171. Wat je het beste kunt doen bij ziekte!
“Knap, hè: hij had koorts, maar hij ging toch door! Wat een kanjer! Respect, hoor!” Snipverkouden? Maar toch naar je werk gaan, omdat je nodig bent! Omdat je anderen niet kunt laten stikken. Je kind is ziek, dagje thuis, nog een dagje. De derde dag is je kind koortsvrij. “Hup, naar school, je koorts is weg.” Het zijn rare gewoontes. Erin geslopen. Omdat we dóór moeten. Omdat ziek zijn ons slecht uit komt. Omdat we ziek zijn als zwakte zien. Niet willen accepteren. Het probleem is alleen dat wie niet uitziekt, het voor zichzelf alleen maar erger maakt.
Legaal ziek worden
Mensen durven niet meer zelf te zeggen dat ze ziek zijn. Dat ze rust nodig hebben. Sommige leidinggevenden proberen je aan het werk te praten. Ja, praten. Ze werken in op je schuldgevoel, je plichtsbesef en hup, daar ga je weer naar je werk, over je eigen grenzen heen. Maar sommige mensen doen het ook zelf. Omdat ze nodig zijn, hun cliënten niet in de steek willen laten. En ze gaan over hun eigen grenzen heen.
Nee, dan is het fijner als je legaal ziek wordt. En dat is een kwestie van tijd. Want wie de eerste ziekteverschijnselen negeert en geen rust neemt, die kweekt vanzelf iets dat later alsnog gaat opbreken. En dan mag je eindelijk legaal ziek zijn. Omdat de dokter zegt dat je thuis moet blijven. Je krijgt bijvoorbeeld een longontsteking vanwege verwaarloosde griep (6 weken zoet), breekt een bot, door oververmoeidheid (6 weken onder de pannen) of krijgt een burnout (6 maanden of langer zoet) door alsmaar over je eigen grenzen gaan en jezelf totaal leeg werken.
Dieren zijn ook weleens ziek
Als een dier ziek is, wat doet het dan? Dan neemt het rust. Het gaat ergens in een hoekje liggen. Eet weinig, drinkt weinig, slaapt veel. We maken ons als mensen dan vaak al zorgen. Gaat het wel goed? Want normaal is je dier actief, energiek. En nu? Een hoopje ellende. Geen beweging in te krijgen. Je moet je inhouden om niet meteen naar de dierenarts te gaan. Gelukkig is de rekening van de dierenarts altijd erg prijzig, zodat veel mensen het even aankijken. En wat gebeurt er dan vaak? Na een paar dagen knapt je dier gewoon weer op. Niks meer aan de hand. Blij, springlevend! Wat deed je dier dan in die dagen?
De beste remedie bij ziekte
Dieren weten hoe het werkt: als je ziek bent, neem je rust! Gewoon, stil liggen, weinig bewegen, weinig eten, rust, rust en nog eens rust. Wat doen mensen als ze ziek zijn? Doordraven, pillen erin. Vooruit dan, iets vroeger naar bed, maar ’s ochtends gewoon jezelf uit je bed slepen en de dagelijkse routine in. We hebben geen tijd meer om ziek te zijn! WAT!? Geen tijd om ziek te zijn? Dat is wel het meest onhandige wat je kunt doen! Want wat is ziek zijn? Ziek zijn is meestal een proces van afronding. Je lichaam heeft iets doorgemaakt, bijvoorbeeld langdurige stress of een heftige gebeurtenis zoals een overlijden of ontslag. En je hebt daarna een tijd lang doorgewerkt. Op wilskracht. En dat kunnen mensen heel lang volhouden! Tot die wilskracht op is. Dan neemt het lichaam het over en zegt: en NU is het op! STOP! En je wordt ziek. En het enige dat je dan te doen hebt, is rust nemen.
Sanatorium
Ik werkte een tijdje samen met een vrouw in Duitsland. Ze had net haar zaak overgedragen aan een opvolgster. En er brak eczeem uit op haar handen. De huisarts besloot haar naar een sanatorium te sturen, twee weken lang! Ze genoot ervan. Werd heerlijk in de watten gelegd, kwam tot rust en haar eczeem verdween. Ik was blij verrast: die Duitsers snappen het! Als iemand klachten heeft, heeft hij rust nodig! Zo’n sanatorium wil ik ook wel. Maar waar zijn die in Nederland en Vlaanderen? Ze moeten nodig terugkomen! Misschien iets voor jou? Als missie?
Missie verduidelijken: sanatorium starten!
Als je de MIR-Methode doet, werk je op alle fronten aan je gezondheid. En ja, het kan dan zijn dat je lichaam zegt: genoeg! RUST! En je wordt ziek. Dat is een van de argumenten die ik hoor om NIET aan de MIR-Methode te beginnen: “Ik wil niet ziek worden!” En als je het nu kunt gaan zien als een helingsproces. Dat je lichaam iets wil uitwerken, opschonen, verwerken, dan is het juist een enorme zegen om eens even een pas op de plaats te maken en toe te geven aan je lichamelijke klachten. Bovendien: als je je rust niet neemt, worden de klachten uiteindelijk erger.
Stap 9 ‘Missie verduidelijken’ doet daarbij een grote duit in het zakje: als je in een werkomgeving zit, waar je niet gelukkig bent, dan zal jouw systeem er hard aan werken om jou uit die omgeving te krijgen. Bijvoorbeeld doordat je ziek wordt. Dan moet je wel.
En… misschien heb jij wel een missie voor het opzetten van zo’n sanatorium? Wat voor mensen zijn daarvoor nodig? Een leider met een sterke visie over het sanatorium. Aanmoedigers die de plannen steunen en helpen mensen enthousiast te maken. Geldverzamelaars die een gebouw kunnen financieren. Structuristen die een soepel lopende organisatie in zo’n sanatorium kunnen opzetten. Manifesteerders die dit in no-time kunnen realiseren en die ook kunnen zorgen voor interieur, computers of websites, enzovoort. Schoonheidsliefhebbers die oog hebben voor de details van een sanatorium, zodat mensen zich er thuis kunnen voelen.
En voor de begeleiding van zieke mensen: luisteraars die met hart en ziel er voor een ander kunnen zijn. Het luisteren zelf geeft versnelling van de heling. Zuiveraars die de mensen helpen zichzelf sneller te reinigen, lichamelijk maar ook energetisch. Healers, die met energie, klank of massage de mensen extra kunnen begeleiden in hun helingsperiode. Verzorgers die ervoor zorgen dat het deze mensen aan niets ontbreekt.
Al deze mensen en nog meer heb ik beschreven in mijn boek ‘Waarom ben ik in Vredesnaam op aarde?’ Welke ben jij?
Nu er steeds meer grote gebouwen leeg komen te staan, zie ik deze sanatoria als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar dat is mijn visionairschap. Ze zien ontstaan is nog niet hetzelfde als de realiteit. Het vergt mensenwerk om ze daadwerkelijk te realiseren.
Zin om eraan mee te werken? Schrijf het hieronder! En ook welke rol je daarin zou willen vervullen. En waar volgens jou zo’n sanatorium moet komen. Wie weet wat voor prachtige initiatieven hieruit kunnen ontstaan!
Ik hoop dat het weer normaal wordt om uit te zieken!
Groetjes, Mireille Mettes
“Ik hoop dat het weer normaal wordt om uit te zieken!” Ja dat en een beetje meer
Ben benieuwd of er ondertussen al mooie locaties naar voren zijn gekomen. Hier in Flevoland staat zat leeg op industrie gebieden en of met hoogspanningskabels erboven. MI geen eenvoudige plek voor een sanatorium. Verneem het graag. Zelf deel ik graag mijn ervaringen met klank, klankschalen, andere akoestische instrumenten en energie. Warme groet, Karoline
In Heerde staat een prachtig zorgcomplex leeg midden in de bossen, dit zou een top locatie zijn!
Wat een prachtig en goed idee!
Dit is wat iemand nodig kan hebben bij diverse gemoedstoestanden. Lekker even buiten je eigen gezin op adem komen. Hier wil ik wel aan meewerken. Ik ben wandelcoach en je kunt heerlijk wandelen in de bossen bij Doorn. Voor mij een half uurtje rijden. Heel graag wil ik geïnformeerd blijven over dit initiatief.
Hoi Ik Ben Gerda uit Graauw
Top idee waar ik al 30 jaar mee loop.
Mijn sterke kanten zijn
Voeding ( kokschool gedaan) nu confituur en chutneymaakster.
Ik kan goed organiseren , leiding geven, oplossings gericht werken.
Dieren en natuur alsook kennis fauna en flora
Inrichting ( gevoel sfeer)
Verkoop ( leuke en mooie en vreugdevolle en gezonde
Dingen uitzoeken.
Heb nu zelf een feel good winkeltje in Zeeuws Vlaanderen.
Muziek en nog veel meer.
Hallo Mireille,
Sinds twee jaar doe ik MIR (tweemaal achter elkaar ’s morgens). Ik merk geen verbetering of verslechtering. De laatste twee weken ben ik gestopt omdat ik zwaar verkouden werd. Ook nu merk ik geen verandering. Die verkoudheid is veroorzaakt door een virus, dus het zal niet te maken hebben met het MIRren.
Is het mogelijk dat ik helemaal niets merk?
Groetjes,
Mieke
Beste Mieke,
Ja, het kan zijn dat je geen verbetering merkt. Dat is meestal wanneer er chronische ziektes zijn die er lang over doen om te genezen. Maar als je al twee jaar niks merkt, hoe komt het dan dat je het zolang vol weet te houden? Mocht je willen, dan kan je voor klachten die je misschien nog hebt, een keer een consult aanvragen bij een MIR-Methode begeleidster. Ik ben wel benieuwd hoe het komt dat je niks merkt.
Groetjes en beterschap!
Mireille
Hi Mireille,
Ik doe graag mee en heb een beetje ervaring als oprichter van PUUR Almere en Parallel Samen Almere. Werk zelf als Touch of Matrix therapeut gecombineerd met de Biologische Natuurwetten. Zie mijn werk als genezen op cel/zielniveau. Mocht ik kunnen bijdragen hoor ik het graag!
Lieve groet,
Jolanda Heredia
Beste Jolanda,
Heb je ook website-namen?
Groetjes, Mireille
Een geweldig iniatief, dat mij heel erg aanspreekt. Ben 30 jaar Geestelijk Verzorger geweest en ben nu met pensioen. Maar mijn werk was tevens mijn hobby en mijn roeping. Zou mij dan ook vrijwillig en belangeloos in willen zetten voor zo’n prachtig “Heilcentrum”, zoals de Duitsers dat noemen. Alleen ik woon in Brabant op de grens van Zeeland en dan is het wel een klus als zoiets in Zuidlaren komt. Maar misschien kan ik er dan b.v. een paar weken naartoe om de zoveel tijd. En dat iemand met de zelfde ambitie mij dan weer afwisselt. Is dat een idee? Groetjes Ria
Hallo Mireille,
Wat een mooi thema raak je aan! Ik ben het zéker met je eens dat we meer (bewust) rust mogen nemen. Ik ga niet helpen een sanatorium op te zetten, maar in het klein bied ik deze zomer wel ‘Next level Niets-Doen’-dagen aan. Een dag even niets moeten, helemaal jezelf zijn, tot rust komen en dat midden in de natuur, vlakbij de paarden, want ik denk dat de natuur een grote hulpbron voor ons is…. Misschien een idee om op kleine schaal al een stap te kunnen zetten? Samen naar meer gezondheid en plezier :-). Bernadette Nijhuis (Chevalja – leren met paarden)
Wauw! Hier wil ik graag aan meewerken, meedenken en meezoeken. Zelf kan ik yoga- en meditatie-lessen geven aan kinderen en tieners. Ook happy-yoga voor volwassenen, dat is kinderyoga voor volwassenen zodat we weer even als een blij en onbezorgd kind mogen zijn. Maar ook samen wandelen in de natuur en een luisterend oor bieden. Omgeving Eersel/Valkenswaard/Lommel(Belgie), in Brabant Zuid-Oost.
Wat een geweldig idee! Locatie in hart van Nederland: op de Veluwe, veel groen en waar de lucht nog redelijk schoon is. Of anders in Friesland misschien nog schonere lucht? Dat lijkt me wel qua locatie heel belangrijk.
IK WIL GRAAG MEEDOEN. Was voor vele jaren interieurvormgever van beroep en nu sinds 5 jaar biologisch Kok “nieuwe school”. Vegetarisch, met alleen alles vers, uit de regio.
Lijkt me heerlijk om hier mijn bijdrage in gemeenschappelijkheid aan te leveren!
Annemarie
Wat een prachtige initiatieven lees ik allemaal! Fijn om de krachten te bundelen en zo samen aan nieuwe plannen te werken. Zelf werk ik als natuurgeneeskundige en zou graag deelnemen. Over een aantal maanden ben ik woonachtig in Langeweg, vlakbij Breda.
Vriendelijke groet,
Bonny
Ik vind het een prachtig initiatief. Ik heb omgeving Utrecht nog niet voorbij zien komen. Ik zou graag mee willen helpen als luisteraar, daarbij fysiek niet sterk ben en weinig energie heb. Maar daardoor juist veel geduld om naar verhalen te luisteren.