Home » Artikelen » 89. Stilte en inspiratie in je leven via de MIR-Methode

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

89. Stilte en inspiratie in je leven via de MIR-Methode — 103 reacties

 1. Beste Mireille,

  Voor ik mijn burnout had en traumatherapie, leidde ik twee meditatie groepen en deed zelf aan meditatie.
  Sinds ik bovenstaande periode heb gehad, wordt ik heel onrustig van stilte.
  Ook in huis hoor ik elk geluid wat mij irriteert, ik pieker veel en zoek afleiding. Maar ik vind geen rust meeromdat ik angstig ben en negatief denk over mezelf en mijn leven.
  Ik Mir sinds twee maanden, maar kan nog steeds moeilijk tegen rust of als ik niks te doen heb, te zeggen heb, of er weinig te doen is om mij heen. ik voel me niet veilig.
  Mijn man is heel zorgzaam voor mij, maar ook daarin kom ik niet tot rust.
  Gewoon maar door mirren?

  PS ik heb ook een vraag gesteld over diagnose shock maar zie nog nergens bericht.

  Misschien ben ik te ongeduldig.
  Mirjam

  • Beste Mirjam,
   Als je er zo onder lijdt, zou ik het liefst aan je willen vragen of je een keer een MIR-Methode begeleider wilt benaderen en vragen om een consult. Het kan goed zijn dat er een emotionele blokkade aan de oppervlakte ligt waardoor je niet tot rust kunt komen.
   Groetjes, Mireille

 2. Stilte… Zo wezenlijk! Mooi dat je dit als onderwerp hebt gekozen. Nog een tip voor tv-kijken: je hoeft nooit meer reclames te kijken als je programma’s opneemt en later kijkt, dan kun je het gewoon doorspoelen. Zo kijk je alleen selectief wat je echt leuk vindt en zonder toeters en bellen tussendoor.

  De mooiste vorm van stilte vind ik in een stil meditatief dagelijks gebed: centering prayer. Ik kan het iedereen aanraden die zich tot gebed aangesproken voelt. Boeken van Basil Pennington en Thomas Keating hierover (Open geest, open hart) zijn fijn ter ondersteuning.

  Ik wens jullie allemaal hele fijne stilte momenten, iedere dag.

 3. Dank je, Mireille, voor weer een heel inspirerende boodschap! Is helemaal waar! Zelf ervaar ik sinds kort weer dat ik zeer geniet van (rustig) lezen en inderdaad geen tv en/of internet. Heerlijk! Dat voelt ook heel anders. Hoewel tv/series kijken wel een beetje een verslaving van mij is, ervaar ik als ik in plaats daarvan lees of (klassieke) muziek luister, dat die “schermverslavingen” eigenlijk heel geestdodend zijn. Je gaat je er nooit beter door voelen, (ik) door lezen en muziek luisteren wel! Dus hoog tijd om ook deze verslaving(en) te onderkennen en aan de kant te doen; wat eigenlijk makkelijk gaat. En laten we ook bedenken dat we dat scherm kijken in allerlei vormen vaak ook doen uit verveling/niet weten wat (anders) te doen… Ik wens ons allemaal heel veel stilte en rust in alle vormen toe!

 4. Gerda

  Beste Anneke,
  Graag wil ik het telefoonnr. van Herman Wijlhuizen. i.v.m. tinnitusklachten.
  B.V.D.

  Groet Gerda

 5. Ik kom hier mensen tegen met tinnitusklachten. Ik had dit ook al weer jaren geleden in heel ernstige mate. Ik heb hulp gehad van Henriëtte Bakker in Arnhem. Zij heeft mij ontspanningsoefeningen geleerd met als resultaat dat 90% van de klachten zijn verdwenen. Van de resterende 10% heb ik geen last meer. Het is wel een kwestie van volhouden maar het resultaat was in mijn geval heel goed. Hierbij haar adres: https://tinnitusademtherapie.nl/tinnitus-ademtherapie-contact/

 6. Ik merk op dat ik steeds meer in de stilte kan zijn. Ik ben in de stilte in contact met mijn lijf en gevoel en laat mij verassen wat er in mij opkomt. Ik kan dan bij mijn gevoel blijven of bij de fysieke sensatie de opkomt. Echt me time.

 7. Ik ben met zoveel dingen tegelijk aan het ‘therapeuten’dat ik niet weet wat de MIR bij me doet, maar ik ben ineens gestopt met tv kijken.. ik wil alleen nog maar lezen en zelf schrijven. Mijn lichamelijke klachten zijn allemaal helaas onverminderd.. maar toch ga ik door. Ik geeuw als ik de MIR methode doe, zelfs als ik alleen maar de woorden lees, zonder aaien, en dan weet ik dat er weer iets is gezuiverd. Veel dank!

  • Ik heb daar ook last van.. maar ik probeer er zo min mogelijk aandacht aan te besteden, want dan lijkt het alleen maar erger te worden.
   En de stilte zit ook in jezelf denk ik, niet alle in je oren.

  • Niet denken dat je er gek van word want dan irriteerd het je nog meer. Denken dat het bij je hoort en je niet eraan storen. Ik heb het al 16 jaar wennen doet het niet maar ik laat mijn leven er niet meer door verpesten heb het in beiden oren.

  • Oorsuizen heeft ook met vergeving te maken, vergeef jezelf en de wereld, je bent het waard om hier te zijn!
   De 9 stappen helpen je daarbij:-)
   ik vergeef onvoorwaardelijk, ik ben onvoorwaardelijk vergeven. voel je het?
   probeer maar,
   Groeten Theo

  • Ze helemaal toestaan… Ze zijn er niet zomaar. Ze komen ergens vandaan en willen gehoord en gezien worden.
   Dat is heel erg oefenen hoor!
   Ik ben op het spoor gekomen van Mike Hellwig, met zijn Radikale Erlaubnis (radicale toestemming).
   Succes…

  • Je meer konsentreren op dat wat je werkelijke intenties zijn van binnenuit,niet van buitenaf.teveel prikkels weerhouden je ervan om in de stilte te komen.iedereen wordt afgeleid het is maar net waar ligt jouw aandacht op dat moment.gedachtes komen en gaan houdt ze niet vast geen oordeel laat ze. Voorbij drijven net als de wolken. Laat ze gaan en geef ze geen aandacht. Alles waar je aandacht aan geeft blijft maar groeien. Je kunt het oefenen gaan het gaat ook jou lukken om meer in de rust te komen.succes

 8. Ik vind het heerlijk om de rust op te zoeken,mijn partner geniet ook van de momenten wanneer ik de rust uitstraal.
  Ik was vroeger erg druk met alle gevolgen van dien(schommelende suikers en veel stres).
  Dankzij de MIR-methode krijg ik veel meer rust en stabiliteit in mijn leven.

  Bedankt, succes verder

 9. Ik doe de MIR-Methode en heb succes, nu ook gestart bij de kleinkinderen.
  Raad dit aan …om het uit te proberen aan personen met pijn ook al staan
  sceptisch tegenover , Mireille alvast succes verder, we doen met je mee!

  grtjes,Marleen

 10. Lieve mede mirrors en mireille,

  De stilte bracht me veeeel:
  Genezing fysiek en mentaal,
  Oplossingen,
  Rust,
  Inspiratie,
  Mijn talenten aan de oppervlakte,
  Mijn leven een totaal nieuwe wending,
  Opweg mijn missie vorm te geven!!!

  Hartelijk dank mireille……ook al dacht ik vaak ……ik stop er mee, ik trek dit niet, ik word echt gek, ik kan het niet….heeeeelp!! Iedere keer ging ik jaren koppie onder….maar dan ook echt!!!! Drama optimaforma angst, paniek voor het leven!!!

  En kijk nu bloei en groei ik weer!!! Misschien moet ik nog af en toe onder???? Maar nu na 5 jaar weet ik …..ik volg mijn missie ….het komt goed na 25 jaar zoeken met diep onder gaan en weer boven komen!!

  Hartelijk dank voor de MIR-Methode!!
  Fijn dat de MIR-Methode voor iedereen toegankelijk is en hopelijk ook blijft!!
  Bij zware problematiek heb je wel een zeer ervaren mir begeleider nodig!!
  Mijn complimenten voor de zuivere en deskundige begeleiding van carla de la rive box en suzanne

  Warme groet,
  Bloem

 11. Lieve Mireille,

  Hierboven las ik dat Ingeborg het telefoonnr heeft van Herman Wijlhuizen.
  Zou u me in contact willen/kunnen brengen met haar want mijn man heeft ook last van oorsuizen. We horen heel graag van je.

  Liefs,
  Anny

 12. Beste Mireille,
  ik voel me heel raar,ben zeer angstig,de beelden en gedachten blijven,Wat kan ik doen.Is het mogelijk om mij te antwoorden aub
  IK drink veel water,heb soms jeuk. Ik slaap wel beter.
  Hartelijke dank,
  co

  • Beste Corinne,
   Het beste is dat je contact opneemt met een MIR-Methode begeleider, zodat je advies kunt vragen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Beste Corinne,

   Lees dat je last hebt van angst, beelden en gedachten.
   Heb daar heel veel ervaring mee en ontdekte hoe je dat kunt oplossen na jaren!!Ik ben zo vrij om je dat aan te reiken. Hopelijk stel je het op prijs en helpt het je!!
   Eigenlijk is het heel simpel het stapje van de hel naar de hemel:
   Wanneer je het accepteert dat het er is en het geen voeding geeft verdwijnt het …….en snel ook hoor als je het kunstje doorhebt!!
   Vaak maken we angst en gedachten groter door er aandacht aan te geven, verder over na te denken, nog meer gedachten er over te hebben……wat doe ik toch, hoe kan het nou, waarom heb ik dit, …heeeelllp, wat erg dat ik dit denk, of over de angst die je hebt verder na te denken etc.!! De beelden zijn een voortvloeisel daaruit. Ga je angst niet uit de weg!! laat het er mogen zijn!! Kijk ook naar je overtuigingen die je angst geven!! Klopt het wel hoe ik dat zie?! Is dat wel zo?! Realiseer je dat veel angsten gebaseerd zijn op dogma’s en sancties!! Alles mag er zijn…..zelfs slechte gedachten!! Het zijn maar gedachten!! Jij bepaalt wat je er mee doet!! Je kan alle kanten met je gedachten op!!
   Probeer maar!! Iedere seconde kan je allerlei gedachten maken ….en alle kanten op!! Hoe leuk is dat!!.
   Zodra het je over komt helpt het in ieder geval bewust naar je adem te gaan met je gedachten en daarop te concentreren. Bewegen op een zo ontspannen mogelijke manier ook. Liefst in de natuur.
   Bijvoorbeeld lopen met je armen ontspannen heen en weer bewegend langs je lichaam en dus niet in je zakken. Let ook weer op je ademhaling hierbij. Maak ook gebruik van je andere zintuigen kijk goed om je heen, ruik de geuren van de natuur en laat je gevoel zijn . Let maar op dat doet wonderen en los je het op binnen no time!!!
   Er is denk ik niet een mirbegeleider die je dit kan aanreiken.
   Wel kunnen ze je helpen met bijvoorbeeld bachremedies en nauwkeurig mirren. Want wanneer dit soort reacties optreden kan het zijn dat je je manier van mirren moet aanpassen. Soms moet je ook gewoon door dit soort dingen heen.
   En kijk maar vast uit naar een steeds lichter en heerlijker leven!!

   Heb zo veel ervaring met de negatieve kant van de menselijke geest en het ook daadwerkelijk opgelost. Alle kennis in 25 jaar opgebouwd door vele boeken over o.a. esoterie en allerlei trainingen bij mediums te volgen.

   Warme groet,
   Bloem

   • Beste Corinne,

    Had al per ongeluk op verzenden gedrukt terwijl ik nog aan het controleren was of mijn tekst volledig was. Niet dus hihih!!

    Wilde nog toevoegen dat angsten natuurlijk ook reeel kunnen zijn bijvoorbeeld wanneer je in een gevaarlijke verkeerssituatie beland.

    Dus bekijk of je angst reeel is of niet!! Meestal kunnen we ze ontkrachten door anders te gaan geloven zoals ik in de vorige mail uitlegde. Praat en lees over je angst zodat je zelf instaat bent om andere gedachten te kunnen gaan geloven!!

    In het geval van ernstige burnout kan je ook zomaar bang worden voor dingen waar je voorheen nooit bang voor was.
    Dan geld eigenlijk hetzelfde verhaal!! Maar is het iets makkelijker omdat je weet dat je voorheen die desbetreffende angst nooit had.

    Nou ja ….ik hoop dat het je helpt wat ik voor je heb gemaild!!
    Alle goeds,
    Bloem

    Je kunt in geval van een angst ook iets gaan doen wat je normaal gesproken leuk vind …zodat je het makkelijker kan loslaten en je daardoor dus ook andere gedachten hebt en je dus anders voelt!! Ze noemen het ook wel: Verzet je zinnen!!

   • Beste Bloem,
    wat bedoel je juist als je schrijft ‘nauwkeurig mirren’ en ‘de manier van mirren moet aanpassen’,Tijdens het wandelen dacht ik aan u en zei tegen mezelf “co doe handen uit je zakken en beweeg je armen” en inderdaad ik stapte losser.

    Hartelijke groet,

    co

    • Beste Corinne,

     Sorry dat ik zo laat reageer op je vraag!!
     Reliseerde me niet dat er een vraag gesteld zou kunnen worden naar aanleiding van mijn mail!!

     Nauwkeurig mirren= met aandacht en intentie de zinnetjes aaien
     maakt ook dat je bewust wordt dat alle dingen met aandacht en liefde doen in je leven…..heel veel geeft!!

     Aanpassen mirren= soms is een leerstukje zo heftig dat het beter is om even te stoppen of alleen stap 5 en 7 te doen!!

     Maar een MIR-Methode begeleider kan je daar heel goed mee helpen!!

     Warme groet,
     Bloem

  • lieve Corinne, en alle anderen die last hebben van angsten en dwanggedachten. Er zijn meerdere manieren om daarmee om te gaan maar na een lang leven van praktijkervaring hiermee is mijns inziens de beste manier om Running the Bars, Access to Consciousness te doen. Dit is een zachte, diepgaande en transformerende methode die je bevrijdt van dwanggedachten, aannames en overtuigingen. Zie internet op de website van Renee Brillemans, woon je in de buurt van Tilburg, dan kan ik je daarin helpen. Ik doe ook al jaren de Mirmethode, een heel fijn zelfhulpmiddel.

 13. Ik heb inderdaad een heel rustig gevoel gekregen door de MIR-Methode Ik had al eerder behoefte aan stilte(en breng dit al langer in de praktijk) voor creatieve gedachten.De reclame is een grappige bijkomstigheid.Wij zetten de tv even op standby.HEERLIJK

 14. Beste Mireille,
  Ik had er niet zo bij stil gestaan, maar ik besef me ineens, dat ik al geruime tijd (sinds de MIRmethode?) minder behoefte heb aan muziek en mensen om me heen en snel last heb van geluiden. Ik kan uren doorbrengen in stilte en b.v. naar de vogels buiten kijken. Ook als ik werk, doe ik dat het liefste in stilte. Eigenlijk dacht ik dat dat een gevolg was van mijn instorting op een luidruchtige verpleegafdeling waar ik werkte met constant aandachttrekkende dementerenden. Waarschijnlijk heeft de MIRmethode dat nog eens extra getriggerd en voel ik me er prima bij, soms op het “saaie” af 😉

 15. Lieve Mireille,
  Ik was al maanden aan de MIR therapie bezig ( voor de 3 de keer ) want zodra ik stop komen er weer allerlei klachten terug !De laatste keer dat ik stopte dacht ik ,nou zo is het wel even genoeg ,want het werkt toch ook nog een tijd door heb ik gelezen ! na de 2 de dag dat ik gestopt was ,krijg ik een tia , ik was met stomheid geslagen , dat mijn lichaam dit overkwam ,het moest echt even stil worden in mijn lijf! Ik heb er gelukkig niets van over gehouden ( behalve onzekerheid , dat moet even slijten )maar ik vraag mij wel af , hoe is het mogelijk ?

 16. Lieve Mireille,
  Weet u een oplossing voor de beelden en gedachten die in mijn hoofd zitten weg te krijgen? Ik ben nu een week bezig met de MIR-Methode.IK lees alle dagen je tips. Vandaag heb ik heel de dag Bedankt voor de stilte gezegd, heb ik licht en liefde gestuurd naar de beelden en de gedachten. Wat kan ik nog doen om ze weg te krijgen?
  Als er nog andere mensen zijn die een oplossing hebben voor mij,die zijn welkom.
  Alvast bedankt.
  Lieve groetjes,
  co

  • Beste Co,
   Gewoon rustig aan doorgaan met de 9 stappen. Laat de MIR-Methode eerst z’n werk doen. De 9 stappen doen al het werk.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

  • Beste Co., dit waar je mee zit herken ik…meer dan twintig jaar geleden ging ik dmv yoga aan de slag en heb inmiddels ervaring in het verstillen in mezelf. Het helpt me om in gedachten mee te doen hetgeen ik doe bijv een afwas, dan ruik ik het sop en zie hoe de bubbels in het schuim eruitzien, dan zie ik waar nog extra te borstelen tot het schoon is, geniet ik hoe het glimmend droog in de kast gaat…..maw deze klus doe ik met alle aandacht en richt mijn zintuigen erop en zo kun je dit met alles doen. Steeds kom je hier verder in dat het lukt. Als ik (storende) gedachten heb erger ik me er niet aan en verzet ik me niet ertegen(want dan wordt het erger) maar ik accepteer ze. Dan kijk ik er naar zonder er tegen te denken…na een (langere) tijd oefenen lukt het. Ook als het lang duurt tot verbetering: vergeef jezelf je bent een mens en je MAG fouten maken. Door deze gedachte ontspan je en weet ik zeker dat het lukt! In het begin zei ik innerlijk wel eens tegen een gedachte: ja nu weet ik het wel…en had ik ook vaak dat de ongewenste gedachte niet meer helemaal kwam maar bijvoorbeeld een stukje zin. Op deze manier ben ik van mijn dwanggedachtes afgekomen. Wedijveren met jezelf kun je beter laten. En bedenk dat je alles waard bent om er te zijn…net als ieder ander! Co, ik wens jou een prettige rust in jouw wezen waarin je verder tot ontplooiing komt! Vriendelijke groet van Alouize

  • Beste Co,
   Mijn advies is simpel: stop met proberen de beelden en gedachten in je hoofd weg te krijgen. Ze zijn er toch wel; dus stop met vechten ertegen.
   De valkuil is dat je iets met de beelden en gedachten zou moeten; in jouw geval dat je ze weg wilt hebben.

   Dus: laat ze er gewoon zijn, wees gewaar dat ze er zijn en vervolgens hoeft je er helemaal NIETS mee. Gewoon lekker doorgaan met andere dingen waar je blij(er) van wordt.

 17. Ook ik heb last van oorsuizen. Ingeborg, ik ben dan ook erg geinteresseerd in het telefoon nr van Herman Wijlhuizen.
  Ik weet niet hoe ik met je in contact kom.

  Hartelijke groet,
  Marianne

  • Hallo Marianne,

   het telefoonnummer van Herman Wijlhuizen kun je gewoon via Google vinden. Ik ben ook een van degenen die last van langdurig oorsuizen heeft gekregen, dit na het uitzetten van de rookmelder.
   Bij dezen daarom de waarschuwing dat rookmelders juist risico met zich mee kunnen brengen, zeker als je wat ouder wordt en meer kans hebt op gehoorschade. Ik heb ze daarom weg laten halen.

   Groeten, René

   • Beste Rene, Bedoel je dat de rookmelder ook iets doet als hij niet afgaat.
    Of komt het door het geluid als hij afgaat ?

 18. O ja…dat was het…waarom het een tijdje terug wat beter met mn huid ging…de stilte…Dank Mireille ik ga weer tijd maken stil te zijn. Vandaag heerlijk in het zonnetje…die schijnt overigens net zo mooi als jij. Dikke knuffel Karoline

 19. ik zelf vind het fijn dat als mijn huis op orde is en ik hoef niets meer te moeten,dat ik dan tot rust en stilte opzoek . in meditatie in mijn vooruitgang die ik ook wel eens meemaak. en ja ik vertrouw op de wereld van de stilte al is er om mij heen vaak lawaai, van grasmaaiers deze keer.ik zie de mirmethode ook als een kring van mensen die elkaar stimuleren en liefhebben om wille van vrede op aarde! mooi vind ik dit! mogen we elkaar steeds weer bemoedigen en onze familie zegenen met de harmonie goede sferen.lieve groeten andre

 20. Hallo Mireille,

  Ik lees net over het belang van stilte.Voor mij is die van levensbelang.Zoek vaak de natuur op, weg van alles.Helaas woon ik een naast een mevr. die ondanks haar 72 jaar haar housemuziek en ook computerspelletjes hard heeft aanstaan en ik de bonkgeluiden iedere dag opnieuw door de muren hoor komen.Mevr. doet dit al jaren om ieder die hier in dit huis woont,weg te pesten, omdat ze wil dat we in haar roddel over iedereen meedoen.Juist omdat ik daar geen behoefte aan heb wordt het pesten met geluid echt steeds erger.Ook zijn zeker de geluiden voor mij misschien door het mirren veel indringerder geworden.Ben ook HSP er dus je kunt je voorstellen dat dit voor mij echt ondraaglijk is.De enige uitweg die ik heb is verhuizen, er heeft zich nog geen goede gelegenheid hiervoor voorgedaan.Wat nu Mireille, hoe moet ik hier mee omgaan, negeren is onmogelijk.Daar is het te erg voor.Mevr. heeft ook nog eens de gewoonte om heel hard op haar katten te gaan roepen dat ze voor mij moeten uitkijken, ze doet dit altijd met publiek erbij.Ik kan hier niet buiten in mijn tuintje zijn dan loopt ze me na en gaat roepen om op die manier de aandacht te trekken. Ik wil gewoon mijn rust die ik ook zo hard nodig heb.Gr van Ellie

  • Lieve Ellie,
   ik begrijp je onmacht en daarin je wanhoop!
   Ga iedere dag zitten in meditatie. Concentreer je volledig op je innerlijke gevoel. Roep dan Aartsengel Rafaël aan, de krachtigste genezer van de Engelen. Vraag hem om jou te helpen alle nare intenties van je buurvrouw, haar mishandeling naar jou en haar angstige gedrag in Liefde en Licht naar haar toe terug te sturen, en jouw buurvrouw in het Licht en in Liefde te plaatsen. Blijf daarin naar je eigen innerlijk gevoel gericht en vul ook jezelf met alle liefde die je in je hebt. Vraag Rafaël om kracht, bescherming en positieve energie! Plaats daarna vanuit je hart jullie beider huizen in het goddelijk Licht; vraag daarvoor opnieuw hulp van Rafaël en ook van Aartsengel Michael (de Engel van Transformatie). Blijf dit iedere dag doen, liefst zo vaak als je kunt opbrengen. Resultaat verzekerd: heel je eigen onverwerkte emotionele stukken! Je buurvrouw is een spiegel. Heel veel liefs en kracht!

  • Hoi Ellie
   Als er personen bij mij komen met overlast van buren, of dergelijk, zeg ik altijd… Heb jezelf lief, voel die liefde voor jezelf, knuffel jezelf, en als je dan liefde voor jezelf voelt, stuur dan dat door aan je buurvrouw, ondanks dat het heel moeilijk is, toch proberen, want als je liefde stuurt, krijg je liefde terug, als je haat stuurt krijg je haat terug. en kijk wat er natijd gebeurt.. krijg altijd positieve berichten terug….. (Hou van jezelf, anders kan je niet van anderen houden)

  • Beste Ellie,

   Wat akelig om dat mee te moeten maken. Uit ervaring weet ik dat je erg gestrest kan worden van geluid van je buren omdat je er geen invloed op hebt en nooit weet wanneer dat begint. Ik heb nu noise-canceling in ear ‘oortjes’ van Bose en ik voel dat mijn hele lijf daarmee ontspant want als ik die in doe hoor ik alleen maar stilte. Alleen al het idee dat er iets is om het geluid tegen te houden op het moment dat ik het nodig heb is al heel fijn. Enige nadeel is de prijs maar dat had ik er graag voor over. Misschien dat het jou ook kan helpen. Sterkte!

  • Beste Ellie,

   Wat akelig om dat mee te moeten maken. Uit ervaring weet ik dat je erg gestrest kan worden van geluid van je buren omdat je er geen invloed op hebt en nooit weet wanneer dat begint. Ik heb nu noise-canceling in ear \’oortjes\’ van Bose en ik voel dat mijn hele lijf daarmee ontspant want als ik die in doe hoor ik alleen maar stilte. Alleen al het idee dat er iets is om het geluid tegen te houden op het moment dat ik het nodig heb is al heel fijn. Enige nadeel is de prijs maar dat had ik er graag voor over. Misschien dat het jou ook kan helpen. Sterkte!

 21. Ik ga met regelmaat een dag alleen wandelen. Het veld in, door het bos, met m’n wandelroute in de hand. In m’n eentje, met alleen maar het geluid van de wind, de bomen en de vogels. Hier kan ik enorm van genieten.
  Ik kom aan het eind van de dag weer met positieve energie thuis. De wind heeft veel nare dingen weg geblazen. De stilte blijft nog lang hangen in m’n hoofd.

 22. Ook ik heb sinds een jaar ‘last’ van oorsuizen. Ik heb het eerst als heel storend ervaren. Maar sinds ik het geaccepteerd heb als nieuw onderdeel van mij, heb ik er minder last van. Het is mijn basis-stilte geworden. Ik heet het welkom als ik de stilte in wil gaan. En zo kan ik, zonder geluiden van buitenaf, genieten van de nieuwe stilte in mezelf.

 23. Het is zo waar wat er allemaal in dit artikel staat. Bijna alles wat genoemd wordt, bijvoorbeeld dat je op een gegeven moment niets meer opneemt; of dat je bij stilte juist nieuwe ideeën krijgt, ervaar ik al vaak. Misschien komt dat ook door het feit dat ik een aantal jaren aan yoga heb gedaan. Momenteel heb ik er moeite mee om de rust te vinden om zelf thuis yoga te doen.
  Bovendien gebruik ik hoorapparaten, maar die doe ik pas in de loop van de dag in. Dit artikel is heel herkenbaar voor mij. Ik zat steeds te knikken; ja, dat is zo, ja dat is zo!

 24. Inderdaad, stilte doet wonderen!. Ik heb een vraag, moet je “non stop” de MIR methode doen?. Ik doe het al 7 maanden en ben er even mee gestopt, is dat goed?.
  Ik hoop hier een antwoord op te krijgen.
  Heel veel dank,
  Johanna

  • Beste Johanna,
   Er zijn meer mensen die de MIR-Methode af en toe stoppen en dan weer oppakken. Doe wat goed voor je voelt. Optimaal is dat je hem blijft doen, maar ik geloof ook sterk in je eigen onbewuste dat af en toe de MIR-Methode even wil loslaten. Leg er vooral geen druk op.
   Groetjes! Mireille

 25. Stilte,

  Ik kijk uit mijn kamerraam en zie hoe de vogels hun eten vergaren en lekker badderen inmijn vijvertje in de zon.Ik kom even bij mijn zelf,wat is dit een heerlijk gevoel.Het lukt me steeds vaker om zo`n moment te genieten van wat we voor niks krijgen.De Stilte. Mireille dank voor dit thema.

  Hartelijke Groet,

  Willy

 26. sjef Ik leef al jaren bewust met meer stil tens ik ben meer achte af gaan wonen tussen de natuur Dat lever minder stres op . meer
  momenten stil tens

 27. Hallo Mireille,

  Stilte…! Inderdaad een weldaad. Wat verlang ik naar stilte.
  Helaas heb ik al jaren tinitus; ik hoor een constant hoge fluittoon.
  Ik heb al van alles geprobeerd, maar tot nu toe heeft niets geholpen. Ook brengt de MIR-methode hier geen verlichting in.
  Sinds begin januari ben ik weer begonnen met twee maal daags MIRren en een maal per dag een meditatie van tenminste 15 minuten. Baat het niet, dan is het jammer. Het zijn in elk geval wel heerlijke rustmomenten.

  Bedankt voor de MIR-methode en jouw wekelijkse berichten. Ik lees ze met heel veel plezier.
  Leny

  • Hoi Leny
   Is mij met workshop geleerd, om hinderlijke geluiden zachter te zetten, tijdens meditatie, je concentreren op je midden in je hoofd, kan kijk je denk beeldig rond, en creëer je een knopje in je hoofd en die draai je denk beeldig zo dat het zachter wordt. (zover dat het niet meer hinderlijk is.) als ik iets hoor dat me stoort, doe ik het en het helpt mij, succes… Liefde & Licht, vrede injezelf

 28. Net terug van een stilte vakantieweek, kwam helemaal opgeladen thuis. Direct na terugkomst een volle agenda, met belangrijke afspraken: en wat gebeurt er? Ik werd van het ene op het andere moment overvallen door misselijkheid en heb gisteren en vannacht non stop liggen overgeven. Vanmorgen met lood in m’n schoenen afspraken afgezegd. Vervolgens vond ik de stilte nieuwsbrief in m’n mailbox. Kippenvel moment. Besloten dat de stilte nog een paar dagen mag voortduren!

  • Beste Charlotte,
   Hoe letterlijk wil je lichaam het aangeven, he! Ik ben blij dat je jezelf nog wat extra stilte hebt gegund! Het is blijkbaar nog nodig.
   Geniet ervan!
   Groetjes, Mireille

 29. Lieve Mireille,
  Ervaar inderdaad de innerlijke stilte als grote krachtbron van waaruit alle leven ontstaat, waardoor alles wordt onderhouden en waarnaar alle manifestaties weer terugkeren.
  In de natuur is die aansluiting met deze innerlijke krachtbron makkelijker, omdat daar niet zoveel afleidende factoren spelen als in het “gewone” leven. Wat voor mij echter de oefening is, is om alle beweging in de geest met rust te laten, waardoor de zuivere bewuste waarneming vanuit dat stabiele, innerlijke fundament, Stilte en Vrede Zelf, die altijd aanwezig is zich openbaart. Er ontstaat dan
  van binnenuit een natuurlijke maat m.b.t. het gebruik van de zintuigen en de zintuiglijke waarneming veroorzaakt dan
  minder snel een gehechtheid aan het object van waarneming. I.p.daarvan is er een ervaring van Ontspanning, innerlijke ruimte, tevredenheid, gevoel van eenheid, i.p.v. afgescheidenheid, alertheid e.d.
  Wat fijn dat je het belang van Stilte aan de orde stelt.
  Een hartegroet,
  Marianne

 30. Hier een gedicht die ik geschreven heb over stilte.
  Stilte
  Even zitten
  Even stil
  Luisterend naar wat ik werkelijk wil
  Ik bleef maar rennen vliegen gaan
  Maar ik zag mezelf niet staan
  En toen verlangde ik naar stilte

  Katsongs 1992 (katja)

 31. Grappig te lezen dat ik niet de enige ben die volgende week in retraite gaat! Ik ben heel benieuwd wat het me brengt en of het überhaupt lukt.

  Groetjes, Arja

  • Hallo Arja,

   Ik kom je berichtje tegen. Kun je zien waar we allemaal mee bezig zijn en zo zoekende naar stilte en rust.
   Ben erg benieuwd hoe de reraite je zal bevallen.
   Laat je een bericht achter op deze site?
   Heel veel succes, laat het maar gebeuren…

   groet, karin

 32. Hoi Mireille,

  Dank je wel voor de bemoediging, in de begeleiding en via de nieuwsbrieven.
  Ben nu va 01 januari 2015 aan het mirren en boek wel kleine succesjes.

  Op deze nieuwsbrief wil ik even reageren.

  Wat stilte mijn leven bracht weet ik nog heel goed, maar sinds ik moet leven met tinnitus(oorsuizen) is het nooit meer stil in mijn hoofd.
  Links de hoogste frequentie, rechts de laagste frequentie.
  Ik heb het “Tiny” genoemd.
  Ben het gaan beschouwen als een vriend, zit op mijn schouders en ik kan er nooit meer van scheiden.

  Groetjes Diny

 33. Beste Mireille,

  Dank voor je mooie artikel. Ik reageer zelden, maar vandaag wel, want jouw artikel brengt erkenning en herkenning. Al jaren merk ik dat mensen je een beetje vreemd vinden wanneer je vertelt dat je thuis of in de auto nooit muziek hebt opstaan en dat je de muziek van zingende vogeltjes in je tuin of in het bos de mooiste vindt.

  Waarom moet er altijd en overal muziek zijn? Waarom willen sommigen wakker worden met muziek? Misofonie schijnt het te heten: afkeer van (harde) geluiden. Niet altijd fijn, want ik kan me storen aan blaffende honden, muziek of schreeuwende mensen die mijn vredige gevoel afkapt wanneer ik in mijn tuin mijn vogels zo mooi hoor zingen. In Afrika heb ik ooit mogen leren luisteren naar de stilte en de ‘herrie’ van de natuur. Dan leer je geluiden te horen van het ‘tweede niveau’; geluiden die je pas hoort wanneer je de stilte opzoekt en echt gaat luisteren. Wat dat brengt, is veel rust en ontspanning; ik kan het iedereen aanraden.

  En wat die anderen ervan vinden; mij kan dat niet zo veel schelen. Laat mij maar lekker een beetje misofoon zijn!

  • Jouw tekst oa over Afrika,
   doet mij weer denken aan die mooie vogelgeluiden in het hotel s’morgens voor het
   ontbijt
   Alleen dat geluid, de vogelzang en anders niets,
   dat doet goed’
   Maar anderzijds wie is het voorbeeld hoe het moet” voor iemand anders ?!
   Ik heb nu de radio vanmorgen zacht aangezet in de keuken en als ik er moet zijn vind ik zijn
   achtergrond fijn
   zo is het voor iedereen anders hee
   met respect voor elkaar komen we er al een heel stuk
   en anders ” moet je meer voor je rechten opkomen daar heb ik
   sedert ik in deze sociale blok woon al veel v geleerd
   anders bepalen de buren jou met hun luide normen”

 34. de beelden en gedachten blijven maar toestromen ,zeer vervelend,ik wou dat er eens stilte in mijn hoofd komt

 35. Hallo Mireille ik ben 9 dagen bij mijn kleinkinderen geweest vorig jaar en was daarna doodop,,ze zijn heel lief maar ontzettend druk. Ik vind dat heel erg dat ik daar niet tegen kon. Hoe kan ik dat oplossen want dit jaar gaan we weer een lang weekend. De kinderen waren ook nog weg overdag naar school. Ik was toen net gestopt met werken misschien heeft dat ook meegespeeld. Misschien heb jij Mireille een gouden tip. Groetjes Anny

 36. Dag Mireille
  Ook ik heb reuze behoefte aan rust,woon buiten en het is heerlijk om de stilte in de natuur te ervaren.In de auto inderdaad klassieke muziek,kan me steeds makkelijker afsluiten voor teveel geluid.
  Alle goeds knuffel Wil

 37. wat verwoord je dit mooi, Mireille
  bedankt hiervoor
  by the way, Nadine van Hautem van de Vlinder (Vlaanderen) is een pracht van een MIR-begeleidster

 38. Ja zo heb ik het twee jaar geleden ook ontdekt.Jammer dat er nu na 7 weken Mirmethode bij mij zoveel angst naar bovenkomt dat je er wanhopig van wordt. Maar als het droog is en niet vriest ga ik een stuk rustig fietsen en na 20 minuten komt die intens vredige stilte weer boven. Soms dmv een fluitend vogeltje maar ook lammetjes met hun gekke bokkesprongen.Dat is intens genieten en maakt dat je de nare dingen even opzij kunt zetten.
  Dank voor je mailtjes en veel succes met je werk
  Marly

 39. Beste Mireille,

  Ik lijd sinds enkele jaren aan het “restless legs syndroom” Van mijn apotheker kreeg ik de inleiding tot de MIR Methode.
  Ik zeg de 9 punten elke dag op Wat kan ik nog meer doen.
  Ik ben ten einde raad

  • Beste Frieda,
   Als je wilt dat het sneller weg gaat, zou je het beste een keer naar een MIR-Methode begeleider kunnen gaan. Zij kan dan een MIR-Methode op Maat voor je maken, waardoor de onderliggende klachten sneller weg gaan. Zolang je de klachten zelf kunt verdragen, zou ik de 9 stappen de kans geven. Probeer het echt langere tijd (aantal maanden) vol te houden.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Mocht de MIR methode uiteindelijk toch niet het gewenste resultaat geven, dan is de Bowentherapie misschien een aanrader.

 40. IK BEN MET DE MIR METHODE GESTOPT, WAS TELEURGESTELD. AL EEN HALF JAAR LAST VAN MIJN KNIEEN. MAAR HET WERD DOOR DE MIR METHODE NIET MINDER.
  IK MERKTE ER NIKS VAN.
  GR. MARIANNE

  • Beste Marianne,
   Wat jammer dat je er niks van hebt gemerkt. Voor iets als pijnklachten aan knieën heb je wel grote kans dat je het langer moet blijven doen, of naar een begeleider moet gaan om versnelling aan te brengen. Maar als je er niks van merkte, kan ik me voorstellen dat je motivatie allang weg is. Misschien dat je nog even kunt checken bij dit artikel: ‘Negen redenen van teleurstelling in de MIR-Methode’ of je het helemaal hebt uitgevoerd zoals het bedoeld is?
   Ik hoop van harte dat je klachten nog minder mogen worden, hoe dan ook!
   Sterkte!
   Mireille

 41. Dank je wel, ik was de stilte even kwijt. Voel me de laatste tijd niet geweldig. Ga weer op zoek naar de stilte.
  Fijne dag

 42. Beste Mireille, dat is wat ik elke dag vraag : een uurtje stilte voor mezelf , niet alleen voor mijn lichaam maar ook voor mijn geest, mijn gedachtegang.
  Sinds ik de MIR-Methode toepas, voel ik meer en meer waar ik behoefte aan heb. Rust, verinnerlijking, verstilling ……..Ik sta ‘s morgens echt vroeger op voor de MIR-Methode toe te passen en ineens in mijn dagboek te schrijven.

 43. Ik ben weer naar klassieke muziek gaan luisteren, Bach en Beethoven, ik wordt er heel kalm van en kan er enorm van genieten…

 44. Hai Mireille,
  Bedankt weer voor deze nieuwsbrief. Voor mij is stilte rust. Daar houd ik van, hoewel ik ook graag sociale contacten heb, maar niet aldoor. Tv kijk ik weinig, ik lees liever.
  Ja stilte geeft rust in je hoofd, net als opruimen. Ik zou niet echt kunnen zeggen of het door de MIR-Methode komt, ik zou meer zeggen sinds ik met pensioen ben. Eindelijk geen rinkelende telefoon de hele dag, geen constant volgen van mails, geen gestreste directrice meer enz…
  Stilte is goed voor de gezondheid, en jezelf terugvinden. Ik vind de stilte fijn als ik thuis kom van uitstapjes, van de wandelgroep. Maar naast stilte ook contacten, anders vereenzaam je.

 45. Hallo Mireille,

  Geen toeval…..nieuwsbrief over stilte in mijn mailbox.
  Ik ga nl 4 dagen in retraite. Hoe eng en spannend is dat?!
  Was lang op zoek naar de juiste plek die goed voelt en ik heb de knoop doorgehakt. Thuis is met mijn man en kinderen alles geregeld, wat een voorwaarde is, want anders kan ik niet weg.
  Kiezen voor mezelf en kijken wat het me brengt.

  Ik denk veel emotie, rust, inspiratie en inzichten wat nog niet meer.

  lieve groet, karin

   • Hallo Mireille,

    Ik ga naar Drenthe een locatie op de hei.
    Ik ga er half mei naartoe. Ben er nog niet geweest.
    Als ik geweest ben, zal ik mijn ervaring hier plaatsen. Is dat goed?

    groetjes, karin

 46. Ooit schreef ik midden op de hei, een gedicht over stilte, hoe heerlijk het is om niets te hoeven horen.

  Nu hoor ik 24 uur per dag oorsuizen aan 1 kant. Om gek van te worden.
  Nasleep van de griep of blijvend, is de vraag en ik hoop dat het op een mooie dag weg is, want zo valt er van de stilte niet meer te genieten.

  Ik mir nog elke dag in de hoop dat mijn lichaam hersteld van allerlei kwaaltjes waaronder lipeczeem en dat irritante oorsuizen.

  • Beste Anneke
   Ik las zojuist je klacht over oorsuizen en ik dacht meteen aan iemand die je daarbij kan helpen. Zijn naam is Herman Wijlhuizen, hij heeft de gave om mensen hiervan af te helpen. Hij vraagt geen geld omdat hij deze gave gekregen heeft enkel n vrijwillige bijdrage voor n goed doel. Er zijn buitengewoon goede resultaten! Ik dacht waarom zou ik dit niet met je delen. Mocht je z’n telnr willen dan mail me even.
   Hartelijke groet Ingeborg

   • Beste Anneke/Mireille,
    Ik zou ook graag het telefoonr. van Herman Wijlhuizen ontvangen want ik ken twee mensen die al heel lang last hebben van oorsuizen dus zou hen heel graag willen ‘doorverwijzen’!!!
    Dank!!!!!

   • Dag Ingeborg,

    Ik weet niet of ik het juiste mailadres gebruik, maar ik wil graag het telefoonnummer van Herman Wijlhuizen hebben. Hopelijk kan hij mij van de tinnitus afhelpen. In mijn geval is het de moeite waard om hierop in te gaan.

    Groet Joan.

    • Ik heb al 3 jaar heel veel last van tinnitus. Wie is er bij herman geweest en heeft resultaten? ik zou heel graag weer stilte horen want ik kan me er niks meer bij voor stellen.
     Groet, Jac Rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.