Home » Artikelen » 179. De mens is van nature niet hebberig

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

179. De mens is van nature niet hebberig — 26 reacties

 1. Hallo Mireille,
  Bij mij werkt reclame averechts. Bedrijven die (veel) reclame maken, doen dat van geld van kopers. Ik zal dus als het even kan niets van die bedrijven kopen. Daarnaast is zeker driekwart wat in de voedingswinkels ligt voor mijngevoel overbodig. Hele schappen vol met chips, vaak van dezelfde fabrikant. Om nog maar niet te spreken van de kwaliteit van veel voedingswaren. Bedankt voor je goede artikelen Mireille. Ik lees ze altijd met interresse en word aan het denken gezet hoe e.e.a. Bij mij zit.
  Groeten, Marij

 2. Beste Mireille
  Zou het ook kunnen dat je vroeger tekorten hebt gehad en dat nu probeert aan te vullen?

  Groeten Wietske

  • Beste Wietske,
   Ja, zo werkt het met stap 7, de basisbehoeften. Het werkt niet zo bij stap 5, tekorten aanvullen. Die tekorten van vroeger zijn verleden tijd. Het gaat om de voedingstekorten die je nu hebt.
   Groetjes, Mireille

 3. Hoi Mireille

  Ik wilde graag nog iets toevoegen over beïnvloeding. Zelf ben ik niet Christelijk of Katholiek grootgebracht. Mijn moeder verafschuwde “de kerk”. Maar ik heb wel vaak een kerkelijke viering bijgewoond omdat nogal wat mensen in Vlaanderen nog steeds voor de kerk huwen, een kind laten dopen, afscheid nemen van een familielid, een herdenking houden.
  De manier waarop een priester iets brengt, en wat die brengt heeft volgens mij toch ook wel invloed op mensen.
  En beïnvloeding tot “hebben” zou net zo goed via die weg in mensen geslopen kunnen zijn.
  Zo herinner ik me maar al te goed het zinnetjes “wie heeft zal gegeven worden” dat ik wel vaker tijdens zo een dienst hoorde in een verhaal over “talenten” en in dat verhaal zouden talenten muntstukken geweest zijn. En mensen zouden dan kunnen gaan denken dat ze eerst alvast veel moeten hebben alvorens hen nog tal van zaken gegeven zal worden.
  Maar wat als talenten geen muntstukken zijn maar positieve eigenschappen en kunde van iemand? En wat als er gerommeld werd met letter? En de zin had moeten zijn “Wie geeft zal geheven worden”.
  Dat wie zijn talenten inzet en dus geeft in het leven zal zichzelf en de mensen rondom zal optillen naar een fijnere manier van samen leven……
  En bij hoeveel mensen zit dat zinnetje en die parabel er misschien op de eerder enge bezitsvorm en zijn of haar systeem?
  En zijn kerkelijke parabels misschien bij velen onbewust nog sterker de basis van “willen hebben” dan alleen maar al die reclame? Als heel wat mensen die als kind wekelijks te horen kregen?

  Vriendelijk groeten

  Patricia

  • Ik kan me voorstellen dat je deze woorden heel letterlijk nam, Patricia, maar het is een gelijkenis en het zou vervelend zijn als je die op deze manier bijblijft.

   Kort gezegt: Want wie (Jezus) heeft, zal (het Koninkrijk) gegeven worden als de Koning terugkomt. Dan zal wie (Hem) niet heeft, ook wie (Hem) meent te hebben, alles ontnomen worden.

   Hebberigheid en gierigheid worden afgewezen en als je toch veel financiële rijkdom gegeven wordt, dien je het te delen met mensen die het nodig hebben.

 4. en of de mens hebberig is!!!!!!!!
  als ik kijk naar mijn consulten willen ze steeds MEER maar aan zichzelf werken ho maar
  ik heb niets met die ker[st]mis en zeker niets met die domme reclame
  maar ja dat is Nederland hoe meer je heb hoe hoger je aanzien waar blijf de mens dan nog ? wens jou heel veel succes toe met alles wat je onderneemt

 5. Tja, mijn 1ste man was erg gierig en om toch geld over te kunnen houden om met de kinderen iets extra’s te kunnen doen, kocht ik 2e hands kleding, of maakte het zelf. Ook andere dingen ging ik 2e hands kopen en vond het een sport, als iemand zei dat ik er leuk uit zag, om dan te zeggen dat het maar 5 of 10 gulden gekost had, hihihi. Na de scheiding kwam het goed uit dat ik zo goed met geld om kon gaan, want toen moest ik het doen van het minimuminkomen. Door allerlei shit werd ik in 2006 toch failliet verklaard en moest het toen met 50 eur per week doen, gelukkig was de Voedselbank er……Alleen was de helft van het pakket meer voor de zaterdagavond: Chips en pakken cakemix…het zgn. pretpakket, dat ik in de buurt uitdeelde aan mensen die het ook niet ruim hadden en wel (klein)kinderen. Ik verhuisde naar het Noordelijk deel van Nederland en kreeg ook daar een voedselpakket vd Voedselbank, waarvan ik de helft afstond omdat ik het liever niet at….(Pretpakket) Heb het dan ook na een paar maanden niet meer opgehaald, want ik vond dat ze er maar een bijstandgezin met kinderen, blij mee moesten maken….Nu ben ik voor de 2e keer getrouwd, inmiddels in de WAO en hebben we het best ruim……huis gekocht in Duitsland en al 5 jaar druk aan het verbouwen……Door die verbouwing en de extra voedingssupplementen die we slikken (die erg duur zijn!!!) houden we nog bijna niks over elke maand. Ik hoef geen kerstcadeau’s te kopen, want we hebben geen contact meer met familie, maar ik heb geld geschonken aan goede doelen, zoals de noodlijdende dieren en kerstdiners voor eenzame ouderen…….en dat voelt goed!

  • Beste Angela,
   Hoe mooi dat je dan dwars door alles heen kunt kijken en je hart volgt. Dankjewel voor je mooie levenshouding! Fijne kerstdagen met elkaar!
   Groetjes, Mireille

 6. Beste mevrouw Mettes,
  Bedankt voor dit artikel … weer ‘raak’ en ik ben het er helemaal mee eens.
  Shoppen doe ik niet vaak en nu met de Kersttijd blijf ik liever weg van het vaak fake-aanbod en de zeemzoete kerstliedjes in de winkelstraten.
  Maar … weet u waar ik de laatste jaren veel voldoening uit haal ? Als ik dan toch eens ben gaan winkelen en rondkijken in wat mega-modezaken … dan ben ik zo blij als ik weer thuis ben en vooral als ik niets gekocht heb. Ja, niets gekocht hebben, maakt mij dan gelukkig. Meestal is mijn conclusie dat ik thuis veel degelijker kledij in mijn kast hangen heb dan wat er te koop aangeboden wordt.
  Een kaarsje gaan branden in de kerk in een Brusselse winkelstraat en er een moment van bezinning beleven … even weg van het drukke ‘gedoe’ … hartverwarmend !
  Fijne Kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar !

  • Beste Gerda,
   Ja, daar zeg je zoiets (zeg ook gerust ‘jij’ tegen mij, hoor!).
   Daar noem je iets… dat de kleding van een tiental jaren geleden veel meer kwaliteit had dan nu. Dat kleding toen langer mee ging, beter afgewerkt was en vooral origineler van uitstraling…
   Dankjewel voor de aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 7. Moeilijke klus om mensen minder hebberig te maken. Kopen en bezitten wordt gestimuleerd door de overheid wanneer je een kabinet hebt welke het land ziet als bedrijf en waar het pas goed mee gaat als het ‘consumentenvertrouwen (veel kopen) groot is. Volgens hen zitten we nu dus weer in de lift. Ik kan niet zeggen dat ik hier veel gelukkiger van wordt dan tijdens de economische crisis. Toen lekker weinig files, rustig in de winkels. Gisteren raakte ik geïriteerd van een familielid die altijd aan het kopen is maar afval niet wil scheiden. Spullen hebben daar een doorlooptijd van nog geen jaar en dan zomaar weer ongesorteerd een van de drie kliko’s in. Ik zei er wat van en ik ben er niet meer welkom.

  • Beste WAM,
   Blijf in het vertrouwen dat je in ieder geval weer wat bewustzijn hebt gezaaid. Ja, ik hoor het ook dat de koopkracht weer vooruit gaat. Dan denk ik ‘koopkracht’? Wat een raar woord eigenlijk. Alsof ons leven bestaat uit kopen, kopen, kopen…
   Dankjewel voor je fijne houding en het spijt me dat je niet meer welkom bent bij dat familielid…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 8. Hoi Mireille

  Ik laat me niet beinvloeden door de reclame,die heb ik al heel lang doorzien, niet door de MIR-Methode,ik koop wat ik nodig heb,en zoek ook tussen tweedehands,als dit mij aanstaat prefereer ik het boven nieuw,soms word je misselijk alleen al van de prijzen,en het verschil tussen de ene winkel en de andere, daarom koop ik niet impulsief,bedenk eerst goed wat ik wil en nodig heb en trek er de tijd voor uit,een lekker ontspannende dag is dat dan,ik vraag met kerst ook aan mijn mensen wat ze willen hebben, om een lijstje te maken,waar ik tussen kan kiezen,ik koop liever iets wat mensen kunnen gebruiken,vind ik minder verspilling,het leven is al duur genoeg,ik doe nog elke dag de MIR-Methode,omdat het me goed doet voelen, heb al wat subtiele veranderingen opgemerkt,het hoeft niet per se snel te gaan bij mij, ik moet het kunnen verwerken,alles op zijn tijd vind ik,nog prettige feestdagen gewenst en een nieuw vruchtbaar jaar in je werk, het is fantastisch werk. Ik voel me de laatste tijd nogal snel geïrriteerd in mensen,ik pik erg veel op en kan het soms niet voldoende kwijt,

  • Beste Cecile,
   Dankjewel voor je voorbeeld-zijn. Fijn dat je de MIR-Methode rustig aan z’n werk laat doen. Doe de MIR-Methode EHBO zodra je de irritatie voelt opkomen. Of trek je even terug en doe rustig de 9 stappen. Mooi dat je het je zo bewust bent!
   Groetjes, Mireille

 9. Mireille

  dank voor al je goede woorden en artikelen, een soort van therapie, bewustwording en wat je op dat moment / mij bezig houd /hield …..
  ook wat er nu geschreven is over: aankopen doen en soms kan het je troosten
  voor een ieder goede kerst en een gezond 2017

 10. Beste Mireille,

  Je kunt het ook omkeren door te gaan minimaliseren. Het laatste half jaar ben ik eerst gaan nieuwsvasten en vanaf september kijk ik helemaal geen tv en er is zo’n rust in mij. Ik was ook zo iemand die allerlei aankopen deed,terwijl ik vaak het geld er niet voor had. Nu ben ik een stuk rustiger, Ik ben ook met de overbodige spullen in huis aan het wegdoen. En dit jaar koop ik geen kerstboom, maar versier mijn huis met de kerstspullendie ik al heb. En dat geld van de kerstboom geef ik aan een goed doel.Het enigste probleem die ik nu heb is dat ik nog hoge bloeddruk heb ik krijg het niet omlaag, ondanks meijn gezonde leefstijl (ik sport en eet gezond sinds vorige maand vegetarisch). Ik ben daarom weer begonnen met de MIR methode maar telken wanneer ik met de MIR begint krijg ik ontzettende keelpijn. Wat kan ik hier tegen doen? Overigens vind ik verder geweldig wat je doet, altijd geode artkelen. Ik heb de MIR methode ook bij mijn poezen gebruikt, 2 zijn tamelijk oud geworden 16 en 15 jaar. Ga zo door Mireille dank hiervoor Fijne feestdagen Marion (60 jaar)

  • Beste Marion,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! Ben blij dat de poezen het zo fijn hebben gevonden!
   Wij halen elk jaar de kerstboom van zolder die we ooit bij de kringloopwinkel kochten. Heerlijk idee wat je daarmee bespaart… portemonnee, milieu…
   Keelpijn zou je kunnen aanpakken door je hand op je keel te leggen en dan de MIR-Methode te doen. Het heeft waarschijnlijk te maken met je keelchakra, met onvermogen om werkelijk te durven/kunnen zeggen wat je wilt zeggen.
   Veel sterkte en ik hoop op goed nieuws voor je!
   Groetjes, Mireille

 11. Tja, Ik ben wat kopen betreft blij dat ik deze week eindelijk een behoorlijk aantal al jaren noodzakelijke aankopen heb gedaan. Mijn probleem is dat ik door alle reclame en tijdsdruk juist NIET tot kopen kom. Ik voel me daardoor bedonderd. Waarom kan men nu niet gewoon een reële prijs vragen waaraan iedereen een acceptabele boterham verdient? Het gaat me niet om het geld, maar het gaat me om het idee dat ik misschien misbruikt word voor het uitbetalen van extravagante salarissen. Of dat er juist mensen/dieren/milieu onder lijden. En wat is dan de optimale aankoop? En dan blijf ik aarzelen en loop ik dus in kleding van 30 jaar oud, vervang ik iets pas als het echt helemaal kapot is en ga zo maar door. Ik maak het voor mijzelf zo wel erg moeilijk! Enfin, houd ik wel altijd wat geld over om aan goede doelen te geven. Dat geeft in elk geval WEL een goed gevoel bij mij!

  • Beste Marja,
   Ik zou willen dat meer mensen zich zo opstelden! Je laten verleiden is veel lastiger. Dan vliegt het geld je portemonnee uit. Ik heb ook het gevoel dat er ‘vals’ wordt gespeeld. Ik heb een tijd lang geprobeerd eco-schoenen te vinden en leuke kleren van bamboe stof of van sojabonen, omdat het beter is voor het milieu. Daar moest ik echt heel veel moeite voor doen…
   En het is toch ook wel gek dat we allemaal kleren kopen, terwijl de oude nog niet versleten zijn? Ik zou zeggen: nog niet te snel veranderen! 🙂
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille

    Ben je er zeker van dat kleding uit bamboe of uit sojabonen beter is voor ons eco systeem?

    Bij mijn weten worden er massaal bossen gekapt om sojabonen te planten. Dat vind ik zelf toch niet zo top voor het Millieu.
    Ook worden Soja bonen massaal gekweekt omdat de teelt makkelijker en goedkoper is dan graan. Tegenwoordig wordt soja ook massaal verwerkt als “bulk= vulling” die goedkoper is dan graan in vele voedingsmiddelen. Zowel brood en gebak, als andere bereidde voedingsmiddelen. Heel wat mensen “verteren” die soja bonen niet.
    In het verre Oosten gebruikt me soja in voeding enkel in “gefermenteerde vorm”. Dat wil zeggen dat de bonen reeds vooraf “voorverteerd” door bepaalde bacteriën omdat soja anders niet verteerd geraakt en het functioneren van de darmen verstoord. Ben daar nu achter omdat ik dus zelf al ruime tijd last van mijn darmen en ik dien soja dus ten allen tijde te vermijden….Daardoor dien ik brood zo goed als te schrappen omdat het niet meetbaar of weetbaar is welke bakker er wel of geen meel gebruikt al dan niet “versneden” met sojabloem.

    Wat bamboe betreft hebben we eens samen met een aantal mensen bamboe garen uitgetest om mee te breien. In heel korte tijd al gaat de vezel “oprekken”. Dus een trui wordt op den duur een immense zak en niet meer draagbaar…..Misschien is het garen niet op punt?
    Katoen is vormvaster en gaat heeeeeeeeeeeeeeeel lang mee. En misschien is er dus meer in rekening te brengen dan alleen maar of het makkelijk, snel en goedkoop geteeld kan worden….namelijk of het eindproduct ook duurzaam is?

    In ieder geval geraken heel wat katoenboeren ondertussen dan weer in de problemen omdat hun grondstoffen niet meer afgenomen worden. Ja wat is nu wel of niet goed he?

    Bamboe is volgens mij wel inzetbaar als bouwconstructgie materiaal. Dit voor woningbouw en het maken van meubels. Bamboe is van nature heel sterk en tegelijk een lichtgewicht structuur. Waardoor het volgens mij interessanter dan aluminium dat voor het vervaardigen van profielen met eenzelfde sterkte…belastender is voor het millieu.

    En dan kom ik graag nog even bij Marja uit. Ik herken het wel dat uitstellen van aankopen. Het komt er bijna op neer dat men eigenlijk heel veel research moet doen om te weten te komen of wat je zou willen kopen nu wel de best gebalanceerde aankoop is in samenhang met je eigen budget, de druk op het ecosysteem, de druk op andere mensen en hun werkomstandigheden, de kwaliteit van het product en de levensduur,….. zo veel factoren…..dat als je “intuïte” niet op scherp staat je zelfs misleidt wordt of verleidt wordt tot het aankopen van zongendaamde “ecologischere” producten die het eigenlijk niet per definitie zijn.
    Om maar te zwijgen over tal van “fairtraide” initiatieven die ook maar reclame maken hoor. En dat met foto’s van werkende mannen en vrouwen met een lach op het gezicht ergens in Zuid Amerika of in Azië….
    Maar als je de foto’s aandachtig bekijkt dan zie je dat er op die foto’s ook andere dingen te zien zijn.
    Namelijk dat ze noeste zware handenarbeid die de meeste mensend in het westen niet eens meer zelf zouden willen doen, dat er mensen op de foto staan die de helft van hun gebit missen= hoezo fairtraide? Als een tandarts niet van het loon van deze man of vrouw kan betaald worden?
    Of men ziet dat zij totaal geen gepaste werkkledij of omstandigheden hebben…..Natuurlijk treft ons die glimlach of lach op hun gezichten…..maar het is geen garantie dat er sprake is van fairtrade….
    Ben blij genoeg dat zij sowieso de veerkracht nog hebben om te blijven lachen…dat wel!!!!!!

    groeten

    Patricia

    • Hai Patricia,
     Ja, altijd goed om te blijven onderzoeken. De kleding die ik vond van sojabonen werd gemaakt van de schil van de sojabonen. Maar ja, dan is er nog geen rekening gehouden met of de sojateelt zelf slecht is voor het milieu. Daar heb jij een punt. Die kleding was wel suuuuperzacht! En de bamboekleding die ik koop, vooral sokken, ondergoed en slaapkleding, blijft ontzettend lang goed. Ik koop het bij ‘Van bamboe’ in Apeldoorn. Die zijn op donderdags open, maar je kunt ook via internet bestellen.
     En ik denk dat we met elkaar kritisch moeten blijven, maar ook nieuwe intiatieven echt even moeten verwelkomen. De chocola van Tony Chocolonely werd bijvoorbeeld eerst als ‘slaafvrij’ betiteld, totdat ze op hun vingers werden getikt dat dat nog niet waar was. Daarna hebben ze hun beleid en streven weer aangepast. Ik hou ervan om vernieuwers kritisch te volgen, maar ook te steunen.
     Dankjewel voor je mooie kritische aanvulling!
     Groetjes, Mireille

     • Mireille

      Dank je voor het delen van je ervaringen met ondergoed van bamboe.
      En ja ik ben het zeker mee eens dat ik mag open blijven staan voor nieuwe initiatieven en hen mag verwelkomen.
      Zo verwelkom ik het initiatief van 3 Hombres. Nederlanders die opnieuw met zeilboten vracht vervoeren…op de kracht van de wind ipv stookolie. Ontmoette niet zo lang geleden de moeder van één van hun bemanningsleden. En dan krijg je eigenlijk nieuws bijna uit eerste hand en das wel fijn.
      Ik vind het in elk geval een mooi initiatief. Dat was ooit lang geleden mijn eigen droom. Maar toen ik ging leren zeilen merkte ik dat ik helemaal niet tegen de wind kon en al heel snel overprikkeld geraakte. Het dichtst dat ik bij deze droom kan komen is in contact te staan met hen, hen toe te juichen en te steunen op mijn manier.

      Groeten

      Patricia

 12. Ik persoonlijk heb niet veel met kopen i.v.m. presentjes met de Kerst ,MAAR als persoon ben in steeds in gebonden – verbondenheid en ga voor een gezellig samenzijn ALTIJD – totaal ~XXX
  Ik wens dan ook IEDER van jullie een heeel fijne Advents- Kersttijd .
  Voorspoedig 2017 in goede gezondheid !

 13. Hallo Mireille,
  Wederom een heerlijk onderwerp en ik keek als het ware in een spiegel want inderdaad ik leef zoals jij het als raad aangeeft en dit werd door fam.en kennisen meestal aangeduid als eigenwijs en nu voor het eerst lees ik het als een raad,heerlijk gewoon maar de beinvloeding van reclame (dus het aanzetten tot kopen)heeft mij mijn levenlang anti-reclame gemaakt en alleen ik bepaal wat en wanneer ik iets wil kopen en dit wordt niet door iedereen als prettig ervaren .
  Nogmaals heel hartelijk bedankt.
  Anna.

  • Beste Anna,
   Nou, dan welkom bij de club! Ik ben erg blij dat je hier juist een voorbeeld in bent! Uiteindelijk is het het fijnst als je wens om iets te kopen van binnenuit komt en vanuit een weloverwogen keuze.
   Dankjewel en gewoon zo doorgaan! :-
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.