Home » Artikelen » 175. Als moeten gewoon voor je is.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

175. Als moeten gewoon voor je is. — 66 reacties

 1. De vervanging van “moeten” in “willen” vind ik subliem! Van het veelgebruikte “mogen” als vervanging kreeg ik jeuk van(haha). Willen impliceert een bewuste keus. Dank voor deze eye-opener! Groet! Renée

 2. Hier wil ik je iets over vertellen. Ik ben een maatje geweest van Humanitas. En deze persoon die ik bezoeken mocht was een heel bijzonderders. Stond buiten het denken van de wereld. Kon amper kleren aan. En deed wat hij wilde. Voor ons niet zo gezond. Maar hij besliste zelf. Tijdens een feest van Sinterklaas. Gaf hij te kennen dat hij een sinterklaas muts wilde. Aan die wens heb ik gevolg gegeven en deze op maat gemaakt. Nu naar het feest met rolator en mijter. Hij ging zitten op de rolator. En ik vroeg of ik een foto van hem mocht maken. Dat mocht. Nu mijn vriend die de foto maakte zei.: nu moet je even lachen. IK MOET NIETS. Ik was het er helemaal mee eens en beloofde dat wij dat woord MOETEN uit ons fobucaleir zouden halen. En waar ik het kan zeggen, zeg ik het.
  Inplaats van moeten… Ik zal ik kan ik wil. En je hebt een heel andere blik. Door hem geeft ik dit namens George, zo heette hij. Hij is gestorven aan een amputatie van zijn been . Hij had gezegd: dat groeit wel weer aan. Maar ik heb toch iets van zijn, zijn door kunnen geven aan de wereld. Leuk om je tekst te lezen

 3. Ik ben al jaren allergisch voor het woord moeten. En ik gebruik het zelf dus/nog ook !, hoewel alweer wat aan het vergeten dat het anders kan. Anecdote: een aantal jaren terug met intuïtief schilderen, schilderden we p.p. op een groot doek, naar aanleiding van woorden. Paletje verf in de hand, staande, grote kwast. Het eerste woord maakte me razend! (ik was het helemaal zat van alles te moeten in mijn leven!en dingen uit te stellen omdat allerlei moetdingen voorgaan etc,) In een paar minuten had ik helemaal wild alle verf op het doek gekwast, vooral rood, medecursisten keken verschrikt naar mijn hoekje, het doek bonkte op en neer op de ezel, zo woest was ik. Hierna kwamen nog meer woorden: vriendschap, liefde, schoonheid, etc. Bij het nabespreken, hadden we het over onze ervaringen. Wat was er nou met mij aan de hand geweest bij het eerste woordje?
  Ik hoorde “moet”….maar het was moed met een d….. We hebben er hartelijk om gelachen, en ik kan er nog steeds om lachen! Wat was ik kwaad op Moet!
  Ach moed had/heb ik wel, haha, het hele doek volgekladderd met grote boze vegen. Daar gewoon weer overheen geschilderd hoor.

 4. Louise Hayes heb mij jaren geleden geholpen om het woord “moeten” uit mijn leven te verdwijnen, heerlijk! En toch als ik je artikel lees Mirelle komt ineens in mij op dat het overlevende en zorgende kind in mij die zich al jaren hebben ingezet hebben nu ruimte mogen maken voor het spelende/genietende en avontuurlijk kind! Dank je wel. Wendy

 5. Hoi Mireille,
  Het woord ‘moeten’is uit mijn woordenboek. Ik werk met ouderen en vertel hen regelmatig dat ze boven de 80 niets meer moeten. Tot ik 6 jaar geleden 50 werd en heb bedacht, ik maak van die 80 gewoon 50. Wat een vrijheid geeft dat. Het woord moeten kan ik vervangen door kunnen, willen en mogen. Heerlijk,ik mag dit je even doorgeven. Al jaren blij met de MIR methode, veel vrijheid, spontaniteit en mijn eigen ding doen ervaren.
  Lieve groet Els

 6. Ach, ik leg niet zo’n gewicht op dat woordje “moeten”…..
  Het is gewoon maar een woord.
  Maar je kan wel schrijven dat je altijd een keus hebt, maar dat is niet echt zo…..
  Je “moet” ademen, eten, slapen, werken voor je geld enz. en ook moet je een aantal dingen omdat je eerder keuzes hebt gemaakt, zoals kinderen krijgen…..je zal er dan toch ook voor moeten zorgen…….
  Of ik daar nu ‘mag’ of ‘wil’ van maak, mij maakt het niks uit……..je ‘moet’ het uiteindelijk toch doen, omdat anders andere dingen fout lopen…..

  • Dit herken ik wel. Ik geniet heel veel van wandelingen met mijn hond, maar als het heel guur weer is, “moet” hij toch uit. Ik voel mij prettig als mijn omgeving schoon en goed onderhouden is, dus zal ik toch echt de wc schoon “moeten” maken en het huis “moeten” stofzuigen…… dan kan ik “moeten” wel voor “willen” vervangen…. maar het gevoel blijft hetzelfde want ik heb gewoon een hekel aan huishoudelijke dingen! Soms doe je iets voor vrienden omdat je in elkaar investeert (tijd, aandacht) en dus kan het gebeuren dat ik tijd en aandacht geef terwijl het me niet uitkomt en het dus ervaar als “moeten” op dat moment.

 7. Beste Mireille
  Dat woordje moeten heb ik al lang zelf last van,en was er ook al mee bezig het te vervangen met “ik mag,maar moet niet”, de reacties zijn niet altijd leuk maar ja ,en dikwijls heb ik er dan nog schuldgevoelens van,en daar lijd ik nog het meest van,ik vind me zelf dan asociaal,of laten de anderen door hun reacties me zo schuldig voelen, ik begin dan ook te twijfelen aan mezelf,en geef dan soms ook weer toe,soms valt dat dan wel goed uit, en soms ben ik dan boos omdat ik heb toegegeven,wat zit een mens raar in elkaar,hoop dat het mirren me daar sterker in maakt
  En ook omgekeerd, ik kan soms ook wel kwaad worden bij een neen van de ander die ik niet begrijp,dat is ook lastig
  graag reactie

  groetjes

  Cecile

 8. Dag Mireille, ik heb vijf keer hardgrondig geniest tijden het lezen van dit artikel. Nou, dan weet je het wel 😉 Hartelijke groet, Sanne

 9. O ja hoor, moeten, het is mijn valkuil! en daardoor vergeet ik zo vaak om te genieten! ik wil graag op tijd zijn bij school, ik wil graag gezond eten en ik wil graag gelukkig mezelf zijn! kuzz van Nanzz en bedankt voor je fijne blog! Ik wil je graag vertellen dat ik hem graag lees!

 10. Top de ervaring heb ik al ontdekt door de 9 stappen v d MIR-Methode.
  Alleen op mijn werk nog lastig

 11. Wat een mooi artikel Mireille, heel toepasselijk voor mij. Ik was ook altijd van het moeten, ben er inmiddels al wel enige tijd succesvol mee bezig om niets meer te moeten maar in te vullen ik mag. Als nu lees dat je ipv moeten ik wil in kan vullen voelt dit voor mij nog fijner omdat er de druk dan helemaal vanaf is en dat ik dingen “wil” doen en dan is het echt mijn keuze en beslissing.
  Iedere week geniet ik van de nieuwsbrief en heel vaak is het op mij van toepassing en haal ik er veel kracht uit.
  Dankjewel Mireille,
  Veel liefs en warme groet Jolanda

 12. Lieve Mireille,
  ik heb een vraag welke niet over bovenstaand artikel gaat en wel deze: Op de MIR vredesdag van 12 juni was Andre Roozendaal de psycholoog als spreekgast en in de inleiding welke jij over Andre gaf vertelde je dat hij mee zou gaan doen met de landelijke verkiezingen a.k. voorjaar. Ik heb daar verder niets meer over gehoord of gelezen. Kan jij me zeggen of dat nog doorgaat?
  Harte-groet van Louise.

  • Beste Louise,
   Bij de verkiezingen gaat de partij Mens en Spirit beslist meedoen. André is geen partijvoorzitter geworden. Dat is nu iemand anders, maar ik kan zo even z’n naam niet vinden.
   Groetjes, Mireille

 13. Mais oui Christiane. C’est aussi en francais:
  Je veux au lieu de je dois ou il faut que je……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.