Home » Artikelen » Longaandoeningen en hoesten

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

Longaandoeningen en hoesten — 46 reacties

 1. Lieve Mirella,

  Dankjewel voor deze heldere video.

  Ik ben zo benieuwd naar hoe jij de diepere emoties en heling met de MIR-methode ziet als het gaat om de erfelijke aandoening cystic fibrosis (taaislijmziekte).

  Al het goede,
  Martine

 2. Beste Mireille,

  ik heb een dochter die ongeveer twee keer per jaar twee, drie en nu 7 dagen achter elkaar
  een droge hoest heeft. ze heeft dit al vanaf haar jeugd en we zijn er nog niet achter wat
  het nu is. heb jij nog suggesties ??
  Dus dit houdt in dat ze de hele dag hoest en er niets naar boven komt, ze krijgt een rauwe
  keel en wordt ontzettend moe ervan.

  • Beste Toos,
   Ik zou daar energetisch naar kijken. Misschien een keer naar een MIR-Methode begeleidster? Of de MIR-Methode doen, terwijl ze haar hand op haar keel legt.
   Sterkte voor haar!
   Groetjes, Mireille

 3. Voor een goede ademhaling waarbij je de longen optimaal gebruikt, hierbij als tip de website van Marleenvandenhout.nl
  Zij is de grondlegger van de methode Beter Ademen. Zij begint met uitademen, ipv Inademen, buik in en vervolgens alle ademhalingsspieren weer loslaten, de adem komt dan vanzelf weer. Op haar homepage – helemaal doorscrollen naar onderen – vind je oa een gratis online 10 daagse ademhalingstraining waarin dit heel goed met behulp van korte video’s wordt uitgelegd.

 4. Dank je wel voor je hulp! De video kwam precies op het goede moment! Herstellend van een zware verkoudheid. Lang de methode gedaan, maar op een gegeven moment versloft! Nu weer de intentie om weer te beginnen, dank je wel. Het moest zo zijn dat ik je aanklikt op de pc.

 5. Hallo Mireille, dank je wel voor je mooie video!
  Ik heb heel mijn leven al astma en nu ik ouder ben word het erger en probeer er uit alle macht vanaf te komen maar het is erg hardnekkig helaas.
  Ik probeer ook dieper te kijken en vraag mij af hoe de link vader en longaandoening is gelegd?
  Ik herken er zeker veel in en begrijp nu dat het belangrijk is om vader los te koppelen maar begrijp niet waarom het zo werkt. Kan je daar iets over zeggen?

  • Beste Anna,
   De link ligt tussen issues met vader en de zuurgraad. Dat ontdekte ik in mijn praktijk bij mijn cliënten. En wanneer je lichaam de zuurgraad dan weer op orde wil brengen, schakelt het de longen extra in. Daardoor kun je flink gaan hoesten. Hopelijk wordt het zo iets duidelijker voor je.
   Groetjes, Mireille

 6. Mireille,bedankt voor de uitleg op de video, heel duidelijk. Ik ben nu 7 maanden aan het mirren, maar ook al 3 maanden aan het hoesten. Nu gaf ik eerst de schuld aan een verkoudheid, later weer aan hooikoorts, maar nu weet ik het niet meer! Zou het dan toch om onverwerkt verdriet kunnen gaan? Zelf denk ik inderdaad dat het toch door onverwerkte rouw veroorzaakt wordt, hoewel ik dacht dat ik het nu na bijna 30 jaar wel een plaatsje had gegeven en grotendeels had verwerkt. Laatst las ik een stukje dat je sommige dingen meerdere malen moet aanpakken op verschillende manieren om het verwerkt te krijgen. Ik hoop dat het nu snel minder wordt, want 3 maanden vind ik toch wel een ruime tijd om alles weg te hoesten!

  Groet Adyl

 7. Mireille,
  Wat een schat aan informatie kreeg ik weer door dit filmpje.
  Ik ken de MIR-Methode al geruime tijd en doe ze met tussenpozen.
  Voorbije winter had ik het verlies van twee familieleden te verwerken, dit met een tussenspannen van twee weken tijd. Ik nam al wel vaker afscheid van de mensen die me opvoedde, kon het een plaats geven en ging verder. Nu kreeg ik de boodschap dat ik wel zoveel wist maar dat ik het tijd was om te gaan doorvoeren. Kort daarna had het eerste afscheid plaats.
  Ik werd ook ziek, sinusitis, verkouden, hoest zo serieus dat ook mijn rib geraakt werd. Ik wist dat longaandoeningen te maken had met verdriet dus kon het plaatsen.Ik nam rust zo’n 6-7 weken en herstelde, mijn verwerkingsproces was op die tijd ook grotendeels genomen. Dankuwel wonderlijk lichaam en dankuwel Mireille voor deze informatie. En inderdaad ik lijk beter troost te kunnen bieden

 8. ik heb nu reeds diverse malen een belangrijk hulpmiddel bij het ophoesten van slijm proberen te plaatsen maar tot op heden is dat niet gelukt!

  waarom wordt dat niet geplaatst past het niet in de strekking van je verhaal?

  • Beste Emile,
   Ja, ik zag je berichten net staan. Nee, alle berichten worden gewoon geplaatst, alleen ben ik soms een paar dagen niet aanwezig en kan het even duren voordat ik ze gelezen heb. Ik heb je laatste bericht inmiddels geplaatst. Dankjewel voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 9. Bij copd patienten blijkt hoesten vaak niet de beste manier om slijm uit de longen te verwijderen, beter is de “HUF-techniek” waardoor je het slijm door een snelle uitademing uit je longen kan verwijderen. Heb veel baat bij deze techniek die mij is aangeleerd door een hierin gespecialiseerde fysiotherapeut!

  • Beste Emile,
   Dankjewel voor deze aanvulling! Mensen met een aandoening die bij een specialist in behandeling zijn, zullen beslist andere adviezen krijgen. Ben blij dat je het hebt aangevuld, dankjewel.
   Groetjes, Mireille

 10. over het hoesten ben je wel enigszins karig, vastzittend slijm is niet altijd even makkelijk om hoog te brengen, sommige fysiotherapien hebben een fysiotherapeut die instructie kan geven over hoe dit slijm omhoog te brengen dat maakt het laatste stukje een stuk makkelijker

 11. Beste Mireille, veel dank voor deze instructieve video….ik maak me echter nu ernstig zorgen omtrent mijn gehandicapte, spastische broer die in een rolstoel zit sinds enkele jaren en nu ook steeds zo voorover zit..en al 5 maanden vol slijm zit en het maar niet kan ophoesten; ik begrijp nu pas hoe dat komt…door jouw boodschap. Natuurlijk heb ik de arts al op hem af gestuurd..:die neemt alleen een bloedmonster. Wat kan ik voor hem doen, denk je…?
  Hartelijke groet en wat doe je het goed!
  Marijke Tjepkema

  • Beste Marijke,
   Hoeveel kan jouw broer begrijpen? Is het voor hem mogelijk om de video een keer te kijken, zodat hij ziet hoe belangrijk het is om af en toe diep uit te ademen (als dat hem nog lukt, tenminste). Is het anders mogelijk om hem te laten blazen? Kaars uitblazen, of bellenblaas meenemen? Er zal meer nodig zijn dan alleen medisch kijken, verwacht ik. Misschien hebben anderen nog aanvullingen?
   Groetjes en veel sterkte voor jou en hem!
   Mireille

   • Dank voor je aardig antwoord, Mireille…
    Broer Martin is gelukkig intelligent en heeft een 5-jarig lyceum, en dat is best bijzonder ….maar is sinds zijn geboorte spastisch. Ik ga dus blaasoefeningen met hem doen..is jouw advies en misschien kan ik mijn laptop eens meenemen zodat hij jouw video kan zien..
    We gaan er voor!
    Hartelijke groet,
    Marijke

 12. Hallo Mireille,

  Hartelijk dank voor deze zeer verhelderende video want ik kreeg een bijzonder inzicht door jouw uitleg. Na zelf veel verdriet te hebben gekend na het verlies van dierbaren besef ik nu dat ik misschien ook een ‘trooster’ ben. Volgende week ga ik namelijk voor het eerst meelopen bij een hospice met het doel het leed van anderen, iets te (mogen) verzachten. Als dit toch eens waar mag zijn, dat ik nu eindelijk weet wat mijn missie is, geweldig! Nogmaals bedankt!

  Liefs, Jorien

  • Beste Jorien,
   Oh, wat geweldig! Ik duim voor je! Ja, als je het zelf hebt doorleefd, kun je zoiets moois voor anderen betekenen! Juist doordat je niet wegduikt voor het intense verdriet en pijn van anderen. Ik hoop dat je je plek daar mag vinden! En dankjewel voor wat je daardoor voor anderen kunt betekenen!
   Groetjes, Mireille

 13. Wat mooi en duidelijk deze webinar mbt longaandoeningen/hoesten. Precies op tijd, mijn man hoest en niest en is er op zijn manier beroerd van!
  Wij hebben samen geluisterd en ik hoop dat hij er zelf wat mee doet! Hij MIR-t zelf niet, dus heb ik hem om toestemming gevraagd om voor hem te MIRren.
  De rest moet hij echt zelf doen.
  De MIR sticker zit op mijn auto, ik ben helemaal blij ook als ik rij!

 14. Bedankt,ik was bijna 8 weken ziek met veel hoesten,fijn om nu beter te zijn en te voelen,dat ik geestelijk echt vooruit gekomen ben,nu dus de verklaring ervoor gekregen,heel fijn!

  • Beste Christa,
   Ja, fijn om te begrijpen wat je lichaam dan eigenlijk aan het doen is, he!
   Sterkte met herstellen!
   Groetjes, Mireille

 15. lieve Mireille,

  over hoesten gesproken…heb zoveel en hard gehoest….heb nu 2 ribben gebroken…ben nu na drie maanden weer een beetje bezig als eerder…maar oh, wat kost het een energie….dankjewel voor je uitleg….!!!

  groetjes Dineke

  • Beste Dineke,
   Poeh, dat moet intens hoesten zijn geweest! Dan heb je aardig wat opgeruimd! Sterkte met herstellen!
   Groetjes, Mireille

 16. Beste Mireille,
  Vanmorgen kwam deze prachtige mail over de longaandoening als een geschenk uit de hemel
  Sinds 2 weken heb ik heel veel last van mijn astma. Prednisolon (vreselijk beroerd daarvan) ondanks dat ik de medicijnen MIR. ) en antibiotica. Gelukkig is de kuur voorbij. Doe al vele jaren de MIR-Methode.
  Heb vandaag samen met jou de 9 stappen geaaid.
  Vandaag is het hoesten aan het minderen.
  Dank je voor het filmpje over de longaandoening.
  Liefs Marijke

  • Beste Marijke,
   Ben wel blij te lezen dat het hoesten aan het minderen is. Ik hoop dat het schoonmaken binnenkort over is voor je! Sterkte met je astma en de medicijnen die je erbij nodig hebt.
   Groetjes, Mireille

 17. Lieve Mireille. Ik denk dat het een heel goed begin is van de nieuwe dag om ‘s morgens
  vroeg de slaapkamerlucht uit je lichaam kwijt te raken door wat adem-oefeningen b.v.
  voor het open raam. Je bent meteen goed wakker. Pluk de dag a.h.w.!
  Bedankt voor de video en groetjes van Trude.

  • Beste True,
   Lekker ademen, frisse lucht erin! Ja, ik hoop dat veel mensen het ‘s ochtends even willen doen! Het is zo simpel eigenlijk, he! Dank voor je hartelijke reactie!
   Groetjes, Mireille

 18. Beste Mireille,

  Al 10 jaar doe ik yoga dit is heerlijk
  Ook bij de yogalessen wordt veel aandacht aan het in en uitademen besteedt. Dit is voor mij heel belangrijk omdat er een kans is dat ik c.o.p.d. krijg. Daarom mijn longen diep in en uit ademen in de frisse lucht is een must. Ben blij met de video, je laat goed zien dat het heel belangrijk is de longen geregeld helemaal leeg te maken en dan een flinke teug verse inademen. Dank je wel hiervoor.

  Hartelijke groeten Nettie.

  • Beste Nettie,
   Blij dat je aan yoga doet! Houd je je ribbenkast ook lekker soepel! Dat je de COPD maar voor mag blijven!
   Groetjes, Mireille

 19. Beste mevrouw Mettes,

  Wat een schitterende video, met opnieuw zoveel wijsheid. Bedankt !
  Sedert ongeveer tien dagen heb ik een soort verkoudheid.
  Nu zit ik in de fase van hoesten en heel wat groene smurrie die er uit moet. Instinctief voelde ik aan dat ik dit allemaal moest laten gebeuren i.p.v. naar een dokter te gaan voor eventuele geneesmiddelen.
  Met veel rusten en slapen en wat homeopatische middelen ter ondersteuning kom ik er wel door.
  Maar aan het doen van de MIR-Methode had ik nu echt niet gedacht. Bizar toch. En dan komt nu dit artikel met de prachtige video … net op tijd … Nogmaals van harte bedankt !

  Alle goeds en hartelijke groeten,
  Gerda

 20. Beste Marieke,
  Kun je vertellen hoe jij het tegenovergestelde ziet? Ik heb het over een keer de longen flink uitademen, als je de eerste keer even naar buiten gaat.
  Groetjes en dankjewel voor je aanvulling.
  Mireille

 21. Goedemorgen Mireille,

  Heel erg bedankt voor dit artikel en de video. Ik zit op dit moment weer in een lastige periode met mijn longen, ( een nare longkwaal) de video was zeer verhelderend. Toevallig heb ik enige tijd geleden besloten om weer een poging te wagen in contact te komen met een dierbare.
  Ik voel dat ik er niet meer omheen kan, dit artikel en video sterkt mij weer in deze gedachte. Ik weet dat dit mijn missie is, hoe moeilijk het ook is.
  Nogmaals veel dank, An

  • Beste An,
   Wat fantastisch dat je zoveel moed aan het verzamelen bent en er zo je best voor doet. Veel succes. Stappen zetten is altijd een uitdaging! Mooi dat je jezelf het gunt om het contact te herstellen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.