93. Creatieveling? Structuur doet starten!

Creatievelingen zijn heerlijke mensen. Ze zorgen voor vernieuwing, voor mooie dingen, voor verrassingen. Daarbij hebben ze vaak een charmante eigenschap: ze zijn nogal chaotisch. En ze houden niet van regels, structuur, reglementen, oh nee, een keurslijf! Veel creatievelingen kunnen er niet tegen. Ze willen vrijheid, zelf kunnen bepalen, kunnen reageren op hun impulsen. Regels en afspraken zitten die maar in de weg. Zo lijkt het. Creatievelingen gaan er soms prat op dàt ze chaotisch zijn en kunnen soms zelfs hun gebrek aan prestaties daarachter verschuilen: ‘Ach ja, ik ben nou eenmaal slordig.’ Of: ‘Ach ja, creativiteit en structuur gaat nou eenmaal niet samen.’

Bestaat creativiteit zonder structuur?

Het is volgens mij een grote misvatting dat creativiteit zonder structuur kan. De meest inventieve, creatieve mensen hebben juist veel baat bij een duidelijke dagindeling en een overzichtelijke werkruimte. Is het beginnen van een nieuwe tekening fijner op een volle of lege tafel?

Hoe gestructureerd zijn creatievelingen?

Creatievelingen, kunstenaars die produceren, die tot dingen komen, hebben hun eigen structuur. Schilders plaatsen hun kwasten elke dag op dezelfde manier in of boven de terpentine. Scrapbookers hebben hele kasten met op elke plank keurig gesorteerde vellen papier, ponsen, mallen en embossingpennen. Klussers en knutselaars hebben hun gereedschappen op een plank gehangen, de vorm keurig omlijnd, zodat elk stuk gereedschap na het klussen weer z’n eigen plek heeft. Hoe meer structuur en overzicht, hoe productiever ze zijn!

Checklist: hoe gestructureerd ben jij al?

Kijk eens welke van onderstaande voorbeelden je herkent. Hoe meer je herkent, des te gestructureerder je al werkt en des te meer je tot daden komt!
1. Je gaat elke dag op een vast tijdstip naar bed.
2. Iedereen in huis weet waar wat ligt.
3. Je hebt een checklist voor je boodschappen, op volgorde van de looproute in de supermarkt.
4. De mappen in je computer hebben nummers. Ze staan daardoor niet op alfabet, maar in de volgorde die jij belangrijk vindt.
5. Je hebt je sleutels op een vaste plek in huis.
6. Als je ’s ochtends op staat, heb je een vaste ochtendroutine, eerst dit, dan dat.
7. Je zorgt dat verslavende verleidingen (snoep, sigaretten) altijd uit het zicht liggen.
8. Je hebt een overzicht van kleren die mooi bij elkaar passen.
9. Je hebt een vast moment in de week dat je met je hobby bezig bent.
10. Je hebt een overzicht van 7 maaltijden die je de komende week gaat eten en haalt in één keer de ingrediënten ervoor in huis.
11. Je hebt een checklist voor het inpakken van je koffer als je op reis gaat.
12. Je hebt een eigen plek gemaakt voor het doen van je hobby.
13. Al je gereedschappen, werktuigen, knutselspullen liggen en hangen geordend op hun eigen plek.
14. Je hebt leidraden in je hoofd, zoals: “Rust, Reinheid Regelmaat.”, of: “Na werken, is het goed rusten.” en houdt regelmatig pauze. Of: “Eerst de levende wezens verzorgen (mensen, dieren, planten).”
15. Op de koelkast hangt een schema of overzicht van afspraken die met huisgenoten gemaakt zijn.
16. Je boodschappentassen liggen op een vaste plek.
17. Alles heeft in huis een vaste plek. Je spreekt huisgenoten erop aan als ze iets laten ‘slingeren’.
18. Tafels, aanrecht en werkbladen worden leeg gehouden.
19. EHBO-spullen liggen op elke etage op een vaste plek.
20. Vensterbanken bevatten zo min mogelijk spullen.
21. In je handtas of koffer zit alles netjes in de vakjes, overbodige spullen zitten er niet in.
22. Tuingereedschap hangt mooi geordend bij elkaar.
23. Voor je belastingaangifte heb je een aparte map op je computer, zodat je het elk jaar weer ‘hup’ zo kunt vinden.
24. Je hebt vaste tijdstippen waarop je eet.
25. ’s Avonds leg je je kleren klaar voor ’s ochtends, compleet met bijpassende stropdas, riem of sieraden.

Ben jij iemand die structuur brengt?

Dit is tegelijkertijd een ode aan alle secretaresses, personal organizers en andere werkondersteuners! Dankzij hun vermogen van ordenen, overzicht bewaren, structuur aanbrengen, kunnen de denkers, de uitvinders, de creatievelingen hun ding doen. Zonder structuurbrengers geen grote daden! Heb jij het als vanzelf in je genen, alsof het je missie is om structuur te brengen? Besef dan dat er vele creatieve mensen zijn die jouw hulp goed kunnen gebruiken!

Ben jij al door de chaos heen?

Het grootste probleem van creatievelingen is dat ze zo opgaan in hun bezigheden, dat ze de wereld om zich heen vergeten. Werken ze dan niet aan het op orde houden van hun omgeving, dan verzanden vele projecten door gebrek aan overzicht en structuur. “Waar ligt de afplaktape eigenlijk? Ach, laat ook maar!” En de chaos om hen heen wordt als een beer op de weg.

Wat doet de MIR-Methode voor creatieve chaoten?

Doe je de MIR-Methode, dan ga je op een gegeven moment merken dat je gestructureerder wordt. Je krijgt meer overzicht over alles om je heen en je kunt de boel beter op orde houden. Het is een gevoel dat helemaal van binnenuit komt en het zorgt ervoor dat je tot creëren kunt komen. Mensen kunnen ineens de drang krijgen om de garage of schuur uit te mesten en zo’n prachtig gereedschappenbord maken. Of ze halen een hele kast leeg en plaatsen daarna alle knutselspullen op volgorde en gesorteerd weer terug. Een lust voor het oog! Ruim je de werktafel leeg, dan start er in no-time een heerlijk nieuw project! Opruimen doet starten!

Welke stappen zorgen voor het op orde krijgen van je huis, je leven?

De MIR-Methode werkt voor creatievelingen met name via stap 2 en 7. Bij stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ wordt je lichaam schoner, maar ook je hoofd! Er komt meer ruimte in je denkvermogen en in het vermogen om te zien met je geestesoog. Dat gebeurt ook via stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’, waar de 6e chakra, ook wel je ‘3e oog’ genoemd, helderder gaat werken. Deze chakra bevindt zich tussen je wenkbrauwen. Is deze chakra volledig vrij, dan kun je met je geestesoog al visualiseren wat je wilt gaan maken.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ kent een behoefte die van groot belang is voor creatievelingen: ‘Structuur’. Het is misschien wel de meest ‘vieze’ die je kent, “Getver, structuur, alles in hokjes.”, maar wordt Structuur eenmaal onderdeel van je leven, dan merk je dat je creativiteit veel bruisender wordt!

Ook al noem ik hier maar een paar stappen, zorg dat je altijd alle 9 stappen doet, om de MIR-Methode optimaal te laten werken!

En jij? Merk jij ook dat je meer structuur aanbrengt in je leven, waardoor je meer tot daden komt? Ik hoor het graag! Laat je bericht hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat je leven maar heerlijk gestructureerd mag worden, zodat je je vrijuit creatief kunt uiten!
Groetjes, Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

93. Creatieveling? Structuur doet starten! — 41 reacties

 1. Wat een fijne blog is dit Mireille,
  Ik breng zeker al in veel dingen structuur aan.
  Werken aan een volle tafel, daar wordt ik gek van, dan ga ik eerst opruimen. Waar ik zeker niet altijd zin in heb, want dan is mijn halve dag alweer voorbij. Ook merk ik dat ik halverwege de dag alweer zoveel om mij heen verzameld heb dat het als gewoon alweer een chaos is.
  Wat zou het fijn zijn iemand om mij heen te hebben die alles achter mijn kont opruimt en op de voor mij vaste plekken neerlegt.
  Maar zeker is er ook een structuur bij ons in huis.
  Nu deze nog creëren in mijn werk, zodat dat ook uit de verf gaat komen.
  Ik merk dat ik daarin de juiste volgorde van stappen nog steeds mis.
  Ik mis hierin dan ook eigenlijk iemand die me gewoon bij de hand neemt en zegt, nu eerst dit afronden en dan pas dat. Zodat het stap voor stap naar buiten gebracht kan worden en ik zowel persoonlijk als zakelijk ook kan gaan groeien.
  En toch ook hierin zijn vorderingen.
  Liefs en dank je voor deze mooie blog,
  Ditte

  • Beste Ditte,
   Je bent in ieder geval goed op weg, zo te lezen. En misschien is er wel een ‘structurist’ die dit leest en die jou een handje wil helpen?
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 2. Ik ben al heel lang de MIR methode aan het doen, maar op het moment lijk ik juist steeds ongestructureerder te worden. In mijn huis en hoofd zie ik de chaos terugkomen. Het missie verduidelijken is totaal niet in beeld. Ik heb nergens zin in, ben vaak erg moe, zit mijzelf in de weg, en vind het o zo moeilijk om ook maar ergens mee te starten. Ik lijk wel stil te staan of zelfs achteruit te gaan. Heb erg veel pijn aan mijn longen. Ik weet het op dit moment gewoon niet meer. Ik heb wel meer van deze periodes gehad, alleen lijkt het me steeds zwaarder te worden. Ga maar gewoon door met aaien en de MIR-methode. En hoop er maar op dat dit ook een helingsperiode is die ik nodig heb. Veel liefs, ik heb erg veel steun aan je artikelen.

  • Beste Lidwina,
   Meestal als iemand zo rond draait in z’n huis of in zichzelf, dan is er een laag emoties die aan de oppervlakte is, maar nog niet los komt. Aangezien je je longen noemt, zou het verdriet kunnen zijn. Daar schreef ik een keer een artikel over: 59. Bevrijd je longen van verdriet. Zou je dat eens willen lezen? Misschien helpt het je wel!
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Lidwina, wat je schrijft vind ik zo herkenbaar. Nog steeds komen er ‘oude’ emoties bij mij naar boven, die me belemmeren bij het aanbrengen van meer structuur of meer energie voor het uitvoeren van al mijn plannen. Ik neem het maar op de koop toe, maar vind het nog steeds lastig dat ik blijkbaar toch met iets aan de slag moet gaan … in alle rust en acceptatie dan maar en aaien van datgene wat me pijn doet of wat me frustreert of verdrietig of boos maakt… het valt niet mee, kost veel energie het ‘oude’ zo te sturen, dat ik er in het hier en nu geen last meer van heb, maar pas als het zich aandient, kan ik er mee afrekenen! Ik wens je heel veel sterkte toe en wijsheid en liefde, vooral ook voor jezelf op dit moment. Een heleboel knuffels alvast van mij!!

 3. mooi artikel, mooie reacties… ik herken ook veel behoefte aan structuur. Was altijd erg chaotisch, vond dat geen probleem, totdat je samen met iemand gaat wonen/leven, die rommelig is, oef!!
  Doordat we allebei met de MIR-Methode zijn begonnen krijg ik meer rust in mijn hoofd en in mijn leven en besef van vrijheid daarin juist omdat er meer overzicht is gekomen. Ook onze hond Mirt gezellig mee, dankzij ons uiteraard. Het werkt geweldig, de stress is veel minder en mijn grote behoefte aan structuur moet ikzelf in goede banen leiden. Het is geen moeten meer, maar een uitdaging die gewoon bij mij is gaan horen i.p.v. dat ik er steeds opnieuw tegenaan liep.

 4. Mireille,

  -Je 25 tips zijn waardevol,daar draag ik al heel mijn volwassen leven de vruchten van omdat ik ze al kende.
  -Omgeving:zijn de meeste werkomgevingen,partners,winkels,artsenkabinetten,lay-out in boeken en magazines,officiële instanties,vriendinnen…zo gestructureerd?
  -Omgeving:ik mir ivm mijn ongeduld,de veroordeling en/of jaloezie van de ander.
  -Tip 3:ik heb een looproute langs mijn kasten (vb welke hoeveelheid peterselie nog en hoe fris?) voor vertrek.Ik wissel voor creativiteit van winkels,waar de looproutes anders zijn.
  -Tip 3:ik heb geen vast weekmenu,wél een lijstje met 8 (zo overvloed want meer dan 7 dagen)groenten,8 eiwitten enz.Zo flexibel volgens mijn verlangens en humeur (vb bij verdriet grijp je naar…).
  -Tip 4:al je blogs,webinar,artikels,video’s,voordrachten,workshops en je bookazine (boek dun als een brochure van een winkel)heb ik samengevat,alfabetisch,gestructureerd,niet overlappend,zonder foto’s,theoretisch advies gescheiden van anecdotisch advies,in zinnen van max 1 lijn met onderwerp als 1ste woord.
  -Tip 8:mijn kleding hangt per kleur,stimuleert om andere setjes te maken,ook een zomeritem met een winteritem te combineren in laagjes.
  -Tip 9:mijn hobby coördineer ik met het weer (vb een stortbui),maanstanden,bioritme en het ‘toeval’ van een uitnodiging.
  -Tip 19:ik ruim mijn apotheekkastje in huis én auto in 1w.e.op,in x’.Methode voor elke kast:leegmaken,poetsen,item 1 voor 1 er in,op andere wijze,zo dankbaarder (oh,wist niet dat ik dat had)ipv routineus nemen.
  -Tip 21:ik heb een basiszak die thuis blijft,met alles voor alle seizoene en alle bestemmingen er in.Bij elk vertrek vul ik op 1’een handtas passend bij mijn outfit en activiteit.
  -Tip 25:mijn kleding kies ik FRIS op 1′ ’s morgens,volgens het weer,mijn stemming/chakra’s.
  -Aanvullende tip:wegens overload aan mails wachtte ik ooit 2m op een professional die doorgaans na 3′ respons geeft.Zelf beantwoord ik mails van anderen in kleur,na een zin of alinea zodat hij/zij merkt dat ik alles echt lees en AANSLUITING (empathie,antwoord,dankbaarheid) heb.
  -Aanvullende tip:rommel,van welke aard ook,is soms ziektewinst.Vb je krijgt aandacht met je te laatkomen,met het zoeken naar een item.Ik heb liever sociale winst,1 + 1 = 3.

 5. Beste allemaal!

  Ik ben een creatieveling die alleen woont, samen met haar hond. Door psychische klachten heb ik geen baan of bedrijf. Dat betekent dat orde en structuur erg belangrijk zijn in mijn leven en ik heb er lang over gedaan om dat te creëren ( ja, ook dat is creatie! ). Dit zijn de dingen die mij helpen en misschien ook anderen inspireren:

  * een hond geeft niet alleen zijn trouw en vriendschap maar ook structuur! En ook contact met mensen en met de buitenlucht! Mijn hond beperkt me ook in mijn vrijheid maar helpt me ook om op tijd weer naar huis te gaan!

  * ik mediteer 4 keer per dag, in principe op een vaste tijd en een vaste plek. Ik koppel hieraan ook de MIR-methode en andere affirmaties en oefeningen die ik doe. Ik heb geleerd hier niet rigide mee om te gaan. Een sjamaan zei eens tegen me: als iets wat je eel belangrijk vind en nodig hebt niet is gelukt laat het dan niet vallen maar doe het op een andere tijd!

  * als ik moe thuis kom wil ik mijn sleutel ergens neer kunnen gooien. Daarom staat er een bakje op tafel waar ik meteen mijn sleutel in gooi!

  * aan mijn sleutelbos zit een grote rooie vilten bloem. Ideaal als ie weer eens verdwaald is geraakt in een tas tussen de boodschappen!

  * mijn motto is: s morgen met een schone lei beginnen, dus geen afwas laten staan, of minstens afspoelen

  * de kleren die ik gedragen heb hang ik altijd een nachtje voor het open raam, want niet alles hoeft meteen in de was!

  * als ik ga schrijven ( een van mijn creatieve bezigheden) kan ik altijd heel moeilijk stoppen. Ik doe het nu wel eens een uur voordat ik ga eten want dan moet ik wel een pauze inlassen omdat ik honger krijg. Maar hierin zou ik nog wel wat tips kunnen gebruiken!

  Al met al heb ik ontdekt dat mijn eigen structuur ook mijn eigen ritueel is dat steeds fijner wordt om te doen en wat ook uitdrukt wie ik ben, net zo goed als mijn creaties!

  Veel liefdevolle structuur wens ik iedereen! Marjelle

  • Hai Marjelle,
   Wat een heerlijke praktische oplossingen! Dankjewel voor je inspirerende bericht!
   Groetjes, Mireille

 6. Hallo,
  Ik herken me helemaal in dit artikel:-). Ik ben vorig jaar in juli begonnen met de MIR-Methode tot het najaar ongeveer, waar het bijna automatisch uitdoofde omdat ik er op dat moment geen behoefte meer aanhad.Ik heb er toen wel veel aan gehad, vooral lichamelijk dan.
  Sinds januari ben ik opnieuw aan het mirren, gewoon omdat ik voelde dat de tijd opnieuw rijp was. Het mirren werkt nu op een heel ander vlak voor mij, vooral op mentaal vlak, waardoor ik veel meer zelfvertrouwen heb en veel meer in mijn eigen kracht sta. Ik heb rust gevonden en kan ook beter loslaten waardoor er meer plaats vrijkomt in mijn hoofd. Die plaats wordt opgevuld door, jawel, het terugkeren van mijn creativiteit en ook door het vormen van structuur in mijn leven. Wat ik vroeger voor onmogelijk hield, kan ik nu alleen maar beamen, structuur en creativiteit gaan hand in hand. Met chaos in mijn hoofd kan ik niet produceren, maar door mijn leven beter te structureren, kan ik loslaten en daardoor ook produceren. Dank u wel! groetjes, Ilse

 7. Denk je dat de MIR-Methode ook kan werken bij psychiatrische klachten en ziektebeelden?
  Ik ben zelf net begonnen met stap 5 en 7. Wil dit eerst 2 weken doen.
  Ik gebruik medicatie en heb al meerdere depressies gehad in mijn leven.
  En…😃 ik ben heel creatief en heb moeite de boel op orde te houden.

  Hartelijke groet, Renske

  • Beste Renske,
   Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn, maar ik heb nog niet veel ervaringsverhalen van mensen. Wel over depressies en een voorzichtige eerste succes bij bipolaire stoornis. Je kunt het proberen en zorg dat je altijd contact houdt met je behandelaren. Je medicatie natuurlijk gewoon blijven gebruiken. En ja, structuur is dan waarschijnlijk erg belangrijk voor je. Ik hoop dat je daar stukje bij beetje meer van in je lichaam kunt inslijten, zodat het routinematig wordt en dus weinig energie kost.
   Veel geluk en laat me horen hoe het met je gaat!
   Groetjes, Mireille

 8. Hallo Mireille,
  Ben creatief op verschillende manieren en vind het heerlijk hiermee bezig te zijn.
  Ben kleiner gaan wonen en heb veel spullen die nog een vast plaatsje moeten krijgen in huis, en er kunnen ook dingen weg.
  Ben normaal gesproken best structureel bezig, maar vanwege gebrek aan voldoende ruimte heb ik teveel gestapeld. Zal een keuze moeten gaan maken wat weg moet en wat mag blijven (spullen)
  Merk wel dat het veel rust geeft als alles zijn vaste plek heeft.
  Ben er volop mee bezig alles te rangschikken. Ik hoop dat de MIR methode me daarbij gaat helpen.
  groetjes, Marlène

 9. Mireille,

  steeds ondervind ik weer
  dat structuur ruimte bied aan dat wat je wil doen, wilt gaan doen
  biedt je ruimte om nieuwe stappen te gaan ondernemen en je creativiteit, wat dat ook is op dat moment, het schept iets nieuws

  een groet en dank vooral het goeds wat je iedere week weer bied/brengt

 10. Goedemiddag Mireille,
  Wat ik merk nu na een maand de methoden toe te passen ( Soms nog steeds de 2 de keer op een dag te vergeten) ik
  Merk dat ik minder zweet
  . Ik vergeet soms dan in de haast deo op te doen( vergat ik voorheen nooit) en ruik dan einde dag gewoon nog heerlijk naar mijn eigen lichaams geur zonder zweet geur!

  Ik voel me sterker, helder in mijn hoofd en heb ernstige drang aan veranderingen op gebied van privé ( ander huis, weer een auto , aan studie beginnen) tot op werk gebied ( bij scholen, anders opstellen , meer structuur en opgeruimd te werken. En hierdoor trek ik ook de mensen aan die dat ook willen en vallen de mensen die dat totaal niet hebben vanzelf af . Ik bedoel stoppen met de samenwerking of worden ineens overgeplaatst . Heel mooi om te zien. Ik ga nu door met de MIR-Methode consequent 2 x per dag te volgen. Ben nu niet meer onbewust bang , laat het maar allemaal gewoon gebeuren! Mijn dank voor deze mooie methode ! Gezonde groet, Helen

  • Beste Helen,
   Wat een heerlijke verbeteringen allemaal! Ik ben erg blij voor je dat je zoveel veranderingen ziet gebeuren en dat het je leven zoveel fijner maakt!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 11. Zucht.. inderdaad. Managen isvoor een deel structureren en zit wel in de genen van onze familie maar deze genen zijn niet helemaal bij mij terecht gekomen. Toch heb ik een man.opleiding gedaan en probeer nu mijn stichting Kunst met Plezier en als alles meezit een heus cultureel centrum in de buurt, op te zetten en groot te maken.
  Dankjewel voor je artikel. Dit geeft me het vertrouwen dat ik niet helemaal tegen mijn natuur bezig ben. Ik ga het op de manier doen die past bij mijn karakter en temperament. Het structureren is inderdaad een grote hulp geworden bij alle mooie dingen die ik samen met anderen creëer.
  De MIR-Methode heeft daar misschien wel bij geholpen. Denk het wel.
  groet Maud

  • Beste Maud,
   Wat mooi om te lezen hoe groot je plannen zijn! Hoe groter je plannen, des te meer structuur je nodig hebt. Ik hoop van harte dat je het voor elkaar krijgt, want je centrum klinkt inspirerend!
   Veel geluk!
   Mireille

 12. Hallo Mireille,
  Ik heb de MIR-Methode een aantal keer een poos gedaan en het gaat zoveel beter met mij, ik kom uit een hernia/ burnout periode. Gaat veel beter, ik werk weer wat, dus mooie steigende lijn. Graag zou ik meer structuur in mijn leven krijgen. Op een aantal vragen kan ik ja zeggen, maar op de meeste niet. Ik ga het artikel uitprinten en weer 2x dgs starten met de MIR-Methode. Dankjewel voor alles wat je me geeft. Hartelijke groet van Floortje

  • Beste Floortje,
   Wat heerlijk om te lezen dat het zoveel beter met je gaat! Ik ben blij dat je nog wat meer structuur in je leven wilt gaan aanbrengen. Het zal uiteindelijk je creativiteit ten goede komen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 13. goedemorgen Mireille,
  Ik hou van tuinieren, tekenen en schilderen en volg al jaren een cursus zilversmeden. Met zoveel creatieve hobby’s en weinig ruimte stond mijn eettafel altijd voor de helft vol. De andere helft was voor eten. Sinds ik nu een aantal weken elke avond voor het slapen gaan de 9 stappen van jou methode doe,-slaap ik veel beter dan voorheen, heb vanzelf een voorkeur voor gezonder eten en heb ik ineens geweldige ideeën om meer ruimte te creëren voor al mijn spullen. Gek genoeg, tot vanmorgen had ik dit niet in verband gebracht met de MIR methode. Hartelijk dank daarvoor, Marianne

 14. Hoi Mireille
  Ben een creatief persoon met structuur en ook soms wat chaos.
  Ben vanaf januari boventallig geworden en dan moet je nieuwe
  structuur vinden en dat viel niet mee.
  Heb het Mirren weer opgepakt vanwege hoesten en proesten en er komt meer rust in mij.Ben weer meer tijd aan het besteden aan mijn hobby’s.
  Leuk maar hoop toch weer een baan te vinden. Gaat goed komen.
  Groetjes

  • Hai Rita,
   Ja, zo is dat! Laat het maar op je af komen enne… deze tijd van rust is vast heerlijk om wat creatief bezig te gaan! Wie weet wat er daardoor nog gaat ontstaan!
   Groetjes, Mireille

 15. Ik kom uit een thuis vol wanorde, op alle gebied. Het is al mijn hele leven een opdracht om het beter te doen en slaag daar moeilijk in. Nu ik de MIR methode doe, krijg ik regelmatig een opruimbui maar echt geraak ik er nog niet door. Bedankt voor de tips. Ik ga nu die tafel opruimen.

  • Hai Zoë,
   Yeah! Elk stapje van orde brengen telt! Ik wens je toe dat het je steeds routinematiger af gaat, want zelf de structuur terug brengen in je leven als het je nooit is voorgedaan, is absoluut een uitdaging. Dat de MIR-Methode je er maar bij mag helpen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Hoi Mireille,

  Ik ben aardig creatief. Ik maak graag kaarten van theezakjes en allerlei andere materialen. Momenteel ben ik werkloos en heb zeeën van tijd om creatief bezig te zijn, maar inderdaad ik ben heel chaotisch en een rommelkont. Zelfs in mijn bovenkamer is het nu en dan chaos en ben nu en dan zelfs gedachten “kwijt”!!
  Maar gelukkig heb ik een partner die helemaal geen rommelkont is en die van reinheid en netheid houdt, dus dankzij hem blijft alles redelijk netjes!!

  • Beste Marjolein,
   Dan verdient je partner een extra knuffel! Zo fijn dat je iemand bij je hebt die als vanzelf structuur kan bewerkstelligen! Misschien kan je partner een paar planken of kastje regelen waar al je heerlijke materialen in opgeruimd kunnen worden?
   Veel geluk samen!
   Mireille

 17. “Creatievelingen zijn heerlijke mensen. Ze zorgen voor vernieuwing, voor mooie dingen, voor verrassingen. Daarbij hebben ze vaak een charmante eigenschap: ze zijn nogal chaotisch. En ze houden niet van regels, structuur, reglementen, oh nee, een keurslijf! Veel creatievelingen kunnen er niet tegen. Ze willen vrijheid, zelf kunnen bepalen, kunnen reageren op hun impulsen. Regels en afspraken zitten die maar in de weg. Zo lijkt het. Creatievelingen gaan er soms prat op dàt ze chaotisch zijn en kunnen soms zelfs hun gebrek aan prestaties daarachter verschuilen: ‘Ach ja, ik ben nou eenmaal slordig.’ Of: ‘Ach ja, creativiteit en structuur gaat nou eenmaal niet samen.”

  Hier herken ik mij helemaal in. Terwijl ik niet kan tekenen, schilderen, muziek kan spelen, enz. Klussen vind ik leuk en ja ben altijd alle gereedschap kwijt. En eigenlijk verzet ik mij tegen structuur. 🙂

  Doe wel iedere dag de MIR-Methode. Ha dat is wel structuur.

  • Hai Hilly,
   Dan ben ik benieuwd wanneer je zover bent dat je zo’n mooi gereedschappenbord gaat maken! Of iemand vraagt het voor je te doen. Er zijn vast klussers die dat heel leuk zouden vinden! Misschien ben je ook wel een avonturier dat je zo weinig van structuur houdt!
   Veel geluk en blij dat je de MIR-Methode wel wilt doen.
   Groetjes, Mireille

 18. Goede morgen Mireille,

  Dit is er weer één die op mij slaat, ik kan pas een nieuw project starten als de chaos om me heen verdwenen is. Nee eerst een tekening met berekening dan de kosten minimaliseren want ik heb niet veel te besteden en dan pas maken, het werkt mijn hele leven al zo. sommige mensen vinden me gierig omdat ik het altijd weer voor elkaar krijg iets te maken van afvalhout, ijzer of van materialen die op een hoop liggen naar de vuilnis te brengen. Er word op deze aarde zoveel weg gegooid wat nog bruikbaar is dat ik er mijn hobby van gemaakt heb.
  En dan de start van het project alles wat ik maak is in mijn ogen perfect en af en dat vinden de mensen dan weer een kunst en waarderen dat dan weer terwijl dat ze me eerst een gierigaard noemen.
  Mooi he hoe mensen kunnen reageren. Maar nu moet ik toch maar weer eens de MIR-Methode gaan doen want dat is al weer veel te lang geleden, ik merk het aan mezelf dat ik weer af en toe weg kwijt raak en daar pas ik voor, jij bent mijn achter de handje Mireille. Nog een fijne dag en de groetje aan al de mensen die jou schrijven.

  • Hai Guus,
   Wat leuk dat je zo een mooie manier hebt gevonden om een bijdrage te leveren! Stuur me een keer een link van wat je maakt, dan kan ik het aan anderen doorsturen. Fijn dat je altijd nog de MIR-Methode achter de hand hebt om weer wat structuur en overzicht te creëren!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 19. Als moeder in een druk gezin, breng ik zoveel mogelijk structuur aan om alles idd goed te laten lopen. En het loopt ook aardig goed.
  Daarnaast vind ik dat je als moeder er moet zijn voor de kinderen en ook voor je partner.
  Volgens mij zitten ze meestal ook goed in hun vel.
  Maar hier besteed ik dus danig veel tijd en energie aan dat er weinig ruimte, energie en tijd overblijft voor mijn eigen creatieve dingen.
  Af en toe is er wel ruimte, dan krijg ik bergen energie ervan.
  Tot er weer aan me getrokken wordt als er iets niet helemaal goed gaat.
  Het voelt te egoïstisch om er dan niet te zijn of klaar te staan, en schilderen of beeldhouwen is toch niet echt nuttig of nodig in een druk gezin.

  • Maar lieve Wilma het kan voor het gezin misschien wel niet nuttig zij maar wel voor je geest en je voldoening is het fijn om ook eens aan je trekken te komen want daar laad je je motor weer mee op en dat komt dan weer ten goede van je gezin. Altijd aan een ander denken deed ik voorheen ook maar dat kwam meestal maar van één kant. Jullie zijn een gezin en daar moeten jullie met zijn allen voor gaan. Ook jou vrijetijd en je hobby horen hier bij en dat moet je gezin maar weten en accepteren en dat is echt niet egoïstisch. Dat wilde ik je maar even vertellen. Groetjes Guus

  • Beste Wilma,
   Wat je beschrijft is iets waar ik graag nog een keer een artikel over maak: over de belangrijke rol van een moeder. Ik ben je dankbaar dat je het zo duidelijk ziet en ik hoop voor je dat er af en toe nog wat plek is voor je eigen creativiteit. Ik merk zelf dat soms even de kwasten zien liggen of de verfpotten netjes neerzetten al energie geeft!
   Veel geluk en dankjewel voor je wijsheid!
   Groetjes, Mireille

 20. Hoi Mireille,

  Ik doe nu zo’n 3,5 maand de MIR-Methode. Op de eerste plaats is het zeer makkelijk vol te houden, zeker als je net als ik veranderingen merkt. Zo heb ik bijvoorbeeld al een paar jaar last van steeds terugkerende vaginitis. Erg vervelend, maar blijkt bij de overgang te horen. Al deze jaren ben ik er alleen vanaf gekomen met antibiotica, maar kwam het elke keer ook weer terug. Omdat ik geen voorstander ben van antibiotica en zeker niet zo vaak, heb ik natuurlijke “medicatie” geprobeerd, van knoflook”tamponnetje” tot appelazijn, maar niets heeft geholpen.
  Wonder boven wonder heb ik na een week of twee de MIR-Methode volgen, nergens meer last van. Helemaal verdwenen….geweldig!!

  Dit is een van de positieve veranderingen die ik ervaar. Ik voel me zo goed en sterk, kan dingen beter loslaten en mijn creativiteit is zich aan ontwikkelen…wat wil een mens nog meer. Ik ga nog een hele tijd door 😀

  Lieve groet, Marion

  • Beste Marion,
   Wat fantastisch voor je! Ik had nog niet eerder gehoord dat vaginitis zich gewonnen kan geven met behulp van de MIR-Methode. Dat gaat veel vrouwen hoop geven!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 21. Lieve Mireille,

  Sinds enkele maanden pas ik de MIR-Methode toe en heel gestaag komt er op elk gebied van mijn leven vooruitgang.
  Op het vlak van relaties luister ik meer naar mezelf en tegelijkertijd naar de ander (er is nog een weg te gaan en toch voel ik meer aan hoe het ‘smoother’ kan).
  Op het werk :ik kom ervoor uit om mijn sterktes en zwaktes te respecteren en te benutten en ook daarin krijg ik meer voeling en ook vooral creativiteit krijgt een heel belangrijke plek in de dagelijkse routine en dat maakt me bij momenten intens gelukkig (als ‘kanaal’ ben ik vaak ontroerd door wat er op het maagdelijke doek verschijnt);J

  bijzondere lentegroeten,
  Sabine
  MERCI

  • Beste Sabine,
   Wat fijn voor je dat je langzaam maar zeker meer creativiteit in je dagelijkse gang van zaken komt! Dat je maar vele prachtige verschijningen mag ontvangen!
   Groetjes, Mireille

 22. Hai Mireille,
  Als kind had ik al structuur en dat kwam me zeker goed te pas toen ik een baan van directie assistente kreeg. Ik kwam in een bedrijf waar de secretaresse nooit iets gerangschikt had in de computer, alles in chaos.
  Na alles onderverdeeld te hebben, ontdekte de rest van de staf hoe gemakkelijk het was allerlei dossiers snel terug te vinden (we werkten daar in een gemeenschappelijke reseau op de computer), en uiteindelijk vonden ze deze vorm van discipline heel fijn, het gaf ze ook meer tijd voor andere dingen. Dus je kunt zo anderen helpen structuur te geven.
  Hartelijke groet, Ada

  • Beste Ada,
   Kijk, dat is nou precies wat ik bedoel en waarom ik zo blij ben met mensen als jij! Je kunt door jouw natuurlijke aanleg voor structuur (jouw missie?) zoveel mensen op weg helpen!
   Dankjewel daarvoor!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!