Home » Artikelen » 29. Vuurwerk, help je dier van z’n schrik af!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

29. Vuurwerk, help je dier van z’n schrik af! — 49 reacties

 1. En wat als je zelf niet buiten durft vanwege het vuurwerk. ik vind vuurwerk afschuwelijk en kom zelf overdag niet buiten. ik schrik me zelfs ongans van een ballon die klapt.
  Verder gaat het heel goed met me.
  ik wens u en de uwen een fijne jaarwisseling en een liefdevol en gezond 2023.

 2. Hoi Mireille, jammer dat je dit nu pas deelt. Nu zijn er nog maar enkele dagen over. Kan ik wel ter plekke de EHBO toepassen op mijn honden tijdens het vuurwerk?
  Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling.
  Liefs Helma

 3. Onze kater was schrikachtig geworden door de narcose bij zijn castratie – dit verband bleek pas jaren later. Een homeopathische behandeling met ketaminum jeeft een hemelsbreed verschil gemaakt. Wel bleek de toedieningsfrequentie kritisch: na 10 dagen was geen resultaat merkbaar, toen 1 wk gestopt, en na opnieuw 2 dagen pilletjes werkte het en werd ons geadviseerd meteen te stoppen

 4. Afgelopen december bij mijn hondje een Shit zu de MIR-Methode gedaan, zelf ben ik er ruim een jaar mee bekend en niet eerder bij de hond toegepast. Precies twee weken, na de nieuwsbriefvermelding mee begonnen, ze vond het erg fijn, het is al een kroelhondje dus dit was nog extra fijn voor haar. De vuurwerkdag was niet fijn, het heeft wel geholpen, ze was minder in paniek dan vorige jaren, ik kon haar met tussenpose rustig krijgen, het is ook wel veel bij ons we wonen aan een speelpleintje waar de hele dag al vuurwerk is afgestoken. Volgend jaar ga ik het zeker weer proberen.

 5. Hoe pas je de MIR-Methode toe bij een hond of kat? Aai je dan over zijn pootje, of kan dat gewoon over de rug?

 6. Ik heb sinds 5 maanden een jong hondje, pomeriaan dwergkeesje , en ga er mee beginnen. Ik lees het net en hij is nogal schrikachtig zoals bv, de eerste keer een mixer die aan ging.
  Dus ik ben benieuwd of dit gaat helpen, aai je elke dag elke 9 stappen of doe je dit ook 2x per dag?

  Groetjes Eva

  • Beste Eva,
   Ja, je doet de 9 stappen gewoon 2x per dag, net zoals bij mensen. Laat je het me weten hoe het met hem gaat?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo Mireille, Ik heb sinds kort een nieuw hondje van een jaar, hij was toen ik hem kreeg werkelijk overal bang voor dus ik dacht dat vuurwerk zal een vreselijke ervaring voor hem worden, ben 3 weken geleden begonnen met de MIR-Methode, ik heb nog nooit een dier zo zien veranderen, schrikt nog wel van vreemde dingen maar zijn angst wordt met de dag minder en van het vuurwerk had hij al helemaal geen last. Hij geniet ook heel erg als ik de behandeling doe, als ik mezelf doe komt hij er al om vragen. Dus wij zijn hier erg blij mee en ik ga zeker nog een poosje door. Groetjes Thea

  • Beste Mireille,
   Na ontvangst van je mail voor de MIR-Methode bij huisdieren ben ik het gelijk gaan toepassen bij een van mijn poezen. Het werkt echt! Deze poes was altijd heel schrikkerig, zelf van een geluid en nu heeft ze oudejaarsavond zelfs in de vensterbank zitten kijken en heerlijk op haar kruk liggen slapen. Ik heb spijt dat ik de andere poes niet had behandeld, daar hij ineengedoken in onze armen zat of onder tafel.
   Nogmaals onze dank voor deze interessante en bruikbare tip.

   groet en graag zien we meer van dit soort tips!
   Janny

 8. Ik heb de MIR-Methode toegepast bij mijn hond 4 weken en het resultaat was geweldig. Binnen was hij heel rustig. 10 keer beter dan vorig jaar. Hij wilde ‘s avonds niet meer naar buiten maar dat was niet zo erg. Het fijnste was dat hij binnen zich veilig voelde. Ik ben je hiervoor heel dankbaar. groet Ad

 9. Dag Mireille,

  Mijn kat is erg gestrest door een buurkat en de knallen van het vuurwerk. Ik deed de MIR-Methode, alleen de 2 die speciaal waren om de angst te verdrijven. Ik aaide hem en zei: Basisbehoeften aanvullen. Daarna ging hij direct water drinken. Ik vond dat heel apart omdat hij altijd te weinig drinkt, vooral bij stress. Hij krijgt dan last van blaasgruis. Daarom is het belangrijk dat hij drinkt.

  • Dag Annelies,
   wat prachtig dat je kat meteen water gaat drinken. Ik hoop dat ze de knallen over een paar dagen goed kan weerstaan.
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   Persoonlijk Protocol na afspraak via
   Telefoon, Skype email ondersteuning
   http://www.terra-mater.nl

 10. Hoi Mireille
  Onze jonge hond ( reu Swiep) is 2 jaar en 7 maanden en heeft een epileptische aanval gehad. Ben gestart met langzaamaan ander eten te geven, geen brokken meer in de toekomst maar vlees, rijst en groente. Kan ik op hem ook de MIR-Methode toepassen voor dit probleem?
  Vriendelijke groet Annemieke

  • Hoi Annemieke,
   wat naar dat je hond een epileptische aanval heeft gehad.
   Naast het andere eten kan je beginnen bij Swiep met stap 5 : “Alle tekorten aanvullen” en stap 7 : “Basisbehoeften aanvullen” zeggen en aaien, dit doe je 2x per dag, 2 weken. Jullie zelf doen dan de 9 stappen, zie het artikel. Na 2 weken kan je bij Swiep ook de 9 stappen doen.
   Ik hoop voor jullie dat Swiep snel op mag knappen, het is fijn als je na een tijdje laat weten hoe het gaat.
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   Persoonlijk protocol na afspraak via
   Telefoon, Skype en email ondersteuning
   http://www.terra-mater.nl

 11. helaas , het werkt niet .Ík heb alle opleidingen doorlopen op dit gebied en het heeft voor mijn hond niets opgeleverd
  Jammer, misschien moet er nog iets aan toegevoegd worden

  Vriendelijke groet,Margot

  • Hai Margot,

   Bedoel je dat de MIR-Methode niet werkt bij jouw hond voor harde geluiden? Heb je het ook bij jezelf en eventuele partner gedaan?
   Als je zegt ‘alle opleidingen doorlopen’, wat bedoel je dan?

   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

 12. Beste lezer,

  Ik heb de MIR-methode al de vereiste tijd gedaan. Ik hoef pas weer in mei 2015. Tegelijk schrik ik nog van plotselinge harde geluiden. Wat is voor mij de remedie??

  Fijne feestdagen,

  Wikkel

  • Beste Wikkel,

   Het is wellicht het beste om de 9 stappen weer op te pakken en er gewoon mee door te gaan. De meeste mensen schrikken van harde knallen, maar het gaat erom dat de schrik niet meer zo heel heftig is. Ik heb nu de veel gestelde vragen aangepast. Dat mensen na 4 weken het beste gewoon door kunnen gaan met de 9 stappen, zolang ze nog klachten hebben.

   Veel succes en laat me weten wat het voor je doet!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 13. Ik ga ook snel beginnen met mijn hond. Hij heeft ook veel last van al het geknal. Is het de bedoeling dat ik over zijn hoofd aai?

  • Beste Anny,

   Het maakt niet uit waar je aait bij je hond. Doe het op de manier die jij normaal ook altijd al doet, dat is waarschijnlijk het fijnst voor je hond. Veel succes en ik hoor graag wat het voor hem doet!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 14. Wij hebben meerdere dieren, honden en katten, kan ik het ook als groep op afstand gebruiken? Als ik ze 1 voor 1 moet doen heb ik er een dagtaak aan, haha.

  • Beste Muisje,

   Ja, dat kan. Zie vraag 5C. van de veel gestelde vragen. Je vervangt dan ‘Sjoerd’ door ‘Al mijn dieren’.

   Laat me weten hoe het gegaan is!
   Groetjes, Mireille

 15. Hallo Mireille,

  We hebben op dit moment zelf geen dieren maar ik weet zeker dat het werkt…vorige week bedacht ik me nog hoe fijn het geweest zou zijn wanneer ik de MIR methode bij mijn dementerende moeder had kunnen toepassen. Dementerenden gaan terug naar hun primaire instincten en gevoelens net als dieren zijn zij heel dicht bij hun natuur. Wanneer je ze dan met aandacht en Liefde kunt ondersteunen zal dat zeker ten goede komen aan hun interne vrede. Ben eigenlijk benieuwd of je hier al meer ervaring mee hebt…Zou het zo voor je in praktijk gebracht hebben omdat ik geloof in de werking

  • Beste Karoline,

   Er zijn een aantal mensen die met hun dementerende vader of moeder de MIR-Methode doen. Ik wil lange termijn effecten afwachten voordat ik kan zeggen of het werkelijk effect heeft. Het bij elkaar zijn en de ander aanraken, heeft wel degelijk een positieve werking, daar kunnen we al wel vanuit gaan.

   Groetjes!
   Mireille Mettes

   • Hallo mireille,

    Dit vindt ik erg interessant. Ik werk als trajectbegeleider dementie en begeleidt mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.
    Je wil de lange termijn effecten afwachten, maar indien je al resultaten kent op korte termijn zou ik hier graag van horen.
    Maakt het hierbij verschil uit of de persoon met dementie zelf uitspreekt of dat de mantelzorger dit doet terwijl hij/zij de ander over de hand streelt?
    Is er verschil in effect in welke fase de dementie zich bevindt?
    Ik hoor graag van je.

    Groetjes, Marly

    • Beste Marly,

     Het enige resultaat dat ik tot nu toe heb gehoord, is dat iemand met dementie een dag opklaarde en haar zoon weer herkende. Verder nog geen concrete resultaten terug gehoord. De mantelzorger spreekt de woorden uit, tenzij de dementerende persoon dat zelf nog kan.

     Mocht je zelf ervaringen krijgen, dan hoor ik dat ook graag!
     Hartelijke groeten,
     Mireille Mettes

     • Dag allemaal,

      Is er ondertussen al meer geweten van dementie?
      Mireille, misschien kan je samenwerken met een rusthuis?

  • Beste Eric,

   Ja, dat kan. Zie daarvoor de veel gestelde vraag nummer 17. Wat daar beschreven staat, kun je precies zo doen voor je eigen kat.

   Heel veel succes!
   Groetjes, Mireille

 16. Hallo,
  Dus je doet bij de hond ook 2x 3 alle 9 stappen.. en dan de hond aaien??
  En dan bij jezelf ook 2 x 3 alle 9 stappen bij over je eigen hand wrijven??
  Ik zie me vader het niet zo snel doen en een partner heb ik niet.. Maar kan het geen kwaad dat je dan die stappen zo vaak zegt??
  Groetjes Corina

  • Hai Corina,

   Het is juist de bedoeling dat je de hele MIR-Methode doet. Al met al ben je zo’n 2 x 2 minuten bezig. 2 minuten voor de hond en 2 minuten voor jezelf, dus dat valt wel mee.
   Als jij het al doet, win je al veel. Je kunt het je vader een keer vragen, maar mocht hij er niet voor open staan, dan is het al mooi als jij het zelf wilt doen.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 17. Lieve Mireille,

  Met mijn katten heb ik inmiddels al ruim 2 weken de MIR-methode gedaan. Ze geven zelf aan of ze het willen. Ik ga er gewoon nog een poosje mee door dan kunnen we dit jaar mooi afsluiten en het nieuwe jaar fijn beginnen.

  Ben benieuwd naar hun reactie op het ‘knallen’.

  Voor jou en de jouwen veel licht & liefde,

  Caroline

 18. Hoi Mireille,

  Bedankt weer voor de tip!

  Het zal dan waarschijnlijk ook gebruikt kunnen worden voor honden
  die bang zijn bij de trimster.

  Groetjes, Ans

  • Beste Ans,

   Ja, het geldt in wezen voor alle soorten angsten. Veel succes en laat het me weten hoe het gaat!

   Groetjes, Mireille

 19. Nog even een aanvullende reactie over paarden en vuurwerk. Mij viel het op dat onze paardjes tijdens oud en nieuw in het midden van de wei gaan staan, met de kont naar elkaar toe, zodat ze de hele omgeving met z’n allen in de gaten kunnen houden. En als je er als eigenaar dan rond 12 uur ook nog rustig bij gaat staan, is er niks aan de hand…

  • Ik vind dat niet zo’n goed idee. Wat helemaal niet ondenkbaar is met oud en nieuw, wat als er een vuurpijl zo ongeveer tussen je paarden landt en ze in paniek weg vluchten. Dan wordt het gevaarlijk voor de paarden en bijv. weggebruikers. Voor hun eigen veiligheid zet ik ze op stal, juist omdat het vluchtdieren zijn. Wel met de radio aan en het liefst zo dat ze elkaar kunnen zien. Een flinke lading hooi erbij en ze zullen rustig blijven. Want als ze kauwen kalmeren ze ook.

 20. Beste Mireille Ik heb met mijn hond de MIR-Methode gedaan, maar de schrik zit er nog wel in. We zijn 4 weken met hem bezig geweest kan ik nu stoppen of doorgaan. Hij is ontzettend bang, gaat niet mee naar buiten, maar dat moet natuurlijk wel. Kun je mij advies geven?

  • Beste Ad,

   Hebben jullie zelf ook de MIR-Methode gedaan? Als nee, ga dat dan vanaf nu zelf doen. Als ja, maak dan een keer een afspraak bij een MIR-Methode begeleider die affiniteit heeft met dieren. Zij kunnen vaak uittesten waar de angstreactie vooral vandaan komt en kan jullie helpen om het doelgericht weg te werken.

   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 21. Advies ga met je hond in de buurt van een kleiduiven schietbaan lopen en wen hem of haar zo aan het knallen dat is het enige advies dat ik kan geven op korte termijn.

 22. Nou dan ga ik het doen. Ik merk dat als ik de MIR-Methode bij mezelf doe, dat hij dan met zijn kop bij mijn handen komt en wil hij ook dat ik het bij hem doe en dan is het goed. Het maak niet uit als ik het s morgens doe of s avonds. Hij komt dan ook.

 23. Vandaag nog beginnen dus! Misschien dat onze Kate deze Oudejaarsavond niet in de trapkast “viert”.

  • Joepie!
   Onze Kate was dit jaar veel rustiger na 2 weken MIRren! Ze heeft voor het eerst oudejaarsavond niet in de trapkast doorgebracht. Een RELAX-pilletje had ze ook niet nodig. Overdag durfde ze zelfs te wandelen en ze at zowaar haar maaltjes op. Vorige jaren was dat niet het geval, toen lag ze de hele dag alleen maar te hijgen en te trillen.
   Verder wilde Kate gisteren het liefst stilletjes in haar mand onder een dekentje liggen en ‘s avonds wilde ze niet meer naar buiten. Maar wat zijn we blij met deze vooruitgang! Vanmorgen (1 januari 2014) gooide een jochie klappertjes naar haar toe… Kate keek hem alleen maar even lelijk aan! Voorheen zou ze na zo’n voorval uren in paniek zijn geweest.
   Omdat Mireille schreef dat dit keer “Meridianen zuiveren” en “Basisbehoeften aanvullen” belangrijk waren, heb ik die steeds extra voor de hele MIR-Methode gebruikt. De Basisbehoeften heb ik nog aangevuld met Bescherming, Geborgenheid, Geruststelling, Troost, Veiligheid en Vertrouwen. En mijn man en ikzelf MIRden natuurlijk moedig mee.
   Dankjewel Mireille!

 24. Dat is wel mooi maar wat als je partner er niet in geloofd en het niet wil doen? Hoe zit het met je kinderen?

  • Hai Carolien,

   Kinderen hoef je niet te behandelen. Bij hen functioneert het anders. De volwassenen zijn met name degenen die een en ander kunnen overdragen op dieren. Als je partner het niet fijn vindt om te doen, doe het dan gerust zelf. Wanneer jij jezelf opschoont en van binnenuit verandert, heeft dat z’n effect op je hele gezin. Dus niet gaan trekken aan je partner, maar vooral wel zelf gaan doen.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.