Home » Artikelen » 193. Hoe luister je naar je hart?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

193. Hoe luister je naar je hart? — 68 reacties

 1. https://www.mirmethode.nl/luister-hart/

  Dank je wel Mireille voor je EYEOPENER
  Ik was gisteren nog in gesprek met een jongen van 11 jaar die het om de haverklap gebruikt. Ik heb geleerd er op te letten.
  Maar om er een basis als behoefte aan te koppelen dat opent een nieuwe deur.
  Mooi mooi mooi
  Goed artikel, dat kan ik komende week gaan oefenen

 2. Lieve Mireille en Lieve mensen,
  Ik zeg vaak als ik het woord eigenlijk hoor, ‘eigen’ ‘lijk’. Het klinkt wat grof, maar geeft duidelijk aan waar het over gaat. Als je je hart niet volgt doe je jezelf en ook anderen tekort. Als je licht dooft van de opgelegde verplichtingen, meestal door jezelf opgelegd, kun je niet stralen en dat is waar het om gaat in dit aardeleven. We zijn allemaal een stralend licht en het is de kunst dit licht er gewoon te laten zijn, en dat mogen we oefenen, mede door het woordje eigenlijk volledig te schrappen.. oefening baart kunst…. baart Liefde…

 3. Hoi Mireille,

  Ik weet (eigenlijk) niet hoe ik de huidarts uit kan leggen hoe de Actinische Keratose, dit is een voorloper van huidkanker,is weggegaan gedurende heel veel weken “Actinische Keratose weg” toe te voegen aan de MIR methode. Ik doe die al een jaar of twee. Het is een medidatie geworden. Ik las een tijd geleden dat bij iemand anders deze aandoening was verdwenen en nu dus bij mij ook op mijn benen. as. dinsdag heb ik een afspraak met de huidarts en ik zou graag vertellen wat ik doe. Maar ik weet er niet de juiste woorden voor te vinden. Kun jij me helpen daarmee??

  Hartelijk groetjes Marijke

  • Beste Marijke,
   De woorden en je intentie zijn goed. Het kan zijn dat het lang duurt voordat de ziekte echt verdwijnt. Bij een MIR-Methode begeleider krijg je via spiertesten een hele specifieke set woorden om te gebruiken. Dat kun je nog proberen.
   Je huidarts kun je eigenlijk niet veel uitleggen. De resultaten zullen moeten spreken. Je kunt zeggen dat je de MIR-Methode doet, maar artsen zullen vooral resultaten willen zien. Dus misschien daar eerst op wachten?
   Ik wens je veel geluk en duim voor je dat het mag genezen!
   Groetjes, Mireille

  • dag Marijke,

   Wat een toeval. Ik heet ook marijke en ik had jaren geleden ook dezelfde diagnose als jij.
   Ik deed acht maanden elke dag een extra toevoeging aan de Mirmethode en langzaam verdween de aandoening.
   Ik heb de methode meegenomen naar de huidarts en en meteen verteld hoe dat werkte. Waardoor de vlekken langzaamaan verdwenen.
   Hij was erg geïnteresseerd en blij voor mij. De aandoening is niet meer terug gekomen en ik heb zodoende gaan contact meer met deze huidarts.

   Wat fijn voor je dat de methode ook bij jou geholpen heeft. Een mooie toekomst toegewenst voor jou.
   Hartelijke groeten Marijke vam der Poel
   Marijke van der POel

   Wat een wonder hé

   Grotjes van Marijke

 4. Lieve Mireille, ooit las ik dat Mansukh Patel zei dat ‘ je moet jezelf toestemming geven om jezelf iets te gunnen wat je zelf wil’……. en daar kun je heel lang over doen in het leven om je daartoe te kunnen/willen zetten: jezelf iets echt gunnen! Veel liefs van Alouize

 5. Wow, mooie benadering en goed beschreven. Ikzelf kwam na moed ook het woordje VERTROUWEN om de hoek kijken. Als aanvulling…..

 6. eigenlijk is toch een heel mooi woord!! het betekent dat wat je hart, je ziel, eigen ik, wil en zo kan je er ook naar luisteren. Als je het woord gebruikt weet je dus dat je naar je eigen gevoel kunt handelen of toch voor de ander gaat als afweging. Soms geeft voor een ander gaan een goed gevoel en soms niet.

 7. Weer prachtig helder verteld, dank je wel Mireille. Zelf ben ik ook nog bezig om het woordje moeten door mogen te vervangen; ik mag duidelijker naar mijn kinderen zijn, of ; ik mag bewegen. Dat geeft me meer ruimte zodat ik meer moed heb af en toe.
  Nogmaals dank voor je mooie nieuwsbrieven,
  Hartelijke groet Anja

 8. Hoi Mireille en anderen,

  Mooi artikel!
  Ja naar je hart luisteren is een kunst. Maar het voelt heel goed! Ik oefen ook hiermee. ( Ik noem het ook wel : luisteren naar mijn hogere zelf, die weet wat het beste is voor mij.) Vaak zit ik in mijn hoofd en kom er dan met mijn denken en getwijfel niet meer uit. Ik vraag dan aan mijn hart wat ik wil / wat goed voelt voor mij. Ik voel dan aan mijn lichaam of emoties het antwoord.
  Ik moet mezelf dan eventjes terugtrekken zodat het stil is om mij heen en ik mij beter kan focussen.

  Ik stel mezelf dan een vraag. Bijvoorbeeld:
  Voelt het goed om vanavond te gaan stappen met vriendinnen?
  Als mijn lichaam krachtiger wordt, omhoog rijst of als ik me blijer voel vanbinnen = ja
  Als mijn lichaam inzakt, moeier voelt of als ik minder blij word vanbinnen = nee

  Het is belangrijk om je vraag zo duidelijk mogelijk te formuleren.

  Als ik kies tussen 2 situaties dan stel ik 2 verschillende vragen aan mijn hart en vergelijk dan het gevoel. Dat is soms iets makkelijker.
  Bv: Hoe voelt het voor mij als ik vandaag ga winkelen?
  Hoe voelt het voor mij als ik vandaag thuis blijf?

  Ik merk dat ik door het oefenen steeds beter kan voelen wat goed voor me is. En dat is zo fijn!

  Liefs, Sarah

  • Beste Sarah,
   Wat een leuke ‘techniek’! Het lijkt wel een beetje op het spiertesten dat ik doe.
   Fijn om zo goed naar je lichaam te kunnen luisteren!
   Groetjes, Mireille

 9. Dag Mireille,

  Heel mooi dit woord schrappen uit je vocabulaire, evenals het woord ‘niet’ in een zin gebruiken en het woord ‘maar’. Heb dit twaalf jaar geleden geleerd, er ging een wereld voor mij open!
  Je kunt daar dezelfde onderbouwing aankoppelen. Denk ‘niet’ aan een roze olifant!
  Ik wil wel met je mee ‘maar’ ik moet ook nog iets anders doen. Mensen die overal tegelijk willen zijn, terwijl dat in praktijk niet gaat lukken, en men oneerlijk en onduidelijk is naar zichzelf en de ander. Dus verborgen woorden die de pijn lijken te verzachten en verwarring zaaien. Stop: eigenlijk, maar, niet!

  Ik hou van duidelijkheid ;-))
  Met deze woorden zend men verkeerde of onduidelijke boodschappen uit.

  Fijn dat je de mensen hiermee verder helpt!
  Ga zo door!

  • Ja Mireille, dat is weer een goeie tip ! Dankjewel ! Het woord “eigenlijk” is inderdaad een “saboteur” en hoort bij in het rijtje zoals “ja maar” (wat eigenlijk NeeN betekent!) Zal nog flink moeten werken aan mijn “moedigheid” – ook al sta ik voor de buitenwereld bekend als durver ! Hartegroet patricia

 10. Ik probeer o.m. van een bepaalde fetish af te komen en wil er ook niet aan toegeven. Ik interpreteer het als een verstoring van energie in mijn lijf. Maar EIGENLIJK zou ik dat toch een keer willen uitproberen. Komt dat vanuit mijn hart? En dan toch uitleven?

  • Beste XXX,
   Het is vast erg verwarrend voor je. Je zou een fetish een keer kunnen uitproberen, omdat het je misschien werkelijk wat brengt. Wanneer het gestoeld is op pijn uit je jeugd, zal het een manier zijn om daar mee om te gaan en misschien niet nodig zijn om de fetish te leven. Kijk of er een verslavende kant aan zou kunnen zitten voor je. Dat geeft ook vaak aan dat het om een verstoring van energie is. Oftewel: blijf het onderzoeken en ernaar kijken.
   Wijsheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 11. Lieve Mireille. Dit schrijven over wat ik wil, heb ik pas uitgevoerd. Niet te geloven dat ik eindelijk de moed had om te zeggen tegen mijn familie dat ik mijn verjaardag op een andere manier wilde vieren. Niet de hele familie bij elkaar. Vind het leuker als ze af en toe gewoon gezellig bij mij komen, heb ik veel meer aan. Doordat ik alleen ben is dat en niet meer zo mobiel ben ga ik steeds meer tegen dat soort bijeenkomsten opzien, omdat dit zo, ‘n vast ritueel wordt en ik daar geen energie meer uithaal, het kost mij te veel energie energie.
  Nu daar werd natuurlijk wel een beetje vreemd tegen aan gekeken, en heimelijk waren sommigen het ook met mij eens.

  Ook heb ik tegen iemand gezegd , dat er iets tussen ons staat omdat ze zo vaak negatieve dingen over andere mensen verteld , dat ik daar steeds meer moeite mee heb. Heb gezegd dat ze zichzelf tekort doet op deze manier ze is wel geschrokken van mijn opmerking, maar was toch blij met mijn eerlijkheid eerlijkheid. Ze beaamde het ook.

  Al met al heb ik de laatste maanden mensen op deze manier mijn eigen mening durven zeggen.
  Wie had dit durven denken, het voelt helemaal goed om aan te geven wat je wel maar ook niet meer wilt..
  Het zal altijd een moelijk stukje in mijn leven blijven, maar ik heb wel gemerkt dat het meer duidelijkheid geeft, en dat er geen boze gezichten hoeven te komen..
  Dit heeft mij enorm opgelucht. Dus Mireille dank voor je inspiratie , ga zo door om ons op deze manier te blijven inspireren !!!

  • Beste Riek,
   Prachtig hoe je op deze manier meteen ook een voorbeeld bent voor anderen! Ga lekker door zo, je inspireert mij ook weer!
   Groetjes, Mireille

 12. Bedankt Mireille.!!
  Iedere keer lees ik aandachtig jouw nieuwsbrieven en brengt het me weer verder.
  Enige tijd geleden betrapte ik mezelf erop, dat ik vaak EIGEN(lijk) gebruikte en ben toen begonnen daarvoor in de plaats FEITE(lijk) te denken of te zeggen. Hierdoor ging ik mezelf afvragen “Wil ik dit zelf”, of , doe of denk ik het om of voor een ander. Zo kwam ik vele blokkades in mezelf tegen.
  Deze nieuwsbrief van jou geeft me verdere uitleg, waarvoor nogmaals mijn dank.

 13. Hallo Mireille,
  Het is zo dikwijls dat jou artikel echt op het juiste moment komt voor mij. Maar het heeft mij ook in verwarring gebracht. 2 weken geleden ben ik te weten gekomen dat een verre vriendin botkanker heeft. Zij heeft mij gevraagd om eens langs te komen maar ik zie dat niet zitten. Wat mij helemaal van streek maakt is ‘ik wil ‘eigenlijk’ niet gaan’ – ik vlucht daar eigenlijk een beetje van weg en dan ‘ik moet ‘eigenlijk’ gaan, ocharme, met het nodige schuldgevoel. Het laat mij niet los, ik ben er helemaal van gestresseerd. Wanneer kan je nu spreken over moed ? Als je naar jezelf luistert of als je de moed hebt om toch iets te doen wat je niet ziet zitten? Misschien een les die je moet leren. Ik weet het niet.
  Dankjewel Mireille voor al je fijne boodschappen. Ik kijk er elke week naar uit. Doe aub nog lang voort.
  Lieve groetjes
  An

  • Beste An,
   Het is altijd goed om naar jezelf te luisteren en te voelen dat je iets niet wilt. Misschien dat je kunt onderzoeken bij jezelf hoe het komt dat je niet naar haar toe wilt gaan. Is het de afstand die je moet reizen? Zie je er tegenop haar te ontmoeten? Ben je bang voor de kanker? Kijk eens naar wat het bij jou teweeg brengt en wie weet kun je de MIR-Methode EHBO gebruiken om jezelf erbij te helpen op het moment dat je het sterk aangrijpt.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 14. Dankjewel voor dit opstapje Mireille want “eigenlijk”……wil ik de dingen al zo lang doen en zeggen zoals ik dat in mij voel dat het goed voor mij is; dus buig ik niet meer voor derden! Diepe angst daarvoor was mijn valkuil.
  Wil niet zeggen dat ik mijn naasten vergeet, zij zijn juist zo belangrijk voor mij. Wanneer ik weer goed in mijn velletje zit dan pas kan ik voor anderen weer wat betekenen.
  Fijne dag voor een ieder!

 15. Beste mevrouw Mettes,
  Bedankt !
  Ook dit artikel is weer een schot in de roos. Heel eenvoudig … en nu nog toepassen …
  Groetjes,
  Gerda

 16. Wat een mooi artikel weer. Klinkt als een grote ene-opener. Ik ga turven komende tijd en ook opletten in gesprekken met anderen.

 17. Daar ben ik alweer! :o)
  Ik zit te spelen met het woordje “eigenlijk” en ik kwam erachter dat je het toch ook wel als excuus kunt gebruiken: “Eigenlijk lust ik nog wel een koekje!” :o)
  En je kunt het ook ten positieve gebruiken.
  Voorbeeld: Ik heb jarenlang enorme moeite (gehad) met het houden van mezelf.
  En daarnet zei ik zomaar ineens:”Eigenlijk houd ik best wel van mezelf!”
  Ha, ha! Op die manier kon ik het mezelf ineens toestaan. Als een soort van ondeugendheid. (Moet je nagaan hoe hard het calvinisme er bij mij heeft ingehakt…) Ik ben wel heel blij met deze ontdekking: Eigenlijk houd ik best wel van mezelf!
  Nogmaals DANK Mireille!

  • Dat is het! Die valse Calvinistische bescheidenheid. Ik worstel er ook steeds mee. Houden van mezelf. Dat is met je (vals) ego pronken. Dat neigt naar arrogantie. Ook ben zo opgevoed. Ik ben een zeventiger en nu pas gaan de laatste tijd de ogen open en begin ik ook en ietsje pietsje meer van mij zelf te houden. Beter laat dan dat het te laat is. Dank je Mireille voor deze eye-opener. Ik zou bijna het woord “geweldig” gebruiken, maar dat is ook een woord wdat we niet meer moeten gebruiken, want daar zit het woord “geweld” in. We willen toch graag geweldloosheid predikken. Fijne dag nog!

  • Laat “Eigenlijk” gewoon weg. Je kunt het! Je kan tegen jezelf zeggen: Ik houd best wel van mezelf. DUS: GEWOON DOEN!!!! SUc6.

 18. Hallo Mireille,
  Zoals wel vaker kwam er gisteren weer iets waardevols op mijn pad en wil ik hier graag delen. Het past bij jouw verhaal en ook bij jouw methode: Ho’o pono pono (googelen). Het is een sjamanistische methode uit Hawaii en bestaat uit 4 zinnetjes:
  Het spijt me
  Vergeef me
  Ik hou van jou
  Dank je
  Het is op een andere, helende manier luisteren naar je hart. En ik heb me bedwongen, want ik had wel 4x ‘eigenlijk’ kunnen gebruiken. 🙂
  Dank voor al je fijne mailtjes.
  Een hartelijke groet van Coby

 19. Hallo Mireille,
  Ik heb gisteren de euvele moed gehad om tegen iemand te zeggen, dat ik ….niet wil dat ze zich voor mij “uitslooft”. Het voelde “als een nieuw begin”, dat ik “opruiming had gehouden” in mijn “bovenkamer”. Ik durf nu ook te vragen om iets voor me doen, wat ik zelf niet (meer) kan. Een hele opluchting!!

 20. Heel mooi, Mireille!
  Dit maakt het inderdaad een stuk simpeler om naar mijn hart te luisteren!
  Ik kende deze truc nog niet.
  En ook al zeg ik het woord eigenlijk niet zo vaak, volgens mij, de truc is een mooie uitnodiging om de verborgen wensen op te sporen, onafhankelijk van de aangeleerde normen en waarden, beleefdheden, eisen…. etc die we onszelf (hebben leren) opleggen.
  DANKJEWEL!!

 21. Goed stuk…
  In mijn eigen praktijk hanteer ik de kreet “realiteitskillers”.
  Dat zijn de woorden ZOU en jawel… EIGENLIJK.

  In de realiteit leven en doen wat je doet omdat je dat doet en daar vrede en innerlijke rust in vinden is niet altijd makkelijk….
  Er is vrijwel altijd dat knaagdier in je hoofd dat teruggaat naar de verwachtingen van anderen… sociaal en cultureel gewenst gedrag.
  Gevolg…toch maar niet en jezelf wegcijferen. Het kost moed om jarenlange patronen te doorbreken.
  Uit eigen ervaring weet ik dat je hierdoor mensen kunt verliezen… je ouders, familie, vrienden en dat maakt het soms extra lastig, want dat wil je EIGENLIJK niet.
  Wat helpt is om vriendelijk vanuit je hart nee te zeggen zonder kwetsende woorden te gebruiken… Ik voel me er niet goed, het voelt voor mij niet goed is een woordgebruik waar vrijwel iedereen (uiteindelijk) respect voor heeft. Voelen is namelijk een van de meest ondergewaardeerde werkwoorden als je in een situatie komt waar je sociale en culturele druk ervaart.
  Dicht bij je zelf blijven, vanuit je hart leven kan in 1e instantie ongemakkelijk en niet gewenst lijken, maar uiteindelijk zal het je helpen om je “missie” te bereiken… met vallen en opstaan. Ik zou niet anders willen

 22. Ha Mireille, dank voor je inspiratie keer op keer, ik wil er nog ‘n woord aan toe voegen en dat is…. MAAR…. ik sta zelf voor ‘n heel moeilijke keuze en betrap me erop dat ik vaak het woord ‘maar’ gebruik wanneer ik niet duidelijk/eerlijk naar mezelf ben.

  Lieve groet Sonja.

 23. De Boedistische wijsheid: “Als de leerling er klaar voor is, vindt hij de Meester op zijn pad”. Jaren heb ik getracht de druk van het “betuttelen” van mij af te Mirren. Stap 3 en 7 daarbij altijd extra bewust hierop gericht. Resultaat: onbevredigend.
  Maar vanmorgen was de Meester(es) daar met het bevrijdende woord “eigenlijk” en ik realiseerde mij dat dit een stopwoord is bij mij. Het Paulus-Saulus effect oftewel de donderslag bij heldere hemel. Dank u Meester(es); bij die paar zinnen hiervoor heb ik dat woord al zeker 3x moeten deleten (om het eens in goed Nederlands te zeggen).

 24. Beste Mireille,
  Hoe helder is dit! Ik werd me er ook ineens van bewust dat dit “grote-mensen-woord” regelmatig uit de kleutermond van mijn kleinkinderen klinkt. Als we sinds onze kleutertijd ‘eigenlijken’ kan je nagaan hoe sterk ingesleten de doofheid voor de wijsheid van ons hart wel is.
  Bedankt.
  Joep

 25. Eigenlijk. Wat een woord!
  Veel moedige mensen hebben in gevechten hun eigen lijk gecreëerd.
  Mijn eigen ik, ik noem hem mijn saboteur, weerhoudt mij van doen, doet mij dingen denken en zeggen die ik niet wil. Als mijn saboteur opmerk, zeg ik snel, MIR methode…..tig keer. En hij verdwijnt.
  Hartelijk dank voor de (eigenlijk)zo simpele geste!

  • (Ik zeg het heel vaak).
   Anke, wat briljant: Veel moedige mensen hebben in gevechten hun eigen lijk gecreëerd…!!!

 26. Dag Mireille, dank weer voor dit “ALWEER ” bemoedigende” woord artikel” ik oefen mijn best..!!
  Ook om het woord “moeten “te vervangen door “ik wil ” maakt een wezenlijk verschil zoals je bij de voorbeeld zinnen gedeeltelijk laat zien….dus ook bij de overige ::”ik wil “duidelijk zijn naar mijn kinderen….”.ik wil” meer bewegen….”ik wil “dat tegen mijn moeder zeggen…enz.
  ik wil dit graag toevoegen …bij de dankbaarheid die ik voel om je liefdevolle mir-methode mee te mogen uitvoeren …I LOVE YOU..!!
  Mia.

  • Hoi Mia, om je ‘ik wil’ nog meer kracht bij te zetten, kun je ook nog een behoefte toevoegen. Dus bijvoorbeeld: ik wil duidelijk zijn naar mijn kinderen omdat ik hen wil beschermen. Ik wil meer bewegen, omdat ik dan gezonder blijf/word. Ik wil dat tegen mijn moeder zeggen, omdat ik me graag eerlijk wil uiten of omdat ik in verbinding met mezelf wil blijven als ik bij haar ben. Natuurlijk zoek je naar de behoeften die bij jou horen (ik heb ze nu als voorbeeld gegeven). Meer info vind je in de boeken van Marshall Rosenberg over de geweldloze communicatie.

 27. Ik houd op met deze onzin, het helpt me helemaal niet! Dit wilde ik al langer zeggen, het is allemaal zelfsuggestie. Leuk voor jouw portemonnee, meer niet…..eigenlijk!

  • Beste Angela,
   Wat jammer dat het jou helemaal niet geholpen heeft. Het doet wel zeer wat je over mijn portemonnee zegt, kon je maar hier komen zien hoe het voor ons is, maar ik begrijp je wel. Ik hoop dat er voor jou andere wegen openen die jou kunnen helpen.
   Veel sterkte,
   Mireille Mettes

  • Lieve Angela, ik was onder de indruk dat deze emails en de oorspronkelijke MIR-Methode voor iedereen gratis waren? Het is zeker jammer dat het je niet heeft geholpen, maar ben blij (als ik het zo lees) dat zo vele andere mensen er baat bij hebben. Lieve groet, Cinthia

 28. Zo is het een goed verhaal, dank je wel.
  Ik gebruik voor het woord MOETEN, KUNNEN, WILLEN OF MOGEN.Dat geeft minder druk.

 29. Ha Mireille..
  wat een eye-opener … of eigenlijk ‘hart’ opener is dit artikel.
  En mooi op het juiste moment voor mij.

  Hoe vaak luister ik eigenlijk werkelijk naar mijn hart?

  Voordat ik jouw nieuwsbrief opende waar dit artikel in stond had ik eindelijk de moed verzameld om een mail te sturen naar iemand, om door te geven dat ik niet meer verder aan zijn cursus deel zou nemen. Eigenlijk had ik er geen zin in om daar nog verder aan deel te nemen, maar eigenlijk was het toch ‘zonde’ van het geld wat ik er in gestoken had als ik het niet deed. En eigenlijk had ik zelfs ook een beetje weerstand om de mail te schrijven. Maar ik heb het toch gedaan. Omdat ik eigenlijk wel vond dat ik er niets aan had om ergens aan deel te nemen waar ik niet meer met mijn hele hart achterstond. Eigenlijk best goed van mij .. toch? Of beter gezegd : Goed van mij.. toch? Eigenlijk zou ik er meer op moeten letten dat ik eigenlijk best vaak het woord eigenlijk gebruik en daardoor niet goed naar mijn hart luister. Maar vanmorgen heb ik dat wél gedaan. En dat voelt goed.
  Eigenlijk schrijf jij best goede artikelen Mireille… O wacht… Weer opnieuw: Jij schrijft goede artikelen! 🙂
  Liefs Eugenie

 30. Hoi Mireille

  Ik twijfel al jaren of ik wil scheiden van mijn man maar we hebben een kind van 2,4,13 jaar en als ik denk ja ik doe het is hij weer lief en als ik denk maak maar weer het beste van doet hij iets waar ik verdrietig van wordt.. we hebben al diverse therapieën geprobeerd maar ik blijf twijfelen

  • Beste Marlies,
   Poeh, dat is niet makkelijk. Huwelijken staan sowieso meer onder druk met kleine kinderen of met kinderen in de puberteit. Misschien is het het fijnst als je zou kunnen kijken naar wat jij het liefste wilt. Waar heb jij behoefte aan? En hoe creëer je dat? Heb je je man daarvoor nodig, of kan het ook op andere manieren? Behoeftes, zoals ‘het leven vieren’ of ‘genegheid’ of ‘vrijheid’, is waar ik op doel.
   Ondanks alles, veel geluk samen!
   Groetjes, Mireille

 31. Beste Mireille,
  Ook deze keer heb je weer in mijn Roos geschoten en ik ben dolblij dat ik maar een woordje hoef weg te laten om te weten wat ik EIGENLIJK wel wil dat moet een fluitje van een cent worden,heel veel dank voor het delen van je kennis. Mijn dag begint weer perfect,
  Anna

 32. Mooi Mireille, die ontdekking deed ik ook vorig jaar…het viel me op dat ik het woordje eigenlijk vaker gebruikte. Ik onderzocht de betekenis ervan en deed dezelfde ontdekking als jij. Mooi hoe het werkt…Goed luisteren naar jezelf..!En dan weet je precies wat je nodig hebt!

  Lieve Lentegroet, Ita

 33. Hallo Mireille,
  Ik ga er echt op letten dat woordje eigenlijk. Hoe vaak ik dat niet alleen gebruik in mijn woorden maar ook in mijn gedachten. Een eye opener, dank je wel. Benieuwd naar de webinar van vrijdag.

 34. Verrassend!
  Eigenlijk
  Ik vind dat niet alleen ouders, opvoeders, leraren ed maken dat de moed je ontbreekt.
  Kinderen zijn ook knoerthard tegen elkaar. Het pestgedrag op scholen, is niet voor niets, al jaren een hot item.
  Daarom zou ik bij de basisbehoeften aanvullen, ook zetten: zelfvertrouwen aanvullen, fundament verstevigen.

 35. Dit klinkt zo herkenbaar!!
  “eigenlijk” heb je helemaal gelijk… ik wist t al wel ergens diep van binnen.. maar soms heb je t weer nodig dat t gezegd wordt..
  Ik ga t toepassen, moed verzamelen( dat is nog n kluif) en goed voor mijzelf zorgen.. dank je wel Mireille

 36. Hai Mireille,
  Eigenlijk werd het werken als ( kleinschalig) woonbegeleider ( verzorgende IG ,3)voor/met religieuze mensen met dementie fysiek te zwaar…..nu ga ik mijn hart volgen. per 1 juli verhuis ik naar Hoensbroek, ga samenwonen met Wim en wil daar gaan werken met mensen met dementie in de thuissituatie! Een op een begeleiding/verzorging!!! Al jaren een droom van mij.
  In verbondenheid,
  Marieke

 37. ik wil die pillen voor hoge bloeddruk niet nemen. ja en wat doe je dan?
  als artsen zeggen dat het nodig is? luister ik naar mijn hart of ben ik eigenwijs en doe wat mijn hart mij ingeeft.dus een andere manier zoeken.

  • Beste Angie,
   Het is altijd een kunst om de wijsheid te vinden. Zolang je geen zeker-weten andere methodes hebt die jouw hoge bloeddruk naar beneden krijgen, is het wijs om wel naar de artsen te luisteren. Ondertussen zou je de MIR-Methode erbij kunnen doen en vooral onderzoeken waar stressfactoren zitten voor jou. En of je van die zinnen hebt van ‘eigenlijk zou ik…’
   Op de Be the MIRror-website staat trouwens nog een MIR-Methode techniek waarmee je medicijnen beter kunt afstemmen op jezelf.
   Veel wijsheid gewenst!
   En vooral een goede gezondheid!
   Groetjes, Mireille

  • Lieve Ankie. Ik zou die pillen voor hoge bloeddruk maar wel nemen. Heb van mijn 28e tot mijn 44e met een hoge bloeddruk rondgelopen, zonder dat ik het wist. Als je jong bent, denk je daar niet zo aan. Tot ik mij raar begon te voelen en toen was het te laat en kreeg ik een hartinfarct door die hoge bloeddruk. Door de ruk in mijn aderen, had ik vernauwde bloedvaten gekregen. Heb bypasses gehad en sindsdien gaat het goed met bloeddrukpillen. Niet leuk, maar wel levenslang. Rook niet en drink niet, dus gewoon pech!! Sterkte ermee. Beter een pilletje dan ene hartinfarct of andere akelige klachten. Groetjes van Ria

 38. Heel duidelijk. Heb ik wat aan.
  Eigenlijk wil ik niet structureel 2 x per week hondje uitlaten van anderen

  wordt

  Ik wil wel eens maar niet structureel keesje uitlaten

 39. Goedemorgen Mireille!

  Dank je wel voor deze post. Op dit moment sta ik weer voor de vraag welke kant ik op wil met mijn leven, dat op verschillende manieren dooreen geschud wordt. Nu weet ik diep van binnen wel hoe je naar je hart luistert, maar ik ben enorm goed in weglopen en roepen dat ik niet weet hoe ik iets moet doen. Weglopen hoeft nu niet meer; hulp is geboden en is nog simpeler dan het zetten van een kop thee. Mijn hart en ik zijn je dankbaar!

  Bas

  • Beste Bas,
   Graag gedaan en ik verheug me op de stappen die je gaat zetten!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 40. Hallo Mireille,

  Zo waar wat je schrijft. Goed om te lezen.
  Wat ook een leuke is, ik hoor mensen regelmatig zeggen ik weet niet of ik ……. wel wil.
  Wat er echt gezegd wordt is: ik weet wel dat ik …… NIET wil.
  groet Siet

  • Beste Siet,
   Ja, dat is ook mooi! Wat dat betreft zeggen mensen ei-gen-lijk al wat ze willen. We hoeven ze alleen maar te helpen door te luisteren en het ze =zachtjes= terug te geven! Leuk!
   Groetjes, Mireille

 41. Ik lees het en zie dat zou ik geschreven kunnen hebben altijd een excuus voor iets zoeken omdat je het niet wil niet begrepen voelt aan mij zelf voorbij gaan andere een plezier doen hier ga ik mee aan de slag hartelijk bedankt voor het verder openen van mij hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.