Home » Artikelen » 105. Koopverslaving overwinnen met de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

105. Koopverslaving overwinnen met de MIR-Methode — 28 reacties

 1. Ik heb jarenlang een koopverslaving gehad, maar ik had geen schulden. Nu ben ik er 7 maanden vanaf en heb ik pas een paar sieraden gekocht. 3 stuks ofzo. Twee daarvan waren gepland en de andere twee gebeurde impulsief. Ik merk ook dat ik nogal vaak terug naar die website ga kijken om eventueel nog meer dingen te kopen. Zou ik nu terug koopverslaafd zijn?

 2. Dag Marja, ik herken dat wel een beetje. Ik noem het zelf: zuinigheid, heel goed willen nadenken voor ik iets koop. Ik pas soms iets in een winkel en leg het daarna terug, om er nog een dag, of langer, over na te denken. En dan is het soms al verkocht! Ik heb een stem in mijn hoofd die oordeelt: dat heb je niet echt nodig! Is ook wel goed, gezien de vervuiling en vernietiging van de natuur, ben ik eigenlijk goed bezig. Maar het heeft ook te maken met het feit dat er in mijn ouderlijk huis niet zoveel geld was, dat we zuinig moesten zijn. Misschien bij jou ook? Nu ik qua financiele situatie het veel beter heb dan mijn ouders ooit, is die zuinigheid moeilijk af te leggen. Maar ik oefen wel: opeens een echt mooie bos bloemen kopen ipv een petieterig bosje. Het heeft bij mij ook met gebrek aan zelfliefde te maken, want ik geef nog gemakkelijker een donatie, dan iets aan mezelf. (en voel me daarna nog wrokkig ook!) De oplossing ligt volgens mij in meer van jezelf of je innerlijke kind houden en dat ook iets moois, lekkers of leuks gunnen. Zonder dat het hoeft door te slaan in koopzucht!

 3. Ik doe de methode nu ruim 5 weken. Het geeft bij elke keer een gevoel van opluchting. Alsof ik over mijn hele lichaam geaaid wordt. Ik realiseer mij dat ik dat vroeger vaak gemist heb. Ik lag de eerste twee jaar van mijn leven in het ziekenhuis. En in 1962/63 lag je daar in een bedje met spijlen en handjes vastgebonden omdat ik op mijn vingers wilde sabbelen. Nu heb ik dat geknuffel door mijn leven heen wel ingehaald. Maar merk door de methode hoe diep dat verlangen/ gehunker er (nog) zit.
  Zo diep gaat de methode.
  Dank je wel.

 4. Hai Mireille, ik heb verzameldrang/spullenverslaving, dan zou ik in plaats van “Koopverslaving loslaten” misschien het zinnetje “Spullenverslaving loslaten” kunnen toevoegen? Ik heb het budget niet meer om veel te kopen en kan niet meer rood staan, maar er zijn veel weggeefwinkels of weggeefhoeken op Facebook bijvoorbeeld waar je aan spullen kunt komen. Ik ben met ontspullen begonnen met professionele hulp en het gaat verbazingwekkend goed! Lett & figuurlijk ballast lozen.
  Groetjes,
  Vir

 5. hallo mirelle,

  ik merk als ik over koopverslaving lees dat ik er ook een ben, maar bang ben om er aan te werken, om in een gat te vallen. als ik dat niet meer heb waar haal ik dan mijn troost vandaan?
  toch wil ik er aan gaan werken, maar vind het ontzettend moeilijk om de stap te zetten.
  terwijl ik weet dat het me een hoop geld onrust en stress gaat besparen.
  was ik maar zo ver in mijn hoofd, dus eigenlijk zeg ik help, laat me een begin maken.

  • Beste Jeannette,
   Hoe dapper om dat aan jezelf toe te geven! Laat de troost langzaamaan in je groeien. Je hoeft niet van de 1 op de andere dag te stoppen met shoppen. Je gaat dan zien dat je heel langzaamaan andere bezigheden krijgt. Ook gewoon eens thuis blijft of juist wel de stad in, maar dan met iemand die je aardig vindt wat drinken op een terras. Laat het langzaamaan groeien in jezelf, maar begin wel met aaien (als je zover bent, natuurlijk). Het duurt meestal langere tijd, maanden, voordat een verslaving echt uit je systeem is, dus je ziet dat je er rustig de tijd voor krijgt om eraan te wennen. Wat ook kan stimuleren is een lijstje maken met de dingen die je zou kunnen doen als je dat geld niet meer uit zou geven aan kleren.
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 6. Hoi Mitreille
  Ik las dat het doen van de Mirmethode maar 4maanden moet gevolgd worden.
  Ik doe dit al langer en is dat dan oke?
  Ook ik ben minder onnodige dingen aan het kopwn ny ik er naar kijk.
  Groetjes Riny.

  • Beste Riny,
   Nee, er staat dat je het minimaal 4 maanden moet doen bij verslavingen. Dus je doet het helemaal goed! Heerlijk dat je minder onnodige dingen koopt! Yeah! Geldbesparing!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Marlène,
   Je reactie verdwijnt niet, maar staat in de wacht. Dat betekent dat het niet automatisch op de website verschijnt, maar pas als ik het gelezen en eventueel beantwoord heb. Soms duurt dat even, wanneer ik bijvoorbeeld een dag weg ben voor cursus of zoiets. Als het goed is, zie je hieronder je reactie alweer terug.
   Groetjes, Mireille

    • Hai Marlène,
     Ja, dat geeft niks en is een goede vraag. Je wist tenslotte niet dat het zo werkt. En nu is het meteen voor iedereen duidelijk! Dus dankjewel!
     Groetjes, Mireille

 7. Beste Mireille,
  Wat ik wél gemerkt heb is dat ik, sinds ik de MIR methode toepas, minder behoefte heb aan dingen kopen. Koop bewuster dingen, en kan ook goed dingen laten liggen. Ben tevreden en blij met wat ik al heb. Woon sinds twee jaar in een appartementencomplex, maar mis de laatste tijd mijn oude huis met het grote grasveld eromheen, en de beukenboom, de lindenbomen en het uitzicht op ons tuinhuisje aan de bosrand en het gefluit van de vogels in de vroege morgen en de specht met zijn getik, en de uil midden in de nacht. Ik weet dat ik niet beide kan hebben, maar ik mis de natuur om me heen.
  Ik ga maar rustig door met MIRREN dan gaat het vast goed komen.
  Vraag me alleen af waarom het gevoel van heimwee de laatste tijd vaker toeslaat.
  lieve groet, Marlène

  • Beste Marléne,
   Het kan natuurlijk goed zijn dat er iets in je missie verandert als je de MIR-Methode doet. Als er diep in je wezen een verlangen is naar dicht bij de natuur leven, dan kan het verlangen daarnaar sterker worden. En precies wat je zegt: gewoon doorgaan met MIRren. Ben erg blij voor je dat je bewuster omgaat met geld uitgeven. Mooi!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Heb gedurende 45 jaar een koopverslaving gehad. Naar nu is gebleken, is het begonnen na de scheiding van mijn ouders, welke ik in een donker hoekje had weggestopt….Via de MIR methode, was ik er binnen een aantal weken van af!

 8. Wat je schets Mireille, ja ik weet dat van vele vriendinnen en kennissen om me heen. Op zaterdag slenteren door de winkelstraten, dit uit, dat aan en bij de eerste winkel weer terug want dat was het leukst, en die is net verkocht. Jaren ging ik ‘gezellig’ mee. Ik kom er nu al jaren eerlijk voor uit, ik vind er niets aan. Ik word er onrustig van en doooodmoe. Dat gegraai en hebben, hebben, hebben. Tussen grazende mensen die al winkelend een halve pizza naar binnen werken. Iets nieuws kopen ja leuk, wanneer het rustig is in de stad, twee voorkeur winkels voor kleding, een voor schoenen. Toch merk ik ook dat ik er buiten val op een verjaardag, en meteen nu ik dit opschrijf merk ik ook dat ik er verdrietig van word, want ik doe niet mee met al die ‘hippe’ leuke belangrijke mensen. Die gaan lunchen, wat naar mijn smaak nergens over gaat.(plakje brood voor tien euro) Laat mij op zaterdagmiddag maar lekker in mijn moestuin, ik ben ook hip maar ik hoef niet shop until you drop, ik hoor bij waar ik bij hoor, de moestuin vereniging. Maar ja waar komt dat verdriet dan vandaan….

  • Beste Ina,
   Waarschijnlijk word je verdrietig, omdat je geen verbinding voelt met deze mensen. Gelukkig zijn er enorm veel mensen zoals jij en ik denk dat er nog wel een aantal je hier een hart onder de riem willen steken! En ik denk: was iedereen maar zoals jij!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Mireille! Dank voor je reactie, ik denk wel dat daar het verdriet zit, dat ik er niet bijhoor. Ik was ook ooit zo belangrijk en interessant, dacht ik. Met een perfect huis en naar de buitenwereld toe een perfect gezinnetje. Een strak plaatje, maar van binnen was ik hol en verdrietig. Nu 12 jaar na mijn scheiding leef ik niet meer zo, in innerlijk is naar buiten gekomen. In mijn ‘nieuwe’leven zijn er ook mensen mijn prive leven binnen gewandeld en ook nog mensen van ‘vroeger’. ik kan honderd keer zeggen dat ik leef zo ik leef, maar die zijn van mening dat ik vroeger mijzelf was en mijn leven mij juist nu niet aanstaat. Omdat ik mijn niet meer perfect opmaak, elk jaar een andere garderobe heb, de allernieuwste auto voor de deur en in een ultra inclusief resort vakantie vier. Nu ik dit opschrijf zie ik opeens hoe deze mensen bij mijn oude leven horen, ik word niet gezien en gehoord, net als in mijn eerste huwelijk. Ze willen niet zien wie ik echt ben. Maar hier gaat jouw artikel niet over, als mijn reactie terug lees, heb ik ook een mening over mensen die gezellig op zaterdagmiddag naar de stad gaan. Wel wil ik die mensen ook een hart onder de riem steken, net zoals ik mij zelf heb gedaan. Lieve Schatten, koopverslaafden, je bent meer dan je uitpuilende sieradenkist, de kleren in walk-in-closet, waar je hoogstwaarschijnlijk maar 20% van draagt. Jij bent zoveel meer waard dan al die hebbedingen bij elkaar. Alle verslaving is moeilijk, het begint met voelen, voelen wat zo pijn doet. De MIR-methode kan je er heel goed bij helpen. De allernieuwste iphone, je fancy lippenstift niet!! Geloof in jezelf en hou van jezelf.

    • Beste Ina,
     Dankjewel voor je aanvulling. Het is uiteindelijk pas mogelijk het te ervaren, wanneer je het zelf doormaakt, vermoed ik, maar wel erg fijn dat je zo vanuit je eigen ervaring aan iedereen vertelt. Dan kunnen mensen zich erin herkennen. Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

  • Beste Ina,
   Je vrienden passen blijkbaar op velerlei vlak niet bij jou, misschien ben je uit elkaar gegroeid ? Misschien hebben jullie andere raakvlakken ?? Dan zou ik met hen die activiteiten ondernemen die je wel leuk vindt en als die er niet zijn,… dan denk ik dat je nodig wat gelijkgestemde zielen moet ontmoeten!Ik zou het alvast leuk vinden om van achter mijn spinnewiel te kijken hoe je opgaat in de moestuin om daarna op terras met zicht op de moestuin samen babbelend een koffietje of theetje te drinken. Had ik maar wat meer mensen zoals jij in mijn buurt:-)
   Met mirren kan het zijn dat je vanzelf mensen zult ‘aantrekken’ die beter bij jou passen.
   Ik duim ervoor !

   Groetjes,

   Christine

   • zojuist heb ik gereageerd op de reactie van Mireille, en nu lees ik de jouwe. Ja ik heb een verandering in mijn leven gemaakt, een hele grote draai. En die vrienden waar ik het over had zijn familieleden. En ach dat gevoel heb ik mijn hele leven al. Als je je kop boven het maaiveld steekt hakken ze hem eraf. Ook dat gebeurt nu ook soms. Alleen ik neem afstand daarvan. En kies wat ik wil, waarop er weer commentaar komt. Wel heb ik een keus gemaakt over wat ik belangrijk vind. In mijn oude leven wilde ik graag lief gevonden worden, gehoord en gezien, die familieleden waar ik het over heb, horen en zien me dus nog niet. Gisteren heb ik voor mezelf ook een besluit genomen hoe ik er liefdevol mee omga, vooral liefde vol naar mezelf, hoe ik leven wil. Daarmee kom ik wel weer in een cirkel, kijk die doet waar ze zelf zin in heeft. Wat een rare. Blijkbaar is dat zo………VOOR DEZE MENSEN…..dank je Christine, wie weet wonen we dichterbij dan we denken!

  • Hallo Ina,
   Je hebt een interessant artikel geschreven. Persoonlijk heb ik geen koopziekte en trouwens gelukkig maar gezien de huidige situatie met gesloten winkels. Op internet koopt ik vrijwel nooit, want ik wil de echte kleuren zien en kleding kunnen aanpassen. Je kunt natuurlijk terugsturen, maar dat neemt weer onnodig tijd in beslag.
   Jij hebt het bij het juiste Ina ! Een moestuin is een stap naar de natuur. Ook een stap naar het echte leven en niet dat oppervlakkige leven van veel onnodige kleding en achter een mode etiket aanlopen. Die hippe, leuke, belangrijke mensen zijn die echt zo leuk en hip en belangrijk ? Niemand vindt het leuk om er buiten te vallen, maar jouw leven ziet er veel rijker uit !
   En mis je echt een paar vriendinnen, dan kun je toch samen iets anders doen. Je kunt ze zelfs uitnodigen voor een maaltijd uit jouw moestuin bv en niets is lekkerder !
   Op een verjaardag val je er buiten. Maar die mensen uit de moestuinvereniging zullen toch ook verjaardagen vieren.
   Het moeilijke is waarschijnlijk het loslaten van een ander en vroeger leven, hoewel je dat eigenlijk wel wilt.
   Veel succes, voor mij heb je de goede richting genomen. En af en toe gezellig winkelen en lunchen is ook leuk, zolang het op de manier gaat die jij prettig vindt.
   Groetjes Lotje

 9. Dag Mireile, Ik lees altijd heel aandachtig je nieuwsbrieven. In 2012 ben ik voor het eerst begonnen met de je methode. Je wil niet weten wat er toen bij mij loskwam. Het was geweldig. Ik heb mijn logeerkamer onder handen genomen, alles vernieuwd, heel het huis geschilderd op mijn eentje en de emotionele kant onder handen genomen, verloor 17.3 kg en ben nu beresterk. Alhoewel sinds het begin van dit jaar begin ik terug bij te komen. 100 gr hier en daar met als resultaat 3,5 kg erbij dat ik er maar niet af krijg. Wat moet ik nu toepassen om terug op mijn gewicht te komen. Het klinkt banaal maar ik heb er veel moeite voor gedaan om dat allemaal kwijt te geraken en wil dat zo behouden vanwege fybromyalgie en cvs gevoeligheid. Hoe kan ik erachter komen waarom mijn lichaam dat allemaal wil blijven vasthouden. Met vriendelijke groeten, Constance

  • Beste Constance,
   Als ik jou was, zou ik rustig door blijven gaan met je bezigheden en niet op de kilo’s kijken. Blijf doen waar jij je goed bij voelt en blijf goed voelen wat je lichaam nodig heeft. De kilo’s kunnen overigens ook veroorzaakt worden door toegenomen spiermassa. Dat weegt ook flink. Dus laat de kilo’s even los en blijf vooral focussen op wat goed voor je voelt en eet en drink wat goed is voor je! Laat fruitsappen zoveel mogelijk achterwege, tenzij je het maakt van vers fruit met alle vruchtvlees er bij in.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik kan niet zeggen dat ik last heb van een koopverslaving. Eerlijk gezegd: eerder het tegenovergestelde. Ik moet heel veel moed verzamelen om zelfs mijn wekelijkse boodschappen te gaan halen. En winkelen doe ik alleen als het echt niet anders kan omdat ik gewoon iets keihard nodig heb. Internet is soms een uitkomst, maar ook daar zit ik eindeloos te tutten over WAT ik nu ECHT nodig heb en of het dan wel het beste is tegen een acceptabele prijs. Nu ik de MIR-methode al een tijdje gebruik, merkte ik overigens tot mijn verbazing dat ik me zo maar 2 keer een (onnodig!) ijsje heb gegund op de tennisbaan. Voor mij heel wonderbaarlijk. Dus misschien lukt het nog om iets ‘normaler’ te worden en mijn ‘koopangst’ kwijt te raken. 🙂

  • Beste Marja,
   Ja, het lijkt erop dat er toch al iets in beweging is bij je, super! En angst is echt een hele gekke emotie. Ik schreef er al een keer een artikel over: “Angst en onzekerheid, wat een rare emoties!” Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon hooggevoelig bent en het niet prettig vind om bij veel mensen tegelijk te zijn. Verder vind ik je overwegingen om te beslissen wat je nu ECHT nodig hebt, alleen maar heel positief!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.