Home » Artikelen » 28. Verlegenheid zit als stickers op je mond!

Reacties

28. Verlegenheid zit als stickers op je mond! — 20 reacties

 1. Ook ik herken me in het verhaal over verlegenheid. Vooral vroeger. Tegenwoordig o.a. bij autoriteiten als artsen. Ik heb veel en vaak mijn mond gehouden, uit schuld en schaamte. Ik weet inmiddels hoe ik geprogrammeerd ben en doe daarop de MIRmethode. Vorige week heb ik te horen gekregen dat ik een te snel werkende schildklier heb. Wil geen medicijnen maar door de methode op de medicijnen te doen wordt het makkelijker. Ik denk dat ik deze diagnose heb juist omdat ik mn mond houd terwijl ik zo graag iets wil zeggen.

 2. Beste Mireille ,
  al enige tijd komt er steeds weer de gedachte dat ik beter nog eens de MIR methode zou doen . Ik ben nl kapster en door de chemicalien is mijn lever verzadigd. Nu krijg ik nog eens de bevestiging 🙂 .
  Ook om mijn missie te verduidelijken , want ik voel dat deze job mij niet zo goed meer ligt ….. starten dus en uitkijken naar uw boek 🙂

  HARTelijk , Claude

 3. Hallo. Voel me soms wel wat meer spontaan worden maar blozen kan ik nog als debeste. Groetjes willemien

 4. wat een herkenning….ik ben nog niet helemaal zekerder geworden,maar voel wel dat dat komen gaat 🙂
  en blozen doe ik ook nog,dat merkte ik afgelopen dinsdagavond toen ik tijdens de ouderbijeenkomst over pubers met autisme mezelf voor moest stellen en later toen ik wat dingen over mijn dochter moest vertellen…voelde me er wel een beetje ongemakkelijk bij…..
  hopelijk gaat dat nog over,zou fijn zijn als ik zonder blozen gewoon kan zeggen wat ik wil,of als ik ergens antwoord op moet geven.en ook dat ik dát kan en mag zeggen wat er gezegd MOET worden in bepaalde situaties,bv als mensen vinden dat zij beter zijn dan ik.maar goed,dat gaat waarschijnlijk nog wel een poosje duren voor ik zover ben.als je altijd gepest bent geweest en geen fijne jeugd hebt gehad en zelfs als volwassene gepest bent,ben je er niet zomaar vanaf.net zoals mijn zelfvertrouwen moet groeien en het vertrouwen in anderen

 5. Dank je wel voor dit artikel. Wat een hoopvolle gedachte dat dat schaamrood ooit mijn kaken mag verlaten want dit heeft mij altijd erg belemmerd in mijn leven. Met name bij communicatie en mijzelf laten zien. Met zo’n boei kruip je maar wat graag in je schulp. En het gevoel dat je altijd “schuldig” lijkt te zijn wanneer er iets aan de hand is…puur door dat roodgloeiende hoofd. Voel ik me echt ellendig door! Ik ben pas begonnen maar ik ga je zeker op de hoogte houden wat de MIR-Methode voor mij doet. Ik geloof erin! Bedankt voor het ontwikkelen en dat je deze schitterende methode met ons deelt. Voor nu, nog een warme groet/gloed;-) van Astrid

 6. Sinds ik de MIR methode 5/6 weken geleden begon,kreeg ik een week of 3 geleden een enorme jeuk aan mijn linker onderarm…zo erg dat ik bijna constant moest wrijven en krabben.Nu is 1 van de moedervlekken kleiner geworden en ingedroogd…iets verderop zag ik vanochtend een vreemd plekje. Ik ga nu naar de huisarts om de huid te laten checken op evt. een begin van huidkanker…

  Bij mij heeft nr.3 Vader loskoppelen in snel tempo processen veranderd in mezelf. Patronen zijn genezen, pijnlijk is wel dat ik een hele dierbare jeugdvriend, waarmee ik al mijn hele leven verschillende relatievormen heb gehad, en nu inmiddels weer 3 jaar een vrije relatie had, lijk te gaan verliezen. Ik wil niets liever dan met hem de diepte in. Het lijkt erop dat hij almaar op gevoelens stuit die hij, zoals hij zelf zegt, niet kan/wil delen. Hij trekt zich terug en laat mij nu achter met veel vraagtekens.. Pijnlijk als je hartsvriend je buiten sluit,ook na al die jaren.

  Ik weet dat zijn moeder een behoorlijke harde vrouw was en er veel ruzie was in het gezin. Zij had de broek aan en sloot haar man(zijn vader) geregeld buiten. Mijn jeugdvriend heeft altijd speciale gevoelens voor mij gekoesterd t.a.v. het feit dat hij mij altijd lief vond en ik graag iets voor anderen doe….Evengoed lijkt de onschuld verdwenen. Ik hoop dat hij mij t.z.t. kan toelaten in zijn hart….Hartegroet, Lea

 7. Lieve Mireille
  Wat ben ik toch blij met de MIR-Methode. Het heeft me zo veel sterker en krachtiger gemaakt. Voor het eerst krijg ik steeds meer vertrouwen in mezelf en komen er zoveel goede handreikingen op mijn pad. Hartelijk dank hiervoor en voor alle thema emails het is net of ze op de juiste tijd komen.
  Liefs, xxx

 8. Dankjewel voor jullie fijne reacties en jullie vaak dappere houding om een verandering in je leven aan te brengen! Ik ben erg blij dat de MIR-Methode jullie daarbij kan steunen!
  Hartelijke groetjes,
  Mireille Mettes

 9. Bij mij werkt het net omgekeerd. Hoe meer onzeker ik wordt. hoe groter de mond die ik openzet. En dan ook nog vreselijk stomme dingen zeg en anderen soms waarschijnlijk door die stomme opmerkingen beledig. En dan begint ook de spiraal naar beneden. Ik vind mezelf dan niets meer waard, en waarschijnlijk om dat in het openbaar te compenseren laat ik nog veel meer van me horen. Ik neem me steeds voor om het niet te doen. Maar hoe banger ik voor mensen ben, en ik ben bang voor veel verschillende mensen, hoe stommer de uitspraken die ik doe. Gewoon overleggen en redelijk kunnen nadenken is op die momenten niet meer voor mij weggelegd. Ik ben me nu bewust terug aan het trekken uit al mijn openbare bemoeienissen, omdat ik mijn eigen stomme optreden in het openbaar wil voorkomen.

  • Hai Lidwina,

   Laat de MIR-Methode z’n werk voor je doen, zodat je meer zelfvertrouwen van binnen gaan voelen. Dan is het snelle reageren vanuit een soort verdediging niet meer zo hard nodig. Veel sterkte met deze periode en vertrouw erop dat je kunt veranderen!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 10. Afgelopen weekend bij open circles en nu al weer een blog, goed hoor Mireille, veel energie door de MIR-Methode en open circles

 11. Deze mail komt het juiste moment binnen. Ik zit hevig in de knoei met upc en mijn telefonische aansluiting, vind mijzelf dom en zeer onkundig en ik durf er even niet aan te denken dat ik alweer om hulp moet vragen. Nooit meer aan de MIR-Methode gedacht tot voor kort en wat werkt dat toch ongelofelijk snel en goed. Hoort zegt het voort. Ik ga nu hulp vragen zonder blozen of een gevoel van een klein sufferdje te zijn. Bedankt hoor en heel veel liefs.

 12. Wat heb je dit weer treffend verwoord! Tranen gelaten vanwege de herkenbaarheid, het verdriet en de frustratie die ik voel als je het hebt over stickers op mijn mond. Ik ben al jaren bezig met het afpellen van die stickers en jemig wat een moeite kost dat! Iedere keer gebruik ik weer een andere invalshoek om van mijn (hals)blozen af te komen.

  Nu dus de MIR-Methode en eindelijk heb ik er vertrouwen in dat het me gaat lukken. Ik ga die verlegenheid van me afwerpen, ik ga dadelijk stickervrij door het leven en ik ga eindelijk laten horen en zien wie ik ben.

  Dankzij jouw methode en de begeleiding die ik krijg van een MIR-begeleidster kom ik in mijn kracht: wat een bevrijding!

  • Ik heb hetzelfde ervaren, ben nu enkele weken met de MIR-Methode bezig en merk dat ik makkelijker over drempels stap.
   Zo ben ik lid geworden van een activiteiten groep, nieuwe mensen.
   Ben ik naar een datingsmiddag geweest.
   Die was weliswaar niet zo succesvol maar ik prijs me zelf dat ik toch gegaan ben. De drempels worden lager.

 13. Vooral de zin ‘de enigste die jou in de weg staat dat ben jezelf’ is heel herkenbaar. Die heb ik al vaker gehoord. Ook op mijn werk. Makkelijk gezegd maar wat doe je daar aan en hoezo, ik wil alleen het beste overal uithalen dus hoe kan dat dan? Hyperventileren (en dus compleet dichtslaan) op het moment als ik positief(!) in de belangstelling stond deed mij besluiten om op zoek te gaan naar oorzaken en oplossingen. Het werkelijk bestaan van zoiets als Hoog-sensitiviteit was mijn ontdekking van het jaar. Vroeger erg gepest en in het dagelijks leven bewust zijn van alles om mij heen, vermoeiende toestanden.. De MIR methode helpt mij enorm om mij te wapenen tegen de buitenwereld en houdt me als het ware in balans, helpt me mezelf ‘bij elkaar’ te houden. Als een bunkertje maar tegelijk open als dat goed voor me is. Als een soort filter, wat laat ik toe, wat voedt mij en wat laat ik buiten.
  Erg bedankt voor de methode en de extra inzichten en bevestiging dankzij de MIR nieuwsbrieven!!

  • Ik wil hier even wat opmerken, wat heel belangrijk is!! Je had het over lithium, dat is een middel dat ik jarenlang gebruikt heb. Mijn huisarts zag dat ik te hoge waarden van creatnine in mijn bloed had. Ik werd direct naar een Nefroloog gestuurd. Het eerste dat hij me vroeg was: neem je soms Lithium? Toen ik ja zei hij: dat zal je van je leven niet meer nemen. Ik ben geregeld onder zijn toezicht ben natuurlijk met de Lithium gestopt, het was voor de psychiater niet makkelijk om wat anders in plaats daarvan te vinden, maar hij is er in geslaagd. De Nefroloog heeft mij in een heel ingewikkeld dieet gezet, wat ik heel precies volg, en de waarden van de creatnine blijven nu al lang op de zelfde hoogde staan!!

 14. ik heb Uw boek gekocht, aandachtig gelezen en de methode toegepast. Als psychiatrisch patiënt voelde ik gaandeweg wat meer balans … de problematiek is weliswaar niet verdwenen echter oa door de MIR-Methode kan ik beter met een en ander omgaan. Leuke bijkomstigheid: een enorme wrat welke jarenlang op de binnenkant van mijn duim zat is verdwenen … groet …

 15. Niet toevallig dat ik vandaag weer spontaan opnieuw ben begonnen met de MIR-Methode. Dank je wel voor dit herkenbare artikel. Liefs Desiree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.