Home » Artikelen » 229. De MIR-Methode bij zwangerschap

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

229. De MIR-Methode bij zwangerschap — 23 reacties

 1. Lukt compleet vertrouwen op jezelf/je lichaam toch niet helemaal tijdens de bevalling om wat voor reden dan ook, dan kun je altijd je mond ontspannen (lippen losjes van elkaar doen). Alle kringspieren, waarvan je mond één is (ja, wist ik eerder ook niet;) staan in verbinding met elkaar. Omdat het nogal moeilijk is om je baarmoedermond bewust te ontspannen werkt je mond als ‘vervanging’. Werkt ook bij aambeien/constipatie (anus) tijdens het naar de wc gaan!

 2. Hoi Mireille
  Wat practig dat je dit onderwerp en de MIR gebruiken ter sprake brengt. Ik heb al vaak gedacht hoe dat in te zetten bij een bevalling en zwangerschap.
  Ik ben doula en zet me in om de zwangerschap en bevalling van een vrouw en haar partner weer tot een normale gebeurtenis te zien en er bewust bij stil te staan en te genieten. Het is het leven doorgeven en dat doen we al eeuwen. Het is een natuurlijke gebeurtenis en we hebben zoveel kennis hierover vanuit ons eigen erfgoed. Ik vind de MIR een prachtige methode om in te zetten als ondersteuning bij deze periode. Dank je Mireille warme groet Annemarie

 3. Lieve Mireille,
  Ik vind de uitleg van wat je kunt doen heel mooi over bijna alles wat je zegt…
  1 advies wil ik graag bijstellen..
  Wij hebben drie kinderen en ik luisterde ook naar de verloskundige waarbij ik wel ging scheuren tijdens de bevalling en bij ons derde kind dachten voelde ik ..ik ga niet perzen toen de verloskundige het vroeg.. ik zei niets en wachtte tot ik weer een wee voelde en perste toen mee zonder uit te scheuren..
  Na de bevalling heb ik het wel tegen haar verteld en toen zei ze : Ik was bang dat de baby terug zou schieten en dat wilde ze niet.. En toen zei ik: Ik wist en voelde dat ik ging scheuren en dacht: Dit doe ik niet.. ik luister naar mijn lichaam en hoefde niet gehecht te worden dankzij mijn luisteren naar mijn lichaam…
  Ik hoop dat meer vrouwen dat doen.. Het scheelt een hoop pijn extra wat je niet hoeft te ervaren

 4. Hallo Mireille! Vraagje: hormoonstelsel in evenwicht brengen, kan dat geen kwaad nu juist de hormonen door de zwangerschap bewust veranderen?

  • Beste Danilah,
   Nee, juist niet. Het lichaam weet precies wat er nodig is bij zwangerschap. Het zal de hormoonhuishouding juist bevorderen voor de zwangerschap.
   Fijne tijd gewenst!
   Groetjes, Mireille

 5. Je geeft aan de MIR-Methode te doen met de hand op je maag maar hoe bedoel je dit dan want je moet jezelf toch over je andere hand aaien? Of aai je dan ipv je hand je buik? Wellicht een beetje een domme vraag maar ik snap het even niet haha!

  • Beste Laura,
   Ja, zou fijner zijn als je een video had, hè? Je legt je ene hand op je maag. Gewoon op je kleren. De andere hand aait dan de rug van de eerste hand.
   Groetjes en fijne zwangerschap gewenst!
   Mireille

 6. Beste Mireille, mag ik hier reclame maken voor een boek dat alle (zwangere) vrouwen zouden moeten lezen: The Birthkeepers! Het gaat over natuurlijk bevallen en over de risico’s van medische interventies en verkeerde informatie….En natuurlijk over de kracht die in elke vrouw schuilt om zélf het kindje te kunnen baren!
  Hartlijke groet, Gerda

 7. Lieve Mireille,

  Ik lees over luisteren naar de verloskundige..
  We hebben drie kinderen.. Ik luisterde ook naar de verloskundige, maar bij de bevalling van onze dochter voelde ik.. Nu niet persen toen de verloskundige zei.. Persen.. Ik voelde dat de spanning op de huid te groot was!En ik perste niet èn wachtte tot ik voelde: nu kan het weer. Ik scheurde niet uit. En daar was ik heel blij mee! De verloskundige was bang dat het kind weer terug zou schieten, maar ik wachtte en het ging helemaal goed dankzij mijn eigen intuïtie! Dus ik zou zeggen luister naar je lichaam!
  We zijn krachtiger dan we denken!
  Ik ben dankbaar voor alle goede tips van de MIR methode! Wel is het goed om zelf te blijven voelen of het klopt!

  Harte groet, Ria

  • Beste Ria,
   Dat heb je inderdaad goed gedaan! Ik heb zelf het tegenovergestelde ervaren met de vrouw die naast mij in een andere zaal aan het bevallen was. Vandaar mijn advies, maar misschien moet ik het wat nuanceren!
   Dankjewel voor de aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo iedereen,

  Tijdens mijn zwangerschap had ik geen enkele last van zwangerschapskwaaltjes en dit tot op het einde, in die mate dat ik het toch even ben gaan opzoeken op internet of dit wel normaal was 🙂
  Ik had het jaar ervoor de MIR-Methode gedaan, helaas niet verder gezet tijdens de zwangerschap, heb daar nu wel spijt van…

  Ik kan het niet echt “bewijzen”, maar ik denk toch dat het deels dankzij de MIR-Methode is dat ik zo een goede zwangerschap had.
  Gefeliciteerd aan alle zwangere vrouwen nu en geniet ervan!

  Groetjes,

  Sara

 9. Hoi Mireille,
  hier nog geen ervaringsverhaal, maar ik heb deze week ontdekt dat ik zwanger ben, iets waar ik blij over ben en tegelijkertijd erg tegenop zie en nu al stress door heb (angst voor wat ik niet ken). Ik ga de MIR-methode dus vanaf vandaag weer oppakken, je artikeltje komt echt op het juiste moment. 🙂
  Komt er misschien ook nog aanvullende informatie over dit onderwerp op de Be the MIRror-website?
  (2 jaar geleden heb ik de MIR ehbo met succes toegepast bij een operatie, ik ben hem vergeten en ga over een tijdje weer lid worden van je Be the MIRror-site om het weer te leren. Ik denk dat het me erg zou kunnen helpen bij mijn angsten). In ieder geval vind ik het fijn dat deze methode er is.
  groetjes, Anna

  • Beste Anna,
   Wat fantastisch voor je!!! En de grote kunst is om je angsten onder ogen te zien en te relativeren. Er staat een webinar ‘Angst en onzekerheid loslaten met de MIR-Methode’. Die zou je kunnen bekijken. Daarin leg ik uit hoe angsten werken en hoe je er mee om kunt gaan. Verder is de EHBO inderdaad belangrijk en mogelijk ook de behandeling van bijwerkingen van medicijnen? Verder is de meridianencursus denk ik wel interessant voor je, met name die over de maagmeridiaan.
   Een voorspoedige zwangerschap gewenst!
   Groetjes, Mireille

 10. Hi Mireille,

  Wat een fijn artikel heb je weer geschreven. Heel herkenbaar dat je lichaam gewoon aangeeft wat je nodig heb en wanneer je zelf helemaal in verbinding ben met jezelf dan luister je naar je behoefte en zal alles soepel verlopen.
  De behoefte aan vis eten in die periode van de hersenontwikkeling, zo herkenbaar!! Ik ben het alleen niet helemaal eens met je laatste stukje over de bevalling. Mijn ervaring leert juist wel eigenwijs te zijn, en luisteren naar je innerlijke stem/gevoel/kracht. De verloskundige heeft de kennis, echter wanneer je geen angst heb en volledig in verbinding met jezelf, dan ben jij op het moment zelf ben je degene die voelt wat nodig is. Heb een magische watergeboorte gehad van mijn zoontje, juist omdat ik Eigen Wijs was:-) door de hypnobirthing en het warme water was ik in totale ontspanning, de oerkracht die vrij kwam en her vertrouwen in mezelf waren zo groots die niet in woorden zijn te omschrijven. Het eigenwijs zijn op de momenten als de verloskundige bijvoorbeeld het hartje wilde luisteren en het voelde voor mij op dat moment niet oké, gaf ik dat aan en koos ik zelf een moment wat geschikt was. Zo ook met de placenta die langer op zich liet wachten, ik vertrouwde op mijn eigen kundige lichaam en dat het iets tijd nodig had. Mijn geweldige verloskundige vertrouwde mij en gaf mij de ruimte hierin. Ook mijn natuurlijke kraamverzorgende was er volloedig voor mij en steunde mij. Het proces was magisch van het begin tot het eind. Voor de verloskundige was het ook een proces van loslaten en vertrouwen op het proces en mij. Geen navelstreng doorknippen maar gekozen voor een volledige lotusgeboorte, mn vriend en omgeving had grote twijfels, echter trouw gebleven aan mezelf, aan mn eigen Wijsheid. Voor velen dwars en bijzonder,, echter voor mij de enige manier voor om te zijn wie ik ben!:-)
  Weet dat iedere ervaring anders is, gun het elke vrouw om volledig zich zelf te kunnen zijn en opzichzelf te kunnen vertrouwen. De oerkracht die in ons allen zit is magisch!! zoek hulp bij angsten, pijn uit het verleden en kom weer in contact met jezelf. Lekker mirren en weer zijn wie je werkelijk ben!! Liefs

  • Beste Lynn,
   Dat klinkt inderdaad als een ideale bevalling! Kan je de lezers hier een aantal aanwijzingen geven welke weg je hebt bewandeld? En welke soort kraamverzorgende je had gekozen?
   Dankjewel voor het delen dat er ook heerlijke vertrouwen-op-je-Eigen-Wijze-lichaam bevallingen bestaan!
   Groetjes, Mireille

  • Dag Lynn,
   Wat fijn om jouw verhaal te lezen!
   Ik ben het met je eens om “eigen” wijs te zijn!
   Zelf was ik dat niet bij mijn eerste zwangerschap waarbij mijn kindje in stuitligging lag. De verloskundige (die ik overigens voor de eerste keer zag)
   zei dat ik nauwelijks ontsluiting had en wat moest gaan doen omdat de bevalling wellicht pas de volgende dag zou beginnen. Het was ongeveer 2 uur in de middag.
   Ik heb haar advies opgevolgd en mezelf voorgehouden dat de weeën inderdaad nog niet zoveel voorstelden. Omdat het mij totaal
   niet lukte om nog iets te doen hebben we na 1 1/2 uur weer de verloskundige gebeld. Zij was er ca half 5. Met vrijwel volledige ontsluiting moest ik de auto in naar het ziekenhuis. Ik was ondertussen totaal niet meer bezig met bevallen. Het “gebeurde” me allemaal. Wat ik geleerd had bij zwangerschapsgym op haptonomische basis was onbereikbaar voor mij.
   Mijn dochtertje werd 5 over 5 geboren!!!
   Ook mijn advies is: lekker mirren en goed naar jezelf luisteren!
   Geniet van je zwangerschap en van de bevalling!
   Hartelijke groeten van Iny

 11. Wat een fijn artikel Mireille, ik doe al jaren de MIR-Methode en ben nu onverwachts maar zeer gewenst weer zwanger.ik was de afgelopen maanden even gestopt maar voel nu weer hoe logisch het juist nu is om de MIR-Methode ter ondersteuning van mezelf en mijn kindje weer op te pakken. Ik laat je zeker weten of ik verschil merk tussen deze en de vorige bevallingen. Dankjewel.

 12. Ik ben wel blij dit te lezen. Ik was bang dat “moeder loslaten” negatief effect had op de baby in mijn buik. Niet dus?

  • Beste Irene,
   Integendeel! En het is niet ‘moeder loslaten’, want dat is niet de bedoeling. Het gaat om ‘loskoppelen’. Dat is het verschijnsel dat jouw baby niet jouw zorgen, twijfels, angsten, frustraties hoeft te dragen, maar dat je dat als moeder zelf doet. Scheelt enorm in het opgroeien van je kindje later!
   Nog een fijne zwangerschap gewenst!
   Groetjes, Mireille

 13. Hallo Mireille, het zou 33 jaar geleden helpend zijn geweest om te weten dat misselijkheid te maken heeft met zorgen maken. Dit is zo kloppend, en ik zag het toen niet. De MIR-methode helpt me in zoveel opzichten, had toen vast ook geholpen. Dank Mireille, dit inzicht helpt ook achteraf!
  Fijne zwangerschap dames…

 14. Hoi. Ik doe de MIR-methode al ver voor mijn zwangerschap en ben nu 15 weken zwanger. Dit is mijn tweede zwangerschap. Mijn eerste zwangerschap heb ik helaas af moeten laten breken omdat er bij ons kindje afwijkingen zijn gevonden. Ook toen deed ik de MIR-methode. Deze doe ik al jaren met heel af en toe een korte pauze. Ik ben vanaf het begin van de zwangerschap ontzettend moe en vanaf week 7 misselijk. Ik ben niet zo misselijk als de vorige keer in de zin van dat ik veel moet overgeven, maar ik ben wel al al die tijd niet lekker (veel kokhalzen) en qua eten en drinken heb ik nergens zin in. Het meest lastige vind ik dat ik misselijk word van drinken en dan met name water kan ik niet verdragen. Ik vind het heel belangrijk om goed te drinken en zeker nu ik zwanger ben, maar het lukt gewoon niet. Ik weet echt niet wat ik hiermee moet. Spa rood is eigenlijk het enige dat ik wel lust, maar na een glas of 4 verspreid over de dag lukt dat ook niet meer. Voor de 9 zinnetjes zeg ik ‘zwangerschap optimaliseren’ en sinds kort ook ‘energie versterken’. Ik durf het zinnetje ‘zwangerschap optimaliseren’ niet meer los te laten omdat ik me er goed bij voel. Uiteraard ben ik dankbaar dat ik weer zwanger ben en heb ik de misselijkheid en vermoeidheid er graag voor over. Het allerbelangrijkste is dat ons kindje gezond is. Ik vind het in ieder geval fijn om de MIR-methode te doen. Zeker nu ik zwanger ben.
  Alle zwangere dames een fijne zwangerschap gewenst

  • Beste Anna,
   Zo fijn dat de misselijkheid minder is dan vorige keer! Maak je je veel zorgen? Weet in ieder geval dat de maagmeridiaan bij stap 4 ook wordt aangepakt. Zou je verder eens willen proberen om wat citroensap aan het water toe te voegen? En lukt thee wel? Ga daar dan op over. Verder zijn er ook zeker periodes waarin je eigenlijk weinig voeding/vocht nodig hebt. Ik weet nog niet precies in welke fasen, maar in die fasen neemt je kindje de voeding uit jouw lichaam. Je kindje zal sowieso niks tekort komen. Wanneer je dan met een paar weken ineens weer trek en dorst krijgt, kun je de ontbrekende voeding en vloeistof weer aanvullen. En ‘zwangerschap optimaliseren’ kun je gerust blijven doen!
   Fijne zwangerschap gewenst!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.