Home » Artikelen » 68. Neem jij al wat vaker je rust?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

68. Neem jij al wat vaker je rust? — 95 reacties

 1. Lieve Mireille.

  Wat een geluk dat de MIR-methode jaren geleden op mijn pad kwam. Ik doe de MIR-Methode nog elke dag twee keer, en het helpt me geweldig, geestelijk en lichamelijk. Het is een helende methode.
  De nieuwsbrieven verdiepen de MIR-methode en geven ook ondersteuning.
  In gedachten stuur ik je na elke nieuwsbrief een dankbare knuffel en deze keer is dat mijn mail.
  Ik wens je alles wat je nodig hebt voor je geweldige MISSIE.

  Lieve groet,

  Janny

  • Hoi Mireille,

   Ik heb slaap apneu en ME en die vermoeidheid is praktisch verdwenen, en ik voel me stuk fitter dan ooit en doe de MIR methode nog dagelijks en voel een vooruitgang, deuren gaan openen voor mij, ongelooflijk mooi! Twee weken geleden ineens kreeg ik ineens pijn in mijn linker ringvinger maar daarna deed ik de MIR methode tweemaal per dag en na twee dagen weg was die pijn en zwelling. Het werkt lieve mensen!

   groetjes
   Raymonde

 2. Aan Truus wou ik even zeggen dat ik enkele mensen ken die een zeer goede ervaring hebben met de rode rijst capsules.

  Lieve groeten,
  Liliane.

  • Aan Liliane,
   Klopt, na een jaar lang 2 rode rijst capsules per dag was mijn cholesterol op peil, ik neem nu iedere dag 1 capsule ter voorkoming van.

   Groetjes Gea

 3. Lieve Mireille,

  Dank je nogmaals voor de nieuwsbrief.
  Weer een item waar veel mensen zich kunnen in herkennen.
  Toen ik begin augustus terug thuis kwam van een leuke reis naar Engeland,
  had ik grote behoefte om de vele indrukken, die ik had opgedaan en nieuwe ervaringen, thuis in de stilte te verwerken en zo weer meer tot mezelf komen. Door een aantal dingen die nog moesten worden afgehandeld, kwam ik er niet voldoende toe om het rustig aan te doen.
  In de loop van augustus kreeg ik een ongelukje en hield er een vrij zware verstuiking aan mijn voet aan over.
  Toen kreeg ik echt de gelegenheid om mezelf alle aandacht te geven en me goed te verzorgen. Eigenlijk was dat een heerlijke periode, want het was pas toen dat ik het inzicht kreeg hoe belangrijk en waardevol ons eigen leven eigenlijk wel is. Ontzag voor het leven, een grote dankbaarheid en vreugde vulden mijn hart. Dit was een diepe ervaring.
  Het gaat nu veel beter met mijn voet en ik MIR-Methode nog elke dag.
  Deze situatie heeft me geholpen om meer mindful alle dagelijkse dingen te doen en er zo meer vreugde aan te beleven.
  Dit wou ik even meedelen.
  Alle liefs,
  Liliane.

 4. Lieve Mireille,

  Wat een mooi en zinnig stuk over rust nemen.
  Wij zijn genekt door de crisis op de woningenmarkt. Alles is ons afgenomen, en bovendien is mijn man gestorven. Een vreselijke tijd.
  Ik pas elke dag de MIR methode toe en als ik merk dat ik moe word dan neem ik gewoon rust, en juist de methode plus op tijd rusten heeft me er weer aardig bovenop geholpen.

  Elke keer kijk ik weer uit naar je inspirerende stukjes.
  Bedankt!!

  groetjes, Marlène

  • Graag gedaan Marlène,
   En ik wens je veel sterkte met alle verliezen die je ‘maar even te accepteren hebt’. Dat je je rust neemt, is alleen maar toe te juichen, want je hebt nogal wat te verwerken.
   Veel sterkte!
   Mireille

 5. Dankjewel Mireille, voor al je wijze woorden. Dit onderwerp spreekt mij ook heel erg aan. Ook ik heb geleerd dat je niet teveel mag stilzitten.
  Ik borduur en lees mijn leven lang al graag, maar nam er nooit voldoende tijd voor.Dank zij de MIR-methode lukt me dat nu toch. Ik zeg altijd dat borduren voor mij een vorm van mediteren is. Je hoofd wordt er helemaal leeg van en het resultaat is ook nog prachtig.
  de MIR-methode doe ik al heel lang en soms stop ik er even mee.
  Ik voel bijna aan wanneer het moment komt dat ik beter weer kan beginnen. Is dat niet prachtig? Hartegroet,Janny

 6. ook ik beken…
  en maar prediken dat je rust zooooo balangrijk is…omdat die ander zo waardevol is…er is verbetering…soms lukt het uit de “kring” te stappen…de balans ga ik vinden…het mag…ook ik ben waardevol…dank je wel weer voor dit moment van bezinning Lieve Mireille! Ik voel me gevoed, gehoord, gezien door je nieuwsbrieven. Heb nog je MIR kaarten die ik deel met mensen waarvan ik hoop dat zij ook gaan voelen hoe mooi ze zijn. Harte groet Karoline

 7. Hoi Mireille,
  Het lukt mij maar niet om rust te nemen. Dat het vroeger is aangeleerd klopt. De MIR methode dient een hoger doel waar ik (kennelijk) nog niet klaar voor ben. Heb je ook ervaring met neurofeedback? hier worden patronen die zijn aangeleerd zichtbaar gemaakt in golven en door middel van pulsjes gecorrigeerd. Er zijn mensen die daardoor veel meer rust en ontspanning ervaren. Ben benieuwd of iemand hier al ervaring mee heeft opgedaan? Je moet wel rust willen nemen want dat is bij mij ook nog vaak het probleem.. Ik denk dat ik me toch te schuldig voel over wat blijft liggen; ik kom nou eenmaal altijd tijd te kort!

 8. Beste Mireille,
  Ik doe wel veel, maar ben altijd “langzaam” geweest en nooit erg energiek. Daarover vaak commentaar gehad.
  Maar gelukkig altijd beseft dat ik zo in elkaar zit.
  Toch wel regelmatig een schuldgevoel als ik weer eens lig bij te tanken en dus niets nuttigs doe.
  Bedankt voor deze (en alle) nieuwsbrief waardoor ik inzie dat het toch nodig is om te rusten en kan inzien dat ieder z’n eigen ritme heeft.
  Hartelijke groeten, Wilma

 9. Dag Mireille. Ik doe de MIR-methode sinds 11 maanden. Sinds 2 weken ben ik heel natuurlijk overgegaan naar 1 keer per dag de 9 stappen. Het lukt even niet om het 2 keer per dag te doen. Na vele jaren van heel grote vermoeidheid en me ook wel af en toe een tijd wat beter voelen (bv. na een periode van veel leverreinigingen) ben ik de laatste weken weer erg moe. Het grappige is dat het lijkt of mijn lichaam helemaal zelf de regie overgenomen heeft. Ik val van de ene voedselintolerantie in de volgende, wel lastig natuurlijk met eten bereiden maar ook wel geweldig om te merken dat ik me steeds beter voel als ik maar naar dat lijf luister en de goede voeding neem. Al wel 20 jaar neem ik geen zuivelprodukten, nu ook geen suiker of granen meer en als ik het wel doe krijg ik ergens pijn of neemt de vermoeidheid toe. Mijn voeding wordt steeds natuurlijker. En net deze week ben ik een dagdeel minder gaan werken en heb ik morgen een ochtend vrij genomen, gewoon om bij te slapen en uit te rusten. Wel fijn hoor om dan te lezen dat het goed is om rust te nemen in plaats van te blijven denken dat het allemaal zo nodig moet. Hartelijke groet. Ria

  • Beste Ria,
   Ja, zo is dat! Het heilige ‘Moeten’ mag van mij de deur uit. We doen al genoeg. Ik zie zelf ook de beweging naar steeds meer natuurlijke voeding, vers van de plant. Dat is dan waarschijnlijk ook hetgeen ons lichaam nodig heeft. Ik ben nog even nieuwsgierig naar je zin ‘het lukt even niet om het 2 keer per dag te doen’. Misschien dat je nog eens kunt onderzoeken bij jezelf hoe dat komt? Het is tenslotte maar 2 minuutjes per keer. Het helpt vaak ook om de 9 stappen op verschillende plekken in huis te hangen, om je te helpen herinneren. In de keuken, op de wc, in je slaapkamer, op de spiegel.
   Ik wens je veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

   • Dag Mireille, ik wilde wel 2 x per dag maar ‘vergat’ het steeds. Te moe, te druk of was het weerstand?. En nu na wat meer mijn rust genomen te hebben, jouw aardige antwoord en alle reacties hier gelezen te hebben ben ik weer bewust 2 keer per dag bezig. Niet omdat het ‘moet’, omdat ik het zelf heel graag wil. Hartelijke groet. Ria

 10. O jee..de MIR-Methode heeft bij mij op dit moment een effect dat zeer welkom is..ik ren al twee weken door het huis en ruim echt alles op wat ik niet meer nodig heb..deze fase heb ik ook gehad toen ik net met Mirren begon..blijkbaar is het toch weer nodig na een poosje om alle ballast kwijt te raken..en moe word ik er niet van, het geeft enorm veel energie. Toch af en toe maar eens even stoppen dan..bedankt Mireille!

  • Hai Elisa,
   Ja, mooi is zo’n wervelstorm dan ineens! Dan kun je in korte tijd bergen verzetten. En dan even heerlijk pauzeren. Lekker bezig!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 11. Beste Mireille Mettes,
  Ik ben over en over vermoeid.
  Heb diabetes 1 (LADA) en coeliakie
  Moest afkicken vaneen medicijn en heb daardoor 6 maanden nauwelijks geslapen zowel overdag als s’nachts, daana naar een slaapcentrun gegaan, de neuroloog zag dat mijn lichaam oververmoeid was en schreef me het medicijn weer voor waardoor ik s’nachts weer sliep. Toen moest ik het gaan afbouwen, maar door onverwerkte emoties was mijn suikerspiegel niet te regelen waren meestal te hoog en dan kom ik niet in een diepe slaap waardoor ik niet uitrust, telkens als de suikerspiegels onder de 10 bleven voelde ik me beter , maar dan gegeurde er iets zoals het uitproberen van gehoorapparaten dat ik geluidsovergevoelig werd en weer helemaal van streek was. Nu heb ik mijn huis aan de buitenkant laten schilderen, maar 10 dagen mensen in mijn huis was te veel en te vermoeiend. Ook coeliakie en suikerziekte geeft veel stress, je bent nooit vrij altijd bij iedere maaltijd meten en de koolhydraten in de gaten houden en zorgen dat je geen hypo’s krijgt. Dit is in het kort wat zich in mij afspeelt. Ik verlang naar rust. Ook al de afspraken in ziekenhuizen en nu ook nog de tandarts geven geen ontspanning. Vroeger durfde ik me niet te uitten,dat doe ik nu wel en dan raak ik spanning kwijt. Ik heb momenten dat ik mij van binnen rustig voel en dat is een weldaad.Hopelijk geeft de MIR-Methode mij een zetje in de goede richting,Misschien heb jij nog wat goede adviezen.
  Flora

  • Beste Flora,
   Ja, ik hoop ook voor je dat er met de MIR-Methode wat verlichting van je klachten mag komen. We hebben een paar voorzichtige eerste resultaten gehoord bij diabetes, dus blijf het vooral volhouden. Je bent met wat je allemaal meemaakt echt aan je lichaam verplicht om tijdig je rust te nemen en een paar dingen te zoeken de ontspanning geven (handwerken, in natuur zijn?) om bij te kunnen tanken.
   Ik wens je veel sterkte en uiteindelijk meer energie!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 12. Lieve Mireille.
  Het onderwerp is rust in je lijf- hoofd- en- ledematen brengen. Deze drie woorden kan je in twee woorden samen vatten door er een mantra van te maken dat ik al jaren gebruik en is zo eenvoudig ( RUSTIG aan) het zijn magische woorden als ik opdrachten kreeg doe dat even, ja RUSTIG aan! door dat ik dit mijn hele werkende leven deze twee woorden gebruikte werd op een gegeven moment mijn gedrag mijn gemoed en mijn welzijn RUSTIG. Het is zo als je het maar blijft herhalen gebeurt dat ook. Ik ben nu 75 waar moet ik me nog voor haasten, als ik met mijn vrouw
  naar de supermarkt ga moet je zien ik lach me altijd slap die gehaaste mannen en vrouwen door die winkel en bij de kassa o daar staan er minder mensen, nee toch maar die kassa het is
  als het ware een toneelspel, maar wat hebben deze mensen het moeilijk.
  ik ben blij dat ik door RUSTIG AAN een rustige natuur heb, alles gaat veel makkelijker ik stoor me nergens aan ga m,n gang ik zie het verder wel ik zeg maar, zo komt er weer een;
  “Wat ik vandaag gedaan heb doe ik morgen beter.” en zo is het!!
  Ik ben ook bezig met MUDRA,s een om mijn longen schoon te maken, een om mijn dikke buik het gas te verwijderen en nog een paar andere Mudra,s je probeert wel eens wat.

  Nou Mireille dit was het even voor nu, wat heb je de volgende keer?

  • Beste Jaap,
   Dankjewel voor je mooie wijsheden! Ik heb daar ook zo’n lol in, want bij ons lopen de slakken over het tuinpad elke avond en ik denk dan altijd maar dat ze me zeggen dat ik rustig aan mag doen. Ja, als je zo naar de supermarkt kijkt, is het inderdaad een toneelspel. Dankjewel dat je ons je levenswijsheid geeft. Ik ben blij dat je daarmee een inspiratie bent voor anderen.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 13. Mireille,

  zeker neem ik op tijd mijn rust na mijn heftige tijd ,

  dank je wel voor de Methode ,doe hem nog elke dag één maal,

  Groetjes Nel .

 14. Ja,hier spreekt een oud Mir-rer (begonnen in sep 2013 en nu 1x p.w.een mir-sesie)ben ook op je lezing in A’dam geweest afgelopen zomer.De MIR-Methode is nooit af of over,ik blijf mezelf behandelen en blijf me steeds ontwikkelen en beter voelen…het is groot onderhoud.Had 4 burnots,waarvan 3 in de werksfeer,dus ik weet wat het is…Nu zeg ik mijn gezondheid komt éérst.Voel me nooit schuldig als ik rust neem,bv mediteren (iedere morgen 1 uur) of naar het strand gaan en daar een paar uur blijven liggen op het zand..om bij te tanken…het is pure noodzaak,ik ben er gewoon even niet,punt uit///anders kan ik niet geven..(aandacht tijd liefde wat dan ook_)Ik maak er tijd voor…en iedere woensdag is “voor de kunst/creativiteit,al is het maar een uurtje,het is gewoon een wet 🙂
  Behandel mijn man man ook,sinds juni,met zijn goedvinden…blijf daarmee doorgaan,want het helpt…/
  Ik stop nu want je het al meer dan genoeg te lezen…Je doet fantastisch werk..hoop oprecht dat ook JIJ je rust neemt…liefs,X

  • Hai Alexandra,
   Wat een mooi voorbeeld ben je, hoe je je rust neemt! Ja, het is voor mij ook een uitdaging. Ik vind het op dit moment in vroeger naar bed gaan en breien. Heerlijk even momentje rust. Dat in het zand liggen, lijkt me ook heerlijk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 15. Mooi artikel.
  Ben met de laatste week v me vakantie bezig. Ben echt moee.
  Al 4 weken aan het mirre.
  Flink last v sinussen gehad . Foto’s bij arts vorige week, geen bijzonder heden.
  Er is desondanks veel viezigheid eruit gekomen.
  Voel me met periodes verdrietig, lijkt nu wel iets meer. Heb veel meegemaakt afgelopen jaren. Vele operatie aan urine buis , wat Gelukkige goed is gekomen. Nu laatste 2 jr terug kerend vochtplekken on huis . Ze zijn er mee bezig.
  Ben wel bang dat sinus problemen komen.
  Ook op het werk vollop druk in de zorg. Heb je tips mireille.

  Nb ben hsp

  Gr mark

  • Beste Mark,
   Het beste wat je kunt doen is je HSP heel serieus nemen. Je lichaam geeft het duidelijk aan dat rust nodig is. Wanneer er viezigheid uit je neus komt, is dat meestal een goed teken: je lichaam is aan het opruimen. Je kunt goed mee helpen door de MIR-Methode te doen en dagelijks water te drinken.
   Sterkte en succes!
   Mireille

 16. Hallo Mireille,

  Ben nog steeds dat gedreven, ongedurige, leergierige en bezige bijtje. Slaag er regelmatig wel in rust te nemen of eens vroeger naar bed te gaan. Sinds enkele weken doe ik een paar keer per week yoga-oefeningen thuis (missie) en ben ook in een yoga-groep gestapt. En het leukt aardig binnen een grote groep bij mezelf te blijven. De MIR-methode, heb ik ondervonden, dwingt me ook regelmatig rust te nemen en mijn gevoel zegt me en zo heb ik het ook ervaren, dat ik dan iets te verwerken heb. Vaak droom ik dan. Ben heel blij met de MIR-methode en heel dankbaar dat je op m’n pad bent mogen komen … dankzij de tip van een fijne kennis van me. Ben benieuwd naar je nieuwe episode in de MIR-methode.
  Wis

 17. Heel herkenbaar, dit artikel kwam als geroepen. Ik ben er een half jaar uit geweest door een burn-out. Nu weer fulltime aan de bak. Ik ben de laatste tijd weer veel moe dus ik moet blijkbaar meer rust voor mezelf inplannen. Ben er ook achter gekomen dat ik hoogsensitief ben. Hopelijk ben ik niet te snel begonnen, al geloof ik wel dat je leert door weer aan het werk te zijn…
  Verder vraag ik me af, ik heb 6 weken lang de MIR methode gedaan maar daarna vergat ik het steeds. Heb steeds geprobeerd om het op te pakken maar weer vergeet ik het steeds. Van mijn therapeut heb ik geleerd als je onbewust je medicatie vergeet, heeft je lichaam het niet meer nodig. Is dit ook zo met de MIR methode? Is het voor mij dan misschien voldoende om het twee keer per week te doen?

  • Beste Ikki,
   Wat fijn dat je op tijd voelt dat je rust nodig hebt! Ja, het zou kunnen dat je de MIR-Methode niet meer zo nodig hebt. Het kan ook zijn dat je tegen een ‘weerstand’ aanloopt. Sommige mensen vinden het eng om te groeien en gaan dan onbewust het doen van de MIR-Methode tegenwerken. Misschien dat je zelf kunt invoelen of dat laatste het geval is?
   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille

 18. Uchummm, ja, “schuldig”. Ik ben altijd wel met iets bezig.
  Uit m’n stagetijd meegekregen. Niet gaan zitten zolang je nog met iets nuttigs kan doen.
  Ik zal de MIR methode er weer bijpakken. Het heeft me de ogen ook geopend hoe ik werd gebruikt door bepaalde personen: “moeder” loslaten.
  Dus dank je wel voor het opzetten van de MIR methode!

 19. ook ik was altijd een bezige bij totdat mijn lichaam halt zei en daar heb ik goed naar geluisterd en nog en stel nu mijn grenzen en voel me daar heel goed bij ik laat me niet meer leven maar leef nu zelf en ben nog steeds 2x per dag aan het mirren en doet me goed
  liefs Maria

 20. Het lijkt ook wel alsof dit vooral vrouwen (be)treft. Ik herinner me ook nog een heel oud gezegde: ‘Een paardentand en een vrouwenhand mogen nooit stilstaan’. Nou ja, dat zegt al genoeg…

 21. Als kind heb ik geleerd me steeds nuttig te maken en werken was de norm. Met als gevolg dat ik me schuldig voel ten opzichte van derden en me niet op mijn gemak voel als ik letterlijk even niets doe. 2 jaar geleden ben ik gestopt met werken omdat ik aan het opbranden was. Als hsp heb ik moeite om grenzen aan te geven. Het eerste jaar kon ik niet genieten van mijn vrije tijd als werkzoekende. Ik was voortdurend bezig met de idee: “ik mag niet luieren, ik moet werken.” Nu 2 jaar na mijn ontslag, kan ik weer een beetje genieten zonder mij daarover schuldig te voelen. Ik voel dat ik weer op krachten kom. Ik heb geleerd meer naar mijn lichaam te luisteren.
  Bedankt voor de goede raad.

 22. Hallo Mireille, het is waar, sinds ik de MIR methode doe, ben ik rustiger en zelfbewuster.. Ik heb er echt veel baat bij en voel dat ik het 2 maal per dag MOET doen…
  Hartelijk dank voor deze fantastische methode,
  Groetjes uit Frankrijk ,
  Johanna Escribe

 23. O wat heerlijk om te lezen, eerst jouw stukje Mireille, en ook alle andere ervaringen.
  Ik worstel er zo nu en dan ook mee, zoals bv gisteren,toen ik weer eens zo’n ‘slome dag ‘had. Moet mezelf dan echt tot de orde roepen. Wat kunnen die oude conditioneringen diep zitten ! Ga nu even lekker in de tuin zitten niksen !

 24. Wijze Mireille,
  Wat geniet ik elke keer van je mooie woorden en wat spreekt er een wijsheid uit, geleerd door het leven te leven. Ook ik ontwikkel mezelf steeds meer en heb ontdekt dat ik hoogsensitief ben. Dit verklaart veel van waar ik jaren mee geworsteld heb en geeft nu ruimte voor een nieuwe fase, waarin ik mijn HSP zijn tot een kracht kan gaan maken. Volg hier fijne workshops voor en neem op tijd mijn rust, zo broodnodig. De MIR methode helpt me absoluut en zorgt elke dag voor wat rust en bezinning.
  Dankjewel!!!
  Warme groet, Marian

  • Beste Marian,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden. Ja, ik leer zelf ook veel en ben altijd benieuwd naar het waarom van mijn en andermans gedrag. Uiteindelijk blijken we allemaal veel dezelfde dingen door te maken. Hoe meer we elkaar erover kunnen inlichten en van elkaar kunnen leren, hoe sneller we als mensheid kunnen groeien!
   Ik geloof er daarbij in dat mensen die hoogsensitief zijn, de mensen zijn die door hun gevoeligheid veel bijdragen aan het mens zijn. Ik ben erg blij dat je je daarin verdiept!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 25. Fijn om te lezen dat op de bank zitten en voor je uit staren nietsmet luiheid heeft te doen. Van zeer actief na alsmaar over grenzen van mijzelf gaan moest ik eerst een herseninfarct krijgen om blijkbaar van mijzelf te mogen zeggen mensen ik ben zo moe ik moet even een uurtje liggen of even geen bezoek.erg moeilijk die enorne overschakeling maaraub mensen pas op uzelf en neem inderdaad op tijd rust kom niet in de rolstoel daarvoor. Nu nog rust nemen zonder daar verdrietig om te wezen dat dat nu pas kan . Wat een opgave!

  • Beste Iene,
   Ja, dat is levenswijsheid. Wat dat betreft krijgen we allemaal wel een signaal van ons lichaam als we er niet naar luisteren. Ik wens je er veel sterkte bij en ben blij voor je dat je de ruimte neemt om je rust te pakken als het nodig is. Ik wens je nog vele fijne momenten toe!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 26. Ik ben nu 5 weekjes bezig met de MIR-Methode en dacht dat ik alles weer aan kon. Maar ik wordt terug gefloten. Ben nu weer erg moe, met de hond uitgaan, wat ik anders heel graag deed, kost me moeite. Ik heb een paar maanden geleden EMDR therapie gehad, dat vraagt heel veel van je, maar ik had het nodig en het heeft me ook goed gedaan. Ik merk ook dat de MIR-Methode er ook op door werkt, zou het daarom zo kunnen zijn, dat ik weer zo moe ben, de dromen die ik heb zijn ook niet zo leuk.
  groetjes Jeannine

  • Beste Jeannine,
   Ja, dat kan heel goed. Zodra je weer oude emoties aan het opruimen bent, kan dat intense moeheid veroorzaken. Zie het maar als dat je cellen (allemaal!) aan het opruimen bent. Het beste wat je dan kunt doen, is er even aan toegeven en jezelf extra in de watten leggen.
   Veel sterkte met de moeheid en vooral veel geluk met het opruimen van het oude zeer!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 27. Dank voor je ‘luie levensles’!!
  De levens-lessen komen altijd op tijd ……
  Volgende week een week genieten in de kop van Overijssel en proberen alles los te laten

  een groet
  Geerdine

 28. Ik Ervaar zeer zeker dat Rust op het moment heel belangrijk is .. zeer zeker als HSP’er .. Er is zoveel gaande in de Wereld {Veranderingen etc} dat dit effect kan hebben op je eigen Energie … We leven inderdaad in een zeer gejaagde Wereld en deze gejaagdheid is zeker Voelbaar .. zo nu en dan terug trekken en alles loskoppelen/loslaten is zeker van belang .. even aan jezelf denken is zeer zeker niet verkeerd … zeker niet wanneer je in je eigen loslaat proces zit en daarnaast ook nog vele invloeden van buitenaf Ervaart .. op het moment draait het bij velen om Balans te vinden tussen Wereldse Invloeden en het Eigen Proces .. ook zie je velen “ziek” worden … naar mijn visie is dit nodig om alles los te laten .. opgestapelde Emoties komen er toch uit, zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied .. ik zou zeggen .. neem je tijd om alles te laten Genezen ..

  • Beste Marion,
   Wijze woorden, dankjewel. Ja, dit geldt in sterke mate voor mensen die (hoog) gevoelig zijn! Alle indrukken en energieën die ze voelen, moeten de tijd krijgen om verwerkt te worden. hoe meer mensen even relaxen, hoe liever!
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 29. Hallo Mireille,
  Ik word er al weer rustig van als ik jouw stuk hierover lees. Ik doe nu een jaar de 9 stappen en het heeft zeker rust gebracht. Maar hieraan voorafgaand en tijdens de stappen doen veel vermoeidheid,moeilijk uit bed kunnen komen, vage lichamelijke klachten. Je denken gaat door maar je lichaam uiteindelijk niet.Ik heb nog een drukke baan, wat verenigingswerk en veel studie.Maar hierin heb ik ook keuzes gemaakt en durf nu ook nee te zeggen.Ik wil me ook wat meer gaan verdiepen in NLP.
  Ook het schuldgevoel bij een dagje lummelen doet me niet veel meer.
  Ik draag de MIR methode ook uit aan anderen omdat het gewoon werkt.
  Zeer bedankt voor alle mooie dingen die ik van je heb mogen ontvangen en ben benieuwd wat er nog komen gaat.
  Lieve groet
  Wil

 30. rust….ook ik had een pittige rugoperatie nodig om wekenlang naar de hemel te mogen kijken. Maar wat was dat mooi ! Gewoon ( ) op een bedje in de tuin liggen en alleen maar kijken , ruiken, luisteren en voelen.

 31. Goedemorgen Mireille
  Ook ik kan vaak doorhollen snel,snel snel. Maar sinds het overlijden van m’n man ben ik een paar versnellingen langzamer gaan leven heerlijk. Het houd je ook scherper en bewuster doe de dingen Mind Fulness.
  Dank je wel voor de uitleg ben er erg blij mee.
  Wens je alle goeds warme groet Wil

 32. Kan ik mijn schoonouders ook helpen met de MIR methode. Ze zijn doof en slechthorend. Het is sowieso lastig om te communiceren, ik weet ook niet of ze er voor open staan. Misschien iets met een ondertiteling bij je video. Mijn schoonvader heeft ontzettend veel meegemaakt in de dovenschool waar hij vroeger op zat. Emoties maken ziek. Hij praat er met ons wel over als hij een wijntje heeft gehad. Want dan komen de emoties los. Ik zou graag willen helpen bij het loslaten van oud zeer bij hem.eventueel via zijn vrouw die ook nog wat onverwerkt verleden heeft. Ze kunnen liplezen en gebaren taal. Ben erg benieuwd naar uw antwoord. Groetjes Annelies

  • Beste Annelies,
   De korte video op de home page en de instructievideo zijn ondertiteld, dus ze zouden het kunnen lezen en begrijpen. In de onderbalk onder de video kun je op een plaatje klikken waardoor de ondertiteling aan gaat. Het is de vraag of ze ervoor open staan, maar je kunt het ze altijd aanbieden. Wie weet lukt het. Heb respect als het ze nog niet iets zegt. Ik hoop dat ze het een kans willen geven! En blijf zien dat als jij jezelf verandert met de MIR-Methode, jij hen onbewust ook alweer een stukje helpt.
   Veel geluk en dankjewel voor je liefde voor je schoonouders!
   Mireille

 33. Op dit moment aan het herstellen van een burnout. Herken bovenstaande erg goed, en dan juist het niet kunnen nemen van rust. Altijd maar doorgaan, lijstjes in m’n hoofd van wat er allemaal nog gedaan moest worden. Inmiddels zit ik bijna 10 maanden thuis en kan ik ook genieten van het zalige niets doen. Ik merk dat er opeens ruimte is voor mijn creatieve kant en dat ik ontzettend geniet van tekenen (terwijl ik vroeger altijd hard riep “ik ben niet creatief!”).
  Het is lastig dat ik het met zo’n harde les als een burnout heb moeten leren, maar beter laat (en hardnekkig) dan nooit!!

  • Beste Julia,
   Zo is dat! Wat dat betreft is je burnout uiteindelijk toch een zegen! Ik wens je veel geluk met je herwonnen levensblijheid!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 34. Ik vind het heel boeiend, mede omdat het heel erg treft waar ik op dat moment mee bezig ben. Ze zeggen toeval bestaat niet. Het moet dus zo zijn.ik laat me verassen en leer wat van alles wat me interesse heeft.de MIR methode heeft gewerkt Bij mij. En ik ga het weer oppikken. Bedankt voor deze wijsheid. MVG Annelies

 35. Nou dat klopt helemaal, ouders die zeiden “Heb je niks te doen?” Ik was altijd bezig, kon geen moment op mijn krent zitten. Gevolg, burnout. Intussen zijn er weer heel wat jaren voorbij en nu kan ik rustig een goed boek lezen. Had ik de MIR-Methode maar eerder ontdekt. Al doende leert men! Ben met de MIR-Methode begonnen om andere reden en ik ben er heel blij mee. Dank je wel!

 36. Hallo,

  Ook ik kon geen rust inbouwen. Nu kreeg ik eerst antibiotica tegen blaasontsteking. Nog geen rust ingebouwd. Nu mijn teen gebroken en er een ontsteking bij gekregen. Dus gedwongen rust. Best moeilijk en de onrust zit dan ook goed in mijn lichaam. Maar hoop deze nu wel kwijt te raken. Doe dagelijks de MIR-Methode. Evt. adviezen zijn van harte welkom.

  Mvg
  Anneke

  • Beste Anneke,
   Zo te lezen heb je al een heel wijs lichaam dat duidelijke signalen geeft, plus een open geest die ziet dat een gebroken teen en ontstekingen een signaal zijn en geen domme pech of iets om alleen maar gefrustreerd over te zijn!
   Succes met alle heling en geniet van je rust!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 37. Lieve Mireille,
  O ja wat ken ik dit. Mijn ouders die maar niet begrepen waarom ik zo verlegen was en dat ik vaak zei:ik weet het niet,niet zo kordaat was als m n zus.Niet zo ben als haar!!Wat een ellende, wat een verdriet en onbegrip!Ik doe het nu anders maar het kost zo veel energie,ben zo moe soms.Ik zit op dit moment te schrijven met een ontzettend zere onderrug (schuldgevoel)??maar ik ga door op mijn manier en geniet van mijn talenten en nieuwe vaardigheden en neem rust naar behoefte.Dank voor je steun Mireille.Rose.

  • Beste Rose,
   Dankjewel voor je openheid! Ja, vergeleken worden met iemand anders, is misschien wel een van de meest afbrekende dingen die er zijn. Je inspireert me voor een artikel hierover! In de onderrug lopen de beide blaasmeridianen en die duiden vaak op onzekerheid en besluiteloosheid. Het zou kunnen dat je door het schrijven even heel duidelijk je gebrek aan zelfvertrouwen hebt gevoeld, doordat je altijd vergeleken werd met je ‘betere’ zus. En het leuke is dat je het daardoor ook kan gaan loslaten! Pijn in de onderrug kan ook nog betekenen dat je een beslissing wilt gaan nemen, maar dat nog spannend vindt.
   Ik wens je groeiende onafhankelijkheid en een heerlijk ontspannen onderrug!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

  • Hallo Rose,
   Wat een herkenbaar verhaal. Ik ben zelf ook altijd vergeleken met mijn zus, zij was blijkbaar de ideale dochter; slim, snel, actief, populair, enz. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik heel onzeker, heel timide was en me zonder meer waardeloos voelde, ik kon het immers toch nooit goed doen? Dat heeft tientallen jaren geduurd. Maar gelukkig heb ik met hard werken aan mezelf, mezelf gevonden en ik heb geleerd van mezelf te houden zoals ik ben, ik ben helemaal goed zoals ik ben. Ik leid nu een veel gelukkiger leven en ben veel zelfverzekerder geworden. Ook heb ik jaren geleden alle contact met de familie verbroken en in mijn geval heeft dat voor hele grote vooruitgang gezorgd, van die beslissing ben ik nog dagelijks blij dat ik die genomen heb. Ik wens je heel veel sterkte, wijsheid en liefde toe.
   Groetjes, Adjura

 38. Hallo allemaal :-).

  Ja ook ik ging altijd maar door door en nog eens door. Iedereen zag dat ik er moe uit zag behalve ik zelf zag dat niet! Ik schaamde me zelfs wanneer ik bezig was met het zogenaamde niks doen!
  Zelfs toen ik bijna niet meer lopen kon omdat mijn heupen aan het verslijten zijn was ik niet te stoppen. Ik geef het niet zomaar op zei ik dan…haha tja…ik zie nu pas hoe dom dat was! Je hoort naar je lichaam te luisteren en nu ben ik aan het revalideren van een heup operatie en wordt ik gedwongen om te rusten en naar mijn lichaam te luisteren en verdiep ik me steeds meer in god en in de MIR methode. Want dat voelt goed! Ik wens iedereen een fijne dag en veel wijsheid toe. Denk om je zelf want uiteindelijk ben jij de enige die dat kan doen!

  Met lieve groet Suzi.

  • Beste Suzi,
   Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen en levenswijsheid!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 39. Ik ben erg benieuwd naar je nieuwe website!
  En inderdaad, op tijd bijtanken en rust nemen is zó belangrijk. Dankjewel.

 40. Heel herkenbaar! Bij mij is het proces op gang gekomen met mindfulness, wat tot een hoop verwarring leidde en angstklachten: een burn-out.
  De MIR-methode sluit daar goed bij aan. Nu herboren! Met een reëel besef van de moeilijkheden en de schoonheid van het leven!

 41. Hallo Mireille ,door de MIR-Methode heb ik mogen leren dat ik goed ben zoals ik ben en dat het goed vertoeven is met mezelf .
  Inderdaad stap 3 en 9 zijn hier heel belangrijk in geweest en is dat met periode`s nog . Heel veel dank voor het delen van jouw kennis en de handvaten die we van je mogen ontvangen .
  Wereldvrede is enkel te bereiken met vrede in jezelf . Dat is wat de MIR-Methode mij gebracht heeft.
  Hartelijke groet,
  Wilma Lange

  • Beste Wilma,
   En zo is het! Dank voor je zin ‘het is goed vertoeven met mezelf’. Dat wens ik iedereen ook van harte toe!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 42. Goeie morgen Mireille,

  Daar ben ik weer omdat je iedere keer de spijker op zijn kop weet te slaan want dit slaat helemaal op mij. Wat is dat stil zitten? nooit van gehoord. Ik ben geboren als een bezige bij maar ik wil niet sterven als een bezige bij. Ik weet alleen nog niet hoe want het ene is nog niet af of het andere staat al weer in de wacht. Wel weet ik dat er op zolder een hele verpakking met trein spulletjes op me ligt te wachten maar dat word iedere keer vooruit geschoven want ik heb nog zoveel te doen wat nog af moet. Wel ben ik mijn leven aan het verbeteren, meer aan mezelf te denken en meer naar mijn lichaam te luisteren. Dat komt ook omdat ik veel met jou bezig ben, ja met je theorie dan hé. Jij hebt lang zitten wroeten om dit tot de echte MIR methoden te ontwikkelen en dat heeft jou heel wat pieker uurtjes gekost maar de puzzel is compleet hoor en ik bedankt je er dan ook voor dat je deze puzzel met me wil delen, moet hem alleen nog in elkaar zien te leggen. Het zal nog wel even duren voordat ik op mijn kont kan gaan zitten. Ander vraagje, wil je niet eens naar Texel komen voor een lezing, dat zou ik erg waarderen.

  Groetjes van Tessel,

  Guus.

  • Beste Guus,
   Dankjewel voor je erkenning! Ja, de puzzel was enorm en tot mijn grote geluk is wat ik heb gemaakt door vele mensen opgepakt! Hoe blij zouden de modeltreinbouwers niet zijn als ze zouden weten hoe gelukkig jij je voelde toen je naar boven was gegaan en de eerste trein hebt uitgepakt! En misschien wel vanaf vandaag elke dag 1 onderdeel?
   Vele mensen, misschien is het wel typisch Nederlands, dat we vergeten om onze afgeronde klussen/taken te vieren. Celebration! Wat mag jij van jezelf doen als je iets klaar hebt? Mag je dan iets leuks doen, even luieren of moet je alweer meteen de volgende taak induiken? Ik schrijf dit niet alleen aan jou, hoor, maar aan iedereen die maar doorholt en vergeet om even stil te staan bij wat je net hebt gedaan, hoe klein ook!
   Hartelijke groetjes, en wie weet kom ik een keer naar Texel! Ik kom wel binnenkort naar Groningen, maar dat is nog niet in de buurt, he?
   Fijne dag! Mireille

 43. hoi Mireille, heeeel herkenbaar.Wat een gevecht om je zelf iedere dag 10 minuten rust op te ( moeten) leggen, terwijl je eigenlijk doooodmoe bent en 100 jaar onder de grond zou willen kruipen om maar niets te hoeven ” moeten”. Er komt geen einde aan dingen die ik altijd van mezelf moet.Ondanks een colitis ulcerosa ( januari op z’n hoogtepunt en prednison nog steeds als medicatie) en al een half jaar in ziekteproces re- integreren ( voor mij heet dat tóch werken) dus mijn inzet is 200%, lukt het me ( nog) niet écht te rusten.Ik heb wél een idee waar dit fenomeen vandaan komt, ( jeugd) , maar de knop omdraaien lukt nog niet.Terug naar áf en weer opnieuw proberen.Mijn lichaam trekt het ook niet meer, maar het hoofd holt door…( wat een afgang voor mezelf!.)
  ik doe de MIR-Methode al een hele tijd( sinds januari) en vertrouw erop dat , samen met lieve mensen om me heen, het me uiteindelijk gaat lukken die rust te nemen en toe te laten.
  ik ga ervoor. Bedankt lieve schat, dit artikel kwam op het goede moment:een ruggesteun.Ik zie uit naar alles wat jij verder creeert.Heel veel rust, inspiratie ( een zuiver lijntje naar boven) creativiteit en bovenal plezier.X

  • Beste Annita,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! Weet je dat in de praktijk waar ik ooit begonnen ben, over cliënten met colitis ulcerosa en ziekte van Crohn werd gesproken als mensen die nooit hun rust kunnen vinden? En wat mooi dat je al ziet dat het uit je jeugd komt! Dan is het gewoon een kwestie van langzaamaan uitwissen. De MIR-Methode kan je daarbij helpen. En ik ben blij te horen dat je lieve mensen om je heen hebt.
   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille

 44. hallo,
  ik ben nu 52 jaar en nu pas is het aan het doordringen dat luiheid eventjes mag .bedankt want na dit te lezen weet ik dat het zeker mag.
  brigitte

  • Hai Brigitte,
   Ja, het is een wijsheid van mensen die veel levenservaring hebben. En hoe sneller we het aan elkaar doorvertellen dat even rusten màg, hoe liever!
   Geniet ervan!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 45. Wat een “heerlijk”stukje om te lezen!!!! Ben er zooooo blij mee.
  Ik “leid”een groepje “mandala tekenen”. Maar we doen in die twee uur van allerlei andere fijne dingen, Mindfulness, leuke plaatjes omlijsten (alles met viltstiften), mediteren, geleide meditatie, en ook schrijven. Ik was van plan om de volgende keer te schrijven over : wat was je fijnste beleving in de afgelopen maanden. En ik dacht er voor mezelf over na. En , echt waar het waren de momenten dat ik zomaar in de tuin zat, kop koffie voor me op tafel en dan zo maar zitten, niet denken, maar zo maar zijn. O wat is dat “opladend” en heerlijk!!! Niets doen, niets plannen , geen zorggedachten, nee, en genieten .(en ook niet wegdromen). Bewust aanwezig zijn!
  Dank je wel Mireille. Ik geniet altijd van je wijze “levenslessen”.

 46. Lieve Mireille,
  In mijn vorige bericht heb ik veel geschreven maar ben vergeten te berichten over mijn “luiheid” nu.
  Ik kan nu heel goed even of langer gaan zitten zonder mij hierover schuldig te voelen. Het moet niet meer allemaal en ik kan alleen maar zeggen het voelt veel beter zo.
  Bedankt voor de MIR-Methode
  Liefs

 47. Al een tijdje voelde ik dat ik rust moest nemen. Ik gaf op het werk aan dat ik de dinsdag minder uren wilde, maar dat kon niet. Diezelfde dag kon wel iemand anders uren krijgen, die voor mij op dit moment uitkomst zouden bieden. Ik nog een keer met de planning gebeld, weer afgewezen. Ik ben heel boos geworden, die week maakte ik veel fouten, vanwege mijn vermoeidheid. Ik was vooral boos, omdat ik me niet gehoord voelde. Een oud patroon vanuit mijn kindertijd. De weet erop gaat het mis en ik heb een spier gekneusd. Veel pijn in mijn rug, ik wil eigenlijk nog doorwerken. Mijn zus zegt heel duidelijk dat ik me maar eens ziek moet melden. Ik heb geen partner, dus dan fungeert mijn zus als een soort van back-up. Zelf heb ik vaak niet in de gaten dat ik mijn grenzen overschrijdt. Deze keer had ik het wel in de gaten, alleen duurde het even voordat ik er naar handelde. Ik heb me ziek gemeld en niet helemaal stil gezeten, maar wel de nodige rust genomen. Een week later is alles helemaal hersteld. De vermoeidheid blijft nog een aandachtspunt en ook het feit dat ik nog steeds niet gehoord wordt door de zogenaamde leidinggevende. Misschien moet ik NOG meer de leiding over mijn eigen leven nemen.

 48. Lieve Mireille,
  Bedankt voor alweer een duidelijk bericht.
  Ook ik ben opgegroeid met de opdracht van thuis, altijd bezig te zijn. Stilzitten was niet geoorloofd.
  Als kind en ook toen ik ouder werd en trouwde moest ik iets doen. Er was ook altijd wel iets te doen. Vooral omdat ben blijven werken, ook toen wij 2 jongens kregen.
  Ik doe de MIR-Methode nu ongeveer 4 maanden en het heeft mij heel langzaam al veel gebracht.
  Ik heb het lijstje dat ik bij het beginnen heb gemaakt nog eens bekeken en er is veel ten goede veranderd. Ik hoop dat de MIR-Methode mij nog kan helpen om zo’n 5 tot 8 kilo af te vallen. Dat wil maar niet lukken. Het is echter wel nodig voor mijn gewrichten en omdat mijn cholesterol LDL naar beneden moet en mijn buikomvang moet verminderen.
  De statines in de medicijnen om het cholesterol te verminderen verdraag ik niet en de medicijnen die ik sinds 5 weken voorgeschreven heb gekregen maken mij ook ziek, misselijk, niet kunnen slapen van de misselijkheid en last van de darmen. Ik ben nu 3 dagen gestopt en ik voel me veel beter en slaap ook weer goed.
  Toch maar weer naar de arts en zeggen dat ik ga stoppen met de medicijnen. Maar wat dan???? Afvallen of proberen met de rode rijst capsules mijn cholesterol naar beneden te brengen?

  • Beste Truus,
   Het beste wat je kunt doen, is overleggen met je arts. Als medicijnen niet goed bij je passen, is het altijd mogelijk om andere medicijnen te vragen of onderzoek te laten doen en te kijken of je waardes misschien gezakt zijn. Je arts kan dan aangeven of je minderen kan met de medicijnen. De alternatieven die je noemt zoals rode rijst capsules ken ik niet. Ik hoop van harte dat de MIR-Methode nog veel meer voor je kan doen.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.