232. Huilbaby? Drie tips om te helpen.
Net bevallen, roze wolk, maar de baby wil maar niet stil worden. Huilen, huilen, oorverdovend. En als de baby eindelijk stil is, hoor je het huilen nóg in je oren. Het is om gek van te worden. Daar gaat je roze wolk en daar komt de onzekerheid! Wat is er aan de hand? Honger? Vieze luier? Iets ernstigs? Wat? Wat? Wat? De huilbaby is geboren, maar helaas zonder gebruiksaanwijzing. Had je die maar, dan was alle makkelijker. Om het kersverse ouders wat makkelijker te maken, hier drie tips die je langs kunt lopen bij huilbaby’s. Opdat de baby binnenkort tot rust komt en heerlijk slaapt, blij is en lekker groeit.
Drie tips bij huilbaby’s
1. Bezoek een osteopaat
De bevalling kan het nekje van het kindje in een verkeerde stand hebben gezet. Dat gebeurt bij vrijwel alle bevallingen. Bij keizersnee, stortbevallingen, bij bevallingen die erg lang duurden, waarbij het kindje met het voorhoofd eerst kwam. Die laatste worden ‘sterrenkijkertjes’ genoemd. En je hebt natuurlijk nog andere bevallingen, zoals met de vacuümpomp of via een tangverlossing. Misschien moest het kindje met wat geweld gedraaid worden of kwam er een armpje al mee naar buiten.
Allemaal soorten bevallingen die een verdraaiing in de nek kunnen hebben veroorzaakt. Dit wordt het KISS-syndroom genoemd. KISS staat voor: Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie en is voor het eerst in Duitsland ontdekt.
Kenmerken zijn dan:
– het kindje huilt veel, want het heeft pijn in de nek
– het kindje drinkt niet aan de borst
– knuffelen wil niet goed
– het kindje overstrekt vaak met hoofdje helemaal in de nek
– op de buik liggen wordt huilen, omdat het kindje van de pijn het hoofdje niet kan optillen
Later zal een kindje met KISS-syndroom niet makkelijk gaan kruipen, wat voor de ontwikkeling erg belangrijk is. Oplossing: 4 of 5 behandelingen bij een osteopaat die hiervoor opgeleid is. Vraag ze of ze bekend zijn met het KISS-syndroom.
Voor meer informatie kun je kijken op de website ‘Halsoverkop’.
2. Zet de MIR-Methode in bij een huilbaby
Het is vrij makkelijk. Is je huilbaby bij de osteopaat geweest? Alles gecheckt en weer goed? Maar huilt je kindje nog steeds? Dan kan je ook de MIR-Methode proberen. Het werkt heel simpel: aai je kindje over een beentje of wangetje, terwijl je de 9 stappen opzegt. Bij stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.’ gaan veel ouders in de weerstand. Logisch! “Maar mijn kindje is nog zo jong!” Belangrijk is dan te begrijpen waaróm die loskoppeling zo nodig is. Het heeft alles te maken met verwachtingen die we hebben over een kindje. En het heeft te maken met alle onverwerkte zaken die we nog in ons dragen. Een kindje neemt dat meteen waar, en… kan daar op reageren! Bijvoorbeeld door te huilen. Doe de MIR-Methode 2 keer per dag, 2 weken lang. Vaak is dit al genoeg voor baby’s.
Lees hierover ook het artikel: “Maar ik wil mijn kind helemaal niet loskoppelen!”
Wat in de reacties hieronder vaak genoemd wordt, is babymassage. Dat dat heel goed werkt bij kindjes die het moeilijk vinden om niet meer zo dicht bij hun moeder te zijn.
3. Werk aan je binnenwereld
Een derde oorzaak voor een huilbaby kan zijn dat de moeder en/of vader aan zichzelf moet werken. Heb je je kindje laten behandelen bij een osteopaat en heeft hij/zij vastgesteld dat alles spieren en wervels weer goed staan. Heb je je kindje minimaal 2 weken behandeld met de MIR-Methode? Probeer dan te ontdekken wat er in jou omgaat. Weerspiegelt het kindje iets van jouw binnenwereld? Zit er diep onverwerkt verdriet waar je kindje op reageert? Vaak is het goed om hieraan te werken met begeleiding. Dat kan met de wijkverpleegkundige zijn, met de huisarts, maar ook met een MIR-Methode begeleider of iemand die opgeleid is in de methode Luisterkind van Janita Venema, dat tegenwoordig PresentChild heet. Lees ook het artikel over “Na de bevalling: roze wolk of grijze wolk?”
En jij? Heb jij ook zo’n ervaring met een huilbaby? Wil je het delen met anderen wat jij eraan gedaan hebt? Wat was de oorzaak? Ik hoor het graag van je, dankjewel!
Ik wens je een onbezorgde babytijd met veel heerlijke stille momenten!
Groetjes, Mireille Mettes
Dank voor dit artikel, erg waardevol voor ouders en enorm fijn dat ouders met MI-Methode zelf iets kunnen doen, voelen zich vaak zo machteloos. Ik merk in mijn werk als verpleegkundige op het (natuurlijk) consultatiebureau dat er nog veel meer aandacht mag komen voor punt 3 om ouders hierbij te ondersteunen, ze zijn vaak zo gericht op hun baby waardoor ze zichzelf vergeten en niet door hebben dat hun baby een spiegel is en zelf kunnen bijdragen aan de oplossing, maar is vaak confronterend om naar je zelf te kijken, maar zo enorm waardevol en komt gelukkig steeds beter aanbod om ouders hierbij te ondersteunen. Wat ik nog mis in het artikel is ritme regelmaat en prikkelreductie. In deze tijd zijn zo enorm veel baby’s overprikkeld en is het snel te veel. Een voorspelbare slaapplaats aanbieden bij eerste slaapsignalen en rekening houden met maximale wakkere tijd ( vanaf start voeding in begin maar 45 min is heel kort wat veel ouders niet door hebben) van je baby kan enorm veel onrust voorkomen. Boek baby in droom ritme kan hierbij helpen. Zie dit artikel met schema wakkere tijden https://blog.prenatal.nl/blog/hoeveel-slaap-heeft-je-kindje-nodig/ veel ouders laten zich afschrikken doordat in boekje ritme en regelmaat van ria blom wat op veel cbs geadviseerd wordt alleen laten huilen voor paar dagen getolereerd wordt en dit niet bij hen past. Jammer want dit hoeft niet, je kunt ook bij bedje blijven zitten, en staan verder hele nuttige tips in en idd zoals ook in boeken van Aletha Solter beschreven erg belangrijk dat je baby in je bijzijn en liefde zijn spanning en emoties kan uiten.
Beste Inge,
Dankjewel voor je fijne deskundige aanvullingen op het artikel!
Groetjes, Mireille
Ons 1e kind was ook een huilbaby. Na een week of 7 zijn we naar een kinesioloog geweest. die testte dat ze allergisch was voor koemelk en adviseerde sojamelk te geven. Gelijk erna die melk gekocht en ze heeft nooit meer op die manier gehuild. Arme ziel heeft al die tijd buikpijn gehad.
Hoi Mireille,
Ik doe de 9 stappen bij mijn 5 maanden oude baby, het komt voor dat ik zelf moet huilen als ik het bij hem doe. Is dat zijn verdriet?
Onze zoon reageert ook erg heftig op z’n vaccinaties, hij is erg angstig erna. Ik heb het idee dat de 9 stappen hem weer tot rust brengen. Ik wil toch graag dat hij gevaccineerd wordt.
En even een andere vraag: zou je mij ook kunnen vertellen waar ik de video over selfsabbotage kan vinden in de Be the MIRror-website?
Beste Kieke,
Of je zijn verdriet voelt, weet ik niet. Het kan zijn dat je contact maakt met zijn hulpeloosheid en dat je dan je eigen hulpeloosheid vanuit je babytijd voelt. Doe ook altijd zelf de 9 stappen nadat je het bij je zoontje hebt gedaan.
Als je je kind laat vaccineren, kan je altijd direct daarna de 9 stappen doen. Dan is de schrik van de vaccinatie meteen aangepakt.
De video over zelfsabotage is er nog niet! Wanneer ik die klaar heb, zet ik het in de nieuwsbrief.
Groetjes, Mireille
Wat een prachtig verhaal zeg het raakt me , ik geloof helemaal in de manier zoals het aangepakt is. Een kindje hoe klein ook kan erg verdrietig zijn en zich heel alleen voelen in de nieuwe wereld waarin het terecht is gekomen knuffelen en aandacht geven doe je nooit teveel. Ik werd erg onzeker en eenzaam door alle goedbedoelde adviezen. Ik heb een schat van een zoon met autisme waar ik erg trots op ben, het heeft veel energie gekost en nu komt het moment waarop ik heb langzaam los kan gaan laten. Fijn om te kunnen delen.
Ikzelf heb geen ervaring met huilbaby’s maar wel met “osteopathie” en “chiropractie”
Toen niet alle klachten bij me weggingen na vele behandelingen bij de osteopaat werd ik jaren later, als bij toeval , door iemand aangeraden om het eens bij een chiropractor te proberen, omdat die van aan de basis werken en vanuit een nog andere filosofie.
Bleek dat dit de beste tip was die ik had kunnen krijgen.
In de chiropractie praktijk, waar ik ga, worden dagelijks pasgeborenen tot ouderen behandeld.
Huilbaby’s vallen in hun handen in slaap!
Zo mooi om de positieve sfeer daar te ervaren! https://www.chiropractieplus.be/nl/1/wat-is-chiropractie.aspx
Beste Lieve,
Wat een mooie ervaringen. En ja, ik denk dat het belangrijk is dat de behandelaars zich verdiept en geschoold hebben in het behandelen van baby’s. Altijd goed om daar eerst navraag naar te doen. Dank voor het vertellen.
Groetjes, Mireille
Mijn 2e kindje, een dochter, was een huilbaby. Krijsen, overstrekken met als bijkomend gevolg dat ik als moeder volledig overstuur werd wat dochterlief ook geen goed deed. Een oom van mij was zijn leven lang al erg gevoelig en hij heeft gemeten op straling. Zijn advies was: zet haar bedje maar tegen die andere muur, je zult zien dat het met 4 dagen over is!
Dit klopte, helemaal, ze heeft nooit meer gehuild s’nachts.
Als toevoeging wil ik nog melden dat mijn bed tijdens de zwangerschap vol op straling stond en dat ik dat met name sterk voelde in mijn buik. Ik wist toen nog NIETS over straling.
Ik heb het over ’86. Dochterlief is nu zelf moeder van een wolk van een dochter….
Ik wens alle ouders (en kindjes) rustige nachten zodat ze heerlijk kunnen herstellen en energie hebben overdag,
Anneke
Mijn vorige reactie is van een lange tijd geleden zover ik me herinner.
Ik lees nu dit artikel en ineens schiet de herinnering door me heen dat we onze dochter, toen ca. 6 maanden, in het ziekenhuis achterlieten omdat ze zo overstuur was door de vaccinatie. Dit terwijl ze normaal ook al erg veel overstrekte en huilde.
Bijzonder is dat ik door het lezen nu, 36 jaar later, het schuldgevoel kan voelen dat toen door het achterlaten ontstond. Het sneed door me heen en ik heb dit toen heel diep weg gestopt.
Ik kan het nu eindelijk laten gaan, nu ik het gezien heb…. Dank voor het plaatsen.
Hou ook in de gaten dat het kindje niet autistisch is . Kindjes met autisme kunnen ook veel tot heel erg veel huilen . Bij alles . Mijn zoon was een huilbaby . In de jaren 70 was nog heel weinig bekend . Later kreeg hij ook gedragsproblemen . Alles wat nieuw was en anders boezemde hem angst in en werd hij heel huilerig tot schreeuwen aan toe . Altijd paniek .Toen noemde men het MBD kind . Of het aangeboren is in de hersens of omdat zijn hoofdje te lang tussen mijn bekken zat tijdens de bevalling ….we zullen het nooit weten . Voor enige jaren is hij gediagnostiseerd met Autisme . Dat wist ik natuurlijk al veel langer dankzij het net . Dus autisme kan ook een oorzaak zijn van het vele huilen .
Blijf opletten : mijn dochtertje bleek na een half jaar van huilen, niet willen eten en vreemd gedrag, oogtumor te hebben, dat bleek pas bij 10 maanden. Een kinderarts zag niet wat ik zag en vertelde. Mijn huisarts zag het wel. Margot moest vlak voor haar 1e verjaardag een half jaar naar het Wilhelmina kinder zh en het vroegere Ooglijdersgasthuis. Half jaar daar geweest, vreselijke periode voor het hele gezin, ze was onze jongste. Haar latere gedrag werd geweten aan de lange ziekenhuis periode. Ze bleek autisme stoornis te hebben, dit hoorden we na 40 jaar, net als haar vader. Alle moeders en vaders sterkte met huilbaby’s, zoek oplossingen!
Onze kindjes werden huilbaby,s , pas na de eerste vaccinatie.
Bij onze kleinkinderen was het precies hetzelfde, voor de vaccinatie, zelfs al s,nachts doorslapen, na de vaccinatie, drama,s . Slecht eten , krijsend huilen, buikpijn.
2 kleinkinderen zijn niet gevaccineerd en , wat denk je? Lieve rustige baby,s , huilden weleens, maar niet zo erg en lang. Ze zijn zelfs nog nooit bij de dokter geweest en de oudste is bijna 6.
Over de nadelige effecten van vaccinaties wordt niet vaak gesproken.
Hoi Tiny,
Berichten over nadeliger effecten van (kinder)vaccinaties worden ook bewust uit het nieuws gehouden, zowel op de msm als op internet. Onlangs heb ik deze site ontdekt : https://vaccineliberationarmy.com/. Ik wist dit al langer, dus het spreekt mij erg aan. Ik heb er nog niet alles van gelezen.
Dank voor het bewustzijn dat je brengt. Ooit werd ik gebeld door een moeder met een huilbaby. Toen ik haar verhaal hoorde, begreep ik waarom haar kindje zo huilde. Na de bevalling waren moeder en kind in het ziekenhuis uit elkaar gehaald (moeder had rust nodig…..) Moeder heeft echter niet geslapen en het kindje de hele nacht gehuild. Ik heb haar geadviseerd om haar kindje in de armen te nemen, oogcontact te maken en haar toestemming geven om te huilen (zie ook boek ‘de taal van huilen’ van A.J. Solter). Ze had steeds oogcontact met haar meisje en sprak de hele bevalling door. Ook vertelde ze over haar eigen pijn. Het kindje heeft heel lang gehuild. Daarna gaf de moeder steeds toestemming om te huilen en …. je raadt het al: het was geen huilbaby meer.
Wat klinkt dit als een mooi, hartverwarmend advies Sonja. Dankjewel daarvoor…
Mijn oudste dochter was een huilbaby. Ze huilde wel 4 uur per dag. Om gek van te worden. Kleren over hoofd aan en uit was een drama. Ze wilde niet aan de borst drinken. Na 3 maanden belde mijn moeder dat ze in het Reformatorisch Dagblad een artikel had gelezen over KISS-syndroom. Dat kindjes dan vooral overstrekken. Ze had dat herkend bij mijn dochtertje. Ik dezelfde ochtend naar de huisarts. Die ontkende, maar ging wel op internet zoeken naar het KISS-syndroom. Ik gooide het over een andere boeg: “Om mij gerust te stellen, dan.” Hij verwees me daarop door naar een manueel therapeut. Met 4 behandelingen werd mijn dochtertje rustig. Huilde nog maar weinig, overstrekte niet meer en vooral: ze lag eindelijk ontspannen tegen me aan. Ik kon eindelijk met haar knuffelen! Wat een zegen! Ik herinner me nog dat een lactatiekundige langs kwam omdat de borstvoeding niet wilde en die duwde haar in haar nek, met een schreeuw tot gevolg. Arm kindje. Na de behandelingen heb ik haar nog 5 maanden borstvoeding kunnen geven.
Mijn twee dochtertje werd geboren met een opgeslagen armpje. Ik heb de dag na de bevalling meteen een osteopaat gebeld met de vraag of hij langs wilde komen. Ze ontspande meteen tijdens de behandeling, viel in slaap. 1 behandeling was genoeg.
Een craneo sacraal therapeut bezoeken kan ook helpen.
Mijn zoon was huilbaby. Volgende mensen geconsulteerd: chiropractor, osteopaat, lactatiekundige, huisarts, consultatiebureau. Zonder resultaat. Cursus babymassage gedaan. Elke dag 2x gemasseerd. ‘s ochtends na bad en ‘s avonds voor het slapen. Na dikke maand stopte het huilen van de ene op andere dag.
Wat fantastisch dat babymassage werkte, Anna. Ik leer moeders ( en vaders) dit ook en het geeft zulke prachtige resultaten. Weet je ook wat in de massage het best heeft geholpen? Welk massageonderdeel en welke aanraking van welk lichaamsdeel zag je dat ontspanning gaf? Handig om te weten voor als zich weer een stressvolle situatie aandient bij je kindje. Of bij jou.
Bedankt voor de informatie. Ik begrijp nu wat meer over mijn zus, die een huilbaby was. Wat erg. Later kreeg ze ook nog bekkenbodeminstabiliteit na de eerste bevalling.
Zelf is mijn rug recent rechtgezet, twee wervels naar links, en te kort been, die nekklachten te weeg brachten.
Wervels naar links staand zie je ook vaak bij de alleen geboren tweelingen, wat hier het geval is. Maar kan dat ook door een bevalling komen?
Beste Rinske,
Ik kan me voorstellen dat scheefstaande wervels door een bevalling kunnen ontstaan, maar dat weet ik niet zeker. Dat zou een osteopaat beter kunnen beantwoorden. Goed dat je de moeite hebt genomen om het te laten behandelen. Bij welke soort therapeut ben je geweest?
Groetjes, Mireille
Mijn ervaringen met een huilbaby zijn van ongeveer 30 jaar terug, er was weinig bekend over behandelingen en het enige wat mogelijk was was een ziekenhuisopname om de ouders te ontlasten. Tot en met de periode van borstvoeding geven was alles prima het huilen begon nadat ik stopte met de borstvoeding wat ik ongeveer 6 weken heb gedaan. Gevoelsmatig wist ik dat er geen lichamelijke oorzaak was voor het huilen en een ziekenhuisopname zou de situatie alleen maar verergeren was mijn idee. Ik had het grote geluk om Jos tegen te komen, ze vertelde me dat babymassage een oplossing zou kunnen zijn voor mijn kind, ze heeft me geleerd hoe ik dat moest doen en echt na 2 a 3 weken was het huilen helemaal over. De eerste weken deed ik dit 2 keer per dag en ben het na ongeveer 3 weken gaan afbouwen naar 1 keer per dag later naar om de dag. Ze vertelde dat mijn baby het heel fijn had gehad tijdens de zwangerschap en nu de nabijheid mistte van mij, door de aandacht die er nu door de massage was was er natuurlijk intensief contact en dat was iets waar heel veel behoefte aan was. Ik was zo blij dat mijn gevoel klopte en dat ik serieus werd genomen. Later is er bij mijn kind autisme vastgesteld.
Ooooo had ik dit 26 jaar geleden maar geweten dan hadden mijn dochter en ik t een stuk makkelijker gehad, mijn dochter heeft een verstandelijke beperking na een stressvolle achtergrond van moeder, zwangerschap en een vacuüm bevalling. Maargoed ook nu heb ik er iets aan … T kwartje is gevallen.
P
Hoi Mireille
Wat beschrijf je dat prachtig. Het is heel goed om te kijken of het probleem bij de baby of ( vaak) bij de ouder ligt. Ik begeleid ouders van baby’s en zal deze stappen doorgeven. Ook ik verwijs heel vaak naar een osteopaat, al is het alleen maar om te checken of wat uit te sluiten.
Verder wil ik nog even vertellen dat ik een nieuw concept start. Het coachkwartiertje voor ouders. Een kort contactmoment om je verhaal te doen, je vraag te stellen of twijfel te delen, Zodat je als ouder weer de benen eronder krijgt. Er zijn zoveel bewuste ouders tegenwoordig en die hebben vaak maar een klein duwtje nodig. 🙂
Even reclame maken 😉 http://www.metis-ouderschapscoaching.nl
warme groet Annemarie
Beste Annemarie,
Dankjewel voor je mooie werk! Aandachtig luisteren is inderdaad al driekwart van al het werk! Ik zie dat je door heel Nederland werkt. Gaaf! Ik hoop dat meer bewuste professionals als jij zich hier durven te melden.
Groetjes, Mireille
Ja Mireille. was even spannend om mezelf zo zichtbaar te maken. maar wordt wel tijd dat ik onder die steen wegkom 😉
En zoooooo mooi dat de reacties vaak over babymassage gaan. Werkt zo mooi naar twee kanten. Moeder en kind ( en vader) hebben er baat bij.
groetjes Annemarie
In 1949 wisten mijn ouders nog niets van de KISS methode. Dat had me heel wat gedoe bespaard :Ik werd teruggeduwd in het geboortekanaal omdat de navelstreng om mijn hals te strak zat om lostemaken…..Kun je je voorstellen wat dat met dat nekje en mijn schedeltje heeft gedaan?!In de hersenstam zit het ademhalingscentrum en nog veel meer belangrijks !!!Nu ,na 69 jaar, heb ik cranioscacraal therapie en heb ik extra zinnen gehad bij de MIR Methode, en langzaam kom ik in vrijere ademregionen. Babies maken al heel snel kennis met een harde wereld, maar gelukkkig is er de MIR-Methode, lieve mamma’s en pappa’s helpt elkaar ermee.En al die momentjes samen is pure winst!Dank je Mireille dat je ons daarover verteld hebt.
Recent gelezen ,dat het meteen doorknippen van de navel streng een trauma oplevert bij de baby, omdat letterlijk de baby de adem wordt afgesneden.Dit is zo onnatuurlijk..
Het “leegkloppen of uitkloppen “ van de navelstreng en het kindje verbonden laten totdat de navelstreng leeg is..Dan is de baby eraan toe om zelfstandig te gaan ademen .
Bij thuis bevallingen kan de moeder dit ook aangeven .In ziekenhuizen moet alles vlug vlug met alle gevolgen van dien .
Veel ademhalingsproblemen hebben hier hun oorsprong .
Onze tweede baby was een echte huilbaby. Overal geweest alles geprobeerd om hem rustig te krijgen. In ons autootje in de kinderstoel over bobbeltjes rijden was het enige dat soms hielp. Stopte wij voor de huisdeur en waren wij nog niet uitgestapt dan begon zoon lief weer. Gelukkig hebben mijn man en ik een schema op kunnen stellen. Hij was in begin van de week die iedere nachtging troosten en ik eind van de week. En ja hij had ook een hele drukke en verantwoordelijke baan. Ook nam hij wel eens een snipperdag kon ik bij slapen. Onze oudste was toen 3 jaar en het zal voor hem ook niet leuk zijn geweest. Gelukkig kwam oma ook om hem wat extra aandacht te geven. Wij hebben toen alles uit de kast gehaald om het onze baby en ons zelf makkelijker te maken. Helaas was de tijd de enige oplossing. Rond zijn 10de maand was het ineens over conclusie van huisarts toen ineens koemelkallergie. Vrolijk kindje baby nummer 3 was weer een makkelijke baby net als nummer een. Huilbaby is nu een grote vrolijke kerel van 35 jaar. Mijn advies is laat baby een keer goed onderzoeken dat er niets aan de hand is. Daarna familie of vrienden vragen voor ondersteuning al is het maar voor een paar uurtjes is. Loop niet alles af soms is het niet anders. Het was een zeer moeilijke tijd voor ons gezin dat gun je niemand.
Hi Mireille, dank je wel voor dit artikel. Onze oudste viel ook in de categorie huilbaby: inderdaad een vacuumpompbevalling, en daarna naar de osteopaat.
Hoewel dit geholpen heeft, heeft het dragen van de baby en samenslapen ons het meest geholpen: de nabijheid van de ouders en daarmee de geborgenheid: http://www.natuurlijkouderschap.org/dragen-van-babys-een-aanrader/
Beste Marloes,
Dankjewel voor de aanvulling! Hoe meer we weten, hoe beter het is voor de baby en de ouders!
Groetjes, Mireille
Fijn dat je dit ook benoemt. Nabijheid en huidcontact is zo belangrijk.Het geeft de baby veiligheid.
Inderdaad een heel belangrijk aspect!
Bij de geboorte wordt een baby door een smalle doorgang op de wereld gezet en heel plots uit het warme, veilige cocoon van de moeder weggerukt.
Dit kan puur practisch maar ook emotioneel een traumatische ervaring zijn voor de baby waardoor die zich minder veilig kan gaan voelen.
Nabijheid en horen van de “moedergeluiden” kan dan heel veel rust brengen!
Een deel van het principe waar “innerlijk kind” werk en daaruit voortvolgend “helend knuffelen” om draait. http://www.hetinnerlijkekind.be