Home » Artikelen » 202. Word je vegetariër door de MIR-Methode?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

202. Word je vegetariër door de MIR-Methode? — 89 reacties

 1. Ik heb veel plezier van het kookboek Plant over processed van Andrea Hahnemann. Anders, want volledig vers en plantaardig eten, maar lekker! Goede achtergrondinfo ook. Wel in het engels.

 2. Beste Mireille,
  Je eerste webinar in het Duits! Proficiat met deze grensoverschrijding.
  Dan zul je ook zeker belangstelling hebben voor een vegane kok in Duitsland.
  Mijn levenspartner Karin ontdekte hem als een prima influencer voor biologische olijfolie (Casolare Bio) van een Italiaanse producent in Perugia.
  Je zult zien, echt een natuurtalent voor deze kookshows. Wat een aanstekelijk enthousiasme. Zijn website: Hier kocht Alex.
  Zijn biografie is ook uiterst interessant. Hij was eerst stucadoor en leidde een weinig gezond leven. Totdat….. (via zijn website kom je ook gemakkelijk bij zijn biografie, in een paar interviews).
  Inmiddels heeft hij 3 vegane kookboeken geschreven en geeft hij deze vermakelijke en zeer instructieve kookshows.
  En dan nog even over de mooie blos op de wangen van de boer in Brabant.
  In de Gelderse Achterhoek heb ik dezelfde ontwikkeling gezien.
  Als kind zag ik onze 7-10 zeugen met hun biggen een modderbad nemen. En als het haar tijd was wandelde ik heen en terug met een zeug naar de beer bij de buren.
  Niet veel later hielp ik mee met de bouw van de eerste roostervloerstallen. Inmiddels gelukkig weer verleden tijd door de specialisatie op melkvee. Die hebben het gelukkig nog wat beter. Weidegang wordt beloond. En de poetsbeurt die ik als kind de melkkoeien elke zaterdag gaf….dat doet nu de zelfbedienings poetsmachine.

 3. Jacinta Bokma, promoot al jaren met haar kookboeken de vegetarische en vegan keuken. Ook inspireert zij verduurzaming in bedrijven en geeft zij kookworkshops in haar Eet Liefde Lab, voor families, vriendenclubs, verjaardagen en ook voor bedrijven. Ze zit ook op Instagram.
  Evenals de Hippe vegetariër.
  Ik ben zelf na 25 jaar vegetariër weer aan het eten van ( biologisch ) vlees en vis naast het vegetarisch eten.
  Ik had het het gevoel dat ik stoffen te kort kwam, ook door een teveel aan sojaproducten eten( ik at geen zuivel) en geen brood( bakkers zout ) had ik een ernstig tekort gekregen aan jodium. Als je veel last hebt van spieren en moeheid is het een tip om ook je jodium eens na te laten kijken.
  Momenteel heb ik geen profijt meer van de vegetarische vleesvervangers omdat tegenwoordig in steeds meer producten tarwe wordt verwerkt en ik heb een glutenallergie.
  Ik hoop dat ik door het doen van de MIR-Methode weer meer energie krijg om anders te gaan koken.
  Groetjes,

  Mirjam

 4. Ik bestel mijn biologische boodschappen veelal bij hofweb. Plaatselijke, maar ook Nederlandse Europese en wereldse spullen. Zelf kiezen hoe ‘ver’ je wilt gaan. Zij hebben ook mooie recepten waar ik veel vegetarische maaltijden van bereid, maar ook met vlees(vervangers. Van alles wat. Zo ontdekte ik oude en nieuwe groentes zoals Yacon, boerenkoolspruitjes, enz. Een aanrader om regionaal producten en leveranciers te zoeken

 5. Beste Mireille,
  Wat fijn dat je vegetarische voeding onder de kijker brengt. Ik ben 15 jaar geleden mij gaan verdiepen in de vegetarische/vegan en macrobiotische keuken op vraag van mijn jongste dochter die geen vlees meer wou eten.
  nu geef ik voedingsadvies en kookworkshops over de plantaardige keuken.
  Dit doe ik zowel individueel als voor groepen. Enkele voorbeelden van workshops:
  · De Herfst op je bord
  Een volledig herfstmenu met knolseldersoep, pompoenstoofpotje en Tare tatin
  · Soep, een volwaardige maaltijd.
  We maken dikke maaltijdsoepen met bonen, linzen en /of granen
  · Hoe verwerk ik mijn overschotjes?
  Hier gaan we aan de slag met restjes van granen. Deze toveren we om tot lekkere desserten, krokketjes of smakelijke en voedzame soepen.
  · Beestige fruitjes
  Een aangename en lekkere manier om ons lekker fruit geliefd te maken bij kinderen
  · Vergeten groenten
  Er ontstaan verrassende gerechten door aan de slag te gaan met boerenkool, pastinaak, aardpeer en andere heerlijke groenten.
  · Anders ontbijten
  Van smakelijke misosoep tot voedzame granenpap.
  · Taart en dessert zonder suiker
  Er ontstaan hemels zoete desserts zoals tarte tatin, chocomouse, amasake muffins, en dat alles zonder gebruik te maken van suiker.
  · De gezonde weg van soep tot dessert
  Op het programma staat steeds een volledig menu bestaande uit een heerlijke soep met heel veel verse groentjes, granen, vleesvervangers en zeewier. Vervolgens een bonengerecht en als kers op de taart een volstrekt suikervrij toetje.
  Ik organiseer maandelijks een thuisrestaurantje, nu 13 februari in het teken van Valentijn en mensen kunnen steeds terecht bij mij voor vragen en advies.
  https://www.facebook.com/Javije-108621300492107/ is mijn fb pagina met honderden gratis recepten, gratis syllabussen van workshops die ik gegeven heb enz.
  voor meer uitleg over mijn kooklessen en mijn weg daar naar toe kan je terecht op mijn website
  https://voetreflexologie-jacqueline.be/plantaardig-koken.html

  ik hoop dat ik op deze manier mag bijdragen aan een liefdevolle wereld

  hartegroet Jacqueline

 6. Omgeving Castricum een aanrader, ayurvedisch specialist Alena Kadidlova, schat van een vrouw en heel wijs en kundig, geeft geweldige kookworkshops o.a. En is goed met adviezen t.a.v. de overgang:
  https://www.iknatuurlijk.nl
  Groetjes Danielle
  Ps dank voor de inspiratie tav vegetarisch eten, onze oudste meiden van 18 en 16 zijn al lang vegetarisch gaan eten, ikzelf flex ook ivm overgangsklachten en probeer uitsluitend biologisch vlees te eten en regelmatig vis…

 7. https://www.boerschappen.nl/, eerlijk, lokale voeding en keuze uit diverse boxen en prachtige ideeën voor nieuwe voedselketen nu ze coöperatie worden en je zelf stukje eigenaar kan worden omdat ze met elkaar willen doen en geen voorwaarde eisen van bank etc. Diverse ophalen punten in Noord-Brabant maar voor 6.95 thuisbezorgd in heel Nederland.

 8. https://www.groenekookacademie.nl/ Marion Pluimes enorme aanrader,enorme ervaring en kennis m.b.t. vegetarisch/veganistisch koken. Schreef met Tanja Visser dit boekje over natuurlijke bijvoeding aan kinderen van 6 tm 18 mnd.https://www.dieetcare-webshop.nl/p/brochure-de-eerste-hapjes
  Marion geeft kookworkshops in Breda maar nu ook online en via Instagram. Ook mooie vegachecklist zodat je op 1 a4 kan lezen waar op kan letten met samenstellen maaltijd

 9. Hallo Mireille een medewerkers! Ik ga er eigenlijk van uit dat jullie het werk en de boeken van Rineke Dijkinga wel kennen maar voor de zekerheid geeft ik het toch graag door. Haar boeken zijn voor mij een enorme inspiratie!

 10. Rond 1960 hadden de boeren in Brabant een rood hoofd,een mooie blos op de wangen, veel buitenlucht, fysiek werk, een gezond leven. Van 1981 tot 88 heb ik in de Intensieve Veehouderij gewerkt, het van binnen gezien, veel boeren en de organisaties eromheen bezocht. De mantra was: optimaliseren, van de krib tot het graf data verzamelen en winst optimaliseren. Het boek 1984 als voorbeeld. In 88 vroeg ik de baas van mijn software bedrijf of de wereld een betere plek werd door ons werk. Hij vroeg hoeveel opslag ik wilde. Het duurde nog even voordat ik fulltime vegetariër werd. Een meditatie cursus waar uitgelegd werd waarom vlees eten en een vredevol leven niet met elkaar strookt gaf de doorslag. Ik heb het allemaal gezien, de slachterijen, de kilometers lange stallen, het voer en de medicijnen die deze dieren moeten slikken.

  Het lijkt me een relatief kleine stap om iets voor de wereld te doen, om het collectieve lijden te verminderen. Maar ja, het is dan wel nodig om erg goed naar je lijf te gaan luisteren.
  De energie moet uit een andere hoek komen en strak volhouden dat je helemaal niets dierlijks binnen wilt krijgen kan het genezingsproces vertragen. Als je doorvraagt bij de arts kun je vaak wel een alternatief middel krijgen.

  Net zo goed loop ik met plezier op schoenen met leren zolen en maak tassen en kleding van leer wat van oude banken gehaald wordt. Het is een erg mooi materiaal om mee te werken, maar kopen van nieuw leer doe ik niet.

  Uiteindelijk lijkt me dat niet iedereen vegetariër of veganist hoeft te worden, niet op dit moment in de tijd. Die tijd komt wel weer, maar als vanzelf, zonder “strijd”.

 11. Hallo Mireille,

  Ik vraag me af waarom je 2 kopjes hebt, veganistisch en vegetarisch, dit zijn toch 2 verschillende dingen? Sinds kort probeer ik veganistisch te leven, daar komt heel veel bij kijken, maar het is volgens mij mijn missie aan het worden.
  Je vervalt van het een in het ander, het eten dat gaat nog wel, buiten de deur eten is lastiger, maar er zijn steeds meer restaurant die vegetarische menu’s hebben, dus dat is ook al winst. Maar dan dus, geen leren schoenen, geen leren bank etc. etc.
  Ik vraag me af hoeveel mensen daar mee worstelen.

  Liefs Elly O.

  • Beste Elly,
   Ja, dat zijn twee heel verschillende dingen. Er zijn gelukkig vele vele mensen bezig om meer in harmonie met dieren en natuur te leven. En het is inderdaad een zoektocht, maar het wordt steeds makkelijker, omdat mensen het ons al zijn voor gegaan. Lekker rustig aan het steeds meer in je eigen leven invoeren. Elk stukje dat je blijvend kunt integreren in je leven, is weer een stapje op weg naar een fijnere wereld.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hi Mireille, voor Elly heb ik een heel fantastisch SCHOEN adres
   Ze heten ViVo http://www.barefoot.com
   Ze maken schoenen met natuur rubber zolen, flexible en anti-slip. De bovendelen van canvas of van 17 pet-flessen per paar. Ook leer, met natuurlijke grondstoffen geverfd, van vrije dieren.
   Door de soepele zolen komen je voeten weer in kontact met de Aarde en kunnen meridiaan punten op je voeten weer ademen. Sinds ik ze draag voel ik me echt veel vrijere om gelukkig te zijn.
   Ze zijn ook een sociaal bedrijf.
   Mijn schoenen zijn in Ethiopia gemaakt, Soul of Africa. Als jullie willen krijgen we alle twee een paar £ korting op aankoop omdat ik het aan jullie vertelde. Hun kantoor, en winkel is in London In NL is er nog geen winkel dus bestellen via internet.
   Het enige nadeel is dat je liever alleen nog op bare foot schoenen wil lopen!
   Groetjes, Corina

   • Hallo Corina,

    Ik heb de site bekeken, maar dit gaat over vakantiewoningen. Schoenen heb ik niet kunnen vinden.
    Misschien heb ik niet goed gekeken?

    groet Elly

   • Hoi Corina, ik weet niet hoe oud dit bericht is, maar deze schoenen worden nu iig verkocht bij ” Trek Outdoor” in Amsterdam en in Hoorn zijn winkels.

 12. Sinds een aantal weken ben ik nu veganist, althans ik ben op de goede weg. Geen vlees, eieren, kaas, melk, yoghurt en kwark eten is geen probleem. Nu ben ik bezig om alles wat van dieren wordt gemaakt op te geven en te vervangen.
  Daarbij heb ik me nu ook verdiept in de hoeveelheid plastic dat gebruikt wordt en weggegooid.
  Ben mijn kleding aan het uitzoeken waar plastic in is verwerkt, omdat je bij iedere wasbeurt ontzettend veel plasticdeeltjes wegspoelt.
  De volgende stap is dus om alle producten die ik gebruik en van plastic zijn, pas te vervangen als het op is, en sommige te blijven gebruiken, omdat het belastender is om weg te gooien, dan te blijven gebruiken voorlopig.

  Minimalisme is ook op mijn pad gekomen, je rolt van het een in het ander. Ben bezig met de maand-challenge, op dag 1, 1 item wegdoen, dag 2, 2 items wegdoen etc. dan heb je na een maand 465 items uit je leven verbannen.
  Het gaat me goed af, ben op dag 8.

  En dan nog kwam me ter ore, dat de palmolie-industrie ook verschrikkelijk is voor het milieu en de mensen in Indonesie en andere landen waar regenwouden zijn gekapt voor het aanleggen van palmbomen die zorgen voor palmolie.
  Nu blijkt dus dat er overal palmolie in verwerkt is, omdat dit een goedkoop middel is qua inkoop, het is heel moeilijk om producten te vinden zonder palmolie, maar ik blijf zoeken naar alternatieven.

  Dit moest even van mijn hart, bedankt voor de MIR methode, ik ben er van overtuigd dat ik door het doen van de MIRmethode op deze missie ben gekomen.

  Liefs Elly

  • Beste Elly,
   Heerlijk hoe je bezig bent! Ik vind het ook een uitdaging om op allerlei gebieden in je dagelijks leven veranderingen aan te brengen. Het is gewoon een soort sport he, om het steeds verder door te voeren. En het is een mooi voorbeeld dat je daarmee geeft aan anderen!
   Groetjes, Mireille

 13. Hai Mireille,

  Echte aanrader is http://www.potjesenpannenblogspot.nl van Anita’s potjes en pannen.
  Heb al de heerlijkste recepten uitgeprobeerd.Soms beetje van mezelf en een beetje van haar. Ze doet veel aan verantwoorde voeding. Ik heb veel gebak en koek recepten van haar gemaakt. Mmmm!!
  Vast iemand heel blij mee! Smullen maar!
  Warme groet, Bloem

 14. Hoi Mireille,
  Ik doe sinds april 2016 de MIR methode, heb er al veel resultaten mee bereikt. Afgelopen Maart ben ik behoorlijk ziek geweest , netelroos. Hierna eet ik als vanzelf ( bijna) geen vlees meer. Wij eten grotendeels biologisch vlees , van koeien die in een natuurgebied liepen. Maar ik heb er geen behoefte meer aan lijkt wel.
  Groetjes Helma

 15. Hallo Mireille,

  6 jaar geleden stelden artsen in witte jassen vast dat ik MS had. Ik had inderdaad 2 keer een uitval gehad.gelukkig vond ik twee artsen die me alternatief gingen helpen. Met bioresonantie en daarna omstellen op vegaan eten ben ik na een jaar weer meer dan helemaal de oude. Deze arts heeft al zijn MS patienten tot “rust” gekregen met zijn therapie en vegane voeding.
  Hg madeleine

  • Beste Madeleine,
   Dat klinkt echt fantastisch! Ben ontzettend blij voor je! Wil je de namen van die artsen hier noemen, zodat meer mensen met MS het kunnen verkennen?
   Dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

  • Heb je meer informatie over de arts/behandeling tegen MS met vegane voeding Madeleine? Wat goed om te horen dat je zo hebt kunnen herstellen!!

   Groetjes Natalja

 16. Karin van Wijk in Stavenisse op het eiland Tholen doet vegetarische kookworkshops en heeft ook dagarrangementen voor groepen om dit te leren. Tevens geeft zij op maandagmorgens kookworkshops in de Ekoplazawinkel in Bergen op Zoom. Alles komt ook zoveel mogelijk uit haar eigen tuin. http://www.dethoolseparel.nl. Tevens leuk om dit “vergeten”stukje Zeeland te ontdekken.

 17. Hierboven is ze al eens genoemd door iemand anders maar ik wil ze graag ook nog een keer noemen. Ik heb de vegetarische kookcursus van Birgit Flüg in Groningen denk ik wel 5 of 6 keer gevolgd omdat deze altijd zo ontzettend leuk en gezellig is én omdat het eten zo ontzettend lekker is. Ik kan het iedereen aanraden om de cursus eens te doen, in oktober begint er weer een nieuwe serie van 5 lessen in het centrum van Groningen:

  http://www.kok-aan-huis.com/kookcursus

 18. Hoi Mariëlle,
  Ik,ervaar de laatste tijd dat ik geen zin meer in vlees en aardappelen heb als warme maaltijd maar vooral trek heb in groente en salade. Wat ik ook merk en daar ben ik minder blij mee is dat ondanks dat ik gezonder ben gaan eten voor mijn gevoel, ik in gewicht steeds meer aankom, zelfs dat ik nu op 92kg zit, wat niet gezond voor mijn lichaam is. Hoe zou ik dat kunnen verklaren? Ik doe nu de MIR-Methode 3jaar, 2 keer per dag, en heb mij zoveel gebracht, dank je wel, Wendy

  • Beste Wendy,
   Overgewicht is een grote puzzel. De antwoorden die ik er tot nu toe op kan geven, is dat de grootste oorzaak ligt in oude emoties, zoals verdriet, schaamte, je waarheid niet mogen spreken ongelukkig zijn in je werk. Ik maakte daar eens een webinar over die op de Be the MIRror-website staat. Verder zijn er qua voeding veel aanwijzingen. Onder andere in vlees, maar ook suikers. Met name fructose lijkt een groot probleem te zijn. En in veel voeding zitten verborgen suikers. Het gaat hand in hand, vermoed ik. Oude emoties opruimen en tegelijkertijd kijken wat je eet en of je daarin kunt veranderen. Precies zoals jij nu meer behoefte hebt aan groente en salade.
   Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!
   Groetjes, Mireille

 19. Laat voedsel je medicijn zijn ! Hypocrates wist het toen al! In Antwerpen (B) is Lucia als macrobiotische kokkin aan de slag in Bewustzijncentrum LiveLove. Je kan ook gratis receptjes krijgen voor Zoetigheden via webstek Natuurlijkzoet. Of mail Lucia voor bestellingen : glutenvrij of wat dan ook… Smakelijk!
  A propos, volg de raad van Mireille en ga niet extreem zus-of-zo di-eten. Liefdevol & dankbaar zijn voor je voedsel, voorkomt narigheid. Genieten dus (zonder overdaad) *-*

  • Beste Patricia,
   Ik heb het emailadres van Lucia verandert in de link naar het centrum LiveLove. Ik weet niet of ze het goed vindt als haar emailadres hier staat. Heeft Lucia ook een eigen website? Dan zet ik die erbij. Dankjewel voor het delen en aanprijzen van haar mooie werk!
   Groetjes, Mireille

 20. Hoi Mireille

  Ik weet niet of jij mij nog herinnert? Ann Vansteenkiste van http://www.curiosithee.be.

  Ik volgde een MIR-opleiding bij jou in België. We hadden een heel fijn contact. Je ging es kijken wat ik voor jou kon betekenen voor het vertalen van de MIR in het Chinees! Is het al gebeurd of kan ik nog iets voor jou betekenen?

  Naar aanleiding van dit artikel wou ik jou Julie Van den Kerchove aanbevelen maar zij heeft reeds zelf gereageerd zie ik. Julie is echt top ! ! !

  • Beste Ann,
   Jazeker herinner ik me jou nog! De dame die heerlijke thee in Vlaanderen en Nederland verspreidt!
   We hebben de 9 stappen inmiddels in het Chinees, maar we hebben nog veel meer hulp nodig met vertalen van andere teksten en/of ondertiteling. Misschien dat je ons wilt helpen? Wil je ons een bericht sturen? Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 21. Tot ongeveer mijn 5e jaar heel veel vlees gegeten……tot ik erachter kwam wat ‘vlees’ eigenlijk inhield: dode dieren! Ik weet nog zó goed hoe ik daarvan schrok: dat DOE je toch niet? Een dier eten?? Dat is nu ongeveer 60 jaar geleden, we spreken van de jaren ’50…. Gelukkig drongen mijn ouders me geen vlees op, al heeft mijn moeder tot op hoge leeftijd gevraagd of ik een stukje vlees wilde…ze was bang dat ik tekort zou komen. Ik was als kind vaak ziek, bronchitis, eczeem….alternatieven waren er niet: ‘Vlees, mevrouw, U weet wel waarom…’ Was ooit in de media een aansporende mantra om ons toch vooral vlees te laten eten ;-))
  En melk wilde dat eigenwijze kind ook al niet (later begreep ik waarom niet, mijn lichaam gaf heel goed aan wat niet goed voor me was.)
  De laatste jaren is het gelukkig gewoon geworden voor vegetariërs zoals ik om in bijna elk restaurant een redelijk behoorlijk vegetarisch menu te kunnen krijgen, hoewel de keuze vaak toch nog vrij beperkt is. Maar de vega restaurants zijn een feest op zich!
  Plus de overvloedige informatie op vega gebied in de media: top!
  Sinds ik ook de 5 biologische natuurwetten van dr. Hamer heb ontdekt, weet ik nu dat ‘ziekte’ niet wordt veroorzaakt door voeding…..heel geruststellend! Maar ook dat voeding helend kan werken en dat het zo persoonlijk is wat ‘goed’ is voor je….en wat ‘slecht’…..daarom is zó maar een bepaald dieet volgen (omdat het bij een ander werkt) niet aan te raden. Luister naar je lichaam, zoals hier al vaker gezegd wordt!

  Ik vind vlees nog steeds ‘vies’, gruwel van de structuur, maar vind bijvoorbeeld een gebakken biefstukje heel lekker ruiken! En doop ook rustig een stukje brood in de biefstuk-jus!
  Tot slot, dank, Mireille, voor het steeds maar weer aandragen van je bijzondere nieuwsbriefverhalen, alsof de inspiratie nooit opdroogt!!

  • Beste Marianne,
   Ja, in een mensenleven voldoende vormen van inspiratie! En ook wat de lezers, zoals jij, aandragen. Bijvoorbeeld dat het goed is om kinderen hun keuzes te laten maken over eten. Veel kinderen eten liever rauwe groenten dan gekookte groenten. En ontbijten liever met fruit dan met brood. Het is dan de grote kunst om als ouder te kijken of het kind zich er goed bij voelt en een gezonde uitstraling heeft, goed slaapt, vrolijk is, enzovoort. Dankjewel voor jouw ervaring ermee. En… je was er erg vroeg bij met je behoefte om melk en vlees te laten staan! Ben blij voor je dat je niet gedwongen werd om te eten!
   Groetjes, Mireille

 22. Is de mens van nature een vegetarier of veganist? Planteneters zoals koeien en paarden eten van nature geen vlees. Zijn hebben dan ook geen hoektanden in het gebit. Wel veel kiezen en snijtanden. Katten en honden eten van nature vlees en botten. Zij hebben veel hoektanden en snijtanden. De mens heeft van alles wat. Het gebit heeft zowel kiezen, snijtanden. Maar ook enkele hoektanden. De mens is dus een alleseter. Omdat het aantal hoektanden in de minderheid zijn ten opzichte van de andere tanden geeft dat aan dat wel een klein beetje vlees mag hebben heeft. Niet te veel, want overmatige vleesconsumptie leidt tot verzuring.
  Een gebit geeft aan wat een levend wezen nodig heeft en in welke verhouding.

  • Beste Jan-Willem,
   Zo leuk om het gewoon aan het gebit af te lezen! Ik deel je mening: af en toe vlees, vooral groentes en fruit. En ik hoorde ook al eens (maar weet nog niet of dat waar is), dat er steeds meer kinderen zijn die geen hoektanden meer hebben. Zou dat waar zijn? Wie het weet, mag het zeggen! Dat zou namelijk een aanwijzing zijn dat er een evolutie plaats vindt onder mensen dat vlees eten echt minder en minder wordt. Ik ben benieuwd!
   Dank voor deze heerlijke nuchtere kijk!
   Groetjes, Mireille

   • Een oud berichtje,, maar bij ons mensen zegt men wel hoektanden, maar die zijn niet scherp zoals het hoort om vlees te eten. Wij hebben ook ecyt geen zin om rauw vlees te eten. Nee onze tanden zijn vooral maalders. Ons darmstelsel is dat van een planteneter, lange dunne darm we kunnen gekookt vlees eten maar hoeven het niet om te overleaven.
    Grgs Diana.

 23. Ik heb kooklessen gevolgd Macrobiotiek tijdens mijn shiatsuopleiding. Verder bij Carine Van Aelst. Die is heel goed en geeft een massa aan informatie mee.

 24. eet al 40 jaar geen vlees en kook op de ouderwetse manier [zoals het vroeger ging] vind die kooklessen enz. heel overbodig allemaal gewoon groente en aardappeltje en of vis met sla heerlijk ik voel me er goed bij
  heb totaal niets met dat kook gedoe
  liefs

 25. Leni Kloosterboer kookt fantastisch. Biologisch/ vegetarisch. Ze heeft een website: www. de vele gangen. Zelf geef ik regelmatig een workshop (persoonlijke ontwikkeling/ spiritualiteit in Bourgondié, Frankrijk.( In september : “Cirkel van wijze vrouwen over “kleurrijk ouder worden” Leni gaat dan met mij mee en de maaltijden zijn een hoogtepunt tijdens de workshop.

  • Beste Maathe,
   Klinkt heerlijk! De websitenaam doet het bij mij niet. Kun je die nog even opnieuw intypen? Dankjewel! En heb het goed met de cirkel van wijze vrouwen!
   Groetjes, Mireille

 26. Ik ben grotendeels planteneter (heb nog moeite om het 100% vol te houden, met name buitenshuis vind ik het toch wel erg lastig). Maar ik heb voor mezelf besloten dat ik er ook niet te streng in wil zijn want dat zorgt (voor mij) weer voor teveel stress. Het kookboek “Plantpower”van Lisette Kreischer vind ik echt geweldig. Ik heb hier al heel veel uit gemaakt en alle recepten zijn echt heerlijk!! Een absolute aanrader wat mij betreft!

 27. Hallo Mireille, heb jij wel eens gehoord van artritis temporalis en spierreuma?
  Mijn vriendin heeft dit, wat kan zij doen of waarmee kan ik haar van dienst zijn?

  • Beste Elly,
   Nee, ik weet er nog te weinig van. Je zou haar kunnen vragen of ze eens naar de website van de MIR-Methode wil kijken. Misschien dat het haar aanspreekt en dat ze het eens wil proberen? We hebben wel al wat ervaringsverhalen gekregen dat de pijnklachten bij artritis minder werden.
   Ik wens haar veel sterkte!
   Groejtes, Mireille

 28. Hallo Mireille !
  Halloo Team !

  Onlangs was ik op een korte vakantie in Breskens, zo ontdekte ik in die oude terminal oversteek waar boten vertrekken naar Vlissingen een heel leuk biocafé met heel lieve uitbaters !
  Zo OOK de superlekkere smoothies waarvan ik er twee achteroversloeg en mn bloed zal dan toch groener uitgezien hebben !
  Maar eens thuisgekomen heb ik er nog niet zoveel mee gedaan, maar eet wel graag veel groente
  dus groen maar aan !
  Kati

 29. Ik eet vanaf 1979 geen vlees en ook geen vis meer. Het begon bij mij na het zien van beelden hoe of het er in de dieren industrie aan toe gaat.Ik kreeg het niet meer weg en de gedachte dat ik eraan meedroeg aan die wantoestanden in de bio-industrie als ik vlees at gaf me een enorm schuldgevoel.Ik ben er nooit krampachtig mee omgegaan en ben nog steeds heel gezond.Drie kinderen heb ik vegetarisch opgevoed, waarvan er twee het zijn blijven doen toen ze zelfstandig gingen wonen.Wat heel opmerkelijk was: bij de geboorte van mijn 1e kind was ik nog geen vegetariër en was de placenta al voor 55% afgestorven, mijn zoon is door het oog van de naald gegaan aldus de artsen toen. 2 jaar later, ik was toen een jaar vegetariër, werd mijn 2e zoon geboren , toen riep de arts bij het zien van de placenta heel enthousiast: “zo’n prachtig exemplaar heb ik nog niet eerder gezien!” TOEVAL???? Ik denk het niet! Heel terecht schreef Diana al dat het menselijk lichaam niet gebouwd is om vlees te eten. Lieve groet,Louise.

  • Beste Louise,
   Wat bijzonder wat je vertelt over de placenta’s bij de geboortes van je kinderen…! Aan het eind zeg je iets over Diana. Welke Diana is dat? Ik vind dat een opmerkelijke uitspraak die ik graag verder wil onderzoeken.
   Groetjes en dankjewel voor het vertellen!
   Mireille

 30. Zelf heb ik een chambres d’hôtes en gîte in Midden-Frankrijk, ik ben ontzettend met voeding bezig, ik heb een kookboek geschreven “Voeding is je beste medicijn” en kook voor mijn gasten biologisch en vegetarisch indien gewenst. Heel vaak worden recepten doorgegeven, wordt uitleg gegeven over producten en bereiding. Indien een groepje mensen een kookworkshop wil, kan dit georganiseerd worden.
  De groenten komen uit eigen moestuin of van de plaatselijke bioboer. Zelf bak ik brood, maak mijn eigen dressings, mayonaises, confituur….
  Zelf geef ik ook yogales…Voor mensen die zichzelf graag zien, die gezond willen eten en Zen willen ervaren: http://www.shenmen.be

  • Beste Rein,
   Dat klinkt ook als een stukje paradijs op aarde! Waar in Frankrijk is het? En is die kookworkshop dan ook bij die gîte? Dankjewel voor het mooie voorbeeld van handgemaakte voeding!
   Groetjes, Mireille

   • hallo Mireille

    Dank voor de fijne reactie. We wonen in de Auvergne, Allier in Beaune D’Allier. Met onze 3 kamers, met elk hun eigen sanitair, als chambres d’hôtes (voor 6 personen max) en onze gîte (voor 4 personen max) ontvangen we mensen op vakantie die kiezen voor gezonde voeding en rust. Buiten het hoogseizoen ontvangen we ook wandelaars, fietsers, rustnemers, mensen die zelf een groepje vormen en kiezen voor kookworkshop, in combinatie met yogales…..en ja hoor een echt paradijsje….

 31. Er is gelukkig zooo veel te vinden op internet; mijn favoriet is absoluut Rineke Dijkinga . Heerlijke recepten en een zeer uitgebreide uitleg en informatie over tal van voedingsstoffen en meer. Ik heb best de behoefte om andere mensen kennis te laten maken met deze manier van eten, maar weet niet zo goed hoe…….. Het enige wat ik kan bedenken is het delen van mijn eigen ervaringen en recepten.

  • Beste Marga,
   En, wanneer is je eerste workshop? Het is voor veel mensen fijn als ze het laagdrempelig aangeboden krijgen. En dat je tussendoor vragen kunt stellen. Dat je kunt afkijken hoe je je mes moet houden (ik spreek als leek uit ervaring 🙂 )
   Dankjewel voor het delen van de website van Rineke. Iedereen heeft tenslotte haar eigen leerweg en leerbehoefte. Als het via internet al kan… net zo makkelijk!
   Groetjes, Mireille

 32. Hey Mireille, ik heb je website & MIR-methode enkele weken geleden ontdekt en ben onder de indruk van de snelle resultaten! Echt fantastisch hoe krachtig en toch eenvoudig je methode is! Heel fijn dat je vegetarisch en vegan koken op de kaart wil zetten 🙂 Ik heb zelf chronische vermoeidheid overwonnen dankzij de raw & vegan keuken. Vijf jaar geleden ben ik samen met mijn partner Simon drie maanden naar Amerika gereisd voor een opleiding tot raw food chef & instructor aan het Living Light Culinary Institute. Je kan meer lezen op http://www.julieslifestyle.com en http://www.allgoodcuisine.com. We bieden o.a. raw & vegan workshops aan, vegan catering, en ik heb 2 kookboeken geschreven (Julie Natuurlijk & Easy Vegan met Julie) om de vegan keuken bekender te maken bij het Vlaamse en Nederlandse publiek 🙂 Op dit moment zijn we beide websites volledig aan het vernieuwen en nieuwe workshop-data voor het najaar aan het vastleggen – eind deze zomer worden beide gelanceerd. Tijdens onze workshops tonen we vooral hoe creatief je kan zijn met groenten, fruit, noten en zaden. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk mensen inspireren om vegan koken eens te proberen! Goed voor je gezondheid, de dieren en de natuur 🙂 Echt fantastisch dat je dit ook via jouw kanalen promoot! Veel liefs, Julie

  • Beste Julie,
   Dankjewel dat je je laat zien. En wauw, dat je ervoor opgeleid bent in Amerika. Ik verheug me op het moois dat je naar Vlaanderen brengt! Klopt het dat je in Ghent in Vlaanderen te vinden bent? Dankjewel dat jullie zoveel moois neerzetten en mensen helpen om nieuwe voeding te leren bereiden!
   Groetjes, Mireille

   • Hey Mireille, we zijn inderdaad gevestigd in de buurt van Gent (in Zomergem, 20 minuutjes van Gent). De groepsworkshops die we organiseren, gaan door in verschillende steden: Gent, Kortrijk, Antwerpen.. Daarnaast bieden we ook privé-workshops aan huis aan. Hier kan je meer informatie vinden: http://www.julieslifestyle.com/nl/workshops Misschien ontmoeten we elkaar in de toekomst wel eens in levende lijve 🙂 Veel liefs, Julie

 33. Dag Mireille,
  Al in de jaren ’80 besloot ik om vegetarisch te gaan eten, voor mij hoefden er geen dieren meer te worden geslacht. Ik volgde kooklessen om evenwichtige maaltijden te leren koken. Tot ik ongeveer 10 jaar geleden bij een natuurarts kwam omdat ik me helemaal niet goed voelde. Die constateerde een gigantisch vitamine B12 gebrek, zo laag dat het hem verwonderde dat ik nog rondliep. Dus: aanvullende medicatie en het dringende advies minstens 3x per week vlees of vis te eten. Ik vond het verschrikkelijk maar ben het wel gaan doen en ik knapte op. Zo maar vlees weglaten kan nare gevolgen hebben, het hangt ook samen met je constitutie, of je lichaam in staat is voldoende vitamines en mineralen uit plantaardige voeding te halen. Het is gecompliceerder dan het vaak wordt voorgesteld,daarnaast is het ook nog eens een ethische kwestie. Heel lastig!

  • Beste Miny,
   Ja, daarom benadruk ik ook het belang van goed les krijgen en bewust blijven dat de kunst is om passend bij je lichaam te eten. Dankjewel dat je de keerzijde van vlees weglaten hebt verteld. Gelukkig wordt voeding door het doen van de MIR-Methode wel langzaamaan beter opgenomen, dus dat scheelt, maar het blijft heel belangrijk om goed te blijven voelen waar het lichaam naar verlangt. Dankjewel voor je aanwijzingen!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Miny en Mireille,
    Volgens MD Michael Greger is het inderdaad de B12 vitamine die van nature niet langer in drinkwater zit, die planteneters echt, een keer per week nodig hebben om aan te vullen. Het zit in zeewier, blauw/groene algen die nu in poedervorm verkrijgbaar zijn of in tabletten. Op zijn site
    NutritionalFacts.org geeft hij gratis updates en de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek op gebied van voedsel en de waren wetten in “Westerse” economieën.
    Op de site Care2HealthyLiving staan ook regelmatig plantaardige recepten en tips.
    Zo vertellen ze net over “Tigernuts”( nog nooit van gehoord), die er uit zien als kikererwtjes, maar knolletjes zijn vol super voer…
    Op avontuur !

  • Hallo Miny
   Even iets over vitamine B in het algemeen.
   Vtamine B tekort kan ook met het thema “bestaansrecht” te maken hebben.
   Heb je hier een blokkade op zitten dan neemt je lichaam het niet voldoende op.
   Buiten de MIR-Methode kun je dan de homeopathische verdunning (vit B complex) nemen die je zelfgenezend vermogen aanspreekt en je het van binnenuit wordt opgepakt.
   Ik ben zelf altijd vegetarisch geweest, uuh geleefd en mijn 3 zonen ook zo opgevoed. Alles altijd biologisch en het meeste zelf verbouwd evenals de eitjes en heel soms een haantje geslacht omdat ik mijn kinderen ook dit stuk wilde meegeven in respect en liefde. Ik heb ook een tijd vlees gegeten ivm Vitamine B tekort.. Niets hielp totdat ik leerde over het thema bestaansrecht.. dat bewustzijn en de homeopathie heeft het toen hersteld bij mij. Vele anderen heeft het ook geholpen en de zaakjes helder gemaakt.. Dus delen deze onderliggende wijsheid.. Net als de vijf biologische wetten van Dhr. Hamer is alles eigenlijk heel simpel en logisch mits we naar onszelf gaan luisteren.

   • Ha Yvonne,
    Dank je wel voor je reactie. Interessant het thema ‘bestaansrecht’. Zou best kunnen dat dat een punt is.
    En wat de biologische wetten betreft: toevallig heb ik drie weken geleden daar net een vierdaagse cursus in gevolgd. Misschien is er wel een samenhang.
    Ik laat het eens even op me inwerken.

    groet,
    Miny

 34. Lieve mensen,
  Geleidelijk aan (over zo’n 25 jaar) is mijn eetpatroon in verandering gekomen.
  Van af en toe geen vlees, naar volledig vegetarisch naar (bijna) volledig PLANTAARDIG (veganistisch)
  Al vanaf baby had ik erge verteringsproblemen en veel diarree….(het leven moeilijk kunnen verteren). Nu ik volledig plantaardig eet is mijn ontlasting ‘normaal’ en mijn slaappatroon enorm verbeterd. In combinatie met het weglaten van gluten, koffie, alcohol en vooral SUIKER!!!! voel ik me bovendien emotioneel veel rustiger, sterker, meer in balans. Ik ben me erg bewust van de invloed van voeding. Af en toe echter neem ik een stevige friet met mayonaise…….dan voel ik ineens dat ik ‘gronding’ nodig heb, bv. als ik een dag bij mijn ouders geweest ben en soms gewoon omdat ik zin heb in een ‘vette friet’ bv. na een lange dag wandelen aan zee!! Heerlijk in de avondzon, een frietje. Ook om niet té rigide te worden. Dus in eerste instantie is het begonnen door gezondheidsthematiek, later de dierenproblematiek, duurzaamheid, eerlijke verdeling.
  Ik voel me gewoon veel lichter en gelukkiger nu ik plantaardig eet.
  Vaker ook een of meerdere dagen vasten, fruitdagen.
  In Nederland voel ik me erg geïnspireerd door Boele Ytsma en Anat Gringhuis (hallo aarde- de planteneter)- mooie recepten van Anat in de nieuwsbrieven.
  Op YouTube vooral door Fullyrawchristina. Haar boek is ook prachtig!!!!
  Als je in Eindhoven woont kun je het van mij lenen!!
  Mijn eerste kennismaking met vegetarisch eten was via de TM-beweging. In het zgn. siddha-dorp in Lelystad is een restaurantje waar je OVERHEERLIJKE ayurvedische maaltijden kan eten.
  Een echte aanrader!!!! Daar is geloof ik ook iemand die daar les in geeft….
  Ik voel een diep verlangen naar ZUIVERING, vrede en harmonie. De voor mij juiste voeding is daarin heel behulpzaam. Een dieper verlangen om zelfs te gaan leven van licht (YouTube – Ray Maor).
  Harteliefs,
  Anja.

 35. Goedemorgen wereldverbeteraars,
  Mireille geen dierlijke producten eten is volgens mij, reeds 25 jaar vegetariër, een essentieel onderdeel respect te hebben voor het leven. Ooit was het oke mensen te bezitten, slaven. Het was en is een lange strijd om alle mensen als gelijken te behandelen. Nu is t ook tijd om daar ook de andere levende wezens bij te voegen. Met al de wetenschap over het microbioom en de darmflora is het nu ook duidelijk dat al de bouwstenen die ons lichaam nodig heeft van plantaardige oorsprong zijn. We eten vlees uit gemakszucht. Bedankt om dit zo bespreekbaar te maken. Trouwens heb ik als planteneter niets gemerkt van ongemak tijdens de overgang. Grts Diana

 36. Dag Mireille
  In het verleden volgde ik lessen biologische voeding en koken bij Velt. Dat is een vereniging voor ecologisch(er) leven die vooral in Vlaanderen actief is, maar ook in Nederland. Hun Handboek Ecologische Voeding is lang mijn bijbel geweest. Na een informatief stuk over voeding, volgen er heel veel recepten. Het leuke eraan is, dat ze vaak menusuggesties geven. Als je die volgt, ben je zeker dat je een evenwichtige maaltijd binnenkrijgt. Ik ben het nu zo gewoon om op die manier te koken, dat ik het boek niet meer vaak nodig heb.
  Bedankt voor alles, warme groet,
  Brigitte

 37. Vegetariër zijn is me niet genoeg, ben dat zo ongeveer 25 jaar geweest. Ik zag de vervuiling van onze aarde door al het vee en de uitdroging van deze wereld. Ik hoorde over de koeien die hun kinderen worden afgenomen, ieder jaar kunstmatig zwanger worden gemaakt en na een jaar of zes, totaal zijn uitgeleefd door al de melk die ze ons moeten geven. De kuikens, waar de helft levend in de shredder gaat en ik besloot daar niet meer aan mee te willen doen.

  Bijna 4 jaar ben ik nu planteneter ( veganist is zo beladen) en heb een totaal andere manier van koken ontdekt. Heerlijk en gevarieerd , veel gezonder en blijf dit zo de rest van mijn leven doen

 38. De BEEBOX ( nu Willem en Drees) en Hellofresh hebben mij enthousiast gemaakt over koken en door hen kan ik het nu ook zelf! Je maakt kennis met nieuwe producten en leert om de tijd te nemen voor het snijden en bereiden van je eten.
  De producten zijn mooi het brood en de sap een traktatie. Ik deed het koken samen met mijn partner, wat ook nog eens zorgde voor een leuke
  samenwerking! Maaltijdboxen kan ik echt aanraden voor mensen die geen idee hebben wat en hoe te koken. De meeste ingrediënten zitten al in de box.

  • Beste Annemieke,
   Dus heel makkelijk om mee te beginnen voor de absolute beginner in anders koken! Fijn om te weten, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 39. Ik ben ontzettend onder de indruk en heb veel inspiratie gehaald op een paarden vakantie plek in midden Frankrijk waar heel lekker en goed veganistisch gekookt wordt door de vrouw die daar woont.
  Alle groenten komt daar uit hun eigen biologische tuin (biologisch gecertificeerd). Zelfs de mensen die normaal dagelijks vlees eten zijn daar onder de indruk van de kookkunsten. De kok legt graag uit hoe ze de maaltijden bereid.
  Mocht je op vakantie willen op een paarden/groenten boerderij in een bosrijk gebied en gelijk genieten van heerlijk veganistisch eten, of dit willen leren kennen vind ik dit zeker een aanrader.
  Je kan info over hun vinden op hun site; http://www.lafaye.tk ze hebben ook een facebook pagina; https://www.facebook.com/Camping-Lafaye-722619634436377/
  o ja, ze telen daar ook hun eigen shiitake, een Japanse paddenstoel waar ook mee wordt gekookt.
  Vriendelijke groeten Marie

  • Beste Marie,
   Dankjewel! Klinkt als een klein stukje paradijs op aarde! Vooral als groenten rechtstreeks uit eigen tuin komen, vind ik zo mooi. Het idee dat die groenten dan nog zoveel extra voeding in zich dragen. Dat is ook via Kirlian fotografie vastgesteld, dat het licht van groenten langzaam uitdooft als het eenmaal geplukt of afgesneden is. Hoe verser hoe voedzamer! Dankjewel voor het vertellen over deze mooie plek!
   Groetjes, Mireille

 40. Zelf heb ik al meer dan 20 jaar geen vlees of vis gegeten. In een heerlijke vegetarische maaltijd kunnen alle nodige voedingsstoffen vertegenwoordigd zijn. Je moet alleen weten hoe. Ik heb mij behoorlijk in Ayurveda verdiept en geef nu regelmatig kookworkshops.
  Nieuwe data komen binnenkort op http://www.hemelsleutel.nl

  • Beste Mia,
   Dankjewel voor het vertellen over jouw mooie werk! Het is een flinke uitdaging om je voedingspatroon te veranderen. Vind ik zelf ook, want koken is niet bepaald mijn hobby (nog niet), en dan ben ik extra dankbaar voor leraressen als jij! Klopt het dat je de kookworkshops in Tegelen geeft?
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille, dank voor jou reactie! Ayurvedische kookworkshops geef ik in Tegelen maar kunnen vaak ook op lokatie.
    Volgende week geef ik er een aan iemand die op die manier met 6 personen haar verjaardag viert! Ik kook ook voor groepen, in mei bijvoorbeeld, 9 dagen voor 20 personen die een seminar volgden in Bourgogne. Ook “alandi-retreatsite” staat regelmatig in mijn agenda, zoals op de laatste zondag van de maand voor een enorme pan maaltijdsoep, vaak zijn er wel 40 mensen. groetjes, Mia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.