Home » Artikelen » 109. MIR-Methode tijdens massage

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

109. MIR-Methode tijdens massage — 80 reacties

 1. Hallo Mireille,
  Waar kan ik mensen vinden in Amsterdam die masseren en ook de mir-methode kennen..
  ik groet je, Myriam

 2. Hoi Mireille,

  Ik ben masseuse en geef in mijn praktijk ayurvedische, metamorfose en voetreflexmassage. Het lijkt me een fantastische aanvulling voor mijn cliënten om daar de MIR-methode bij te integreren. Daar wil ik graag meer over weten.

  Hartelijke groet,
  Patricia
  Kracht ben Jij

 3. ik ben jaren geleden de mir methode bij ” toeval” tegen gekomen en dat was precies op het juiste moment.Ben daar nog altijd dankbaar voor.

  Ik geef nu Aromatouch massages met 8 pure etherische oliën voor pure ontspanning en weer in je gevoel te komen en meer liefde voorjezelf te gaan ervaren….dan kan het nl weer gaan stromen.
  Ik wil graag de MIR METHODE hier bij gaan integreren.

  Ik woon in Kollum ( frl)
  Petra

 4. beste Mireille,beste lezer,

  ik heb interesse om de MIR methode te verwerken in mijn massage

  hartelijke groet Marij

 5. Goedemorgen, goed idee MIR methode tijdens een massage zeker een keer proberen en dan kijken wat het mij brengt.
  Ik heb een vraag over Lizet van Triet ik ben heel erg geïnteresseerd naar haar website over een boek leren schrijven, alleen de link doet het niet. Hebben jullie misschien een ander adres waar ik het wel kan vinden?
  Hartelijke groet, Claudia de Vries.

 6. Ik masseer mezelf met etherische oliën die ik gebruik op de chakra gebieden en zeg daarbij de 9 zinnen op. De laatste zin zelfs met 2 handen tegelijk. Vader en moeder loslaten is op mijn heupen bv. Ik word daar rustig van en als hoofd gonst dan is het daarna stil in mijn hoofd op het oorsuizen na. Het gonzen komt door stress denk ik . Op het 3de chakra doe ik de Ehbo wel Maar dat is vooral op de maagstreek die gemakkelijk opzet is. Ik weet niet of ik 3keer de Mir methode kan doen? De andere chakra’s doe ik niet weet niet welke oliën daar bij horen, kreeg nog geen les daarvoor. Aan de andere kant is mijn wrat na meer dan 1 jaar nog steeds niet verdwenen. Heb nu wel olie voor immuniteit op de voetstreek sinds kort

 7. Ik weet niet of mijn masseur iets van de MIRmethode weet. Kan ik ook zelf tijdens de massage in gedachten de 9 stappen doen? groet Fransje

  • Beste Niekolien,
   Ja hoor, dat kan zeker! Alvast veel plezier voor jou en je cliënten!
   Groetjes, Mireille

 8. Hoi!
  Ik denk dat Lomi Lomi Massage mijn missie is geworden en Reiki! Nooit geweten dat ik het kon, laat staan dat ik het durfde, maar het voelt nu al zo goed!! Hier kan ik nog een hele weg in groeien … misschien ook dat ik zo af en toe naar een dierenasiel ga (!) voor zowel vrijwilligers en anderen, als wel de honden. Mooi dat ik de MIR-Methode hierin mee kan nemen, zal nog een het artikel kopieren en oh ja, een boek, daar ben ik af en toe ook mee bezig! Dank je wel Mireille.

 9. Bij massages wordt er toch niet per definitie geaaid. En soms komt er massage-olie aan te pas. En men masseert vaak andere lichaamsdelen dan de handen.

  En daarom ben ik nu effe in de war. en stel dan maar even mijn vragen waarop met ja of nee kan geantwoord worden.
  In geval iemand anders je een massage geeft:
  1) Is het noodzakelijk dat de aanraking aaiender wijs gebeurt?
  2) Is het dat de huid droog is (zonder massage olie of creme)
  3) Is de cirkelende beweging waarvan sprake is noodzakelijk zoals die beschreven wordt in de demofilm van de MIR-Methode?
  4) Is het noodzakelijk dat het op de handen gebeurt?
  Als ik mezelf aanraak:

  1)Moeten het de handen zijn?
  2)Moet de huid droog zijn (zonder creme zonder olie)?
  3)Moet het een aaiende aanraking zijn?
  4)Moet het in een cirkelende beweging gebeuren?

  Ik doe de MIR-Methode nu al een tijdje zoals beschreven in de instructie film.
  Maar los daarvan ga ik er prat op om mijn benen en voeten dagelijks te masseren omdat die vaak pijnlijk en vermoeid zijn. En dat doe ik met massage olie en neem daar de tijd voor. En meestal doe ik dat voor het slapen omdat ik dan ontspannen naar bed kan. En ik vroeg me dus af of ik de MIR-Methode dan ook tijdens die vorm van zelf massage zou kunnen toepassen.
  Bij deze zelfmassage van voeten en benen pas ik niet per definitie steeds cirkelvormige bewegingen toe. Vandaar dus mijn vraagjes.
  Soms zou ik tijdens de MIR-Methode liever over mijn ganse arm willen aaien van schouder tot vingertoppen aan de buitenzijde en dan aan de binnenzijde weer van vingertoppen naar de oksel. Alleen is dat natuurlijk ook weer geen cirkelbeweging. Maar ik vind dat heel aangenaam en deed dat dus voor ik de MIR-Methode weer oppikte al.
  En soms hou ik gewoon niet zo van cirkelbewegingen op de huid.

  Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat ik het aaien van de handen als onprettig ervaar.

  Ik hoop dat iemand hier even helderheid kan scheppen.

  • Beste Patricia,
   Dankjewel voor je uitgebreide vragen. Je wilt het blijkbaar precies en goed kunnen doen!
   1) Nee, je mag ook op andere delen van het lichaam aaien of strijken.
   2) Je mag gewoon olie gebruiken (heerlijk!)
   3) Het hoeft geen aaien te zijn, mag ook strelen of kneden, maar doorgaans voelen masseurs dat ze zachter gaan aanraken.
   4) Nee, het hoeft niet cirkelend te zijn, als er maar voortdurend huid-huidcontact is.
   Veel plezier met masseren!
   Groetjes, Mireille

   • Hi Mireille,

    Naast stap 5 en 7 aai ik (expres) m’n andere hand en spreek daar wensen uit zoals bijv. ik ben kerngezond (en nog veel meer op allerlei gebied). Dit doe ik op een ander tijdstip dan de stappen. Is dat ok?

    Hartelijke groet,
    Sas

    • Beste Sas,
     Gewoon doen! Dankzij het aaien komen je wensen ook in je onbewuste. Houd er wel rekening mee dat het in principe niet nodig is. Je wens om kerngezond te zijn spreek je al uit door de 9 stappen te doen.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

 10. Vraagje, als je de MIR tijdens een massage toepast is het dan de bedoeling dat de klant op hetzelfde moment ook de zinnen op zegt en over zijn hand wrijft of zegt de masseur alleen de zinnen?

  • Beste Tineke,
   Alleen de masseur zegt de zinnen. Degene die gemasseerd wordt, mag totaal ontspannen. Zorg dat je de 9 stappen op een groot A4 hebt uitgeprint! Anders kun je ze niet makkelijk voorlezen.
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 11. Ik wil graag even inhaken op de term “masseuse”. Zelf ben ik masseur. En ik ben vrouw. Maar m.i. heeft de term “masseuse” nogal een negatieve lading. Verreweg de meeste vrouwelijke masseurs die ik ken, stellen het niet op prijs om masseuse genoemd te worden.

  • Beste Joke,
   Ja, dat kan ik me wel voorstellen! Toen ik dat typte, merkte ik dat ook dat het een dubbele betekenis heeft. Dankjewel voor de aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 12. Ik ben net terug van vakantie en zie dit onderwerp. Dank je wel Mireille voor dit mooie onderwerp. Als MIR-Methode begeleidster doe ik op verzoek ook de MIR-Methode na een voetreflexbehandeling of tijdens een Breuss massage. Den Breuss massage is een zachte massage van de ruggenwervels met een bijzondere olie, waarbij je heerlijk op de buik blijft liggen om volledig te ontspannen.
  Harten groet,
  Marion van Brussel (www.aventurijn.net)
  Wezep

 13. Ik woon in Apeldoorn en zou zo,n massage met de MIR-Methode wel eens willen ontvangen..
  Hoe kan ik iemand daarover bereiken

  • Ik weet dat José Dusol in Apeldoorn in ieder geval de voetreflexmassage doet. Ze is ook MIR-Methode begeleider. Succes!

 14. Beste Mireille,
  kan ik de massage bij mezelf toepassen door bv mijn hoofd te masseren en de 9 stappen te zeggen. Of moet ik daarvoor naar een masseur gaan.
  Hartelijk groet,
  co

  • Beste Corinne,
   Ja, dat kan ook. Je kunt het op die manier ook bij jezelf doen, hoewel ik denk dat je dan net zo goed gewoon over je handen kunt aaien. Het gaat erom dat je bij een masseuse vaak in een diepere ontspanning terecht komt, waardoor de MIR-Methode extra diep doorwerkt.
   Groetjes, Mireille

 15. Hoe doen jullie masseurs dat met draaien? Op de foto’s in het artikel wordt eerst op de voorkant gewerkt, dan op de achterkant, dan weer op de voorkant. Ik vind het onrustig als je twee maal moet draaien. Hoe doen jullie dat?

 16. Goedemorgen!

  Ik ben benieuwd of je de naam van de persoon die je masseert voor de 9 stappen moet zeggen, net zoals je de MIR-Methode bij iemand anders doet.

  • Beste Danielle,
   Nee, dat hoeft niet. Als je de ander aanraakt, hoef je er nooit de naam bij te zeggen.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Marian,

   Ik ben ontspanning-en sportmasseur in Breda en kan de MIR Methode tijdens de massage voor je uitvoeren. Ik gebruik de MIR Methode ook zelf.
   Mocht je nog interesse hebben, dan kun je me bereiken via http://Www.hethuisvansalie.nl

   Vriendelijke groet, Joeke

 17. Mooi artikel Mireille. Zelf pas ik de MIR-Methode vaak toe tijdens een voetreflexmassage en benoem ik de negen zinnen ook bij Holistic Pulsing. Beiden hebben een mooi effect. Mooi om te geven en te ontvangen.
  Ik ben MIR-Methode begeleider in Bergeijk.
  http://www.ondersteunendegeneeswijzen.nl

  Harteljjke groet
  Germa van Nieuwenhoven

 18. Dank je Mireille, die combi doe ik nog niet. Wel masseer ik of geef ik een voetreflex en doe de 9 stappen ervoor of erna met de cliënt.
  Ik geef voetreflex, ben masseur en MIR-begeleider in Amstelveen.
  http://www.praktijk-annette-kloosterboer.nl
  Op dit moment wordt er hard aan een nieuwe site gewerkt, de huidige is onvolledig!

 19. Hartstikke mooi! In mijn praktijk Rebalancing, lichaamswerk, combineer ik regelmatig de MIR-Methode. Een hele mooie combinatie. Dit gebeurt als jij als cliënt hierom vraagt. Kijk eens op mijn website http://www.praktijkvoorrebalancing.nl voor veel meer informatie.
  Mijn praktijk is in Diever, Zuid-West Drenthe.
  Ik werk met baby’s, kinderen en volwassenen.
  Graag tot ziens.

 20. Goedenavond,

  Wat een goed idee, ik ga dit zeker toepassen bij de voetreflex massages / therapie die ik geef in mijn praktijk. Ik ben woonachtig in Hoogkarspel (Noord-Holland). Hartelijke groet, Frances de Heus.

 21. O wat een mooi idee, ik de mir zeker gebruiken tijdens de massages.
  Ik pas de mir zelf toe op mij en heb al mooie ervaringen ermee.

  Gr. Ann

  • Dag Astrid,
   Als ik de foto’s in het artikel bekijk, worden de zinnen gezegd terwijl je bepaalde plekken masseert. Eerste foto’s op de buik en darmen, tweede foto op de kuit, latere foto’s weer op de voorkant. Dat lijkt mij niet praktisch, want dan miet de cliënt twee maal draaien. Hoe doe jij dit?
   Minke Steikwerda

   • Minke,
    In het intake gesprek bepalen we aan welk ‘probleem’ er gewerkt gaat worden. Naar aanleiding hiervan kijk ik welke plaats dan de beste is om de MIR-Methode toe te passen. Als het met veiligheid te maken heeft zal ik eerder op de rug de MIR-Methode doen. Bij boosheid/frustratie misschien op de buik (lever). Of op een andere plaats waar de lever meridiaan loopt. Draaien is meestal maar éénmalig!!
    Groet Astrid

 22. Voor mij is Reflexologie en de MIR-Methode een prachtige combinatie. Veel van mijn cliënten doen dan ook trouw de MIR-Methode.
  Ik sluit de (voet)reflexbehandeling dan meestal af met heel zacht de 9 stappen van de MIR-Methode op de onderbenen of de voeten te aaien.
  Mijn Reflexologie-behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed (mits aanvullend verzekerd)
  Aukjen van der Zwan, Reflexzonetherapeut en MIR-Methode begeleider in Veenendaal.
  http://www.praktijknatuurlijkegeneeswijzen.nl

 23. Dank Je Mireille,
  Dit ga ik zeker proberen.
  Bij mij kan Je al terecht voor een voetreflex behandeling van een half uur en hierna een massage van een half uur.
  De massage ga ik dan aanvullen met de MIR-Methode.

 24. Hallo Mireille, ja goed joh, ik geef tijdens de massages en voetreflextherapie ook de MIR-Methode met heerlijk ontspannen resultaat!
  Herkenbaar wat Corrie Wouters schrijft!

 25. De MIR-Methode is heerlijk om toe te passen tijdens het voeten masseren. Ik doe hem hardop tijdens de buikreflexpunten op de voet ( hier zit het gevoel) en zo werkt het meteen en mensen uiten zich makkelijker. Ook visualiseer ik de MIR-Methode vaak tijdens het masseren en dan werkt het niet minder. Door de MIR-Methode te laten voelen nemen cliënten het ook makkelijker aan om het zelf te gaan doen.
  Riet Peters, MIR-Methode Begeleider in Asten (Noord-Brabant), http://www.feetaliteit.nl

 26. Goedemiddag,
  Ik zoek al heel lang een masseur die de MIR-Methode toepast en in omgeving Amersfoort woont! Ik heb een ernstige vorm van hypermobiliteit (schouders die uit de kom gaan, bekkeninstabiliteit) dus is van belang dat u hier kennis en ervaring van heeft. Groetjes, Wendy

  • Goedemiddag Wendy. Ommen is 3 kwartier tot een klein uurtje rijden. Bij jou past vooral een Zachte massage. De bedoeling is zelfs dat de MIR-Methode zacht wordt in gemasseerd. Bij mensen waar wel stevig gemasseerd kan worden kan dan de afwisseling plaatsvinden. Voel je welkom. Groetjes, Margreet Pielage, MIR-Methode Begeleider in Ommen http://www.terra-mater.nl

   • Hoi Margreet,

    Toevallig woont mijn vader in Nieuwleusen, dus zou ik het kunnen combineren met een bezoekje aan hem. Zou je de link voor je website nog een keer kunnen sturen, mag ook naar mijn email adres. Wendy

 27. Ik werk als natuurgeneeskundige therapeut o.a. met Tactiel Stimulering, waarop het lichaam op een zachte manier wordt behandeld. De MIR-Methode past hier heel mooi bij, door de tastzintuigelijke prikkeloverdracht van de aanraking wordt het sympathetische – en Oxytocinesysteem geactiveerd. Hierdoor worden de stresshormonen verlaagd en ontspant het brein. Klaar om de herstellende boodschappen van de 9 zinnen van de MIR-Methode te ontvangen. Hoe mooi is dat dan?
  Emmy de Ligny | Eindhoven

 28. Ook ik gebruik de MIR-Methode in de massages indien dat gewenst is. Het is een leuke combi om op die manier met je welzijn bezig te zijn. Ik combineer het met een ontspanningsmassage. Super om te geven en om te ontvangen! Mireille, jij noemt de verbinding met de ander. Ik wil daar ook de verbinding met jezelf aan toevoegen. Door het aanraken kan de verbinding met lichaam en geest ook weer op gang komen.

  Ria Boor-van Arkel
  MIR-Methode begeleidster
  joy2reconnect
  Soest

  • Hallo Annemieke. Hou je sowieso niet van aanraken??? Misschien vind je het eng om je bloot te geven, dat zou ook kunnen. Dan zijn massage vormen waarbij je je kleding aan kan houden wellicht wel geschikt voor je. Denk daarbij aan een stoelmassage, Atlas massage, Aura massage. Als je de MIR-Methode doet begin je al met jezelf aan te raken, over je hand of arm, of ergens anders. Ervaar eens hoe dat voor je is, dan kan je van daaruit verder, indien je dat wenst. Ik wens je alle goeds.
   Margreet Pielage, MIR-Methode begeleider en masseur. Ommen http://www.terra-mater.nl

 29. Hallo Mireille,

  Mijn ervaring is dat er inderdaad meer vrouwen als masseur werken dan mannen. Op de cursussen zag ik die verhouding ook. Echter zie ik naast mijn eigen praktijk in Apeldoorn wel degelijk meerdere mannen actief als masseur. Zachte kracht! Gelukkig weten zowel mannen als vrouwen in verschillende leeftijden de massages te waarderen.

  Remo van Haalen (masseur/energetisch behandelaar – Apeldoorn)

 30. Hallo Mireille,

  Hier een masseur die jouw methode ook toe gaat passen tijdens de massage.
  Ik ga het eerst toepassen op mijn vrienden/kennissenkring om te kijken hoe de reacties zijn. De massage is om afvalstoffen af te voeren en ik denk dat de MIR methode daar een goede aanvulling op is. De meeste klachten die ik behandel zijn mensen die niet alleen in de spieren vast zitten maar ook op andere vlakken vast lopen, en daar lichamelijke klachten door krijgen.
  Dus ik denk dat het een super aanvulling is.

  Groetjes

  Wouter

 31. Hallo,
  Bepaalt de masseuse het moment van starten met het zeggen van de 9 stappen of is het de klant?
  Worden de stappen luid gezegd?
  Dank u,

  Christel

  • Beste Christel,
   Ja, goede vraag! De stappen gaan hardop! En de masseuse bepaalt, inderdaad.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Ellen.
   Masseren is zo heerlijk om te geven én om te ontvangen! Ik zou maar gewoon beginnen als ik je was.
   Veel plezier er mee, met warme groet, Margreet Pielage
   MIR-Methode begeleider en masseur in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 32. Beste Mireille,
  ik had je dit al willen vertellen want toen ik vorig jaar begon met de MIR-Methode heb ik het ook aan mijn vriend voorgesteld. Bij zijn wekelijkse bezoekjes streelde ik eerst zijn hand, dan de armen. Nu is het de gewoonte geworden dat we bij bedtijd samen mirren en daarbij het hele lichaam strelen. Eigenaardig soms voel ik echt de behoefte bepaalde stappen extra te herhalen. En soms denkt hij dat ik stappen oversla. Hij vindt het wel heel ontspannend. Na het artikel zal ik het zeker nog verder uitbreiden. Groetjes Diana.

 33. Dankjewel Mireille voor deze suggestie. Wat fijn om dit, indien gewenst, toe te kunnen voegen aan een voetreflexmassage!
  Hartelijke groet,
  Willy

 34. Hoi Mireille
  Misschien wel leuk om te vertellen.
  Mijn jongste kleindochter Indy is een super beweeglijk meisje.
  Ze kan werkelijk geen minuut stil zitten.
  Daarbij is ze heel gevoelig(hoog gevoelig)
  Laatst heeft ze bij mij op de massage tafel gelegen waar ik haar bijna een uur lang gemasseerd heb.
  ik zelf was danig onder de indruk want in dat uur heeft ze nog geen vinger bewogen zo ontspannen werd ze ervan.
  Ze vond het heerlijk zoals ze zei ze wil nog wel 100 keer.
  Gebruik je de 9 stappen dan werkt dat dus heel ontspannend.
  Wat natuurlijk heerlijk is voor ons zelf helend vermogen.
  En dat is mijn wens voor iedereen.

  Corrie wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 35. Ja weet je iemand in de buurt van Apeldoorn, die ook nog voor een deel vergoed wordt als je extra verzekerd bent?

 36. Hallo Mireille,

  Ik zou deze massage wel eens willen ondergaan. Omdat ik Reikimaster ben en 1 jaar Shiatsu Massage opleiding/training heb mogen doen bij Gerda van den Bergh in Roermond, heb ik wellicht ook interesse om dit op te pakken en met de MIR-Methode erbij lijkt mij geweldig. Een beetje op weg naar mijn Missie? Het voelt wel zo.

 37. Tuurlijk! Dat ik daar zelf nog niet opgekomen was 😉 een supergoed idee om binnen een maand nee een week(!) uit te gaan voeren. Ben benieuwd.

  • Het zal je goed doen, Maria. Zowel om te geven als om te ontvangen werkt de MIR-Methode dieper door, kan ik je uit ervaring vertellen. Hartelijke groet, Margreet Pielage, MIR-Methode Begeleider en masseur in Ommen. http://www.terra-mater.nl

 38. Het verbaast mij elke weer wat een (MIR)massage met mensen kan doen. Zowel degene die ik masseer als ik zelf ondervinden hele mooie en bijzondere ervaringen tijdens een massage; vooral als mensen in staat zijn om zich “over te geven” aan de behandeling! De MIR methode is ook heel goed in te zetten tijdens een voet(reflex)behandeling. Voor velen valt massage onder “luxe”, maar eigenlijk is het een levensbehoefte… Groet Loes
  (Loes Berbee, MIR-Methode begeleider in Grolloo)

  • Hallo Carmen. Ik weet niet waar je woont. Je zou op de website onder het kopje Begeleiders kunnen kijken, we staan daar op postcode vermeld, dat is makkelijker zoeken voor je. Dan kan je vragen of die persoon ook masseert. Zelf ben ik woonachtig in Ommen en ben Begeleider én masseur. Hartelijke groet, Margreet Pielage. http://www.terra-mater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.