Home » Artikelen » Wat doet het hand aaien?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

Wat doet het hand aaien? — 39 reacties

 1. Beste Mireille
  Hand aaien of arm aaien of welk deel van de huid dan ook werkt bij mij altijd heel goed. Gespannen voor een sportwedstrijd, doe ik onderweg de MIR-Methode, met aaien van mijn arm tijdens het fietsen. Lukt net:).
  En helpt, ik kom dan redelijk rustig aan. Tijdens de wedstrijd voel ik dan wel de zenuwen, en op de een of andere manier kan ik die verplaatsen naar de aarde. Ik denk als gevolg van de MIR-Methode.
  Gr Roelfina

 2. Hoi Mireille, Afgelopen zondag ben ik begonnen met de MIR methode, stap 5 en 7. Een vriendin tipte me en ik ben meteen informatie gaan “zoeken”. De methode spreekt me enorm aan. De vragen die ik had, staan allemaal in de veel gestelde vragen dus meteen de antwoorden gekregen.
  In de video over wat hand aaien voor je doet, vraag je of mensen ervaringen hebben met rustig worden. Zeker weten. Het hand aaien is heerlijk. Van breien werd ik inderdaad heel ontspannen. SoulCollage® kaarten maken heeft hetzelfde effect. Net als buiten zijn en foto’s maken. Het contact met de camera vind ik heerlijk. Joh, de lijst is schier eindeloos. Brood bakken het kneden, koken het snijden en roeren, tekenen en schilderen. Ik ben al een heel gelukkig mens en met de MIR methode ga ik fijn verder met aan mezelf werken. Dank en met vriendelijke groet,
  Ineke

 3. Het hand aaien maakt me een beetje slomig, ontspanning dus! Ik ben het van harte eens met je opmerking dat er meer met de handen gewerkt mag worden, ook schrijven kan een fijne bezigheid zijn als je methode “Schrijfdans” volgt!

 4. Hi Mireille,

  Mijn zenuwstelsel is supergevoelig met al zijn voor- en nadelen. Bij het hand aaien heb ik gemerkt dat de zijkanten van mjjn handen op het strelen (met vingertoppen) extreem fijn reageren. Er schieten dan golven van ‘aangenaamheid’ via mijn nek, armen, rug door mijn hele lijf. Ik voel me daardoor heel prettig en eigenlijk ook een beetje extatisch. Ook zonder de 9 stappen streel ik vaak mijn handen om me te kalmeren en vervolgens energie te activeren … klinkt raar maar het werkt fantastisch!!

 5. Dag Mireille,

  Je noemde handwerken, klussen en knutselen. Zou het bespelen van een instrument zoals (bas)gitaar, piano hier ook onder kunnen vallen, aangezien dat ook voornamelijk uit de handen komt.
  En, nu ik zo zit te typen, zou je bijna kunnen denken dat typen er ook onder valt (alhoewel ik dat eigenlijk wel betwijfel op de een of andere manier).

  Cheers,
  Bas.

  • Beste Bas,
   Ja, een muziekinstrument spelen valt daar beslist ook onder! En typen ook wel, hoewel dan ook de hersenen heel sterk actief moeten zijn om de juiste letters te vinden. Dat maakt typen weer wat minder ontspannend.
   Groetjes, Mireille

 6. Ik ben Ria,en omdatik er mentaal na een leververgiftiging finaal doorheen zit wil ik de 9 stappen eens gaan toepassen.
  Maar waar vind ik die?

  Hartelijke groet,
  Ria

 7. Beste Marije, ik heb de MIR methode een paar maanden toegepast, meerdere keren per dag, maar ik ervaar geen verschil helaas.

  Hartelijke groet, Alexandra

 8. Beste Mireille,
  Nadat al misschien twee jaar mensen mij wezen op de MIR methode, ik had een burn-out, begon ik er aan pas geleden. Heerlijk over mijn handen wrijven. In combinatie met veel andere dingen (injecties maretak, Reiki, heel veel activiteiten mee gestopt waar ik moe van werd, energetische massage, veel op bed liggen overdag en slapen overdag) voel ik nu naar drie jaar niet echt meer een burn-out. Misschien dat MIR met name het laatste zetje was.

  • Beste Marijke,
   Heb ik jou niet gesproken op de therapeutenbeurs? Ja, je zult nooit weten of het door de MIR-Methode kwam. Ik vermoed dat het gewoon alles bij elkaar was en… goed gedaan! Wat maakt het jou uit waar het door komt? Als je er maar vanaf bent en dat is jou mooi gelukt! Gefeliciteerd! Ik ben erg blij voor je dat je je energie weer terug hebt! Veel plezier!
   Groetjes, Mireille

 9. Dag Mireille.

  Zal t mij ook door mijn knieprothese operatie heen helpen , heb er veel angst voor . ?

  Mvg Marian .

  • Beste Marian,
   Als je de MIR-Methode doet, kun je jezelf goed kalmeren. Je kunt dan elke keer dat je zenuwachtig wordt de 9 stappen aaien. Ken je ook de MIR-Methode EHBO? Die staat op de ledenwebsite ‘Be the MIRror’. Dan kun je jezelf ook helpen als de angst erg sterk wordt. Blijf ook zien dat de artsen en verpleegsters hun uiterste best voor je doen en dat je de MIR-Methode ook meteen na de operatie weer kunt inzetten om de operatie te helpen voltooien.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik herken het. Als ik piano speel, beroepsmatig of zomaar voor de lol, vergeet ik (bijna) alles en ben alleen met de muziek bezig. Heel fijn!

 11. Ik ben 64 en ongeveer tien jaar geleden getest met als uitkomst autisme spectrum stoornis. Ook heb ik faalangst, nooit een seconde zelfvertrouwen. Op wils kracht leven, aan de normale verplichtingen voldoen en de stress daardoor begint wel ernstig zijn tol te eisen.
  Twee jaar geleden heb ik de Mir methode heel lang volgehouden en maar weinig gemerkt.
  Ik heb ook nog wel eens de zinnen in de voltooid tegenwoordige uitgesproken, een mens probeert wat.
  Inmiddels is er wel wat veranderd. Ik denkt dat mijn probleem was het geruststellende gevoel toe te laten als je jezelf over je hand aait. En dan natuurlijk ook geen knuffel hormonen en de rest.
  Ik slaap eigenlijk geen nacht meer normaal door en wordt vaak wakker met een enorm gevoel van stress. Ik heb gemerkt dat ik dan veel te snel en alleen met de borst ademhaal.
  Beter op mijn ademhaling letten, door de neus en met de buik en rustig helpt mij veel. Maar het meest wezenlijke wat ik voor mijzelf kan doen zoals het nu lijkt is mijzelf over mijn hand aaien (aanraken is eigenlijk al voldoende) en daarmee mijzelf geruststellen. Ik kan nu het gevoel veel meer toelaten en het doet mij echt goed, Mireille heel erg bedankt!

  • Beste Irene,
   Wat fantastisch voor je! Ik ben erg blij dat je klachten opklaren. Houd me op de hoogte, als je wilt!
   Groetjes, Mireille

 12. hallo Mireille,
  ik vind het hand aaien vaak een irritant gevoel. ik doen het wel maar over mijn armen strijken vind ik prettiger, rustgevend, geeft me veel meer het gevoel dat ik wordt gekoesterd.
  kan ik het ook beiden doen?
  m.v.g. José

  • Beste José,
   Ja hoor, dat kan ook, hoor! Zolang je huid-op-huid aait, is het goed.
   Groetjes, Mireille

 13. Ik kreeg gisteren (8-11)een bedank-chat van mijn neef Henri. Hij woont in Mexico en was heel enthousiast en blij dat hij met de MIR methode is gaan werken. Ik post het nog steeds op FB voor al mijn vrienden. Hij schreef: BEDANKT Joke !!!

  • Beste Joke,
   Wat fijn om te horen! Laat maar lekker rondzingen, de wereld door. Super dat het nu ook in Mexico is, hoera! Wil je hem de groetjes van mij doen? En hem bedanken dat hij het wilde proberen? Spreken ze daar Spaans, want we hebben de website laten vertalen in het Spaans: http://www.metodomir.com
   Groetjes, Mireille

 14. Het valt me de laatste tijd met regelmaat niet mee om in slaap te vallen. Als ik de MIR-methode vlak voor het slapen gaan doe, helpt me dat om te stoppen met malen in mijn hoofd en val ik gemakkelijker in slaap.

  • Beste Will,
   Ik denk dat heel veel mensen er blij van zouden worden als ze makkelijker in slaap zouden kunnen vallen. Ben blij dat het zo mooi bij je werkt!
   Groetjes, Mireille

 15. Hallo allemaal, ja heel rustgevend . Ik doe de MIR-Methode in mijn bed voor t slapen gaan, word ik wakker dan doe ik het vaak nog eens. T zijn ook vooral de blote voetzolen die gestimuleerd worden en waar de zenuwuiteinden zitten. Als blote voeter ben ik heel alert. Doe vandaag nog vaker jullie schoenen uit, zowel binnen als buiten. Diana

  • Beste Diana,
   Kun je ons wat meer vertellen over het lopen op blote voeten? Is er een website waar we meer kunnen lezen?
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille,

    Ik weet niet of jij de informatie ondertussen al hebt. Maar je kan eens zoeken op aarden/gronden. Onderzoek heeft aangetoond dat het contact met de aarde ook helend werkt. Vandaar het belang van blote voeten op de aarde. Een half uurtje per dag zou al goed zijn. Het helpt met ontstekingen, beter slapen,… Earthing nederland heeft ook een website waar je spullen kan kopen om binnenshuis te kunnen aarden. Aarden kan een zeer mooie aanvulling zijn denk ik 🙂

 16. Hallo Mireille

  Ik word heel rustig van het hand aaien, het is een fijne methode en je kan het overal toepassen.

 17. Beste Mireille,
  Persoonlijk en in mijn werk als Tinnitus Ademtherapeute is het aaien van de handen één van de hoofdingrediënten. In een groep bezig zijn met deze zelfmassage geeft heel snel een gevoel van totale verbondenheid en veiligheid. Het is een geweldig geschenk voor iedereen om de kracht van dit eenvoudige zelfhulpmiddel te mogen ervaren.

  • Beste Henriette,
   Wat bijzonder dat jullie het hand aaien voor Tinnitus gebruiken. Doe je dan alleen het hand aaien of doen jullie ook de MIR-Methode?
   Ben blij dat je met zulk mooi werk bezig bent! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 18. Hallo Mireille,
  Ik word rustig en zelfverzekerd van het hand aaien. En als ik me behoorlijk pijn heb gedaan en de EHBO MIR doe is het zo over en denk ik er daarna niet meer aan.

 19. Als ik me wat gedeprimeerd voel of nerveus ga ik altijd in de tuin werken. Ik voel ne dan direkt stukken beter. Ik zocht de verklaring hiervan altijd in het kontakt met de aarde. Maar dit vind ik ook een mooie verklaring. Misschien beiden?

  • Beste Jenny,
   Ja, ik denk ook dat het beiden is. En ik hoor het van meer mensen dat in de tuin werken hen zoveel rust en ontspanning geeft. Heerlijk!
   Genieten maar!
   Groetjes, Mireille

 20. ik moet vaak gapen is geen gaap zo als je slaap heb het is anders soms ook zuchten ik ben al 4 maanden bezig ik denk dat er wel wat verandert is bij mij maar kan niet echt zeggen ja het werkt
  hg gerda

  • Beste Gerda,
   Het kan goed zijn dat je nog geen resultaten hebt. Gewoon door blijven gaan, als je wilt. En gapen is een goed teken! Gapen = loslaten. Zuchten is meestal ontspanning van het hart. Dan zijn teleurstellingen, kwetsingen verwerkt.
   Sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

   • o echt wat ben ik blij met dit bericht heb zo,n zwaar leven achter de rug en nog valt het niet mee ik ga zeker door bedankt hoor
    hg gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.