk uit de hemel. Ik heb eerst 2 weken alleen stap 5 en 7 gedaan. Nu ben ik 2 weken alle stappen aan het doen. Ik ben alleen ook al meer dan 2 weken snipverkouden. Het wordt niet minder. Is dit een reactie op het mirren? Moet ik terug naar alleen stap 5 en 7? Ik blijf hoopvol dat er beterschap komt. Groetjes

   • Beste Patricia,
    Ja, kan er zeker bij horen bij de MIR-Methode. Gewoon je lichaam z’n werk laten doen. Extra citroen! En rust nemen. Niet terug gaan naar stap 5 en 7. Dat heeft geen zin meer. Heel veel sterkte en geniet van de verplichte rust!
    Groetjes, Mireille

 24. Heel fijn te lezen, ik heb periodes dat ik echt luidruchtig moet niezen en eigenlijk ervaar ik dit niet als hinderlijk, nu weet ik waarom, fijn bedankt.

  Nel.

  • Beste Savita,
   Nee, dat heeft te maken met de irritatie die pollen veroorzaken in het neusslijmvlies.
   Groetjes! Mireille

 25. Hallo Mireille,

  Bedankt voor je wekelijkse mailtjes/nieuwsbrief!
  Tijdens/na het doen van de MIR methode nies ik regelmatig, maar ook daarbuiten.
  In deze nieuwsbrief over niezen/verkoudheid lees ik een voor mezelf iets herkenbaars: Snel een paracetamol nemen bij verkoudheid.
  Waarom? Ik ben de hele dag druk in de weer met klanten aan de telefoon en balie. Een pittige verkoudheid is natuurlijk nooit fijn, maar helemaal niet als je de hele dag met klanten bezig bent. Je gaat op allerlei manieren verlichting zoeken. Dit zie ik ook om me heen. Een verkoudheid gaat vaak gepaard met een vervelende hoofdpijn en/of ontstoken holten. Een medicatie biedt op deze momenten vaak wat verlichting en helpt je soms de dag wat beter door. Ik ben het met je eens, dat je dan je rust moet nemen/uitzieken, maar je wil ook zo min mogelijk verzuimen op je werk (verantwoordelijkheidsgevoel). De lat bij werkgevers ligt hoog en personeel wordt op vaak op het ziekteverzuim afgerekend. Natuurlijk is ziek gewoon ziek, daar ontkom je niet aan.

  Hartelijke groet!

 26. Mijn man heeft bijna twee maanden geniest, zonder verkouden te zijn. We hebben een hectische, emotioneel beladen tijd achter de rug, waarin hij o.a. zijn baan verloor, een nieuwe baan kreeg aangeboden, maar daarvoor wel moesten verhuizen, maar ook alles zelf moesten doen. Dit alles is ons niet in onze koude kleren gaan zitten en hij heeft het letterlijk eruit geniest.
  Hartegroet,
  Marlene

 27. Hoe zit het met hele zware hoestbuien? Daar heb ik nu al weken last van. Vaak zo erg dat ik ervan ga overgeven. En er zware hoofdpijn van krijg. Heeft het ook met deze meridianen te maken? Ik neem te weinig rust, dat is zeker. Ook krijg ik steeds meer last van mijn tanden, en verzorg ze slecht. Ik las dat slecht voor je tanden zorgen een enorme impact heeft op je gezondheid. Ondanks dat ik dit weet zorg ik heel slecht voor mijn gebit en voor mijn rust. Alsof goed zorgen voor mijzelf strafbaar is. Dat blijkt dus wel, omdat nu ik deze link leg en er verdrietig bij wordt. Maar erg fijn om te lezen dat niezen loslaten is, dat doe ik dus gelukkig ook heel veel. Ga dan toch nu mijn tanden maar eens goed verzorgen en daarna naar bed. Dank je wel.

  • Beste Lidwina,
   Hoe prachtig dat je zelf het antwoord al geeft! Lees ook het artikel over de relatie tussen gezondheid en het gebit. Ik ben heel erg blij dat je dat meer gaat verzorgen. Super van je! En je hoestbuien zijn allemaal signalen van opruiming. Geef jezelf veel rust, drink goed water, bijvoorbeeld met citroensap voor extra vitamines en blijf zien dat je heel goed bezig bent!
   Veel geluk en veel rust gewenst!
   Groetjes, Mireille

 28. Tijdens een pancha karma in India werd me verteld dat ik overdag wel mocht rusten maar in slaap vallen mocht niet. Toen ik een keer nadat ik toch in slaap gevallen was de arts tegenkwam en ik moest niezen moest hij lachen. Je hebt toch geslapen, zei hij, daarom moet je nu niezen. Als ik in de Kapha tijd (tussen 6-10 uur en 18-22 uur) slaap, dan heb ik het gevoel dat ik verkouden ga worden, na een uur weer bezig zijn is dit gevoel weer helemaal weg.

 29. Lieve Mireille,
  Ik moet mijn hele leven al verschrikkelijk veel niezen. Ik ben nu 75 jaar, dus heb denk ik wel heel veel los gelaten. Het vervelendste van dat niezen is, dat ik ook mijn blaas even los laat, waardoor ik op de vreemdste plaatsen ongelukjes heb. Is daar een oplossing voor?
  Groeten Elly

 30. Beste Mireille,
  Ik heb zeker al vier a vijf weken hoestbuien met slijm , en een herpes onder mijn lip ,heeft 15 dagen geduurd en nu pas bijna weg, ik heb wel nu op aanraden Echinacea Exstra Forte met L-Lisina,gebruikt , en ik doe zeker al weer een half jaar de MIR Methode
  Is dit ook los laten?
  Lieve groetjes , Bep.

  • Beste Bep,
   Ja, het is loslaten, maar wel met wat hobbels. Huidproblemen hebben vaak met verdriet te maken en eenzaamheid. Je niet verbonden voelen met anderen. En het kan ook een uiting zijn van hoe het met je darmen gesteld is. Daarover schreef ik eerder ook een artikel: ‘7. Huidproblemen? Hoe vaak poep je per week?’
   Ben blij voor je dat het nu weg is!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 31. Dag Mireille,
  dank je voor je uitleg (natuurlijk op het juiste moment)!
  Ik herken me in je uiteg over de dikke darmmeridiaan en heb inderdaad genoeg los te laten.
  Ik nies heel weinig. De laatste tijd komt er, op rustmomenten, een kort verdrietmomentje naar boven wat vervolgens snel weer verdwijnt. Daar blijft het bij.
  Ik zou je willen vragen om tips, naast de MIR methode, om het loslaten te ondersteunen.
  Alvast bedankt Mireille en heel veel goeds voor iedereen!

 32. Ik nies op twee verschillende manieren.
  kan zomaar 30 keer achter elkaar zijn als ik bv van de kamer naar de keuken loop. Dan heel erg verkouden en na een uur is dat weg. Meestal in de ochtend of avond. Overdag begin ik met hoesten en een min daarna is het meteen niesen. Herken wel symptomen zoals beschreven.

 33. Fijn dat ik nu begrijp waarom mijn man bij toeren zo hardgrondig aan het niezen slaat!
  Ik schrik me soms een aap zó hard en wel 5 a 6 keer. Ik begon me al zorgen te maken maar die zijn nu weggenomen gelukkig. Al weken lang is hij heel vol in zijn hoofd, groen slijm ook. Hij spoelt met Emser salz. Maar er verandert weinig.
  De beschrijving klopt ook, zekerheid willen, weten waar hij aan toe is.
  Wat ik me nog afvraag, hij heeft de laatste tijd een zeer rode rechterwang.
  Ik dacht dat dit te maken heeft met de long en ook dikke darm?
  Bedankt voor het mooie artikel. Lieve groet, Aaf

 34. Lieve Mireille,
  Volgens mij nies ik elke dag wel een paar keren. En ik vind het een heerlijk gevoel, inderdaad van “loslaten”, “ontspannen”, “gewoon me lekker laten gaan”, het lucht altijd op!
  Ik heb gemerkt, dat als ik een nies voel aankomen en ik kijk naar het licht, dat die nies dan beslist dóórzet, een “JA-gevoel”!!!
  Dank je wel voor alles wat je, met zoveel gulheid, met ons deelt!!!
  Warmhartelijke groet van overzee (uit Curaçao).

 35. Hallo Mireille,

  Ook weer ‘toevallig’ dat dit artikel over niezen gaat! Gisteren had ik een dag opleiding waar mijn drang naar controle naar boven kwam. Tegen de middag is het niezen begonnen en dit verergerde tegen dat het avond werd. Nu ik dit weet ben ik dus wel blij dat ik veel geniesd heb gisteren! Controle leren loslaten dus. Dankjewel voor deze informatie!

  Groetjes Eva

 36. Beste Mireille
  Begin oktober ben ik met stap 5 en 7 begonnen, heb dat 4 weken gedaan.
  Toen ik een week met alle stappen bezig was, heb ik op een nacht heel veel overgegeven en diarree gehad. Veel gal. M’n gal gespuugd!
  Een MIR-Methode begeleider heeft me aangeraden 14 dagen weer stap 5 en 7 te doen, dan weer de 9 stappen voor een korte poos, dan weer 14 dagen 5 en 7.
  Ik nies de laatste weken erg veel, dat vond ik leuk om te lezen!! Want ik moet zeggen dat ik niet meer elke dag alle stappen doe, omdat ik weet dat in mijn basisbehoeften nog veel te helen is. En ik super gevoelig ben. Bij medicijnen heb ik vaak genoeg aan de energetische werking i.p.v.. ze in te nemen.
  Ik wil wel heel graag verder met de MIR-Methode, omdat ik denk dat dit voor mij de beste manier is.
  Laatst had iemand uitgetest dat ik een miasma kon opruimen en heeft me daar nosoden voor gegeven. Intuïtief heb ik daar weerstand tegen omdat ik denk dat het een te heftige manier is voor mij.
  Denk je dat de MIR-Methode dit miasma ook opruimt op den duur? Ik denk het wel hè.
  Ik vind jou en je methode fantastisch, erg bedankt, Jannigje

 37. Dag Mireille, gisteren een antibiotica kuur begonnen voor een verkoudheid en zonder jouw artikel te lezen, ben ik er vandaag niet mee verder gegaan. En nu lees ik jouw woorden en ben ik er nog meer van overtuigd om die troep de vuilnisbak in te gooien. En wat het niezen betreft, ik nies dagelijks heel luid, mijn buren moeten er soms om lachen. Heb ik dan eigenlijk zo veel los te laten?
  vriendelijke groetjes
  Lena

  • Owwwww, antibiotica voor alleen maar een verkoudheid, pfff…. Ik zou zeggen, alsjeblieft zo min mogelijk antibiotica gebruiken, liever niet dan wel, want de goede bacterien in je darmen gaan eraan. Goed dat je gestopt bent!
   Heeft je Huisarts dat voorgeschreven??

   Beterschap.
   groetjes
   Ineke

  • Lena, een antibioticakuur voor een verkoudheid? Verkoudheid is een virus en daar helpt geen antibiotica tegen. Tenzij het preventief wordt voorgeschreven omdat je heel vatbaar bent voor longontstekingen (bijv. bij COPD of astma) vraag ik me af waarom je arts je dat heeft gegeven?
   Aan de andere kant lijkt na een dag met de kuur stoppen ook niet echt verstandig. Eventuele bacteriën kunnen dan resistent worden (zowel gevaarlijk voor jou zelf als voor anderen die eventueel met die bacteriën besmet raken).

 38. Beste Mireille,

  Wat een interessant artikel weer. Ik nies soms inderdaad meerdere malen zomaar achter elkaar, zonder verkouden te zijn. En ik ervaar het iedere keer als een schoonmaak in de neus, dus vind ik het niet vervelend. Heel interessant dat het te maken heeft met losmaken met relatie van de dikke darmmeridiaan. Ja, ik wist wel dat daar veel emoties liggen.
  Dus weer bedankt Mireille voor deze newsletter.
  Ada

 39. Hoi Mireille, gisteravond de mir gedaan en ineens kwam er een nies. Dit ervaarde ik als prettig en vroeg me al af waar het mee te maken had. Mooi dat er dan weer zo’n mooie uitleg komt van jou. Ben nooit verkouden maar moet weleens vanuit het niets niezen en dat voelt dan heel bevrijdend. Ik denk en weet wel zeker dankzij de Mir! Bedankt lieve Mireille!
  Lieve groeten, Ineke

 40. Hallo Mireille

  tijdens de opleiding tot Aura-Reader werd ons verteld, dat niezen helpt oude energieën uit onze aura op te schonen. Zo voelt het voor mij inderdaad. Na het niezen heb ik zoiets: “ja, nu zit ik weer goed in mijn vel!”
  GEZONDHEID voor jou, je familie en de hele MIR-gemeenschap.
  Hartelijke groeten
  Sylvia

 41. Beste Mireille,
  De laatste paar dagen heb ik erg moeten niezen zoals ik het nog nooit gehad heb. Mooi dit artikel.
  Ik heb een ayurveda cursus gedaan en daarin wordt gezegd dat je als je niest het niet in moet houden zoals sommige mensen doen.
  Lieve groet.

 42. zou dat ook gelden voor een baby van 5 weken? laat ik vertrouwen houden.
  of heeft hij toch een allergie overgenomen van zijn moeder?

  • Beste Els,
   Bij een allergische reactie zijn er vaak meer symptomen. Houd de huid van de baby in de gaten. Ik vermoed dat het emoties zijn.
   Groetjes, Mireillle

 43. mijn niezen is altijd een overval . ik ervaar het als heel onaangenaam : 30 keer achterelkaar waartussen ik niet kan slikken en na afloop ben ik uitgeput
  en het heeft niets met verkoudheid te maken want ik ben nooit verkouden . ik had die aanvallen al als kind en moest dan de klas uit omdat die ging zitten meetellen . er is niks prettigs aan .

  • Beste Inge,
   En, herken je misschien iets in de beschrijving als de dikke darmmeridiaan geblokkeerd is? Er zit sowieso een onprettige herinnering op het niezen die er ook nog af moet (het tellen van de klasgenoten en weggestuurd worden). Ik hoop dat de MIR-Methode iets voor je kan doen!
   Veel sterkte met niezen!
   Groetjes, Mireille

 44. Vorig jaar, 28 december, overleed mijn moeder, daarna kwam de ene na de andere rampspoed over ons heen. In juni kregen we te horen dat mijn man kanker had, ik heb hem nog precies 3 maanden bij me mogen hebben. Hoewel de zorg best zwaar was heb ik dat met alle liefde voor hem gedaan. Ik mis hem verschrikkelijk, maar ik moest mijn man beloven om door te gaan.
  Ik ben er dus dapper en verdrietig tegenaan gegaan. Van alles regelen en maar druk aan de gang blijven. Ik was al een poos niet meer verkouden geweest, maar 10 dagen geleden werd ik verkouden en ik kom er maar niet uit. Ik nies ook wat af. Dus dit artikel over verkoudheid en niezen komt wel aardig bij me binnen.

  • Beste Laura
   Jeetje meid wat heb jij een hoop te verduren gehad. En waarschijnlijk nog. Ik heb diep respect voor jou hoe jij hier mee om gaat. En dat je je man zo liefdevol hebt begeleid petje af. Ik denk dat het nu voor jou tijd is om alles te verwerken. Mooi dat je veel niest dat ruimt lekker op. Ik hoop van harte dat de MIR-Methode je daar bij helpt.
   Een heel dikke knuffel van mij Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 45. ‘s Morgens bij het wakker worden begint het al te kriebelen en dat duurt pl.m. een uur. Niezen, snotteren en hoesten. Taai wit slijm komt dan te voorschijn, wat ik uitspuug. Ik denk maar, dit is gezond!Het doet geen pijn. Je schrijft over “loslaten” en ik ben daar blij om! Ik krijg ook veel adviezen van andere mensen hoe ik mijn leven moet inrichten(mijn man is 5 jaar geleden overleden) en ben vaak alleen. Ik merk dat ik al die goed bedoelde adviezen naast me neer leg.Ik heb niet veel echte vrienden (zijn bijna allemaal al dood) maar ik houd me vast aan de MIR methode, ik ben nu 80, maar ik word misschien wel 100.

  • Beste Joke,
   Er zijn best veel mensen van jouw leeftijd die de MIR-Methode doen. Hoe leuk zou het zijn om die te ontmoeten? Kan je een keer naar een MIR-Methode kring komen? En ja, dat wat je uitspuugt, is super, elke keer weer! Probeer wat meer water te drinken, zodat je je lichaam ondersteunt om het dunner te maken.
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Dag kranige vrouw, jammer dat ik je niet ken en niet weet waar je woont, anders kwam ik je eens een bezoekje brengen..
   Ik vind het zalig dat een tachtigjarige de MIR-Methode doet. Waarom ook niet he. IK heb het een tijdje gedaan en dan weer gestopt. Maar jouw woorden zetten me er weer toe aan om vanavond nog te herbeginnen.
   Een dikke knuffel en groetjes van Lena Sohier

 46. Wat grappig om te lezen.
  Ik heb eigenlijk al een tijdje de mir-methode niet gedaan.. Onder het mom van ‘te druk’. Wel heb ik de laatste tijd ineens niesbuien van ongeveer tien keer niezen achter elkaar en dan is er daarna weer helemaal niets. Ik heb dat ongeveer elke dag.
  Misschien toch een teken dat er dingen geactiveerd zijn.
  Een duidelijke reden om het allemaal weer op te pakken??

  • Beste Bo
   Wat leuk dat het jou in eens op valt. Ik zou zeker de MIR-Methode weer op pakken. Want kennelijk heb jij nog genoeg ballast wat los gelaten mag worden. Heel veel succes en een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 47. Ik ben nu 3 weken bezig met de MIR methode en merk subtiele verschillen.
  Ik moest glimlachen bij het artikel niezen voor mij werkt het dus.

  • Beste Krina
   Geweldig dat je de verschillen al op merkt. En dat je moest glimlachen om het artikel over niezen. Ik heb dat namelijk ook altijd.
   En dat het werkt dat is een feit. Soms moet je namelijk wat geduld hebben voor je het merkt omdat we in ons leven een flink rugzakje vullen. Ik raad dan graag aan dat wanneer je met de MIR-Methode begint om de klachten waar je mee zit op te schrijven en na een poos eens na leest om het verschil op te merken. Veel succes en een dikke knuffel Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 48. Hallo Mireille,
  Ik ben zo om de 6 weken verkouden/holte en bovenste lucht weg ontstekingen. Ben dan gemiddeld 1 a 2 weken bezig om te herstellen. Ik heb het vermoeden dat het met een geblokkeerde keel chakra heeft te maken, maar kan het niet opheffen. Maar ik word er zo moe van nu ook alweer in een fikse verkoudheid, en ik gun me zelf rust en vitamientjes. Maar zou zo fijn zijn als ik ook eens de gelegenheid kreeg om te doen wat ik leuk vind. Ben nu ongeveer 4 weken aan het mirren, maar val in je 4 maanden advies groep 😉 dus we wachten rustig af.

 49. MIR-Mi Mireille.

  Ik moet heel vask niezen. Meestal doordat mijn neus geprikkeld wordt door parfum, deo,wc verfrissers, kerstbomen en andere pollen. Ook als ik mijn wenkbrauwen epileer. Wat ik treffend vind is de combinatie met de dikke darm. Ik ga voor coaching naar een nei/nlp therapeute en daar blijken elke keer mijn emotionele blokkades vast te zitten op de dikke darm!! Heb ook veel last van prikkelbare darmen en diarree vooral door stress. Laatste tijd door de therapie en de MIR-Methode gaat het stukken beter!!

  • Grappig artikel, ik vroeg me namelijk al een tijd af waarom ik elke dag in elk geval 1x moet niezen. Los van verkoudheid e.d. Inderdaad een bevrijdend gevoel ik houd me dan ook nooit in en nies heel uitbundig haha.

  • Beste Dorien
   Wat mooi dat je dit met ons deelt. Dank je wel. de klachten die jij ervaart hebben duidelijk verband met elkaar. Ik vind het dan ook zo mooi dat je voor coaching naar een nei/nlp therapeute gaat en te gelijk de MIR-Methode doet want dat kan prima samen gaan. Veel succes en dat je nog maar veel emotionele blokkades los mag laten. Een dikke knuffel van mij Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 50. ……overigens staat er op Youtube een filmpje waarin een paar leuke nies-scenes staan, zie Musical Moments 1947 van Woody Woodpecker ………

 51. In uw artikel over niezen wordt het voornamelijk in verband gebracht met verkoudheid. Bij mij (ik ben zelden verkouden) treedt niezen op bij bepaalde voeding, bijv. bittere chocolade en ook vaak bij de eerste slok sterke drank, bijv. Jonge jenever. Ik laat het er overigens niet voor staan.

 52. Goedemorgen Mireille en Mirvolgers,
  verkouden ben ik praktisch nooit, maar niezen ja dat doe ik wel. Soms kunnen mijn slapen ook jeuken en dan wrijf of krab ik vooral links en dat start dan wel een niesbui.
  Bedankt voor de duidelijkheid en de steun, Diana

 53. Interessant artikel vooral die connectie met de TCM die had ik zelf nog niet gelegd. Betekent het dan ook dat je meer loslaat als je vaker achter elkaar niest of dat het loslaatproces langer duurt of zwaarder is? Ik nies zelf vaak een aantal keren achter elkaar. Ik ga er op letten wanneer ik dat doe. Dank voor het delen.

  • Beste Sabine
   Dat je vaak achter elkaar niest is heel fijn want inderdaad je laat dan veel los. Ik zou dan zeker lekker door gaan met de MIR-Methode om alle ballast kwijt te raken. Ik weet niet of het loslaatproces zwaarder is dat is denk ik voor iedereen verschillend. Je lichaam is in ieder geval hard aan het werk. Veel succes en een dikke knuffel van mij Corrie Wouters
   MIR-Methode Begeleider in Uithoorn

 54. Ha Mireille!

  Ik dacht altijd dat ik een allergische reactie kreeg bij het dragen van wollen kleding. Net zolang niezen totdat de trui dus weer uit was.
  Het blijkt nu dat er periodes zijn dat ik wol heel goed verdraag.
  Zou wol in dit geval een soort trigger kunnen zijn om los te laten of te detoxen?

 55. Mijn zoon van 11 heeft een periode flink geniest, vooral savonds. Na deze periode komt hij nu veel sneller bij zijn verdriet! Heel mooi!
  Groetjes!

 56. Toen ik in juni 2013 stopte met werken op een plaats die niet goed voor mij waas heb ikan ruim een jaar lang elke nacht heel veel liggen niezen en snotteren. In de loop van de ochtend was het weg om de volgende avond gelijk als ik ging liggen weer te beginnen. Ik mocht heeeel veel loslaten. Nu komt het af en toe iets terug. Ik weet dan dat ik weer wat op te ruimen heb.

 57. Hallo,
  Sinds bijna 8 weken doe ik de MIR-methode op aanraden van mijn therapeut(die mij enorm geholpen heeft en nog…) Onlangs was ik voor bijna twee jaar out. Niet werken, geen sociale contacten, niets. Nu werk ik wel terug maar nog niet alles is verwerkt. Ik heb zo ongeveer alle klachten doorgemaakt die je opsomde maw een goede reiniging. Af en toe word ik wel agressief maar ook kribbig en verdrietig. Gelukkig gaat dit over na 1-2 weken. Waar ik het wel moeilijk mee heb is het loslaten. Vooral het loslaten van mijn vader, de levende dode. Hij wil geen contact meer, mede te danken aan mijn stiefmoeder. Sinds mijn moeder 32 jaar geleden overleden is, moesten we op eigen benen staan. Is me behoorlijk gelukt tot voor 2 jaar. Dan ben ik volledig gecrasht. Sinds veertien dagen ben ik woedend, teleurgesteld, verdrietig… in en op mijn vader. Stilletjes aan ebt dit gevoel nu wel weg, met dank aan de mir. Maar af en toe steekt het nog de kop op. Sinds vorige week is er wel al een soort rust over me heen gekomen. Ik moet leren vrede nemen met de situatie om het contact met mijn gestorven moeder weer te krijgen. Ondertussen ben ik een week thuis met een emotionele verkoudheid. Sinusit en stem kwijt. Blijkbaar zit alles nogal diep en moet ik de MIR-methode nog een poosje verder doen. Met dank aan de MIR-methode !

 58. Ik nies ook regelmatig spontaan, zonder verkoudheid of wat dan ook. Grappig dat dit voor loslaten staat. Dat is nog weleens een issue bij mij (ha ha). Fijn dat mijn lichaam hier dus spontaan aan meehelpt!
  wat zijn we het inzicht tussen lichaam en geest toch kwijt. Terwijl het zo interessant is.

 59. Goedemorgen Mireille.
  Heel typisch; mijn darmmeridiaan is mogelijk geblokkeerd geweest. Alle symptonen die daarop wijzen heb ik de afgelopen weken ondervonden. Ik ben dan ook maatregelen gaan nemen, en gaan loslaten. En…op een zeker moment dacht ik: hé ik nies weer. Ik nies normaal gesproken regelmatig zonder dat ik verkouden ben. Maar dat was een tijd geleden. Toen ik losliet niesde ik weer. Even dacht ik, dat ik verkouden had moeten worden. Ik voelde me heel moe en voelde me overspannen. De remedie kwam dus niet met een verkoudheid.
  Maar het is fijn om te weten dat het goed is als ik nies.

  • Beste Janny,
   Ja, en hoe super is het dat jouw lichaam moeheid creëert, zodat jij wel rust moet nemen! Goed gedaan lichaam, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 60. Hallo Mireille,
  Om te beginnen bedankt voor je mailtjes elke woensdag. Ik kijk daar telkens naar uit. Joepie wat het niezen betreft. De laatste tijd heb ik soms niesaanvallen zonder verkoudheid of allergie. Ik nies dan wel 3 of 4 keer na mekaar. Nu besef ik wat er dan gebeurt. Tijdens het mirren heb ik dat niet maar ik heb dan wel dikwijls kriebels aan mijn neus. Dat heeft dan wsl ook met de dikkedarm meridiaan te maken ? Ik herken mij een stukje in wat je daarover schrijft vooral wat die angst betreft maar in de andere dingen niet. Ik mir bijna 2 jaar nu, zonder een dag over te slaan. Voel mij daar goed bij.
  Nog eens bedankt
  Lieve groetjes
  An

 61. fijn om een stukje theorie te lezen.
  Als ik een migraine aanval heb, loop ik helemaal leeg en heb ik vaak niesbuien. Nu weet ik dat de dikkedarm meridiaan ermee te maken heeft.

  • Beste Helma,
   Ja, en daar geef je meteen een goede link aan, want hoofdpijn heeft veel met verdriet te maken. Dan is de longmeridiaan verstoord. Lees hierover ook het artikel over hoofdpijn: 69. De hoofdoorzaak van hoofdpijn. De longmeridiaan en dikke darmmeridiaan zijn elkaar’s ‘broer en zus’ in de Chinese geneeskunst. Laat je oud verdriet los, werk van de dikke darmmeridiaan, dan laat je de longmeridiaan weer stromen en lost de hoofdpijn weer een beetje op. Dus grote kans dat jouw migraine-aanvallen telkens wat minder gaan worden. Laat het me weten!
   Overigenes, weet je dat je met de MIR-Methode EHBO een aanval kunt onderbreken? Zodra je de eerste signalen voelt, meteen toepassen. Je kunt de EHBO onder andere op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite vinden, met uitleg in 4 uitgebreide video’s.
   Veel geluk en fijn te lezen dat jouw lichaam al zo goed zelf aan de slag gaat om los te laten!
   Groetjes, Mireille

 62. Hallo Mireille, Ja ik ben in de luxe dat ik veel mag niezen, voor mij voelt het nooit vervelend ik zeg dan tegen mezelf, goed zo Mariet. Bijzonder om te lezen wat het inhoud in het dikke darm meridiaan, veel herkenning in de emoties die je beschrijf. dankjewel Mireille.

 63. Beste Mireille,

  Leuk, dat artikel over niezen! Mijn man, die kan pas goed niezen! Hij doet dat niet vaak, maar soms krijgt hij een hele niesaanval. Hij kan dan tot wel vijftig keer achter elkaar een gigantische nies produceren. Wat zou daar dan de oorzaak van kunnen zijn? Ik herkende wel wat symptomen die je hierboven beschrijft. Hij is ook iemand die het liefste alles van tevoren weet en is bij nieuwe dingen vaak bij voorbaat al bang dat het niet gaat lukken/ zin heeft, etc. Hij heeft ook veel stress in zijn leven, en altijd veel gedachten in zijn hoofd. Maar… zoals zoveel mannen niet zo gecharmeerd van ‘zweverige’ toestanden. Maar hoe kan ik hem nou helpen? Of hoe kan hij zichzelf helpen? Alvast bedankt voor je antwoord hoor!

  • Beste Flower,
   Dat is meteen een van de lastigste dingen van mensen bewust maken: dat kan alleen als ze nieuwsgierig zijn. Je zou dit artikel over niezen kunnen uitprinten en laten slingeren in huis. Misschien dat hij het dan toevallig een keer leest. Onder de neus duwen werkt minder goed. Dan voelt het als opdringen. Overigens is de MIR-Methode helemaal niet zo zweverig als het lijkt, maar gebaseerd op natuurwetten. Ik werk aan het vinden van de wetenschappelijke onderzoeken om het uit te kunnen leggen. Komt nog! In ieder geval fijn dat je het bij je man herkent. Wat hem zou helpen, is serieus met hem praten over wat er mis kan gaan en daar alvast op vooruit lopend antwoorden op te bedenken. Dat geeft innerlijke rust. En verder helpt het ook als jij zelf de MIR-Methode doet. Door jouw veranderende energie en innerlijk, gaat hij meer ruimte voelen om zichzelf te ontwikkelen. Dus… gewoon doorgaan en vertrouwen hebben!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 64. Ja, momenteel ben ik snipverkouden.
  Ik heb gisteren een grote kom kippenbouillon gemaakt. Dat zou heel goed werken bij verkoudheid.
  En … vandaag op de bank en in bed lekker uitzieken met kopjes kruidenthee met citroen en honing en … kippenbouillon !
  Een verkoudheid bekijk ik ook zoals hier beschreven … maar die ‘bevestiging’ is heel fijn.
  Groetjes uit Brussel,
  Gerda

 65. Hoi Mireille,
  Wat leuk dat je dat zo over niezen schrijft. Zelf vind ik dat ook, een keer flink niezen lucht heerlijk op! Ook ik ben zo’n type van ‘de controle houden’ en alles moet perfect. Niezen is een snelle, effeciënte ontspanningsoefening, je laat even lekker alles los. Jarenlang heb ik ernstige hooikoorts gehad in de lente. Dat was wat teveel van het goede van niezen, doodmoe word je ervan, doodziek eigenlijk. Nu, na bijna 19 jaar hooikoorts, ben ik er bijna vanaf. Het heeft volgens mij inderdaad te maken met de controle loslaten, verandering toelaten, meer ‘in het moment’ leven. Op tijd inzien dat je je leven teveel op de automatische piloot leeft en dat er weer nieuwe, andere dingen ondernomen kunnen worden, zodat je weer uitgedaagd wordt!

 66. Hai Mireille,
  Ik ben al 4 maand aan het niezen, mijn. Slijmvliezen doen erg zeer, ik ben ang dat ik een allergie heb voor huisstofmijt. Ik kan heel moeilijk loslaten en heb te veel verzameld. Als kind had ik een gronische neusverstopping , dit is het tegenover gestelde. Er valt nog veel te verwerken, ben er een beetje veel moe van. Grtjes x

  • Beste Vera
   Eigenlijk weet jij zelf al hoe het zit. Je geeft namelijk aan dat je moeilijk los kunt laten wat je allemaal verzameld hebt. Als kind had je altijd een neus verstopping. Daar is het al begonnen met de verzameling. Ik Begrijp dat je heel erg moe bent. Het klinkt misschien gek maar door al het niezen is jou lichaam heel hart aan het werk om maar zo veel mogelijk op te ruimen. Ik wil je graag aan raden om veel water te drinken dat schoont ook lekker op. Heel veel succes en een dikke knuffel van mij Corrie Wouters
   MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 67. Gisteren zocht mijn vriend na jaren en jaren eindelijk weer eens wat kleding uit..een begin van grote hoeveelheden twee hele grote dozen met kleding en nog wat spullen mogen nu een andere bestemming krijgen.
  Hij moest veel niezen!! Misschien kan hij het nu eindelijk loslaten.
  De dozen staan nog in huis!

  • Beste Magda,
   Bij dit artikel zit een plaatje. Het is een plaatje van het gezicht. Als je kijkt onder de neus, dan zie je daar een lijn lopen. Dat is de dikke darmmeridiaan.
   Groetjes, Mireille

 68. Sinds enkele maanden nies ik dagelijks wel zo’n zes keer per dag. Dat heeft niets met een allergie te maken. Ik laat inderdaad steeds meer los en merk dat er veel verandert in mijn leven. Het geeft me veel vertrouwen in mijn toekomst en ik weet dat het loslaten van veel gewoonten heel hard nodig is.

 69. Hartelijk bedankt voor de goeie leerrijke info Mireille. Als mijn kinderen (een tweeling) in hun ogen wrijven dan moeten ze altijd niezen, is dat dan ook loslaten van iets 😉 Leuk dat zal ik zeker en vast aan iedereen doorgeven. Nogmaals dank je wel.

  • Beste Daniella,
   Ja, dat is zeker waar. Kinderen nemen ook veel energie op van hun omgeving. Wanneer ze niezen, laten ze dat weer los. Leuk om te weten, he!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.