Home » Artikelen » 67. Van roddelen naar innerlijk leiderschap.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

67. Van roddelen naar innerlijk leiderschap. — 79 reacties

 1. Laatst werd ik gewezen door een vriendin op mijn ‘roddelgedrag’ en schrok hier hevig van: “Ik, ik, welnee…..!” Maar toen ik thuis kwam en het gesprek mij niet losliet,realiseerde ik mij dat het klopte.
  Ik ben dit gedrag gaan ‘fileren” en ontdekte dat ik door te roddelen een deel van mijn bestaansrecht daaraan ontleedde. Oeps…..en kwam er achter dat dit dus “Armoedebewustzijn”is.
  Nu ik mij dit bewust ben, probeer ik overal en echt overal, mijn “Rijkdombewustzijn” in te zetten en serieus: ik voel mij schoon, krachtig, open, stiller en zuiver in verbinding in het moment: zowel met de ander, als met mij mezelf! Het is dus serieus de moeite waard jezelf innerlijk eens goed aan te kijken! Zo mooi…….

 2. Hoi Mireille,
  Al meer dan vijfendertig jaar ben ik lid van een vereniging, op een gegeven moment viel het mij op dat mensen zich anders tegen mij gingen gedragen, ze ontweken me.
  Aan enkele die ik vertrouwde vroeg ik wat er aan de hand was, het antwoord was dat ze gewaarschuwd waren dat ik een gevaarlijke vrouw was. Gelukkig werd erbij gezegd dat wachten tot ze het zelf ervaren hadden. Dat deed me wel goed.Ik heb mezelf in die tijd voorgenomen om daar gewoon te blijven komen en zo goed en zo kwaad als het kon mezelf te blijven maar die roddelende vrouwen te mijden.
  Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds degene waar voor gewaarschuwd word. Een van de vrouwen die in de tijd mee heeft gedaan met het groepje heeft veel moeite gedaan om contact met me te krijgen, het heeft lang geduurd voor ik vertrouwen in haar had en nu zijn we vriendinnen. We lijken erg op elkaar en ervaren vaak dezelfde dingen, alleen praat zij met iedereen en krijgt zo veel informatie, wat ze regelmatig met me deelt alhoewel ik daar niet altijd blij mee ben want niét weten is vaak ook heel fijn.
  Nieuwe leden krijgen het advies om niet met me te praten.
  Eigenlijk ben ik een spontane vrouw helaas is het zo dat ik steeds meer in mijn schulp kruip en mensen tegen mijn vriendin zeggen dat ik schuchter overkom.
  Het feit dat ik genegeerd word is bijna niet te verdragen, ik ben nu een periode niet op die vereniging geweest maar wil er over een poosje wel weer eens kijken.
  Dat vreet energie.
  Als geen ander weet ik wat roddel en achterklap voor kwalijke gevolgen heeft.
  Het maakt ook dat ik niet zo snel geloof wat anderen zeggen of roddelen. Dat vind ikzelf wel positief.
  Dank je wel voor de email en alle goede adviezen
  Hartelijke groet MH

 3. Hallo Mireille,
  Wat een herkenning! ik roddel ook en dat is zeker niet altijd positief helaas. Gelukkig roddel ik ook veel in positieve zin, waar ik erg blij van wordt. Dankjewel voor de bewustwording, ik ga er mee aan de slag! lieve groet AJM

  • Hai Mirella, denk dat ik inderdaad jou 3 eerder benoemde eigenschappen kan invullen toch ipv gehoord worden by de overige 9 stappen v.d MIR-Methode. Heb trouwens rond 3uur net by wakker worden jou artikel gedeelt op mijn fb. Zal je zo nog uitnodigen kan ik je persoonlijk advies vragen.
   Liefs Leyla Gök uit Spijkenisse.

 4. Bij mij thuis werd ook veel geroddeld en mijn moeder als eerste. Ik ben in een dorp opgegroeid en in de meeste dorpen wordt er nu eenmaal veel geroddeld. Later op mijn werk in Nederland heb ik er niet zoveel last van gehad maar toen ik later in Zwitserland ging werken was het veel erger. Zo erg zelfs dat ik een burn-out heb gehad door 3 collegas. Maar ze zijn zo dom geweest om dit ook met de chef te doen die ook een burn-out heeft gehad. Dat was een hele stomme zet: twee van de drie zijn er uitgegooid!
  Daarna ben ik wat sterker geworden en minder onzeker.
  Nu ben ik met pensioen en maak me daar niet druk om, maar bij de senioren club is een vrouw die altijd over ziekte, ongevallen en andere catastrofen wil praten. Ik laat haar een paar minuten en dan zeg ik: nu graag weer wat leuker nieuws. Dan ik ze wel een beetje verbaasd mar gaat dan ergens anders zitten hahaha, en dan komt ze voor een tijdje niet meer aan onze tafel zitten.

 5. Ik werk in een roddelomgeving. De ene collega kan de ander niet uitstaan en IK sta er altijd tussenin. Wij hebben geprobeerd de zaak op te lossen, maar is niet gelukt. Het is een hele affaire geworden 3 jaar geleden en daarna was de rust een beetje teruggekeerd. Een van de twee is narcist en coordinatrice en voelt zich ‘de baas”….dat maakt het ook nog eens moeilijk en de ander is vreselijk jaloers. Kortom, een leuke sfeer om in te werken. Nu hebben we een nieuwe baas (vrouw) gekregen en nu begint de jaloerse vrouw weer opnieuw de baas op te stoken tegen de narcistische collega. Echt gezellig. Zelf ben ik door de voorgaande affaire totaal in een burn out gekomen en net weer begonnen. En ik dacht nog wel, na 9 maanden en een nieuwe baas gaat het was een stuk beter. Ik ben al eens eerder de klokkenluider geweest en op dit moment weet ik niet meer hoe ik het aan moet pakken, maar ik sta er weer tussenin. Dit keer vraagt de narcistische collega mijn hulp……IK PROBEER NEUTRAAL te blijven en ik heb echt mijn neus vol, van collega’s die constant achter je rug om over jou praten of klagen tegen je over de andere collega. Dat schiet niet op en is zeer destructief. Het is bovenal zo kinderachtig. Ik ben bijna 60, en de andere collega’s zijn tussen de 40 en 55. Je zou zeggen, ze hebben toch wel iets geleerd in hun leven? Heeft iemand een goede raad voor mij? Ik doe de laatste jaren echt mijn werk met tegenzin en iets anders zoeken in de buurt op mijn leeftijd is heel moeilijk.

  • dag Karin, als je geduldig blijft luisteren naar die roddels dan gaat dat niet veranderen. Op zo’n manier plaats je jezelf er tussen in.
   wees ze voor en zeg: ‘als je je ergert aan je collega dan moet je daar een eind aan maken door het haar midden in haar gezicht te zeggen, als jij het niet doet confronteer ik je met haar en de chef!’ Wees moedig en doe het.
   Mara

   • Hoi Mara, dat is een goed advies, dank je wel. Ik heb met alledrie gesproken voordat ik jouw reactie had gezien. Nu weet in ieder geval iedereen precies hoe ik erover denk. En als het weer gebeurt, zal ik zeker aan jouw advies denken en gebruiken. Moed heb ik nu wel, daar ligt het niet aan. Maar iets veranderen, vraagt ook medewerking van de andere drie en die is er niet. Een chef, die bij voorbaat al haar mening klaar heeft, zonder dat ze precies weet wat er eigenlijk aan de hand is en een collega die jaloers is. Dat speelt ook een grote rol bij werken met vrouwen onder elkaar. Er is altijd jaloezie die om de hoek komt kijken. Enfin, ik probeer gewoon te werken en verder na het werk me met leuke dingen bezig te houden en niet meer daarover te piekeren. Daar heb ik alleen mezelf maar mee. Prettige dag aan allemaal, groet Karin

 6. Roddelen is een groot kwaad .
  Toch moet men onderscheid kunnen maken tussen roddelen en van je af praten of je zorgen delen .
  Ik heb volwassen kinderen met een aardig rugzakje, waardoor ik soms goed in de knoei kan raken of verdrietig . Als ik weet dat de een weer aan de drank is of de ander hele heftige driftbuien op mij loslaat ( autisme) . Als ik daar 1 of 2 x per jaar over praat met mijn zus , dan vind zij dat roddelen en trekt ook alles in twijfel wat ik vertel , Ik voel mij dan vies en goedkoop omdat zij mij ziet als een roddelaaster terwijl ik gewoon eens met iemand over mijn kinderen en mijn zorgen en verdriet wil praten . Van huis uit moetsen wij altijd vrolijk zijn en als we gepest werden ofzo hoefden wij dat niet te vertellen . Daar werd niet op ingegaan . Met als resutaat dat er goed onde 7 broers en zussen gepest en getreiterd werd . Vooral de ouderen naar de jongeren toe . Het benauwd mij ontzettend . Roddelen nee , heb ik niet nodig om mijn zelfbeeld beter te maken , maar over problemen en verdriet praten ja !

 7. Ik heb geen last van geroddel.
  Thuis gebeurde het niet.
  En ik heb er geen erg in ook.
  Het boeit me ook niet.
  Ben er niet mee bezig.
  Lekker!

 8. Hallo Mireille,
  wat mij op dit ogenblik ontzettend triggerd is eigenlijk het omgekeerde van roddelen, namelijk “positieve woorden te horen krijgen”. Ik merk voor mezelf dat ik er soms zooooo erg naar hunker dat ik mijn goede relatie met mijn partner er voor zou willen opgeven omdat hij haast nooit positieve bevestiging geeft naar mij toe. Verder is mijn partner echt top ! hij voldoet aan al mijn eisen, behalve dat ene, en dat voelt soms aan als een groot leeg gapend gat dat maar niet gevuld geraakt. Dit is een thema dat al voor meerder meningsgeschillen en geruzie heeft gezorgd, we geraken er niet uit. Mijn partner zegt dat het mijn probleem is, k zoek iets buiten mezelf, en ik denk dan, maar help me dan door positieve woorden te zeggen, misschien wordt het gat dan minder groot en kan ik verder alleen. Ik doe al geruime tijd (5 jaar, soms met een pauze) de MIR-Methode.

  • Ik denk een herkenbaar probleem voor veel vrouwen! Wat mij erg geholpen heeft is een boek “The five love languages” (Gary Chapman. Het gaat erover dat iedereen een andere voorkeur heeft om liefde te geven en te ontvangen: lieve woordjes/complimenten; cadeautjes /bloemen; aanrakingen; aandacht door luisteren/meeleven; verassingen bedenken zoals reisjes, uitjes; practische dingen voor een ander doen om hun leven makkelijker te maken. Je geeft wat je zelf wilt ontvangen. Ik dacht altijd dat ik cadeautjes, bloemen en lieve woordjes nodig had. Maar besefte toen dat wat mijn man gaf, practische dingen voor me doen, zoals bv boodschappen en naar me luisteren eigenlijk was wat ik echt nodig had en toen werd ik veel tevredener. Zou het kunnen dat je partner je andere dingen geeft en zelf vindt dat hij je op die manier al zijn liefde geeft? Misschien geef jij al liefde op de manier die hij graag heeft, zodat hij niets te klagen heeft, maar jij kom natuurlijk niet aan je trekken. Misschien als je het zo uitlegt, voelt hij zich minder aangevallen en meer bereid te oefenen in het zeggen van positieve woordjes.

  • beste Sonneke

   als je je onprettig of gegeneerd voelt in een gesprek, dan zou je de “communicatie zonder geweld” van marshal Rosenberg kunnen toepassen. (CNV)
   het is een methode die het uitwisselen van onze gevoelens vergemakkelijkt. je komt eerlijk op voor jezelf zonder de ander te beschuldigen. uitleggen hoe je je voelt en dan zeggen wat je behoefte is en wat belangrijk is voor jou in jullie relatie.
   ik ben ervan overtuigd dat als je partner echt top is dat hij er dan dubbel baat van kan hebben samen met jou.
   liefs Hendrika

   • hartelijk dank, geweldloze communicatie, dat ken ik, daar heb ik reeds een introductiecursus van 2 dagen gevolgd, ook met deze methode krijg ik mijn boodschap niet overgedragen. Maar ik blijf kijken hoe ik ermee verder kan, zodat op een dag ‘het gat’ helemaal opgevuld kan zijn.

 9. Ik weet niet of het afkappen of het niet mogen van roddelen de oplossing is. Vlgns mij zit het in de mens(zoals ook onzekere periodes, frustratie, etc). Natuurlijk gaat hem om bewustwording maar ook om tot het komen van “destructief naar constructief”. Ooit heb ik samen met een vriendin een methode ontwikkeld om hier teams in te begeleiden(waar vaak een destructieve roddelcultuur heerst zonder dat men het door heeft). Dit heet de SOP- methode. S staat voor spuien. O staat voor ordenen en P staat voor plannen van actie. Je kiest iemand uit waarmee je dit gaat doen, diegene stimuleert het ook om het te gaan doen en heeft de rol van begeleider.
  Doordat je mag spuien(het liefst in alle superlatieven die je denkt en voelt), vervolgens gaat ordenen(wat is van mij en wat is van de ander) en daarna gaat plannen welke actie hier aan verbonden is(vaak in een feedback gesprek gaan), leer je effectief je emoties contstructief om te zetten in acties.

 10. Nelly

  Ik las eens van De Bond Zonder Naam :

  De mensen zeggen Laat ze zeggen.

  Sindsdien raakt het me veel minder.

  Veel lieve groetjes.
  Nelly

 11. Hoi iedereen, ik heb op mijn werk gemerkt dat er veel geroddeld word en ook gebeurtenissen verdraaid worden, ben er achter gekomen dat mij dit nu overkomt, het geeft mij het gevoel dat ik in hun ogen niets goed doe, al ga ik op mijn handen lopen ik hoor zoveel alleen negatieve dingen, nooit van dat heb je goed gedaan.
  Er word met een groep’s app veel geroddeld , ik zit daar niet op.
  Maar weet dat ze dit doen.
  Hoor dan later van collega’s dat ik dingen zou gezicht hebben en had lopen mopperende schelden. Tijdens werk.
  Stond stomverbaasd te kijken, want hoe weet deze collega hoe ik die avond gewerkt had en waar ik tegenaan liep en wat ik allemaal had moeten doen om alles goed te krijgen.
  Wat ik dus begrijp is dat er flink is verdraait en gepraat hierover.
  Jammer dat dit zo moet, ik werk in de zorg en loop hier al jaren tegenaan, werk hier ruim 18 jaar en ga volgende maand van werkplek veranderen om een nieuwe start te kunnen maken en hierbij wil ik graag voorkomen dat ik opnieuw tegen de zelfde problemen aan loop, en wil mij gaan verdiepen in hoe om te gaan hier mee.
  Ik wil graag open en positief blijven, met collega’s kunnen communiceren , open en FAC to FAC en dat heb ik gemist.
  Ik hoop op het nieuwe werk mij weer positief te voelen.
  Toevallig kwam ik dit tegen en ben nieuwsgierig geworden naar deze methode en wil dit graag leren en toe passen.

  Joke Spruit.

 12. Hoi,

  ik krijg de laatste paar maanden van wildvreemde mensen een kwade blik toegeworpen,ik ken ze dan totaal niet,maar zij lijken mij wel te herkennen.
  zo zit ik dagelijks in een ongemakkelijke positie,
  overal wordt ik herkend door mensen die ik nog nooit heb gezien,
  en ze staren mij dan zo lang en kwaad aan totdat ik mij ongemakkelijk ga voelen,en zenuwachtig wordt.
  ik twijfelde in het begin en dacht dat ik alles mij maar inbeelde.
  maar het gebeurd echt,
  ik leef in mijn eigen twilight-zone,boze mensen, en nietsvermoedend glimlach ik naar ze en zeg ze gedag.
  in het begin zei ik nog hardop in mijzelf:die heeft zeker zijn dag niet,wat een chagrijn!
  maar dan zou het hele dorp zijn dag niet hebben!
  wat moet ik hiervan denken,wordt ik ergens van beticht of zo?
  ik ben me van geen kwaad bewust…
  zou ik misschien met mijn houding/uiterlijk deze reactie soms uitlokken?

  • Beste Jomi,
   Ik denk toch dat je eerste reactie klopt. Mensen zijn niet bewust met jou bezig, maar met zichzelf. Veel mensen zijn moe, doodmoe. Hele dorpen, hele woonwijken. De meeste mensen lopen diep peinzend rond. En als ze peinzen, trekken ze de wenkbrauwen samen, waardoor ze kwaad lijken. Daar komt bij dat als je ze vrolijk groet, ze in eerste instantie denken: ‘Doe niet zo vrolijk!’ maar verderop het hen toch wel een beetje goed doet. Dat laatste kun je natuurlijk niet zien. Ik hoop dat je dit toch ook herkent…
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Jomi,

    Het gebeurde mij ook regelmatig toen ik nog in Nederland woonde: het idee krijgen dat de hele wereld boos op je is. Toen het mij genoeg ergerde om er iets aan te doen, bleek het eenvoudig vragen naar de reden, dat he inderdaad helemaal niets met mij te maken had.
    Doordat ik ben gaan denken dat het met mij te maken had, leiden alle conclusies naar die reden: er was iets niet goed met mij. Na het antwoord dat het niets met mij te maken had, veranderde mijn gedachtegang en mijn interpretaties: de problemen verdwenen en ik kreeg een enorme scheut energie en zelfvertrouwen ervoor terug!

 13. Hoi Mireille,
  Ik heb vaak het gevoel dat er over mij geroddeld word omdat wanneer ik langs kom er vaak geheimzinnig wordt gedaan. Ook is het mij al een paar keer gebeurd dat wanneer ik wat zei dat mensen naar elkaar keken, lachen en dan pas antwoord gaven. Dat geeft zo’n naar gevoel… Ik kan dus niet mensen op een roddel aanspreken, omdat ik niet zeker weet of het wel/niet zo is. Maar mijn gevoel zegt dus wel dat er wat geroddeld. Het zou wel makkelijker zijn, wanneer ik wist dat iemand over mij roddelde, want dan kon ik die persoon er op aanspreken. Maar nu heb ik dus geen bewijs, maar een heel naar onderbuikgevoel. Hoe moet ik hiermee omgaan?

  Groetjes,
  Tina

  • Beste Tina,
   Denk je dat je naar die mensen toe zou durven gaan en iets zou durven zeggen, als: ‘Hoi, hadden jullie het over mij? Ik dacht dat ik mijn naam hoorde.’ Ze zullen dan waarschijnlijk ontkennen, maar ook gaan merken dat je gewoon op ze af durft te stappen en dat maakt ze meer op hun hoede. Daarnaast is het inderdaad de vraag óf er wel geroddeld wordt. Als het niet zo is, kan het een signaal zijn dat je eigen onzekerheid met je op de loop gaat. Dan is het de kunst om te werken aan je zelfvertrouwen, zodat je niet zo snel het idee hebt dat het over jou gaat. De MIR-Methode kan jou daarbij helpen. Het kan ook zijn dat er wel degelijk over je geroddeld wordt. En dan heb je de keuze: op ze af stappen, of het van je af laten glijden. Dat laatste is ook iets waarvoor je zelfvertrouwen sterk moet zijn. Er zijn veel mensen die dat uiteindelijk lukt: niemand vindt het prettig dat er geroddeld wordt, maar veel mensen die werken aan hun zelfvertrouwen, krijgen een soort anti-aanbaklaag. Ze beseffen dat de roddelaars ‘helaas’ niets beters te doen hebben en zien het als een teken van zwakte. Ze laten het van zich afglijden en concentreren zich verder op hun eigen bezigheden. Dat laatste is uiteindelijk het fijnst: je focussen op je eigen leven en er wat van maken, ongeacht wat anderen ook doen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 14. Ik heb jaren in een dorp gewoond waar iedereen elkaar zwart maakt, en niet gewoon zwart maar loeizwart. Ze vinden het heel normaal om slechte dingen over een ander te vertellen, onder het mom je mag zeggen wat je denkt. Je moet zelfs zeggen wat je denkt, want zo waarschuw je je mede dorpsgenoten als er iets niet in de haak is,daar valt wat voor te zeggen natuurlijk. Maar dit is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot smerig roddelen over alles en iedereen, en iedereen vind dit gedrag heel normaal. Als je er niet tegen kan flikker je maar op, naar waar je vandaan komt. Want alles wat er niet geboren is, krijgt het hele geroddel wel 1000x erger over zich heen. En dat heet dan geen roddelen meer maar smaad en laster. Aangifte kun je doen maar heeft weinig zin, want het hele dorp hoe roddelachtig ze ook over elkaar zijn, zal elkaar steunen. Al moet er in de rechtbank gelogen worden, dat vind men geen probleem, zelfs noodzakelijk en zeker niet strafbaar. En dit is al erg gedrag, maar kan in sommige gevallen zelfs vele malen erger uitpakken en alles gaat in de doofpot. Om het ‘roddelen’ aldaar uit te roeien zal je echt niet lukken. Half Nederland en ver daar buiten heeft met deze mensen van doen gehad, en zijn er allemaal zo snel mogelijk vandoor gegaan, niemand wil daar blijven wonen……….mensen moeten natuurlijk zelf willen stoppen met een ander zwart te maken. En als men dat niet wil zoals in dat dorp houdt het op!! Verder vind ik het zeker weten een goed initiatief!!!!

 15. Hoi mireille..
  Ik heb je artikel gelezen en er ontzettend veel puntjes voor mezelf uitgehaald. Ik zit namelijk in een hele rotte situatie. Soms worden er dingen gezegd en zeg ik uit gewoonte al gewoon ja klopt of inderdaad maar eigenlijk is dat al meepraten met iemand. Vaak denk ik achteraf pas: Shit dat was niet wat ik vind eigenlijk. Ik heb nu al een paar keer gehad dat ik uit naivieit gewoon iets zei.. Of omdat ik dan denk dan iemand te vertrouwen is.. Of zelfs dat ik iemand waarschuwde voor een persoon en ik dit daarna zelf weer op mijn brood terug kreeg. Op dit moment ben ik echt het zwarte schaap en is iedereen tegen mij. Terwijl ze zelf net zo hard mee praatte. Ik vind het heel erg jammer dat we niet gewoon positief kunnen zijn, en deze situatie heeft me best wel heel erg geraakt. Ik heb zelf ook toegegeven aan personen dat ik zelf ook dingen heb gezegd die niet gezegd hadden moeten worden, maar nog heb ik een dierbaar iemand erg gekwetst en diegene negeert me nu, logisch want het verhaal was sterk verdraaid. Ik weet niet hoe ik dit nu moet aanpakken?

  • Beste Anoniem,
   Is het voor jou mogelijk om een en ander op papier te zetten en dat aan die ander toe te sturen? Doe wat je kunt om er toch woorden aan te geven en proberen in contact te blijven. Leg ook uit hoe belangrijk die ander voor je is!
   Veel sterkte met de rotte situatie! Het is ergens goed voor, maar bijzonder moeilijk om middenin te zitten. Dicht bij jezelf blijven, is daarbij heel belangrijk. Blijf jouw waarheid vertellen!
   Groetjes, Mireille

 16. Vandaag ik belde me vriendin om te vragen of ze morgen naar buiten ga maar opeens was er een vriendin bij haar maar ik wist het niet ze zei ey ze is een slet en ze zei mag je haar nog ik zei ehh nou..nee.. Ik bedoel jaa en ze hangte op en zei oke doei ze was naast me en ze hoorde alles

  • Beste Liza,
   Soms zo mooi als de roddelaar ineens zichtbaar wordt! Is het meteen duidelijk hoe het zit.
   Groetjes, Mireille

 17. Hoi,
  Ik heb al een tijd last van een ernstige roddel die totaal niet waar is.
  Ik ben er gelukkig niet meer dagelijks mee bezig maar het geeft mij wel een erg vervelend gevoel. Ik zou de roddel graag stoppen maar dat is erg moeilijk.
  Ik spreek de roddel wel tegen als het moet. Maar er zijn helaas veel mensen die de roddel geloven.
  Heb je enig idee hoe ik deze roddel zou kunnen stoppen?
  Liefs Lara

  • Beste Lara,
   Roddels zijn enorm hardnekkig en moeilijk te stoppen. Hoe meer energie je erin steekt, hoe achterdochtiger mensen worden. Het beste is om de roddels de roddels te laten en alleen wanneer iemand het openlijk in je gezicht zegt, het dan tegen te spreken. Verder in het vertrouwen blijven dat vele roddels uiteindelijk weer verwateren en geen ‘interessant nieuws’ meer zijn.
   Veel sterkte in deze periode!
   Groetjes, Mireille

 18. Hallo Mireille
  Ik voel me zo schuldig omdat ik voort verteld heb, dat de BAZIN van een bank, de 20beurten kaart van haar vader nagemaakt had, wat niet nodig was uitarmoede, in tegen deel die bezit veel geld. Het is de waarheid, maar toch voel ik me schuldig, vooral omdat ze me daar over aangesproken heeft en veel leugens vertelde over mij. De persoon tegen wie ik dat vertelde heeft dat tegen haar gezegd. WAT EEN TOESTAND. Ik zwijg nu als een graf.
  Maar ik kan het nog altijd niet, over mijn hart krijgen om naar haar bank te gaan. Ik weet het ik moet VERGEVEN, want ik had geroddeld. Is het ook roddelen als het waarheid is dat vraag ik me af??
  Lieve groetjes
  Nelly

  • Beste Nelly,
   Weet je wat Gandhi zei? “Even if you are a minority of one, the truth is still the truth.” Waar jij in zit, is een klokkenluider-situatie. Mensen die waarheid naar buiten brengen, hebben het daarna meestal moeilijk. Kijk maar eens op Google op ‘klokkenluider’. Ik wens je heel veel sterkte en vaak is zwijgen het beste wat je kunt doen nu de waarheid eenmaal naar buiten is. Praten kun je alleen naar de mensen die echt willen luisteren. Doe de MIR-Methode om jezelf hierbij te steunen!
   Veel geluk en sterkte!
   Mireille Mettes

 19. Mireille en alle andere lezers,

  Negatief roddelen voed je in een neerwaartse spiraal
  Positief roddelen voed je in een opwaartse spiraal

  Ik gun van harte bij iedereen het positief roddelen.

  Marc

  • Ik ben hondsmoe als ik bij mijn moeder geweest ben. Ze praat negatief over anderen en ze liegt en manipuleert.
   Maar het blijft wel je moeder, hoe doorbreek je dat?

  • Ja mooi gezegd Marc !
   Ik ben alweer een paar jaar met pensioen en weet al jaren, dat veel mensen roddelen omdat ze jaloers zijn : op je werkprestatie, je uiterlijk enz…enz…
   Ik zit in een paar verenigingen en heb daar een selectie gemaakt v mensen, die ik echt wil zien. Met anderen, de roddelaars, heb ik een oppervlakkig contact. En dat helpt heel goed. Bv 2 vrouwen, die ik echt de grootste roddelaars vind, hebben beiden begrepen dat ik afstand neem en ook waarom.
   In de werkkring moet je wel doorgaan met dezelfde mensen, maar als je met pensioen bent, is dat heel onaangenaam. Ik heb zo door mijn selectie ook eigenlijk heel leuke mensen ontmoet, vrouwen of mannen, die een echt gewoon eerlijk zijn.
   Misschien omdat ze allemaal met pensioen zijn en daar ook geen zin meer in hebben.
   Lotje

 20. Dag Mireille,
  Laats zat ik bij een groep, en werd er door iemand een persoon die net weggegaan was, ernstig bekritiseerd. De kritiek was zeker terecht, maar ik schrok er toch van. Het heeft mijn vertrouwen in deze groep behoorlijk geschonden. Zouden ze over mij ook zo praten?
  Op dat moment realiseerde ik mij niet goed genoeg wat er gebeurde, en ging er niet tegen in. Ik zit er wel mee, want als voorzitter van deze groep voel ik mij er ook nog eens verantwoordelijk voor.
  Het gebeurde ook in het bijzijn van de meerdere van deze man. Het enige wat ik zou kunnen doen, is de volgende keer in het bijzijn van deze man op die uitspraken terugkomen, zodat hij zich alsnog kan verdedigen. Dat duurt echter nog ruim een maand.
  Ik vind dat heel moeilijk, want ik wil ook mijn eigen mensen niet afvallen of schofferen. Het gekke was dat ik later in deze vergadering heel erg emotioneel werd over iets anders, en ik wel vaker bij mij zelf gemerkt heb, dat ik erg emotioneel wordt over iets totaal anders als waardoor ik van mijn stuk gebracht ben. Hoe dat dan werkt snap ik niet.

 21. Lieve Mireille,
  Ik volg de MIR-Methode nu al een paar maanden en merk dat ik steeds meer voor mezelf opkom en niet meer alleen anderen het naar de zin wil maken. Roddelen en pesten speelt een grote rol in mijn leven en heeft tot heel veel verdriet geleid, en nog. Kwaadaardige roddels zijn vreselijk, zeker als je dan van allerlei zaken wordt beschuldigd waarvan je je niet eens bewust bent en daar pas achter komt als mensen leugens hebben neergelegd bij officiële instanties die jou dan op het matje roepen. Wat ik wel heb ontdekt is dat de pijn die het doet vermindert op het moment dat je volledig voor jezelf durft te staan en vanuit je innerlijke kracht handelt. Als je niet in het plaatje van je omgeving past weten mensen vaak niet wat ze aan je hebben en zijn ze geneigd etiketten op je te plakken die niet kloppen. Helaas is het moeilijk je tegen kwaadaardige roddels te weren. In ieder geval ga ik er niet in mee en blijf trouw aan mezelf. Uiteindelijk komen die leugens namelijk altijd uit en, soms duurt het een paar jaar, vaak komen mensen dan ook bij me terug en worden de zaken opgehelderd. Zo jammer dat er eerst zoveel pijn aan vooraf moet gaan. Hartelijke groet, Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.