Home » Artikelen » 176. Versterk je relatie met oogcontact!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

176. Versterk je relatie met oogcontact! — 37 reacties

 1. Heel ontroerend en zo waar! Wie weet niet (meer) dat wanneer je net verliefd bent, je wel in de ogen van de ander wilt zwemmen? Ook samen (bewust) stil zijn is een van de meest intieme ervaringen die ik ken. Mooi onderwerp, zeker in deze tijden….!

 2. Au wat doet dit artikel mij pijn.
  Ik ben gedeeltelijk blind en kan mensen niet goed meer aankijken.
  Echter, ik ben dan ook weer niet zo slecht ziend dat ik met een stok loop, dus het is een verborgen handicap.

  De eenzaamheid die dit heeft veroorzaakt, is zo diep.
  Te meer omdat ik een heel gevoelig persoon was en ben, en intenties en emoties van anderen voel.
  Mensen voelen zich ook echt afgewezen en soms boosheid wek ik per ongeluk op hiermee. als ik ze niet aankijk, logisch. ik probeer dit zoveel mogelijk bespreekbaar te maken, en attendeer mensen erop dat ik ze soms echt straal voorbij loop als ik ze morgen tegen kom . Maar die eerste reactie als ik dit “ doe” is automatisch. Komt bij hen ook van diep, Dat snap ik. Maar dat is wel wat ik op mij af krijg. Zonder dat ik dit opzettelijk doe.
  Maar al te duidelijk blijkt dat je gelijk hebt.
  En dat interactie met mensen een stuk minder vanzelfsprekend gaat als je ze niet aankijken kan.
  Het goede nieuws is, dat ik gedwongen ben te accepteren dat ik zo gevoelig ben. En van mijn gevoeligheid heb leren gebruik te maken, What does not kill me will make me stronger. Ik heb een praktijk nu waarin ik mensen help oude blokkerende emoties los te laten en soms geef ik hierbij ook de MIR-Methode mee.

  • Beste Saskia,
   Dankjewel dat je deze andere kijk op oogcontact vertelt. Daar had ik nog niet bij stil gestaan. En mooi dat je ziet dat je daardoor je gevoeligheid sterker kunt waarnemen. En dat je zelfs een praktijk hebt waar je anderen met je gevoeligheid helpt! Mensen hebben vooral pijn als iemand die belangrijk voor hen is, hen niet aan kijkt. Zie het dus ook nog als een compliment wanneer mensen pijn hebben dat je hen niet hebt gezien. Elke keer dat er bij iemand anders zo’n pijn wordt aangeraakt, is er weer een kans op heling voor hen. Niet heel fijn voor jou, maar wel mooi.
   Dankjewel voor je mooie werk!
   Groetjes, Mireille

 3. Oogcontact is inderdaad zeer krachtig en belangrijk om een goede, intieme, compassievolle relatie met iemand te kunnen hebben.

  Er is volgens mij wel een kanttekening: Omdat het zo’n krachtige manier is om contact te krijgen, om de energetische band tussen mensen te versterken, is het wel belangrijk om daar selectief in te zijn. Voorbeeld: Als je door een groot winkelcentrum loopt en je gaat met elke zwerver, elke drugsverslaafde intiem oogcontact aan, dan verbind je je ook met de negatieve aspecten van de energie van die personen. Je absorbeert dan ook een deel van de energie die je liever buiten jezelf zou willen houden.

  Ik denk dat het beter is om intiem oogcontact alleen te gebruiken bij mensen die je echt dierbaar zijn, met wie je een echte intieme hartverbinding hebt.. Oftewel: je partner, je kinderen, je ouders, en je beste vrienden.

  Om toch respectvol over te komen, kan je aanwennen om bij vreemden, en in het bijzonder bij mensen bij wie je voelt dat er veel schadelijke patronen spelen, niet *in* de ogen te kijken, maar net eronder, naar het gezicht/de wangen. Op die manier kijk je ze toch aan, maar maak je niet het intieme contact.

  Ook therapeuten zouden hiermee uit moeten kijken, omdat ze anders te veel in de problemen van hun patiënten meegetrokken kunnen worden. Daar zijn overigens speciale energetische technieken voor, waarmee je toch contact kunt krijgen met je patiënten, maar waarbij je een energetisch filter gebruikt, waardoor het niet schadelijk is voor je eigen gezondheid en energie.

  Nog een andere kleine kanttekening over het filmpje: in Japan (en ook wel andere Aziatische culturen) is het zo dat er heel weinig fysiek contact is. Elkaar aanraken, omhelzen, en volgens mij ook elkaar in de ogen kijken wordt niet veel gedaan. Dan is zo’n oefening waarbij je elkaar ineens wel in de ogen kijkt natuurlijk extra krachtig. Maar ook in Nederland zie je dat het contact vluchtiger wordt, zeker nu veel mensen tijdens een lunch meer naar hun mobieltje kijken dan naar de persoon aan de andere kant van de tafel 😉 ..

 4. Ik ben ontroerd. Ik stel me voor wat als ik in daar sta tegen over mijn vader. Die mij vanaf mijn derde seksueel misbruikt heeft. Mijn moeder, die het allemaal wist wat mijn vader met mij deed. Wat een enorme confrontatie zou dat zijn.

  • Beste Anne,
   Als je je dat sterk inbeeldt, zou het bij jou zelfs al heling kunnen brengen. Ik wens je veel liefde en rust!
   Liefs, Mireille

 5. Een prachtig filmpje. Mooi om te zien dat oogcontact veel kan losmaken. Ik moest zelf huilen; het heeft me geraakt!

 6. Ik,Tom Oosterdijk,78 jaar oud heb bewogen gekeken naar het 4 minuten elkaar in de ogen kijken video.Mijn hele leven heb ik hier moeite mee gehad tot 2dagen geleden mijn vrouw me hier op attent maakte dat ik haar niet aankeek tijdens een gesprek onder vier ogen.Ik schaam me daar voor en ben me nu bewust om haar wel aan te kijken alsmede iedereen die ik ontmoet.

  • Beste Tom,
   Wat leuk! Je bent nooit te oud om te leren! En ik merk ook dat maar zo weinig mensen hier werkelijk op gewezen worden. Hoe moet je het dan weten/leren?
   Dat jullie het heel mooi en fijn met elkaar mogen hebben!
   Groetjes, Mireille

 7. Al sinds mijn jonge jaren heb ik het erg moeilijk met het maken van oogcontact. Ook al doe ik al geruime tijd de MIR methode en heb ik mij daarbij ook persoonlijk laten begeleiden door een fijne MIR coach, het valt mij op dat het langs elkaar heen kijken mij en mijn gezin parten blijft spelen. Het zoeken naar echt contact met elkaar wordt daardoor erg bemoeilijkt, dat snap ik, maar ik vind de juiste weg om een begin te maken steeds niet. Mezelf in de ogen kijken via de spiegel is voor mij ook een zware opgave, helaas. Heb je nog tips?

  • Beste Caro,
   Elkaar in de ogen kijken, kan een uitdaging zijn, omdat je dan sneller naar je eigen gevoelens gaat. Toch is het een kwestie van doen en al is het 1 seconde, die ene seconde is al de moeite waard!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Het zou bijzonder mooi zijn als mijn grote droom wat ik van klein kind af heb om met mijn broers en zussen fijn samen te zijn uit zou komen door elkaar in de ogen aan te kijken.

 9. Lieve Mireille,
  Al jaren doe ik de MIR-Methode, het heeft me veel gebracht en geholpen. In allerlei situaties. Ik lees wekelijks je mailtjes en ook deze week weet je iets te brengen wat inspirend en ontroerend is. Wat een mooi filmpje om te zien!
  Dank voor alles wat je doet en ga zo door!
  Liefs van Natalie

 10. wat prachtige kwetsbare mensen die ‘face to face’ de ontmoeting aangaan van hun binnenste met degene die er tegenover staan …ontroerend kwetsbaar

 11. marie josephe

  Ja wat je zegt lichaamstaal en houding .Ik was vroeger slank en mooi en was daar door tamelijk zelfzeker.mijn man man had een commerce in veehandel ik was onderwjzeres doch moest stoppen om te helpen in de zaak mensen ontvangen de boekhouding doe n de MAANDELIJKSE BTW aangiften die er waren mijn 2 kinderen opvoeden daar mijn man veel uithuizig was en op alle mogelijke uren kwam eten en eters mee had zorgen voor de betalingen de ontvangsten een heel druk maar afwisselend leven geen geregeld leven ook voor de kinderen veel ups en downs kopers die failliet gingen een gevaarlijke stiel Waar het om gaat mijn man vond cafebazinnen die goed bespraakt waren toffe madammen hij durfte ook veel zeggen en had een brute taal met humor soms wel sarcastisch .Een nogal ouderwetse jonkman kocht voor ons dieren en vond plots een vrouw hij was heel rijk en zij moest dus ook zoiets zijn .ze was gescheiden maar wat een vrouw ze was 10 jaar jonger dan ik iedereen vroeg of ze uit een bar kwam allure haar houding welbespraakt ze kon alle mannen verleiden als je onverwachts thuis kwam bij haarwas ze later niet zo op ge tut .Ze kreeg een rode sportwagen maar haar man was wel jaloers zejaloers kon met haar achterste draaien ik was beshaamd in haar plaats ik denk dat ze dan nadien wel opmerkingen kreeg van haar man .
  Ze had een eva hoekje waar heel naakt kon zonnen.ze kreeg 2 kinderen daarom kon ze niet zoveel weg.Mijn man dat die jonkman wel geluk had van zo een vrouw te hebben haar moeder werd weduwe en was daar ook veel .dat was een echte dame zei mijn man en hij kon daar hele namidagen zitten kletsen en drinken ik ben altijd wat ongerust geweest maar wij hadden toen zelf niet veel geld hij is toen wel moeten stoppen met handel met die maner was irts niet correct gegaan maar hij bleef kontakt houden met die vrouw en maakte die vrouw op tegen haar man dat hij zich niet naakt kon tonen en dat hij ouderwetse ouders had ze lachten hem uit en hij werd zo gepest dat hij soms al wenend wegliep maar hij had haar houding nodig om commercanten aan te trekken mijn man deed andere mannen mee om daar te feesten en lachen dat ze kon ze wist van zichzelf dat alle mannen aankon iedereen zei waar komt die vandaan plots kreeg onze 16 jrige dochter leukemie mijn man werd stil maar ging troost zoeken bij haar en nog een andere vrouw enz ik werd nog stiller ze genas wat met vallen en opstaan vele jaren van angst waren .We zouden meer profiteren van het leven met ons gezin we kochten een appartement in spanje en ja ik herleefde want ik was depressief .na enkele jaren kreeg plots die man van haar een hersenbloeding na een hevige ruzie in dat gezin .Mijn man durfde niet gaan maar ik moest elke dag bellen hoe het was hij lag in coma en als hij er gehandikapt moest uitkomen moest ze hem niet meer hebben hij stierf de begrafenis was een feest maar zijn familie en haar zus moesten niet meer van haar hebben nu ze had al zij geld
  haar kinderen en kwam ganse dagen bij ons elke week mee gaan eten met ons
  ik kon niet meer ik sprak hem ervan en hij zei dat ik ziekelijk jaloers was ook de oudste die niet meer thuis was geloofde mij niet .ze zei altijd we gaan drinken we moeten in elkaars ogen kijken enz…..ik die aanvankelijk nietes zei ben ontploft op een feest mijn man toen ook en zei dat ze geen relatie hadden dat ik zot was enz en dat we toch uit elkaar gegroeid waren met andere woorden hij is alleen gaan wonen en heeft een lat relatie met haar omdat ik zou gezegd hebben dat hij een lief heeft ze gaan overal op reis eten kinderen zijn het huis uit hebben hun eigen zorgen ik ben nu veel verdikt door de stress emoties ben niet meer de blije moeder als voorheen ben beschaamd ween veel kan dit niet verwerken ik ben bang geworden als ik ze samen zie zwaaien ze gelijk 2 kleine kinderen hij verteld de mensen dat ik altijd ziek was en dt hij dat niet meer aankon en dat zijn liefde voor mij over is ik ben nu 69 het is nu 7 jaar maar ik kan het niet verwerken ik heb geen energie meer om te leven omdat ik alles laten vallen heb voor hem ik ben dikwijls in het ziekenhuis geweest voor operaties en verwondingen gevallen door de stress en de haasthij zei toen wie ziek is moet thuisblijven ze zei altijd bij ons maar gij zijt toch een goede geestige vent en gij zou een goede vader zijn voor mijn zoontje
  ze kwam ook altijd als ik weg was wist ze van hem .mijn man is nu 68 zi 10 jaar jonger en hebben beiden een stralende gezondheid hoe kan het anders .Ik heb geen doel meer zou zo graag eens praten met hem heb nooit gedurfd maar nu is het te laat ik ben alles kwijt mijn werk mijn toekomst ik heb mijn man niet kunnen gelukkig maken ik ben een mislukkeling wat baat nu nog lichaamstaal heb gevochten tegen verdriet en angst en uitputting

  • Heel de pijn in jezelf! Jij mag ook stralen! De MIR-Methode zou je kunnen helpen. Ook kun je richting je (ex) man kun je de verbinding verbeteren. Je hebt vast een foto van hem. Praat daar tegen. Beschik weer over je eigen kracht!

  • Hallo Marie-Josphe,
   Het enige wat ik kan zeggen : waarom ben je zolang bij je man gebleven ? Verdrietig hoor. Die man doet je onnodig lijden.
   Het leven is daar te kort voor. Je hebt hulp nodig van iemand die naar je luistert, want zo kan je er niet alleen uitkomen.
   Je moet eerst weer vertrouwen in jezelf vinden en dus met hulp.
   Ik wens je kracht en sterkte, maar blijf niet dat eenzame verdrietige vrouwtje.
   Liefs Lotje

 12. Velen zijn bang voor de enorme kracht die hier van uit gaat, en draaien de ogen af.
  In een gesprek kijk ik mensen altijd goed aan, en merk op die manier snel wat de intenties zijn.
  Ook probeer ik dat niet al te indringend te doen, omdat het ook nogal confronterend kan werken, en een goed gesprek moet altijd prettig blijven.

 13. Wauw, wat een indrukwekkend filmpje!! Het kwam recht mijn hart binnen, zo simpel, zo mooi, zo raak. Dank je ❤️

 14. Prachtig filmpje!
  Dit werkt ook heel mooi bij mensen die elkaar nog niet goed kennen of mensen die samenwerken.

 15. Ja dit is hele mooie methode en ik kijk ook graag naar het eo programma. Natuurlijk is het van belang dat er een vervolg komt na het elkaar aankijken. In mijn opleiding, al jaren geleden, was dit een mooi onderdeel waar ik heel veel aan heb gehad. Ook om mezelf te leren kennen.

 16. Ja, ik was erg onder de indruk van het programma: “Face to face”, van de EO. Ik vond het fascinerend hoe het werkte.

 17. Hallo Mireille ,

  Wederom een pracht artikel dank hiervoor .
  Ik schreef je eens MIR op de boerderij een gouden greep .
  Ik schrijf nu MIR in de zorg voor bijzondere mensen is diamant .
  Pure onvoorwaardelijke liefde is wat zij ons komen brengen en die is alleen te zien als wij ( ouders, begeleiders etc) echt durven kijken . Dat vraagt van ons om ons zelf te leren kennen en walla ook daarvoor is de MIR-Methode een perfect handvat .

 18. Ik las eens in ‘n rapport dat ik weinig oogcontact maakte, maar dat was omdat ik die persoon niet prettig vond…..Normaal maak ik juist veel oogcontact, zo ook met mijn autistische getraumatiseerde man. Maar het schijnt hem niks te doen, ik merk geen verschil……net of ‘t niet “aankomt”. Word er zelf zo langzamerhand wanhopig van…..Wij doen trouwens allebei de MIR methode

  • Beste Angela,
   Het zou kunnen dat het hem niet zoveel doet. Het is misschien ook belangrijker dat het voor jou belangrijk is. Je kunt hem vragen: ‘Zou je me willen aankijken als we samen aan tafel zitten? Dan heb ik het gevoel dat je van me houdt.’ Soms helpen dit soort simpele instructies.
   Ik hoop voor je dat het fijner gaat worden!
   Groetjes, Mireille

 19. Wauw, mooi en ontroerend, verstillend… Ik heb het ook wel eens in een relatie gedaan. Het werkt heel diep en mooi.. Dank je wel voor het delen en al het moois dat je de wereld in brengt! Liefs van mij voor jou Mireille

 20. In Energies of Love van Eden Energy Medicine heb ik gelezen dat mensen die geboren zijn als kinestetics, hun kracht verliezen als ze een ander in de ogen kijken, zeker in een stress situatie. Ze kunnen dan niet meer hun eigen behoeftes voelen, alleen die van de ander.
  Zij maken na een ruzie weer contact door o.a. de rug te masseren, dan is er nog niet direct oogcontact.

  • Beste Jorine,
   Hee, wat bijzonder om te lezen. Ja, ik kan me hier veel bij voorstellen. Dat zie je ook bij kinderen die een standje krijgen. Die kunnen dan ook niet de volwassene aankijken, omdat het te indringend is. Het ‘kijk me aan als ik tegen je praat’ vind ik ook altijd heel onprettig om te horen.
   Mooie tip om na een ruzie weer contact te maken door aanraking/massage. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 21. Ik heb geweldig mooie en helende ervaringen met Biodanza waar het elkaar ontmoeten, in de ogen kijken een onderdeel is van de dans! Biodanza is een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren en wordt wereldwijd beoefent http://www.biodanza.nl Biodanza betekent leven-dans, het leven dansen.

  • Ook toevallig Karin, ook ik wilde Biodanza naar voren halen. Iedereen zou het eens moeten proberen. Ik doe het nu 10 jaar en wat een mooie ontmoetingen heb ik door middel van de ogen van mensen mogen ervaren. Echt een aanrader om het eens één keer mee te maken en ik doe natuurlijk iedere dag de MIR-Methode. “BEDANKT” daarvoor Mireille!

  • Beste Karin,
   Ja, ik heb zelf ook een tijd Biodanza gedanst. Het is prachtig en fijn en zorgt voor prachtig contact tussen mensen. Dank voor het benoemen!
   Groetjes, Mireille

 22. Jaren lang gaf ik les aan een middelbare school en ik had ook altijd een (bovenbouw)mentorklas. In mentorgesprekken keek ik de leerlingen altijd aan en observeerde ik hun lichaamstaal. Het is wonderlijk hoe snel je daarmee hun verhalen los krijgt, waardoor je ze ook beter kunt helpen. Een echte aanrader voor wie in het onderwijs werkt!

 23. Wat leuk om te lezen hoe elkaar in de ogen kijken werkt. Ik doe dat eigenlijk altijd en zonder er bij na te denken. Ook lichaamstaal”lezen” gaat vanzelf. Mensen schrikken daar vaak van omdat je zonder woorden zo dicht bij de kern komt. En niet iedereen vindt dat fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.