Home » Artikelen » 193. Hoe luister je naar je hart?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

193. Hoe luister je naar je hart? — 64 reacties

 1. Hoi Mireille,

  Ik weet (eigenlijk) niet hoe ik de huidarts uit kan leggen hoe de Actinische Keratose, dit is een voorloper van huidkanker,is weggegaan gedurende heel veel weken “Actinische Keratose weg” toe te voegen aan de MIR methode. Ik doe die al een jaar of twee. Het is een medidatie geworden. Ik las een tijd geleden dat bij iemand anders deze aandoening was verdwenen en nu dus bij mij ook op mijn benen. as. dinsdag heb ik een afspraak met de huidarts en ik zou graag vertellen wat ik doe. Maar ik weet er niet de juiste woorden voor te vinden. Kun jij me helpen daarmee??

  Hartelijk groetjes Marijke

  • Beste Marijke,
   De woorden en je intentie zijn goed. Het kan zijn dat het lang duurt voordat de ziekte echt verdwijnt. Bij een MIR-Methode begeleider krijg je via spiertesten een hele specifieke set woorden om te gebruiken. Dat kun je nog proberen.
   Je huidarts kun je eigenlijk niet veel uitleggen. De resultaten zullen moeten spreken. Je kunt zeggen dat je de MIR-Methode doet, maar artsen zullen vooral resultaten willen zien. Dus misschien daar eerst op wachten?
   Ik wens je veel geluk en duim voor je dat het mag genezen!
   Groetjes, Mireille

 2. Lieve Mireille, ooit las ik dat Mansukh Patel zei dat ‘ je moet jezelf toestemming geven om jezelf iets te gunnen wat je zelf wil’……. en daar kun je heel lang over doen in het leven om je daartoe te kunnen/willen zetten: jezelf iets echt gunnen! Veel liefs van Alouize

 3. Wow, mooie benadering en goed beschreven. Ikzelf kwam na moed ook het woordje VERTROUWEN om de hoek kijken. Als aanvulling…..

 4. eigenlijk is toch een heel mooi woord!! het betekent dat wat je hart, je ziel, eigen ik, wil en zo kan je er ook naar luisteren. Als je het woord gebruikt weet je dus dat je naar je eigen gevoel kunt handelen of toch voor de ander gaat als afweging. Soms geeft voor een ander gaan een goed gevoel en soms niet.

 5. Weer prachtig helder verteld, dank je wel Mireille. Zelf ben ik ook nog bezig om het woordje moeten door mogen te vervangen; ik mag duidelijker naar mijn kinderen zijn, of ; ik mag bewegen. Dat geeft me meer ruimte zodat ik meer moed heb af en toe.
  Nogmaals dank voor je mooie nieuwsbrieven,
  Hartelijke groet Anja

 6. Hoi Mireille en anderen,

  Mooi artikel!
  Ja naar je hart luisteren is een kunst. Maar het voelt heel goed! Ik oefen ook hiermee. ( Ik noem het ook wel : luisteren naar mijn hogere zelf, die weet wat het beste is voor mij.) Vaak zit ik in mijn hoofd en kom er dan met mijn denken en getwijfel niet meer uit. Ik vraag dan aan mijn hart wat ik wil / wat goed voelt voor mij. Ik voel dan aan mijn lichaam of emoties het antwoord.
  Ik moet mezelf dan eventjes terugtrekken zodat het stil is om mij heen en ik mij beter kan focussen.

  Ik stel mezelf dan een vraag. Bijvoorbeeld:
  Voelt het goed om vanavond te gaan stappen met vriendinnen?
  Als mijn lichaam krachtiger wordt, omhoog rijst of als ik me blijer voel vanbinnen = ja
  Als mijn lichaam inzakt, moeier voelt of als ik minder blij word vanbinnen = nee

  Het is belangrijk om je vraag zo duidelijk mogelijk te formuleren.

  Als ik kies tussen 2 situaties dan stel ik 2 verschillende vragen aan mijn hart en vergelijk dan het gevoel. Dat is soms iets makkelijker.
  Bv: Hoe voelt het voor mij als ik vandaag ga winkelen?
  Hoe voelt het voor mij als ik vandaag thuis blijf?

  Ik merk dat ik door het oefenen steeds beter kan voelen wat goed voor me is. En dat is zo fijn!

  Liefs, Sarah

  • Beste Sarah,
   Wat een leuke ‘techniek’! Het lijkt wel een beetje op het spiertesten dat ik doe.
   Fijn om zo goed naar je lichaam te kunnen luisteren!
   Groetjes, Mireille

 7. Dag Mireille,

  Heel mooi dit woord schrappen uit je vocabulaire, evenals het woord ‘niet’ in een zin gebruiken en het woord ‘maar’. Heb dit twaalf jaar geleden geleerd, er ging een wereld voor mij open!
  Je kunt daar dezelfde onderbouwing aankoppelen. Denk ‘niet’ aan een roze olifant!
  Ik wil wel met je mee ‘maar’ ik moet ook nog iets anders doen. Mensen die overal tegelijk willen zijn, terwijl dat in praktijk niet gaat lukken, en men oneerlijk en onduidelijk is naar zichzelf en de ander. Dus verborgen woorden die de pijn lijken te verzachten en verwarring zaaien. Stop: eigenlijk, maar, niet!

  Ik hou van duidelijkheid ;-))
  Met deze woorden zend men verkeerde of onduidelijke boodschappen uit.

  Fijn dat je de mensen hiermee verder helpt!
  Ga zo door!

  • Ja Mireille, dat is weer een goeie tip ! Dankjewel ! Het woord “eigenlijk” is inderdaad een “saboteur” en hoort bij in het rijtje zoals “ja maar” (wat eigenlijk NeeN betekent!) Zal nog flink moeten werken aan mijn “moedigheid” – ook al sta ik voor de buitenwereld bekend als durver ! Hartegroet patricia

 8. Ik probeer o.m. van een bepaalde fetish af te komen en wil er ook niet aan toegeven. Ik interpreteer het als een verstoring van energie in mijn lijf. Maar EIGENLIJK zou ik dat toch een keer willen uitproberen. Komt dat vanuit mijn hart? En dan toch uitleven?

  • Beste XXX,
   Het is vast erg verwarrend voor je. Je zou een fetish een keer kunnen uitproberen, omdat het je misschien werkelijk wat brengt. Wanneer het gestoeld is op pijn uit je jeugd, zal het een manier zijn om daar mee om te gaan en misschien niet nodig zijn om de fetish te leven. Kijk of er een verslavende kant aan zou kunnen zitten voor je. Dat geeft ook vaak aan dat het om een verstoring van energie is. Oftewel: blijf het onderzoeken en ernaar kijken.
   Wijsheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 9. Lieve Mireille. Dit schrijven over wat ik wil, heb ik pas uitgevoerd. Niet te geloven dat ik eindelijk de moed had om te zeggen tegen mijn familie dat ik mijn verjaardag op een andere manier wilde vieren. Niet de hele familie bij elkaar. Vind het leuker als ze af en toe gewoon gezellig bij mij komen, heb ik veel meer aan. Doordat ik alleen ben is dat en niet meer zo mobiel ben ga ik steeds meer tegen dat soort bijeenkomsten opzien, omdat dit zo, ’n vast ritueel wordt en ik daar geen energie meer uithaal, het kost mij te veel energie energie.
  Nu daar werd natuurlijk wel een beetje vreemd tegen aan gekeken, en heimelijk waren sommigen het ook met mij eens.

  Ook heb ik tegen iemand gezegd , dat er iets tussen ons staat omdat ze zo vaak negatieve dingen over andere mensen verteld , dat ik daar steeds meer moeite mee heb. Heb gezegd dat ze zichzelf tekort doet op deze manier ze is wel geschrokken van mijn opmerking, maar was toch blij met mijn eerlijkheid eerlijkheid. Ze beaamde het ook.

  Al met al heb ik de laatste maanden mensen op deze manier mijn eigen mening durven zeggen.
  Wie had dit durven denken, het voelt helemaal goed om aan te geven wat je wel maar ook niet meer wilt..
  Het zal altijd een moelijk stukje in mijn leven blijven, maar ik heb wel gemerkt dat het meer duidelijkheid geeft, en dat er geen boze gezichten hoeven te komen..
  Dit heeft mij enorm opgelucht. Dus Mireille dank voor je inspiratie , ga zo door om ons op deze manier te blijven inspireren !!!

  • Beste Riek,
   Prachtig hoe je op deze manier meteen ook een voorbeeld bent voor anderen! Ga lekker door zo, je inspireert mij ook weer!
   Groetjes, Mireille

 10. Bedankt Mireille.!!
  Iedere keer lees ik aandachtig jouw nieuwsbrieven en brengt het me weer verder.
  Enige tijd geleden betrapte ik mezelf erop, dat ik vaak EIGEN(lijk) gebruikte en ben toen begonnen daarvoor in de plaats FEITE(lijk) te denken of te zeggen. Hierdoor ging ik mezelf afvragen “Wil ik dit zelf”, of , doe of denk ik het om of voor een ander. Zo kwam ik vele blokkades in mezelf tegen.
  Deze nieuwsbrief van jou geeft me verdere uitleg, waarvoor nogmaals mijn dank.

 11. Hallo Mireille,
  Het is zo dikwijls dat jou artikel echt op het juiste moment komt voor mij. Maar het heeft mij ook in verwarring gebracht. 2 weken geleden ben ik te weten gekomen dat een verre vriendin botkanker heeft. Zij heeft mij gevraagd om eens langs te komen maar ik zie dat niet zitten. Wat mij helemaal van streek maakt is ‘ik wil ‘eigenlijk’ niet gaan’ – ik vlucht daar eigenlijk een beetje van weg en dan ‘ik moet ‘eigenlijk’ gaan, ocharme, met het nodige schuldgevoel. Het laat mij niet los, ik ben er helemaal van gestresseerd. Wanneer kan je nu spreken over moed ? Als je naar jezelf luistert of als je de moed hebt om toch iets te doen wat je niet ziet zitten? Misschien een les die je moet leren. Ik weet het niet.
  Dankjewel Mireille voor al je fijne boodschappen. Ik kijk er elke week naar uit. Doe aub nog lang voort.
  Lieve groetjes
  An

  • Beste An,
   Het is altijd goed om naar jezelf te luisteren en te voelen dat je iets niet wilt. Misschien dat je kunt onderzoeken bij jezelf hoe het komt dat je niet naar haar toe wilt gaan. Is het de afstand die je moet reizen? Zie je er tegenop haar te ontmoeten? Ben je bang voor de kanker? Kijk eens naar wat het bij jou teweeg brengt en wie weet kun je de MIR-Methode EHBO gebruiken om jezelf erbij te helpen op het moment dat je het sterk aangrijpt.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 12. Dankjewel voor dit opstapje Mireille want “eigenlijk”……wil ik de dingen al zo lang doen en zeggen zoals ik dat in mij voel dat het goed voor mij is; dus buig ik niet meer voor derden! Diepe angst daarvoor was mijn valkuil.
  Wil niet zeggen dat ik mijn naasten vergeet, zij zijn juist zo belangrijk voor mij. Wanneer ik weer goed in mijn velletje zit dan pas kan ik voor anderen weer wat betekenen.
  Fijne dag voor een ieder!

 13. Beste mevrouw Mettes,
  Bedankt !
  Ook dit artikel is weer een schot in de roos. Heel eenvoudig … en nu nog toepassen …
  Groetjes,
  Gerda

 14. Wat een mooi artikel weer. Klinkt als een grote ene-opener. Ik ga turven komende tijd en ook opletten in gesprekken met anderen.

 15. Daar ben ik alweer! :o)
  Ik zit te spelen met het woordje “eigenlijk” en ik kwam erachter dat je het toch ook wel als excuus kunt gebruiken: “Eigenlijk lust ik nog wel een koekje!” :o)
  En je kunt het ook ten positieve gebruiken.
  Voorbeeld: Ik heb jarenlang enorme moeite (gehad) met het houden van mezelf.
  En daarnet zei ik zomaar ineens:”Eigenlijk houd ik best wel van mezelf!”
  Ha, ha! Op die manier kon ik het mezelf ineens toestaan. Als een soort van ondeugendheid. (Moet je nagaan hoe hard het calvinisme er bij mij heeft ingehakt…) Ik ben wel heel blij met deze ontdekking: Eigenlijk houd ik best wel van mezelf!
  Nogmaals DANK Mireille!

  • Dat is het! Die valse Calvinistische bescheidenheid. Ik worstel er ook steeds mee. Houden van mezelf. Dat is met je (vals) ego pronken. Dat neigt naar arrogantie. Ook ben zo opgevoed. Ik ben een zeventiger en nu pas gaan de laatste tijd de ogen open en begin ik ook en ietsje pietsje meer van mij zelf te houden. Beter laat dan dat het te laat is. Dank je Mireille voor deze eye-opener. Ik zou bijna het woord “geweldig” gebruiken, maar dat is ook een woord wdat we niet meer moeten gebruiken, want daar zit het woord “geweld” in. We willen toch graag geweldloosheid predikken. Fijne dag nog!

  • Laat “Eigenlijk” gewoon weg. Je kunt het! Je kan tegen jezelf zeggen: Ik houd best wel van mezelf. DUS: GEWOON DOEN!!!! SUc6.

 16. Briljant en zo simpel! Wat een eyeopener zeg!
  Bedankt Mireille voor weer een inzicht 🙂
  Groet van Tanja

 17. Hallo Mireille,
  Zoals wel vaker kwam er gisteren weer iets waardevols op mijn pad en wil ik hier graag delen. Het past bij jouw verhaal en ook bij jouw methode: Ho’o pono pono (googelen). Het is een sjamanistische methode uit Hawaii en bestaat uit 4 zinnetjes:
  Het spijt me
  Vergeef me
  Ik hou van jou
  Dank je
  Het is op een andere, helende manier luisteren naar je hart. En ik heb me bedwongen, want ik had wel 4x ‘eigenlijk’ kunnen gebruiken. 🙂
  Dank voor al je fijne mailtjes.
  Een hartelijke groet van Coby

 18. Hallo Mireille,
  Ik heb gisteren de euvele moed gehad om tegen iemand te zeggen, dat ik ….niet wil dat ze zich voor mij “uitslooft”. Het voelde “als een nieuw begin”, dat ik “opruiming had gehouden” in mijn “bovenkamer”. Ik durf nu ook te vragen om iets voor me doen, wat ik zelf niet (meer) kan. Een hele opluchting!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.