Home » Artikelen » 208. De 8 oorzaken van overgewicht

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

208. De 8 oorzaken van overgewicht — 151 reacties

 1. Zeer herkenbaar op veel punten. Echter toen ik de angel van mijn probleem ben gaan aanpakken en ook deze punten tegenkwam ben ik juist dikker geworden. Ik voel me inmiddels zo vrij als een vogel en heb de nare aspecten uit mijn verleden kunnen accepteren en loslaten. Dat heeft dus niet bijgedragen aan het verliezen van gewicht maar het tegenovergestelde en mijn eetpatroon is juist verbeterd door meer gezonde voeding net als meer bewegen.

  Groet Ilona

 2. Hallo,

  Ik hoop veerkracht te vinden voor mijn zoon die overgewicht heeft. Ik herken het emotioneel aspect. Een zeer bewust spirituele jongen van acht die nog niet kan conformeren naar de volwassenen daar hij het jonge kind is maar oh zo wijs liefdevol is…. het onbegrip slaat om in angst en letterlijke verdikking iov verlichting t licht dat hij geeft en is. Het stroomt niet meer. Van school gewisseld ….nuet makkelijker maar minder erg …jaren van waarheid van mijn zoon die tot in detail zich uitspreekt wat hij voelt waar het is en wat maakt dat maar samen zijn wij maar samen lukt het ons niet. En nu dan ?
  Kunt u adviseren …..help!!!! Ik wil hem niet blootstellen aan allerlei instanties onderzoeken dat hem hard raakt zegt hij alsof ik niet goed ben en ik weet diep van binnen dat ik ok ben dus waarom zo …..
  Zegt mn zoon….dat wat hij wil kan niet zegt hij en hij vertaald dat in …ik kan het nuet want wat is t nut etc etc

  Mvg annemieke M.

  • Beste Annemieke,
   Er is veel mogelijk voor je zoon. Wat hem nu mogelijk het meest helpt is een spirituele begeleidster die hem tot diep in zijn ziel kan begrijpen. Dat is vaak niet te vinden bij instanties. Er zijn vele spirituele begeleidsters die zich gespecialiseerd hebben in kinderen als hij. Je kunt hiervoor ook terecht bij de MIR-Methode begeleidsters.
   Veel sterkte en geluk voor jullie gewenst!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille,
  Het artikel over overgewicht kwam bij mij wel hard binnen. Ik heb namelijk een dochter, inmiddels 40 jaar, met overgewicht. Als kind was er geen sprake van overgewicht, dat is pas rond haar 20ste begonnen. Toen ik dan die 8 oorzaken ging lezen vroeg ik mij af waar ik verkeerd zat. Het enige dat ik mij herinner is dat het een hele zware bevalling was en dat ik die eerste uren daarna niet naar mijn baby’tje heb gevraagd. Kan dat al voldoende zijn? Voor de rest was ik, denk ik, een mama die haar best deed om er te zijn voor haar kinderen. De ene dag lukte dat misschien wat beter dan de andere maar ik zag en zie mijn kinderen graag. Ik heb vier kinderen en de drie anderen hebben geen last van hun gewicht.
  Dank je wel voor alles.
  Lieve groetjes
  Gerda

  • Beste Gerda,
   Er zijn zoveel factoren waardoor de oorzaken voor overgewicht kunnen ontstaan. Dat ligt niet alleen bij een moeder. Ja, die eerste uren zou kunnen, maar vergeef jezelf dan alsjeblieft, want een bevalling is op zich al zo intens! Dat kan je jezelf niet kwalijk nemen. Verder zijn er zoveel voorvallen die verstoring kunnen geven: gepest worden op school, afgewezen door een vriendje, voor schut gezet worden door een leraar, etc. etc. Je zou het artikel een keer op je tafel kunnen leggen als je dochter komt? Misschien dat ze er toevallig een blik op werpt? Het kan voor haar een eye-opener zijn dat overgewicht meestal niet wordt veroorzaakt door voeding, maar hoe het lichaam omgaat met loslaten en vasthouden.
   Groetjes, Mireille

 4. Beste Mireille,
  sinds vorig jaar mei zit ik in een depressie en burnout, er is veel oud zeer vanuit de jeugd naar boven gekomen,gepaard gaande met veel angst en onveiligheid.
  Ik was altijd te dik ,maar ben ruim 20 kilo afgevallen, ondanks goed eten.
  Ik heb nu sinds een half jaar heel erg veel pijn aan mijn billen( zonder zitvlees,) als ik zit en de uitstekende botjes van romp armen en knieën.
  Is er ook een MIRsessie voor dikker worden/ aankomen?

  • Beste Mirjam,
   Zou je voor deze vraag contact op willen nemen met een MIR-Methode begeleidster? Ik heb daar ideeën over, maar die zijn nog niet universeel voor iedereen die graag wil aankomen. En tot die tijd kan je het beste persoonlijk overleggen met een begeleidster om te kijken waar bij jou de oorzaak zit.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 5. beste Mireille,

  ik heb mijn reactie (met die van jou!) nog niet teruggevonden. Die heb ik 2 weken geleden op de Overgewicht pagina geschreven. Misschien heb je het heel druk of zie ik die van mij over het hoofd? hartelijke groet, en ik kijk uit naar de webinar van vanavond! Elize

  • Beste Elize,
   Het is soms lastig terug te vinden. Zoek altijd op de pagina van het vorige webinar. Daar staat je reactie en mijn antwoord. (Geldt voor iedereen.)
   Groetjes, Mireille

 6. Hoi hoi, ik denk dat dit te eenzijdig en te vlug door de bocht is al met al. Ik heb een jeugd gehad die ontzettend traumatisch was, herken vrijwel alle punten, maar was tm mijn 49e prachtig slank. Altijd geweest. Toen kwam de overgang met alles van dien. En pas sinds die tijd heb ik overgewicht dat ik moeilijk kwijt kan en de trauma’s waren al grotendeels verwerkt en achter mij dus niet zoals je wel eens ziet, dat het in dergelijke levensfasen omhoog komt. En zo ken ik nog iemand die een dramatische jeugd heeft gehad en geen grammetje teveel heeft. Dit kan dus veel genuanceerder in mijn ogen. Lieve groet

  • Hallo, ik ben een vrouw van 52 jaar. Heb op 14 jarige leeftijd beide ouders verloren en van de kleuterschool tot aan de 5e klas, zeer ernstig gepest. Vanaf mijn 12e jaar dikker geworden, altijd gelijnd, gesport, maar nu weer zeer zwaar. Heb veel meegemaakt ook in mijn volwassen leven. Lijnen en sporten kan ik doen, maar afvallen gebeurt niet. Ik zit nu överspannen”thuis, ben niet depressief, maar alles is me even teveel. Ben heel strng, maar gezond gaan lijnen, val niets af. Eerste dagen wel, maar nu niets meer(3.5 weken verder. Ik las ergens dat trauma’s voor overgewicht kunnen zorgen. Ik geloof dat als ik naar mijn eetpatroon kijk en wat ik weeg. Dat zou niet moeten kloppen, mijn man zegt altijd: jij zou super slank moeten zijn. Maar wat ik graag zou willen weten van jullie is: wat kunnen en doen jullie precies. Leuk wat je schrijft, maar zegt mij niets over wat jullie doen

   • Beste Maaike,
    Als je naar de instructievideo gaat, kan je zien hoe de MIR-Methode werkt. Het is een methode die ik in mijn praktijk heb ontwikkeld en vrij heb gegeven aan iedereen.
    Daarnaast bestaat er een cursus speciaal voor mensen met overgewicht en die gaat helemaal over emoties en hoe die overgewicht kunnen veroorzaken. Net zoals jij het zelf al dacht.
    Groetjes, Mireille

 7. ik zou graag een omdraai maken maar weet niet hoe
  alles telt van heel de lijst ik zat er mee toen ik kind was maar zit er nu nog mee

 8. Beste Mireille,
  Dank je wel voor je lieve woorden.
  De 4 weken zijn bijna voorbij, maar ik ga dooor.
  Heb nog wel levendige dromen en ben ontzettend moe, maar komt goed.
  groetjes van Sandra

 9. Beste Mireille,

  Mijn naam is Sandra, 57 jaar. Ik ben pas geleden begonnen met de 9 stappen, eerst stap 5 en 7, omdat ik hooggevoelig ben. Heb natuurlijk overgewicht, ik lees de acht oorzaken. Maar hoe kom ik er achter welke opmerking of gebeurtenis mij zo heeft geraakt dat ik in mijn schulp kroop? Er is zoveel in mijn leven gebeurd, dat ik het me niet meer herinneren kan. Ik had een strenge opvoeding, niet weerbaar, en voorzichtig en beschermend opgevoed. etc etc. Maar waar ging t mis? kun je daar achter komen?
  Wat fijn dat je deze methode uitgevonden hebt, het gaat al een beetje werken bij mij.
  Liefs en groetjes van Sandra

  • Beste Sandra,
   Je kunt daar lang niet altijd achterkomen, omdat het soms ook om kleine momenten van diepe pijn gaat. Een MIR-Methode begeleidster zou dat kunnen uittesten via spiertesten. Maar dan nog is het vaak beter om er niet naar terug te zoeken, maar er vrede aan te geven via de MIR-Methode.
   Ik ben blij dat je het hebt opgepakt en ik verheug me erop dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo Mireille, ik heb me inmiddels aangemeld voor deze webinarserie. Is het een idee om voor deze groep mensen met deze missie een aparte groep op facebook aan te maken waar we elkaar kunnen motiveren, stimuleren, (h)erkennen en gelijkgestemden kunnen ontmoeten, allemaal mirrors met een mooi doel, werken aan zichzelf. Bij ons in het dorp zijn er verschillende zelfhulpgroepen opgericht, niet voor dit onderwerp. Ik merk dat ik zo alleen sta als hsp er, tijdens mijn depressie, in het spirituele maar ook in het overgewicht. Mensen zien en (ver)oordelen, weinig mensen hebben echt interesse in je, ik merk dat er als mirrors veel respect naar elkaar toe is. Tussen de webinars door en nadien kunnen we elkaar misschien op afstand steunen. Ondanks dat ik eigenlijk helemaal niet zo van de (a)sociale media ben, geen vage vrienden wil op facebook, maar met waardevolle mensen graag in contact kom.Toch weer een zijspoor van de andere besloten groepen, mir methode en be the mirror groep. Graag lees ik of er interesse voor is

  • Beste Carolien,
   Er komt een plek onder elke webinar waar je met elkaar van gedachten kunt wisselen. Dus niet via Facebook, maar via de MIR-Methode website.
   Dankjewel voor het idee!
   Groetjes, Mireille

 11. Dank je Mireille voor al je uitzoek werk. Ik herken me in alle 8 punten. Gelukkig heb ik niet een enorm overgewicht maar wat ik aan overgewicht heb krijg ik er idd niet af. Na het krijgen van mijn 2 kinderen ruim 20 jaar terug is er gewoon 10 kilo aan blijven zitten en dat terwijl ik per zwangerschap maar 12 kilo aangekomen ben.

 12. Beste Mirelle,
  Hartelijk dank voor je blog. Ik ben er helemaal met je eens. Ik gebruik zelf mijn ontwikkelde techniek i.e. Emotionele Healing om deze emoties weg te halen van mijn clienten. Het voordeel van Emotionele Healing is dat je weet preceies welke emoties de zaak saboteren. Je kunt ook achter komen wanneer ze zijn ontstaan. Als je op mijn website http://www.hypnohelp.nl kijkt zie je zoveel voorbeelden van mensen met deze emoties. Ze hebben de negatieve emoties niet meer en ze kunnen juiste beslissingen nemen die ze nodig hebben om verder te komen.

  • Beste Yosuef,
   Dat klinkt super! Dankjewel voor jouw mooie hulp aan deze mensen! Weet je dat je de MIR-Methode ook onder hypnose kunt doen? Probeer maar een keer uit! Jij moet dan de cliënt over de hand aaien en jij moet dan ook de woorden spreken.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 13. ik herken veel waarvan nr 6 en 7 op 1 staan
  op nr 8 op 2 staat
  en de rest is er ook 1 t/m 5
  ik heb daar nu op dit moment
  nu met de maanverandering nog meer last van
  het uiten maar nog steeds niet geloofd worden
  of niet begrepen willen worden
  en dat doet nu net zo veel pijn als in mijn jeugd jaren

 14. alle punten zijn herkenbaar en ik kan nog altijd mijn emoties niet goed uiten…
  heb door de overgewicht nu diabetes 2 gekregen en een dieet opgekregen…moeilijk maar niet onmogelijk…met meer dingen problemen zoals assertiviteit tonen bv…

 15. Ja 8 van de 8, tjonge… nu zie ik ook waarom het afvallen zo moeilijk is, de kilo’s er niet af willen blijven. Hoewel ik dacht hier in therapie en met een hulpverlener in het alternatieve circuit al heel van van te hebben opgeruimd, was dat blijkbaar nog niet genoeg. Dank voor je artikel, deze lijken áltijd op het juiste moment te komen voor mij.

  Er gaat ineens nog een lampje branden: al die familieleden met overgewicht, veroorzaakt door dezelfde patronen die waarschijnlijk al generaties lang worden doorgegeven…

  Ik ‘mir’ nog even door…

 16. Alle punten herkenbaar, echter ben ik eerder te dun dan te dik. Ik denk toch echt dat het gewoon te maken heeft met hoeveel je eet en hoeveel je beweegt.
  Zie dagelijks mensen op mijn werk een drie dubbele lunch eten . Dan zijn dat ook juist de mensen die klagen dat ze te dik zijn. Dan gaan ze zich ineens uithongeren en noemen dat dieet. Geven dat na drie weken op en halen de ‘schade’ ruimschoots in. En maar klagen over hun omvang en maar twix en cola uit de automaat blijven halen, ik begrijp dat niet .
  Mooi die 8 punten, maar met een beetje wilskracht en gezond verstand zouden mensen zelf heel ver kunnen komen.

  • De vraag is dus, hoe komt het dat deze mensen teveel eten? Het gaat niet om het constateren dat iemand een driedubbele hamburger eet, (dat is vaak duidelijk en zichtbaar) maar wat is de achterliggende reden? Iemand hoeft zich daar helemaal niet bewust van te zijn. Niet te snel oordelen. Door naar hen te luisteren, hen te steunen en compassie te hebben kunnen wij veel meer voor hen betekenen.

   • Beste Anna,
    Ja, en het bijzondere is ook dat er veel mensen met overgewicht zijn die echt niet veel eten. Daar wordt vaak aan voorbij gegaan, waardoor vaak gezegd wordt dat mensen het zelf veroorzaken. Wanneer dan aan de emoties wordt gewerkt kan het lichaam de stofwisseling weer op orde krijgen.
    Dankjewel voor je aanvulling om mensen te laten kijken naar de achterliggende reden!
    Groetjes, Mireille

  • Jammer dat je het zo stelt,zoals zovele mensen die geen enkel idee hebben wat het is om te vechten tegen overgewicht. ‘A la’ elk pondje gaat door het mondje. Mijn broer at zeker 4x zoveel als ik en bewoog amper, maar hij was slank. Maar dat geldt beslist niet voor iedereen. Alleen wilskracht en gezond verstand is het niet maar voor velen een gevecht voor het leven met daarnaast n gevecht tegen de vooroordelen en onbegrip! (Voor mij al meer dan 50 jaar.)

  • Heeft niks met wilskracht te maken en doorzettingsvermogen. Er zijn andere dingen die hier verantwoordelijk voor zijn, onder andere hormonen. Het zou best ééns leuk zijn als diegenen zonder overgewichtsproblemen even voor één maandje met onze stofwisseling zouden wisselen, ze zouden wel anders piepen. Sorry hoor.

  • Uiteraard zul je dergelijke mensen hebben. Nét zoals mensen die zó kort door de bocht en beperkt zijn in hun denken zoals jij en een stelling hebben ingenomen dat het ” écht gewoon aan de hoeveelheid eten en beweging ligt “.

 17. De 8 oorzaken van overgewicht herken ik en ik wil graag de negen stappen gaan doen.maar hoe richt ik me specifiek op het behandelen van dit onderwerp?

  • Beste Inge,
   Dat hoeft niet, alles zit al in de 9 stappen ingevlochten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 18. Dag Mireille, ik ben het met je eens dat het als kind verantwoordelijkheid dragen hierbij een rol speelt. Toch zie ik ook overeenkomst met ondergewicht, o.a. omdat je als kind verantwoordelijk bent gesteld voor het geluk van de ouder/opvoeder en als er geen gevoel van voldoening bij de ouder /opvoeder was, kreeg het kind dat op zijn brood/voor de kiezen ( hoe symbolisch) Ondertussen “vreet” het kind zichzelf op (maakt het zichzelf kleiner, onopvallender) van de spanning die dit veroorzaakt.Deze kinderen leren ook om super zorgzaam te zijn voor anderen en te pleasen, voelen zich al snel verantwoordelijk.

  • Lieve Monique, je zou (in jouw geval) als stap 0 ‘Zelfliefde aanvullen’ kunnen aaien. Deze zit al in stap 7 verweven, waarschijnlijk is dit dan een mooie extra Voeding voor jou, ipv je leeg te geven. Warme en ondersteunende groet, Margreet Pielage, Begeleidster uit Ommen

 19. Alle 8 de punten zijn van toepassing. Het lezen ervan haalt erg veel emoties naar boven maar dat is oké. Ik doe nu bijna 3 maanden de MIR-Methode en voel me er prima bij. Naast het soepeler worden van mijn huid en eindelijk wat beter slapen merk ik dat ik aardig wat aan het loslaten ben en nog heel pril zelfs aan het afvallen. De emoties en af en toe fysieke klachten kan ik gelukkig goed accepteren en ernaar handelen. Ik ga dus voorlopig lekker door.
  Dank je wel Mireille.
  Groet Sophia

 20. Hoi Mireille.

  Ik kan niet zeggen, dat ik een beroerde jeugd heb gehad, maar ik herken mij wel in een aantal punten. Het is voor mij een telkens terugkerend onderwerp. Ik ben een meisje en had voor mijn vader een jongen moeten zijn. Mijn ouders hadden immers al een dochter. Vroeger gedroeg ik mij dus ook als een jongen. Voel mij nu wel een vrouw hoor. Heb er wel hulp bij gehad. Dank je wel.

  • Beste Andeea,

   Graag reageer ik op jouw bericht omdat ik jouw verleden interessant vind.
   Waarom?
   Omdat ik tijdens jouw verhaal lezen even dacht dat je een transseksueel was. Dit omdat je je vroeger als een jongen gedroeg.
   Wat ik overigens helemaal niet erg vind!
   Ik ken iemand die als meisje was geboren, ook zo opgevoed is, maar zich echt een JONGEN voelde/voelt!
   Die ZIJ leeft inmiddels al weer vele jarenlang als HIJ en HIJ is zielsgelukkig!! Zijn contact met zijn familie is mede daardoor WEL helaas TEN EINDE gekomen maar hij en ik vinden dat meer iets over zijn familieu zeggen dan over hemzelf!
   DIT wilde ik je even vertellen.
   Mocht je hierop willen reageren?
   Dan graag en bvd!

   Met vriendelijke groet,
   Lex

 21. Helaas herken ik alle 8 punten.Wat ik alleen vreemd vind is dat ik al 3 jaar 2x dgs de 9 stappen die en er tot nu toe niet of nauwelijks op dit gebied veranderd. Hoe kan dit vraag ik me af.

  • Beste Jolanda,
   Soms zijn er hardnekkige oude emoties die keer op keer weer geactiveerd worden door wat je meemaakt. Dan kun je bijna niet jezelf uit die oude emoties halen. Mocht je vooruitgang willen boeken, overweeg dan om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Jolanda,
   Ik heb dezelfde vraag ook wel eens gekregen van dierbare om me heen, waarom ik niks aan mijn overgewicht deed? Iedere keer gaf ik het antwoord dat ik van zoveel dingen aan het herstellen was, dat ik de beschermlaagjes die ik aangebracht heb om niet meer gekwetst te worden, ik stuk voor stuk op dieper niveau aan het loslaten ben. Sinds ik de MIR methode doe (2 jaar), merk ik dat er zoveel veranderd is, dat ik ondanks mijn fors overgewicht ervan overtuigd ben en er zelf in blijf geloven dat me ook dit gaat lukken. Als kind was ik altijd te mager, tijdens de zwangerschappen van de 4 kinderen steeds 20 kg erbij, maar de meeste kilo’s de jaren waarin veel verdrietige momenten zitten, nu klaar om in januari te starten bij deze webinars. Doe je mee?

 22. Lieve Mireille,
  Jij zegt wat ik denk.
  Wat ben ik blij dat jij je uitspreekt!
  Ik vind het alleen lastig mijn ideeen te uiten, omdat het gedachtengoed vaak als zweverig en niet realistisch wordt gezien. En dus als een onwaarheid. Hoe kan ik (behalve te ‘mirren’) nog meer mezelf worden in een realistische wereld en me uitspreken? Zodat mensen de werkelijke waarheid wel gaan inzien?
  Nicolette

  • Beste Nicolette,
   Dat blijft een uitdaging, ook voor mij. Wat mij helpt is contact leggen met mensen die wel al zo denken. Door naar bijeenkomsten toe te gaan waar ik gelijkgestemden vind. En bij mensen die nog niet zo denken, spreek ik vaak 1 zin uit. Gaan ze daar op in, dan kan ik verder praten. Gaan ze daar niet op in, dan laat ik het verder. Het komt goed. Er zijn steeds meer mensen die anders en bewuster denken!
   Groetjes, Mireille

 23. Dag Mireille,
  Zou het kunnen dat mijn reactie op de 8 oorzaken van zwaarlijvigheid bij jou niet is aangekomen? Of kan het echt zo lang duren voor jij reageert?

  Christel

  • Beste Christel,
   Ja, soms zijn er zoveel reacties dat het me inderdaad moeite kost om ze te lezen en op de website te plaatsen. Vooral als mensen langere teksten schrijven is het meer werk. Mijn excuses dat het zo lang heeft geduurd!
   Groetjes, Mireille

 24. Esther, bedankt voor je tip!
  Ontwapenend over mezelf beginnen ipv een ander willen adviseren. Er liggen momenteel redelijk wat “conflicten” op mijn pad. Het is ook daarbij handig: mezelf kwetsbaar opstellen ipv verwijten maken.
  En verder DANKJEWEL Mireille!! Wat mooi dat we hier allemaal over dit thema mogen delen hier!!!
  Ik ben geraakt bijv. door wat een nare opmerkingen moeders kunnen maken…
  Ik wens ons heel veel kracht en liefde toe om alle kwetsuren te boven te komen! ! MIR methode of bv. mindfulness: Heb compassie met jezelf, met het gekwetste kind in jou!
  JIJ KOMT ER WEL!

 25. Hallo Mireille

  Ik kamp al vanaf mn puberjeugd met eetproblemen en ben nu 47 , is het raadzaam om speciale zinnen toe te voegen aan de MIR methode voor dit probleem, of is
  dat niet nodig?

  Groetjes Linda

  • Beste Linda,
   Het is niet nodig, maar je kunt altijd een stap 0 toevoegen, als je heel gericht aan iets wilt werken.
   Sterkte en vooral geluk gewenst!
   Mireille

 26. Hai Mirelle,
  Ik was het je uitleg over overgewicht gelezen.
  En helaas heb alle 8 de punten.
  Nu zou ik heel graag de methode willen gaan doen.
  Maar waar staat deze methode dan tegen overgewicht?
  Lieve groetjes Karin van der wiel.

  • Beste Karin,
   Door gewoon de 9 stappen te doen, werk je aan alle 8 de emoties.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 27. Hallo Mireille

  Misschien een rare vraag. Maar hoe oud zijn die emoties dan precies? Waarom ik de vraag stel. Wel ik heb niet heel mijnleven last van overgewicht gehad. Overgewicht is beginnen spelen vanaf de relatie met mijn huidige partner. Niet meteen, maar pakweg na een 3 tal jaar in die relatie. Ligt de oorzaak van mijn overgewicht dan in “emoties” die binnen deze relatie bestaan of is dit altijd sowieso te zoeken in de kinder en jeugdjaren? Ik vind dat een beetje verwarrend. Of een mix van de twee? Dat pakweg 5 van de hogergenoemde factoren al flink ingebed zaten al van in de jeugd, en dat de overige 3 factoren aangevuld werden in de relatie met mijn huidige partner waardoor de set compleet werd om in overgewicht te kunnen gaan?

  Om maar te zeggen dat ik voor mijn 29ste nooit overgewicht gehad heb. Let wel ik ben nooit een echt mager type geweest dat nu ook weer niet. Van mijn 29 tot mijn 32 ben ik dan heel veel beginnen aankomen. Op mijn 33 ben ik dan weg gegaan op een job en aan weight wathchers begonnen. Tegen mijn 34 ste was ik dan terug op een gezond gewicht en dat is zo gebleven tot ongeveer mijn 40ste en dan ging mijn gewicht weer flink omhoog tot mijn 44ste en dat is nu . En wat eten betreft eet ik echt wel gezond. Soms snoep ik wel eens wat meestal zo net voor de menstruatie, maar verder niks eigenlijk. Ik ga ook bij een MIR-Methode begeleider. En dat omwille van andere klachten eigenlijk. Dat overgewicht is op zich nog niet aan de orde geweest als klacht….omdat ik voor mezelf de klacht “hervallen in verslaving” opgelost krijgen eigenlijk veel belangrijker vind en ik dit dus eerst wil oplossen. Omdat heel wat andere lichamelijke klachten volgens mij ook samen hangen met mijn buffet aan verslavingen waarin ik regelmatig nog steeds herval. Constipatie, gewrichtsklachten, verkoudheden…etc.

  Maar kzou het fijn vinden mocht je misschien een tip van de sluier kunnen oplichten rond mijn vragen.
  Alvast bedankt
  Warme groeten

  Patricia

  • Beste Patricia,
   Ja, de oorzaken liggen in de jeugd. Ook al openbaren de lichamelijke klachten pas later. Goed dat je aan de oorzaken van de verslavingen werkt! Zorg dat je aan je MIR-Methode begeleider ook de MIR-Methode EHBO vraagt uit te leggen! Daarmee kun je de drang naar een eetbui afkappen, als je die tenminste hebt.
   Groetjes, Mireille

 28. Hoi Mireille.

  Ik kan niet zeggen dat ik een vreselijke jeugd heb gehad, maar wel, dat ik eigenlijk niet als meisje geboren moest worden. Mijn ouders hadden al een dochter en wat zou er mooier zijn, dat je als 2e kind een zoon zou krijgen. Ik heb mij ook altijd of vaak in elk geval als jongen gedragen. Het ging zo ver, dat ik er van droomde en dat ik bang was om daadwerkelijk een jongen te zijn geworden!! Bij mijn moeder heb ik het niet zo ervaren, maar bij mijn vader wel. Hij is reeds overleden. Ik heb het hem voor zo ver mogelijk alles kunnen vergeven. Het is goed zo als het nu is. Ik ben vrouw en voel mij vrouw. Ben gelukkig getrouwd. Maar het heeft wel altijd in mijn hoofd gespeeld. Ik doe al een tijdje de MIR Methode en voel mij er goed bij. Dank je wel voor deze Methode.

  Liefs Andrea uit Assen

  • Bizar zeg, ik heet Andrea en dacht mijn eigen verhaal te lezen, alleen ben ik niet getrouwd en woon niet in Assen. Was jouw vader toevallig ook zeeman?

 29. Lieve Mireille,
  Vanaf het moment dat ik de MIR-methode ontdekte, ongev.3jaar geleden, is het onderdeel van mijn dagelijkse rituelen.
  Wat ik je wil vertellen heeft niet te maken met het onderwerp “overgewicht” en vandaag zal ik het dan toch uiten voordat het te laat is, want het is iets, dat ik toch graag met je wil delen.
  Ik begon direct met MIR toe te passen, ook met mijn moeder. Zij was toen 97 en meteen reuze enthousiast.
  Het aaien van de handen vond ze direct heerlijk; dat doen we dus elke dag. Meteen, na de eerste ronde zei ze:”En nu de binnenkant”, dus deden we dat en nog steeds op die manier. Intussen is mijn moeder in augustus jl 100 geworden en geniet nog dagelijks van het Mirren… Dank je wel Mireille voor al het mooie en goede werk dat je doet. Wie weet kunnen we jou eens uitnodigen om een workshop te organiseren hier bij ons op Curaçao …Je bent van ganser harte WELKOM!!!

  • Beste Marcia,
   Gewoon elke dag de 9 stappen doen. Twee keer per dag. Dan wis je langzaam maar zeker alle oude emoties uit.
   Succes!
   Groetjes, Mireille

 30. Ik zelf heb geen overgewicht, maar ik pas wel in vele punten hierboven.
  Je kunt reageren op stress met overgewicht of juist met ondergewicht…
  Ik herken wel iemand uit mijn omgeving, ook in het liefdevolle en gevoelige.
  Ik zou deze tekst wel aan haar door willen spelen, maar het is (nog) niet echt een vriendin van me. En overgewicht… ik vind het als dun mens altijd lastig om aan te kaarten bij een ander. Terwijl mijn intentie is om begrip te tonen en een manier te bieden waarop je ook naar overgewicht kunt kijken ipv afvallen e.d.
  Dus als iemand een goed advies heeft: Hoe begin je hierover met een ander die overgewicht heeft??
  Welkom en alvast bedankt!!

  • Hoi Janneke,
   Misschien een idee.
   Je hoeft tegen diegene niet over overgewicht te beginnen maar je kunt ook over jouw jeugd beginnen. Misschien herkent ze daar punten uit. En dan kun je vanzelf over de MIR-methode praten. En mocht blijken dat ze zelf last heeft van het overgewicht, kun je haar naar dit artikel verwijzen.
   Groetjes, Esther

 31. Ik dacht dat ik al goed op weg was en zelfs voor het eerst naar een diëtiste gegaan afgelopen voorjaar. Nu ik dit artikel lees voel ik bij alle punten weer een pijn opkomen en voel mij weer een stuk terug bij af. Nu net een stuk appelgebak op. Overgebleven van mijn verjaardag en merk dat ik er niet eens echt van heb genoten, en toch is het bordje al weer leeg. Ik ben er nog niet maar vandaag wel de eerste dag van mijn nieuwe jaar dus een goede reden om er weer mee verder te gaan. Het blijft lastig om je zelf te zien zoals je eigenlijk wel weet hoe je bent, jezelf weet te waarderen. Dat is ook iets dat ik wel veel zie bij jongeren. Soms naar mijn idee tè veel bijna, maar misschien is dat mijn spiegel om mij dat te leren.
  Ga zo eerst je nieuwste webinar, de hartmeridiaan bekijken. Dank je wel

 32. lieve Mireille,

  Herken veel van je oorzaken…. Heb zelf een moeder gehad die altijd op bed lag…wilde niet dat ze last van mij hadden…dus gedroeg me braaf…deed wat ze graag wilden….een man die van super slank hield…Was niets te dik in mijn beleving maar ging om hem naar de WW. Was met 1.70mt wel 73 kilo…oh oh wat zwaar… Hij wilde dat ik er wat aan deed…dus WW. 10 kilo afgevallen…was niet om aan te zien….en als ik was gegroeid moest ik de contributie terug betalen….waarvan???? Je snapt het wel…na 20 jaar weggegaan met mijn 2 dochters. Waren en zijn het er gelukkig nog altijd mee eens.Heb toen alles gegeten samen met mijn 2 tieners die ook overal zin aan hadden gegeten wat wij wilden. Ik mocht zelf beslissen en niet iemand die zei….je weet wel…!!! Later nog 2 enkels gebroken… weer 2x 5kg. Inmiddels ben ik 97 kilo….. Ik weet het…niet goed voor mijn gezondheid…ik accepteer mij zelf zoals ik ben…ben blij met zoals ik in het leven sta…. en ik geniet…!!!! Ik weet dat ik te zwaar ben…zeker met mijn kwalen….Maar accepteer mezelf en neem de risico’s…. Ben heel gelukkig met mezelf…mijn kinderen en kleinkinderen en heb geen rancune….Zooo blij mee….!!!!Liefs van mij…dit heb ik bereikt mede door de MIR-Methode die ik inmiddels een jaar doe…..en heb geleerd…wees jezelf..anders ben je niemand…!!!

 33. Alleen het niet uiten van emoties herken ik. Ik heb al langer het idee dat het eerder ligt in ‘vasthouden’ /niet kunnen loslaten.

  • Hai Sunneke,

   Voor jou kunnen het andere oorzaken zijn. Ga ergens lekker zitten met je voeten stevig op de grond, doe je ogen dicht en voel me je gedachte je hele lichaam van je tenen tot je kruin. Adem diep in en uit en bedenk dan voor je zelf waar je pijn zit. Wat werd er gezegd wat je geraakt heeft dat je of bent gestopt met eten (wordt je ook dik van omdat je lichaam alles opslaat wat wel binnen komt) of juist de verkeerde dingen eet. Die jou lichaam niet werkelijk voeden. Ben je misbruikt op welke manier dan ook? Bedenk voor je zelf waarom je je moet verschuilen in je eigen lijf (zo zie ik het altijd, het is een soort buffer tegen de buiten wereld)
   En zoals Mireille steeds zegt doe de MIR-methode, dan ruim je alle emoties op.
   Hou van je zelf en zorg goed voor je zelf

   • Ooit heb ik gelezen dat overgewicht vooral zou ontstaan door het gebruik van plantaardige olie en vetten, immers ons immuunsysteem is niet ingericht voor het bestrijden en doden van vreemde bacteriën, virussen en schimmels, het kan deze wel inpakken in dierlijk vet, vooral meermaals onverzadigd vet. Antibiotica en plantaardig vet zou een giftige combinatie voor ons lichaam zijn, waardoor die extra stevig ingepakt zou moeten worden met zwaar lijfelijkheid als resultaat.

 34. Ik herken ze helaas alle 8 en alle 8 heel erg diep. Ik schrik ervan dat ik ze echt allemaal heb en snap nu ook waarom een dieet niet werkt. De oorzaak gaat dan niet weg en dan wil je lichaam niet loslaten. Ik heb al jarenlang verschillende therapie en EMDR gedaan en voel me wel beter maar het gewicht wil nog steeds niet eraf. Nogal deprimerend want op deze manier wordt je dubbel gestraft, eerst een horror jeugd en daarna dik zijn, terwijl je niks verkeerd hebt gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.