Home » Artikelen » 178. Kerst, alleen of samen?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

178. Kerst, alleen of samen? — 70 reacties

 1. Kerstmis….voor mij is dat naar binnen keren ( de hele wintertijd, vooral December ). Overdenken en Voelen hoe het geweest is en wat je zou willen dat t Leven jou zal geven.
  Al Een of Samen….het gaat om de Liefde en niet om eten eten en cadeautjes.

  Voor iedereen gewoon hele Fijne dagen Al Een of Sa Men,Namaste en Amen

 2. Het is een kermis geworden I.p.v.Kerstmis
  Bezinning is ver te zoeken. Daarom ga ik dit jaar naar een klooster en hoop daar gelijkgestemden te ontmoeten
  Lieve groet Gonda

 3. Kerstmis; voor mij is het genieten met andere mensen, zowel in de kerk als thuis of bij familie. Ik ben dankbaar dat we het samen kunnen vieren. En als er mensen zijn die iets anders willen doen, alleen of met anderen, dan is dat ook goed.
  Ik wens een ieder mooie dagen vol licht, liefde en warmte in je hart.
  Liefdevolle groet van joke

 4. Vroeger haalde ik wel zingeving uit de Kerstdagen. Samen zingen, mooie verhalen en een aanzet om liefdevol en respectvol met elkaar om te gaan. Nu hoor ik mijzelf al voor het derde jaar zeggen: ‘ik sla Kerst dit jaar even over’, inderdaad omdat het alleen nog maar om eten lijkt te gaan, met zoveel mogelijk mensen.

 5. wat is het probleem om met kerst alleen te zijn
  ik denk dat ik al 27 jaar alleen ben met kerst
  ik was 31 toen ik het ouderlijk huis verliet , sindsdien ben ik met kerst altijd alleen geweest , ik ben 53 nu , maar ik krijg nooit bezoek sinds 7 oktober is er niemand meer bij mij geweest

  • Als er geen tv s zouden bestaan en je toch niet religieus bent zoals meeste Nederlanders zeggen , waarom is kerst dan “ zo belangrijk?
   Ik nodig iedereen uit daar eens over na te denken:-)

  • dat klinkt toch wel een beetje treurig Matthijs, vooral omdat je de datum noemt waarna er niemand meer is geweest. groet joanne

 6. Mireille,

  Ik ben allang alleenstaande (partner overleden} en met kerst jarig en kies ervoor om kerst alleen te zijn en dat geeft mij zoveel rust om niet te moeten,heerlijk gevoel.
  warme groet Janny

  • Hoi Mireille!
   Ik ben ook jarig met kerst en ik vier het altijd op mijn verjaardag. Ik voel le altijd erg vereerd als mensen komen, het is toch ook kerst! Maar nu is er Corona en was ik eerst heel verdrietig: ik mag het waarschijnlijk niet vieren. Nu blijkt dat ik 3 of 4 personen mag uitnodigen. Na gesprekken met vrienden merk ik dat ik er eigelijk geen zin in heb: ik wil liever alleen zijn met kerst! Ik ben alleen bang voor de reacties van vrienden omdat ik het altijd wel vier. Hoe hiermee om te gaan?

   • Hallo Andrea,
    Hier is een tip waar je misschien iets aan hebt.Het heet “ iemand op de grens ontmoeten “. Soms is er een gedeelte van een lastige vraag of stellingname meer van jezelf ( zoals als je iets liever niet wilt, zoals bij jou) en een ander deel ligt meer bij wat de ander mogelijk voelt.
    Wanneer het je lukt om beide kanten te belichten wanneer vertelt hoe iets voor jou is en wat je wilt, dan ontmoet je iemand als het ware “ op de grens” . Het kan zijn dat zo’n soort manier van ontmoeten en stelling nemen je sterker maakt en je tegelijkertijd toch gezien wordt op een positieve manier.. veel succes en fijne dagen

 7. Kerst is prima het is wat je er zelf van maakt.Ben ik ontmoedigd dan bemoedig ik een ander.Ben wel eerlijk tegen mezelf.Heb vaak met liefde voor veel mensen gekookt niet per sé met kerst hoor.maar werd ziek van de winter..je hebt gelijk Mireille het is een leeg feest geworden dat allang niet meer om het religieuze draait.Dus pak ik sinds een paar jaar mn biezen en vertrek net alsde vogels naar een warm oord,waar kerst niet voelbaar is en geen verplichtingen met zich meebrengten hier deel ik ook weer eten…en de zon schijnt.Ik zie nooit meer op tegen kerstmis..

  • Beste Alexandra,
   Ja, dat klinkt ook heerlijk! Er zullen vast meer mensen zijn die met de kerst niet thuis zijn.
   Heb het goed!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo mireille
  Ik lees de mail en denk wat een eenzaamheid onder de mensen,hoe komt dat toch? Zijn we zo afhankelijk van anderen geworden,of zijn we verder van onszelf af gaan staan?
  Hebben we het uit handen gegeven en laten we anderen bepalen?
  Vooral in deze tijd waarin de natuur langzaamaan zich gereed gaat maken voor de volledige overgave,worden de mensen geraakt.
  De spiegel doet pijn maar nodigt je ook uit om naar jezelf terug te keren en te ontdekken waar het eigenlijk om gaat.
  Liefde en dankbaarheid geven je de handvaten om je pad te verlichten,en dat wens ik iedereen.
  Liefs van marianne

 9. Ik vind Kerst een periode waarin je goed merkt dat de mensen veel meer begrip voor elkaar tonen en heel vriendelijk zijn. Er schijnt dan een sfeer rond te hangen van eensgezindheid en saamhorigheid. Ik kook elke dag lekker en geniet van mijn maaltijden. Zo ervaar ik elke maaltijd bij kaarslicht als een feest. Dan heb ik snel het gevoel dat het Kerst is. Waarom wachten met lekker eten klaarmaken met Kerst als het ook op alle andere dagen van het jaar kan zijn; alleen, met familie of vrienden. Geniet van elke dag die je gegeven wordt!
  Laat het elke dag KERST zijn in je leven en straal het uit naar de ander!
  Veel liefde en licht voor jullie allemaal!

   • Gewoon voor jezelf. Je bent het waard om jezelf te verwennen.
    maak er iets moois van.
    veel warmte licht en liefde voor iedereen.

 10. Hi, Ik ben echt een “kerst-muts” haha, ik heb altijd de hele maand december een speciaal gevoel van binnen, heerlijk. Er hangt een heel aparte sfeer dan in de lucht.
  Ik geniet van alle lichtjes in de steden, hoe meer hoe beter, versieringen, de leuke spulletjes, kerstmarkten en ik droom van een echte witte kerst.
  Als kind had ik dit aparte gevoel al van binnen, maar ik kan me niet herinneren dat er één gezellige kerst is geweest bij ons, althans ik vond het niet gezellig. Nu vind ik het nog steeds niet gezellig met mijn familie, tot dit jaar is het altijd een giga stressperiode geweest, hoe kan ik met goed fatsoen onder de verplichte kerst met mijn familie uit. Als ik niet ging, kreeg ik vervelende sneren, dan voelde ik me weer schuldig, of ik ging toch of ik voelde me thuis toch niet lekker.
  Heel dubbel allemaal.
  Nu ben ik bewust erachter gekomen, door de MIR en webinars, dat mensen op jou reageren op de manier waarop jij je voelt en in het leven staat.
  Ik heb een hele spurt gemaakt na de webinars en na die van afgelopen vrijdag ben ik er helemaal uit 🙂

  Ik ga dit jaar (weer) niet naar mijn familie. Voor het eerst zeg ik het zonder rot gevoel, zonder schuld gevoelens, zonder verplichtings-gevoel en ik kan je zeggen dat het een opluchting is, heerlijk!!!
  Ieder jaar weer hetzelfde zinnetje: Je komt toch zeker hierheen met kerst?
  Nu was ik afgelopen weekend bij mijn familie en ik ben nu zelfverzekerd, zit goed in mijn vel en dat straal ik ook uit en ik kreeg deze vraag, op een normale toon: “Je komt zeker niet hierheen met kerst?” Ik: “Nee, ik kom niet!”
  Klaar!!! Geen opmerkingen, sneringen of andere onderhuidse trillingen.

  Ik ga kerst alleen doorbrengen en verheug me erop, heerlijk genieten. Voor het eerst in mijn leven geen last van familie-stress (beter laat dan nooit hihi)

  Nu hoorde de buurvrouw dat ik met kerst alleen ben en ze zei dat dat echt niet kon en ik bij haar en haar hele familie moest komen doorbrengen ………… oeps. Ik zei, “Heel lief van je, maar daar doe je me helemaal geen plezier mee, ik ga heerlijk goed voor mezelf zorgen en doen waar ik zin in heb en ben graag alleen dan”.
  Kwartje zal toch wel gevallen zijn! haha 😉

  • Beste Nicole,
   Ja, hoe duidelijk kun je zijn! En zo heerlijk voor jezelf kiezen…! Ik geniet met je mee op die heerlijke zalvende innerlijk vrije kerstdag!
   Groetjes, Mireille

 11. Beste Mireille,
  Ben sinds vier jaar alleen, en steeds waren mijn kinderen er voor mij. Heel fijn, maar ik wil absoluut niet dat ze zich verplicht voelen er met Kerst voor mij te zijn. Mijn dochter wilde graag een paar dagen weg gaan met Kerst, maar wilde dat niet doen voor mij. Nét alsof ik dat aanvoelde heb ik haar gezegd: voel je niet verplicht, ik vind mijn draai wel dan. Nu ga ik een paar dagen later naar haar toe en verheug me daarop. Eerste Kerstdag ga ik met een oudere vriendin ergens eten, en de tweede Kerstdag is voor mij, met mooie films, muziek en boeken. Twee fijne dagen ga ik tegemoet.Zonder al die overdaad, maar gewoon rustig.

  groetjes,

 12. Lieve Mireille,

  Pracht initiatief geweldig..
  Is zoiets ook in Rotterdam of omgeving te vieren??
  1e of 2e kerstdag ??
  Wie denkt ermee??

 13. Onze gehandicapte dochter werd 6 dagen voor oud nieuw (2013/’14) ziek, ze was dat ook met kerst, en overleed 6 dagen na oud en nieuw op 3 Koningen. Toen we gingen rekenen bleek ook nog eens dat ze 18 jaar daarvoor met kerst verwekt was. Iedere kerst dragen we nu op aan dit fantastische kerstmens. En hoe dan ook, we hebben het in middels goed met onze herinneringen en eerbetoon aan haar met terugwerkende kracht.

 14. Lieve mensen, ik was tot gisteren niet bang voor de feestdagen. Maar gisteren terug met raadsman en Notaris samen moeten zitten met mijn ex… dat was zwaar . Hij was hard met zijn woorden en aan de andere kant zag je dat hij blij was mij te zien (van Maart dit jaar geleden) dat we elkaar gezien hebben laat staan, een hand geven. xxxx <3

  • Beste Anneke,
   Veel sterkte met de verwerking van de heftige situaties waar je doorheen gaat. Ik hoop van harte dat er binnenkort mildheid voor je mag zijn!
   Groetjes, Mireille

 15. Mireille,

  Ben niet graag alleen omdat ik het al zo lang ben, inderdaad als je veel tussen de mensen bent, wil je eens alleen zijn. Maar als je veel alleen bent, wil je wel eens wat aandacht, ik heb geleerd de aandacht van God en de natuur genoeg te vinden, maar soms is het echt niet genoeg, wil je gelijkgstemden horen, wil je feest vieren, dansen, zoenen, leven, bruisen, na de stilte wil je leven, er is altijd tijd van terugtrekken en weer naar buiten komen, er is tijd van gevraagd worden en terug vragen (uit eten), en ik ben zo’n mens en begrijp niet dat ik hier als een non moet leven, dat is niet wat de natuur ons voortoont, de natuur is in de winter stil, maar zo stil, ik weet niet of ik dat kan

  • Beste Sabine,
   Nee, gun het jezelf om samen met andere mensen te zijn. In principe is een mens een sociaal wezen. Te lang alleen kan echt teveel worden. Zou je eens een kijkje op Facebook willen nemen in de besloten groep (zie hierboven in het artikel)? Misschien zijn er wel mensen die met jou samen een dag of maaltijd samen willen doorbrengen.
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Sabine,

   Ik zag je berichtje en ik vroeg mij af waar je woont; ik ben dit jaar eerste kerstdag ook alleen; tweede kerstdag ben ik al bezet. Ik werd in de groep ook benaderd door een man uit Harderwijk omdat ik zei dat Zeeland te ver is omdat ik met het openbaar vervoer reis en ik heb wel op hem gereageerd maar wel gezegd dat ik Harderwijk vanaf Arnhem ook nog wel een lastige verbinding vind, heb daarna nog gemaild om te vragen wat dan de bedoeling is, maar hij laat tot nu toe niet meer van zich horen. Laatin ieder geval iets van je horen. Groetjes Harmke.

   • Hai Harmke,
    Ik heb Sabine gemaild met de vraag of ze naar je berichtje wil kijken. Mag ik jouw emailadres aan haar sturen, of gaat dat te snel?
    Groetjes, Mireille

 16. Kerst. Als kind al vond ik die feestdagen knap lastig. Hoe korter de dagen= hoe minder zonlicht= hoe minder energie ik heb om naar buiten uit te delen. Als kind was ik me daar eigenlijk al wat bewust van. Ik wilde liever lekker slapen veel slapen…zoals vele diertjes winterslaap. Gelukkig zag mijn moeder wel dat het me niet lukte om lang op te blijven. En dus mocht ik in de namiddag voor en na “feestavonden” die best wel “laat” zouden worden wat extra slapen. Normaal mocht slapen overdag niet,tenzij je ziek was. Maar ze had gelukkig door dat als ze me die extra uurtjes niet gunde ik snel ziek werd.
  Naast meer behoefte aan slaap is de winter ook een periode waarin ik minder behoefte heb aan eten. “De vet-voorraad” is groot genoeg om de wintermaanden met minder eten door te komen. En 3-gangenmenu’s en zware voeding zoals op kerst en met nieuwjaar vaak aangeboden wordt, daar pas ik graag voor. Mijn lijf wil het niet, ook rauwkostschotels van bij een traiteur wil mijn lijf niet in een eerder fris seizoen.. Mijn lijf wil rusten, qua spijsvertering en qua externe input in de periode dat de dagen korter zijn. En voor mij start die behoefte aan rust zo wat rond Sinterklaas (gisteren dus), en eindigt zo wat rond Valentijn…..Twee feestdagen die voor mij van belang zijn. Het begin en het einde van mijn winterslaap.Het lomer voelen begint met sinterklaas, en de mandarijntjes die bij die periode horen geven in de ochtend een kleine fijne energieboost. En rond valentijn is de zonnetijd opnieuw lang genoeg dat ik in de ochtend wakker gemaakt wordt nog voor de zon opkomt met een opnieuw duidelijk voelbare “liefdeskriebel” in de regio van wat men wel eens de zonnevlecht noemt. Ik kan dat al van toen ik nog heel klein was.
  Ben ik met kerst en nieuwjaar alleen. Neen.
  Maar het heeft me jaren gekost om goed voor mezelf te kunnen opkomen én het me verplicht voelen om mee te gaan in de traditie van met veel mensen tot diep in de nacht samen komen en véééél te veel eten en drinken achter me te laten.
  En de MIR methode heeft me daarin echt geholpen. Mijn partner is dit jaar ook nog beginnen Mirren. En wat is er gebeurd.
  Mijn schoonouders hebben ons voorstel om hen op kerstdag te bezoeken in de namiddag en dat wij daarbij zorgen voor wat gebak en kleine attenties op vriendelijk verzoek aanvaard. MIRakel!! Want elke andere poging tot het aanbrengen van verandering daarin heeft jaren op verzet gestuit met de nodige emotionele uitbarstingen, emotionele chantage, boosheid en conflict…waar ik zelf niet zo goed mee om kan.
  Volgens mij komt de impact echt door dat mijn partner ook gaan MIRren is.
  Opluchting voor mij maar ook voor mijn parnter. Meer nog, mijn schoonzusje die ook eigenlijk wel een gevoelig mens is was heel blij met de komst van ons voorstel. Zij zag het niet zitten om met haar 2 kleine dochtertjes en echtgenoot die sowieso al zwaar werk heeft nog eens nacht te gaan maken om moeder en vader te plezieren. Maar ze had het nooit uit zichzelf durven aankaarten omdat de ouders al zo vaak groot verzet getoond hebben.

  Dus op kerstavond houden wij het éénvoudig. Een maaltijd aangepast aan de werkelijke behoefte en heerlijk op tijd onder de wol.Lekker dicht tegen elkaar.

  En kadootjes mogen wat mij betreft wel….Ik geef wel graag geschenkjes. Het inpakken op zich vind ik al heel erg fijn om te doen. En die kadootjes hoeven niet heel duur te zijn.
  Ik vind gewoon iemands reactie zien bij het openen van een kadootje altijd zo “verhelderend”. Dus nu ik het zo zelf schrijf…geef ik graag een kadootje om te achterhalen hoe het werkelijk met de ander gaat….Blije uitgerustte mensen zijn doorgaans altijd blij verrast met hun kadootje. Is er sprake van vermoeidheid en een zekere onvrede, is de reactie steeds veel “koeler”.
  Oei ik schrik nu wel even hoe uitvoerig veel ik geschreven heb.
  Ik wens jullie allen een aangename kerstperiode toe. En dat jullie hem nét als ikzelf uiteindelijk vorm kunnen geven afgestemd op je eigen waarheid.

  MIR ze!

  Groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Heerlijke rustgevende beschrijving maakte je van hoe je in het leven staat. En vast herkenbaar voor veel mensen. Voor mij ook, dat winterslaap gevoel. Eigenlijk gewoon dicht bij de seizoenen leven.
   Ik ben erg blij voor je wat betref de verandering in je schoonfamilie. Zo fijn dat het nu wel mogelijk was!
   Ik wens je veel fijne dagen met elkaar!
   Groetjes, Mireille

 17. Gezien alle reacties lijkt mij onderstaand gedicht rond Kerst zeker op zijn plaats. Ik wens iedereen veel Licht en liefde toe voor de Kerstdagen

  Groetjes
  Wil

  Hebben en Zijn

  In het leven zijn twee basale zaken
  die de wereld en ons wezen raken
  en die met alles verbonden zijn.
  Wij verwoorden het met hebben en zijn.
  Hebben is ego, is tijd, is hechten,
  is verwerven, behouden en vechten.
  Zijn is geest, is tijdloos, is geven,
  is liefde, is stromen, is leven.
  Hebben is bezit en uiterlijke macht.
  Zijn is bezinning en innerlijke kracht.
  Hebben is aarde, is hevig en hard.
  Zijn is hemel, is gevoel en is zacht.
  Hebben is kennis, is denken en rede.
  Zijn is het ervaren van vrijheid en vrede.
  Ed Hoornik

 18. Ik ben al zo lang alleen met Kerst ,dat het me niet echt veel meer doet .Soms laat ik een traantje als ik denk aan de gezellige dagen van toen ,toen de kinderen nog klein waren ,toen ikzelf nog kind was en het huis vol was met visite en opa en oma( in totaal meer dan 12 pers. twee weken lang) ,en aan de mensen die niet meer zijn .Ik maak het me gezellig met de mensen die ik via forums en FB heb leren kennen .Luister naar mooie muziek op TV of PC ,zoek mooie uitzendingen op ,vooral op de buitenlandse zenders .Voor mensen zoals ik is het net een zegen .De warmte komt dan via TV en PC mijn huiskamer binnen .
  Met oud en nieuw ga ik naar zoon en kleinzoon( laatste is met kerst bij moeder in DE),spelletjes doen :-).Toch worden mijn ogen nu vochtig ,nu ik schrijf en aan kerst denk .Een verlangen naar warmte met mijn liefsten zal er altijd zijn .Maar ….ik heb een hekel buiten aan de tijd voor Kerst in Nederland ( niet in DE,die vind ik mooi met hun muziek en lieve Adventswensen),al decennia .Dan blijf ik het liefst binnen .Net of er iets in de lucht hangt wat ik naar vind .Ik kan niet tegen verspilling ,niet tegen gehaastheid ,niet tegen al dat gekoop ,niet tegen commercie ,niet tegen schreeuwende reclame en kitschgedoe.Ik heb alleen wat kaarsen en theelichtjes gekocht…voor mij voldoende.Ik wens jou ,Mireille ,en allen hier warme en gezegende kerstdagen .En voor diegene die het nodig hebben…een liefhebbende troostende arm of gesprek .

  • Beste Theresa,
   Ja, uit mijn hart gegrepen, jouw woorden. Wat kunnen kaarsjes dan veel doen, he? En ik zat, net als jij, ook te denken dat het tijdens kerstdagen best heel gezellig kan zijn online! Of ook leuke gesprekken via Skype. Zo fijn die nieuwe tijd, waar contact maken via computer heel makkelijk gaat.
   Dankjewel voor je zegeningen aan ons en iedereen hier!
   Veel plezier in Duitsland! En veel warmte en zegeningen ook voor jou!
   Groetjes, Mireille

 19. Kerst geeft mij geen speciaal gevoel, het zijn wel de famillie dagen!
  Wij vieren onze kerst met het gezin, kinderen en kleinkinderen eerste
  kerstdag met gezamelijk eten (heel simpel en een drankje).
  Tip voor mensen die zich alleen voelen, geef je zelf bloot door in gespek
  te gaan in je omgeving, het mooie van alles is je bent niet de enige en dat is heel positief.
  Fijne en positieve dagen!!!

 20. ja, ik ben alleen met kerst geen fam. meer en geen kinderen meer [zijn over]maar denk dat de mensheid niet meer weet wat kerst in houd een cadeautje geef ik het jaar door aan mensen waar ik van hou het is een tijd van bezinning om weer bij je zelf te komen en niet van eten en drinken en zo genaamd gezellig samen zijn als het al niet klikt in de fam., nee laat mij maar lekker alleen zijn zonder dat gehuichel allemaal voor mij mag het heel vlug jan zijn dat die onzin maar vlug voorbij mag zijn maar heb een fijne ker[st]mis

  • Vaak ben ik alleen en dat is geen probleem. Maar toch zijn er van die momenten dat ik liever gezelschap zou hebben met gelijkgestemde zielen.
   Vooral met feestdagen is er dat gemis als je weet dat families bij mekaar komen en je zelf geen familie meer hebt of heel, heel weinig die je niet meer zien staan.Met de feestdagen is het nog meer voelbaar dan anders dat we in een individualistische maatschappij leven, ieder voor zich weet je wel..
   Ik probeer er ook als ik alleen ben of ergens alleen naartoe het beste van te maken , mij te amuseren en te genieten van ‘ me time’. Een kopje koffie, een krant, een mooi boek, een prachtig landschap..een kaarsje…
   Voor mij mag het ook best januari zijn ‘ back to normal’ !

 21. Hallo Mireille,

  Dank voor je nieuwsbrief. Jacques is mijn man en jouw bericht over het sanatorium in Zuidlaren heb ik hem doorgestuurd. Hij heeft inmiddels contact met Carex, die tijdelijk de invulling van het pand regelt. We houden je op de hoogte. H’groet, Will.

  • Beste Will,
   Wat super om te lezen! En kijk nog even terug naar het artikel, want er zijn vandaag veel reacties voor jou en Jacques bij gekomen! Ik kan je helpen aan de emailadressen van mensen. Ik vraag hen dat uiteraard eerst, maar zo te lezen zijn er al aardig wat mensen die jullie mee willen helpen! En vraag me gerust als ik mee kan helpen met promoten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank Mireille! En wat een mooie reacties naar aanleiding van het artikel; Jacques heeft er zoveel mogelijk beantwoord.
    We zijn vanochtend naar het Sanatorium gereden en we hebben er rondgelopen. Het voelde voor ons zo vanzelfsprekend dat we daar waren….. En we hebben plannen te over. Blij en ontroerd worden we hiervan. We gaan het gewoon doen en hopen dat meer mensen in het land hierdoor geinspireerd worden om hetzelfde op poten te zetten.

    Hartegroet,
    Will

  • Hopelijk mag ik hier nog even op inhaken ….Zuidlaren zou een prachtige locatie zijn .Zelf opgegroeid in Glimmen,vlakbij ,blijf ik die streek één van de mooiste vinden in Nederland .De laatste lopers van de heuvelrug .En …in het Noorden is het een stuk rustiger dan hier ,midden Nederland .

   Jammer dat mijn lijf zich niet kan inzetten voor dit mooie doel .Dan bid ik er maar voor 😉 🙂 .Succes!

 22. Beste Mireille,
  jij spreekt uit,wat ik al vaker gedacht heb en over na denk elk jaar weer.
  Wij vieren kerst gelukkig met onze kinderen,die wij tijdens het hele jaar niet zo veel zien,maar een hele warme contact mee hebben.
  Het bijzondere is,dat wij alle zeer gevoelige mensen zijn en bij tijd en wijle heel diepgaande gesprekken met elkaar hebben.
  Er is elk jaar iets,waar wij even bij stil staan en dan ook onze zegeningen tellen.
  Heel fijn,om dat te delen met elkaar en daardoor ook voor andere mensen iets te kunnen betekenen.
  Ik heb steeds meer mensen om mij heen,die zo zijn .
  Bedankt voor alle mooie woorden !
  en voor jou en je gezin,hele fijne kerstdagen en en goed 2017

 23. Dé slogan rond kerst: “niemand mag met kerst alleen zijn”. Ik wordt daar altijd zo moe van. Veel mensen zijn alleen met kerst. En door dit lijkt het alsof het iets heel ergs is als je dat bent. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn met kerst. Geen verplichtingen, geen moeten, lekker mijn eigen dind doen. Ik ben al heel wat jaren “alleen” en zeker de eerste jaren was ik best wel bedroefd als er niemand uit mijn vriendenkring mij uitnodigde of niemand kon als ik ze uitnodigde omdat ze kerst met de eigen familie vieren.Maar uitgenodigd worden alleen omdat je alleen bent (en dus zielig) is de verkeerde manier en gaf mij alleen maar een ongemakkelijk gevoel. Nu ga ik mijn eigen weg, doe wat ik zelf wil op deze dagen. En dat is oké

  • Beste Ineke,
   Heerlijk om te lezen hoe je het zelf een draai kunt geven. Ja, die slogan is best cru. Alsof je zielig bent als je alleen bent. En je vermaakt je prima met jezelf, zo te lezen. Ik wens je hele fijne dagen!
   Groetjes, Mireille

  • Wat ben ik het hier compleet mee eens! Bovendien geeft die slogan ook nog eens de kring van je familie en vrienden een schuldgevoel. Zo van : “Wat doen we met moeder/zus/vriendin met kerst? Wie is er dit jaar aan de beurt om haar te “nemen”?”. En dan voelen ze zich slecht als ze zich niet meteen aanbieden.
   Fijne feestdagen gewenst!

  • Inderdaad het geeft je een ongemakkelijk gevoel als je een warme familie ziet en als enige niet familie er tussenzit…confronterend ook al is het met de beste bedoelingen.

  • Ja die slogan, bah.
   Gelukkig heb ik inmiddels al jaren ook geleerd dat met die dagen alleen ook ok is en nu met gezondheidsdip zelfs lekker rustig.
   Vroeger heeft t me wel verbaasd dat 1e dag met vrienden, niemand ooit vroeg kom morgen ook ff langs. Terwijl iedereen weet dat ik al jaren geen family meer heb.
   Maar ik zal wel zelfredzaam zijn overgekomen en nu ben ik dat ook.

   Heb geen energie voor gasten en koken maar zou graag wat betekenen voor iemand die t moeilijkr heeft

 24. Hallo lieve Mireille,
  Wederom dank voor dit fijne artikel, ik zit echter in Spanje en kan dus geen gebruik maken van jouw suggestie, die ik wel erg goed vind maar ik wilde jou wel even laten weten dat eenzaamheid met veel mensen om me heen, voor mij althans vele malen erger is dan alleen te zijn en laat ik het woordje Kerstmis weg dan is het gewoon een dag waarvan ik genieten mag en mag ik deze dag geheel doorbrengen op mijn eigen manier ,ik ben er achter aan het komen dat mijn eigen gedachten mij zowel blij als wel verdrietig kunnen maken, ik veroorzaak alles zelf en dan heb ik het echt te druk om zelfmedelijden te krijgen, veel dank voor al hetgeen je mij dit jaar hebt gegeven en ik wens jou en je familie de mooiste feestdagen van je leven toe.

  • Beste Anna,
   Heb het goed met jezelf en in het fijne Spanje! Prachtig hoe je je gedachten in de gaten hebt en zo te zien verveel je je te weinig om somber te zijn!
   Veel plezier!
   Groetjes, Mireille

  • Dag Anna,
   Wat mooi dat je zegt dat je eigen gedachten je blij of verdrietig kunnen maken. Ik ben afgelopen jaar bezig geweest met: “De symfonie van mijn leven” Aan het eind moesten we een werkstuk maken en presenteren. Ik had daar ook wat “elfjes” (kleine gedichtjes van elf woorden) voor gemaakt. En wat ik ontdekt had, net als jij, was het volgende:
   ik
   creëer mijn
   eigen leven door
   wat ik denk en
   Doe

   steeds
   meer bewust
   worden van wat
   ik denk en doe
   inzicht

   Met liefde, Maria

   • Hallo Maria,
    Heel apart wat jij hebt geschreven en inderdaad komt het op hetzelfde neer als hetgeen ik heb geschreven, mag ik dan nog een toevoeging maken ? van o.a.het hebben van “overtuigingen” , ook die en zowel de “goede als de “slechte” worden door mijzelf waar gemaakt en met zoveel werk aan de winkel heb ik geen tijd om te kniezen en blijf ik mezelf verwonderen en aan het werk houden.
    Ik wens jou en heel goede Kerst en jaarwisseling toe.
    Anna

    • Je hebt helemaal gelijk, Anna. Mooie toevoeging!
     We blijven gelukkig leren, ook al duurt het soms even voor we het doorhebben.
     Jij ook mooie dagen en een jaar met veel ontdekkingen!!! Maria.

 25. Kerst, de laatste jaren alleen. Er naar toe leven dat ik het niet erg vind maar de dagen zelf wentel ik me in eenzaamheid en toch ook wat zelfmedelijden. Kerst ooit… ruzie, chaos,verdriet alles wat er niet bij hoorde. Dat was niet één Kerst maar zoveel jaren achter elkaar. ” Dan maar alleen” roep ik al jaren. Maar toch snak ik naar de warmte en liefde die ik vind dat dat er als eerste bij hoort. Zelfs dit jaar dacht ik Kerst met iemand te vieren. We blijken toch in het dagelijks leven niets op één lijn te zitten, paar weken voor Kerst is dat best wat teleurstellend. En het is niet zo dat ik geen mensen om me heen heb in de sociale contacten. Maar de Kerst schiet er bij in.
  Misschien is toch het onderliggende probleem dat er zoveel van die feestdagen zo verdrietig waren en ik daarom anders wil voelen.

  • Beste Carla,
   Ja, het lijkt er wel op dat kerst voor jou veel lading heeft en dat dat je verlangen naar echte fijne kerstdagen sterk maakt. Ik hoop dat je het kunt vieren met mensen waar je je blij en onbezorgd bij kunt voelen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Carla, snap dat t jammer is en waar je naar verlangt
   Wens je toe dat je t fijn hebt met jezelf ,
   Veel goeds,
   Margareta

 26. Ik vind de maand december niet echt prettig. Er wordt meer geld uitgegeven dan normaal en voor mij hoeft dat niet. Ik heb jaren geleden een liedje geschreven : KERST
  klokken zullen luiden
  als teken van de Kerst
  lichten zullen branden
  in huizen en de kerk
  want Jezus is geboren
  en leeft weer in ons hart
  maar komt de dag van morgen
  dan denken wij met smart
  Jezus, waar ben je gebleven
  ‘t is weer zo donker op aarde
  leer ons met elkaar te leven
  als vrienden en in vrede
  Jezus, waar ben je gebleven
  kom toch terug hier op aarde
  maak dan van iedere dag weer een Kerst
  verjaag dan onze smarten

  Ik woon (weer) op Curacao en zelfs hier is het weer in de maand december triest. Veel regen en veel wind.Ik ben alleen en ja ik zou best iemand willen ontmoeten met wie ik de mooie dingen die ik voel en beleef zou kunnen delen. Het jammere is dat de meeste mensen een totaal ander beeld hebben van het leven dan ik, dus het is niet gemakkelijk iemand te vinden. Hoe ouder je wordt hoe minder gemakkelijker dat ook wordt.

  • Beste Diana,
   Ik weet dat er op Curaçao een paar mensen zijn die ook de MIR-Methode doen. Wie weet lezen ze dit ook en kun je ze ontmoeten. Mooie woorden heb je geschreven! Ik denk dat ontzettend veel mensen verlangen naar die wereld waarin er vrede mag zijn en dat mensen omkijken naar elkaar. Gelukkig zie ik dat nog veel om me heen en zie ik steeds meer mensen die dat verlangen omzetten in daden!
   Ik hoop dat je deze december een paar gelijkgestemde mensen mag ontmoeten!
   Groetjes, Mireille

  • lieve Diana
   prachtig gedicht, en mijn bedoeling is om naar Curaçao te gaan wonen
   ben hier klaar in dat steeds wordende corrupt land en wie weet komen we mekaar daar tegen veel geluk daar liefs

  • Wat een mooi gedicht.

   Ik heb voldoende mensen om mij heen, maar ben altijd weer blij dat kerst voorbij is en alles goed gegaan is qua sfeer. het is vaak doen alsof.
   Ik geniet wel van de dagen ervoor, rust en kaarsjes aan en soms alleen thuis.

 27. Dank je wel voor deze mail. Ik zie tegen kerst op. Juist door het alleen zijn wat n et Kerst nogmeer voelt door alles precies wat je zegt.
  Dank je wel voor deze mail met de mogelijkheid mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.. Groetjes Hanneke

  • Beste Hanneke,
   Wat jammer voor je dat je je zo alleen voelt. Ik hoop van harte dat je stappen durft te zetten en misschien nieuwe mensen kunt gaan ontmoeten.
   Sterkte en fijne mensen om je heen gewenst!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Hanneke,
   Ik snap precies wat je bedoelt. Er is mij ook een paar keer gebeurd dat in deze periode ziek werd, of hoofdpijn kreeg.
   Hartsgroet, Shafik

  • Beste Hanneke,
   Ja ik ben ook veel alleen geweest en dan zijn feestdagen inderdaad zwaar. Je ziet de buren met familie enz en dan voel je je nog meer alleen, enfin zo voelde ik het.
   Ik woon in Frankrijk, dus een beetje ver weg, maar ik kan je met de Kerst een mail sturen en misschien andere mensen ook. Als je het fijn zou vinden natuurlijk.
   Misschien lees je mijn antwoord niet meer want de mail is van gisteren, maar misschien wilt Mireille je mijn antwoord doorsturen.
   Werk je nog of zit je in een vereniging ? Ikzelf ben met pensioen en heb een vriend sinds 12j en doe verschillende activiteiten. Dit jaar zijn wij samen met Kerst zonder de kinderen en ik vind dat eigenlijk wel net zo rustig.
   Hartelijke groet, Ada

   • Ik kan me niet voorstellen dat je met kerst je alleen prettig voelt ik ben 44 jaar getrouwd geweest en J.L 2019 voor kerst is mijn man verliefd geworden op mijn vriendin waar ik twee en half jaar leuke dingen met haar deed ze ging vaak met ons met de auto mee ze voelde zich zo eenzaam en nu ging het met haar beter omdat ik met haar zwom en naar Amsterdam naar de markt ging ik had geen idee dat ze me man leuk vond want ze deed tegen mij ook aardig we zaten we eens te daten op een dating site want ze wou een lat relatie dat alleen zijn dat hield ze niet meer uit zei ze ik heb nooit wat gemerkt helaas misschien was het al een jaar aan de gang of lager ik weet het niet het zijn mensen zonder geweten ze weet wat eenzaamheid inhoud als ik het gemerkt had dan had het anders verlopen als ze depri was gingen we een spelletje doen een hapje en drankje er bij reuze gezellig en dan voelde ze zich beter achter af vallen een aantal dingen op zijn plaats maar dat besef ik nu mijn laatste reis had ik anders voorgesteld ze hebben een dolk in me hart gestoken judas inhoudelijk is er heel wat gebeurt maar dan wordt het schrijven nog veel langer nu zou ik graag van mensen willen weten of dit normaal is of dit vaker voorkomt ik heb dit op deze leeftijd nog nooit gehoord een man van 82 jaar die zo ineens opstapt bij jongeren komt het jammer genoeg vaker voor dat hoor je wel
    wij hebben in die 44 jaar weinig ruzie en/of narigheid gekend dus dit verwachtte ik niet nooit aangedacht ik moest wel altijd alles regelen misschien voelt hij zich bij haar meer man en bij mij niet want zij heeft ook bij de ggz gelopen en maatschappelijk werk je kan haar alles wijsmaken en daar heeft mijn ex man misbruik van gemaakt dat heeft ze niet door ik deug nergens meer voor allemaal roddels dat verteld zij ze moet zich toch verdedigen en hij geeft haar gelijk bang dat hij weggestuurd wordt dat is al een keer gebeurd in het begin hij weet nou hoe hij het aan moet pakken en dat op die leefdtijd,met vriendelijke groet .Bettina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.