Home » Artikelen » 5. Slaapproblemen: slecht in slaap vallen, niet kunnen slapen

Reacties

5. Slaapproblemen: slecht in slaap vallen, niet kunnen slapen — 88 reacties

 1. Beste Mireille,
  Ik heb altijd heel goed kunnen inslapen en slapen…
  Maar sinds ik chemo-behandeling heb voor borstkanker, ben ik in een andere kamer gaan slapen – veel ruimer met natte ruimte -. Echter, van dan af begon ik slecht te slapen… na drie maanden begon het iets te beteren; ondertussen, als ik geen last heb van rusteloze benen, gaat het wel beter.
  Ik merk sinds ik de MIR methode doe, dat ik veel meer droom… ik word wel veel wakker, ahw na elke droom even en slaap dan veel gemakkelijker door dan anders (sinds chemo) en er komen af en toe kleine doorbraken, veranderingen, in mijn dromen waar ik heel blij mee ben (bv. moeder die heel angstig was en zeker geen auto zou kunnen rijden, die rijdt nu met auto, heel natuurlijk, zelfzeker; ander vb. onze auto staat geparkeerd en er komt storm en heftige overstroming… auto zakt weg in de gracht… ik trek er hem gewoon uit, op eigen kracht, en ga hem elders parkeren).
  Maar wat te doen… soms vergeet ik wel eens de tweede MIR-methode op de dag .. in de nacht, maar dan is het bv. al half drie, haal ik ze dan in, liggend op bed.
  Hoop dat dit dan voldoende doorwerkt??
  Ben ondertussen bijna aan het eind van mijn chemokuren (nog 3 weken) en heb niet zo veel last gehad van bijwerkingen,tenzij: bloedarmoede, te weinig witte bloedcellen (en dus verkouden, griep, verkouden)… en moe natuurlijk. Maar min spirit is goed!
  Ben ongeveer 2 weken geleden de MIR methode begonnen, zonder arts iets te zeggen (ze weet niets van alternatieve therapie, bv. ook geen ervaring met voetreflex). Ik hoop maar dat in deze omstandigheden – waar in het lichaam zoveel goeds wordt afgebroken door al dat gif – de MIR methode me kan helpen.
  Kan ik na vier weken, omdat ik dan ‘herstellende ben… 6 weken lang tot borstamputatie’ die methode nog doorzetten? of moet je dan een pauze inlassen…?
  Dank voor je reactie.

  • Beste Lieve,
   Allereerst veel sterkte met het hele ziekteproces waar je doorheen gaat! Ja, je kunt de MIR-Methode gewoon blijven gebruiken zolang je nog klachten hebt. En als je het een keer vergeet te doen, helemaal niet erg. Je lichaam werkt ondertussen door. Mooi dat je de dromen zo kunt zien! Is verwerking van je onbewuste.
   Veel geluk en toenemende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 2. Er staat niks over slapeloosheid in de overgang. Ik ben een vrouw van 50 jaar en ik heb een keer in de week inslaapproblemen met de nodige nachtelijke zweetaanvallen.

 3. Ja, en wel goed in slaap kunnen vallen, maar dat maar één keer kunnen. Na het toilet ‘s nachts, om een uur of 3, is het klaar en sta ik in de dagstand. Nog doodmoe, dat wel. Ik slaap al jaren meestal maar halve nachten. Als ik het niet meer uithoud in m’n bed heb ik een ligzak beneden als alternatief om nog te rusten, of een hangmat op zolder met een mooi klassiek muziekje er bij. Ik zoek mijn oplossing in het bewust mijn lijf weer gaan voelen op positieve wijze. Zacht maken wat is verhard. Door verdriet en stress was dat weg en daar kwamen verkramping/gewrichts/spierpijnen voor in de plaats. Zo van; ‘hé, ik ben er ook nog!’ Dat wint het van het slapen, en dat ligt absoluut niet lekker. Gelukkig kan ik mijn dagen grotendeels zelf indelen en doseren, en slik ik dus geen chemicaliën van de dokter. Langzaam maar zeker boek ik zelf succes. In periodes ben ik ook bezig met de MIR-Methode. Ik ben een zoeker naar oplossingen en heb veel zelfreddend vermogen. Je moet geduld hebben. Ik heb dit ook voor mijn chronisch zieke dochter kunnen doen zolang ze leefde.

  • Beste Wulf,
   Ja, dat hoorde ik een Chinese arts ook zeggen: dat westerlingen te weinig geduld hebben en het -hup- opgelost willen hebben. Liefdevol hoor, hoe je je lichaam aandacht geeft!
   Groeiende gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 4. Wellicht voor veel mensen te extreem, maar ik schrijf het toch want misschien hebben meer mensen er baat bij als ze het een kans durven te geven;
  Sinds ik (nu ongeveer een jaar) OP DE GROND slaap, slaap ik VEEEEL beter, kan het lichaam veel dieper ontspannen en ben minder stijf!! google er maar eens op…..ook op you tube veel over te vinden. Geen koffie, geen alcohol, geen suiker maar wel veg. voeding helpt mij ook enorm.
  Daarnaast elke dag de natuur in en voor mij ‘s avonds geen afspraken of lange telefoongesprekken want ik leer nog steeds om niet alles ‘vast te houden’. Onlangs Human Design- systeem ontdekt waardoor mijn missie ook duidelijk geworden is (reflector-zijn).
  Ik wens dat alle moeilijke slapers een gezond slaappatroon mogen terugkrijgen want het werkt zo diep door op alle nivo’s van het leven!!!!!

 5. Marie
  ik ga laat slapen neem een inslaappil en word niet wakker tor 9 uur en ben dan nog heel moe
  s avonds ga ik graag slapen omdat ik dan voor even alle pijn en verdriet niet voel.geen doel meer

  • Beste Marie Josephe,
   Wat voelt het leven toch zwaar voor je! Het spijt me zo dat te lezen. Zijn er mensen om je heen die jou bijstaan? Heb je al eens contact opgenomen met een MIR-Methode begeleider? Ik zou zo graag zien dat er verandering in je leven mag komen…
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste Mireille en anderen,
  Poortdagen ( google maar eens ) zijn ook dagen dat je ervoor, tijdens en erna last kunt hebben van slapeloze nachten. Dit zijn dagen waarop de sluier tussen kosmos en aarde dunner is. Als je met de energie van poortdagen gaat werken, kun je je transformatie- en bewustwordingsproces in een hogere versnelling brengen door je op die poortdagen open te stellen voor kosmische kennis.
  Diegenen onder ons die hogere niveaus van gevoeligheid hebben bereikt voor verhoogde energieën voelen deze speciale tijden met veel meer intensiteit. Lees het ook maar net, dus heb zelf daar geen ervaringen mee. Ik zelf gebruik de MIR-Methode al jaren als slaapmiddel, het helpt mij echt altijd.

  • ik ga het proberen, altijd last van niet in slaap komen, en ik weet wel dat ik op een GAP (Galactive activation Portal) geboren ben..dus weet dank je !

 7. Hoi Mireille,
  Sinds kort slaap ik erg slecht. Elke keer als ik wegval krijg ik een schokje door mijn lijf, hier schrik ik dan van en het maakt me tegelijkertijd angstig waardoor ik niet in slaap val. De schokjes komen regelmatig terug om de paar minuten en variëren van licht tot heftig. Ik voel ze steeds op verschillende plekken in mijn lijf terugkomen, het is net een flipperkast. Het voelt als een subtiel stroompje van mijn hoofd naar de rest van mijn lichaam. Daarom ga ik er veel uit s’nachts ter afleiding ook al ben ik inmiddels uitgeput.
  Enig idee wat er aan de hand is? en wat ertegen te doen. Ik heb wietdruppeltjes van de tuinen geprobeerd en paracetamol maar dat helpt niet.

  • Beste Mirjam,
   Ik vermoed dat je krachtige energiestromen door je lichaam hebt lopen en dat als je het meer toelaat, het minder storend is. Maar vraag het gerust aan een MIR-Methode begeleider. Die kan het in alle rust tijdens een consult voor je uittesten.
   Sterkte en ik hoop dat je gauw duidelijkheid krijgt!
   Groetjes, Mireille

   • Dank voor je berichtje, ik ga proberen mijn angst te laten varen. Alhoewel dat best moeilijk is want het is een reflex-reactie.

   • BEste Mirjam,
    graag reageer ik even omdat ik hetzelfde probleem heb.
    Interessant om onderstaande link te lezen (er zijn ook speciale natuurlijke bedsokken te koop hiervoor, weet niet of het helpt, die vind je op andere site als je google intikt).
    https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/restless-legs-syndrome-rls
    Door de chemokuren die ik volg (borstkanker) was het nog erger geworden bij me.
    Echter, ik had bloedarmoede… en ijzertekort kan zeker een oorzaak zijn van onrustige benen. Na transfusie heb ik dagenlang geen last meer gehad. Toen ik echter meer ging bewegen, en het warmer werd, kreeg k weer last.
    Heb nu ontdekt dat met koud water wassen van de heup en vooral koude washandjes ongeveer vijf min. lang op de voorzijde van de voeten bij de tenen echt helpen.
    Je moet vooral letten op feit dat je niet te warme heupen of voeten krijgt overdag… dat helpt mij in elk geval ook.
    Voetreflextherapie is ook helpend!!

    Hoop dat je er een weg mee vindt, want nachten lang niet kunnen van slapen – wat ik dus ook heb gehad voorbije weken – is vreselijk vermoeiend.
    Ik heb nu ook zo een heel klein rolletje (van de voetreflex) om zelf voeten te ontspannen… heb het al twee keer gebruikt voor de avond terwijl ik aan computer zit en heerlijk geslapen.

 8. Beste Mireille,

  Vergeet de overgang ook niet als reden van slecht in slaap kunnen komen en/of wakker worden ‘s nachts. Ik heb daar helaas nogal last van.

  Hartelijke groet,
  Gerda

 9. Beste Mireille,

  Sinds tweeënhalve week doe ik de MIR methode, merk veel lichamelijke klachten (langer ongesteld dan normaal en langer daarna blijven vloeien, neerslachtig en slecht slapen). Met slecht inslapen heb ik al wel langer last, nog voordat ik begon met de mir methode. Het duurt minimaal 2u voordat ik in slaap val en vervolgens word ik vaak wakker omdat ik moet plassen. Ik zal nog even naar de tijdstippen kijken wanneer dit gebeurd, want het is meestal wel dezelfde tijd.
  Ik heb een kleintje van anderhalf die de eerste 6 mnd van z’n leventje veel heeft gehuild. Ik vermoed dat ik daarom licht slaap en altijd waakzaam ben..? Als hij ergens anders slaapt, lijk ik wel vaster te slapen. Kan de mir methode hier ook aan bijdragen? Ook hoop ik dat de klachten snel over gaan want het valt me zwaar. Mijn vermoeidheid slaat namelijk ook over op m’n werk (ga dingen vergeten en kom nauwelijks de dag door). Er is een maand geleden ook vastgesteld dat ik pfeiffer heb dus dat verklaard uiteraard ook grotendeels de vermoeidheid. Ik denk wel dat ik al zo’n 4 maanden met pfeiffer loop, dus ergens zou het weer de goede kant op moeten gaan.. ik werk 3 dagen met kinderen en vind m’n werk erg leuk! Anderzijds trekt het me ook helemaal leeg, ook omdat ik hoogsensitief ben. Tevens ook een zeer goede eigenschap in m’n werk. Zo’n 3 jaar geleden heb ik ook een burn-out gehad en heb al jaren last van verstopping dus heb nogal een pakketje wat vermoedelijk mijn slaapprobleem veroorzaakt? Ik zal het mediteren ook weer oppakken. Heb jij nog verdere tips voor me? Ik heb toch ook maar melatonine gekocht… Verder merk ik veel weerstand om naar bed te gaan. Zowel s avonds als ‘s middags voor een dutje. Waar kan dat op wijzen?

  • Beste Cherryl,
   Dankjewel voor je bericht. Na een bevalling duurt het sowieso 9 maanden voordat je je weer een beetje hetzelfde gaat voelen. En je hebt nogal veel zaken tegelijkertijd lopen. Neem je rust en gun jezelf de tijd om de vermoeidheid langzaamaan weer kwijt te raken. Weerstand om te gaan slapen, kan zijn omdat je niet wilt wakker liggen. Het kan ook met nare herinneringen te maken hebben die ‘s nachts plaats vonden. Voor dat laatste raad ik je aan om naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Sterkte en vooral toenemende energie gewenst!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille,
    wat dacht je van de invloed van straling in combinatie met niet kunnen slapen?
    Als je hersenen en lichaam continu geprikkeld worden door die signalen doe je ook geen oog dicht. Wifi uit en stroom eraf zou ik zeggen.

    Mvg. Fons Snelder.

  • Hallo Cherryl,

   Als ik jouw verhaal lees, lijkt het wel alsof ik dit zelf geschreven heb. Ik voel me net als jij, ben ook hoogsensitief, lig altijd zo’n 2uur wakker, heb drie jaar geleden ook een burn-out gehad en een huilbaby 7 jaar geleden…
   Heb je ondertussen al een oplossing gevonden? Ik hoop voor jou van wel, groetjes, Debra

 10. Ik heb plotseling last van niet in slaap kommen, al een aantal dagen echt
  uren wakker liggen. Ik gebruik nu vier dagen een inslaper maar voel me er
  niet erg blij mee. (helpt wel) er is niets schokkend gebeurd met mij.
  Graag uw reactie b.v.b dank Leida.

  • Beste Leida,
   Er zijn vele redenen waarom er tijdelijk verandering is in je slaappatroon. Meestal is het met een paar dagen weer genormaliseerd. Kijk het even aan en raadpleeg anders een keer een MIR-Methode begeleider.
   Groetjes, Mireille

 11. Hi Mireille,
  Zo onder de indruk van alle prachtige artikelen etc. die je schrijft. Heb je zelf wel tijd om te slapen? Ik wou maar dat ik meer tijd had om alles te lezen. Ook de warmte en wijsheid die je uitstraalt en hoe je zo prachtig en eenvoudig met woorden omgaat.
  Het verhaal van Johan trof me erg. Wat heeft hij zich altijd ingezet op zijn werk, alles moest hij aankunnen, het was nooit erg genoeg, vroeg nooit om hulp, was zich er helemaal niet bewust van dat hij ook behoeftes had en in opstand zou moeten komen tegen zo veel werkdruk. Maar hij kon het aan, het gaf hem misschien een speciaal gevoel. Dat hij daardoor toch iets waard was, maar niet om zichzelf goed genoeg kon worden bevonden. Wsl. iets dat erg door de generaties heeft gespeeld. Ik herken dat in mijzelf van vroeger ook wel een heel klein beetje. En degenen die misbruik maken van zijn pleasen en perfect proberen te zijn, vinden dat al lang best natuurlijk, het spaart een hoop geld uit. Maar voor hem was het een langzame zelfmoord eigenlijk. Ik hoop dat hij langzaam leert wel van zichzelf te houden. Hij mag er zijn!
  Ik ben zelf ook een slechte slaper. Zal de adviezen ter harte nemen. Heb de MIR-Methode nu 4 weken samen met mijn zoon gedaan. Slaap nog niet beter, maar sta wel sterker in mijn schoenen, heb eerder door wanneer bepaald gedrag niet getolereerd moet worden. Kreeg ook meer inzichten. Mijn zoon, die problemen heeft met communicatie wordt ook zelfverzekerder en kan zich beter uiten. Omdat ik beter voor mijzelf op kan komen, kan ik de kinderen ook beter aanpakken en grenzen stellen. In een van de artikelen werd de Fluisterkind methode genoemd en ik heb het boek gekocht. Ontdekte dat ik teveel beschikbaar ben (net als Johan eigenlijk, misschien werd in zijn jonge jaren alleen van hem gehouden als hij hard werkte) voor de kinderen
  en meer voor mezelf moet kiezen. Lichamelijk voel ik mij nog niet zo gesterkt, maar ik heb zo veel stress gehad de laatste tijd, ik denk dat de MIR-Methode mij gaande heeft gehouden. We gaan er samen lekker mee door. Het voelt zo goed iets te kunnen doen voor jezelf (en de wereld) dat zo simpel is en zo weinig tijd kost. Eerder lukte het ons nooit om het vol te houden, maar nu doen we de 9 stappen 2x achter elkaar en dat werkt beter. Mireille, heel hartelijk bedankt en ‘keep up the fantastic work!’
  Liesbeth

  • Beste Liesbeth,
   Wat fijn dat jij en je zoon zich beter kunnen uiten en sterker in jullie schoenen staan! Hoera! Slaapproblemen hebben vaak tijd nodig, dus ga nog rustig even door. En ja, ik slaap erg goed. Dat verklaart ook de bergen werk die ik kan verzetten. Ook omdat ik me goed kan ontspannen tussentijds en omdat ik mensen heb die mij veel werk uit handen nemen!
   Dat jij ook maar weer heerlijk energie mag krijgen!
   Groetjes, Mireille

 12. Van een vriendin kreeg ik de tip om eens naar de MIR-Methode te googelen i.v.m. met mijn niet kunnen inslapen.Ik heb mijn hele leven niet goed kunnen slapen maar sinds mijn moeder -bijna 4 jaar geleden- overleden is, is het slecht inslapen begonnen. En wat lees ik in de reacties hierboven:WILLY: het heeft te maken met onverwerkte emoties naar je moeder toe.
  Ik heb geen goede band met mijn moeder gehad tot een half jaar voor haar dood.Toen was ik 62 jaar.Voor mij hebben we het afscheid goed afgesloten maar er zal toch nog wel onbewust 62 jaar verdriet zitten.Ik ga deze methode zeker beginnen nadat ik er op deze web site veel over gelezen heb.Ik ben wel flabbergasted hoor.Wat een eye opener.
  Dank je wel Mireille. groeten ANITA

 13. Beste,
  Mijn vriend heeft al meer dan 25j slaapproblemen. Zowel inslaap-als doorslaapproblemen. Hij neemt daarvoor medicatie maar die helpt nauwelijks. Zowel mentaal, fysiek als emotioneel is hij een wrak. Meerdere, ook alternatieve therapieën hielpen niet, waardoor hij nu argwanend tegenover alles staat. Ik kom pas op uw site terecht, wat kunnen wij doen?
  Alvast dank,
  Groetjes, Vanessa

  • Beste Vanessa,
   Je kunt hem vragen of hij de video wil bekijken en misschien de MIR-Methode wil doen, maar ik kan me goed voorstellen dat hij ‘behandel’-moe is. Hij zou het eens vier weken kunnen proberen. Gelukkig kost het hem niets, dat scheelt alweer. En de meeste partners gaan de MIR-Methode doen als blijkt dat hun vrouw er baat bij heeft. Mannen zijn wat dat betreft heel praktisch ingesteld en willen het wel eens uitproberen als iets bij een ander blijkt te werken. Dus misschien juist iets voor jou?
   Hoe dan ook, hoop ik voor hem dat er verlichting mag komen, want slecht slapen ondermijnt echt alles…
   Veel sterkte voor jullie!
   Groetjes, Mireille

 14. Pasgeleden kreeg ik van een mir-begeleidster de tip om de Hypothalamus te gaan mirren i.v.m. opvliegers. En nu lees ik deze zin:
  Een verstoorde hypothalamus kan ontstaan door onverwerkte emoties die meestal gekoppeld zijn aan je moeder.
  Nou, in mijn geval is er geen sprake van ‘kan ontstaan zijn’ maar kan ik het voor mezelf alleen maar bevestigen als hoofdoorzaak. Door de MNRI-behandelingen voor PTSS weet ik nu dat onze relatie en mijn gezondheid tijdens de zwangerschap al schade opliepen.
  Slaapgebrek door er moeilijk toe komen om naar bed toe te gaan, ontstonden al in mijn puberteit.
  De late uurtjes, als de rest van het gezin op bed lag en het huis eindelijk rustig en stil was, had ik nodig om na alle verwijten, minachting, enz. die mijn moeder die dag/week/maand over me heen had gestort, te compenseren door te bidden, te genieten van de foto’s (koor, gehandicaptengroep met wie ik werkte) op mijn prikbord en onschuldige rituelen (knuffels verzorgen) om mijn gewonde hart, geest en ziel te behoeden voor wanhoop. Pure overlevingsdrang.
  Zelfs nu, op mijn 52e, heb ik nog altijd die stille uurtjes, als bijna iedereen in de flat op één oor ligt, nodig om tot mezelf te komen. Om voldoening aan mijn dag toe te voegen waardoor ik rustig kan gaan slapen als ik eenmaal lig.
  Het is me nog niet gelukt om met de MIR-Methode een einde te maken aan al het slaapgebrek dat ik hiervan oploop. Ik hoop dat het toevoegen van de zin ‘Hypothalamus in evenwicht brengen’ op den duur niet alleen de opvliegers gaat verminderen, maar ook een goede invloed op mijn slaappatroon zal uitoefenen.

  • Beste Willy,
   Ja, dat hoop ik ook voor je! Gewoon proberen. Enne… is het mogelijk ergens gedurende de dag al zo’n stilte-uur in te bouwen? Misschien de natuur in? Waarschijnlijk niet, anders had je het vast al geprobeerd, maar ik vraag het toch maar. Als je de voldoening overdags uit je dag kunt halen, hoef je het niet meer te doen pas als iedereen slaapt.
   Laat je me horen hoe het met het slapen gaat over een tijdje?
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie, Mireille.
    Doordeweeks rust ik in mijn pauze, na lunch en hond uitlaten, altijd 10 tot 20 minuten. Lekker even op bed met hondje naast me en kater op mijn buik. Die rust heb ik nodig wegens slaap na het eten en tot mezelf komen voor ik bij de volgende klant ga werken. Dat poosje rust doet me altijd goed.
    Na mijn werk ga ik altijd met de hond wandelen. Bij goed weer kunnen we dan soms 1-3 uur in het bos of langs het kanaal doorbrengen. Dat werkt heel ontspannend, maar het heeft geen invloed op het tijdstip van naar bed gaan. Helaas.
    Ik blijf de Hypothalamus mirren en heb er sinds gisteravond de Long/Dikkedarmmeridiaan aan toegevoegd, na het bekijken van de laatste webinar.
    Groetjes, Willy

    • Beste Willy,
     Zou je eens willen kijken naar de meridianen die in de late avonduren actief zijn? Misschien dat daar iets speelt? Een MIR-Methode begeleider zou jou daar ook bij kunnen helpen.
     En zo te lezen doe je al zó veel goed, dat het eigenlijk niet anders kan dan een hardnekkige blokkade is. Emotioneel gezien.
     Ik hoop dat die blokkade zich langzaam maar zeker gewonnen gaat geven.
     Veel geluk, ondanks alles!
     Groetjes, Mireille

     • Dank je wel voor de tip, Mireille. In diverse versies Mir-op-Maat, gemaakt door Mir-begeleidsters Janine en Loes, zaten al verschillende meridianen. Ik heb zelfs al eens een paar wondermeridianen gemird. Een Chinese dokter bij wie ik me indertijd liet masseren was aangenaam verrast toen ik vroeg of zij de ligging daarvan wilde aanwijzen. Vanavond heb ik een website gevonden met veel informatie over meridianen, dus daar ga ik eens induiken. Wordt vervolgd.
      Groetjes, Willy

 15. Beste Mireille,

  Sinds ik in de overgang ben, ervaar ik regelmatig problemen met het in slaap vallen. Verder voel ik me heel gezond. Ik heb geen last van stress, leef bewust en gezond, drink nauwelijks alcohol en mijn leven voelt verder erg fijn en prettig. Het zijn geen piekergedachten die me uit mijn slaap houden… voel me moe als ik naar bed ga…maar kan me voor mijn gevoel ‘niet overgeven’ aan de slaap. Nu heb ik ontdekt dat mijn benen nogal onrustig voelen, zodra mijn partner mijn benen masseert voor het slapengaan, val ik makkelijker in slaap. De omschrijvingen die ik bij “Restless Legs syndroom” lees, herken ik wel en heb het gevoel dat dit de oorzaak is van het niet in slaap kunnen vallen. Helpt de MIR methode bij deze Restless Legs….of heb je wellicht nog een andere tip. Ik ben nu 2 weken bezig met de MIR-Methode en voel tot nu toe nog geen verschil…
  Alvast hartelijk dank voor je reactie.

  • Beste Rietje,
   Mijn vermoeden is dat je voor restless legs wel langer dan 4 weken moet doorgaan. Ik heb nog geen overduidelijke berichten van mensen gehad dat het hen had geholpen. Wel dat de benen wat rustiger werden. En dat meestal na langdurig (een paar maanden) de MIR-Methode doen.
   Hoop dat je het nog langer wilt blijven doen!
   Groetjes, Mireille

 16. Beste Mireille,
  In oktober 2014 ben ik bevallen van een dochter. Ik gaf borstvoeding en voedde ook vaak nog ‘s nachts. Soms kon ik daarna niet goed in slaap vallen. Toen ze niet meer ‘s nachts dronk, maar nog wel regelmatig wakker werd in de nacht, kon ik ook niet goed terug in slaap komen. Ik was zo gefocust op straks kan niet meer slapen waardoor het ook niet meer lukte.
  Nu slaapt ze al een tijd goed door van ‘ avonds tot ‘s ochtends, maar laap ik nog steeds niet goed. Ik piekerde ook veel. Dat is nu wel wat minder, maar nog niet helemaal weg. Ik heb wel mindfulnesstraining gedaan, maar kan nog steeds geen rust vinden. Dat mediteren is niet helemaal mijn ding en wil ook aan mezelf werken door te veranderen.
  Sinds de laatste paar maandjes slaap ik geregeld 1 of 2 nachten niet. Als ik tijdens het in slaap vallen wordt gestoord door dochter die huilt of man die naar bed gaat, geraak ik daarna helemaal niet meer in slaap. Dus ik slaap nu nog minder dan voorheen.
  Ik heb ook wel stress van het werk, maar weet niet of de slaapproblemen zouden oplossen als ik ander werk zou gaan doen.

  • Beste Cindy,
   Hoe lang doe je inmiddels de MIR-Methode? Slaapproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Stress is daar beslist een van. Kijk ook of je andere manieren van ontspanning kunt vinden i.p.v. mediteren. Dansen, sporten, muziek luisteren, wat jij dan ook leuk vindt.
   Veel sterkte!
   Groetjes! Mireille

   • Hoi Mireille,
    Bedankt voor je reactie! Ik ben nog niet gestart met de MIR-Methode, omdat ik er nog niet bekend mee ben. Ik heb alleen het bovenstaande erover gelezen.
    Ik denk dat stress een van de oorzaken is dat ik slecht slaap, maar zou er nog wat anders kunnen zijn? Zo ja, wat? Hoe kan ik daar achter komen?
    Wat kan ik nog doen tegen stress dan alleen maar ontspannen?
    Ik zou wel weer willen gaan sporten of dansen, maar heb er niet de energie voor doordat ik regelmatig 1 of 2 nachten per week slecht slaap.
    Groetjes Cindy

    • Beste Cindy,
     De meeste stress wordt veroorzaakt doordat mensen dingen doen die ze eigenlijk niet willen. Of dat ze zich te weinig bezig houden met hun missie, met wat voor hun werkelijk belangrijk is in het leven. Als je je ‘aard’ ontkent, kan dat veel stress geven. Heb je plannen? Zijn er wensen die je hebt die je negeert? Kijk eens of daar antwoorden liggen. Want hoe meer je daarmee bezig gaat, hoe blijer je wordt van binnen en hoe meer je werkelijk diepgaand kunt ontspannen.
     Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Ik ben nog maar net op deze site terecht gekomen dus ben nog niet begonnen. Ik hoop dat ik snel weer binnenkort beter zal slapen.
    Moet ik dan beginnen alle 9 stappen of eerst alleen 5 en 7?
    Zou het onrustig slapen van mijn dochter ook mee spelen dat ik niet meer goed kan slapen?
    Ik zou wel begeleid willen worden, maar ik zag dat er in Zeeland helaas geen begeleiders zijn.
    Groetjes Cindy

    • Beste Cindy,
     Begeleiding kan ook via de telefoon of Skype. Dat staat in de lijst van de MIR-Methode begeleiders erbij geschreven. Ja, het onrustige slapen van je dochter kan er zeker mee te maken hebben. Goed om dat uit te laten zoeken. En je kunt gewoon met alle 9 stappen beginnen.
     Veel geluk en vooral fijne slaap gewenst!
     Groetjes, Mireille

 17. Hallo Mireille,
  Sinds een jaar lijd ik aan een slaapprobleem. Ik kan heel moeilijk in slaap komen, lig vaak tot vier uur wakker of slaap helemaal niet. Tien weken geleden ben ik begonnen met de MIR-Methode en het ging iets beter met slapen. Ik heb ook een angst ontwikkeld om te slapen en dat is heel vervelend. Maar sinds een week slaap ik weer bijna niet. Ongeveer twee uur per nacht. Ik heb hierdoor heel veel stres en dat bevorderd het slapen natuurlijk ook niet.Ook word ik depressief als ik niet slaap.
  Moet ik gewoon doorgaan met de MIR-Methode ?
  Hartelijke Groet,
  Marjan

  • Beste Marjan,
   Je moet natuurlijk niks. Je kunt wel doorgaan met de MIR-Methode. Ik zou het daarbij wel fijn vinden als je de angst om te slapen gaat onderzoeken en verwerken. Daar ligt waarschijnlijk de oorzaak. Daarvoor kun je een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan.
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

 18. Hallo Mireille, Eenmaal op bed kost inslapen meestal niet zoveel moeite. Mijn slaaptekort en ongezond slaap-waakritme heeft te maken met behoefte aan tijd voor mezelf. In mijn jeugd met psychische mishandeling, angst en overlevingsgedrag kwam ik als mijn moeder op bed lag en mij eindelijk met rust liet, eindelijk toe aan mezelf. Zelfs nu op mijn 51e heb ik nog elke dag moeite met het afsluiten van de dag, het naar bed toe gaan dus. Ik denk dat de oorzaak nog altijd is dat diepliggende verlangen om gestolen tijd in te halen in de vorm van tijd voor mezelf. Nu wordt ik niet meer mishandeld, maar te veel uren werken en te veel energie kwijtraken aan klanten bij wie ik me niet op mijn gemak voel, geven tegenwoordig hetzelfde resultaat: veel te lang opblijven ter compensatie. Jaren geleden toen ik die nachtelijke uren vooral vulde met verhalen schrijven, toen had ik ook wel slaapgebrek, maar het schrijven gaf veel energie omdat het me intens plezier, zelfvertrouwen en voldoening gaf. Door bepaalde gebeurtenissen rondom mijn werk die een enorme impact op mijn psychische gezondheid hadden, kwam ik in een totale schrijversblock terecht. De fantasie die van kleins af aan door mij stroomde, is tot op vandaag nog steeds voor driekwart geblokkeerd. De honger naar dagelijkse voldoening zoek ik nu al een paar jaar op Facebook. Mijn honger naar mooie, lieve dingen laaf ik nu aan mooie dieren- en natuurfoto’s. Da’s op zich onschuldig. Helaas krijg ik steeds meer lichamelijke ongemakken door het grote slaapgebrek, op het gevaarlijke af soms. Mede doordat ik in de overgang zit. Ik wil mijn waak-slaapritme dus graag veranderen, maar ik krijg er geen vat op. Zelfs het doen van de MIR-methode heeft tot nu geen enkel resultaat gegeven op dit gebied. Hoe kan ik mijn Hypothalamus beïnvloeden om van daar uit mijn slaapbehoefte te vergroten? Groetjes, Willy

  • Beste Willy,
   Wanneer je doorgaat met de MIR-Methode, zou het wel eens kunnen dat je missie meer ruimte gaat krijgen. Zo te lezen is het de vraag of je op de goede plek zit met je werk, aangezien er veel herinnering is aan wat je als kind meemaakte. Je liefde voor het schrijven zou ik nog veel serieuzer gaan nemen, aangezien dat je werkelijke levenslust geeft. Dit is iets wat ik in mijn boek ook beschrijf en waarover ik het had in het webinar ‘je missie vinden en leven’.
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille, Over mijn werk maak ik me op dit moment niet zoveel zorgen, ben net als alfahulp/zzp-er begonnen en ik kan nu kieskeuriger zijn bij wie ik wil werken. Ben bovendien eindelijk verlost van zorgaanbieders die je telkens ontslaan. Die stap durven zetten is al een missie op zich, tot voor kort had ik n.l. nooit gedacht die stap ooit te durven zetten. Ik zou graag wat meer slaapuren willen maken om me fitter te gaan voelen nu ik ‘eigen-baas’ ben. Om energie te hebben om van deze vrijheid te kunnen genieten. Energie om mijn missies te ontwikkelen. Meer nachtrust is een voorwaarde om mijn missies uit te kunnen voeren. Als Indigo-mens ben ik goed in zelfsabotage en dit is daar een goed voorbeeld van. Snap je? Groetjes, Willy

    • Beste Willy,
     Ja, ik begrijp het. Overigens een GROOT compliment voor je grote stap als zelfstandige! Daar was veel moed voor nodig, maar het levert veel vrijheid op. Ja, het is vaak ‘fijn’ om jezelf te saboteren, zodat je niet zichtbaar kunt worden voor anderen. Daar kan ik me alles bij voorstellen. Bedenk daarbij dat het soms ook te vroeg kan zijn om zichtbaar te worden en dat je je dus nog moest inhouden. Dat kan ook de reden zijn, dus wees in die zin liefdevol over de stappen die je wel of niet neemt. Soms is zelfbescherming belangrijker. Ik vermoed dat je het nog even de tijd moet geven nu je voor jezelf bent begonnen dat de oude pijnen en emoties van het vorige werk meer uit je systeem zijn en je vanzelf in een meer regelmatiger ritme komt. Kijk ook hoe je je dag indeelt. ‘s Ochtends werken, ‘s middags voor jezelf, zodat je ‘s avonds niets meer hoeft of moet. Dan ben je in ieder geval aan jezelf toe gekomen.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 19. Hallo Mireille,
  Ik heb een groot slaapprobleem en misschien kan je me adviezen geven.
  Allereerst heb ik slaapapneu en heb al 2x langere tijd geprobeerd met een cpap-apparaat te slapen te slapen en ben hiervoor allereerst aan mijn neus geopereerd om meer lucht te krijgen. Toen de eerste keer met het cpap-apparaat niet lukte hebben ze mij aan mijn keel geopereerd. Alle specialisten leggen de nadruk bij de behandeling op de apneu maar volgens mij zit het veel dieper. Meer dan 30 jaar heb ik onder extreme druk moeten werken en vaak had ik de taak om problemen die om gigantische bedragen gingen op te lossen of was ik met miljoenenprojecten bezig. Al die jaren lag in ‘s-nachts in bed te werken. Nadenken hoe problemen op te lossen. mezelf brieven en mails dicteren etc. Toen ik een paar jaar geleden in rustiger vaarwater kwam ging bij mij het licht uit. Ik realiseerde me dat ik bijna nooit sliep maar altijd in bed met mijn ogen dicht lag te werken. Ik loop nu onder behandeling bij het slaapcentrum in het MCH in Den Haag bij een KNO-arts, een neuroloog en een slaappsycholoog maar ondanks mijn verhaal zijn ze vooral gefocust op de apneus. Soms kom ik maar aan 5 uur slaap in de week en voel ik mij lichamelijk steeds verder achteruit gaan. soms ben ik zo uitgeput dat ik voel dat ik wel moet slapen maar soms schrik ik al bij het in slaap vallen met een soort stuip wakker. Soms is het na 10, 15 of 20 minuten. Terwijl de specialisten zich focussen op de apnues ben ik van mening dat ik eerder een soort van slaapblokkade heb. Zou ik in slaap kunnen komen dan zouden de bekende hulpmiddelen zoals cpap of een bitje helpen maar hoe kan je met die irritante dingen in slaap vallen als je niet eens zonder deze middelen in slaap kan komen. Als gevolg van mijn slaapproblemen ben ik al ruim 2 jaar niet werkende en heb ik net een WIa-aanvraag ingediend simpelweg omdat ik de hele dag uitgeput ben. Een maaltijdje koken of even naar de supermarkt lopen zijn voor mij vaak te veel van het goede. Soms loop ik te beven maar vaak heb ik last van zenuwen die geïrriteerd raken waardoor ik pijn in spieren en gewrichten krijg. Om rustig te blijven en om wat slaap op te wekken krijg ik nu het antidepressiva Amitriptyline maar ik ben helemaal niet depressief. Slaapmiddelen worden mij afgeraden omdat die de apnues kunnen verergeren.Ja ik heb in de loop der jaren het e.e.a. meegemaakt en ja ik heb altijd te veel hooi op mijn vork genomen want na mijn vertrek bij mijn laatste werkgever werden er op een divisie van 8 mensen binnen twee maanden 4 mensen aangenomen om de werkdruk na mijn vertrek op te vangen. Ook zit het weinig slapen een beetje in de familie. Mijn vader had dit probleem, diens broer en daar weer een zoon van alsmede een jongere zus van mij. Zelf blijf ik niet bij de pakken neerzitten en zoek ik naar oplossingen want gezien alle gebeurtenissen en mijn steeds verder teruglopende conditie vrees ik niet oud te worden. Ook helpen sporten en bewegen niet omdat ik niet slaap en mijn lichaam zich niet hersteld omdat ik ondanks de vermoeidheid nog minder ga slapen. Graag hou ik mij aanbevolen voor adviezen en verneem ik of deze MIR-methode misschien iets kan betekenen inzake mijn zogenaamde slaapblokkade.

  Op voorhand mijn dank.

  Johan

  • Beste Johan,
   Als eerste wil ik je graag veel sterkte wensen met de situatie waar je in zit. Je hebt ontzettend veel gegeven in het werk dat je deed en dat heeft veel mensen en vooral het bedrijf veel gebracht. Nu heeft je lichaam aangegeven dat het genoeg is en ja, ik denk dat daar inderdaad een heel groot deel van de oorzaak zit. Als je jezelf jarenlang traint om in je slaap heel actief te blijven, dan gaat je lichaam denken dat dat normaal is. Je schrijft zelf ook al dat je daardoor onvoldoende herstelt en voelt nu ook de klachten die het overdags geeft. Ik vind het ontzettend jammer voor je dat je nu zo moet leven.
   Toch is er veel hoop. Wanneer je je lichaam de tijd geeft om te herstellen, om het natuurlijke ritme weer te herstellen, moet het mogelijk zijn om de balans weer terug te vinden. Het is mooi dat je kijkt naar de diepere oorzaken en daar aan wilt werken. We hebben een vrouw in België die van haar apneu af is. Ze heeft wel een paar consulten bij een MIR-Methode begeleider gedaan. Met de 9 stappen kun je al heel veel zelf. Het begint met het hand aaien. Dat heeft het effect op je lichaam dat je het contact met jezelf herstelt, dat je jezelf weer koestert en er weer zorgvuldig mee om wilt gaan. Houd er verder rekening mee dat als je het zelf aanpakt, je echt langer dan 4 weken moet doorgaan met de MIR-Methode, omdat slaapproblemen vaak complexe oorzaken hebben. Een ding daarbij is dat je aangeeft dat het ook in de familie speelt. Ik vermoed dat er dan ook sprake is van een familie-trauma, waarbij bijvoorbeeld een van de voorouders ‘s nachts is aangevallen of uit bed is gehaald. Of dat in oorlogssituaties het hele gezin ‘s nachts licht moest slapen om elk moment te kunnen vluchten. Dat zijn ervaringen die diep in een familielijn kunnen indringen en wie weet speelt dat ook bij jou mee. Een MIR-Methode begeleider zou daar snel achter kunnen komen.
   Veel sterkte! En vooral weer fijne slaap gewenst!
   Groetjes, Mireille

 20. Hallo ik ben iemand die vooral savonds actief is vanwege me werk en sociale leven. Eens in de maand moet ik abnormaal lang slapen soms zelfs 20 uur. Waardoor ik dan weer dagen van 4 a 5 uur krijg. In die dagen ben ik slaperig maar val gewoon niet in slaap. Waardoor ik lui door de dag heen ga

  • Beste Mohammed,
   Dat is voor mij ook een puzzel hoe dat komt. Heel misschien dat het iets te maken heeft met je hormoonhuishouding. Als je het precies wilt weten, kun je het het beste een keer laten uittesten bij een MIR-Methode begeleider. Verder gewoon de 9 stappen doen om alle meridianen op orde te krijgen.
   Groetjes, Mireille

 21. Geachte Mir begeleider,

  ik slaap heel licht ( slecht dus) , kan ik weer diep en vast slapen?
  Groeten Hans

  • Beste Hans,
   Het kan wel, maar het kost meestal langere tijd. Slaapproblemen zijn behoorlijk complex. Daar zitten heel veel verschillende dingen aan vast, wat het een flinke uitdaging maakt. Ik hoop van harte dat er in ieder geval iets meer diepte in je slaap mag komen, zodat je wat meer kunt uitrusten.
   Groetjes, Mireille

   • Waarom wordt er totaal niet aan de router gedacht die toch iedereen in huis heeft. doe daar de stroom maar eens af een week lang en kijk eens wat dat doet. Het zal je verbazen. Wifi is killing!! Zorgt voor een zeer lichte slaap voor veel mensen, je droomt niet meer en wordt niet uitgerust wakker. De steeds fluctuerende frequenties zijn voor je hele systeem bijzonder slecht, het geeft bodystress. Ik hoop dat je het wilt uitdragen Mireille, er moet een stuk bewustwording op komen want de providers gaan maar door met het versterken van die straling. Er zijn al zoveel slachtoffers, ook ik heb jaren niet in mijn prachtige koopwoning kunnen slapen maar lag 18 km.verderop in het bos.

 22. hallo Mireille,
  Ik slaap over het algemeen juist makkelijk in en slaap heerlijk. Juist als ik met de MIR-Methode begin, val ik lastiger in slaap, schrik ik op het begin elke keer wakker en slaap ik onrustiger. Als ik het 1x per dag doe, heb ik daar geen last van. Soms laat ik na een aantal weken de MIR-Methode weer vallen. Elke keer als ik weer opnieuw begin met de MIR-Methode met 2x per dag, krijg ik daar weer last van. Hoe kan dat? En is 1x per dag dan wel genoeg? Doet dit wel wat? Want ik zou dan denken dat door de periodes dat ik het 1x per dag doe, de klachten minder zouden moeten zijn wanneer ik start met 2x per dag? Zou u me hierover opheldering kunnen geven? Het belet me namelijk om het 2x per dag te doen, maar zou dit wel graag willen. Groetjes Josje

  • Beste Josje,
   Je kunt dan het beste de beide keren ‘s ochtends doen, of 1 keer ‘s ochtends en 1 keer ‘s middags, maar niet meer ‘s avonds. Hoe het verder komt, weet ik niet precies. Dan zou je het beste een keer naar een MIR-Methode begeleider kunnen gaan.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 23. Hoi Mirelle Ben gestopt met mir methode krijg klachten weer terug ,onder ander slecht slapen Weer vreselijk last van mijn gewrichten Gr Li pouwels

  • Beste Lia,
   Wat jammer dat het je niet heeft mogen helpen. Je zou nog kunnen overwegen om naar een MIR-Methode begeleider te gaan om uit te laten testen hoe het komt. Ik hoop van harte dat je nog een manier of methode kunt vinden dat je klachten minder mogen worden.
   Heel veel sterkte en alle liefs gewenst!
   Mireille

 24. Hallo,
  Ik ben 1 maand geleden geopereerd,
  Ik heb nu erg veel pijn en slik paracetamol.
  Ik kan de laatste tijd alleen niet slapen ik lich rond half 11 in bed na 30,40 minuten slaap ik eindelijk maar rond 12 uur word ik weet wakker en lich de rest van de nacht wakker.
  Wat moet ik hier aan doen? Ik word er ook depresief van. Ik durf niet meer naar bed.

  • Beste Faes,
   Wat je het beste zou kunnen doen, is dit met je huisarts bespreken, want zonder al die nachtrust krijgt een depressie wel veel kans. Je kunt daarnaast ook een afspraak maken met een MIR-Methode begeleider. Die kan dan voor je uittesten wat hier de oorzaak van is.
   Heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 25. Hallo Mireille,

  Mijn dochter slaapt al vanaf jongs af aan heel slecht en of niet. Ze heeft een slaaptest in een ziekenhuis gedaan, daar kwam uit dat haar spieren zich niet ontspannen, ook tijdens haar slaap niet. Ze slaapt heel licht en heeft maar 1 of 2 remslapen, voor een goed slapend iemand is dat 3 of meer. Ik las dit artikel en alle symptomen komen overeen, dorstig en haar temperatuur lijd vaak tot onderkoeling of oververhitting. In het ziekenhuis gaven ze haar al het advies om geen tv of computer, telefoon te kijken 2uur voor het slapen gaan. Ontspanningsoefeningen en rustige muziek te luisteren. In middels slikt zij al 13mg. Melatomatine, wat haar een beetje slaap geeft. Zij valt normaal om 8 uur in de ochtend in slaap, dan moet ze opstaan voor naar school te gaan. Ze is 19 jaar en de problemen stapelen zich op. Misschien dat de MIR-methode haar kan helpen.

  • Beste Ilona,
   Je aait net zolang op je hand als dat je zinnen duren. Dus je gaat gewoon de zinnen opzeggen en ondertussen ga je rondjes aaien op je hand. Hoe langzamer hoe beter!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 26. Toen ik begon met de Mirmethode had ik pijn in mijn linkerkaakscharnier. Ik vermoed dat ik s nachts tandenknarste of zo. Enkele weken later merkte ik plots dat ik zonder pijn kon geeuwen en in appels bijten. Probleem was weg.

 27. Beste Mireille, ik doe de MIR Methode sinds meer dans 4 weken, en begon beter te slapen, dus heel fijn.
  Vorige week werden we weer geconfrontreerd met de ex van mijn vriend, die nu al 14j gescheiden is en wij kennen elkaar sinds 10j. Ze speelt haar volwassen kinderen (36 en 35) nog steeds tegen ons op. Ze had net grote ruzie met haar broer en zus op een familiefeest gemaakt (daar waren wij niet bij).
  Aangezien mijn familie zeer op mijn vriend gesteld is, is er geen ruzie bij ons.
  Ikzelf ben gescheiden en bemoei me niet met mijn ex, die ook al jaren een vriendin heeft.
  Door deze recente agressie, heb ik ontdekt, dat ze jaloers is, terwijl ze zelf ook een aardige vriend heeft en veel meer zelf heeft dan wij. Zij gunt mijn vriend geen geluk, terwijl zij wilde scheiden, want ze wilde vrij zijn om te doen wat ze wilde.
  Dit heeft me zo geschokt, dat ik opnieuw niet meer slaap. Ik doe echt alle 9 stappen, maar moeder loskoppelen helpt niet.
  Ik woon in buitenland, dus heb geen mir hulp, wat ik opzich niet erg vind, omdat je de methode thuis kunt doen. Mijn vriend is het type man die geen ruzie wil, omdat hij bang is de kinderen te verliezen.
  Ik wil alleen maar 1 ding : weer kunnen slapen.

  • Beste Ada,
   Soms wordt het niet makkelijk gemaakt, he. Ga gerust door met de 9 stappen. Elke keer haal je weer een laagje weg en wordt het lichter en makkelijker.
   Veel sterkte en ik hoop van harte dat je weer kunt gaan slapen. Bedenk dat MIR-Methode begeleiders ook via Skype of telefoon kunnen werken.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 28. Dag Mireille,

  Ik ben een vrouw van 54 jaar en heb sinds mijn 17e inslaapproblemen. Dit komt omdat ik, zodra ik in bed lig, ga denken en ook een bepaalde spanning in mijn lichaam voel. Heel apart, ik voel het gebeuren. Soms pieker ik over wat geweest is, soms ben ik bang voor wat komt, zeker als ik iets nieuws moet doen. Heel vaak ben ik bang dat ik iets fout heb gedaan (oude overtuiging). Nu heb ik heel veel aan mezelf gewerkt, circa 20 jaar, en het gaat heel goed met me. Het enige dat nog rest is mijn slaapprobleem. Ik ben nu vanaf zondag bezig met je methode en heb het ook al eerder een tijdje
  gedaan. Op dit moment lig ik ca. 2 uren wakker voordat ik inslaap, zeker als ik veel mensen heb gezien die dag. Ook word ik regelmatig wakker. Ik kan me 2 nachten in mijn leven bewust herinneren dat ik heerlijk, lang en ontspannen geslapen heb. Ik ben heel benieuwd wat jouw methode me zal opleveren en hou je graag op de hoogte. Mocht je nog tips hebben, hoor ik die graag. Hartelijke groet, Sonja

 29. Hallo Mireille,
  Ik kan juist heel goed inslapen, slaap dan en moet dan steevast tussen 1 en 3 uur naar de toilet, daarna word het slapen een heel stuk minder, word het druk in mijn hoofd, veel dromen,ook hele rare dromen(?) en word het een stuk onrustiger.
  De ene keer gaat het heel goed, de andere keer onrustig.
  Terwijl ik eigenlijk altijd slapen als een van mijn hobby’s was.
  Nu dus niet meer.
  Zo ook mijn vriend, inslapen gaat goed, slaapt dan door tot 3 á 4 uur in de ochtend en is dan klaar wakker.
  Hij wilt dan nogal es vermoeid op staan.
  Ik hoop dat je zeer binnenkort het doorslaapartikel wilt plaatsen.
  Ondertussen MIR ik gewoon door, het is bijna een verslaving!!!!!
  Alvast bedankt voor je hulp!!!!

  • Beste Fiona,
   Wat ik me afvraag, is of je dit artikel wel gezien hebt: 6. Slecht kunnen doorslapen. Het gaat juist over doorslapen en de meridianen. Let op het tijdstip waarop je wakker wordt. Daar ligt de aanwijzing.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 30. Halli ik kan heel moeilijk in slaap komen. Heel veel meegemaakt in mijn leven en denk nu dat het er mee te maken heeft met.mijn slaap probleem. Zie de wekker steeds half 4 worden voordat ik eindelijk in slaap val. Heeft u tips voor me? Ga wel altijd op.tijd naar bed

  • Beste Sandra,
   Ben je al met de MIR-Methode begonnen? Het zal een kwestie van stug doorgaan zijn voor je. Wil je het sneller weg krijgen, dan kun je altijd nog een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider.
   Sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 31. Hoi,
  Ik heb al sinds bijna 4 jaar inslaap en doorslaap problemen. En nu al een half jaar slaap ik nog bijna een hele nacht geen 2 uur meer. Sinds augustus vorig jaar is bij mij wel naar voren gekomen dat ik een slaapapneu hebt. En hiervoor een zuurstof ccasp apparaat voor de nacht hebt. Maar het probleem blijft nog steeds nu dat ik niet inslaap en wel uren kan duren. Ter info nog sinds 2006 is bij mij ook nog autisme gediagnostiseerd (ASS).
  Melatonine ook al geprobeerd. Help help wat kan ik nu nog doen want ga er bijna kapot aan.

  Groetjes,
  Mannolito

 32. Hoi mirielle, mijn nachten zijn vaak onderbroken vanwege onze tweeling v 6 jaar die snachts wakker worden van groeipijnen, andere pijnen of dromen. Nu begrijp ik dat ik de MIR niet kan toepassen bij hun omdat je het zelf moet doen. Heb je n andere tip waardoor mijn nachten wat stabieler worden? Alvast dank weer voor je verhaal! Groetjes!

  • Beste Saskia,

   Het enige wat je kunt doen, is doorgaan met de MIR-Methode, zie ook vraag 1B van de veel gestelde vragen, en anders een afspraak maken bij een MIR-Methode begeleider.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 33. Beste Mireille,

  Mijn dochter van 15 is chronisch moe. Dat komt onder andere door heel licht slapen en meerdere zware dromen in een nacht. Heb je een tip voor haar?

  • Beste Ingrid,

   Je kunt haar de 9 stappen van de MIR-Methode laten doen. Als je een versnelling wilt voor haar, kun je naar een begeleider gaan die op de website staat.

   Veel sterkte voor haar!
   Groetjes, Mireille Mettes

 34. Ik heb meerdere keren de MIR-Methode gebruikt om van een langdurig slaapprobleem af te komen. Het doorslapen is bij mij het grootste euvel. Er is geen lichamelijke oorzaak gevonden. Tot nu toe is mijn slaappatroon niet verbeterd helaas. Dus mijn vraag hoe vaak mag je of kan je de MIR-Methode herhalen en is de oude ballast nu wel of niet opgeruimd? Zijn nog andere hulpzinnen die ik kan toevoegen? Ben benieuwd naar andere ervaringen.

  Brigitta

  • Ha Brigitta,

   Voor sommige problemen die onder slaapproblemen liggen, is er meer tijd nodig. Ja, je kunt dan altijd de MIR-Methode gerust blijven gebruiken. De MIR-Methode is pas klaar met z’n werk na 19 maanden, dus je hebt nog even. Je hoeft geen hulpzinnen toe te voegen.

   Als het je allemaal te lang duurt, kun je wel een consult aanvragen bij een MIR-Methode begeleider bij jou in de buurt, of bij mij in de praktijk. Dan word je persoonlijk nagetest om te kijken waar de oorzaak ligt en daar gaan we dan speciaal aan werken.

   Ik hoop dat je slaap zich toch binnenkort ‘gewonnen’ gaat geven!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

   • Ik heb ook al ruim 10 jaar slaapproblemen. Ik heb vorige jaar de MIR-Methode een paar maanden gedaan. Daarna heb ik een begeleider ingeschakeld en die heeft een heel programma voor me gemaakt. Dat heb ik ook een paar maanden gedaan. Het heeft nog niet geholpen. Nu ben ik inmiddels al weer anderhalve maand bezig, maar nog steeds geen resultaat. Moet ik nu maar aannemen dat ik bij die 20% hoort waar de MIR-Methode niet bij werkt?
    groetjes

    • Beste Diny,

     Wat jammer dat je nog geen resultaten hebt gemerkt bij het slapen. Wel bij andere klachten? Ik heb niet het idee dat je bij die 20% hoort. Heb je tot nu toe ook geen enkele nacht verandering gemerkt?

     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

 35. Beste Mireille
  Ik ga de MIR methode doen voor het beter te kunnen slapen. Omdat je nu de stappen in een andere volgorde beschrijft, vraag ik me af of het benoemen van de stappen nu ook in deze volgorde moet worden toegepast?

  Groet Ellen

  • Ha Ellen,
   De stappen hebben sinds 2009 altijd dezelfde volgorde gehad.
   Gebruik ze in ieder geval zoals ze onder de video staan!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 36. Hi Mireille, ik heb al sinds mijn puberjaren last van tandenknarsen, kom er maar niet vanaf. Al heel wat oude emoties los gelaten maar kom niet achter deze… Heb je tips?

  Groeten, Natascha

  • Beste Natascha,

   Tandenknarsen heeft volgens mij te maken met frustraties en onverwerkte woede. Het zou heel goed kunnen dat dat niet zozeer oude emoties zijn, maar bijvoorbeeld frustratie over het niet kunnen vinden of leven van je missie, je levenspad (stap 9). Heb je de MIR-Methode al ‘s geprobeerd?

   Veel succes!
   Mireille

  • Natascha,
   Zelf heb ik in spannende jaren meerdere jaren lang last gehad van tandenknarsen.
   Ik ontdekte een heel eenvoudig middel: RESCUE (dat is één van de bachbloesems, is te krijgen bij de drogist, iets van 13,5 euro – er staat vermeld dat je slechts vier druppels moet nemen, maar dat hielp niet genoeg bij me. Huisarts zei dat men er 8 kan nemen voor het slapengaan. Het knarsen was meteen afgelopen bij me. Ik heb het middel elke avond ingenomen en mijn therapeute zei dat het lichaam vanzelf zou aangeven als ik het niet meer nodig had. En zo is het gebeurd: na 1,5 jaar ongeveer vergat ik het telkens weer te nemen… en langzaam liet k het gewoon achterwege.
   Het knarsen kwam niet terug, jaren later weer wel… korte behandeling met RESCUE weer en het was over.
   Hoop dat het je ook zou kunnen helpen, maar let wel: voor slapengaan acht druppels nemen (kan geen kwaad).
   Lieve

 37. Hallo Mireille,

  In hoeverre beïnvloedt een anti depressivum (paroxetine) de inwerking van de MIR methode en in hoeverre werkt de MIR weer in op de paroxetine (versnelde afbraak) Mijn partner heeft een chronische depressie en heeft daarbij alle klachten ontwikkeld die daaruit voort kunnen komen, waaronder dus een slaapstoornis. Lijkt op delayed sleep phase syndrome.

  • Beste Margreet,

   De MIR-Methode heeft geen invloed op medicijnen. Het kan er hooguit voor zorgen dat medicijnen efficiënter gaan werken. De MIR-Methode werkt altijd zo dat het in het beste belang is voor jezelf. De MIR-Methode werkt aan de dieper liggende oorzaken van klachten en je kunt tegelijkertijd gewoon medicijnen blijven gebruiken. Ik zou het willen aanraden om een keer een afspraak hierover te maken met een MIR-Methode begeleider die dit precies voor je man kan uittesten. Het Delayed Sleep Phase Syndrome ken ik nog niet. Die ga ik bestuderen, dankjewel! Ik hoop van harte dat je man door de depressie heen kan komen, hoe dan ook!

   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.