Home » Artikelen » 208. De 8 oorzaken van overgewicht

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

208. De 8 oorzaken van overgewicht — 143 reacties

 1. Ik weet het allemaal, maar bij het lezen van de 8 punten werd ik weer erg emotioneel. Ik heb de MIR-Methode 6 weken gedaan, maar heb niet veel verandering opgemerkt. Moet ik weer starten en de 9 stappen opzeggen? Helpt dat dan toch bij bovenstaande problemen? Moet ik dit niet apart benoemen? Bedankt bij voorbaat, Els

  • Beste Els,
   Je moet het natuurlijk niet, maar kijk even of het goed voor je voelt. En dan de 9 stappen ja. Het is niet nodig om alle oorzaken van overgewicht apart op te noemen. Gewoon de 9 stappen blijven doen. Ik duim voor je dat je gewicht jou mag verlaten!
   Groetjes, Mireille

 2. herken denk ik alle punten wel, de ene sterker dan de ander, maar toch. heb al wel eens een periode de MIR methode gedaan, nu niet meer. maar als ik dit goed begrijp zou ik het dus weer “moeten” oppakken en dan komt ook dit aspect vanzelf aan de orde?

  • Beste Jacqueline,
   Ja, dan haal je laagje voor laagje die oude pijnen uit je systeem. Kijk maar of het goed voor je voelt om het weer op te pakken.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Veronica,
   Iets naar beneden staat het. Er waren erg veel reacties om te lezen dit keer!
   Groetjes, Mireille

 3. Vooral 1, 2, 4, 6 en 7…..
  en dit pubertijd. Ik was nooit dik, maar door opmerkingen van een tante dat ik minder knap was dan een nicht en vooral ook dikker ben ik diep gekwetst. Niemand die het toen voor me opnam. En op de middelbare school stoere kwetsende jongenspraat. Ik heb hun opmerkingen maar diep weggestopt, dacht ik. Er werd ook altijd veel van mij verwacht. Weet sinds kort dat het me toch niet lukt om aan al die verwachtingen te voldoen en probeer het ook niet meer. Heb sinds kort de kracht gevonden om NEE te zeggen en over dingen die me kwetsen of dwars zitten te praten. Voel me zoveel vrijer en heb nu ook de moed om gezond te eten en te genieten van af en toe wat lekkers.

 4. Tja, nog steeds overgewicht al zoveel heb ik geprobeerd. EFT, THE Work, Helende adem etc. 10 jaar lang bezig geweest. Weken, maanden de Mirr. Het is genoeg geweest. Waar het aan ligt…. ik weet het niet. Er is heel veel opgeruimd in mij. Ik zit lekker in mijn vel.. en toch steekt dit elke keer weer even de kop op.

  • Beste Ina, het kan zijn dat en toch nog onbewuste blokkades zijn of iets uit je hele prille kindertijd, dat er dingen zijn gezegd of gebeurt die jij je niet meer kan herinneren, alleen herinnert jouw lichaam dat nog wel, alles is in ons opgeslagen. Het kan ook zijn dat je blokkades op een of meerdere meridianen hebt. Daar heeft Mireille veel Webinars over gemaakt. Je kan ze bekijken als je lid bent van Be The MIRror. Een echte aanrader! Warme groet, Margreet Pielage, begeleider uit Ommen

 5. dag Mireille,

  dit artikel is toch niet alleen voor een ieder met evt. overgewicht?
  ieder mens kan toch ook met vernedering, schaamte ea. door / in dit artikel genoemd mee in aanraking komen? wat toch ook invloed heeft op zijn / haar dagelijkse leven?

  groet
  Geerdine

  • Beste Geerdine,
   Ja dat kan. Bij mensen met overgewicht is het probleem dat het om echt alle 8 oorzaken gaat. En dat ze ze niet oppervlakkig hebben meegemaakt, maar dat ze heel diep zijn ‘ingeslagen’.
   Groetjes, Mireille

 6. Hi Mireille, nou ik kan het bevestigen hoor, ik had/heb ze alle 8!
  Gelukkig is het grootste gedeelte daarvan al in de afgelopen jaren n.v.t. meer.
  Ik heb paar jaar geleden elke dag de MIRmethode gedaan, inmiddels ben ik in de gelukkige positie om diverse healingen op afstand te mogen ontvangen 3 x per week en dat is heel goed te merken.
  Ik ben inderdaad meer van mezelf gaan houden en accepteren en geef mijn grenzen nu al goed aan.

  Bedankt voor je info!

  liefs Veronica

 7. Heb neiging tot overgewicht, door teveel snoepen. Herken mezelf helaas in alle acht hierboven vermelde punten. Zo ontmoedigend. Vanwege hevige pijnen (artrose) ben ik begonnen met de nrs 5 en 7 van de MIR methode. Nu ben ik sinds 10 dagen met alle 9 bezig. Ik heb al begrepen dat ik maanden en maanden nodig heb.

  • Beste Mazina, weet je dat behoefte aan zoet, aan snoepen, vaak een teken is dat je graag getroost wilt worden, of warmte en aandacht ontvangen wilt? Behoefte aan Troost is hier de belangrijkste. Wanneer je nu weer snoepneigingen krijgt dan kan je de MIR EHBO doen. Ook kan je aaien op “Troost aanvullen”3x en dan de 9 stappen. Het kán zijn dat je maanden bezig bent, maar dat kan ook best sneller, je weet het niet en dat hoef je ook niet te weten. Gedachten zijn krachten, dat is ook een feit. Ik wens je een positieve verandering toe,met een hartegroet, Margreet Pielage, begeleider uit Ommen

 8. Ik herken sommige dingen wel in dikke mensen om mij heen! In mijn werk kom ik meerdere mensen tegen die overwicht hebben en daar altijd tegen vechten!
  Daar staan mensen tegenover die onderwicht hebben en alles moeten doen om aan te komen, wat niet of alleen maar tijdelijk lukt!
  Daar is m.i. nog steeds veel minder aandacht voor. Deze mensen krijgen vaak de vraag of ze ziek zijn en andere vervelende vragen of opmerkingen!
  Ik zou het fijn vinden als ook daar wat meer aandacht voor kwam!
  Ik weet niet, maar denk van wel dat daar met de MIR methode iets mee te doen is.
  Binnen mijn werk mag en kan ik de MIR-methode niet aanbieden, maar ik kan wel proberen oor te hebben voor de mensen!
  Soms mis ik echter handvaten! Dus …….graag aandacht voor deze problematiek

  • Beste Janne,
   Ja, als ik er onderzoek naar heb gedaan, zal ik er zeker over schrijven! Dankjewel dat je het me onder de aandacht brengt!
   Groetjes, Mireille

 9. Hoi Mireille, wat was het heerlijk om samen met jou/jullie te dansen en een liefdevolle samenzijn aps omarming van de liefde te ervaren. In de afgelopen 23jaar heb ik de in ernstige mate de bovengenoemde symptomen door Reiki/Bach/Familieopstellingen en de MIR een plek kunnen geven. Het voelen en omarmen is een ontwikkelingsproces wat ik nu mag ervaren waardoor vele lasten afvallen. Het weg eten vd pijn, het beter voelen, iets lekkers verdienen speelde in mijn hele leven een belangrijke rol, en dus ook overgewicht. Ondanks dat ik twee keer 20kilo afgevallen ben met weight watchers en all diëtisten bezocht hebben die allen zeiden dat ik meer moest eten, blijf ik nu maar aankomen. Wat zou ik hier niet voor doen om ook dit stukje een rustplek te geven? Sinds ket doe ik voor de 9mstappen “eet verslaving” en als nodig is ook de EHBO, liefs, Wendy

 10. Hoi Mireille,

  Ik herken alle 8 punten!! Ik heb een moeder met NPD ( Narcistische Persoonlijkheids Stoornis) Zij heeft mij stelselmatig emotioneel misbruikt. Ik was nooit goed genoeg en voelde dat het niet klopte maar ik kon er maar niet de vinger tussen krijgen. Ik heb vaak met schuldgevoelens rondgelopen want wat ik ook deed zij draaide de feiten om zodat ik weer een excuus aanbood.
  Het draaide bij haar allemaal om controle, manipulatie etc.
  twee en half jaar geleden ( in mijn 50 levensjaar) heb ik de drastische stap genomen om NO CONTACT te gaan. Ik kon niet meer en ging er volledig aan kapot!
  Met behulp van de MIR methode en ook heel veel lezen over het onderwerp Narcisme ben ik al heel wat kilo,s kwijtgeraakt.
  Ik was op mijn zwaarst 110 kg en nu weeg ik 93.2 kg
  In het verleden was ik wel eens eerder heel veel kg kwijtgeraakt maar mijn “moeder” vond het erg vermakelijk om keihard te zeggen: Gerda, Je moet nodig wat kg afvallen je bent veel te zwaar! Op dat moment was ik 15 kg kwijt. Ik ben erg boos geworden en kreeg als antwoord een boosaardige lach.
  Je raad het zeker al??? De kg zaten er zo weer bij.
  Gewoon vernederd.

  Enfin…. Ik zit nu beter in mijn vel en begin mijzelf steeds beter te kennen en van mezelf te houden. Het gaat langzaam maar het gaat de goede kant uit.
  Ik ben trots op mezelf!

  • Ik heb ook een narcistische moeder en herken je reactie helemaal! Het erge was dat ik pas twee jaar geleden erachter kwam dat haar gekte een officiële gekte is en dat ze mij misbruikt heeft op alle fronten, zowel emotioneel als sexueel door mij aan een kinderverkrachter te geven. Het vieze aan haar is dat zij altijd alles zo draaide dat niemand mij geloofde als kind en zelfs tot de dag van vandaag is zij zielig en ben ik een aansteller. Walgelijk!! Ik heb toen ook al het contact verbroken en hoe groter de afstand hoe duidelijker haar misbruik wordt voor me. Mijn broers vergoelijken alles en daar kan ik ook niks meer mee.

   • Gerda en Jennifer, wat zijn jullie Moedige vrouwen. Het is heel jammer dat het is gegaan zoals het is gegaan.
    Nu zeggen jullie Ik Ben die Ik Ben en ik ben Goed zoals ik ben. Ik wens jullie veel liefde en kracht toe om deze intense pijnen te erkennen en te helen, door heel zacht en liefdevol met jezelf om te gaan. Warme en liefdevolle groet, Margreet Begeleider in Ommen

 11. nmm zit er wel een kern van waarheid in je betoog, maar ik denk dat eea ook met de tijdgeest te maken heeft, onvoldoende tijd om een gezonde maaltijd te bereiden dan maar pakjes/potjes, afhaal maaltijd, magnetronvoeding etc. etc. en dan al de rommel die door supermarkt wordt aangeboden met de vele E nummers/suiklers e.d.. in combinatie met het vele zitten

  • Ach nee Ben,
   Dat ongenoegen over zwaarlijvig zijn,dat heeft absoluut niets met de tijdsgeest te maken.
   Die 8 oorzaken (ongenoegen) zijn de reden dat jij je binnenin onveilig voelt.
   Om die reden leg je zomaar een VET BESCHERMLAAG aan zodat je voortaan met een weerbaarder carrosserietje door het leven stapt. Absoluut nuttig!!!

   Christel

 12. Ik denk dat dit artikel ook van toepassing is bij eventueel ondergewicht. Ik weeg 50 kg (al 30 jaar) bij een lengte van 1,64m. Ik ben gezond, beweeg genoeg en doe leuke dingen.
  Heel veel punten uit dit artikel herken ik uit mijn jeugd, maar ook nog van tijdens mijn volwassen leeftijd.

 13. Helaas is alles op mij van toepassing…. ben er al geruime tijd mee aan de slag, maar wordt er steeds weer opnieuw mee geconfronteerd door mijn ouders, die het nooit hebben willen zien en nog steeds niet. De pijn van afwijzing is erg, maar het niet erkennen is veel erger en een nog grotere afwijzing.

 14. Ben zo blij dat ik deze methode heb ontdekt (via een vriendin). Ondanks het feit dat ik niet piepjong ben probeer ik toch te leren leven. Mijn verhaal is soms heel droevig, desondanks mag ik zeggen dat ik ontzettend veel geleerd heb door al het droevige.
  Ben in een zuiders land geboren, waar je als meisje geboren worden ,min of meer een ramp. Gelukkig is het nu anders. Men durfde zelfs mijn vader niet verwittigen, wat ze tegen hem gezegd hebben kwam hierop neer : “het is ze spijtig ….. het is *maar* meisje”.
  In die zin is mijn leven begonnen, ik hoorde altijd en altijd hetzelfde : zwijgen, want jij bent *maar*een meisje. Ik ben van nature overgevoelig, durfde nooit tegenspreken of wat dan ook. Op zekere dag zei mijn vader : jij bent maar lucht…… waarop ik onmiddellijk zei : zonder lucht kun je niet leven…. .Een draai rond mijn oren was het antwoord.
  Mijn ouders hielden van mij, op hun manier. Ik heb als kind leren vechten, vechten om naar school te mogen gaan bv. Indien een meisje kan koken, wassen, enz…. dat was genoeg volgens mijn vader. Toch heb ik het onmogelijke en het mogelijke gedaan om te studeren. Een rijbewijs halen was ook zo’n utopie volgens mijn vader…. maar heb het toch gehaald door aan al mijn vrienden te vragen om mij rijles te geven…..
  Het positieve is dat ik gespecialiseerd ben in het zoeken van oplossingen, omdat ik altijd mijn plan moest trekken.
  Als kind vertaalde ik voor mijn ouders, ik nam beslissingen voor hen, ik was , samen met mijn veel oudere broer, de ‘ouders’
  van onze ouders. Maar desondanks kreeg ik altijd dezelfde opmerking : jij bent m a a r een meisje.
  Toen ik 6 j oud was vroeg ik aan God om mij te komen halen want ik kon het leven niet aan.
  Heb ook 3 zelfmoordpogingen gedaan, en zelfmoord is nog steeds in mijn gedachten, wanneer ik zo’n tristesse aanvallen krijg.
  Het komt nog voor, uitsluitend wanneer ik vlagen van minderwaardigheid krijg, ineens wordt ik zo triestig, droevig, kan het zelfs niet uitleggen, en dan …. …
  Het gekke is dat ik heel sociaal ben, mensen mij zeer graag hebben, ik kom totaal anders over, ik kan glimlachen en mij van binnen doods voelen.
  Heb anorexia-boulimie gehad, kon op 3 maand 30 kg bijkomen, en nadien weer verliezen….
  Ik mag niet zeggen ‘gehad’ want eetproblemen -eetverslaving zal mijn zwak punt blijven.
  Ik geef wel toe dat het sinds de mir methode veel beter gaat, voel mij veel beter, en, er zijn zelfs dagen dat ik van mezelf kan houden.
  Nu op dit ogenblik ben ik nog zwaar, zou zo graag, oh zo graag, gewicht willen verliezen. Ik heb wel die schommelingen niet meer, maar zou gewoon willen vermageren. En, geen zelfmoordgedachten meer willen hebben.
  Bedankt om dit te willen lezen.

  Groetjes,

 15. Bij de eerste drie punten kreeg ik het gevoel of ik een stomp in mijn maag kreeg. Zo herkenbaar. Niet dat ik superdik ben, maar altijd wel te zwaar voor mij en altijd een dikke buik in de maagstreek. Wat ik ook herken is het geen emotie mogen uiten, maar dat heeft zich bij mij vertaald in nogal snel huilen, huilen ook als ik het niet wil, als ik word geraakt door een opmerking, als ik iets moeilijks moet doen, als ik erg gespannen ben. En ik kan nogal heftig reageren bij een onrechtvaardigheid.

 16. Ik herken mij in onvoldoende beschermd geweest zijn, mijn stiefvader viel mij lastig maar mijn moeder geloofde mij niet, ze dacht dat ik jalo3rs was op haar nieuwe man, toen ze op het school het ook melden heeft ze mij naar haar ouders gedaan Ik heb daardoor jaren gedacht dat ik de schuldige was want hij zei dat ik het uitlokte Daardoor kom ik steeds maar bij nu, na al die diëten en word ik steeds dikker en walgt ik van mijzelf Bedankt voor deze tekst, nu begrijp ik het maar hoe keer ik het om en kan ik mijn liefde terug laten stromen

 17. ik herken veel punten die mij nog steeds dwarszitten. Ben ook te dik, krijg het er niet af. Ben er wel ongelukkig over. Als oudste van 6 kinderen heb ik me altijd moeten inhouden, ik was niet moeilijk, dus moest ik me maar koest houden. Wel was ik een gevoelig kind, denk dat ik hooggevoelig ben. Vaak zag ik dingen die ik niet durfde uit te spreken. In mijn puberteit werd ik iets dikker en ben er vaak mee geplaagd door broers en ook door vader. Ben ook door vader misbruikt! Ook had ik schaamte omdat mijn vader een vriendin had. En mijn vader mij misbruikte voordat die vriendin kwam. Ik ben nu 69, en heb er nog steeds wel last van qua nog heel gevoelig zijn, veel aanvoelen.

 18. kan heel veel van de dingen plaatsen over overgewicht doe al heel lang de mir en vraag hier ook steeds bij om mogen af te vallen door een foute operatie heb ik oedeem
  en kan moeilijk lopen Mariëlle heb je nog een tip?
  dank je wel voor het mooie artikel ga er zeker mee aan de slag
  wens jou heel veel succes en liefs toe

 19. Allemaal Mireille, alle 8 heb ik ze meegemaakt en waarschijnlijk al van in de wieg (zijnde dan onbewust) Nu ben ik 68 en sinds een twaalftal jaren besef ik dat mijn leven een stroom opwaarts race is geweest en dat ik eigenlijk de wereld niet aankon.Ik besefte toen al heel goed hoe zwaarlijvige mensen vanbinnen in elkaar zaten. Ja, eindelijk drong het tot me door dat ik niet langer slank wou zijn maar hen,die zwaarlijvigen, als gelijk voelende, een hart onder de riem wou zijn.
  Hoe deed ik dat? Mij dagelijks mooi opmaken… aparte speciale kledij dragen en ik voelde mij er bijzonder goed bij.( mijn gat wikkelde zouden ze in Vlaanderen zeggen )Mijn mening durven uiten (aanvankelijk was dat nog aanvallend) Hoe nog? Ook eens op het gemak een ijsje durven eten op de dijk. Durven gaan zwemmen want ik had ondertussen prachtig zittende badpakken op de kop getikt.
  Een mooie vrouw met een zwaar omhulsel van 98kg, daar keken ze, wat mij betreft al lang niet meer naast, al lang niet meer. Best hoor want ik was er mij bewust van geworden wat voor moois daar diep vanbinnen nog zat onder die kilo’s gewicht en onder die speciale kleren. Ik wou en zou vanaf nu gezien worden,gehoord worden,gerespecteerd worden en vooral niet meer gebruikt worden,dat verdiende ik Wat dan nog:ik zou me nooit meer wegen want de weegschaal zou niet langer mijn humeur bepalen.Nu weeg ik tien kg minder(ontdekt bij de dokter) en vraag me niet hoe dat komt,ik weet het niet.

  Ik zou er een punt 9 kunnen aan toevoegen: altijd “beschikbaar tot gebruik” moeten zijn voor als het moment komt dat iemand zijn eigen klus niet kan klaren.
  Nooit eens rustig kunnen zijn, geen vragen afwachtende maar commando’s. ( mijn moeder en mijn man kon er in mindere mate ook wat van)
  Als mijn kinderen hulp nodig hadden hebben zij dat tot op heden altijd gevraagd.

  Oef…gelukkig, het is gezegd.

  Christel

  • Ik neem het mijn moeder absoluut niet kwalijk dat zij gemakkelijk bevelen uitdeelde.Zij is er ook tijdig mee gestopt toen wij groot genoeg waren. Zij was in haar thuis een van de oudste van 14 kinderen en hielp heel dat nest groot brengen.Een zekere structuur was waarschijnlijk meer dan nodig.
   Mijn man daarentegen… dat was beroepsmisvorming in zijn geval.(rijkswachter)
   Christel kon dat heel lang allemaal begrijpen.Christel begreep zoveel!!!
   Nu begrijpt Christel het helemaal niet meer, neemt wel dingen een beetje kwalijk en weert zich voor haar brokken. Niet te geloven… het geeft me een goed gevoel.

 20. Dank je wel Mireille. Ik ben blij dat jij hier onderzoek na gedaan hebt. Ik roep het al langer maar mensen kijken mij aan zo van, jij bent niet wijs. Een voorbeeld, ik had mijn diploma gehaald op school en wist niet goed hoe nu verder. Gestimuleerd werd ik niet door mijn ouders om te leren dus kwam ik bij huis zonder werk. Ik ben vrijwilligers werk gaan doen maar dit was niet genoeg. En kwam hierdoor kilo’s aan. Totdat ik werk kreeg en elke dag een half uur heen en een half uur terug moest fietsen. Op het werk was er werkelijk elke dag gebak en dat at ik ook. Maar toch viel ik in 3 jaar tijd 20 kilo af. Nu inmiddels 35 jaar ouder en in een totale andere omgeving en ik heb veel meegemaakt, ging ik ergens anders werken. Ook nu fietste ik regelmatig 45 minuten heen en 45 minuten terug maar waar ik werkte was ik niet gelukkig. En in plaats van door toch te bewegen viel ik niet af maar bleef op het zelfde gewicht. Te zwaar. Inmiddels ben ik gestopt met het werken voor een baas en werk nu vanuit mijn hart. En dat is waar ik mij gelukkig bij voel.
  Het afvallen zou mooi zijn maar niet het belangrijkste. Wat voor mij belangrijk is dat ik voel dat ik van binnen uit mij gelukkig voel en dan gaan hopelijk mijn darmen vanzelf aan het werk.

 21. Dag Mireille
  Wie herkent zich niet in minstens één van de oorzaken die je noemt? Voor mezelf zie ik er zeker zes. Ik ben al jaren bezig met de MIR-methode (van voor je met Be the mirror startte). Pas na vier maanden dagelijks mirren had ik enig resultaat. Ik was zo blij met de positieve evolutie, maar na enige tijd stokte die en vorig jaar september ben ik alle vooruitgang die ik geboekt had weer kwijt geraakt. Ik mir ook al een paar jaar elke keer “De angst voor mijn onmetelijke kracht loslaten” voor de negen stappen. Omdat ik niet meer uit die dip lijk te geraken, vecht ik sinds midwinter tegen een depressie. Ik heb al 20 jaar cvs. Daar kwamen later een schildklierprobleem, fibromyalgie en overgewicht bij. Ik heb hier een stapel kaartjes liggen om mensen te helpen met de MIR-methode, maar ik deel ze niet meer uit. Ik ben mijn geloof erin kwijt, dan kan ik het toch niet doorgeven? Ik wil andere mirrers geen hoop ontnemen en je fantastische inzet niet saboteren. Voor mij is het ok als je deze reactie niet plaatst.
  Warme groet,
  Brigitte

  • Beste Brigitte,
   Zo jammer dat je geen vooruitgang meer hebt gemerkt met de MIR-Methode. En helemaal logisch dat je dan geen kaartjes uitdeelt. Dat zou niet integer zijn, dus dankjewel dat je trouw blijft aan jezelf. Denk je dat je het ziet zitten om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om uit te laten zoeken hoe het komt dat je geen verbeteringen meer hebt?
   Ik wens je veel sterkte en hoop dat het je een keer gaat lukken om je gezondheid terug te winnen!
   Groetjes, Mireille

 22. Lieve Mirjam

  Ik herken mij inderdaad in alle 8 redenen
  Ik heb 30 kg overgewicht verzameld
  Ik eet chocola drink wijn en rook een sigaret als ik de pijn van vernedering en afwijzing voel
  Ik doe nu 7/8 weken de volledige MIR methode en ik merk enorme versterking in mijn zijn, JA het is waar,…. De MIR-methode werkt bij mij ik ben zelfs al n aantal kilo’s kwijt in puur vet! Mn eerste liefde is uit mn aura,… Ik voel me bevrijdt.De band met mn ouders is fantastisch,…. Vrij stroomt de liefdesenergie,… De boosheid en vernederingen van mn man raken mij niet meer, ik laat mij niet langer manipuleren door vriendinnen.Ik durf te zeggen wat ik wil. En ik doe wat goed is voor mij, ooooo ik ben zo blij, bovendien vraagt iedereen, wat is er met jou, je kijkt anders, ben je afgevallen? , sommigen kunnen t niet vatten,… Hihi en last but not least,… Ik trek mensen aan,.. Als een Magneet, dankjewel dankjewel dankjewel, in LIEFDE

 23. Ik heb ondergewicht. Toch ging ik je artikel lezen. Wilde kijken of het ook juist voor ondergewicht gold.
  Alle acht punten zijn bij mij herkenbaar. Au.
  Ben al lang met de MIR methode bezig en merk veranderingen in mij. Wordt langzaam zachter. Krijg de wens om dit naar mezelf en anderen te zijn. Het niet te doen. Maar het te ZIJN. Krijg nu het idee dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn geluk. Zou ik die kracht hebben? De MIR heeft me al veel gegeven. Wellicht komt dit ook.
  Vraag me af of er ook ondergewichten zijn die dit herkennen. Liefs en bedankt

  • Beste Ivonne,
   Ik heb hieronder net iets over ondergewicht geschreven. Jouw woordkeus vind ik boeiend: ‘verantwoordelijk’. Dat speelt een rol bij ondergewicht. Teveel verantwoordelijkheid als kind moeten dragen.
   Ik geloof er wel in dat je die kracht in je hebt. Laat het maar rustig aan sterker worden!
   Groetjes, Mireille

  • Ja Ivonne, ik las de 8 punten en herken ze stuk voor stuk. Ook ik heb jaren met ondergewicht gelopen. Sinds ik persoonlijk in de groei ben, is mijn lichaam dat ook.
   lieve groet

 24. Ik herken geen oorzaken. Mijn gewicht was altijd normaal. In 2004 werd er echter vastgesteld dat ik apneu had met 68 ademstops. Ik kreeg toen een cpap en mijn gewicht ging binnen 3 maanden 16 kilo omhoog. Dit gewicht krijg ik er niet meer af. Het zit mij in de weg bij alles wat ik doe. Overdag en zodra ik wakker word zijn mijn eerste gedachten _ hoe krijg ik mijn gewicht weer naar beneden en dat al 13 jaar. Ik word er depressief van. Ik MIR al enkele jaren, heb ook al 2x een MIR-begeleider bezocht, maar zie geen enkel resultaat.

  • Beste Truus,
   Ja, ik heb eerder begrepen dat apneu een grote veroorzaker van overgewicht kan zijn. Het spijt me voor je dat de MIR-Methode daarbij niks voor jou doet.
   Ik hoop dat je op een dag een manier kunt vinden om jezelf van het gewicht te bevrijden. Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Vera,
   Nee, bij onvoldoende lichaamsvet spelen andere emoties. Sommige wel, maar niet allemaal. Ik heb nog onvoldoende onderzoek gedaan om daar met zekerheid over te vertellen. Het heeft onder andere iets te maken met teveel verantwoordelijkheid als kind moeten dragen. Misschien dat je daar al iets mee kunt?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille, ik ben het met je eens dat het als kind verantwoordelijkheid dragen hierbij een rol speelt. Toch zie ik ook overeenkomst met ondergewicht, o.a. omdat je als kind verantwoordelijk bent gesteld voor het geluk van de ouder/opvoeder en als er geen gevoel van voldoening bij de ouder /opvoeder was, kreeg het kind dat op zijn brood/voor de kiezen ( hoe symbolisch) Ondertussen “vreet” het kind zichzelf op (maakt het zichzelf kleiner, onopvallender) van de spanning die dit veroorzaakt.

 25. Beste Mireille,

  Graag regeer ik nu op dit artikel van je.
  Waarom?

  Ten eerste wil ik je zeggen dat ik ook iets overgewicht heb maar in principe alleen in de buik (typische mannenkwaal als je wat ouder wordt: ik ben 53 jaar).
  Dat mijn overgewicht dan volens jou te maken moet hebben met onverwerkte oude emoties uit mijn jeugd, vind ik wel heel opmerkelijk!
  Waarom?
  Ik heb idd een zeer moeilijke jeugd gehad, waarin ik stelselmatig niet werd geaccepteerd en gerespecteerd zoals ik was, ik mocht al mijn emoties niet uiten (behalve dan in mijn ouders hun ogen: de positieve emoties blij en verliefd!), en ik werd juist OVER beschermd opgevoed.
  Dit heb ik inmiddels allang verwerkt en los kunnen laten!
  En word ik in mijn huidige leven wel geaccepteerd en gerespecteerd, etc., heb ik mijn goede vrienden om me heen en een enorm lieve schat van een vriendin waarin ik in onze goede relatie volledig mijzelf kan en mag zijn!!
  Echter…
  Desondanks is afvallen (en hier ben ik mee bezig en eet/drink zo gezond mogelijk en sport regelmatig!) Voor mij intens moeilijk!
  Ten eerste is in de buik afvallen het moeilijkst (en duurt het langst), daar buikspieren steunspieren zijn en deze zijn erg moeilijk steviger en groter te maken waardoor je dus dat vet eromheen moeilijk kwijt raakt!
  Men zegt toch niet voor niets: “Waar spieren zitten, kan geen vet zitten”?!
  Ten tweede heb ik een traagwerkende schildklierziekte! Deze ziekte bemoeilijkt enorm het afvallen ook al slik je de juiste medicijnen ervoor in de juiste dosis! En ook al eet/drink je zo gezond mogelijk en beweeg je je bij wijze van spreken een ongeluk!
  Ten derde speelt mijn 53 jarige leeftijd ook niet echt mee.
  Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je afvalt hoor je ook vaak.
  En dit zeker in de buik.

  Wat ik met mijn bovenstaande verhaal jou wil meegeven:
  – Denk aub ook aan bepaalde ziektes die afvallen bemoeilijkt!
  – Denk ook aan bepaalde medicijngebruik die als bijwerking dik maken heeft!
  – Dat ik alles van vroeger verwerkt heb en geen traumatische ervaringen heb!
  – Dus dat moeilijk kunnen afvallen ook niets te maken hoeft te hebben met niet verwerkte oude emoties van je jeugd, ed.!

  Ik hoop dat je mijn bovenstaande tips niet als kritiek ervaart maar daar juist iets mee gaat doen!
  Mocht je op mijn verhaal willen reageren, desnoods meer privé via mijn E-mailadres?
  Dan graag!

  Met vriendelijke groet,
  Lex F.

  • Beste Lex,
   Ja, zeker kan overgewicht door medicijnen of ziekte veroorzaakt worden. Daar ben ik in dit artikel niet op ingegaan, omdat ik graag een lans wil breken voor de emoties. Heb je overigens de techniek al gezien die op de ‘Be the MIRror’-website staat? Daarin leg ik uit hoe je de bijwerkingen van medicijnen kunt aanpakken.
   Veel sterkte en vooral succes met afvallen!
   Ben wel heel blij dat je zo’n lieve vriendin hebt!
   Groetjes, Mireille

 26. Hallo
  Klopt helemaal.
  Bedankt voor de infomatie moet alleen weten hoe ik hier mee moet om gaan.

  Groetjes Rachel

  • Beste Rachel,
   Het fijne is dat je onbewuste dat wel weet. Met de MIR-Methode kun je zelf al een heel eind komen. Weet je hoe die werkt? Anders even naar de homepage kijken en de instructievideo.
   Groetjes, Mireille

 27. Ik ben totaal in de war. Van een toenmalige huisarts mocht ik alleen maar kwark eten tot ik na bijna 7 weken zo slap was dat ik op weg naar mijn werk bij een sterke windvlaag zo het Paterswoldsemeer in fietste. Van een diëtiste kreeg ik een keer de wind van voren omdat ik een appel had gegeten, veel te veel suikers.
  Alle punten kwamen nogal binnen maar vooral die van niet beschermd voelen door mijn moeder.

 28. Ik herken dit enorm.
  Jarenlang heb ik strijd geleverd tegen overgewicht.
  Ik ben als baby en peuter seksueel misbruikt.
  Nu ben ik 53 en nog steeds rubens maar lekker in mijn vel…alhoewel ik stiekem nog steeds hoop mijn bescherming niet meer nodig te hebben…

  • Beste Maria,
   Ja, wanneer je je werkelijk diep van binnen beschermd voelt, zou het kunnen veranderen. Dat vergt nogal wat van iedereen, omdat het een barre wereld is af en toe. En ook acties als #metoo oude pijnen weer oprakelen bij mensen. Wat je zou kunnen overwegen, is de basisbehoeftendouche. Heb je die gezien? Was onlangs in een webinar. Die staat nu op de Be the MIRror-website en gaan we ook in het Be the MIRror-centrum doen.
   Veel geluk en blij voor je dat je je lekker in je vel voelt!
   Groetjes, Mireille

 29. Mijn opvoeding in een notedop….ben ondertussen al jaren aan de gang met de MIR-Methode.
  Ben al een hoop bagger kwijt, alleen geen kilo’s.
  Waarschijnlijk moet ik nog aan de slag met accepteren wat er geweest is?

  • Beste Wilma,
   Accepteren van wat geweest is, verleden loslaten, is een kernemotie van de dikke darmmeridiaan. Als die verstoord is, is overgewicht lastig los te laten. Dus ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 30. Zo herkenbaar, het lijkt wel of ik alles (sommige onbewust?) herken. Het is al vaker tegen me gezegd dat mijn overgewicht komt door opgeslagen oude emoties en emoties/gevoelens van anderen. Maar….hoe kom ik er vanaf?

  Groetjes Rita

  • Beste Rita,
   Met de MIR-Methode kun je al een stuk zelf doen. De MIR-Methode EHBO inzetten bij eetbuien. En als het niet goed wil, een keer een consult bij een MIR-Methode begeleider? Ik wens je veel heling toe!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Chris,
   Wat spijt me dat voor je! Hoop dat je het uiteindelijk allemaal kunt loslaten!
   Sterkte! Groetjes, Mireille

 31. Dag Mireille,

  Dankjewel voor dit artikel. Voor je onophoudelijke doorzetten. Geweldig!
  Ik merk iedere keer, met onderwerpen als bovenstaande, dat ik zo ontzettend kwaad op mijn moeder wordt. En dat gebeurd iedere keer weer. Maar dat is een doodlopende weg heb ik gemerkt. Mijn moeder heeft geen idee waar ik het over heb, en daarnaast wil ik het ook niet op die manier. Maar het stopt daar steeds.. Ik weet dan niet hoe ik mezelf kan benaderen, of wat ik kan doen…

  Heb jij een suggestie, of een goede tip waar ik aan kan denken?

  Groetjes Ilke

  • Beste Ilke,
   Kwaad zijn op je moeder is zo nutteloos, zoals je zelf ook al schrijft. Maar die kwaadheid wil wel uit je systeem. Soms is het het handigst om het fysiek uit te werken, zoals trappen op stampen, of heel hard fietsen totdat je leeg bent. Of een brief schrijven waarin je al je kwaadheid in woorden eruit gooit en die brief dan weer verbranden.
   En als je de kwaadheid voelt, meteen de MIR-Methode EHBO doen, is ook een mogelijkheid.
   Veel sterkte en vooral veel bevrijding gewenst!
   Groetjes, Mireille

 32. Nou Mireille, inmiddels werk ik bijna tien jaar als psycho therapeut, maar alle acht had ik.
  Het heeft me 13 jaar studeren en doorwerken gekost. 46 kilo afgevallenn.
  Ik ben bijna 62 jaar en blijf doorwerken zolang ik kan.
  Wel heb ik gezonde zelfliefde ontwikkeld. Mijn leven is nu heerlijk en ik zit vol liefde voor mijn medemensen.
  Ik schilder, heb al acht kleinkinderen waar ik ook oppas en een hele goede band met onze vijf kinderen.
  Ik hobby veel.
  Het klopt wat je schrijft.
  Het kost tijd, maar is te helen.
  Ga door met je goede werk, succes!!!
  Liefs Nelleke

 33. Alle 8 punten heel erg herkenbaar , wordt er emotioneel door geraakt als ik het lees :(Ik heb het nog niet kunnen aanpakken met de MIR methode

 34. Ik herken mij in meerdere punten, ben in de loop vd jaren Door therapieën ook steeds mondiger geworden maar mijn overgewicht blijft. Heb geen schildklier meer waardoor mijn lichaam niet goed werkt en zelfs een maagband en gastric bypass hielpen maar gedeeltelijk. Van 160 kg naar +/- 100 bij M 1,59. Wel helpt de MIR methode mij met meer balans en energie dus doe deze nog steeds elke dag 1x. Merk het ook meteen als ik het wel eens vergeet.

 35. Alle 8.
  Wat een eye opener, Mireille.
  DANKJEWEL!
  Ik MIR nu al 4 jaar en veel is intussen veranderd, maar nu ik dit weet blijf ik zeker stug doorgaan, want ik weet dat ik de wereld iets te geven heb, wat er nog niet uit heeft kunnen komen. Ben intussen 64, maar geef de moed niet op.

  • Beste Elsemieke,
   Wat fijn dat het je inzicht geeft! En ja, leeftijd is wat dat betreft maar een nummer. Ben erg nieuwsgierig wat je gaat oppakken, waar je je werkelijke voeding door gaat krijgen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Ja, ik ook. Nu ik toe ben aan de zesde stap in de MIR-Methode webinarreeks begin ik heel benieuwd te raken naar stap 8. Eigenlijk denk ik het al te weten, maar het is fijn een bevestiging te krijgen. Ik ben nog geen gram afgevallen, maar dat kan me intussen niet zo heel veel meer schelen. In ieder geval schaam ik me er niet meer voor. En….mijn zelfvertrouwen groeit! Wat fijn om te voelen dat ik er ook mag zijn. Intussen besef ik dat ik in mijn eigen sprookjeswereld heb geleefd en ontdek de laatste maanden steeds meer dat de werkelijke wereld echt het tegenovergestelde is. Mondjesmaat leer ik daarmee om te gaan.
    Hartelijke groet, Elsemieke

 36. Klopt allemaal,alle punten zijn op mij van toepassing. Een ding begrijp ik niet, ik doe de MIR- methode al 3 jaar en blijf vocht vasthouden en daardoor niet afvallen. Hoe kan dit? Er wordt geschreven dat vocht binnen een paar maanden weg gaat en die ben ik toch al lang voorbij. Ik blijf Mirren want ik voel me er verder goed bij maar ik ben benieuwd wat hier aan de hand is.

  • Beste Jolanda,
   Ik heb, als ik me niet vergis, nergens geschreven dat vocht binnen 3 weken weg gaat, omdat het per mens verschilt. Vocht laat pas los als de oorzaak ervoor ook verdwijnt. Meestal is dat schaamte. En als het na 3 jaar nog niet gebeurt, is de angel er nog niet uit. Is het een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om het te laten uittesten?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Veel sterkte Peggy!
   En de emoties kunnen gewoon de erkenning zijn voor alles wat je van binnen voelt…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.