28. Verlegenheid zit als stickers op je mond!

Verlegenheid is iets wat we allemaal wel kennen. Je wilt iets zeggen, maar je voelt angst en houdt je mond of loopt weg. De angst om uitgelachen of afgewezen te worden is te groot. Het kan een verlammende werking op je hebben en ervoor zorgen dat je in een isolement komt. Het is extra vervelend als je er bij bloost. Dan is het ook nog zichtbaar voor anderen dat je je verlegen of ongemakkelijk voelt.
Mensen die zich verlegen voelen, gaan meestal in een spiraal omlaag. Dat betekent dat je verlegenheid sterker wordt, je je meer gaat terugtrekken en het kringetje om je heen steeds kleiner wordt. Soms ontstaat er zelfs een sociale fobie: agorafobie, waardoor je je huis niet meer uit durft.

Christine uit België, die de MIR-Methode deed, voelde zich langzaamaan vrij worden van deze fobie en durfde haar huis weer uit:
“Het immense verdriet is gestopt en ik kan nu terug normaal onder de mensen komen (ik had agorafobie).”

Singles missen hun onbevangenheid

Mensen die alleenstaand zijn, maar graag een partner zouden willen, durven na de zoveelste afwijzing niet weer iemand aan te spreken. De onbevangenheid om iemand aan te spreken, is stukje bij beetje verloren gegaan. Elke keer dat je je neus stootte, kreeg je weer een denkbeeldige sticker op je mond. Je vrijheid om te spreken, werd steeds meer dicht geplakt.

Stickers op je mond

Het krijgen van onprettig commentaar, is als stickers op je mond. Elke keer dat iemand iets naars zegt, komt er weer een sticker bij: “Oh, spuit elf heeft ook wat te zeggen.” Of “Je mag alleen je mond open doen als je iets zinnigs te zeggen hebt.” Het kan ook non-verbaal zijn: altijd als er volwassenen op bezoek kwamen, werd je als kind naar boven gestuurd; je mocht niet meepraten. Op het schoolplein spelen vele kleine, maar intense taferelen af, die jou het gevoel geven dat je stomme dingen doet, waar je op afgestraft kunt worden. Buiten sluiten is daarbij de zwaarste straf. Kinderen kunnen keihard naar elkaar zijn.

Je zit vooral jezelf in de weg

Je bent echter zelf je ergste vijand. Jij blijft je al die gebeurtenissen herinneren en maakt ze groter dan ze waren. Al die herinneringen komen weer omhoog zodra je uit je schulp wilt kruipen. Voordat je ook maar 1 stap hebt gezet, houd je jezelf al tegen met remmende gedachtes: “Wat als hij me niet leuk vindt?” “Wat als ze me uitlachen?” “Wat als ik ga stotteren?” “Wat als ik ga blozen?” “Ze zullen wel vinden dat ik…” De waarheid is dat mensen helemaal niet zoveel vinden en vooral met zichzelf bezig zijn! Mensen geven je elke keer een nieuwe kans en reageren op jou. Zet jij de eerste stap vol zelfvertrouwen, dan zullen mensen dáár op reageren. Zet jij de eerste stap vanuit angst en minderwaardigheid, dan zullen mensen dáár op reageren.

MIR-Methode haalt de stickers er weer vanaf

Al die momenten, al die kwetsingen, nare woorden en ervaringen die jou in je schulp deden kruipen, worden stukje bij beetje afgepeld. Door het doen van de MIR-Methode haal je sticker voor sticker weer van je mond af en ga je je weer vrij en onbevangen voelen. Je komt weer in beweging, met je lichaam, je hart en met je mond. Het geheim daarin zit in alle stappen!

Stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’ maakt dat vele chemische processen in je lichaam weer gaan functioneren, waaronder je spierspanning. Voel je dat je spieren sterker worden, dan steunt dat je zelfvertrouwen. Je kunt weer rechter op staan, maar voelt je ook sterker.

Stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’. Het afvoeren van toxische afvalstoffen is niet het enige dat bij deze stap gebeurt. Het gaat om de ‘belasting’ en als het daarbij gaat om ‘toxische gedachtes’ dan worden die ook afgevoerd! Dat maakt dat je langzaamaan prettigere, positievere gedachtes krijgt die jou ondersteunen.

Stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. Het zal duidelijk zijn dat wanneer je je losmaakt van het systeem van je vader en moeder, jij zelf vrijer zult zijn en meer in je eigen kracht kunt gaan staan.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’. Blozen is iets wat veel mensen kennen en wordt onder andere veroorzaakt door een geblokkeerde levermeridiaan. Met stap 4 laat je die meridiaan weer stromen. Een geblokkeerde levermeridiaan veroorzaakt een negatief zelfbeeld, je snel schamen en blozen. Je verlegenheid kan dus iets technisch zijn! en dus ook opgelost worden.

Stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je je niet krachtig van binnen voelt, waardoor je sneller genegen bent tot negatieve gedachtes. Voorbeelden daarvan zijn lithium, wat veel voorgeschreven wordt in de psychiatrie. Tekort aan serotonine of oxytocine kan echter ook je verlegenheid versterken.

Stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’. Verschillende organen en klieren van het hormoonstelsel hebben invloed op je zelfvertrouwen. De alvleesklier (pancreas) is daar een voorbeeld van. Die bevindt zich aan de onderkant van je ribben en is ongeveer zo groot als een banaan. Als deze klier verstoord is, dan heeft dat indirect effect op je zelfvertrouwen.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’. Deze is overduidelijk: daar waar je Veiligheid, Zekerheid, Zelfvertrouwen mist, ga je die met stap 7 weer aanvullen.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Chakra 3 is met name van belang voor je Zelfkracht, voor het manifesteren en het naar buiten brengen van jezelf. Maak je die sterker, dan groeit je zelfvertrouwen.

Stap 9 ‘Missie verduidelijken’. Naarmate voor jou duidelijker wordt waar je talenten liggen en wat jij komt brengen in de wereld, groeit er van binnenuit een enorme kracht die jou vleugels geven.

Kortom, geef jezelf elke dag een herkansing en schud je verlegenheid van je af!

Hoe zit dat bij jou? Merk je al dat je minder verlegen bent geworden door de MIR-Methode? Laat het ons hieronder weten. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens je toe dat je je weer net zo onbevangen gaat voelen als een vrij kind!

Mireille Mettes
11 december 2013

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

28. Verlegenheid zit als stickers op je mond! — 18 reacties

 1. Beste Mireille ,
  al enige tijd komt er steeds weer de gedachte dat ik beter nog eens de MIR methode zou doen . Ik ben nl kapster en door de chemicalien is mijn lever verzadigd. Nu krijg ik nog eens de bevestiging 🙂 .
  Ook om mijn missie te verduidelijken , want ik voel dat deze job mij niet zo goed meer ligt ….. starten dus en uitkijken naar uw boek 🙂

  HARTelijk , Claude

 2. Hallo. Voel me soms wel wat meer spontaan worden maar blozen kan ik nog als debeste. Groetjes willemien

 3. wat een herkenning….ik ben nog niet helemaal zekerder geworden,maar voel wel dat dat komen gaat 🙂
  en blozen doe ik ook nog,dat merkte ik afgelopen dinsdagavond toen ik tijdens de ouderbijeenkomst over pubers met autisme mezelf voor moest stellen en later toen ik wat dingen over mijn dochter moest vertellen…voelde me er wel een beetje ongemakkelijk bij…..
  hopelijk gaat dat nog over,zou fijn zijn als ik zonder blozen gewoon kan zeggen wat ik wil,of als ik ergens antwoord op moet geven.en ook dat ik dát kan en mag zeggen wat er gezegd MOET worden in bepaalde situaties,bv als mensen vinden dat zij beter zijn dan ik.maar goed,dat gaat waarschijnlijk nog wel een poosje duren voor ik zover ben.als je altijd gepest bent geweest en geen fijne jeugd hebt gehad en zelfs als volwassene gepest bent,ben je er niet zomaar vanaf.net zoals mijn zelfvertrouwen moet groeien en het vertrouwen in anderen

 4. Dank je wel voor dit artikel. Wat een hoopvolle gedachte dat dat schaamrood ooit mijn kaken mag verlaten want dit heeft mij altijd erg belemmerd in mijn leven. Met name bij communicatie en mijzelf laten zien. Met zo’n boei kruip je maar wat graag in je schulp. En het gevoel dat je altijd “schuldig” lijkt te zijn wanneer er iets aan de hand is…puur door dat roodgloeiende hoofd. Voel ik me echt ellendig door! Ik ben pas begonnen maar ik ga je zeker op de hoogte houden wat de MIR-Methode voor mij doet. Ik geloof erin! Bedankt voor het ontwikkelen en dat je deze schitterende methode met ons deelt. Voor nu, nog een warme groet/gloed;-) van Astrid

 5. Sinds ik de MIR methode 5/6 weken geleden begon,kreeg ik een week of 3 geleden een enorme jeuk aan mijn linker onderarm…zo erg dat ik bijna constant moest wrijven en krabben.Nu is 1 van de moedervlekken kleiner geworden en ingedroogd…iets verderop zag ik vanochtend een vreemd plekje. Ik ga nu naar de huisarts om de huid te laten checken op evt. een begin van huidkanker…

  Bij mij heeft nr.3 Vader loskoppelen in snel tempo processen veranderd in mezelf. Patronen zijn genezen, pijnlijk is wel dat ik een hele dierbare jeugdvriend, waarmee ik al mijn hele leven verschillende relatievormen heb gehad, en nu inmiddels weer 3 jaar een vrije relatie had, lijk te gaan verliezen. Ik wil niets liever dan met hem de diepte in. Het lijkt erop dat hij almaar op gevoelens stuit die hij, zoals hij zelf zegt, niet kan/wil delen. Hij trekt zich terug en laat mij nu achter met veel vraagtekens.. Pijnlijk als je hartsvriend je buiten sluit,ook na al die jaren.

  Ik weet dat zijn moeder een behoorlijke harde vrouw was en er veel ruzie was in het gezin. Zij had de broek aan en sloot haar man(zijn vader) geregeld buiten. Mijn jeugdvriend heeft altijd speciale gevoelens voor mij gekoesterd t.a.v. het feit dat hij mij altijd lief vond en ik graag iets voor anderen doe….Evengoed lijkt de onschuld verdwenen. Ik hoop dat hij mij t.z.t. kan toelaten in zijn hart….Hartegroet, Lea

 6. Lieve Mireille
  Wat ben ik toch blij met de MIR-Methode. Het heeft me zo veel sterker en krachtiger gemaakt. Voor het eerst krijg ik steeds meer vertrouwen in mezelf en komen er zoveel goede handreikingen op mijn pad. Hartelijk dank hiervoor en voor alle thema emails het is net of ze op de juiste tijd komen.
  Liefs, xxx

 7. Dankjewel voor jullie fijne reacties en jullie vaak dappere houding om een verandering in je leven aan te brengen! Ik ben erg blij dat de MIR-Methode jullie daarbij kan steunen!
  Hartelijke groetjes,
  Mireille Mettes

 8. Bij mij werkt het net omgekeerd. Hoe meer onzeker ik wordt. hoe groter de mond die ik openzet. En dan ook nog vreselijk stomme dingen zeg en anderen soms waarschijnlijk door die stomme opmerkingen beledig. En dan begint ook de spiraal naar beneden. Ik vind mezelf dan niets meer waard, en waarschijnlijk om dat in het openbaar te compenseren laat ik nog veel meer van me horen. Ik neem me steeds voor om het niet te doen. Maar hoe banger ik voor mensen ben, en ik ben bang voor veel verschillende mensen, hoe stommer de uitspraken die ik doe. Gewoon overleggen en redelijk kunnen nadenken is op die momenten niet meer voor mij weggelegd. Ik ben me nu bewust terug aan het trekken uit al mijn openbare bemoeienissen, omdat ik mijn eigen stomme optreden in het openbaar wil voorkomen.

  • Hai Lidwina,

   Laat de MIR-Methode z’n werk voor je doen, zodat je meer zelfvertrouwen van binnen gaan voelen. Dan is het snelle reageren vanuit een soort verdediging niet meer zo hard nodig. Veel sterkte met deze periode en vertrouw erop dat je kunt veranderen!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 9. Afgelopen weekend bij open circles en nu al weer een blog, goed hoor Mireille, veel energie door de MIR-Methode en open circles

 10. Deze mail komt het juiste moment binnen. Ik zit hevig in de knoei met upc en mijn telefonische aansluiting, vind mijzelf dom en zeer onkundig en ik durf er even niet aan te denken dat ik alweer om hulp moet vragen. Nooit meer aan de MIR-Methode gedacht tot voor kort en wat werkt dat toch ongelofelijk snel en goed. Hoort zegt het voort. Ik ga nu hulp vragen zonder blozen of een gevoel van een klein sufferdje te zijn. Bedankt hoor en heel veel liefs.

 11. Wat heb je dit weer treffend verwoord! Tranen gelaten vanwege de herkenbaarheid, het verdriet en de frustratie die ik voel als je het hebt over stickers op mijn mond. Ik ben al jaren bezig met het afpellen van die stickers en jemig wat een moeite kost dat! Iedere keer gebruik ik weer een andere invalshoek om van mijn (hals)blozen af te komen.

  Nu dus de MIR-Methode en eindelijk heb ik er vertrouwen in dat het me gaat lukken. Ik ga die verlegenheid van me afwerpen, ik ga dadelijk stickervrij door het leven en ik ga eindelijk laten horen en zien wie ik ben.

  Dankzij jouw methode en de begeleiding die ik krijg van een MIR-begeleidster kom ik in mijn kracht: wat een bevrijding!

  • Ik heb hetzelfde ervaren, ben nu enkele weken met de MIR-Methode bezig en merk dat ik makkelijker over drempels stap.
   Zo ben ik lid geworden van een activiteiten groep, nieuwe mensen.
   Ben ik naar een datingsmiddag geweest.
   Die was weliswaar niet zo succesvol maar ik prijs me zelf dat ik toch gegaan ben. De drempels worden lager.

 12. Vooral de zin ‘de enigste die jou in de weg staat dat ben jezelf’ is heel herkenbaar. Die heb ik al vaker gehoord. Ook op mijn werk. Makkelijk gezegd maar wat doe je daar aan en hoezo, ik wil alleen het beste overal uithalen dus hoe kan dat dan? Hyperventileren (en dus compleet dichtslaan) op het moment als ik positief(!) in de belangstelling stond deed mij besluiten om op zoek te gaan naar oorzaken en oplossingen. Het werkelijk bestaan van zoiets als Hoog-sensitiviteit was mijn ontdekking van het jaar. Vroeger erg gepest en in het dagelijks leven bewust zijn van alles om mij heen, vermoeiende toestanden.. De MIR methode helpt mij enorm om mij te wapenen tegen de buitenwereld en houdt me als het ware in balans, helpt me mezelf ‘bij elkaar’ te houden. Als een bunkertje maar tegelijk open als dat goed voor me is. Als een soort filter, wat laat ik toe, wat voedt mij en wat laat ik buiten.
  Erg bedankt voor de methode en de extra inzichten en bevestiging dankzij de MIR nieuwsbrieven!!

  • Ik wil hier even wat opmerken, wat heel belangrijk is!! Je had het over lithium, dat is een middel dat ik jarenlang gebruikt heb. Mijn huisarts zag dat ik te hoge waarden van creatnine in mijn bloed had. Ik werd direct naar een Nefroloog gestuurd. Het eerste dat hij me vroeg was: neem je soms Lithium? Toen ik ja zei hij: dat zal je van je leven niet meer nemen. Ik ben geregeld onder zijn toezicht ben natuurlijk met de Lithium gestopt, het was voor de psychiater niet makkelijk om wat anders in plaats daarvan te vinden, maar hij is er in geslaagd. De Nefroloog heeft mij in een heel ingewikkeld dieet gezet, wat ik heel precies volg, en de waarden van de creatnine blijven nu al lang op de zelfde hoogde staan!!

 13. ik heb Uw boek gekocht, aandachtig gelezen en de methode toegepast. Als psychiatrisch patiënt voelde ik gaandeweg wat meer balans … de problematiek is weliswaar niet verdwenen echter oa door de MIR-Methode kan ik beter met een en ander omgaan. Leuke bijkomstigheid: een enorme wrat welke jarenlang op de binnenkant van mijn duim zat is verdwenen … groet …

 14. Niet toevallig dat ik vandaag weer spontaan opnieuw ben begonnen met de MIR-Methode. Dank je wel voor dit herkenbare artikel. Liefs Desiree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!