Home » Artikelen » 172. Armen over elkaar, wat betekent dat?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

172. Armen over elkaar, wat betekent dat? — 73 reacties

  • Beste Ans,
   Nee, dat weet ik helaas nog niet. Het zou kunnen duiden op de behoefte om niet op aarde te willen zijn, of lichter gezegd: om weg te willen uit de situatie. Maar dat weet ik niet zeker!
   Groetjes, Mireille

 1. Goed stuk Mireille. De armen over elkaar hebben, kan ook simpelweg op advies van de fysio zijn om de rug (wervelkolom) recht te houden.

 2. Goedemorgen lieve Mireille, wat interessant en goed gezien van jou .. dankjewel voor deze visie om het zo te bekijken.
  Had vannacht weer heel veel pijnen rondom slokdarm borsten steken tot in m’n rug. Uit het niets.. dit heb ik al doorgaans m’n hele leven en heb al vaker aan de hartmonitor gelegen, elke keer was alles oké ❤️ gelukkig maar toch .. blijf me afvragen waar komen toch die intense aanhoudende steken vandaan? Gelukkig maar heel sporadisch (een keer per jaar ong.) Met twee aspro’s uiteindelijk ingeslapen. Heeft het late nieuws van Peter R de Vries er bij mij zo ingehakt? En alle andere prikkels van de dag, terwijl ons kleinkind ons zóveel liet lachen in de oppasochtend? Kun je mij er iets over verduidelijken aub? Vr. groet, Rion

 3. Intussen heb ik de stof gelezen; echter ik ben het niet eens met de armen over elkaar methode omdat ik het doorzichtig vind.
  Het gezicht de ogen de mond en de rest van het lichaam spreken boekdelen omdat je willekeurige bewegingen maakt die je niet onder controle kunt hebben, tenzij je een pathalogische leugenaar bent, maar dan nog!
  Ook de stem en de woordkeuze zeggen heel veel.
  Een zuiver mens voelt van nature aan wat wel en niet moreel of anderszins verantwoord is en door de beugel kan.Zowel bij zichzelf als bij de ander.

 4. Chackra 3 ter hoogte van je maag? Organen lever, pancreas . Vandaar dat vet rond mijn maag dat dient als bescherming. Opkomen voor jezelf, meer wilskracht , gezien worden, je eigenwaarde , je plaats innemen, hoe mooi gezegd Mireille . Wow, gelukkig verlies ik nu vet op die plaats. En inderdaad ik kom op voor mijn mening nu.

  • Dat is een mooie toevoeging op gesloten armen, jezelf beschermen!. Mijn 3e chakra voelt als een blok (trauma) dus. En loopt 3 generaties terug, probeer al lange tijd de sleutel te vinden om dat buikvet te laten smelten. Controle houden op verdriet van verlies, niet te veel huilen en liever niet over praten, maar binnenvetter zijn opgestapelde emoties.
   Mooie bewustwording! Ik ga weer Mirren op de eerste drie chakra s.
   Dankjewel!

 5. Voor mij is het met de armen over elkaar staan iets wat ik doe om mijn dikke maag een beetje te verbergen. Maar ook uit physieke noodzaak: deze houding is de minst pijnlijke.
  Mensen kunnen wel van alles willen uitleggen, maar tenzij ze mij aanspreken, vragen stellen over hun assumpties, komen ze niet achter mijn waarheid.

 6. Beste Mireille en anderen, zo’n eye-opener komt precies als ik het nodig heb. Ik werk in de hulpverlening en armen over elkaar wordt bijna altijd als defensief of met het woord weerstand gelabeld.
  De laatste tijd heeft mijn baas haar vergrootglas op mij gericht, en als perfectionist en faalanstige vind ik dit erg lastig. Ik heb voor mezelf een tussenoplossing verzonnen: een arm over mijn buik/maag en de andere hangend naast me.
  Ik ben voornemens vaker met armen over elkaar te gaan zitten, want ik ben toch wel erg gevoelig voor de intenties/gevoelens van anderen. Mireille ik vond je laatste boek heel inspirerend, maar heb je nog tips voor het vinden van je missie als je iemand bent die van teveel markten thuis is… Ik dacht dat hulpverlening het voor mij was, maar ben eigenlijk iets te gevoelig waarschijnlijk.

  • Beste Bikie,
   Wat betreft het vinden van je missie… meestal ontvouwt het zich als je de MIR-Methode doet. Om het te versnellen kun je naar een MIR-Methode begeleider. Als je je voelt aangetrokken door hulpverlening, zou je misschien kunnen zoeken naar een vorm van hulpverlening die misschien wat lichter is, met mensen die minder hulpbehoevend zijn, in een vrolijkere setting?
   Ik wens je veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 7. Ik word alleen al blij als ik al die reacties lees wat een gevoelens leven er bij zulke verschillende mensen. Ik woon in Ierland en yoen ik nog naar een kerk ging voelde ik me zo een zaam nu is mijn kerk op het strand uitzicht op de oceaan en hoef me zelf nergens voor te beschermen en besef hoe rijk ik ben natuurlijk is het thuis wel eens anders lief voor allen
  Tineke

  • Beste Tineke,
   Wat heerlijk dat je in Ierland woont. Zo’n prachtig land! Weet je dat we ook een Engelse website hebben? (www.mirmethod.com) Wat moet dat heerlijk zijn dat je kunt leven in het besef en gevoel dat je jezelf nergens voor hoeft te beschermen. Ben heel blij voor je!
   Groetjes, Mireille

 8. Dank voor je openbaring,
  Ik kijk nu met andere ogen naar mensen die met de zgn. Geslotenhouding, ze zichzelf willen beschermen tegen mij, wellicht heb ik een te krachtige energie t.o. de ander.
  En ben ik diegene die de houding kan aanpassen als dat nodig blijkt.
  Doma

 9. Dag Mireille,

  Dank voor deze boeiende info! Ik geef communicatietraining aan volwassenen in het Deeltijds KunstOnderwijs in Vlaanderen en werk daar ook rond lichaamshouding. Wat jij hier vertelt is een mooie aanvulling. Ik vertelde steeds dat een houding altijd iets over je vertelt en dat je ten allen tijden een houding kan en mag aanpassen. De armen gekruist gaf ik meestal aan als een gesloten houding, die op sommige momenten niet verkeerd kan zijn. Met jou info kan ik deze houding nog laten versterken! Dank, vriendelijke groet, Gert Boeckx uit de Kempen

  • Beste Gert,
   Wat fijn dat ik je kon inspireren! En ja, zegt het voort, want het is zo’n misverstand. Ben blij dat je het wilt oppakken en veel succes met je trainingen!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo Mireille, heel herkenbaar! Even met je armen over elkaar gaan staan of spiegelen wanneer een ander dat doet is hartstikke goed volgens mij! Je beschermt jezelf tegen te veel binnenkomende prikkels. Een heel handig mechanisme voor hooggevoelige mensen.
  Groet,
  R

 11. Bedankt Mireille voor dit mooie artikel. Ik zit vaak met mijn armen over elkaar in gezelschap. Als ik me er van bewust wordt leg ik ze wel eens op mijn benen, maar merk dan dat ik ze even later toch weer kruis.
  Heel soms heb ik daarbij mijn benen dubbel gekruist. Dus de benen over elkaar en de voeten ook nog om elkaar geslagen. Als ik me daar van bewust wordt probeer ik altijd te bedenken met wie ik op dat moment een gesprek voer en wat er dan is waarvoor ik me zo extreem afsluit!

  In bed leg ik ook altijd mijn voeten over elkaar als ik op mijn rug lig. Dat voelt veel veiliger. Herkent iemand dat? Groetjes, Sigrid

 12. In de jinshinjyutsu is dit het veiligheidsenergieslot nr. 19, wat staat voor volmaakt evenwicht, autoriteit en leiderschap en lichamelijke fitheid. Door onze armen te kruisen ontsluiten we dit slot, worden blokkades opgeheven en gaat onze energie weer stromen.
  Het schenkt ons ook het vermogen om onszelf in de wereld te vertegenwoordigen, onze verlegenheid te overwinnen en onze eigen verantwoordelijkheid te nemen.
  Het helpt ook onze urinewegen, bv bij incontinentie.
  Spanningen in borstkas en rug, armen en handen verdwijnen, hartslag en ademhaling komen tot rust.

  De armen kruisen voor de borst komt overeen met slot nr.22 en staat voor bemiddeling, aanpassen aan elke situatie. Wees gelukkig overal waar je bent. Helpt ook aan te passen aan veranderende weersomstandigheden.harmoniseren van de schildklier.
  Helpt bij paniek, pleinvrees en hyperventilatie en helpt tevens beroerte te voorkomen.

  Deze houdingen helpen nog veel meer, maar ik kon niet nalaten om dit al zeker te melden. Tevens een reminder voor mezelf.

  Dankjewel, Mireille. Liefs.

 13. Mooi om te lezen dat het niet negatief is, maar eigenlijk iets geheel natuurlijks wat we vanzelf doen.
  Zou het samentrekken van de zonnevlecht hetzelfde kunnen betekenen Mireille? Dit doe ik al zolang ik me kan herinneren en snap eigenlijk niet goed waarom ik dat doe.

   • Hai Mireille,

    daar bedoel ik het aanspannen van dat gebied rondom de zonnevlecht mee,
    een ander woord zou toesnoeren kunnen zijn,
    ik doe dat zelfs zo sterk dat ik niet zo goed naar mijn buikademing kan als ik sta,

    groetjes Monique

   • Ik zit helemaal niet lekker in mijn vel.
    Veel meegemaakt mijn man bij mijn weg.
    Zou graag de Mirmethoe doen.
    Waar moet ik beginnen.
    Heb alle stappen.
    Ben begonnen met stap 5 en 7
    Hg Enneke

 14. Hallo Mireille en Mirrers,

  Wat betreft het kruisen van de armen tijdens het zitten kan ik helemaal meegaan in datgene wat ik lees: af- en/of bescherming. Je kunt dan ook makkelijk je handen op tafel of in je schoot leggen.
  Echter, als je staat en je armen kruist, kan dit ook gebeuren omdat je het lichamelijk niet vol houdt om langere tijd met de armen langs je lichaam te staan. Ik heb dt wel geprobeerd, maar dat is echt geen uur of langer vol te houden.

 15. Mooi om te lezen. Ik zit ook in gesprekken af en toe met mijn armen over elkaar. Dat voelt goed, alsof ik mezelf bescherm en soms merk ik ook dat ik gevoelens en gedachten binnenhoud, die op dat moment niet geschikt zijn om te uiten. Wat bij mij ook altijd heel goed helpt ter zelfbescherming: een handwerkje (breien, haken) tijdens een gesprek. Dat fungeert als een soort ‘buffer’, merk ik. Ik kan dan beter bij mezelf blijven en ben veel minder uitgeput na zo’n gesprek. hartelijke groet, liesbeth

 16. Nu ik er over nadenk zit ik nooit met mijn armen over elkaar of voor mijn borst.Ik voel me er zelfs ongemakkelijk bij.Ik zie dat wel bij anderen en met name vrouwen, en vooral als ze in een intense discussie zitten.Ik houd wel met mijn linkerhand mijn rechter pols vast waarbij ik altijd de mouw iets opstroop zodat er geen kleding tussen zit.Ik zit ook vaak aan mijn mond of kin als ik diep nadenk tijdens een gesprek. Waarbij ik moet opletten dat ik nog verstaanbaar ben.Maar ik sta wel heel erg graag achter een tafel als ik met een groep mensen spreek en ik heb moet de boel goed voorbereid hebben, maar dat even terzijde. Ik verwacht dat mensen die de handen voor de borst houden onzeker zijn van zichzelf terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

  • Wat een mooi artikel.
   Ik las dat volgens de boedhisten je de meest open houding verkrijgt als je de lotushouding aanneemt: Dit is zitten met de benen over elkaar.
   Zo lang mijn gesprekspartner niet in lotushouding zit is hij alvast niet meer of minder open dan ik ook al zijn mijn armen over elkaar. Dus op dat vlak laat ik de opmerking over dat ik gesloten zou zijn graag achter me.
   Een open armhouding zou zijn dat je je rechter hand in je linkerhand legt met handpalmen omhoog en duimtoppen tegen elkaar en dat deze rusten net onder de navel tegen de onderbuik zeg maar

   Nu eerlijk ik krijg mezelf niet meer in een lotus houding vroeger als kind kon ik dat wel.
   Nu heb ik de armhouding al wel uit getest in verschillende situaties. In combinatie met mijn voeten mooi plat op de grond stelt het me in staat om me te handhaven in ook moeilijkere situaties. Op voorwaarde dat ik goed uitgerust ben. Als ik niet uitgerust ben…kan ik mezelf totaal niet beschermen op geen enkele manier….
   In elk geval denk ik dat voeten plat op de grond en de handen net onder de navel staan voor het versterken van die onderste chakra…zodat je goed overeind blijft..En zo blijven die anderen ook in orde…denk ik? Maar ik ben niet zeker.

   In ieder geval is mij al opgevallen dat die chakra’s mijn zwakke punt zijn als HSP. Tijdens het Mirren heb ik het fenomeen van afdwalen al meer dan eens mogen ervaren. En vaak genoeg wil mijn systeem na stap 5 steeds doorspringen naar stap 8…en ik merk het dan wel op als ik het al 2 keer gezegd heb…dat ik stap 6 en 7 vergeten ben.
   Het is een stap die bijna niet kan wachten om aan de beurt te zijn bij het Mirren zo te zien…:)

   Dank je Mireille voor je inspirerende artikelen.

   Groeten

   Patricia

 17. Wat jammer, ik had vanmorgen een reactie gegeven over dit onderwerp, namelijk dat we vroeger op school met de armen over elkaar MOESTEN zitten maar later was dit bericht verwijderd, ik hoopte op een reactie van iemand, want al wilde je zo niet zitten, het moest. Wat doet dit met kinderen als een houding die zo door kan werken opgelegd wordt, kan het voor later ook een gewoonte worden om zo te zitten, want dat is je al heel vroeg als juiste houding aangeleerd?

  • Beste Corrie,
   Je reactie was niet verwijderd hoor, maar nog niet geplaatst. Ik lees de reacties altijd eerst zelf voordat ik ze op de website zet. En dat kan soms een dag duren. Ja, ik ben ook wel benieuwd wat dat voor effect heeft. Voor juffen was het in ieder geval bedoeld om je in te dammen, tot stilte te brengen. Dan moest je je energie inhouden. Misschien meer mensen die daar iets over voelen of weten?
   Groetjes, Mireille

   • Met je armen over elkaar keer je meer naar binnen in jezelf. Dat kan de betekenis krijgen van afsluiten, afstandelijk of defensief. Het betekent ook dat er ruimte ontstaat voor concentratie en focus. Om goed geconcentreerd naar iemand te luisteren, helpt het om met je armen over elkaar te zitten. Niets ouderwets aan, juist heel modern. Ik doe het zelf graag als ik geconcentreerd wil luisteren. In een dialoog met iemand is het een ander verhaal. Dan gaat de communicatie twee kanten op en dan moet je juist contact maken.

   • Dag Mireille, vroeger was ik kleuterjuf in Amsterdam. Wat je schrijft is voor de helft waar!
    Rustig worden, maar vooral omdat je je zo beter kunt concentreren op wat er gaat gebeuren, aandachtig worden, dat kan moeilijker als je handen nog van alles willen doen. We hadden toen nog 35-40 kinderen in de klas. Ik doe nog steeds de MIR elke dag en begin profijt te ervaren van de slaapcursus, ik slaap dieper, hoera. Mijn keel chakra zat gisteren verstopt?? Ik moest enorm hard kokhalzen, met brul geluiden. Het luchtte weer op.
    Dit had ik vaker.

    Lieve groet, Wil.

 18. Poeh….Mireille …dat is even een binnenkomer .
  Ik heb sinds 2013 ernstige maagproblemen .Nu is dit ook te verklaren vanwege in de knel zitten van maag door scoliose met ruggegraadverzakking ( middenrifsbreuk).Maar vanaf die tijd gaan ook mijn kinderen vreselijk met mij aan de haal en weet ik niet meer hoe ik me tegen hen kan beschermen .Alles wat ik doe helpt niets .En idd vaak is het beter om je mond te houden in veel situaties en zeker niet naar omgeving te luisteren die je wilt adviseren zonder enige notie te hebben wat een volwassen kind met Asperger inhoudt .Ik krijg van zoonlief vreselijke driftaanvallen te verduren en van iemand van 1.82 ,42 jaar is dat echt telkens enorm schrikken en ben daarna dagen van slag .Kan er niets van zeggen omdat het dan alleen maar erger wordt want hij heeft niets in de gaten ( asperger) en vind het normaal ,want tegen je moeder mag je toch alles zeggen en doen ? .De andere twee dochters leggen me al decennia onder een supervergrootglas en mijn hele wezen wordt afgekeurd .Niets deugt aan mij .Nu ik je verhaal zo lees begrijp ik mijn lichaam beter .Ook zonder verdrukking maag zou ik met grote kans last gekregen hebben .Ik weet nog niet wat ik ermee moet .Ik weet vaak zoveel en zoek altijd oplossingen ,probeer het een ,het ander ……..maar het schijnt dat in dit leven al mijn gezoek naar oplossingen niet helpt .Het weten lijkt vaak geen oplossingen te brengen ..alleen een begrijpen maar geen beter worden .Zeker niet als ik het buiten mij om probeer .Maar wat een verhelderend artikel weer .En ik blijf mirren 🙂 .

  • Beste Theresa,
   Poeh, dat is een beste terreur waar je in zit… Ik zou ook zo geen oplossingen weten, anders dan begrip tonen. Misschien helpt het een klein beetje dat je weet dat er mensen zijn die met je meeleven?
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,Als Theresa interesse heeft mag je haar mijn email adres geven.Ik ben 42 jaar getrouwd geweest met man met ASPERGER syndroom wat later naar NARCISME nijgde.IN hun ogen en beleving ben je niets.Begrip tonen heeft geen zin.Ze willen onbewust alleen maar je ondergang,hebben geen empathie,kunnen zich dus niet in anderen verplaatsen.Theresa voelt zich eenzaam en alleen en niet gekent.Ik wil haar steunen als ik mag.Dank je, Anne.

    • Beste Anne,
     Ik heb Theresa je emailadres gestuurd. Dankjewel dat je haar wilt steunen!
     Groetjes, Mireille

  • Beste Theresa,
   Heb je al professionele hulp gezocht voor je zoon en jezelf? Je zoon is 42. Normaal gesproken woon je op deze leeftijd al lang op jezelf. Als hij dit door de Asperger niet kan, zijn er mogelijkheden voor beschermd wonen. Laat je niet wegdrukken door de ziekte of gedrag van je kind/eren.
   Het WMO loket van de gemeente of de GGZ kan je misschien helpen.

   • Dag Lidwien ,

    Zoon woont op zichzelf .
    WMO loket nog GGZ kan /wil echt helpen in zijn specifieke situatie .Nog enige andere volwassene in hulpverlening .Hij krijgt aldoor hulpverlening van mensen die geen expertise Asperger hebben noch kijk hebben op wat het met een gezin doet .
    Probeer al drie jaar hulp te krijgen via allerlei instanties voor zijn thuissituatie ( want hij woont niet alleen).
    Een kwetsbaar iemand daar krijgt niet de hulp waar hij recht op heeft en ook zou kunnen krijgen in dit welvarende land .

    Het is een hele trieste situatie ,waar tot nu toe geen oplossing voor is .

    Dank voor je lieve reactie .hartelijke groet,Theresa

  • Beste Theresa,Bij toeval je mail gelezen en schat dat je misschien van mijn leeftijd bent.Ik voel zo met je mee.Jij brengt onder woorden wat ik 42 jaar lang heb meegemaakt met nu mijn ex.Ik ben nu aan het mirren tegen mijn rook verslaving en over het geheel genomen vind ik het een geweldige kans om aan jezelf te werken en je zelfvertrouwen weer te laten groeien.Vergeet niet dat als je dit al zolang kan volhouden,jij de sterkste bent en je kinderen voelen dit.Weet je wat spiegelen inhoudt?Dat hielp bij mij enorm.Ik wens je heel veel liefde op dit moeilijke pad Theresa.

  • Theresa , wat moeilijk … ik vraag in een dergelijke situatie mijn engeltjes [geen godsdienstige ] om me bij te staan ! je kunt dit ook vooraf : lieve engeltjes , kunnen jullie me een volgende keer bijstaan ??? Bij mij helpt het . succes !!!

  • Theresa, weet dat je een geweldig mens bent!! Je leeft nu in een moeilijke periode en het is vreselijk naar om een autistisch kind te hebben, weet ik uit ervaring. Mijn dochter werd ook nog blind, is nu 53 en woont in een project met andere dubbel gehandicapten. Naast de MIR heb ik ook verder gezocht en ik kan je aanraden om eens te kijken bij
   ” I AM “. De MIR methode geeft me structuur en inzicht in mijn lichaam. I AM geeft me kracht en troost. Veel sterkte, houdt vol, rust genoeg, lieve groet. Wil.

 19. Goedemorgen, voor mij is dit ook bescherming, maar sommige mensen nemen je dit kwalijk, is hun probleem niet die van mij.

 20. Hi mireille,
  Ik hebben relatie gehad met een coach die zeer manipulatief was en mij constant probeerde onderuit te halen.
  Hij maakte vreselijke stampei als ik tijdens een woordenwisseling mijn armen over elkaar hield. Ik stond niet open met deze gesloten houding. Nu snap ik dat het pure zelfbescherming is geweest.
  Dank je wel.

  • Beste Marijke,
   Wat fijn dat je het nu op een andere manier kunt zien! Pure zelfbescherming… ja! Goed gedaan!
   Groetjes, Mireille

 21. Toevallig stond ik zo naast iemand gisteren en realiseerde me dat ik zo stond en niet anders wilde staan, voelde me prima en dichtbij mezelf. Pas ook weer begonnen met ‘MIRren’. Ik gaap wat af tijdens en tekorten en basisbehoeften.
  Fijne dag!

  • Beste Corrie,
   Ja, daar moest ik ook aan denken toen ik het artikel aan het schrijven was!
   Groetjes, Mireille

 22. Dit merk ik heel goed op de werkvloer. Vroeger liet ik over me heen lopen en pikte alles wat ze zeiden. Gevolg een zwakke rug en pijnlijke schouders.Als ik nu een baan heb en ik wordt uitgefoeterd dan kom ik voor mezelf op, omdat ik maar paar dagen inwerktijd krijg en ze willen dat je alles al op een week onder de knie hebt maar dat is niet zo en er worden foutjes gemaakt, Ik kom voor mezelf op maar kan iedere keer weer gaan omdat mijn proeftijd beëindigd wordt.Ik ga mezelf dan weer schuldig voelen omdat ik er wat van zei. Ik vind het moeilijk hoor voor jezelf opkomen want je raakt er altijd mensen door kwijt. Ik hou altijd mijn zonnevlecht beschermd met andere mensen in mijn buurt.

 23. Ik zit heel vaak met mijn armen over elkaar, ook als mensen vinden dat het een gesloten houding zou zijn.
  Ik vind het zitten met mijn armen over elkaar een ‘fijne houding’. Nu weet ik waarom…

 24. Haha heel grappig!
  Vorge keer ging het over ziek zijn en uitzieken doe ik ook opeens deden we vroeger niet ziek zijn mocht je niet aan toe geven.
  Nu de armen over elkaar haha.
  ja doe ik ook opeens.
  en ik denk voor mezelf en voor de ander.

 25. toepassing bij een ander nu je dit weet: in plaats van erover oordelen, kun je vragen of de ander het zich bewust is dat hij/zij de armen over elkaar heeft of zeggen dat het jou opvalt en kan het een opening zijn voor een gesprek over zijn/haar gevoel daarbij.

  • Daar ben ik het niet mee eens Ellen. Naar mijn mening ga je dan juist over iemands grens heen want die persoon heeft de armen niet voor niets over elkaar. Lijkt mij heel vervelend als er dan ook nog naar je gevoel hierbij wordt gevraagd door de persoon die tegenover je zit.

 26. Er zijn ook mensen die met de armen gekruist over hun borst zitten. Dit kun je zien als bescherming van hun hartchakra. Of zijn er meer/andere betekenissen hieraan toe te voegen Mireille?

  • Beste Barbara,
   Ik ken dat niet, armen gekruist voor de borst… Hebben ze hun handen dan op de schouders liggen? En ja, dat is in mijn ogen zeker zelfbescherming. Bescherming tegen invloed of om te voorkomen dat ze nog meer gekwetst worden, dus hun hart beschermen.
   Groetjes, Mireille

   • Ook ik herken me hier in,vooral als ik wil gaan slapen lig ik met mijn handen gekruist op mijn schouders,elke nacht nog,dan voel ik me veilig.
    Bij mij is het begonnen toen last van apneu kreeg,dat weet ik nu sins kort,moeilijk adem halen.
    En mede pijnlijke schouders.
    Bij mij puur bescherming.

    Groetjes Vabrum

   • Ook ik herken me hier in,vooral als ik wil gaan slapen lig ik met mijn handen gekruist op mijn schouders,elke nacht nog,dan voel ik me veilig.
    Bij mij is het begonnen toen last van apneu kreeg,dat weet ik nu sinds kort, moeilijk adem halen.
    En mede pijnlijke schouders.
    Bij mij puur bescherming.

    Ook is het voor mij een fijn gevoel, me zelf een knuffel geven, het is goed,ik mag er zijn, hoef geen pijn meer te voelen. Dit heeft weer te maken met dat ik vroeger nooit liefde heb gevoelt,nooit die knuffel kreeg waar ik naar hunkerde.
    Ik moest altijd sterk en hard zijn,doorgaan en niet aanstellen.

    Nu mag ik mijn zachte lieve kant ook laten zien van me zelf.
    Niets moet maar mag,ik mag zijn wie ik ben,en best een keer lekker een traante laten gaan.

    Groetjes Vabrum

    • Beste Vabrum,
     Ja, wat kan dat dan heerlijk zijn als je jezelf zo kunt koesteren na al die jaren van hardheid! Zo mooi hoe je het beschrijft! En dat ‘niets moet, maar mag’, daar zit zo’n belangrijke leefhouding in! Daar wil ik ook nog een keer over schrijven!
     Groetjes, Mireille

   • Hallo Barbara en Mireille,

    Ik doe dat ook, mijn hart heeft inderdaad een hoop klappen gekregen. Het is meer tussen het 3e en het 4e chakra in. Je beschermt dan in feite alletwee.

    Wat een fijn artikel Mireille. Verhelderend, dank je wel!

    Bas

 27. Ik heb ook altijd gedacht dat ik mijn armen niet over elkaar mocht doen tijdens een gesprek. Te defensief en gesloten. Dus zat ik altijd op mezelf te letten dat ik mezelf open opstelde en niet met mijn armen over elkaar. Ik voelde me meestal niet goed helemaal als het gesprek over iets ging waar ik me niet lekker bij voelde. Nu ik dit weet voelt het alsof er iets van me afvalt. Het is toch ook onzin allemaal dat je jezelf niet mag beschermen. Zeker als er iemand tegenover je zit die op je in praat. Of die boos is. Of je moet voor jezelf opkomen. Ik ben blij met deze informatie. Dank je wel.

  • Beste Marijke,
   Ja fijn, he! Ik was er ook blij om toen ik het leerde. Het is zo fijn om beter te begrijpen hoe we in elkaar zitten en hoe we goed voor onszelf kunnen zorgen! Blij dat het voor jou zo’n mooie eye-opener is!
   Groetjes, Mireille

  • Ja zo is het< Er is 'ons' mensen zoveel onzin aangepraat. OOk ik heb dergelijke ervaringen in therapieland en ook de new-age richting. Daar wordt dan weer gezegd bv dat alles illusie is en dat je 'anders kunt kijken' , maar het is de zoveelste valkuil om mezelf weg te zetten en gaat u maar voor-gedrag want anders ben je geen aardig 'meisje'Ik ben van veel therapeuten-uitspraken terug gekomen, want ben er alleen maar verder mee in de bagger gekomen, zoals nog meer over mijn grenzen in relaties. Nu heb ik zoiets van-het kan me geen moer meer schelen wie wat zegt al was het God zelf, bij wijze van spreken-ik kijk en voel zelf hoe het voor mij is en waar ik in mee wil gaan en waarin niet en vooral waar mijn grenzen zijn en voel me alleen maar blijer worden want ik zeg het ook meteen voortaan, zonder omhaal. Soms krijg ik weerstand of defensief gedrag of blijft die ander grensoverschrijdend gedrag vertonen ondanks mijn aangeven daarvan. Ik heb besloten dat het daar stopt voor mij. Ookal zou de ander nog steeds niet weten wat hij/ zij doet. Sommige mensen is mijn ervaring, willen dat ook niet zien of zich inleven. Ik bedoel maar; volg jezelf zuster, want er wordt zoveel beweerd en geroepen onderhand, dat je jezelf helemaal kwijt kunt raken. En als die ander zich afstemt op jou en het een en-en situatie wordt, ja dan mag het best 'open'. Maar anders houdt je armen maar lekker over elkaar. En figuurlijk gezien, relateer ik dat aan mijn grenzen bewaken, waar ik een hoop bull-shit overheen heb gekregen, zoals jullie spreken een andere taal of het wordt als 'eisen'omgezet. Nee, onzin allemaal zeg ik dan; dit zijn mijn grenzen, punt. Maw; WEG MET AL DIE ONZIN ( van anderen om macht over je te hebben of hun zin te krijgen). Groet

 28. Dank u voor de verklaring. Ik had al vaker gemerkt dat ik mijn armen kruiste en dat het niet was omdat ik niet openstond. Als ik er nu over nadenk is het meer om mezelve te beheersen en de andere niet ongevraagde raad te geven. Alhoewel mijn winkel naaigerei ed stockeert hoor ik heel veel ziekte klachten en dan wil ik de dames uitleggen dat er zoiets bestaat als natuurlijke gezondheid. Via de MIR-Methode, of door gezonder en vegan te eten, door te aarden…. de MIR-kaartjes helpen daarbij omdat ik met een minimum van woorden en overtuiging toch iets kan meegeven. Dan is het aan hen om stappen te nemen naar hun onbewuste. Bedankt Mireille, Diana

  • Beste Diana,
   Wat een leuke ongedwongen manier om de MIR-Methode weer door te geven! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

  • Heel herkenbaar dit. Mensen die je vertellen dat ze helaas getroffen zijn door een nare ziekte en dat ze maar moeten afwachten hoe die zich verder gaat ontwikkelen, staan vaak niet open voor ideeën om er zelf alvast iets aan te gaan doen. Als je voorzichtig oppert dat je met voeding veel kunt sturen zie je dat het langs hen heengaat en trekken ze het volgende flesje bier open. Maar soms heeft iemand ook alleen maar behoefte aan een luisterend oor en niet aan mijn ongevraagde adviezen. Dus ik vind het knap van jou dat je jezelf zo goed kent en een stapje terug doet op zo’n moment. Dit heeft mij echt inzicht in mijn eigen manier van handelen gegeven Diana, dankjewel!

 29. Ik merkte bij mezelf dat ik vooral op verjaardagen, en als ik in grote groepen ben. Met mijn handen over mijn zonnevlecht zit. Ik weet dat ik mezelf bescherm tegen al die aanwezige energieën. Ik weet van mezelf dat ik dit nooit doe uit starheid of ontoegankelijk zijn. Maar echt vanuit zelfbescherming. Als ik dit niet doen dan neem ik veel te veel op van de ander en krijg hoofdpijn. Ik raak mezelf kwijt.

  • Hoi lieve lezers ik wil hier graag op reageren. Sinds ik de MIR-Methode toe pas is er voor mij en mijn man ook veel veranderd. Laat ik voor op stellen dat ik een schat van een man heb. Die het soms niet makkelijk met mij heeft. Voor heen liet ik hem al de beslissingen nemen. Nou dat is voorbij hoor! Laatst zei hij tegen mij ik ga die Mireille eens even bellen. Dan lach ik in mijn vuistje en ben dankbaar dat ik de MIR-Methode heb ontdekt. Maar inderdaad het is zo belangrijk dat je je derde chakra beschermt tegen invloeden van buiten af. Gisteren heb ik bij een groot evenement geholpen waar heel veel mensen aanwezig waren. Ik heb mijzelf toen niet goed beschermd en kwam thuis met behoorlijke hoofdpijn. Dat dan nu weer deze nieuwsbrief weer gepubliceerd word vind ik zo mooi. Hoe toevallig is dit.(toeval bestaat niet) Lieve lezers voor jullie allemaal een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

  • Goh Monique ..ik herken zoveel van je laatste zin in mij …..ik raak mezelf kwijt “.Nu zat ik nooit met mijn handen voor mijn buik/maag ,en ga dit zeker proberen .Ik raak heel gauw mezelf kwijt idd in groepen ,maar ook in gesprekken ,en ook bij bijv.hulpverlening die met standaard quotes komen en zo op me inpraten dat ik dagen nodig heb om weer bij mezelf te belanden .
   Goed om te lezen dat een ander ook het probleem “jezelf kwijt raken “kent .
   Het gaat nu al veel beter ,maar vroeger kon ik weken de weg naar mezelf kwijt zijn ,na gesprekken ,na “gezellige “avonden .Ik snap overigens ook niet dat naast al die vreemde enrgieen die bij je binnenkomen,mensen heel vaak hun eigen zienswijze,overtuiging op willen dringen . Ik denk vaak wel het een of ander ergens van ,wat ik probeer te relativeren ( wat soms lukt maar vaak ook niet 😉 ),maar probeer er toch een ander er niet lastig mee te vallen ( tenzij het redsyndroom komt opspelen ,of anderen benadeeld worden;-) .Dank voor je bericht .Hartelijke groet,Theresa

 30. Hallo Mireille ,
  Wat een mooi cadeau .
  Dit is precies wat ik voel .
  Ik zie op tegen bepaalde gesprekken omdat ik weet dat mensen me kunnen kwetsen .
  En ik wil me niet meer laten kwetsen dus ga ik nu de contacten uit de weg .
  Dit prachtige handvat helpt me weer verder in de weg terug naar mezelf .
  Dank je wel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.