Home » Artikelen » 68. Neem jij al wat vaker je rust?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

68. Neem jij al wat vaker je rust? — 96 reacties

 1. Hallo Mireille,
  Na 4 maanden mirren komt er zeker verandering in mijn leven wat een aaneenschakeling was/is van vele emotionele gebeurtenissen.
  Ik voel me sterker worden,heb meer zin in het leven en ben alerter,ook kom ik veel meer voor mezelf op wat voor mijn omgeving soms wel lastig is.
  Omdat ik ook in een verhuisperiode zit moet ik extra alert zijn op mijn zo spaarzame energie,en dat lukt me wonderwel zoals gisteren even met een boek aan zee gezeten en dat was heel hard nodig om weer verder te kunnen.dank mireille voor deze mooie methode!

 2. Hallo Mireille,
  het heeft moeite gekost maar ik kan nu goed. Als mensen aan mij vroegen ‘en wat doe jij”. Was mijn antwoord steevast: alles wat ik leuk vind. Werk je dan niet meer? Natuurlijk werk ik, maar alleen als ik geïnspireerd ben en er zin in heb.(beeldend kunstenaar). Toch leuk als je een hobby hebt was dan de reactie. Maar mensen realiseren zich vaak niet dat het een vak is waarvoor je gestudeerd hebt. En wil je geld verdienen er hard gewerkt moet worden. Maar wel op mijn tijd en mijn manier met genoeg ruimte voor lekker iets doen.Ik voel mij niet meer schuldig als ik een dag lekker aan tut. Dank voor je inspirerende mail.

 3. Lieve Mireille, Zoals veel mensen je schrijven, komt het juiste artikel altijd precies wanneer je het nodig hebt. En je woordkeus, dat is zo genieten, zo eenvoudig, en het verwoordt precies wat een mens voelt. Dat is een enorme gave (en missie!)! Ook je eigen levensvoorbeelden verduidelijken alles zo goed. En heel fijn de ervaringen van anderen te lezen. Ik ben heel blij met de MIR-Methode. Als ik dacht in tijden van intense stress, dit is vast het einde voor mij, dan gaf het veel hoop dat ik kon Mir-ren, iets dat je voor jezelf kan doen, dat je controle terug geeft in je leven. Anderen willen het meestal niet van mij aannemen, het is te eenvoudig, maar dat is hun probleem. Ik ben een doorgeefluikje. Helaas woon ik niet in Nederland en kan geen MIR-samenkomsten bezoeken, maar je artikelen lezen geeft veel steun. Heel erg bedankt dat je het zo voor iedereen beschikbaar stelt.

 4. Hallo, ik ben wat je noemt n bezige bij . Nu heb ik sinds 2 weken pijn in Mn voet , 1 week thuis gezeten met been omhoog , wat verveelde ik me!!
  Zodra het iets beter ging weer gaan werken, ik werk in de zorg en zoals iedereen weet is daar n nijpend personeels te kort en ik voelde me schuldig door thuis te blijven, nu heb ik 2 dagen gewerkt en mijn voet doet weer pijn. Ik ben me ervan bewust dat ik door “boven” tot rust gemaand wordt . Hoe combineer ik weten, doen en kunnen?

 5. Beste Mireille

  Ik heb hard werken en dingen doen niet meegekregen van huis uit. Van binnen hoor ik steeds de stem van mijn moeder die zegt ‘laat toch gaan, ga toch rustig zitten, laat maar joh dat komt wel een andere keer’ . Mijn ouders namen het ervan, echte bon vivants, genieten op het moment, het ervan nemen, alles uitgeven, altijd veel eten en drinken, lekker eten en niet gezond eten. Lang en veel in bed liggen.
  Ik merk dat ik al deze dingen vermijd in mijn eigen leven. Ik werk veel, spaar voor later, ben slank en doe heel veel aan lichaamsbeweging en beheersing. Ik ben mij super bewust van alles en heel verantwoordelijk. Toch lig ik de laatste jaren steeds meer op de bank te luieren en dan wil ik helemaal niets meer en voel mij heel moe.

  • Beste Maria,
   Je lichaam vertelt je duidelijk dat je naast hard werken, gezond eten, sport enz…ook rust moet nemen. Je hebt bewust een andere manier van leven uitgekozen dan dat van je ouders en begrijpelijk. Maar “Bons vivants” zijn mensen die van het leven genieten, van een lekkere maaltijd, en die hoeft niet ongezond te zijn, maar dat zijn ook mensen die hard kunnen werken daarnaast. Die mensen hebben begrepen dat je naast hard werken ook van het leven mag genieten.
   Dus het is nu tijd voor jou te beseffen dat je best ook eens niets hoeft te doen.
   Je hebt het voorbeeld van je ouders en daar wil je daar niet op lijken, maar echt, jij mag natuurlijk ook genieten, al is het maar iets drinken op een terrasje in de zon, een boek lezen of gewoon in het weekend zo laat opstaan als je wilt.
   En als je naast hard werken, ook even niets doet of leuke dingen doet zonder schuldgevoelens, dan ga je een veel fijner leven krijgen en dat is ook bevordelijk voor je gezondheid.
   Veel succes, Lotje

  • Beste Maria,
   Het lijkt erop dat super bewust en heel verantwoordelijk zijn…heel veel energie kost. Ik praat uit ervaring want van mijn ouders ‘moest’ juist heel veel. Ik ben opgevoed met ‘rust roest’ en ‘ledigheid is des duivels oorkussen’ en ik voelde mij voor bijna alles verantwoordelijk (doe dit,doe dat, maar ook doe dit niet en doe dat niet). Het kost mij nu heel wat energie en bewustzijn om mijn gedrag aan te passen en niet zoveel meer te moeten (van mezelf, want mijn ouders zijn allang overleden). Pas als ik me niet meer bewust ben dat ik bezig ben om te ont-moeten zal ik ‘vrij’ zijn en ik denk dat alles wat iemand ‘vrij’ doet (vrij-willig).. dus zonder druk/weerstand van jezelf of van ‘buitenaf’ het minste energie kost.
   Uit je verhaal kan ik niet uitmaken of je een goede verhouding met je ouders hebt/had of juist niet. Ik vraag me af.. doe jij wat je doet omdat je jouw manier van leven echt prettiger vind of omdat jij vind dat “men” zo zou moeten leven. Is het omdat jij je op een of andere manier nog ‘af wil zetten’ tegen je ouders of in ieder geval tegen hun levensstijl? Waren je ouders gelukkig? Of deden ze wat ze deden om hun ‘ongelukkig zijn’ te compenseren? Hoe keek de ‘buitenwereld’ tegen je ouders en hun leefstijl aan en wat deed dat met jou? Wat zijn jouw overtuigingen? Het gaat er meestal niet om wát je doet…maar om de intentie(reden)waarom je iets doet wat zorgt voor het behoud of juist het verlies van energie.

 6. Al vier weken ben ik fanatiek aan het mirren. In de tussentijd heb ik te horen gekregen dat ik een burn-out heb. Ik merk helaas nog niet zo veel effect van de MIR-Methode. Ligt het aan het feit dat ik de eerste twee weken niet alleen nummers 5 en 7 heb gedaan? Ik ben nog veel moe. Volgens mij normaal tijdens een burnout. Zal ik pas na een paar maanden effect merken? Ik ga door met mirren, 2x per dag, soms achterelkaar. Alvast bedankt voor de reactie.

  • Beste Natasja,
   Ja, bij een burnout gaat de MIR-Methode beginnen met het aanvullen van voedingsstoffen en het aanpakken van de diepere oorzaken… het over je eigen grenzen laten gaan, het goed willen doen in de ogen van anderen. Daaroverheen ligt een diepe vermoeidheid die je ook eerst moet ‘leven’, dus werkelijk je rust nemen, in je cocon, helemaal weer tot jezelf komen. Dat proces heeft tijd nodig. De MIR-Methode zal je erbij ondersteunen, maar de effecten zullen pas na een paar maanden echt zichtbaaar worden. Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo Mireille ik ben nu ruim 2 jaar aan het MIRREN en neem zeker mijn rust maar ik blijf op hetzelfde niveau hangen. Vermoeidheid gaat niet weg ook al pas ik mijn dagindeling aan en doe ik nog niet de helft van wat ik voorheen deed. Vraag mij eerlijk gezegd af hoe dat komt.Nog meer rust pakken is geen optie want dan kan ik niks meer ondernemen!

  • Beste Jolanda,
   Is het mogelijk voor je om je een keer te laten testen door een MIR-Methode begeleider? Er zal toch ergens een oorzaak te vinden moeten zijn. Wie weet in het hormoonstelsel…
   Sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

 8. Lieve Mireille,
  Lees opnieuw deze nieuwsbrief en ja hoor valt eindelijk het kwartje ben moe en al weer ruim 5 weken last van mijn keel en hees. Ben eindelijk gestopt met hard lopen, in korte tijd een aantal mensen naar het kerkhof gebracht krijg dus toch de rekening van mijn lijf gepresenteerd. Blijf je methode iedere dag toepassen dank je wel voor dit niet giftige medicijn.
  Lieve groet Yvonne.

 9. Dag Mireille,

  Geen rust nemen dat ken ik. Ik houd van bezig zijn en ik ben altijd voor anderen bezig. Ik werk in de zorg, ben mantelzorger voor mijn man en voel mij verbonden met al wat menselijk is. Helemaal geen sociaal iemand in de zin van veel mensen over de vloer maar wel bezig met welzijn van mensen en als ik iets voor een ander kan doen doe ik het graag als dat in mijn vermogen ligt. Ik voel me daar ook goed bij en het is denk ik al en tijd lang mijn missie. Ik heb daar nu wel een beginnende hernia aan over gehouden want ik neem te weinig rust en dat zegt mijn lichaam mij. Ik weet het maar luister vaak te laat naar mijn lichaam. Ik ben nu 15 dagen met de MIR methode bezig en het kost me helemaal niet veel moeite om het 2x daags te doen, het is praktisch en prettig en ik hoef er verder niet over na te denken; ik doe het gewoon. Resultaten? Weet ik niet. Ik merk wel dat ik veel plas en meer trek in water heb en daar lees ik ook over op je site. Ik heb verder ook weinig verwachtingen (wel hoop) Wat ik wel wonderlijk vind: als ik mijn handen aai dan merk ik hoe gevoelig ik ben. Dat wist ik wel hor maar nu wordt ik bevestigd. Ik ben een hele stevige dame (met overgewicht ) maar als ik mijn handen aai dan ervaar ik mijn handen als tenger, slank en zacht. Alsof het mij wil zeggen dat ik dát van binnen ben. Heel apart. Verder wacht ik het maar af en ga gewoon door. Je begeleidings- mailtjes voor 6 weken) ervaar ik als prettig. Ik zie er naar uit en ze zijn informatief!
  Dankjewel!

  Groetjes
  Martine

 10. Hallo Mireille,
  Dank voor je enorme inspirerende berichtjes, elke keer weer! Ik ben zelf herstellende – al 3 jaar lang – van burn out (tweede volgde eind 2012), en dus al lang moe. Heb inderdaad met de paplepel ingegoten gekregen dat stil zitten lui zijn is en dus niet geoorloofd. Mijn moeder (geboren in WOII) heeft nog steeds geen rust in haar lijf (misschien ietsiepietsie meer dan vroeger, maar toch) en vindt al snel dat ze te weinig doet. Niet lullen, maar poetsen, is het aloude devies! Ook mijn vader, hoewel iets minder rigoreus, is altijd een bezige bij. Achter de geraniums zitten met hun pensioen, is er niet bij… nu is actief zijn en datgene doen wat je fijn vindt, natuurlijk helemaal okee! ze zien er voor hun leeftijd ook goed uit (begin 70 zijn ze), dus daar ben ik alleen maar blij mee. Maar het gedachtengoed dat ik mee heb gekregen, dat kan ik eigenlijk gewoon missen als kiespijn!! Dus ik ben heel blij dat de MIR methode er is om dit te ontkoppelen. En ook ik vergeet het steeds… ik baal er nl. van dat als ik iets meer energie heb, en dan de MIR methode doe, mijn moeheid weer helemaal op komt zetten… en dan wil ik niet meer doorzetten, denk ik, onbewust. Ik denk dat het ook voor mijn zoon zou kunnen helpen, want die is pas 12 en al jarenlang moe (heeft in 2012 een borrelia infectie opgelopen, maar zijn immuunsysteem functioneerde al niet lekker van voor die tijd, en nu geeft de mesoloog aan dat zijn bijnieren volledig zijn uitgeput, naast dat een andere arts geconstateerd heeft dat hij enorm HSP is en een groot tekort heeft (gehad) aan vitamine B12 en D). Hij gaat op dit moment niet naar school want is te uitgeput en heeft het steenkoud, na een kwartiertje wandelen is het helemaal op… dus bij hem doe ik op dit moment alleen nog stap 5 en 7 want ben bang dat het anders teveel is voor zijn toch al vermoeide lijf op dit moment. Doe ik daar goed aan? Ben benieuwd of je nog meer tips hebt voor me.

  Lieve groet!

  • Beste Hanneke,
   Ja, het is echt fijn dat je met je zoon de MIR-Methode rustig aan opbouwt. Eerst aanvullen en dan pas alle 9 stappen na 2 weken. Ik kan het me bij jou best goed voorstellen dat je de MIR-Methode niet graag doet, omdat je er telkens weer moe van wordt. De kunst is wel om dan juist door te gaan, omdat de moeheid dan sneller weg is. Hang anders op meerdere plekken in je huis de 9 stappen, zodat je het niet vergeten kunt. Of ga een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Hartelijke groetjes en sterkte voor jullie allebei!
   Mireille

 11. Ha Mireille,

  Aha, nu is me echt iets duidelijk geworden wat ik echt niet in de gaten had… Klinkt misschien een beetje stom, maar het is zo. Ik ben ongeveer 2 maanden geleden begonnen met lezen, tot grote verbazing van mezelf en vele anderen om mij heen. Nooit bij de bieb geweest en nooit echt gelezen; als kind al niet. Maar ik vond opeens niets zo heerlijk genieten dan met een boek op schoot en benen omhoog. Had helemaal niet in de gaten dat dat een reactie op de MIR-Methode kon zijn…. Ik ga maar lekker door met genieten; want als bezige bij is dit inderdaad even een heel klein stukje rust op de dag dat ik mezelf gun.
  bedankt en groetjes, Mieke

 12. Hoi Mireile,

  Een tijdje geleden meldde ik dat de MIR methode bij mij geen resultaat had.
  Toch vreemd als ik al die positieve reacties lees. Ik dacht dat je na maanden moest pauzeren, dat ik het misschien niet goed doe( video wel bekeken) en nu ik een virusinfectie heb ga ik toch weer geconcentreerd aan de slag.Zeker voor de rust in mijzelf. Te lang doorgewerkt en pas gestopt toen het echt niet meer kon. Hartelijke groeten, Lilian

 13. Ha Mireille,

  Na het lezen van de brief en deze reacties snap ik het eindelijk….. Na misschien 30 jaar ben ik weer aan het lezen geslagen tot mijn eigen verbazing en van vele anderen…… En het mooie is dat ik er zo van geniet om lekker met mijn benen omhoog te zitten binnen of op het balkon! Maar ik had de link naar de Mir-methode nog niet gelegd……wat grappig! Maar ik vind het heerlijk!!
  Liefs Mieke

 14. wat een toevallige samenloop. Vanmorgen bij de huisarts voor allerlei vermoeidheidsklachten. Een signaal om het rustiger aan te doen – teveel zorgperiode om anderen achter de rug en steeds mijn rustmomenten opgeschoven. Goed om je nieuwsbrief te lezen. Had ik juist nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.