Home » Artikelen » 109. MIR-Methode tijdens massage

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

109. MIR-Methode tijdens massage — 65 reacties

  • Beste Niekolien,
   Ja hoor, dat kan zeker! Alvast veel plezier voor jou en je cliënten!
   Groetjes, Mireille

 1. Hoi!
  Ik denk dat Lomi Lomi Massage mijn missie is geworden en Reiki! Nooit geweten dat ik het kon, laat staan dat ik het durfde, maar het voelt nu al zo goed!! Hier kan ik nog een hele weg in groeien … misschien ook dat ik zo af en toe naar een dierenasiel ga (!) voor zowel vrijwilligers en anderen, als wel de honden. Mooi dat ik de MIR-Methode hierin mee kan nemen, zal nog een het artikel kopieren en oh ja, een boek, daar ben ik af en toe ook mee bezig! Dank je wel Mireille.

 2. Bij massages wordt er toch niet per definitie geaaid. En soms komt er massage-olie aan te pas. En men masseert vaak andere lichaamsdelen dan de handen.

  En daarom ben ik nu effe in de war. en stel dan maar even mijn vragen waarop met ja of nee kan geantwoord worden.
  In geval iemand anders je een massage geeft:
  1) Is het noodzakelijk dat de aanraking aaiender wijs gebeurt?
  2) Is het dat de huid droog is (zonder massage olie of creme)
  3) Is de cirkelende beweging waarvan sprake is noodzakelijk zoals die beschreven wordt in de demofilm van de MIR-Methode?
  4) Is het noodzakelijk dat het op de handen gebeurt?
  Als ik mezelf aanraak:

  1)Moeten het de handen zijn?
  2)Moet de huid droog zijn (zonder creme zonder olie)?
  3)Moet het een aaiende aanraking zijn?
  4)Moet het in een cirkelende beweging gebeuren?

  Ik doe de MIR-Methode nu al een tijdje zoals beschreven in de instructie film.
  Maar los daarvan ga ik er prat op om mijn benen en voeten dagelijks te masseren omdat die vaak pijnlijk en vermoeid zijn. En dat doe ik met massage olie en neem daar de tijd voor. En meestal doe ik dat voor het slapen omdat ik dan ontspannen naar bed kan. En ik vroeg me dus af of ik de MIR-Methode dan ook tijdens die vorm van zelf massage zou kunnen toepassen.
  Bij deze zelfmassage van voeten en benen pas ik niet per definitie steeds cirkelvormige bewegingen toe. Vandaar dus mijn vraagjes.
  Soms zou ik tijdens de MIR-Methode liever over mijn ganse arm willen aaien van schouder tot vingertoppen aan de buitenzijde en dan aan de binnenzijde weer van vingertoppen naar de oksel. Alleen is dat natuurlijk ook weer geen cirkelbeweging. Maar ik vind dat heel aangenaam en deed dat dus voor ik de MIR-Methode weer oppikte al.
  En soms hou ik gewoon niet zo van cirkelbewegingen op de huid.

  Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat ik het aaien van de handen als onprettig ervaar.

  Ik hoop dat iemand hier even helderheid kan scheppen.

  • Beste Patricia,
   Dankjewel voor je uitgebreide vragen. Je wilt het blijkbaar precies en goed kunnen doen!
   1) Nee, je mag ook op andere delen van het lichaam aaien of strijken.
   2) Je mag gewoon olie gebruiken (heerlijk!)
   3) Het hoeft geen aaien te zijn, mag ook strelen of kneden, maar doorgaans voelen masseurs dat ze zachter gaan aanraken.
   4) Nee, het hoeft niet cirkelend te zijn, als er maar voortdurend huid-huidcontact is.
   Veel plezier met masseren!
   Groetjes, Mireille

   • Hi Mireille,

    Naast stap 5 en 7 aai ik (expres) m’n andere hand en spreek daar wensen uit zoals bijv. ik ben kerngezond (en nog veel meer op allerlei gebied). Dit doe ik op een ander tijdstip dan de stappen. Is dat ok?

    Hartelijke groet,
    Sas

    • Beste Sas,
     Gewoon doen! Dankzij het aaien komen je wensen ook in je onbewuste. Houd er wel rekening mee dat het in principe niet nodig is. Je wens om kerngezond te zijn spreek je al uit door de 9 stappen te doen.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 3. Vraagje, als je de MIR tijdens een massage toepast is het dan de bedoeling dat de klant op hetzelfde moment ook de zinnen op zegt en over zijn hand wrijft of zegt de masseur alleen de zinnen?

  • Beste Tineke,
   Alleen de masseur zegt de zinnen. Degene die gemasseerd wordt, mag totaal ontspannen. Zorg dat je de 9 stappen op een groot A4 hebt uitgeprint! Anders kun je ze niet makkelijk voorlezen.
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 4. Ik wil graag even inhaken op de term “masseuse”. Zelf ben ik masseur. En ik ben vrouw. Maar m.i. heeft de term “masseuse” nogal een negatieve lading. Verreweg de meeste vrouwelijke masseurs die ik ken, stellen het niet op prijs om masseuse genoemd te worden.

  • Beste Joke,
   Ja, dat kan ik me wel voorstellen! Toen ik dat typte, merkte ik dat ook dat het een dubbele betekenis heeft. Dankjewel voor de aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 5. Ik ben net terug van vakantie en zie dit onderwerp. Dank je wel Mireille voor dit mooie onderwerp. Als MIR-Methode begeleidster doe ik op verzoek ook de MIR-Methode na een voetreflexbehandeling of tijdens een Breuss massage. Den Breuss massage is een zachte massage van de ruggenwervels met een bijzondere olie, waarbij je heerlijk op de buik blijft liggen om volledig te ontspannen.
  Harten groet,
  Marion van Brussel (www.aventurijn.net)
  Wezep

 6. Ik woon in Apeldoorn en zou zo,n massage met de MIR-Methode wel eens willen ontvangen..
  Hoe kan ik iemand daarover bereiken

  • Ik weet dat José Dusol in Apeldoorn in ieder geval de voetreflexmassage doet. Ze is ook MIR-Methode begeleider. Succes!

 7. Beste Mireille,
  kan ik de massage bij mezelf toepassen door bv mijn hoofd te masseren en de 9 stappen te zeggen. Of moet ik daarvoor naar een masseur gaan.
  Hartelijk groet,
  co

  • Beste Corinne,
   Ja, dat kan ook. Je kunt het op die manier ook bij jezelf doen, hoewel ik denk dat je dan net zo goed gewoon over je handen kunt aaien. Het gaat erom dat je bij een masseuse vaak in een diepere ontspanning terecht komt, waardoor de MIR-Methode extra diep doorwerkt.
   Groetjes, Mireille

 8. Hoe doen jullie masseurs dat met draaien? Op de foto’s in het artikel wordt eerst op de voorkant gewerkt, dan op de achterkant, dan weer op de voorkant. Ik vind het onrustig als je twee maal moet draaien. Hoe doen jullie dat?

 9. Goedemorgen!

  Ik ben benieuwd of je de naam van de persoon die je masseert voor de 9 stappen moet zeggen, net zoals je de MIR-Methode bij iemand anders doet.

  • Beste Danielle,
   Nee, dat hoeft niet. Als je de ander aanraakt, hoef je er nooit de naam bij te zeggen.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Marian,

   Ik ben ontspanning-en sportmasseur in Breda en kan de MIR Methode tijdens de massage voor je uitvoeren. Ik gebruik de MIR Methode ook zelf.
   Mocht je nog interesse hebben, dan kun je me bereiken via http://Www.hethuisvansalie.nl

   Vriendelijke groet, Joeke

 10. Mooi artikel Mireille. Zelf pas ik de MIR-Methode vaak toe tijdens een voetreflexmassage en benoem ik de negen zinnen ook bij Holistic Pulsing. Beiden hebben een mooi effect. Mooi om te geven en te ontvangen.
  Ik ben MIR-Methode begeleider in Bergeijk.
  http://www.ondersteunendegeneeswijzen.nl

  Harteljjke groet
  Germa van Nieuwenhoven

 11. Dank je Mireille, die combi doe ik nog niet. Wel masseer ik of geef ik een voetreflex en doe de 9 stappen ervoor of erna met de cliënt.
  Ik geef voetreflex, ben masseur en MIR-begeleider in Amstelveen.
  http://www.praktijk-annette-kloosterboer.nl
  Op dit moment wordt er hard aan een nieuwe site gewerkt, de huidige is onvolledig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.