Home » Artikelen » 66. Doe de toets van goedkeuring.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

66. Doe de toets van goedkeuring. — 96 reacties

 1. ik kan nooit spontaan mijn gevoel volgen,omdat mijn vertand altijd wel een reden geeft waarom het anders moet. ik word daar erg moe en onzeker van.

 2. Die verwachtingen van anderen …… pffffsoms moe van te worden. En dan ook nog eens de woordkeuze van sommigen. Sommigen verwacht vanalles maar als ik anders besluit dan zijn ze geïrriteerd en zeggen sommigen: je hebt een keuze. Ja klopt. Die heb ik ook gemaakt maar dat is niet hun keuze. Het bevrijd mij aan de ene kant dat ik mijn eigen keuzes maak en aan de andere knaagt het aan mij omdat er zo over me wordt geoordeeld omdat het niet zo gaat als zij willen. Dan ben ik de lastige persoon. Moet je dan sommige dingen dan maar doen om de lieve vrede te bewaren? Lastig lastig. Vooral als het om familie gaat. En nee het is geen egoisme van mij maar wel overwogen beslissingen/keuzes waar een ander anders overdenkt omdat zij vinden dat dat normaal is.

 3. Hallo Mireille
  ik wil hier ook wat op zeggen, heel interessant, veel herkenbaar
  Troep bij een ander, is niet mijn verantwoordelijkheid, troep bij mij is niet de verantwoordelijkheid van mijn bezoek, loslaten maar.
  Als we gaan (ver)oordelen dan stijgen we op in de fontein en laten we het onszelf slecht gaan.(boek “De fontein” van Els van Steyn) familieopstelling
  heel interessant.
  Ik heb eens gelezen ” kom je op bezoek je bent welkom”, kom je voor mijn huis maak dan eerst een afspraak.dit is een hele mooie uitspraak en ook juist
  Kom voor een fijne babbel, niet voor de rommel te aanschouwen;
  Ja het getuigt wel van enig respect naar je bezoeker(s) toe dat je huis
  wat netjes is, het is gewoon gezellig netheid, dat wel, maar het bovenstaande vind k ook waarheid.
  wat ik wel had vroeger, dat ik dan altijd zin heb om te gaan opruimen
  als ik ergens kom met veel rommel, meestal schiet ik dan thuis weer in gang,ik vind dit nogal grappig van mezelf,ik denk dat het wel beledigend zou kunnen overkomen als ik bij hen moest beginnen opruimen, maar ook kwetsend,
  Ja oordelen over iemand kun je pas als je alles weet van die persoon, en het is juist dat we zo bitter weinig weten over mensen, iedereen heeft
  wel een masker opzitten, en als je iemand anders veroordeelt veroordeel je ook jezelf,dikwijls is het iets in jezelf dat je projecteert op de ander(dikwijls onbewust)
  Laat bij de ander wat van hen is, (lot), bekijk je eigen lot(verantwoordelijkheid)
  Ja kritiek kan je erg raken, ik vraag me nu eerst af, is die kritiek terecht(want soms zien anderen wat je zelf niet ziet) kan ik er iets uit leren,voor ik het als waar aanneem, dan wordt ik minder gekwetst omdat ik het niet toelaat,
  soms is het als ik een oordeel heb over rommel bij een ander, kijk ik verder, heb ik kritiek omdat ik ,het bij mezelf herken , iedereen heeft zijn eigen regeltjes,punt, en ik wil ook respect voor mijn regels, waarom zou ik dan geen respect hebben voor een ander.
  Iemand had een reactie over huid, hormoonzalf, dit kan ook een disbalans zijn van je hormonen (boek “Het energieke vrouwen voedingskompas” van Marjolein Dubbers)
  ook een heel goed boek, vooral voor vrouwen, voeding speelt een heel belangrijke rol website http://www.energiekevrouwenacademie.nl
  Kritiek van anderen heeft geen betekenis voor ons, alleen als we er betekenis aan geven.

 4. Ik doe de MIR-Methode nu ruim 2 jaar en voel steeds meer innerlijke vrijheid.
  Mijn zelfvertrouwen is toegenomen, waardoor ik onlangs bij een ontmoeting met een vriendin, die ik al 50 jaar ken me bij een hele nare opmerking van haar niet in het nauw gedreven voelde en rustig heb gereageerd vanuit mijn perspectief. Onze vriendschap was wat mij betreft al tanende ( wij zijn heel verschillend) en bij die laatste ontmoeting bemerkte ik hoe respectloos ik benaderd werd, misschien al vele jaren; ik voel me nu sterk genoeg om de banden te verbreken.

 5. Ik ben op een leeftijd waarop de meeste mensen gesetteld zijn,, een fraai huis hebben, een goed inkomen,maar omdat ik een nogal avontuurlijk leven heb geleid, (in verschillende landen gewoond) heb ik dat niet. Dus als ik mijn broer en schoonzusje uitnodig om voor de eerste keer bij mij te komen lunchen, dan ruim ik mijn eenkameretage inderdaad op, veeg en dweil zelfs het trappenhuis, meer zo van: wat moet zij (schoonzusje) anders van me denken? (Want zijn wonen in een fraaie doorzonwoning, heel smaakvol ingericht, tweeverdieners). Ik heb geen afkeuring geinternaliseerd van mijn ouders, die hebben me altijd vrij opgevoed, niets van opzitten en pootjes geven, dus dat is het niet. Het is meer een gevoel van ‘maatschappelijk mislukt zijn’, niet de financiele status bereikt hebben die teenwoordig gewoon lijkt te zijn. Benieuwd of iemand dat herkent.

  • Hallo Chava,
   Ik herken wel je gevoel, maar ben er inmiddels wel achter dat ik liever in een situatie kom voor het opruimen , dat is de werkelijkheid, geen opsmuk, ik deed dat in het verleden ook. Weet dat er overal ‘iets’ is, ben blij met je reis, cultuur en levenservaring in plaats van een financiële buffer, groot huis of uiterlijke status!
   Ik wens je nog veel geluk zonder opsmuk,
   Liefs Dorrie

 6. Ja ik kreeg commentaar omdar ik de kaart leg.
  We waren in onze vriendinnen groep.
  Ik wachte tot de neiging voorbij ging om me te verontschuldugen????
  Inplaats daarvan zei ik
  Wat hebben we toch een lange mooie vriendschap.
  Sloeg nergens op en vreemd genoeg stopte zij ook.
  Er ging een duim omhoog aan de andere kant van de tafel.
  Maar terwijk alles fout liep die morgen,trein kwam niet,tram ging iets fout dacht ik yesssss dit is top van mijzelf.
  Gister was ik jarig.
  Zij moest nog in de app maar had mij geblokkeerd.
  Ik zei als je er in wilt deblokkeer mij dan.
  Belde mij
  O wat deed ik naar!!!
  En wat heb ik het er moeilijk mee gehad.
  Nee ik wuifde het niet wegmaar zei
  Waarom heb je dan niet eerder gebeld?
  Ben trots op hoe ik het aangepakt hebt.
  Wij mochten nooit tegenspreken.

  • Lieve Mireille,eerst en vooral hartelijk dank voor de gratis kaartjes die ik snel heb ontvangen ,mijn bevinding op de MIR-Methode is niet in woorden of zinnen te vertellen maar zit gewoon in heel mijn systeem het gaat soms knap lastig maar na een tijdje voel ik me telkens beter en beter en word ik steeds meer mezelf begrijpen DANKJEWEL hiervoor liefs een reisgezel❤️

 7. Hallo Mireille.
  Het gaat een stuk beter met mij .Maar ik ben er nog lang niet.Maar ieder geval heel hartelijk dank ,voor alles. Over 2 weken ga ik naar een MIR-Methode begeleider.En dan hoop ik dat het sneller gaat

  Groetjes en nogmaals dank ik heb al een hoop geleerd van je Riet.

 8. Toeval of niet ..vaak als ik ergens mee zit, komt er een artikeltje over. Vannacht onrustig geslapen omdat er over een paar dagen eters komen terwijl dat vanwege mijn achtergrond een hele normale zaak is. En waarom? Omdat één persoon voor de eerste keer komt. De anderen hebben mijn “eten” altijd gewaardeerd. Mijn leeftijd doet niet ter zake, onzekerheid blijft toch af en toe om de hoek kijken.

 9. Hallo Mireille, Ja je wilt je altijd beter voordoen dan je denkt dat je bent dus alles moet netjes zijn, perfect en schoon. ik ben er 75 voor moeten worden om in te zien dat dat een masker is wat jeuiteindelijk van je ouders mee hebt gekregen. Het loslaten begint nu te komen.

  Dankjewel voor het inzicht, Thieu

 10. Hoi Mireille ,
  Ik merk dat ik mezelf betrap dat wanneer ik het een ander weer naar z n zin wil maken en dan corrigeer ik mezelf weer.
  Gelukkig voel ik me niet meer schuldig en kan ik het los laten.
  Wat me opvalt van mezelf is dat ik ja beetje raar om te zeggen veel winden laat. Heb eigenlijk van klein af aan altijd pijn in mijn buik en spanning hoopt zich vrij makkelijk op in mijn buik en nu kan ik dat laten gaan. Vroeger was dit een schande,, maar nu denk ik alleen maar aan mezelf zo apart.
  Groet, Silke

 11. Dag Mireille, ik lees vaak je artikels en herken mij er vaak (deels) in. Dit artikel over goedkeuring is echt iets wat mij dagelijks (soms onbewist) triggert en waardoor ik mijzelf moeilijk kan/durf goed te keuren. Dit is een wederkerend verhaal en ik haal mij hierdoor zelf telkens onderuit… Omdat ik mijzelf moeilijk goedkeur duurt het vanzelfsprekend lang voor ik terug uit mijn dal kan klimmen en mijn eigen lichtje in mijzelf durf/kmag/kan aansteken… Hoog tijd om die spiraal te doorbreken en opnieuw met de MIR-Methode te starten (en ook vol te houden, want als je je goedvoelt dan laat ik dit achterwege… Het zou een’ritueel’ moeten worden zoals ‘tandenpoetsen’ 😉 )! Ook is dit een bewustwording naar mijn kinderen toe en te beseffen hoe ik reageer, voorzicht te zijn met ‘te (be/ver)oordelen’, ze zijn goed zoals ze zijn ook al loopt iets fout, heb ik een totaal andere mening of ben ik niet akkoord met hun beslissingen… Hartelijk bedankt voor deze oog-opener!
  SaarA

  • Goedemorgen,
   Wat mooi be- en omschreven SaarA, jou reactie op goedkeuring ! Zo herkenbaar en te weten dat ik niet alleen daar in sta, vooral met opgroeiende kinderen … hoop voor hen dat ze Happy met zichzelf kunnen zijn en die goedkeuring helemaal niet nodig hebben…de energie die je daarmee verliest zou je zoveel meer en beter kunnen gebruiken ..,
   Fijne dag,
   Elisabeth

 12. Wat een geweldig goed voorbeeld Mireille. Ja daar heb ik zeker last van. Onzekerheid als er mensen in mijn huis komen. Ik ben me dat ook zeer bewust. Het wordt wel beter maar er is nog een hoop te doen in dit opzicht. Het is een vervelend gevoel dus reden genoeg om door te MIRren want het helpt zeker. Ik ben al 61 en wil zo langzamerhand af van deze onzekerheid.

 13. Goedemiddag Mireille.
  Kan de MIR methode ook werken voor mijn man? die heeft veel meegemaakt de afgelopen 10 jaar kanker overleefd vele chemokuren bestralingen.beenmergtransplantatie van een donor maar hij heeft nu zoveel bijwerkingen slecht lopen 10 cm gekrompen waardoor kromme rug hij wil de prednison afbouwen maar komt niet onder de 10 mg als hij minder gaat hij is al zo moe maar dan echt doodmoe dus we zijn nu 2 weken bezig met de MIR methode

  • Beste Joke,
   Ja het kan hem helpen. Het is een kwestie van uitproberen. Ik wens jullie beiden veel geluk en toenemende gezondheid!
   Groetjes, Mireille

 14. Ik ben nu zo’n 2 maanden bezig met de Mir methode, aanvankelijk voor mijn rugklachten (post operatieve hernia klachten) en om meer liefde voor mezelf te ontwikkelen. Wat ik gemerkt heb, is dat ik sindsdien heel veel water drink, veel dorst heb, en veel zweet, hoewel dat nu minder is. Ook werd ik me (weer)bewust van het feit dat ik altijd zo mijn best doe om het anderen naar de zin te maken. Ik besloot bij het bezoek van een vriendin om eens niet het huis op te ruimen, maar gewoon mezelf te laten zien. En haar viel het niet eens op. Ik kon mezelf weer een hoop stress besparen dus. Daarnaast kreeg ik ook veel tintels in mijn benen en voeten en ben toen naar een begeleider gegaan, omdat ik me zorgen maakte. Uit de persoonlijke test kwam heel duidelijk naar voren dat ik mezelf mag aanvullen met goedkeuring.Ik dacht dat ik mijn verleden al aardig helder had en verwerkt, maar er komt nu toch weer oud zeer omhoog, wat kennelijk heling nodig heeft. Het mooie aan deze methode is dat het op onbewust niveau doorwerkt. Ik voel me steeds een beetje krachtiger worden en durf/probeer steeds meer voor mezelf te kiezen. Heftig en spannend, maar ook een mooi proces.Ik hoop dat mijn rugklachten uiteindelijk niet meer nodig zijn om mij te helpen mijn weg naar zelfheling / zelfliefde te bewandelen. Mireille bedankt voor het vrij delen van deze methode en voor het plaatsen van de altijd interessante artikelen! Ik beveel het mensen in ieder geval aan!

 15. Ik kan nog slecht tegen commentaar, terwijl ik tegen mezelf zeg dat ik me er niets van moet aantrekken. Het zorgt er wel voor dat ik oogmigraine heb. Maar ik heb middels een brief het van me af geschreven en hoop hierdoor rust te krijgen. Ik moet nog wel leren om meer voor mezelf op te komen.
  “missie verduidelijken”.

 16. Mooi gezegd, mireille maar wat ik mis in het verhaal is : dat het ook heel fijn is om het mooi te maken bij een bezoek uit respect en waarding voor de mensen die bij je komen. Het gevoel van fundamentele goedheidheid je bent goed zoals je bent hoeft zich altijd te uiten in de boel de boel te laten als er bezoek komt.

  • Hai M.,
   Ja, daar heb je ook gelijk in, hoor! Dat heb ik in dit artikel niet veel aangeraakt. Ik geloof erin dat iedereen daar meestal al z’n best voor doet 😉
   Groetjes! Mireille

  • Hier ben ik het helemaal mee eens. Als mensen onverwachts komen moeten ze het maar nemen zoals het is. Dan laat ik alles liggen, en ga gezellig met ze een kop koffie drinken. Maar als ik weet dat er bezoek komt, wil ik ook dat ze zich welkom voelen. En de meeste mensen voelen zich toch wat ongemakkelijk in een huis waar overal rommel ligt. Het ze-moeten-moeten-me-maar-nemen-zoals-ik-ben kan ook te ver doorslaan. en inderdaad, uit respect voor de ander, en niet omdat ik op goedkeuring zit te wachten, doe ik dan de moeite. Ik heb dit ook al zo gedaan, toen ik de MIR nog niet gebruikte, maar toen was het nog meer vanuit het denken. Tegenwoordig komt het ook vanuit mijn eigenwaarde, het respect voor wie ikzelf ben, en dat is een fijn gevoel!
   Lieve groeten, Coby.

 17. Ik ben heel blij met de mir methode.Ik heb een tamme kip jawel en ze loop in en uit huis. Commentaar “bah wat onhygienisch”. Gevolg, kip gauw naar buiten bij bezoek. Nu? Je raadt het al, ze blijft lekker in en uit bij bezoek!!!En ze geeft me lekkere eitjes en heeft een heel fijn leven. Er verandert veel in mijn leven en heb er veel voordeel bij. Heel erg bedankt.

 18. beste Mireille,over bezoek gesproken: welk bezoek? We laten toch geen willekeurig iemand in ons huis? We maken toch geen afspraken omdat het zo hoort. Graag of niet, of proberen we toch van harte mensen uit te nodigen/ontvangen, en dat betekent eerlijk zijn met jezelf en anderen. Dan krijgt het bezoek een ander karakter, en als je gaat opruimen dat doe je als een vorm van respect om het bezoek blij te maken, want het is fijn te vertoeven in een schoon en opgeruimd omgeving. Dus geen stress maar voor de juiste prioriteit kiezen. Zondags kleren? Reinheid en schoonheid peppen op, waarom het niet doen voor anderen ( en voor jezelf)?Als alles tegen elke logica is dan moet je een andere keuze maken. Als je gaat sporten, het is gebruikelijk daarna je op te frissen en andere kleren aan doen. Waarom niet als je naar je ouders gaat? Zondags kleren en speel kleren !!En moeten kinderen altijd met modder spelen? Kunnen ze geen 2 uurtjes met oma en opa wat kletsten of knutselen? En van oma en opa genieten?Neen? Dan is er werk aan de winkel voor grootouders of de ouders. Ja…Mogelijkheden zat zonder in de stress te vallen en toch trouw aan jezelf blijven.Liv

  • Ja, een leuke reactie waarmee ik het eens ben. Ik heb meestal een opgeruimd huis, omdat ik dat zelf fijn vindt, dus hoef niet extra veel te doen voor visite.
   Een gezellig huis hoeft niet overdreven opgeruimd te zijn, dan heb je de indruk dat er niemand leeft, maar overal troep vind ik persoonlijk heel ongastvrij en ik zou dan niet terug willen. En gezellig aangekleed hoort bij gastvrijheid en is een soort eerbied voor de gast.
   Ik vond het heerlijk naar oma te gaan en haar schoolliedjes te zingen en overal in huis kijken met vrijheid, ik was gewoon aangekleed

   • Sorry, mijn antwoord was nog niet klaar.
    Ik was gewoon aangekleed als ik naar miin oma ging en ik was heel blij als ik wel een mooie jurk aan mocht. Verder hield ik niet van in modder spelen.
    Ik vond het altijd een feest naar haar te gaan, want ze woonde niet dichtbij ons en ik heb het over de jaren van 1952 en verder.

    • Ja Liv en Ada, daar ben ik het volkomen mee eens. Mijn huis is altijd min of meer opgeruimd, omdat ik dit zelf prettig vind. In troep leven, vind ik ongezellig en zonder extreem opruimen ook weer. Ik leef en kan een stapel boeken hebben liggen zonder die op te bergen. En ja, ik vind het ook een respect voor de mensen die komen. Een opgeruimd huis geeft rust ook. En ik kleed me aan met iets wat ikzelf leuk vind.
     Ik had gewone kleding als ik naar mijn oma ging, en soms een mooie jurk, wat ik dan fantastisch vond en ik zong ook schoolliedjes aan mijn oma en hield ook niet van in de modder spelen. Maar dit zijn ook weer herinneringen van 1956/1958. Het leven was toen zo anders.
     Maar eerlijk gezegd, als ik bij mensen kom, waar het grote troep in huis is, dan ben ik geen zin om daar weer terug te komen.
     Lotje

 19. Commentaar ik kan daar alleen goed tegen als die gegrond is en waar is.
  Anders maak je me razend.
  Ik heb in mijn leven veel kritiek en commentaar gehad die nergens op sloeg door mensen die mij niet eens kennen. Gewoon bam…vooroordeel en geluisterd naar achterklap, dat dan voor waarheid aannemen en dan dat aan mij weer terug koppelen.
  Ik zelf kan en mag me niet verdedigen, want dan ben ik brutaal en moeilijk in de omgang, en ben ik degene die niet tegen kritiek kan.
  Deze zogenaamde opbouwende en voor de waarheid gehouden profiel van mij wordt opgeslagen in een dosier en aan andere werkgevers doorgespeeld. Zo sta je dan bekend en wordt het solliciteren moeilijk gemaakt.
  Toch vreemd dat ik op een gegeven moment moest aanhoren van een collega , ik merk niets vreemds aan jou!
  Mensen kijk eerst naar jezelf en oordeel alleen als je iemand echt heel goed kent. Zo maak je iemand kapot.

  • Beste Eline,
   Ja, dat is bijzonder zwaar. Ik weet wat je bedoelt en ik denk dat ik hier nodig eens een artikel over moet schrijven. Een vriendin van mij zei van de week dat een relatie van 20 jaar met een paar kleine zinnen kapot gemaakt kan worden. Vooral het voor waar aannemen van de roddel en achterklap, vind ik een merkwaardig fenomeen!
   Ik wens je heel veel sterkte met veel mensen die ECHT naar je kijken.
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

   • Ik wil je hartelijk danken voor je lieve en meelevende reacties die ik van je heb gekregen als ik ergens een reactie op plaatste.
    Volgens mij voel jij echt aan wat ik of de andere bedoelen.
    En dat komt in mijn geval niet voor.
    Hartelijke groeten van Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.