Home » Artikelen » 232. Huilbaby? Drie tips om te helpen.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

232. Huilbaby? Drie tips om te helpen. — 34 reacties

 1. Dank voor dit artikel, erg waardevol voor ouders en enorm fijn dat ouders met MI-Methode zelf iets kunnen doen, voelen zich vaak zo machteloos. Ik merk in mijn werk als verpleegkundige op het (natuurlijk) consultatiebureau dat er nog veel meer aandacht mag komen voor punt 3 om ouders hierbij te ondersteunen, ze zijn vaak zo gericht op hun baby waardoor ze zichzelf vergeten en niet door hebben dat hun baby een spiegel is en zelf kunnen bijdragen aan de oplossing, maar is vaak confronterend om naar je zelf te kijken, maar zo enorm waardevol en komt gelukkig steeds beter aanbod om ouders hierbij te ondersteunen. Wat ik nog mis in het artikel is ritme regelmaat en prikkelreductie. In deze tijd zijn zo enorm veel baby’s overprikkeld en is het snel te veel. Een voorspelbare slaapplaats aanbieden bij eerste slaapsignalen en rekening houden met maximale wakkere tijd ( vanaf start voeding in begin maar 45 min is heel kort wat veel ouders niet door hebben) van je baby kan enorm veel onrust voorkomen. Boek baby in droom ritme kan hierbij helpen. Zie dit artikel met schema wakkere tijden https://blog.prenatal.nl/blog/hoeveel-slaap-heeft-je-kindje-nodig/ veel ouders laten zich afschrikken doordat in boekje ritme en regelmaat van ria blom wat op veel cbs geadviseerd wordt alleen laten huilen voor paar dagen getolereerd wordt en dit niet bij hen past. Jammer want dit hoeft niet, je kunt ook bij bedje blijven zitten, en staan verder hele nuttige tips in en idd zoals ook in boeken van Aletha Solter beschreven erg belangrijk dat je baby in je bijzijn en liefde zijn spanning en emoties kan uiten.

 2. Ons 1e kind was ook een huilbaby. Na een week of 7 zijn we naar een kinesioloog geweest. die testte dat ze allergisch was voor koemelk en adviseerde sojamelk te geven. Gelijk erna die melk gekocht en ze heeft nooit meer op die manier gehuild. Arme ziel heeft al die tijd buikpijn gehad.

 3. Hoi Mireille,

  Ik doe de 9 stappen bij mijn 5 maanden oude baby, het komt voor dat ik zelf moet huilen als ik het bij hem doe. Is dat zijn verdriet?
  Onze zoon reageert ook erg heftig op z’n vaccinaties, hij is erg angstig erna. Ik heb het idee dat de 9 stappen hem weer tot rust brengen. Ik wil toch graag dat hij gevaccineerd wordt.

  En even een andere vraag: zou je mij ook kunnen vertellen waar ik de video over selfsabbotage kan vinden in de Be the MIRror-website?

  • Beste Kieke,
   Of je zijn verdriet voelt, weet ik niet. Het kan zijn dat je contact maakt met zijn hulpeloosheid en dat je dan je eigen hulpeloosheid vanuit je babytijd voelt. Doe ook altijd zelf de 9 stappen nadat je het bij je zoontje hebt gedaan.
   Als je je kind laat vaccineren, kan je altijd direct daarna de 9 stappen doen. Dan is de schrik van de vaccinatie meteen aangepakt.
   De video over zelfsabotage is er nog niet! Wanneer ik die klaar heb, zet ik het in de nieuwsbrief.
   Groetjes, Mireille

 4. Wat een prachtig verhaal zeg het raakt me , ik geloof helemaal in de manier zoals het aangepakt is. Een kindje hoe klein ook kan erg verdrietig zijn en zich heel alleen voelen in de nieuwe wereld waarin het terecht is gekomen knuffelen en aandacht geven doe je nooit teveel. Ik werd erg onzeker en eenzaam door alle goedbedoelde adviezen. Ik heb een schat van een zoon met autisme waar ik erg trots op ben, het heeft veel energie gekost en nu komt het moment waarop ik heb langzaam los kan gaan laten. Fijn om te kunnen delen.

 5. Ikzelf heb geen ervaring met huilbaby’s maar wel met “osteopathie” en “chiropractie”
  Toen niet alle klachten bij me weggingen na vele behandelingen bij de osteopaat werd ik jaren later, als bij toeval , door iemand aangeraden om het eens bij een chiropractor te proberen, omdat die van aan de basis werken en vanuit een nog andere filosofie.
  Bleek dat dit de beste tip was die ik had kunnen krijgen.
  In de chiropractie praktijk, waar ik ga, worden dagelijks pasgeborenen tot ouderen behandeld.
  Huilbaby’s vallen in hun handen in slaap!
  Zo mooi om de positieve sfeer daar te ervaren! https://www.chiropractieplus.be/nl/1/wat-is-chiropractie.aspx

  • Beste Lieve,
   Wat een mooie ervaringen. En ja, ik denk dat het belangrijk is dat de behandelaars zich verdiept en geschoold hebben in het behandelen van baby’s. Altijd goed om daar eerst navraag naar te doen. Dank voor het vertellen.
   Groetjes, Mireille

 6. Mijn 2e kindje, een dochter, was een huilbaby. Krijsen, overstrekken met als bijkomend gevolg dat ik als moeder volledig overstuur werd wat dochterlief ook geen goed deed. Een oom van mij was zijn leven lang al erg gevoelig en hij heeft gemeten op straling. Zijn advies was: zet haar bedje maar tegen die andere muur, je zult zien dat het met 4 dagen over is!
  Dit klopte, helemaal, ze heeft nooit meer gehuild s’nachts.
  Als toevoeging wil ik nog melden dat mijn bed tijdens de zwangerschap vol op straling stond en dat ik dat met name sterk voelde in mijn buik. Ik wist toen nog NIETS over straling.
  Ik heb het over ’86. Dochterlief is nu zelf moeder van een wolk van een dochter….

  Ik wens alle ouders (en kindjes) rustige nachten zodat ze heerlijk kunnen herstellen en energie hebben overdag,

  Anneke

  • Mijn vorige reactie is van een lange tijd geleden zover ik me herinner.
   Ik lees nu dit artikel en ineens schiet de herinnering door me heen dat we onze dochter, toen ca. 6 maanden, in het ziekenhuis achterlieten omdat ze zo overstuur was door de vaccinatie. Dit terwijl ze normaal ook al erg veel overstrekte en huilde.

   Bijzonder is dat ik door het lezen nu, 36 jaar later, het schuldgevoel kan voelen dat toen door het achterlaten ontstond. Het sneed door me heen en ik heb dit toen heel diep weg gestopt.

   Ik kan het nu eindelijk laten gaan, nu ik het gezien heb…. Dank voor het plaatsen.

 7. Hou ook in de gaten dat het kindje niet autistisch is . Kindjes met autisme kunnen ook veel tot heel erg veel huilen . Bij alles . Mijn zoon was een huilbaby . In de jaren 70 was nog heel weinig bekend . Later kreeg hij ook gedragsproblemen . Alles wat nieuw was en anders boezemde hem angst in en werd hij heel huilerig tot schreeuwen aan toe . Altijd paniek .Toen noemde men het MBD kind . Of het aangeboren is in de hersens of omdat zijn hoofdje te lang tussen mijn bekken zat tijdens de bevalling ….we zullen het nooit weten . Voor enige jaren is hij gediagnostiseerd met Autisme . Dat wist ik natuurlijk al veel langer dankzij het net . Dus autisme kan ook een oorzaak zijn van het vele huilen .

  • Blijf opletten : mijn dochtertje bleek na een half jaar van huilen, niet willen eten en vreemd gedrag, oogtumor te hebben, dat bleek pas bij 10 maanden. Een kinderarts zag niet wat ik zag en vertelde. Mijn huisarts zag het wel. Margot moest vlak voor haar 1e verjaardag een half jaar naar het Wilhelmina kinder zh en het vroegere Ooglijdersgasthuis. Half jaar daar geweest, vreselijke periode voor het hele gezin, ze was onze jongste. Haar latere gedrag werd geweten aan de lange ziekenhuis periode. Ze bleek autisme stoornis te hebben, dit hoorden we na 40 jaar, net als haar vader. Alle moeders en vaders sterkte met huilbaby’s, zoek oplossingen!

 8. Onze kindjes werden huilbaby,s , pas na de eerste vaccinatie.
  Bij onze kleinkinderen was het precies hetzelfde, voor de vaccinatie, zelfs al s,nachts doorslapen, na de vaccinatie, drama,s . Slecht eten , krijsend huilen, buikpijn.
  2 kleinkinderen zijn niet gevaccineerd en , wat denk je? Lieve rustige baby,s , huilden weleens, maar niet zo erg en lang. Ze zijn zelfs nog nooit bij de dokter geweest en de oudste is bijna 6.
  Over de nadelige effecten van vaccinaties wordt niet vaak gesproken.

  • Hoi Tiny,
   Berichten over nadeliger effecten van (kinder)vaccinaties worden ook bewust uit het nieuws gehouden, zowel op de msm als op internet. Onlangs heb ik deze site ontdekt : https://vaccineliberationarmy.com/. Ik wist dit al langer, dus het spreekt mij erg aan. Ik heb er nog niet alles van gelezen.

 9. Dank voor het bewustzijn dat je brengt. Ooit werd ik gebeld door een moeder met een huilbaby. Toen ik haar verhaal hoorde, begreep ik waarom haar kindje zo huilde. Na de bevalling waren moeder en kind in het ziekenhuis uit elkaar gehaald (moeder had rust nodig…..) Moeder heeft echter niet geslapen en het kindje de hele nacht gehuild. Ik heb haar geadviseerd om haar kindje in de armen te nemen, oogcontact te maken en haar toestemming geven om te huilen (zie ook boek ‘de taal van huilen’ van A.J. Solter). Ze had steeds oogcontact met haar meisje en sprak de hele bevalling door. Ook vertelde ze over haar eigen pijn. Het kindje heeft heel lang gehuild. Daarna gaf de moeder steeds toestemming om te huilen en …. je raadt het al: het was geen huilbaby meer.

 10. Mijn oudste dochter was een huilbaby. Ze huilde wel 4 uur per dag. Om gek van te worden. Kleren over hoofd aan en uit was een drama. Ze wilde niet aan de borst drinken. Na 3 maanden belde mijn moeder dat ze in het Reformatorisch Dagblad een artikel had gelezen over KISS-syndroom. Dat kindjes dan vooral overstrekken. Ze had dat herkend bij mijn dochtertje. Ik dezelfde ochtend naar de huisarts. Die ontkende, maar ging wel op internet zoeken naar het KISS-syndroom. Ik gooide het over een andere boeg: “Om mij gerust te stellen, dan.” Hij verwees me daarop door naar een manueel therapeut. Met 4 behandelingen werd mijn dochtertje rustig. Huilde nog maar weinig, overstrekte niet meer en vooral: ze lag eindelijk ontspannen tegen me aan. Ik kon eindelijk met haar knuffelen! Wat een zegen! Ik herinner me nog dat een lactatiekundige langs kwam omdat de borstvoeding niet wilde en die duwde haar in haar nek, met een schreeuw tot gevolg. Arm kindje. Na de behandelingen heb ik haar nog 5 maanden borstvoeding kunnen geven.
  Mijn twee dochtertje werd geboren met een opgeslagen armpje. Ik heb de dag na de bevalling meteen een osteopaat gebeld met de vraag of hij langs wilde komen. Ze ontspande meteen tijdens de behandeling, viel in slaap. 1 behandeling was genoeg.

 11. Mijn zoon was huilbaby. Volgende mensen geconsulteerd: chiropractor, osteopaat, lactatiekundige, huisarts, consultatiebureau. Zonder resultaat. Cursus babymassage gedaan. Elke dag 2x gemasseerd. ‘s ochtends na bad en ‘s avonds voor het slapen. Na dikke maand stopte het huilen van de ene op andere dag.

  • Wat fantastisch dat babymassage werkte, Anna. Ik leer moeders ( en vaders) dit ook en het geeft zulke prachtige resultaten. Weet je ook wat in de massage het best heeft geholpen? Welk massageonderdeel en welke aanraking van welk lichaamsdeel zag je dat ontspanning gaf? Handig om te weten voor als zich weer een stressvolle situatie aandient bij je kindje. Of bij jou.

 12. Bedankt voor de informatie. Ik begrijp nu wat meer over mijn zus, die een huilbaby was. Wat erg. Later kreeg ze ook nog bekkenbodeminstabiliteit na de eerste bevalling.

  Zelf is mijn rug recent rechtgezet, twee wervels naar links, en te kort been, die nekklachten te weeg brachten.
  Wervels naar links staand zie je ook vaak bij de alleen geboren tweelingen, wat hier het geval is. Maar kan dat ook door een bevalling komen?

  • Beste Rinske,
   Ik kan me voorstellen dat scheefstaande wervels door een bevalling kunnen ontstaan, maar dat weet ik niet zeker. Dat zou een osteopaat beter kunnen beantwoorden. Goed dat je de moeite hebt genomen om het te laten behandelen. Bij welke soort therapeut ben je geweest?
   Groetjes, Mireille

 13. Mijn ervaringen met een huilbaby zijn van ongeveer 30 jaar terug, er was weinig bekend over behandelingen en het enige wat mogelijk was was een ziekenhuisopname om de ouders te ontlasten. Tot en met de periode van borstvoeding geven was alles prima het huilen begon nadat ik stopte met de borstvoeding wat ik ongeveer 6 weken heb gedaan. Gevoelsmatig wist ik dat er geen lichamelijke oorzaak was voor het huilen en een ziekenhuisopname zou de situatie alleen maar verergeren was mijn idee. Ik had het grote geluk om Jos tegen te komen, ze vertelde me dat babymassage een oplossing zou kunnen zijn voor mijn kind, ze heeft me geleerd hoe ik dat moest doen en echt na 2 a 3 weken was het huilen helemaal over. De eerste weken deed ik dit 2 keer per dag en ben het na ongeveer 3 weken gaan afbouwen naar 1 keer per dag later naar om de dag. Ze vertelde dat mijn baby het heel fijn had gehad tijdens de zwangerschap en nu de nabijheid mistte van mij, door de aandacht die er nu door de massage was was er natuurlijk intensief contact en dat was iets waar heel veel behoefte aan was. Ik was zo blij dat mijn gevoel klopte en dat ik serieus werd genomen. Later is er bij mijn kind autisme vastgesteld.

  • Ooooo had ik dit 26 jaar geleden maar geweten dan hadden mijn dochter en ik t een stuk makkelijker gehad, mijn dochter heeft een verstandelijke beperking na een stressvolle achtergrond van moeder, zwangerschap en een vacuüm bevalling. Maargoed ook nu heb ik er iets aan … T kwartje is gevallen.

   P

 14. Hoi Mireille
  Wat beschrijf je dat prachtig. Het is heel goed om te kijken of het probleem bij de baby of ( vaak) bij de ouder ligt. Ik begeleid ouders van baby’s en zal deze stappen doorgeven. Ook ik verwijs heel vaak naar een osteopaat, al is het alleen maar om te checken of wat uit te sluiten.

  Verder wil ik nog even vertellen dat ik een nieuw concept start. Het coachkwartiertje voor ouders. Een kort contactmoment om je verhaal te doen, je vraag te stellen of twijfel te delen, Zodat je als ouder weer de benen eronder krijgt. Er zijn zoveel bewuste ouders tegenwoordig en die hebben vaak maar een klein duwtje nodig. 🙂
  Even reclame maken 😉 http://www.metis-ouderschapscoaching.nl

  warme groet Annemarie

  • Beste Annemarie,
   Dankjewel voor je mooie werk! Aandachtig luisteren is inderdaad al driekwart van al het werk! Ik zie dat je door heel Nederland werkt. Gaaf! Ik hoop dat meer bewuste professionals als jij zich hier durven te melden.
   Groetjes, Mireille

   • Ja Mireille. was even spannend om mezelf zo zichtbaar te maken. maar wordt wel tijd dat ik onder die steen wegkom 😉
    En zoooooo mooi dat de reacties vaak over babymassage gaan. Werkt zo mooi naar twee kanten. Moeder en kind ( en vader) hebben er baat bij.
    groetjes Annemarie

 15. In 1949 wisten mijn ouders nog niets van de KISS methode. Dat had me heel wat gedoe bespaard :Ik werd teruggeduwd in het geboortekanaal omdat de navelstreng om mijn hals te strak zat om lostemaken…..Kun je je voorstellen wat dat met dat nekje en mijn schedeltje heeft gedaan?!In de hersenstam zit het ademhalingscentrum en nog veel meer belangrijks !!!Nu ,na 69 jaar, heb ik cranioscacraal therapie en heb ik extra zinnen gehad bij de MIR Methode, en langzaam kom ik in vrijere ademregionen. Babies maken al heel snel kennis met een harde wereld, maar gelukkkig is er de MIR-Methode, lieve mamma’s en pappa’s helpt elkaar ermee.En al die momentjes samen is pure winst!Dank je Mireille dat je ons daarover verteld hebt.

  • Recent gelezen ,dat het meteen doorknippen van de navel streng een trauma oplevert bij de baby, omdat letterlijk de baby de adem wordt afgesneden.Dit is zo onnatuurlijk..
   Het “leegkloppen of uitkloppen “ van de navelstreng en het kindje verbonden laten totdat de navelstreng leeg is..Dan is de baby eraan toe om zelfstandig te gaan ademen .

   Bij thuis bevallingen kan de moeder dit ook aangeven .In ziekenhuizen moet alles vlug vlug met alle gevolgen van dien .
   Veel ademhalingsproblemen hebben hier hun oorsprong .

 16. Onze tweede baby was een echte huilbaby. Overal geweest alles geprobeerd om hem rustig te krijgen. In ons autootje in de kinderstoel over bobbeltjes rijden was het enige dat soms hielp. Stopte wij voor de huisdeur en waren wij nog niet uitgestapt dan begon zoon lief weer. Gelukkig hebben mijn man en ik een schema op kunnen stellen. Hij was in begin van de week die iedere nachtging troosten en ik eind van de week. En ja hij had ook een hele drukke en verantwoordelijke baan. Ook nam hij wel eens een snipperdag kon ik bij slapen. Onze oudste was toen 3 jaar en het zal voor hem ook niet leuk zijn geweest. Gelukkig kwam oma ook om hem wat extra aandacht te geven. Wij hebben toen alles uit de kast gehaald om het onze baby en ons zelf makkelijker te maken. Helaas was de tijd de enige oplossing. Rond zijn 10de maand was het ineens over conclusie van huisarts toen ineens koemelkallergie. Vrolijk kindje baby nummer 3 was weer een makkelijke baby net als nummer een. Huilbaby is nu een grote vrolijke kerel van 35 jaar. Mijn advies is laat baby een keer goed onderzoeken dat er niets aan de hand is. Daarna familie of vrienden vragen voor ondersteuning al is het maar voor een paar uurtjes is. Loop niet alles af soms is het niet anders. Het was een zeer moeilijke tijd voor ons gezin dat gun je niemand.

  • Beste Marloes,
   Dankjewel voor de aanvulling! Hoe meer we weten, hoe beter het is voor de baby en de ouders!
   Groetjes, Mireille

  • Inderdaad een heel belangrijk aspect!
   Bij de geboorte wordt een baby door een smalle doorgang op de wereld gezet en heel plots uit het warme, veilige cocoon van de moeder weggerukt.
   Dit kan puur practisch maar ook emotioneel een traumatische ervaring zijn voor de baby waardoor die zich minder veilig kan gaan voelen.
   Nabijheid en horen van de “moedergeluiden” kan dan heel veel rust brengen!
   Een deel van het principe waar “innerlijk kind” werk en daaruit voortvolgend “helend knuffelen” om draait. http://www.hetinnerlijkekind.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.