Home » Artikelen » 160. Zomertijd, muggentijd! Wat kun je doen aan muggenjeuk?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

160. Zomertijd, muggentijd! Wat kun je doen aan muggenjeuk? — 154 reacties

 1. Snij een verse Citroën doormidden , wrijf even over beide armen , beetje op je kussen . Leg hem dan op het kastje naast je bed. Slaap lekker .

  • Beste Silvia,
   Als liefhebber van de Citroën DS-auto’s hoop ik toch dat je een citroen bedoelt! Zo’n doorgesneden auto… 🙂
   Dankjewel voor de tip! Lijkt me ook lekker ruiken.
   Groetjes, Mireille

 2. Enkele weken geleden heb ik een stukje van het Pieterpad gewandeld, vlak nadat het dagenlang had geregend. Ik kwam in een stuk bos waar ik tot mijn enkels wegzakte in de modder, maar links en rechts was alleen maar hoog water. Met als gevolg dat het er ook krioelde van de muggen en ik behoorlijk lek gestoken ben. Dankzij de MIR-Methode EHBO was ik echter weer snel vrij van jeuk. Ideaal, want zo hoef ik er nooit aan te denken om anti-jeuk zalf/olie/creme mee te nemen. Mijn handen heb ik altijd bij me.
  Jacqueline.

 3. Bij toeval heb ik jaren geleden ontdekt,omdat ik geen ander middel had,dat rode tijgerbalsem bij mij perfect helpt.Direct opsmeren en 5 seconden later is de jeuk weg en ‘smorgens geen zwelling of bult meer te zien.
  Groeten van mij,je bent ’n mens naar m’n hart.

 4. hallo Mireille,
  ik werk veel met kruiden en ik gebruik altijd een blaadje grote Weegbree(Plantago major L.): even kneuzen en op de prik wrijven. De jeuk is erg snel weg. Simpel, goedkoop en geen chemisch middel wat slecht is voor het milieu. Van dit kruidje kun je ook een zalfje maken. Verder helpt gewone schoonmaakazijn ook.
  groetjes,
  Leny

 5. Ik gebruik de mosquit, een apparaatje dat de bult warm maakt, zo’n 45 graden. De mug injecteert nl een eiwit en die kan niet tegen warmte. Bult en jeuk weg!

 6. Ook goede ervaringen met aloe vera gel! En inderdaad vooral niet krabben… Preventief ben ik nog het meest happy met onze klamboe, sinds de zachte winters en dus muggen in overvloed DE manier om lekker rustig door te slapen. Zonder de door Mireille zo beeldend beschreven muggenjacht in de nacht 🙂 Plus je hoeft geen mugjes meer om te brengen.

  Dank je Mireille voor wederom een boeiend artikel. Was altijd gewillig prik object voor muggen, ook heftige jeukreacties. Als kind al, weleens 80 beten op 1 vakantie… Laatste jaren kom ik emotioneel meer in balans en guess what… Ik word veel minder gestoken! En ook de jeuk is vaak minder. Nu emo opleving deze maand in de vorm van oude pijn opruimen/herbeleven en: veel meer jeuk. Er is net een hypothalamus disbalans bij me getest (die werkt samen met hypofyse) dus nu dankzij jou een mooie verklaring voor de extra jeuk en meer muggen aanvalletjes. Thanks & fijne (zoemloze) zomerdagen gewenst!

  • Beste Maya,
   Hee, boeiend dat bij jou die hypothalamus disbalans is gevonden. Die heeft inderdaad invloed op de hypofyse en werken samen. Mooi om het vanuit andere bronnen bevestigd te zien!
   Heb het goed! En jij ook een zoemloze zomer!
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo,

  Uitzuigen met een pompje (net als bij wespensteken) helpt ook prima na de steken van muggen of dazen. Zowel tegen de jeuk als tegen de bulten…

  Ook ik heb de ervaring dat je minder gestoken wordt als je lekkerder in je vel zit!

 8. Hallo, wat heel goed helpt is een koperen muntstuk een tijdje op de beet drukken, werkt super, ik reageer altijd met grote zwelling en het koper houdt dit tegen, wel direct doen, soms plak ik het muntstuk met stukje kleefband op de beet 🙂 Carine

 9. Ik smeer er eerste hulp zalf op, een tea tree product van Chi dat bij veel problemen helpt. Werkt direct tegen de jeuk.

 10. Dag Mireille en allemaal,
  Tot mijn 30e lustten de muggen mij niet. In de kraamweek van mijn 2e kind ging ik ’s avonds buiten zitten en binnen een1/2 uur was ik van top tot teen lek gestoken. Heb de hele nacht op gezeten met een fles azijn naast me… Later leerde ik dat het blad van de hemelse sleutel (cedum) heel goed tegen insektenjeuk werkt. We hadden altijd wat planten bij ons huis staan en de kinderen renden ernaar toe wanneer ze gestoken waren en kneusden een blad en smeerde dat op de beet! Werkt uitstekend!
  Rescuegel ook goed (idd van Bachbloesems)
  Wat ik de laatste tijd probeer is om een deal met de muggen te sluiten.
  Ik zeg dat ik begrijp dat ze wat nodig hebben en vraag om b.v alleen in mijn arm te bijten en dan te gaan. 2x helemaal niets gedaan!!!
  Ik geloof oprecht je met alle dieren, hoe klein ook contact kunt maken en het leven van allemaal leuker. Een mug wil ook leven… (zonder een olifant te worden)
  Dankjewel Mireille! En groetjes van Iny!
  (Ben trouwens erg blij met je Schilderij!

 11. Hallo,

  Ik gebruik na insectenbeten een homeopathisch middels: Ledum. Dit heb je in verschillende decimale verwrijvingen, maar voor mij helpt C30 het beste. Omdat dit niet zo gangbaar is adviseer ik hierbij Ledum D30.
  Het beste is gelijk bij jeuk/zwelling een korrel in te nemen en drie uur later weer een. Zodra er verbetering optreedt stop je. Wanneer de jeuk/zwelling aanhoudt neem je nog een korrel. Ga niet te lang door. Vaak is een beetje resultaat al genoeg om het helingsproces in gang te zetten.
  Bij kinderen onder de vier jaar los je de korrel op in een bodempje afgekoeld gekookt water. Geef de kleine elk uur een theelepeltje van de oplossing.
  Ik gebruik deze methode al jaren en kortgeleden heb ik het middel gebruikt bij de ‘steek’ van een processierups en het resultaat was verbluffend.

  Hartelijke groet,

  Geertje

 12. Sinds ik bijna geen suiker meer eet, heb ik veel minder last van muggenbeten. Als ik een insektenbeet heb, smeer ik er onmiddellijk Himalaya 29°N – 81°E van Cîme op. Niet krabben, onmiddellijk smeren. Dat helpt zeer goed. De balsem is natuurlijk en ook bruikbaar bij blauwe plekken, spierpijn, lichte verzwikkingen, ontstekingen. Het is ook een ideale voetbalsem. En dat allemaal in 1 tube!

  • Beste Ilse,
   Hee, dat zou er dan misschien toch op kunnen wijzen dat de zoetigheid in het bloed een reden is om je op te zoeken voor muggen? Volgens wetenschappers is dat niet zo, maar als ik dan jouw bericht lees… interessant! En ik ben blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 13. Ik gebruik in de zomerperiode altijd Apis mellifica D30 van VSM. Het helpt om de klachten van een muggensteek te verlichten. De bulten worden minder heftig. Verder ben ik dit jaar begonnen met het slikken van vit B complex (voor mij sowieso niet verkeerd omdat ik geen vlees en vis eet) en knflooktabletten. Deze 2 laatsten zouden de geur van je bloed moeten veranderen zodat je minder gewild bent door insecten.

  • Hallo ,
   vanmorgen was ik in de bossen en het viel mij op dat ik minder last had van de vele zoemende insekten rondom mij , nu werk ik heel hard aan mezelf en doe verschillende dingen , de MIR-Methode al een ganse tijd maar ook affirmaties over angsten loslaten , tai-chi enz.Daardoor kan ik eigenlijk nooit echt zeggen vanwaar mijn verbeteringen nu komen of van wat ik nu eigenlijk het meest evolueer.Ik denk graag van alles een beetje.Zelf denk ik ivm de muggen dat het inderdaad minder angsten zijn en de knoflookpillen , die neem ik namelijk ook.

 14. Ik doe kokosolie op de muggenbeet, dan trekt het heel snel weg en ook de jeuk is zo verdwenen. Ook smeer ik tegenwoordig preventief kokosolie met een druppeltje lavendelolie erdoor..

 15. Hallo Mireille, tegen jeuk, wespensteken en zelfs waterpokkenjeuk bij mijn kleinkinderen, gebruik ik al jaren theranal zalf. Ik ben namelijk allergisch voor wespensteken, maar heb gaandeweg ook deze zalf voor ander jeuksoorten ontdekt. Mijn hele familie gebruikt dit nu. Het werkt anti jeuk, antizwelling en verminderd pijn. Het is een aambeien zalf, maar werkt fantastisch tegen jeuk en zwelling. Ik durf nu ook gewoon buiten te fietsen, met mijn tube bij me. Vrindelijke groet Nelleke

 16. Wat een collega distribiteur YOUNG LIVING Essential Oils van mij gebruikt is puur natuur en ze heeft geen last meer van muggen in de tent/caravan en ook in huis dus niet meer!
  De olien die hier gebruik zijn zijn de Essential Oils van YOUNG LIVING.
  Vul een sprayflesje van 240 ml. met water en voeg er de volgende etherische olie aan toe:
  10 druppels Thieves
  10 druppels Lavender
  10 druppels Purification
  10 druppels Pepermint
  30 dr. neutrale draagolie (om de olie te mengen)
  Vul aan met water!

  Ik ben zo vrij geweest om dit succes recept te plaatsen.

  Veel succes

 17. Christiane Beerlandt zegt hierover (samengevat): Je houdt jezelf wat passief, je steekt je nek niet uit, je ziet jezelf als minderwaardig en weigert werkelijk op aarde in te dalen in je lichaam. Je neemt niet echt deel aan het volle, aardse leven, je neemt geen verantwoordelijkheid voor jezelf en je gelooft er niet in, je voelt je koud en leeg hier op aarde. De oplossing: besef dat je BENT, wees krachtdadig, aanwezig in je lichaam. Open je ogen en neem vreugdevol deel aan het leven. Erken je krachten als mens, vlucht niet meer weg van je lichaam in de droom of in de geest.
  Zo, ga er maar aan staan 🙂 Azaron helpt mij wel en Deet, wat in de kruiidvat muggenolie zit. Daar spuit ik mezelf en mijn kussen en dekbed mee in (citroengeur) voordat ik ga slapen.

  • Pfieuw, ga er maar aan staan, als je dat niet meegekregen hebt!
   Dat is voor veel mensen niet haalbaar om tegen zichzelf te zeggen.
   Mirren zal helpen maar daar beginnen veel mensen niet aan. Of ze zijn er onbekend mee.
   Daarnaast is een fysieke methode (net als de MIR-Methode natuurlijk) om heel basaal je zélfgevoel en zelfvertrouwen te verbeteren. Sinds kort heb ik via een cursus kennis gemaakt met deze (neurologisch onderbouwde) methode en ik moet zeggen ik zie fantastische dingen gebeuren bij mensen!! MNRI = Masgutova Neuro-sensory-motor Reflex Integration. Ik kan het iedereen aanraden. http://www.masgutovamethode.nl

 18. Wat een fijn artikel Mireille. En precies op het goede moment. Ik heb een zoontje van 9 die al meer dan een week snel boos is en veel aan het huilen is. Hij wil ook weer graag dat we naast hem gaan liggen bij het inslapen. En hij wordt ook elke nacht gebeten door insecten. Ik smeer vooraf lavendelolie op zijn armen, benen en wangen maar dit helpt niet. We gaan morgen op vakantie naar Denemarken, allemaal leuke dingen: kamperen in onze nieuwe tent, vissen met papa, naar Legoland, snorkelen enz.
  Na dit artikel begrijp ik pas dat hij het spannend vind, en zijn hypofyse verstoord is. Wat fijn, ik vond het zo lastig om hem te begrijpen en goed op hem te reageren. Dit artikel is een eyeopener. Dank je wel! Liefs Nynke

  • Beste Nynke,
   Wat fijn om te lezen dat je zo’n mooi inzicht kreeg! Blij om! Misschien een idee om eens wat plaatjes van Legoland op internet te gaan kijken? Hoop dat de insecten hem weer gauw met rust gaan laten! Fijne vakantie!
   Groetjes, Mireille

 19. Goedemorgen, ik ben heel blij dat de muggen mijn lichaam niet meer zo interessant vinden.
  In het verleden werd ik lek geprikt, dat is gelukkig over. Ze zijn wel om mij heen , maar steken mij niet meer.
  Het kan zijn dat mijn hormoonhuishouding is veranderd , of toch de invloed van de MIR-Methode ! maar ik ben er wel blij mee.
  Hebben meerder mensen dit ervaren dat na een bepaalde leeftijd het patroon van de muggen daar invloed op heeft? Daar ben ik toch wel benieuwd naar. Misschien vinden ze een transpiratie luchtje wel aantrekkelijk , Ik niet !
  Groetjes Riek

 20. Hallo, ik gebruik Aloë Vera gel. Kan trouwens gebruikt worden voor alle soorten jeuk, zoals bv. brandnetels, eczeem,… Verzorgt ook (brand)wondjes, zonnebrand, …. Goed om in huis te hebben.

 21. Binnenkant bananeschil (ik schrijf met opzet zonder n omdat het de schil is van slechts één banaan) er op wrijven helpt tegen de jeuk dus het krabben/wrijven.
  Lavandel hielp bij mij niet om muggen weg te houden; zelfs Picksan 100% natuurlijk hielp niet. Wel een chemisch middeltje maar daar stop ik mee, zie hieronder.
  Tip: natuurlijk middel bij ahealthylife van de site van Juglen Zwaan. Weet niet of het helpt maar heb het besteld.
  Interessant om te lezen over emoties. Ben hsp-er: prikkels van buitenaf :-)Deze zijn wel erg letterlijk!

  • Beste Hendrik,
   Ja, hahahaha, prikkels van buitenaf! Wie weet heeft dat ook nog een betekenis! Leuke woordspeling, dankjewel voor de smile die je veroozaakte bij mij!
   Groetjes, Mireille

 22. Goedemorgen,
  Ik ben paar maanden geleden begonnen met het slikken van Biergist
  (B1,B2,B3) Normaal wordt ik altijd gestoken en heb daarna een hevige reactie van de steek. Afgelopen zaterdag is het voor mijn bewezen dat het bij mij werkt. Tot ’s avonds laat buiten gezeten met vrienden maar geen enkele mug kwam naar mij. Ik denk dat ze mij niet meer lekker vinden ruiken. Want een feit is dat ze op de reuk afgaan.
  (Ook kunnen ze niet tegen tocht of een ventilator)

 23. Hallo,
  Wij gebruiken al jaren tijgerbalsem.Diverse jaren in azie gewoond waar wij de tip kregen De rode of de witte variant het maakt niet uit welke, beste oplossing!

 24. Hoi, zelf heb ik sinds kort Moringa olie dazenbult binnen 5 minuten weg dus ik verwacht ook wel werking bij muggen steken, om op afstand te houden zijn lavendel en teatreeoil super.Misschien doet dat Moringa olie ook maar dat ben ik nog uit aan het testen.
  En hoe beter in balans met oa MIR methode houd ze bij je weg of minder heftige reacties.
  Alle Goeds, Fijne Zomer Allemaal

 25. Bij een muggenbult goudsbloemzalf erop smeren…jeukt verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.
  Normaal word ik ieder jaar lek gestoken, als ik geen extra vitamine B gebruik in de muggenperiode. Dit jaar heb ik dat voor het eerst niet gedaan en ben pas 1 keer gestoken…dat is het waarschijnlijk nu de MIR methode die mij geholpen heeft! Dankjewel

 26. azijn werkt bij mij al jaren voor alle insecten beten en het kost amper wat.heb al een fles azijn voor 45 ct.goed deppen op de insectenbeet en in laten trekken prikt wel maar de jeuk gaat er mee weg.ook citroen geur kunnen ze niet tegen

 27. Dit jaar heb ik erg veel muggenbulten, maar gelukkig heb ik van mijn dochter, die herboriste is, een potje brandnetelzalf gekregen. Dat helpt goed tegen de jeuk.

 28. Bij mij helpt bijna niks. Ik wordt gemakkelijk gestoken. Als ik het voel en direct de MIR EHBO doe, is de reactie minimaal. Vaak heb ik het echter niet door, maar nu heb ik een combinatie gevonden die lijkt te helpen. Ik doe een paar korreltjes Apis in een half glas water. Dit is een homeopathisch middel wat kan helpen bij steken waar je een zwelling van krijgt. Ik drink dan gedurende de dag elke keer een slokje. Ik smeer ook nog en doe met pepermuntolie of tocotholin spierbalsem.
  Ik denk dat ik de zomer zo wel doorkom. (Eindelijk 🙂 )

 29. Homeopathische korreltjes Ledum zorgen dat de muggen ver bij me uit de buurt blijven. Helaas alleen op recept via de homeopaat te krijgen, want de korrels, die je als zelfzorgmiddel koopt, hebben een andere verdunning en werken niet. Celzout 8 zowel ter voorkoming van muggenbeten (3 maal daags 2 tabletjes) als ter verlichting na het steken (iedere 10 min een tabletje, tot de jeuk weg is). Inderdaad doen teatree olie, lavendelolie en eucalyptusolie wonderen. Citroenplanten, lavendelplanten voor je open raam om de muggen weg te houden. En zorg vooral dat al het water rond je huis weg is. Gietertjes, kuiltjes, bloempotten met een bodempje water zijn zeer aantrekkelijk voor de mug om eitjes in te leggen.

 30. Goedemorgen, als ik gestoken ben door een mug doe ik er tegen de jeuk rescuegel op of vicks vaporub. Dat helft echt tegen de jeuk!

  • Preventief: vitamine B supplement slikken. Dus de combi van de vitamine B. Ik meen me te herinneren dat dat preventief werkt.

   • beter niet alle b-vitamines in combi, want b6 is schadelijk bij teveel. Ik ben er nog niet achter of je dan b12 of b1 moet hebben. Laatst las ik dat het om b1 gaat, maar dat je echt heel veel moet slikken en dan voor je omgeving ook erg gaat stinken…

 31. Ik gebruik Prrrikweggel (homeopathisch middel van VSM) Dit helpt vrij goed tegen de jeuk. En ik heb ontdekt dat het ook goed helpt om muggen op afstand te houden,als ik t op meerdere plekken op mijn lichaam smeer. Daar ben ik erg blij mee en het is “vrij natuurlijk ” en ” relatief goedkoop”(€9-10), omdat je er vrij lang mee doet (het smeer erg dun uit).Bedankt voor t verhelderende artikel en fijne (prikvrije) zomerdagen gewenst.

  • Beste Tami,
   Dat is dan een idee als je ’s avonds nog buiten wilt zitten… Om er eerst wat van op je voeten/kuiten te smeren. Het lijkt wel alsof ze meestal onder de tafel zitten, ha ha!
   Groetjes, en jij ook fijne zomerdagen!
   Mireille

  • Ik heb exact dezelfde ervaringen met Prrrikweg. Heb onlangs wat anders geprobeerd, eigenlijk gewoon omdat ik al járen met die tube Prrrrikweg rondsjouw, maar heb toch snel weer mijn kleverige tube opgezocht.

 32. Wat ik een heel goed middel vind is lavendelolie ,essentiële .een paar druppels bij je kussen.en weg blijven ze.of en bij het rolgordijn een paar druppels zodat muggen niet zo snel naar binnen komen.

  • Beste Angelieke,
   Ja, iets naast je kussen smeren is natuurlijk ook een heel goed idee. Op afstand houden is nog prettiger dan de jeuk te moeten stillen!
   Dank voor de tip!
   Groetjes, Mireille

 33. Voor jeukende muggensteken, helpt Chinese Tijgerbalsem. Geurt nogal sterk, maar de geur is niet onaangenaam, en het helpt echt vlug.

 34. Lichaamspoeder van Dr.hauschka werkt ook heel goed tegen de jeuk van muggen bulten!! Zowiezo een wondermiddel. Het is een natuurlijk pleister en heelt bijv bij wondjes, koortslip, babybillen, tepelkloven en werkt dus ook jeuk stillend.

  • Hai Monique,
   Oh, dat zullen jonge moeders ook fijn vinden om te weten, dat het helpt bij schrale babybilletjes! Dankjewel voor de tip!
   Groetjes, Mireille

 35. Ja ik word zeker minder gestoken door muggen,sinds de MIR-Methode.Maar hoe zit het eigenlijk met brandnetels en andere planten in mijn volkstuin?Ik zit nogal eens onder de blaasje van brandnetels
  Is hier ook een verklaring voor?

  Groetjes, Doreen

  • Beste Doreen,
   Wat een boeiende vraag! Daar heb ik nog geen antwoord op. Ik zal er eens op gaan letten en tests uitvoeren. Is er niet iets over te vinden in een van de boeken van Christiane Beerlandt? Wie van jullie heeft zo’n boek in huis?
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel Mireille! Ben benieuwd!Het boek zal ik es in kijken in de bibliotheek. Tuurlijk lees ik graag je onderzoekje eventueel.

    hartelijks,Doreen!

  • als je in aanraking met brandnetels bent geweest staat er ook meestal de weegbree in de buurt, even de bladen kneuzen en dat op de bultjes doen, ook azijn helpt bij jeuk

   • Dank je wel . Het was mij bekend! Aardig hoor! Mij gaat het vooral om de oorzaak achter de kwaal.

    Hartelijke groet Doreen

 36. Tegen muggensteken helpt tea tree olie heel goed. Van Chi hebben ze ook de spray waar ook nog lavendelolie in zit . Die spray is de eerste hulp in een flesje voor bv puistjes, maar ook schaafplekjes, wondjes etc.
  Van chi is er nu ook de roller: na de beet.
  Maar eigen,ijk heb je met de spray van chi , of gewoon de olie altijd je ehbo flesje bij je .

  • Ook ik heb die ervaring met tea tree olie: de pure olie helpt bij insectenbeten, maar ook bij jeuk met andere oorzaak. Als je huid maar niet kapot is. Een klein druppeltje is al genoeg. Verder is het sowieso mijn EHBO middel bij uitstek. Als ik bijvoorbeeld keelpijn voel opkomen, dan gorgel ik regelmatig met een paar druppels opgelost in een bodempje water. En ook mijn tandvleesontsteking is verdwenen na spoelen met die oplossing… mijn tandarts heeft er zelfs een aantekening van gemaakt. Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Goed middel, die tea tree. Dan wèl de biologische bij voorkeur, zeker als je er je mond mee spoelt!

 37. Ik heb geen of nog klein stukje hypofyse na operatie hypofysetumor. Ik krijg medicatie die de stoffen vervangen die normaal de hypofyse aanmaakt. ik vraag mij af of ik stap 6 over moet slaan , ivm dit medicijngebruik?

  De muggen lusten mij graag en krijg soms heftige reactie na een beet grote rode schijven met veel jeuk

  • Beste Helma,
   Stap 6 kun je altijd doen, ook als dat specifieke orgaan geheel of gedeeltelijk weg is. Dat geldt ook voor mensen die deels hun schildklier missen. Het lichaam werkt er dan hard aan om het evenwicht dat uit balans is geraakt weer enigszins terug te krijgen. Het lichaam is heel vindingrijk en kan vanuit andere bronnen dezelfde hormonen aanmaken. Het houdt ook altijd rekeningen met medicijnen, omdat je onbewuste altijd uit is op overleven en nooit iets teweeg zal brengen dat tegen je gezondheid zou ingaan.
   Dus gewoon doen en veel geluk! Ook in de hoop dat je dan minder vaak gestoken wordt! Houd het in de gaten, ik ben benieuwd!
   Groetjes, Mireille

 38. Hoi Mireille,

  Het klopt helemaal! Iedereen in mijn omgeving wordt lek gestoken, terwijl voorheen ik altijd het slachtoffer was.
  Dank je wel voor iedere week nieuwe tips, fijne vakantie en zonnige groeten uit Veldhoven.
  Anita.

 39. Zelf heb ik zelden muggenbeten en als er al een mij steekt is de jeuk minimaal. Ik was er van overtuigd dat het komt doordat ik geen dierlijke producten eet. Het zal de samenstelling van mijn bloed zeker beinvloeden. Dat de werking van de hypofyse ook een invloed heeft vind ik een zeer waardevol gegeven. Weer een reden om de MIR-Methode uit te leggen aan kennissen. Want ik ben er van overtuigd dat net zoals de zaadjes van de madeliefjes overal vallen, ze toch maar op bepaalde plekken weelderig bloeien. Dat komt door dat de omstandigheden slechts op bepaalde plekken gunstig zijn. Bedankt Mireille.

 40. Het beste en puur natuurlijke middel is : honing er op smeren . Plakt een beetje , dat wel. Maar je kan er bijv een pleister overheen plakken . Moeder Natuur zorgt altijd voor ons, wordt je bijv door een bij gestoken dan is de bijenhoning een perfekte remedie.

  • Inderdaad. Honing is het enige beste middel wat helpt. Al tientallen jaren zweren we bij de Honingcreme van de Traay! Het prikt even 10 minuten ( door de suiker) , daarna geen last meer.

 41. In de homeopatische behandeling bij mens en dier, zie je dat de heel gevoelige mensen en dieren en zich moeilijk af kunnen schermen, te veel prikkels van de buitenwereld binnenkrijgen. Ze zijn meestal gevoeliger voor de letterlijke prikkels van muggen, vlooien, luizen en teken. De MIR-methode ondersteunt dus prachtig bij het weerbaarder worden.
  En praktisch gezien is HyperCal tinctuur superfijn (tinctuur van Hypericum en Calendula).

  • Beste Marianne,
   Hee, interessant om dat vanuit de homeopathie te weten. Dankjewel! Zijn die tincturen ook vrij verkrijgbaar?
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,

    Ja zeker. Als je ‘Hypercal’ intikt op Google vind je het. Super bij alle wonden! Bij open wonden wel verdunnen 10 druppels op ca 3 cm water. Voor mens en dier. Denk ook aan kinderen met valwonden. Het verzacht de pijn onmiddellijk en zorgt voor snel natuurlijk herstel.

    Groetjes,
    Marianne

    • Hallo Marianne,

     Wat bedoel je met 3 cm water? Is dat 3 cm in een glas of 3 cm in een zwembad? ;-))
     Of bedoel je misschien 3 cl?
     Ben benieuwd.

     Groetjes,
     Arno

 42. Goedemorgen, wat een fijn bericht. Ik heb altijd wel geweten dat er een link was tussen insectenbeten en je emoties, maar ik wist nooit precies hoe het zat.

  Dankjewel voor deze informatie!!

  Liefs Joyce

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.