Home » Artikelen » 208. De 8 oorzaken van overgewicht

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

208. De 8 oorzaken van overgewicht — 152 reacties

 1. Zeer herkenbaar op veel punten. Echter toen ik de angel van mijn probleem ben gaan aanpakken en ook deze punten tegenkwam ben ik juist dikker geworden. Ik voel me inmiddels zo vrij als een vogel en heb de nare aspecten uit mijn verleden kunnen accepteren en loslaten. Dat heeft dus niet bijgedragen aan het verliezen van gewicht maar het tegenovergestelde en mijn eetpatroon is juist verbeterd door meer gezonde voeding net als meer bewegen.

  Groet Ilona

 2. Hallo,

  Ik hoop veerkracht te vinden voor mijn zoon die overgewicht heeft. Ik herken het emotioneel aspect. Een zeer bewust spirituele jongen van acht die nog niet kan conformeren naar de volwassenen daar hij het jonge kind is maar oh zo wijs liefdevol is…. het onbegrip slaat om in angst en letterlijke verdikking iov verlichting t licht dat hij geeft en is. Het stroomt niet meer. Van school gewisseld ….nuet makkelijker maar minder erg …jaren van waarheid van mijn zoon die tot in detail zich uitspreekt wat hij voelt waar het is en wat maakt dat maar samen zijn wij maar samen lukt het ons niet. En nu dan ?
  Kunt u adviseren …..help!!!! Ik wil hem niet blootstellen aan allerlei instanties onderzoeken dat hem hard raakt zegt hij alsof ik niet goed ben en ik weet diep van binnen dat ik ok ben dus waarom zo …..
  Zegt mn zoon….dat wat hij wil kan niet zegt hij en hij vertaald dat in …ik kan het nuet want wat is t nut etc etc

  Mvg annemieke M.

  • Beste Annemieke,
   Er is veel mogelijk voor je zoon. Wat hem nu mogelijk het meest helpt is een spirituele begeleidster die hem tot diep in zijn ziel kan begrijpen. Dat is vaak niet te vinden bij instanties. Er zijn vele spirituele begeleidsters die zich gespecialiseerd hebben in kinderen als hij. Je kunt hiervoor ook terecht bij de MIR-Methode begeleidsters.
   Veel sterkte en geluk voor jullie gewenst!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille,
  Het artikel over overgewicht kwam bij mij wel hard binnen. Ik heb namelijk een dochter, inmiddels 40 jaar, met overgewicht. Als kind was er geen sprake van overgewicht, dat is pas rond haar 20ste begonnen. Toen ik dan die 8 oorzaken ging lezen vroeg ik mij af waar ik verkeerd zat. Het enige dat ik mij herinner is dat het een hele zware bevalling was en dat ik die eerste uren daarna niet naar mijn baby’tje heb gevraagd. Kan dat al voldoende zijn? Voor de rest was ik, denk ik, een mama die haar best deed om er te zijn voor haar kinderen. De ene dag lukte dat misschien wat beter dan de andere maar ik zag en zie mijn kinderen graag. Ik heb vier kinderen en de drie anderen hebben geen last van hun gewicht.
  Dank je wel voor alles.
  Lieve groetjes
  Gerda

  • Beste Gerda,
   Er zijn zoveel factoren waardoor de oorzaken voor overgewicht kunnen ontstaan. Dat ligt niet alleen bij een moeder. Ja, die eerste uren zou kunnen, maar vergeef jezelf dan alsjeblieft, want een bevalling is op zich al zo intens! Dat kan je jezelf niet kwalijk nemen. Verder zijn er zoveel voorvallen die verstoring kunnen geven: gepest worden op school, afgewezen door een vriendje, voor schut gezet worden door een leraar, etc. etc. Je zou het artikel een keer op je tafel kunnen leggen als je dochter komt? Misschien dat ze er toevallig een blik op werpt? Het kan voor haar een eye-opener zijn dat overgewicht meestal niet wordt veroorzaakt door voeding, maar hoe het lichaam omgaat met loslaten en vasthouden.
   Groetjes, Mireille

 4. Beste Mireille,
  sinds vorig jaar mei zit ik in een depressie en burnout, er is veel oud zeer vanuit de jeugd naar boven gekomen,gepaard gaande met veel angst en onveiligheid.
  Ik was altijd te dik ,maar ben ruim 20 kilo afgevallen, ondanks goed eten.
  Ik heb nu sinds een half jaar heel erg veel pijn aan mijn billen( zonder zitvlees,) als ik zit en de uitstekende botjes van romp armen en knieën.
  Is er ook een MIRsessie voor dikker worden/ aankomen?

  • Beste Mirjam,
   Zou je voor deze vraag contact op willen nemen met een MIR-Methode begeleidster? Ik heb daar ideeën over, maar die zijn nog niet universeel voor iedereen die graag wil aankomen. En tot die tijd kan je het beste persoonlijk overleggen met een begeleidster om te kijken waar bij jou de oorzaak zit.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 5. beste Mireille,

  ik heb mijn reactie (met die van jou!) nog niet teruggevonden. Die heb ik 2 weken geleden op de Overgewicht pagina geschreven. Misschien heb je het heel druk of zie ik die van mij over het hoofd? hartelijke groet, en ik kijk uit naar de webinar van vanavond! Elize

  • Beste Elize,
   Het is soms lastig terug te vinden. Zoek altijd op de pagina van het vorige webinar. Daar staat je reactie en mijn antwoord. (Geldt voor iedereen.)
   Groetjes, Mireille

 6. Hoi hoi, ik denk dat dit te eenzijdig en te vlug door de bocht is al met al. Ik heb een jeugd gehad die ontzettend traumatisch was, herken vrijwel alle punten, maar was tm mijn 49e prachtig slank. Altijd geweest. Toen kwam de overgang met alles van dien. En pas sinds die tijd heb ik overgewicht dat ik moeilijk kwijt kan en de trauma’s waren al grotendeels verwerkt en achter mij dus niet zoals je wel eens ziet, dat het in dergelijke levensfasen omhoog komt. En zo ken ik nog iemand die een dramatische jeugd heeft gehad en geen grammetje teveel heeft. Dit kan dus veel genuanceerder in mijn ogen. Lieve groet

  • Hallo, ik ben een vrouw van 52 jaar. Heb op 14 jarige leeftijd beide ouders verloren en van de kleuterschool tot aan de 5e klas, zeer ernstig gepest. Vanaf mijn 12e jaar dikker geworden, altijd gelijnd, gesport, maar nu weer zeer zwaar. Heb veel meegemaakt ook in mijn volwassen leven. Lijnen en sporten kan ik doen, maar afvallen gebeurt niet. Ik zit nu överspannen”thuis, ben niet depressief, maar alles is me even teveel. Ben heel strng, maar gezond gaan lijnen, val niets af. Eerste dagen wel, maar nu niets meer(3.5 weken verder. Ik las ergens dat trauma’s voor overgewicht kunnen zorgen. Ik geloof dat als ik naar mijn eetpatroon kijk en wat ik weeg. Dat zou niet moeten kloppen, mijn man zegt altijd: jij zou super slank moeten zijn. Maar wat ik graag zou willen weten van jullie is: wat kunnen en doen jullie precies. Leuk wat je schrijft, maar zegt mij niets over wat jullie doen

   • Beste Maaike,
    Als je naar de instructievideo gaat, kan je zien hoe de MIR-Methode werkt. Het is een methode die ik in mijn praktijk heb ontwikkeld en vrij heb gegeven aan iedereen.
    Daarnaast bestaat er een cursus speciaal voor mensen met overgewicht en die gaat helemaal over emoties en hoe die overgewicht kunnen veroorzaken. Net zoals jij het zelf al dacht.
    Groetjes, Mireille

 7. ik zou graag een omdraai maken maar weet niet hoe
  alles telt van heel de lijst ik zat er mee toen ik kind was maar zit er nu nog mee

 8. Beste Mireille,
  Dank je wel voor je lieve woorden.
  De 4 weken zijn bijna voorbij, maar ik ga dooor.
  Heb nog wel levendige dromen en ben ontzettend moe, maar komt goed.
  groetjes van Sandra

 9. Beste Mireille,

  Mijn naam is Sandra, 57 jaar. Ik ben pas geleden begonnen met de 9 stappen, eerst stap 5 en 7, omdat ik hooggevoelig ben. Heb natuurlijk overgewicht, ik lees de acht oorzaken. Maar hoe kom ik er achter welke opmerking of gebeurtenis mij zo heeft geraakt dat ik in mijn schulp kroop? Er is zoveel in mijn leven gebeurd, dat ik het me niet meer herinneren kan. Ik had een strenge opvoeding, niet weerbaar, en voorzichtig en beschermend opgevoed. etc etc. Maar waar ging t mis? kun je daar achter komen?
  Wat fijn dat je deze methode uitgevonden hebt, het gaat al een beetje werken bij mij.
  Liefs en groetjes van Sandra

  • Beste Sandra,
   Je kunt daar lang niet altijd achterkomen, omdat het soms ook om kleine momenten van diepe pijn gaat. Een MIR-Methode begeleidster zou dat kunnen uittesten via spiertesten. Maar dan nog is het vaak beter om er niet naar terug te zoeken, maar er vrede aan te geven via de MIR-Methode.
   Ik ben blij dat je het hebt opgepakt en ik verheug me erop dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo Mireille, ik heb me inmiddels aangemeld voor deze webinarserie. Is het een idee om voor deze groep mensen met deze missie een aparte groep op facebook aan te maken waar we elkaar kunnen motiveren, stimuleren, (h)erkennen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten, allemaal mirrors met een mooi doel, werken aan zichzelf. Bij ons in het dorp zijn er verschillende zelfhulpgroepen opgericht, niet voor dit onderwerp. Ik merk dat ik zo alleen sta als hsp er, tijdens mijn depressie, in het spirituele maar ook in het overgewicht. Mensen zien en (ver)oordelen, weinig mensen hebben echt interesse in je, ik merk dat er als mirrors veel respect naar elkaar toe is. Tussen de webinars door en nadien kunnen we elkaar misschien op afstand steunen. Ondanks dat ik eigenlijk helemaal niet zo van de (a)sociale media ben, geen vage vrienden wil op facebook, maar met waardevolle mensen graag in contact kom.Toch weer een zijspoor van de andere besloten groepen, mir methode en be the mirror groep. Graag lees ik of er interesse voor is

  • Beste Carolien,
   Er komt een plek onder elke webinar waar je met elkaar van gedachten kunt wisselen. Dus niet via Facebook, maar via de MIR-Methode website.
   Dankjewel voor het idee!
   Groetjes, Mireille

 11. Dank je Mireille voor al je uitzoek werk. Ik herken me in alle 8 punten. Gelukkig heb ik niet een enorm overgewicht maar wat ik aan overgewicht heb krijg ik er idd niet af. Na het krijgen van mijn 2 kinderen ruim 20 jaar terug is er gewoon 10 kilo aan blijven zitten en dat terwijl ik per zwangerschap maar 12 kilo aangekomen ben.

 12. Beste Mirelle,
  Hartelijk dank voor je blog. Ik ben er helemaal met je eens. Ik gebruik zelf mijn ontwikkelde techniek i.e. Emotionele Healing om deze emoties weg te halen van mijn clienten. Het voordeel van Emotionele Healing is dat je weet preceies welke emoties de zaak saboteren. Je kunt ook achter komen wanneer ze zijn ontstaan. Als je op mijn website http://www.hypnohelp.nl kijkt zie je zoveel voorbeelden van mensen met deze emoties. Ze hebben de negatieve emoties niet meer en ze kunnen juiste beslissingen nemen die ze nodig hebben om verder te komen.

  • Beste Yosuef,
   Dat klinkt super! Dankjewel voor jouw mooie hulp aan deze mensen! Weet je dat je de MIR-Methode ook onder hypnose kunt doen? Probeer maar een keer uit! Jij moet dan de cliënt over de hand aaien en jij moet dan ook de woorden spreken.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 13. ik herken veel waarvan nr 6 en 7 op 1 staan
  op nr 8 op 2 staat
  en de rest is er ook 1 t/m 5
  ik heb daar nu op dit moment
  nu met de maanverandering nog meer last van
  het uiten maar nog steeds niet geloofd worden
  of niet begrepen willen worden
  en dat doet nu net zo veel pijn als in mijn jeugd jaren

 14. alle punten zijn herkenbaar en ik kan nog altijd mijn emoties niet goed uiten…
  heb door de overgewicht nu diabetes 2 gekregen en een dieet opgekregen…moeilijk maar niet onmogelijk…met meer dingen problemen zoals assertiviteit tonen bv…

 15. Ja 8 van de 8, tjonge… nu zie ik ook waarom het afvallen zo moeilijk is, de kilo’s er niet af willen blijven. Hoewel ik dacht hier in therapie en met een hulpverlener in het alternatieve circuit al heel van van te hebben opgeruimd, was dat blijkbaar nog niet genoeg. Dank voor je artikel, deze lijken áltijd op het juiste moment te komen voor mij.

  Er gaat ineens nog een lampje branden: al die familieleden met overgewicht, veroorzaakt door dezelfde patronen die waarschijnlijk al generaties lang worden doorgegeven…

  Ik ‘mir’ nog even door…

 16. Alle punten herkenbaar, echter ben ik eerder te dun dan te dik. Ik denk toch echt dat het gewoon te maken heeft met hoeveel je eet en hoeveel je beweegt.
  Zie dagelijks mensen op mijn werk een drie dubbele lunch eten . Dan zijn dat ook juist de mensen die klagen dat ze te dik zijn. Dan gaan ze zich ineens uithongeren en noemen dat dieet. Geven dat na drie weken op en halen de ‘schade’ ruimschoots in. En maar klagen over hun omvang en maar twix en cola uit de automaat blijven halen, ik begrijp dat niet .
  Mooi die 8 punten, maar met een beetje wilskracht en gezond verstand zouden mensen zelf heel ver kunnen komen.

  • De vraag is dus, hoe komt het dat deze mensen teveel eten? Het gaat niet om het constateren dat iemand een driedubbele hamburger eet, (dat is vaak duidelijk en zichtbaar) maar wat is de achterliggende reden? Iemand hoeft zich daar helemaal niet bewust van te zijn. Niet te snel oordelen. Door naar hen te luisteren, hen te steunen en compassie te hebben kunnen wij veel meer voor hen betekenen.

   • Beste Anna,
    Ja, en het bijzondere is ook dat er veel mensen met overgewicht zijn die echt niet veel eten. Daar wordt vaak aan voorbij gegaan, waardoor vaak gezegd wordt dat mensen het zelf veroorzaken. Wanneer dan aan de emoties wordt gewerkt kan het lichaam de stofwisseling weer op orde krijgen.
    Dankjewel voor je aanvulling om mensen te laten kijken naar de achterliggende reden!
    Groetjes, Mireille

  • Jammer dat je het zo stelt,zoals zovele mensen die geen enkel idee hebben wat het is om te vechten tegen overgewicht. ‘A la’ elk pondje gaat door het mondje. Mijn broer at zeker 4x zoveel als ik en bewoog amper, maar hij was slank. Maar dat geldt beslist niet voor iedereen. Alleen wilskracht en gezond verstand is het niet maar voor velen een gevecht voor het leven met daarnaast n gevecht tegen de vooroordelen en onbegrip! (Voor mij al meer dan 50 jaar.)

  • Heeft niks met wilskracht te maken en doorzettingsvermogen. Er zijn andere dingen die hier verantwoordelijk voor zijn, onder andere hormonen. Het zou best ééns leuk zijn als diegenen zonder overgewichtsproblemen even voor één maandje met onze stofwisseling zouden wisselen, ze zouden wel anders piepen. Sorry hoor.

  • Uiteraard zul je dergelijke mensen hebben. Nét zoals mensen die zó kort door de bocht en beperkt zijn in hun denken zoals jij en een stelling hebben ingenomen dat het ” écht gewoon aan de hoeveelheid eten en beweging ligt “.

 17. De 8 oorzaken van overgewicht herken ik en ik wil graag de negen stappen gaan doen.maar hoe richt ik me specifiek op het behandelen van dit onderwerp?

  • Beste Inge,
   Dat hoeft niet, alles zit al in de 9 stappen ingevlochten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 18. Dag Mireille, ik ben het met je eens dat het als kind verantwoordelijkheid dragen hierbij een rol speelt. Toch zie ik ook overeenkomst met ondergewicht, o.a. omdat je als kind verantwoordelijk bent gesteld voor het geluk van de ouder/opvoeder en als er geen gevoel van voldoening bij de ouder /opvoeder was, kreeg het kind dat op zijn brood/voor de kiezen ( hoe symbolisch) Ondertussen “vreet” het kind zichzelf op (maakt het zichzelf kleiner, onopvallender) van de spanning die dit veroorzaakt.Deze kinderen leren ook om super zorgzaam te zijn voor anderen en te pleasen, voelen zich al snel verantwoordelijk.

  • Lieve Monique, je zou (in jouw geval) als stap 0 ‘Zelfliefde aanvullen’ kunnen aaien. Deze zit al in stap 7 verweven, waarschijnlijk is dit dan een mooie extra Voeding voor jou, ipv je leeg te geven. Warme en ondersteunende groet, Margreet Pielage, Begeleidster uit Ommen

 19. Alle 8 de punten zijn van toepassing. Het lezen ervan haalt erg veel emoties naar boven maar dat is oké. Ik doe nu bijna 3 maanden de MIR-Methode en voel me er prima bij. Naast het soepeler worden van mijn huid en eindelijk wat beter slapen merk ik dat ik aardig wat aan het loslaten ben en nog heel pril zelfs aan het afvallen. De emoties en af en toe fysieke klachten kan ik gelukkig goed accepteren en ernaar handelen. Ik ga dus voorlopig lekker door.
  Dank je wel Mireille.
  Groet Sophia

 20. Hoi Mireille.

  Ik kan niet zeggen, dat ik een beroerde jeugd heb gehad, maar ik herken mij wel in een aantal punten. Het is voor mij een telkens terugkerend onderwerp. Ik ben een meisje en had voor mijn vader een jongen moeten zijn. Mijn ouders hadden immers al een dochter. Vroeger gedroeg ik mij dus ook als een jongen. Voel mij nu wel een vrouw hoor. Heb er wel hulp bij gehad. Dank je wel.

  • Beste Andeea,

   Graag reageer ik op jouw bericht omdat ik jouw verleden interessant vind.
   Waarom?
   Omdat ik tijdens jouw verhaal lezen even dacht dat je een transseksueel was. Dit omdat je je vroeger als een jongen gedroeg.
   Wat ik overigens helemaal niet erg vind!
   Ik ken iemand die als meisje was geboren, ook zo opgevoed is, maar zich echt een JONGEN voelde/voelt!
   Die ZIJ leeft inmiddels al weer vele jarenlang als HIJ en HIJ is zielsgelukkig!! Zijn contact met zijn familie is mede daardoor WEL helaas TEN EINDE gekomen maar hij en ik vinden dat meer iets over zijn familieu zeggen dan over hemzelf!
   DIT wilde ik je even vertellen.
   Mocht je hierop willen reageren?
   Dan graag en bvd!

   Met vriendelijke groet,
   Lex

 21. Helaas herken ik alle 8 punten.Wat ik alleen vreemd vind is dat ik al 3 jaar 2x dgs de 9 stappen die en er tot nu toe niet of nauwelijks op dit gebied veranderd. Hoe kan dit vraag ik me af.

  • Beste Jolanda,
   Soms zijn er hardnekkige oude emoties die keer op keer weer geactiveerd worden door wat je meemaakt. Dan kun je bijna niet jezelf uit die oude emoties halen. Mocht je vooruitgang willen boeken, overweeg dan om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Jolanda,
   Ik heb dezelfde vraag ook wel eens gekregen van dierbare om me heen, waarom ik niks aan mijn overgewicht deed? Iedere keer gaf ik het antwoord dat ik van zoveel dingen aan het herstellen was, dat ik de beschermlaagjes die ik aangebracht heb om niet meer gekwetst te worden, ik stuk voor stuk op dieper niveau aan het loslaten ben. Sinds ik de MIR methode doe (2 jaar), merk ik dat er zoveel veranderd is, dat ik ondanks mijn fors overgewicht ervan overtuigd ben en er zelf in blijf geloven dat me ook dit gaat lukken. Als kind was ik altijd te mager, tijdens de zwangerschappen van de 4 kinderen steeds 20 kg erbij, maar de meeste kilo’s de jaren waarin veel verdrietige momenten zitten, nu klaar om in januari te starten bij deze webinars. Doe je mee?

 22. Lieve Mireille,
  Jij zegt wat ik denk.
  Wat ben ik blij dat jij je uitspreekt!
  Ik vind het alleen lastig mijn ideeen te uiten, omdat het gedachtengoed vaak als zweverig en niet realistisch wordt gezien. En dus als een onwaarheid. Hoe kan ik (behalve te ‘mirren’) nog meer mezelf worden in een realistische wereld en me uitspreken? Zodat mensen de werkelijke waarheid wel gaan inzien?
  Nicolette

  • Beste Nicolette,
   Dat blijft een uitdaging, ook voor mij. Wat mij helpt is contact leggen met mensen die wel al zo denken. Door naar bijeenkomsten toe te gaan waar ik gelijkgestemden vind. En bij mensen die nog niet zo denken, spreek ik vaak 1 zin uit. Gaan ze daar op in, dan kan ik verder praten. Gaan ze daar niet op in, dan laat ik het verder. Het komt goed. Er zijn steeds meer mensen die anders en bewuster denken!
   Groetjes, Mireille

 23. Dag Mireille,
  Zou het kunnen dat mijn reactie op de 8 oorzaken van zwaarlijvigheid bij jou niet is aangekomen? Of kan het echt zo lang duren voor jij reageert?

  Christel

  • Beste Christel,
   Ja, soms zijn er zoveel reacties dat het me inderdaad moeite kost om ze te lezen en op de website te plaatsen. Vooral als mensen langere teksten schrijven is het meer werk. Mijn excuses dat het zo lang heeft geduurd!
   Groetjes, Mireille

 24. Esther, bedankt voor je tip!
  Ontwapenend over mezelf beginnen ipv een ander willen adviseren. Er liggen momenteel redelijk wat “conflicten” op mijn pad. Het is ook daarbij handig: mezelf kwetsbaar opstellen ipv verwijten maken.
  En verder DANKJEWEL Mireille!! Wat mooi dat we hier allemaal over dit thema mogen delen hier!!!
  Ik ben geraakt bijv. door wat een nare opmerkingen moeders kunnen maken…
  Ik wens ons heel veel kracht en liefde toe om alle kwetsuren te boven te komen! ! MIR methode of bv. mindfulness: Heb compassie met jezelf, met het gekwetste kind in jou!
  JIJ KOMT ER WEL!

 25. Hallo Mireille

  Ik kamp al vanaf mn puberjeugd met eetproblemen en ben nu 47 , is het raadzaam om speciale zinnen toe te voegen aan de MIR methode voor dit probleem, of is
  dat niet nodig?

  Groetjes Linda

  • Beste Linda,
   Het is niet nodig, maar je kunt altijd een stap 0 toevoegen, als je heel gericht aan iets wilt werken.
   Sterkte en vooral geluk gewenst!
   Mireille

 26. Hai Mirelle,
  Ik was het je uitleg over overgewicht gelezen.
  En helaas heb alle 8 de punten.
  Nu zou ik heel graag de methode willen gaan doen.
  Maar waar staat deze methode dan tegen overgewicht?
  Lieve groetjes Karin van der wiel.

  • Beste Karin,
   Door gewoon de 9 stappen te doen, werk je aan alle 8 de emoties.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 27. Hallo Mireille

  Misschien een rare vraag. Maar hoe oud zijn die emoties dan precies? Waarom ik de vraag stel. Wel ik heb niet heel mijnleven last van overgewicht gehad. Overgewicht is beginnen spelen vanaf de relatie met mijn huidige partner. Niet meteen, maar pakweg na een 3 tal jaar in die relatie. Ligt de oorzaak van mijn overgewicht dan in “emoties” die binnen deze relatie bestaan of is dit altijd sowieso te zoeken in de kinder en jeugdjaren? Ik vind dat een beetje verwarrend. Of een mix van de twee? Dat pakweg 5 van de hogergenoemde factoren al flink ingebed zaten al van in de jeugd, en dat de overige 3 factoren aangevuld werden in de relatie met mijn huidige partner waardoor de set compleet werd om in overgewicht te kunnen gaan?

  Om maar te zeggen dat ik voor mijn 29ste nooit overgewicht gehad heb. Let wel ik ben nooit een echt mager type geweest dat nu ook weer niet. Van mijn 29 tot mijn 32 ben ik dan heel veel beginnen aankomen. Op mijn 33 ben ik dan weg gegaan op een job en aan weight wathchers begonnen. Tegen mijn 34 ste was ik dan terug op een gezond gewicht en dat is zo gebleven tot ongeveer mijn 40ste en dan ging mijn gewicht weer flink omhoog tot mijn 44ste en dat is nu . En wat eten betreft eet ik echt wel gezond. Soms snoep ik wel eens wat meestal zo net voor de menstruatie, maar verder niks eigenlijk. Ik ga ook bij een MIR-Methode begeleider. En dat omwille van andere klachten eigenlijk. Dat overgewicht is op zich nog niet aan de orde geweest als klacht….omdat ik voor mezelf de klacht “hervallen in verslaving” opgelost krijgen eigenlijk veel belangrijker vind en ik dit dus eerst wil oplossen. Omdat heel wat andere lichamelijke klachten volgens mij ook samen hangen met mijn buffet aan verslavingen waarin ik regelmatig nog steeds herval. Constipatie, gewrichtsklachten, verkoudheden…etc.

  Maar kzou het fijn vinden mocht je misschien een tip van de sluier kunnen oplichten rond mijn vragen.
  Alvast bedankt
  Warme groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Ja, de oorzaken liggen in de jeugd. Ook al openbaren de lichamelijke klachten pas later. Goed dat je aan de oorzaken van de verslavingen werkt! Zorg dat je aan je MIR-Methode begeleider ook de MIR-Methode EHBO vraagt uit te leggen! Daarmee kun je de drang naar een eetbui afkappen, als je die tenminste hebt.
   Groetjes, Mireille

 28. Hoi Mireille.

  Ik kan niet zeggen dat ik een vreselijke jeugd heb gehad, maar wel, dat ik eigenlijk niet als meisje geboren moest worden. Mijn ouders hadden al een dochter en wat zou er mooier zijn, dat je als 2e kind een zoon zou krijgen. Ik heb mij ook altijd of vaak in elk geval als jongen gedragen. Het ging zo ver, dat ik er van droomde en dat ik bang was om daadwerkelijk een jongen te zijn geworden!! Bij mijn moeder heb ik het niet zo ervaren, maar bij mijn vader wel. Hij is reeds overleden. Ik heb het hem voor zo ver mogelijk alles kunnen vergeven. Het is goed zo als het nu is. Ik ben vrouw en voel mij vrouw. Ben gelukkig getrouwd. Maar het heeft wel altijd in mijn hoofd gespeeld. Ik doe al een tijdje de MIR Methode en voel mij er goed bij. Dank je wel voor deze Methode.

  Liefs Andrea uit Assen

  • Bizar zeg, ik heet Andrea en dacht mijn eigen verhaal te lezen, alleen ben ik niet getrouwd en woon niet in Assen. Was jouw vader toevallig ook zeeman?

 29. Lieve Mireille,
  Vanaf het moment dat ik de MIR-methode ontdekte, ongev.3jaar geleden, is het onderdeel van mijn dagelijkse rituelen.
  Wat ik je wil vertellen heeft niet te maken met het onderwerp “overgewicht” en vandaag zal ik het dan toch uiten voordat het te laat is, want het is iets, dat ik toch graag met je wil delen.
  Ik begon direct met MIR toe te passen, ook met mijn moeder. Zij was toen 97 en meteen reuze enthousiast.
  Het aaien van de handen vond ze direct heerlijk; dat doen we dus elke dag. Meteen, na de eerste ronde zei ze:”En nu de binnenkant”, dus deden we dat en nog steeds op die manier. Intussen is mijn moeder in augustus jl 100 geworden en geniet nog dagelijks van het Mirren… Dank je wel Mireille voor al het mooie en goede werk dat je doet. Wie weet kunnen we jou eens uitnodigen om een workshop te organiseren hier bij ons op Curaçao …Je bent van ganser harte WELKOM!!!

  • Beste Marcia,
   Gewoon elke dag de 9 stappen doen. Twee keer per dag. Dan wis je langzaam maar zeker alle oude emoties uit.
   Succes!
   Groetjes, Mireille

 30. Ik zelf heb geen overgewicht, maar ik pas wel in vele punten hierboven.
  Je kunt reageren op stress met overgewicht of juist met ondergewicht…
  Ik herken wel iemand uit mijn omgeving, ook in het liefdevolle en gevoelige.
  Ik zou deze tekst wel aan haar door willen spelen, maar het is (nog) niet echt een vriendin van me. En overgewicht… ik vind het als dun mens altijd lastig om aan te kaarten bij een ander. Terwijl mijn intentie is om begrip te tonen en een manier te bieden waarop je ook naar overgewicht kunt kijken ipv afvallen e.d.
  Dus als iemand een goed advies heeft: Hoe begin je hierover met een ander die overgewicht heeft??
  Welkom en alvast bedankt!!

  • Hoi Janneke,
   Misschien een idee.
   Je hoeft tegen diegene niet over overgewicht te beginnen maar je kunt ook over jouw jeugd beginnen. Misschien herkent ze daar punten uit. En dan kun je vanzelf over de MIR-methode praten. En mocht blijken dat ze zelf last heeft van het overgewicht, kun je haar naar dit artikel verwijzen.
   Groetjes, Esther

 31. Ik dacht dat ik al goed op weg was en zelfs voor het eerst naar een diëtiste gegaan afgelopen voorjaar. Nu ik dit artikel lees voel ik bij alle punten weer een pijn opkomen en voel mij weer een stuk terug bij af. Nu net een stuk appelgebak op. Overgebleven van mijn verjaardag en merk dat ik er niet eens echt van heb genoten, en toch is het bordje al weer leeg. Ik ben er nog niet maar vandaag wel de eerste dag van mijn nieuwe jaar dus een goede reden om er weer mee verder te gaan. Het blijft lastig om je zelf te zien zoals je eigenlijk wel weet hoe je bent, jezelf weet te waarderen. Dat is ook iets dat ik wel veel zie bij jongeren. Soms naar mijn idee tè veel bijna, maar misschien is dat mijn spiegel om mij dat te leren.
  Ga zo eerst je nieuwste webinar, de hartmeridiaan bekijken. Dank je wel

 32. lieve Mireille,

  Herken veel van je oorzaken…. Heb zelf een moeder gehad die altijd op bed lag…wilde niet dat ze last van mij hadden…dus gedroeg me braaf…deed wat ze graag wilden….een man die van super slank hield…Was niets te dik in mijn beleving maar ging om hem naar de WW. Was met 1.70mt wel 73 kilo…oh oh wat zwaar… Hij wilde dat ik er wat aan deed…dus WW. 10 kilo afgevallen…was niet om aan te zien….en als ik was gegroeid moest ik de contributie terug betalen….waarvan???? Je snapt het wel…na 20 jaar weggegaan met mijn 2 dochters. Waren en zijn het er gelukkig nog altijd mee eens.Heb toen alles gegeten samen met mijn 2 tieners die ook overal zin aan hadden gegeten wat wij wilden. Ik mocht zelf beslissen en niet iemand die zei….je weet wel…!!! Later nog 2 enkels gebroken… weer 2x 5kg. Inmiddels ben ik 97 kilo….. Ik weet het…niet goed voor mijn gezondheid…ik accepteer mij zelf zoals ik ben…ben blij met zoals ik in het leven sta…. en ik geniet…!!!! Ik weet dat ik te zwaar ben…zeker met mijn kwalen….Maar accepteer mezelf en neem de risico’s…. Ben heel gelukkig met mezelf…mijn kinderen en kleinkinderen en heb geen rancune….Zooo blij mee….!!!!Liefs van mij…dit heb ik bereikt mede door de MIR-Methode die ik inmiddels een jaar doe…..en heb geleerd…wees jezelf..anders ben je niemand…!!!

 33. Alleen het niet uiten van emoties herken ik. Ik heb al langer het idee dat het eerder ligt in ‘vasthouden’ /niet kunnen loslaten.

  • Hai Sunneke,

   Voor jou kunnen het andere oorzaken zijn. Ga ergens lekker zitten met je voeten stevig op de grond, doe je ogen dicht en voel me je gedachte je hele lichaam van je tenen tot je kruin. Adem diep in en uit en bedenk dan voor je zelf waar je pijn zit. Wat werd er gezegd wat je geraakt heeft dat je of bent gestopt met eten (wordt je ook dik van omdat je lichaam alles opslaat wat wel binnen komt) of juist de verkeerde dingen eet. Die jou lichaam niet werkelijk voeden. Ben je misbruikt op welke manier dan ook? Bedenk voor je zelf waarom je je moet verschuilen in je eigen lijf (zo zie ik het altijd, het is een soort buffer tegen de buiten wereld)
   En zoals Mireille steeds zegt doe de MIR-methode, dan ruim je alle emoties op.
   Hou van je zelf en zorg goed voor je zelf

   • Ooit heb ik gelezen dat overgewicht vooral zou ontstaan door het gebruik van plantaardige olie en vetten, immers ons immuunsysteem is niet ingericht voor het bestrijden en doden van vreemde bacteriën, virussen en schimmels, het kan deze wel inpakken in dierlijk vet, vooral meermaals onverzadigd vet. Antibiotica en plantaardig vet zou een giftige combinatie voor ons lichaam zijn, waardoor die extra stevig ingepakt zou moeten worden met zwaar lijfelijkheid als resultaat.

 34. Ik herken ze helaas alle 8 en alle 8 heel erg diep. Ik schrik ervan dat ik ze echt allemaal heb en snap nu ook waarom een dieet niet werkt. De oorzaak gaat dan niet weg en dan wil je lichaam niet loslaten. Ik heb al jarenlang verschillende therapie en EMDR gedaan en voel me wel beter maar het gewicht wil nog steeds niet eraf. Nogal deprimerend want op deze manier wordt je dubbel gestraft, eerst een horror jeugd en daarna dik zijn, terwijl je niks verkeerd hebt gedaan.

 35. Ik weet het allemaal, maar bij het lezen van de 8 punten werd ik weer erg emotioneel. Ik heb de MIR-Methode 6 weken gedaan, maar heb niet veel verandering opgemerkt. Moet ik weer starten en de 9 stappen opzeggen? Helpt dat dan toch bij bovenstaande problemen? Moet ik dit niet apart benoemen? Bedankt bij voorbaat, Els

  • Beste Els,
   Je moet het natuurlijk niet, maar kijk even of het goed voor je voelt. En dan de 9 stappen ja. Het is niet nodig om alle oorzaken van overgewicht apart op te noemen. Gewoon de 9 stappen blijven doen. Ik duim voor je dat je gewicht jou mag verlaten!
   Groetjes, Mireille

 36. herken denk ik alle punten wel, de ene sterker dan de ander, maar toch. heb al wel eens een periode de MIR methode gedaan, nu niet meer. maar als ik dit goed begrijp zou ik het dus weer “moeten” oppakken en dan komt ook dit aspect vanzelf aan de orde?

  • Beste Jacqueline,
   Ja, dan haal je laagje voor laagje die oude pijnen uit je systeem. Kijk maar of het goed voor je voelt om het weer op te pakken.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Hai Veronica,
   Iets naar beneden staat het. Er waren erg veel reacties om te lezen dit keer!
   Groetjes, Mireille

 37. Vooral 1, 2, 4, 6 en 7…..
  en dit pubertijd. Ik was nooit dik, maar door opmerkingen van een tante dat ik minder knap was dan een nicht en vooral ook dikker ben ik diep gekwetst. Niemand die het toen voor me opnam. En op de middelbare school stoere kwetsende jongenspraat. Ik heb hun opmerkingen maar diep weggestopt, dacht ik. Er werd ook altijd veel van mij verwacht. Weet sinds kort dat het me toch niet lukt om aan al die verwachtingen te voldoen en probeer het ook niet meer. Heb sinds kort de kracht gevonden om NEE te zeggen en over dingen die me kwetsen of dwars zitten te praten. Voel me zoveel vrijer en heb nu ook de moed om gezond te eten en te genieten van af en toe wat lekkers.

 38. Tja, nog steeds overgewicht al zoveel heb ik geprobeerd. EFT, THE Work, Helende adem etc. 10 jaar lang bezig geweest. Weken, maanden de Mirr. Het is genoeg geweest. Waar het aan ligt…. ik weet het niet. Er is heel veel opgeruimd in mij. Ik zit lekker in mijn vel.. en toch steekt dit elke keer weer even de kop op.

  • Beste Ina, het kan zijn dat en toch nog onbewuste blokkades zijn of iets uit je hele prille kindertijd, dat er dingen zijn gezegd of gebeurt die jij je niet meer kan herinneren, alleen herinnert jouw lichaam dat nog wel, alles is in ons opgeslagen. Het kan ook zijn dat je blokkades op een of meerdere meridianen hebt. Daar heeft Mireille veel Webinars over gemaakt. Je kan ze bekijken als je lid bent van Be The MIRror. Een echte aanrader! Warme groet, Margreet Pielage, begeleider uit Ommen

 39. dag Mireille,

  dit artikel is toch niet alleen voor een ieder met evt. overgewicht?
  ieder mens kan toch ook met vernedering, schaamte ea. door / in dit artikel genoemd mee in aanraking komen? wat toch ook invloed heeft op zijn / haar dagelijkse leven?

  groet
  Geerdine

  • Beste Geerdine,
   Ja dat kan. Bij mensen met overgewicht is het probleem dat het om echt alle 8 oorzaken gaat. En dat ze ze niet oppervlakkig hebben meegemaakt, maar dat ze heel diep zijn ‘ingeslagen’.
   Groetjes, Mireille

 40. Hi Mireille, nou ik kan het bevestigen hoor, ik had/heb ze alle 8!
  Gelukkig is het grootste gedeelte daarvan al in de afgelopen jaren n.v.t. meer.
  Ik heb paar jaar geleden elke dag de MIRmethode gedaan, inmiddels ben ik in de gelukkige positie om diverse healingen op afstand te mogen ontvangen 3 x per week en dat is heel goed te merken.
  Ik ben inderdaad meer van mezelf gaan houden en accepteren en geef mijn grenzen nu al goed aan.

  Bedankt voor je info!

  liefs Veronica

 41. Heb neiging tot overgewicht, door teveel snoepen. Herken mezelf helaas in alle acht hierboven vermelde punten. Zo ontmoedigend. Vanwege hevige pijnen (artrose) ben ik begonnen met de nrs 5 en 7 van de MIR methode. Nu ben ik sinds 10 dagen met alle 9 bezig. Ik heb al begrepen dat ik maanden en maanden nodig heb.

  • Beste Mazina, weet je dat behoefte aan zoet, aan snoepen, vaak een teken is dat je graag getroost wilt worden, of warmte en aandacht ontvangen wilt? Behoefte aan Troost is hier de belangrijkste. Wanneer je nu weer snoepneigingen krijgt dan kan je de MIR EHBO doen. Ook kan je aaien op “Troost aanvullen”3x en dan de 9 stappen. Het kán zijn dat je maanden bezig bent, maar dat kan ook best sneller, je weet het niet en dat hoef je ook niet te weten. Gedachten zijn krachten, dat is ook een feit. Ik wens je een positieve verandering toe,met een hartegroet, Margreet Pielage, begeleider uit Ommen

 42. Ik herken sommige dingen wel in dikke mensen om mij heen! In mijn werk kom ik meerdere mensen tegen die overwicht hebben en daar altijd tegen vechten!
  Daar staan mensen tegenover die onderwicht hebben en alles moeten doen om aan te komen, wat niet of alleen maar tijdelijk lukt!
  Daar is m.i. nog steeds veel minder aandacht voor. Deze mensen krijgen vaak de vraag of ze ziek zijn en andere vervelende vragen of opmerkingen!
  Ik zou het fijn vinden als ook daar wat meer aandacht voor kwam!
  Ik weet niet, maar denk van wel dat daar met de MIR methode iets mee te doen is.
  Binnen mijn werk mag en kan ik de MIR-methode niet aanbieden, maar ik kan wel proberen oor te hebben voor de mensen!
  Soms mis ik echter handvaten! Dus …….graag aandacht voor deze problematiek

  • Beste Janne,
   Ja, als ik er onderzoek naar heb gedaan, zal ik er zeker over schrijven! Dankjewel dat je het me onder de aandacht brengt!
   Groetjes, Mireille

 43. Hoi Mireille, wat was het heerlijk om samen met jou/jullie te dansen en een liefdevolle samenzijn aps omarming van de liefde te ervaren. In de afgelopen 23jaar heb ik de in ernstige mate de bovengenoemde symptomen door Reiki/Bach/Familieopstellingen en de MIR een plek kunnen geven. Het voelen en omarmen is een ontwikkelingsproces wat ik nu mag ervaren waardoor vele lasten afvallen. Het weg eten vd pijn, het beter voelen, iets lekkers verdienen speelde in mijn hele leven een belangrijke rol, en dus ook overgewicht. Ondanks dat ik twee keer 20kilo afgevallen ben met weight watchers en all diëtisten bezocht hebben die allen zeiden dat ik meer moest eten, blijf ik nu maar aankomen. Wat zou ik hier niet voor doen om ook dit stukje een rustplek te geven? Sinds ket doe ik voor de 9mstappen “eet verslaving” en als nodig is ook de EHBO, liefs, Wendy

 44. Hoi Mireille,

  Ik herken alle 8 punten!! Ik heb een moeder met NPD ( Narcistische Persoonlijkheids Stoornis) Zij heeft mij stelselmatig emotioneel misbruikt. Ik was nooit goed genoeg en voelde dat het niet klopte maar ik kon er maar niet de vinger tussen krijgen. Ik heb vaak met schuldgevoelens rondgelopen want wat ik ook deed zij draaide de feiten om zodat ik weer een excuus aanbood.
  Het draaide bij haar allemaal om controle, manipulatie etc.
  twee en half jaar geleden ( in mijn 50 levensjaar) heb ik de drastische stap genomen om NO CONTACT te gaan. Ik kon niet meer en ging er volledig aan kapot!
  Met behulp van de MIR methode en ook heel veel lezen over het onderwerp Narcisme ben ik al heel wat kilo,s kwijtgeraakt.
  Ik was op mijn zwaarst 110 kg en nu weeg ik 93.2 kg
  In het verleden was ik wel eens eerder heel veel kg kwijtgeraakt maar mijn “moeder” vond het erg vermakelijk om keihard te zeggen: Gerda, Je moet nodig wat kg afvallen je bent veel te zwaar! Op dat moment was ik 15 kg kwijt. Ik ben erg boos geworden en kreeg als antwoord een boosaardige lach.
  Je raad het zeker al??? De kg zaten er zo weer bij.
  Gewoon vernederd.

  Enfin…. Ik zit nu beter in mijn vel en begin mijzelf steeds beter te kennen en van mezelf te houden. Het gaat langzaam maar het gaat de goede kant uit.
  Ik ben trots op mezelf!

  • Ik heb ook een narcistische moeder en herken je reactie helemaal! Het erge was dat ik pas twee jaar geleden erachter kwam dat haar gekte een officiële gekte is en dat ze mij misbruikt heeft op alle fronten, zowel emotioneel als sexueel door mij aan een kinderverkrachter te geven. Het vieze aan haar is dat zij altijd alles zo draaide dat niemand mij geloofde als kind en zelfs tot de dag van vandaag is zij zielig en ben ik een aansteller. Walgelijk!! Ik heb toen ook al het contact verbroken en hoe groter de afstand hoe duidelijker haar misbruik wordt voor me. Mijn broers vergoelijken alles en daar kan ik ook niks meer mee.

   • Gerda en Jennifer, wat zijn jullie Moedige vrouwen. Het is heel jammer dat het is gegaan zoals het is gegaan.
    Nu zeggen jullie Ik Ben die Ik Ben en ik ben Goed zoals ik ben. Ik wens jullie veel liefde en kracht toe om deze intense pijnen te erkennen en te helen, door heel zacht en liefdevol met jezelf om te gaan. Warme en liefdevolle groet, Margreet Begeleider in Ommen

 45. nmm zit er wel een kern van waarheid in je betoog, maar ik denk dat eea ook met de tijdgeest te maken heeft, onvoldoende tijd om een gezonde maaltijd te bereiden dan maar pakjes/potjes, afhaal maaltijd, magnetronvoeding etc. etc. en dan al de rommel die door supermarkt wordt aangeboden met de vele E nummers/suiklers e.d.. in combinatie met het vele zitten

  • Ach nee Ben,
   Dat ongenoegen over zwaarlijvig zijn,dat heeft absoluut niets met de tijdsgeest te maken.
   Die 8 oorzaken (ongenoegen) zijn de reden dat jij je binnenin onveilig voelt.
   Om die reden leg je zomaar een VET BESCHERMLAAG aan zodat je voortaan met een weerbaarder carrosserietje door het leven stapt. Absoluut nuttig!!!

   Christel

 46. Ik denk dat dit artikel ook van toepassing is bij eventueel ondergewicht. Ik weeg 50 kg (al 30 jaar) bij een lengte van 1,64m. Ik ben gezond, beweeg genoeg en doe leuke dingen.
  Heel veel punten uit dit artikel herken ik uit mijn jeugd, maar ook nog van tijdens mijn volwassen leeftijd.

 47. Helaas is alles op mij van toepassing…. ben er al geruime tijd mee aan de slag, maar wordt er steeds weer opnieuw mee geconfronteerd door mijn ouders, die het nooit hebben willen zien en nog steeds niet. De pijn van afwijzing is erg, maar het niet erkennen is veel erger en een nog grotere afwijzing.

 48. Ben zo blij dat ik deze methode heb ontdekt (via een vriendin). Ondanks het feit dat ik niet piepjong ben probeer ik toch te leren leven. Mijn verhaal is soms heel droevig, desondanks mag ik zeggen dat ik ontzettend veel geleerd heb door al het droevige.
  Ben in een zuiders land geboren, waar je als meisje geboren worden ,min of meer een ramp. Gelukkig is het nu anders. Men durfde zelfs mijn vader niet verwittigen, wat ze tegen hem gezegd hebben kwam hierop neer : “het is ze spijtig ….. het is *maar* meisje”.
  In die zin is mijn leven begonnen, ik hoorde altijd en altijd hetzelfde : zwijgen, want jij bent *maar*een meisje. Ik ben van nature overgevoelig, durfde nooit tegenspreken of wat dan ook. Op zekere dag zei mijn vader : jij bent maar lucht…… waarop ik onmiddellijk zei : zonder lucht kun je niet leven…. .Een draai rond mijn oren was het antwoord.
  Mijn ouders hielden van mij, op hun manier. Ik heb als kind leren vechten, vechten om naar school te mogen gaan bv. Indien een meisje kan koken, wassen, enz…. dat was genoeg volgens mijn vader. Toch heb ik het onmogelijke en het mogelijke gedaan om te studeren. Een rijbewijs halen was ook zo’n utopie volgens mijn vader…. maar heb het toch gehaald door aan al mijn vrienden te vragen om mij rijles te geven…..
  Het positieve is dat ik gespecialiseerd ben in het zoeken van oplossingen, omdat ik altijd mijn plan moest trekken.
  Als kind vertaalde ik voor mijn ouders, ik nam beslissingen voor hen, ik was , samen met mijn veel oudere broer, de ‘ouders’
  van onze ouders. Maar desondanks kreeg ik altijd dezelfde opmerking : jij bent m a a r een meisje.
  Toen ik 6 j oud was vroeg ik aan God om mij te komen halen want ik kon het leven niet aan.
  Heb ook 3 zelfmoordpogingen gedaan, en zelfmoord is nog steeds in mijn gedachten, wanneer ik zo’n tristesse aanvallen krijg.
  Het komt nog voor, uitsluitend wanneer ik vlagen van minderwaardigheid krijg, ineens wordt ik zo triestig, droevig, kan het zelfs niet uitleggen, en dan …. …
  Het gekke is dat ik heel sociaal ben, mensen mij zeer graag hebben, ik kom totaal anders over, ik kan glimlachen en mij van binnen doods voelen.
  Heb anorexia-boulimie gehad, kon op 3 maand 30 kg bijkomen, en nadien weer verliezen….
  Ik mag niet zeggen ‘gehad’ want eetproblemen -eetverslaving zal mijn zwak punt blijven.
  Ik geef wel toe dat het sinds de mir methode veel beter gaat, voel mij veel beter, en, er zijn zelfs dagen dat ik van mezelf kan houden.
  Nu op dit ogenblik ben ik nog zwaar, zou zo graag, oh zo graag, gewicht willen verliezen. Ik heb wel die schommelingen niet meer, maar zou gewoon willen vermageren. En, geen zelfmoordgedachten meer willen hebben.
  Bedankt om dit te willen lezen.

  Groetjes,

 49. Bij de eerste drie punten kreeg ik het gevoel of ik een stomp in mijn maag kreeg. Zo herkenbaar. Niet dat ik superdik ben, maar altijd wel te zwaar voor mij en altijd een dikke buik in de maagstreek. Wat ik ook herken is het geen emotie mogen uiten, maar dat heeft zich bij mij vertaald in nogal snel huilen, huilen ook als ik het niet wil, als ik word geraakt door een opmerking, als ik iets moeilijks moet doen, als ik erg gespannen ben. En ik kan nogal heftig reageren bij een onrechtvaardigheid.

 50. Ik herken mij in onvoldoende beschermd geweest zijn, mijn stiefvader viel mij lastig maar mijn moeder geloofde mij niet, ze dacht dat ik jalo3rs was op haar nieuwe man, toen ze op het school het ook melden heeft ze mij naar haar ouders gedaan Ik heb daardoor jaren gedacht dat ik de schuldige was want hij zei dat ik het uitlokte Daardoor kom ik steeds maar bij nu, na al die diëten en word ik steeds dikker en walgt ik van mijzelf Bedankt voor deze tekst, nu begrijp ik het maar hoe keer ik het om en kan ik mijn liefde terug laten stromen

 51. ik herken veel punten die mij nog steeds dwarszitten. Ben ook te dik, krijg het er niet af. Ben er wel ongelukkig over. Als oudste van 6 kinderen heb ik me altijd moeten inhouden, ik was niet moeilijk, dus moest ik me maar koest houden. Wel was ik een gevoelig kind, denk dat ik hooggevoelig ben. Vaak zag ik dingen die ik niet durfde uit te spreken. In mijn puberteit werd ik iets dikker en ben er vaak mee geplaagd door broers en ook door vader. Ben ook door vader misbruikt! Ook had ik schaamte omdat mijn vader een vriendin had. En mijn vader mij misbruikte voordat die vriendin kwam. Ik ben nu 69, en heb er nog steeds wel last van qua nog heel gevoelig zijn, veel aanvoelen.

 52. kan heel veel van de dingen plaatsen over overgewicht doe al heel lang de mir en vraag hier ook steeds bij om mogen af te vallen door een foute operatie heb ik oedeem
  en kan moeilijk lopen Mariëlle heb je nog een tip?
  dank je wel voor het mooie artikel ga er zeker mee aan de slag
  wens jou heel veel succes en liefs toe

 53. Allemaal Mireille, alle 8 heb ik ze meegemaakt en waarschijnlijk al van in de wieg (zijnde dan onbewust) Nu ben ik 68 en sinds een twaalftal jaren besef ik dat mijn leven een stroom opwaarts race is geweest en dat ik eigenlijk de wereld niet aankon.Ik besefte toen al heel goed hoe zwaarlijvige mensen vanbinnen in elkaar zaten. Ja, eindelijk drong het tot me door dat ik niet langer slank wou zijn maar hen,die zwaarlijvigen, als gelijk voelende, een hart onder de riem wou zijn.
  Hoe deed ik dat? Mij dagelijks mooi opmaken… aparte speciale kledij dragen en ik voelde mij er bijzonder goed bij.( mijn gat wikkelde zouden ze in Vlaanderen zeggen )Mijn mening durven uiten (aanvankelijk was dat nog aanvallend) Hoe nog? Ook eens op het gemak een ijsje durven eten op de dijk. Durven gaan zwemmen want ik had ondertussen prachtig zittende badpakken op de kop getikt.
  Een mooie vrouw met een zwaar omhulsel van 98kg, daar keken ze, wat mij betreft al lang niet meer naast, al lang niet meer. Best hoor want ik was er mij bewust van geworden wat voor moois daar diep vanbinnen nog zat onder die kilo’s gewicht en onder die speciale kleren. Ik wou en zou vanaf nu gezien worden,gehoord worden,gerespecteerd worden en vooral niet meer gebruikt worden,dat verdiende ik Wat dan nog:ik zou me nooit meer wegen want de weegschaal zou niet langer mijn humeur bepalen.Nu weeg ik tien kg minder(ontdekt bij de dokter) en vraag me niet hoe dat komt,ik weet het niet.

  Ik zou er een punt 9 kunnen aan toevoegen: altijd “beschikbaar tot gebruik” moeten zijn voor als het moment komt dat iemand zijn eigen klus niet kan klaren.
  Nooit eens rustig kunnen zijn, geen vragen afwachtende maar commando’s. ( mijn moeder en mijn man kon er in mindere mate ook wat van)
  Als mijn kinderen hulp nodig hadden hebben zij dat tot op heden altijd gevraagd.

  Oef…gelukkig, het is gezegd.

  Christel

  • Ik neem het mijn moeder absoluut niet kwalijk dat zij gemakkelijk bevelen uitdeelde.Zij is er ook tijdig mee gestopt toen wij groot genoeg waren. Zij was in haar thuis een van de oudste van 14 kinderen en hielp heel dat nest groot brengen.Een zekere structuur was waarschijnlijk meer dan nodig.
   Mijn man daarentegen… dat was beroepsmisvorming in zijn geval.(rijkswachter)
   Christel kon dat heel lang allemaal begrijpen.Christel begreep zoveel!!!
   Nu begrijpt Christel het helemaal niet meer, neemt wel dingen een beetje kwalijk en weert zich voor haar brokken. Niet te geloven… het geeft me een goed gevoel.

 54. Dank je wel Mireille. Ik ben blij dat jij hier onderzoek na gedaan hebt. Ik roep het al langer maar mensen kijken mij aan zo van, jij bent niet wijs. Een voorbeeld, ik had mijn diploma gehaald op school en wist niet goed hoe nu verder. Gestimuleerd werd ik niet door mijn ouders om te leren dus kwam ik bij huis zonder werk. Ik ben vrijwilligers werk gaan doen maar dit was niet genoeg. En kwam hierdoor kilo’s aan. Totdat ik werk kreeg en elke dag een half uur heen en een half uur terug moest fietsen. Op het werk was er werkelijk elke dag gebak en dat at ik ook. Maar toch viel ik in 3 jaar tijd 20 kilo af. Nu inmiddels 35 jaar ouder en in een totale andere omgeving en ik heb veel meegemaakt, ging ik ergens anders werken. Ook nu fietste ik regelmatig 45 minuten heen en 45 minuten terug maar waar ik werkte was ik niet gelukkig. En in plaats van door toch te bewegen viel ik niet af maar bleef op het zelfde gewicht. Te zwaar. Inmiddels ben ik gestopt met het werken voor een baas en werk nu vanuit mijn hart. En dat is waar ik mij gelukkig bij voel.
  Het afvallen zou mooi zijn maar niet het belangrijkste. Wat voor mij belangrijk is dat ik voel dat ik van binnen uit mij gelukkig voel en dan gaan hopelijk mijn darmen vanzelf aan het werk.

 55. Dag Mireille
  Wie herkent zich niet in minstens één van de oorzaken die je noemt? Voor mezelf zie ik er zeker zes. Ik ben al jaren bezig met de MIR-methode (van voor je met Be the mirror startte). Pas na vier maanden dagelijks mirren had ik enig resultaat. Ik was zo blij met de positieve evolutie, maar na enige tijd stokte die en vorig jaar september ben ik alle vooruitgang die ik geboekt had weer kwijt geraakt. Ik mir ook al een paar jaar elke keer “De angst voor mijn onmetelijke kracht loslaten” voor de negen stappen. Omdat ik niet meer uit die dip lijk te geraken, vecht ik sinds midwinter tegen een depressie. Ik heb al 20 jaar cvs. Daar kwamen later een schildklierprobleem, fibromyalgie en overgewicht bij. Ik heb hier een stapel kaartjes liggen om mensen te helpen met de MIR-methode, maar ik deel ze niet meer uit. Ik ben mijn geloof erin kwijt, dan kan ik het toch niet doorgeven? Ik wil andere mirrers geen hoop ontnemen en je fantastische inzet niet saboteren. Voor mij is het ok als je deze reactie niet plaatst.
  Warme groet,
  Brigitte

  • Beste Brigitte,
   Zo jammer dat je geen vooruitgang meer hebt gemerkt met de MIR-Methode. En helemaal logisch dat je dan geen kaartjes uitdeelt. Dat zou niet integer zijn, dus dankjewel dat je trouw blijft aan jezelf. Denk je dat je het ziet zitten om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om uit te laten zoeken hoe het komt dat je geen verbeteringen meer hebt?
   Ik wens je veel sterkte en hoop dat het je een keer gaat lukken om je gezondheid terug te winnen!
   Groetjes, Mireille

 56. Lieve Mirjam

  Ik herken mij inderdaad in alle 8 redenen
  Ik heb 30 kg overgewicht verzameld
  Ik eet chocola drink wijn en rook een sigaret als ik de pijn van vernedering en afwijzing voel
  Ik doe nu 7/8 weken de volledige MIR methode en ik merk enorme versterking in mijn zijn, JA het is waar,…. De MIR-methode werkt bij mij ik ben zelfs al n aantal kilo’s kwijt in puur vet! Mn eerste liefde is uit mn aura,… Ik voel me bevrijdt.De band met mn ouders is fantastisch,…. Vrij stroomt de liefdesenergie,… De boosheid en vernederingen van mn man raken mij niet meer, ik laat mij niet langer manipuleren door vriendinnen.Ik durf te zeggen wat ik wil. En ik doe wat goed is voor mij, ooooo ik ben zo blij, bovendien vraagt iedereen, wat is er met jou, je kijkt anders, ben je afgevallen? , sommigen kunnen t niet vatten,… Hihi en last but not least,… Ik trek mensen aan,.. Als een Magneet, dankjewel dankjewel dankjewel, in LIEFDE

 57. Ik heb ondergewicht. Toch ging ik je artikel lezen. Wilde kijken of het ook juist voor ondergewicht gold.
  Alle acht punten zijn bij mij herkenbaar. Au.
  Ben al lang met de MIR methode bezig en merk veranderingen in mij. Wordt langzaam zachter. Krijg de wens om dit naar mezelf en anderen te zijn. Het niet te doen. Maar het te ZIJN. Krijg nu het idee dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn geluk. Zou ik die kracht hebben? De MIR heeft me al veel gegeven. Wellicht komt dit ook.
  Vraag me af of er ook ondergewichten zijn die dit herkennen. Liefs en bedankt

  • Beste Ivonne,
   Ik heb hieronder net iets over ondergewicht geschreven. Jouw woordkeus vind ik boeiend: ‘verantwoordelijk’. Dat speelt een rol bij ondergewicht. Teveel verantwoordelijkheid als kind moeten dragen.
   Ik geloof er wel in dat je die kracht in je hebt. Laat het maar rustig aan sterker worden!
   Groetjes, Mireille

  • Ja Ivonne, ik las de 8 punten en herken ze stuk voor stuk. Ook ik heb jaren met ondergewicht gelopen. Sinds ik persoonlijk in de groei ben, is mijn lichaam dat ook.
   lieve groet

 58. Ik herken geen oorzaken. Mijn gewicht was altijd normaal. In 2004 werd er echter vastgesteld dat ik apneu had met 68 ademstops. Ik kreeg toen een cpap en mijn gewicht ging binnen 3 maanden 16 kilo omhoog. Dit gewicht krijg ik er niet meer af. Het zit mij in de weg bij alles wat ik doe. Overdag en zodra ik wakker word zijn mijn eerste gedachten _ hoe krijg ik mijn gewicht weer naar beneden en dat al 13 jaar. Ik word er depressief van. Ik MIR al enkele jaren, heb ook al 2x een MIR-begeleider bezocht, maar zie geen enkel resultaat.

  • Beste Truus,
   Ja, ik heb eerder begrepen dat apneu een grote veroorzaker van overgewicht kan zijn. Het spijt me voor je dat de MIR-Methode daarbij niks voor jou doet.
   Ik hoop dat je op een dag een manier kunt vinden om jezelf van het gewicht te bevrijden. Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Vera,
   Nee, bij onvoldoende lichaamsvet spelen andere emoties. Sommige wel, maar niet allemaal. Ik heb nog onvoldoende onderzoek gedaan om daar met zekerheid over te vertellen. Het heeft onder andere iets te maken met teveel verantwoordelijkheid als kind moeten dragen. Misschien dat je daar al iets mee kunt?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dag Mireille, ik ben het met je eens dat het als kind verantwoordelijkheid dragen hierbij een rol speelt. Toch zie ik ook overeenkomst met ondergewicht, o.a. omdat je als kind verantwoordelijk bent gesteld voor het geluk van de ouder/opvoeder en als er geen gevoel van voldoening bij de ouder /opvoeder was, kreeg het kind dat op zijn brood/voor de kiezen ( hoe symbolisch) Ondertussen “vreet” het kind zichzelf op (maakt het zichzelf kleiner, onopvallender) van de spanning die dit veroorzaakt.

 59. Beste Mireille,

  Graag regeer ik nu op dit artikel van je.
  Waarom?

  Ten eerste wil ik je zeggen dat ik ook iets overgewicht heb maar in principe alleen in de buik (typische mannenkwaal als je wat ouder wordt: ik ben 53 jaar).
  Dat mijn overgewicht dan volens jou te maken moet hebben met onverwerkte oude emoties uit mijn jeugd, vind ik wel heel opmerkelijk!
  Waarom?
  Ik heb idd een zeer moeilijke jeugd gehad, waarin ik stelselmatig niet werd geaccepteerd en gerespecteerd zoals ik was, ik mocht al mijn emoties niet uiten (behalve dan in mijn ouders hun ogen: de positieve emoties blij en verliefd!), en ik werd juist OVER beschermd opgevoed.
  Dit heb ik inmiddels allang verwerkt en los kunnen laten!
  En word ik in mijn huidige leven wel geaccepteerd en gerespecteerd, etc., heb ik mijn goede vrienden om me heen en een enorm lieve schat van een vriendin waarin ik in onze goede relatie volledig mijzelf kan en mag zijn!!
  Echter…
  Desondanks is afvallen (en hier ben ik mee bezig en eet/drink zo gezond mogelijk en sport regelmatig!) Voor mij intens moeilijk!
  Ten eerste is in de buik afvallen het moeilijkst (en duurt het langst), daar buikspieren steunspieren zijn en deze zijn erg moeilijk steviger en groter te maken waardoor je dus dat vet eromheen moeilijk kwijt raakt!
  Men zegt toch niet voor niets: “Waar spieren zitten, kan geen vet zitten”?!
  Ten tweede heb ik een traagwerkende schildklierziekte! Deze ziekte bemoeilijkt enorm het afvallen ook al slik je de juiste medicijnen ervoor in de juiste dosis! En ook al eet/drink je zo gezond mogelijk en beweeg je je bij wijze van spreken een ongeluk!
  Ten derde speelt mijn 53 jarige leeftijd ook niet echt mee.
  Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je afvalt hoor je ook vaak.
  En dit zeker in de buik.

  Wat ik met mijn bovenstaande verhaal jou wil meegeven:
  – Denk aub ook aan bepaalde ziektes die afvallen bemoeilijkt!
  – Denk ook aan bepaalde medicijngebruik die als bijwerking dik maken heeft!
  – Dat ik alles van vroeger verwerkt heb en geen traumatische ervaringen heb!
  – Dus dat moeilijk kunnen afvallen ook niets te maken hoeft te hebben met niet verwerkte oude emoties van je jeugd, ed.!

  Ik hoop dat je mijn bovenstaande tips niet als kritiek ervaart maar daar juist iets mee gaat doen!
  Mocht je op mijn verhaal willen reageren, desnoods meer privé via mijn E-mailadres?
  Dan graag!

  Met vriendelijke groet,
  Lex F.

  • Beste Lex,
   Ja, zeker kan overgewicht door medicijnen of ziekte veroorzaakt worden. Daar ben ik in dit artikel niet op ingegaan, omdat ik graag een lans wil breken voor de emoties. Heb je overigens de techniek al gezien die op de ‘Be the MIRror’-website staat? Daarin leg ik uit hoe je de bijwerkingen van medicijnen kunt aanpakken.
   Veel sterkte en vooral succes met afvallen!
   Ben wel heel blij dat je zo’n lieve vriendin hebt!
   Groetjes, Mireille

 60. Hallo
  Klopt helemaal.
  Bedankt voor de infomatie moet alleen weten hoe ik hier mee moet om gaan.

  Groetjes Rachel

  • Beste Rachel,
   Het fijne is dat je onbewuste dat wel weet. Met de MIR-Methode kun je zelf al een heel eind komen. Weet je hoe die werkt? Anders even naar de homepage kijken en de instructievideo.
   Groetjes, Mireille

 61. Ik ben totaal in de war. Van een toenmalige huisarts mocht ik alleen maar kwark eten tot ik na bijna 7 weken zo slap was dat ik op weg naar mijn werk bij een sterke windvlaag zo het Paterswoldsemeer in fietste. Van een diëtiste kreeg ik een keer de wind van voren omdat ik een appel had gegeten, veel te veel suikers.
  Alle punten kwamen nogal binnen maar vooral die van niet beschermd voelen door mijn moeder.

 62. Ik herken dit enorm.
  Jarenlang heb ik strijd geleverd tegen overgewicht.
  Ik ben als baby en peuter seksueel misbruikt.
  Nu ben ik 53 en nog steeds rubens maar lekker in mijn vel…alhoewel ik stiekem nog steeds hoop mijn bescherming niet meer nodig te hebben…

  • Beste Maria,
   Ja, wanneer je je werkelijk diep van binnen beschermd voelt, zou het kunnen veranderen. Dat vergt nogal wat van iedereen, omdat het een barre wereld is af en toe. En ook acties als #metoo oude pijnen weer oprakelen bij mensen. Wat je zou kunnen overwegen, is de basisbehoeftendouche. Heb je die gezien? Was onlangs in een webinar. Die staat nu op de Be the MIRror-website en gaan we ook in het Be the MIRror-centrum doen.
   Veel geluk en blij voor je dat je je lekker in je vel voelt!
   Groetjes, Mireille

 63. Mijn opvoeding in een notedop….ben ondertussen al jaren aan de gang met de MIR-Methode.
  Ben al een hoop bagger kwijt, alleen geen kilo’s.
  Waarschijnlijk moet ik nog aan de slag met accepteren wat er geweest is?

  • Beste Wilma,
   Accepteren van wat geweest is, verleden loslaten, is een kernemotie van de dikke darmmeridiaan. Als die verstoord is, is overgewicht lastig los te laten. Dus ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 64. Zo herkenbaar, het lijkt wel of ik alles (sommige onbewust?) herken. Het is al vaker tegen me gezegd dat mijn overgewicht komt door opgeslagen oude emoties en emoties/gevoelens van anderen. Maar….hoe kom ik er vanaf?

  Groetjes Rita

  • Beste Rita,
   Met de MIR-Methode kun je al een stuk zelf doen. De MIR-Methode EHBO inzetten bij eetbuien. En als het niet goed wil, een keer een consult bij een MIR-Methode begeleider? Ik wens je veel heling toe!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Chris,
   Wat spijt me dat voor je! Hoop dat je het uiteindelijk allemaal kunt loslaten!
   Sterkte! Groetjes, Mireille

 65. Dag Mireille,

  Dankjewel voor dit artikel. Voor je onophoudelijke doorzetten. Geweldig!
  Ik merk iedere keer, met onderwerpen als bovenstaande, dat ik zo ontzettend kwaad op mijn moeder wordt. En dat gebeurd iedere keer weer. Maar dat is een doodlopende weg heb ik gemerkt. Mijn moeder heeft geen idee waar ik het over heb, en daarnaast wil ik het ook niet op die manier. Maar het stopt daar steeds.. Ik weet dan niet hoe ik mezelf kan benaderen, of wat ik kan doen…

  Heb jij een suggestie, of een goede tip waar ik aan kan denken?

  Groetjes Ilke

  • Beste Ilke,
   Kwaad zijn op je moeder is zo nutteloos, zoals je zelf ook al schrijft. Maar die kwaadheid wil wel uit je systeem. Soms is het het handigst om het fysiek uit te werken, zoals trappen op stampen, of heel hard fietsen totdat je leeg bent. Of een brief schrijven waarin je al je kwaadheid in woorden eruit gooit en die brief dan weer verbranden.
   En als je de kwaadheid voelt, meteen de MIR-Methode EHBO doen, is ook een mogelijkheid.
   Veel sterkte en vooral veel bevrijding gewenst!
   Groetjes, Mireille

 66. Nou Mireille, inmiddels werk ik bijna tien jaar als psycho therapeut, maar alle acht had ik.
  Het heeft me 13 jaar studeren en doorwerken gekost. 46 kilo afgevallenn.
  Ik ben bijna 62 jaar en blijf doorwerken zolang ik kan.
  Wel heb ik gezonde zelfliefde ontwikkeld. Mijn leven is nu heerlijk en ik zit vol liefde voor mijn medemensen.
  Ik schilder, heb al acht kleinkinderen waar ik ook oppas en een hele goede band met onze vijf kinderen.
  Ik hobby veel.
  Het klopt wat je schrijft.
  Het kost tijd, maar is te helen.
  Ga door met je goede werk, succes!!!
  Liefs Nelleke

 67. Alle 8 punten heel erg herkenbaar , wordt er emotioneel door geraakt als ik het lees :(Ik heb het nog niet kunnen aanpakken met de MIR methode

 68. Ik herken mij in meerdere punten, ben in de loop vd jaren Door therapieën ook steeds mondiger geworden maar mijn overgewicht blijft. Heb geen schildklier meer waardoor mijn lichaam niet goed werkt en zelfs een maagband en gastric bypass hielpen maar gedeeltelijk. Van 160 kg naar +/- 100 bij M 1,59. Wel helpt de MIR methode mij met meer balans en energie dus doe deze nog steeds elke dag 1x. Merk het ook meteen als ik het wel eens vergeet.

 69. Alle 8.
  Wat een eye opener, Mireille.
  DANKJEWEL!
  Ik MIR nu al 4 jaar en veel is intussen veranderd, maar nu ik dit weet blijf ik zeker stug doorgaan, want ik weet dat ik de wereld iets te geven heb, wat er nog niet uit heeft kunnen komen. Ben intussen 64, maar geef de moed niet op.

  • Beste Elsemieke,
   Wat fijn dat het je inzicht geeft! En ja, leeftijd is wat dat betreft maar een nummer. Ben erg nieuwsgierig wat je gaat oppakken, waar je je werkelijke voeding door gaat krijgen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Ja, ik ook. Nu ik toe ben aan de zesde stap in de MIR-Methode webinarreeks begin ik heel benieuwd te raken naar stap 8. Eigenlijk denk ik het al te weten, maar het is fijn een bevestiging te krijgen. Ik ben nog geen gram afgevallen, maar dat kan me intussen niet zo heel veel meer schelen. In ieder geval schaam ik me er niet meer voor. En….mijn zelfvertrouwen groeit! Wat fijn om te voelen dat ik er ook mag zijn. Intussen besef ik dat ik in mijn eigen sprookjeswereld heb geleefd en ontdek de laatste maanden steeds meer dat de werkelijke wereld echt het tegenovergestelde is. Mondjesmaat leer ik daarmee om te gaan.
    Hartelijke groet, Elsemieke

 70. Klopt allemaal,alle punten zijn op mij van toepassing. Een ding begrijp ik niet, ik doe de MIR- methode al 3 jaar en blijf vocht vasthouden en daardoor niet afvallen. Hoe kan dit? Er wordt geschreven dat vocht binnen een paar maanden weg gaat en die ben ik toch al lang voorbij. Ik blijf Mirren want ik voel me er verder goed bij maar ik ben benieuwd wat hier aan de hand is.

  • Beste Jolanda,
   Ik heb, als ik me niet vergis, nergens geschreven dat vocht binnen 3 weken weg gaat, omdat het per mens verschilt. Vocht laat pas los als de oorzaak ervoor ook verdwijnt. Meestal is dat schaamte. En als het na 3 jaar nog niet gebeurt, is de angel er nog niet uit. Is het een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om het te laten uittesten?
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Veel sterkte Peggy!
   En de emoties kunnen gewoon de erkenning zijn voor alles wat je van binnen voelt…
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.