Home » Artikelen » 122. Als je kind teveel alcohol drinkt

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

122. Als je kind teveel alcohol drinkt — 27 reacties

 1. Wat fijn Mireille dat jij deze lezing hebt bijgewoond/gezien.
  In mijn leven om mij heen speelt ook de alcoholverslaving.
  Op dit moment met mijn huidige partner. Al 14 jaar probeer
  ik middels vragen/praten de alcohol uit zijn leven te krijgen,
  iets wat hij zelf wil en mijn hulp daarbij vroeg.
  Het is al een stuk beter nu met tussentijds alcoholvrije periodes,
  echter dan ineens slaat het weer om.
  Er is dan iets gebeurd wat hem,begrijpelijk hoor, wat hem zo raakt
  dat alcohol het wint.
  Een prater over het “waarom” is hij niet! Hulp is niet nodig, want hij
  vind dat hij het zelf kan herstellen.
  Ook depressiviteit is onderdeel van het geheel en mogelijk nog iets
  uit zijn leven voordat ikhem leerde kennen.
  Maar ik geef niet op. Wil graag een “alcoholvrije” man, wat ook zijn
  gezondheid ten goede zal komen. ☯

 2. Beste Mireille
  Ik ben teneinde raad, mijn zoon van 57 jaar, die net als zijn vader, alle dagen veel te veel drinkt.
  Hoe meer ik vroeg om te stoppen, hoe kwader hij op mij werd.
  Nu heb ik al jaren geen contact meer met hem, hij heeft zelf mijn e-mail geblokkeerd. Zijn zus woont naast hem, zij heeft al slagen van hem gekregen. Ik denk dat daar niks meer aan te doen is.
  Dat boek zal hij toch niet lezen. De MIR heb ik hem ook aangeraden, maar niks helpt. IK weet het u kunt ook niet toveren.
  Ik wou dit toch even melden.
  Veel lieve groetjes
  Nelly

  PS Ik zou graag het boek bestellen : Waarom ben ik in vredesnaam op aarde? Ik zou graag betalen via overschrijving. Sorry het lukt me niet via pc.

  • Beste Nelly,
   Dit klinkt als iemand die echt hulp nodig heeft, maar het zelf niet kan inzien. Alcohol is een verschrikkelijk nare drank die bij mensen ook het denkvermogen verandert. Als naaste familie kun je zoveel mogelijk strijden als je wilt, maar als het gevaarlijk wordt, is professionele hulp ook nodig. Ik zou erover praten met de huisarts om te kijken wat er nog mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en alle verdriet, pijn, zorgen, angsten bij jezelf tot vrede te brengen, zodat het niet jouw hele leven beheerst.
   Heel veel sterkte en ik hoop van harte dat er iets mag veranderen.
   Groetjes, Mireille

 3. Michael, In een studentenstad als Tilburg wordt er ontzettend veel alcohol gedronken. Ik zeg wel eens: Op het moment dat studenten hun hersenen het hardste nodig gaan hebben, verzuipen ze die. Hoe kun je dan een opleiding volgen? Hoe kun je dan gezond de volwassenheid behalen? Hoe kun je fatsoenlijk je beroep gaan uitoefenen? Hoe beïnvloeden je beschonken en mogelijk beschamende daden de rest van je leven?
  Tilburg, met kater van de Oktoberfeesten, kan wel wat voorlichting gebruiken, zeker met Carnaval voor de deur.

 4. Dit thema alcoholverslaving blijft mij achtervolgen. Mijn vader is verslaafd, de vader van mijn kinderen was verslaafd, een aantal familieleden en kennissen zijn aan alcoholverslaving overleden. Gelukkig is mijn ex-man nu al bijna 2 jaar nuchter. Mijn zoon drinkt stevig als hij met vrienden weggaat: whisky en bier. Eens hij begonnen is kan hij niet meer stoppen. Hij heeft volgens hem geen probleem omdat hij in de week niet drinkt (maar zo is het ook met mijn ex-man begonnen). Ik ben bang dat hij er op een dag gewoon niet meer zal zijn door een ongeval, onderkoeling, of blackouts.
  Hij vindt zichzelf onoverwinnelijk en sterk. Zijn naam is Michaël.

  • Beste Linda,
   Als je hem het boek van Michael zou kunnen laten lezen, zou dat goud waard zijn. De Michael in mijn artikelen is precies zo begonnen… Blijf contact zoeken met je zoon en hem vragen stellen!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Linda,
   Als je er open voor staat zou je de thema alcoholverslaving die jou achtervolgt als vraag in een Familieopstelling kunnen inbrengen. Ik vermoed dat in jou familielijn er iets/iemand is geweest wat geen plek heeft kunnen krijgen, wat niet gezien mocht worden. Om het weg te stoppen heeft alcohol een plek gekregen. In een familieopstelling krijgt datgene wat er niet mocht zijn een plek/stem en gezicht waardoor alcohol niet meer nodig is. Ik ben familie opsteller en wil je graag vanaf helpen wat jou achtervolgt. Liefs, Wendy

 5. een indrukwekkend verhaal, levensverhaal wat op scholen enin buurthuizen thuis hoort, verteld MOET worden
  Er is TE VEEL ALCOHOL ellende ….. wat hele gezinnen ontwricht !!
  de maatschappij zorgen geeft: met hoe verder …..

  • Je hebt volledig gelijk. Er is veel te veel alcohol, vandaar dat ik zo veel mogelijk lezingen geef op alle plaatsen in de wereld :):). Alcohol zorgt voor veel te veel miserie!

 6. Jonge kinderen en alcohol… Mijn dochter van 14 ging een avondje uit naar een jongerencentrum met een groepje vrienden/innen. Ze had haar ID mee maar kreeg aan de bar alcohol geschonken. We eindigden de avond op IC met alcoholvergiftiging. ‘s-Nachts heeft ze 3x een ademstilstand gehad terwijl het eerdere advies van de artsenpost was haar mee naar huis te nemen met een wek-advies elke 2 uur. Dat heb ik geweigerd als moeder. Er is geen protocol voor pubers en te veel drank bij de GGD en artsenposten. Puberbrein en alcohol is interessante combi. Alcohol hoort zeker niet thuis bij een jongerencentrum maar de Gemeente accepteert het voor extra inkomstenbron voor het jongerencentrum……

  • Beste Linda,
   Wat een nachtmerrie! Ja, er is nog veel te winnen wat dat betreft. Er is ook veel bewustwording nodig over de effecten van alcohol. Het informeren van de jongeren zelf, is daarbij al een grote stap. En ik wens jou toe dat je nooit meer zoiets hoeft mee te maken, geen enkele vader of moeder trouwens. En dankjewel voor je sterke intuïtie en vasthoudendheid!
   Groetjes, Mireille

  • Er is idd nog heel veel bewustwording rond alcohol nodig! Je mag mij steeds uitnodigen voor een lezing voor jongeren … Ik kan ze op een toffe manier bewust maken 🙂

 7. Ik werk als docent in het voortgezet onderwijs. Dit is een gouden tip. Ik zie soms kinderen van 14 die al regelmatig drinken. Wanneer een jong iemand zo toegankelijk vertelt over zijn verslaving, komt het volgens mij veel beter binnen. Heel veel dank Mireille!!

  • Beste Petra,
   Ja, het is onvoorstelbaar hoe jong kinderen al met alcohol bezig zijn. Hoe komen ze eraan? Ik denk dat Michael zeker bereid zou zijn naar Nederland te komen. Hij spreekt vloeiend Vlaams en dat is erg leuk om naar te luisteren, het ontwapent! Bovendien spreekt hij de taal van de jeugd en dat spreekt hen enorm aan. Dankjewel dat je hier voor open staat!
   Groetjes, Mireille

  • Hey Petra,

   Ja, het is op een oordeelvrije ervaringsgerichte manier. Er zijn heel veel jongeren, en ook volwassenen die de gevaren van alcohol enorm onderschatten …

 8. Hallo, voor directe hulp is er ook de AA voor verslaafden, en ALANON voor familie en vrienden. Het is een familie probleem/ziekte. Ziekte van ontkenning. Als je met iets bezig bent trek je het naar je toe, dus is het logisch dat je overal bijv alcohol ziet. Ernstige verslaving is vaak resultaat van kindermishandeling, slechte basis, overleven mbv substituties. Zorg voor goede basis voor iedereen. Succes Gert.

  • Beste Gert,
   Dankjewel voor je aanvulling! De AA is sowieso erg goed! Wat Michael in zijn boek beschreef, is dat hij bij de AA vooral tussen de volwassenen, zo’n 40+ kwam te zitten en dat hij zich daardoor als jongere daar niet thuis voelde. Verder hoef je geen slechte basis te hebben. Voorbeeld van drinkgedrag van ouders en bijvoorbeeld niet over emoties praten in een gezin, kan ook al voldoende zijn. Dat het een probleem is van iedereen op de persoon heen, absoluut!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,
    niet over emoties praten is disfunctionaliteit.
    Het zonder oordelen naar elkaar luisteren bij AA en ALANON,
    zowiezo het leren praten, uiten, luisteren, en de patronen er-her-kennen is ongelooflijk belangrijk EN deze praatgroepen zijn bijna gratis, dus heel laagdrempelig.
    Vriendelijke groeten Gert

    • Beste Gert,
     Dat is dan toch eigenlijk fantastisch dat deze groepen open staan voor iedereen! Ik ben erg dankbaar voor de mensen die zich inzetten om deze groepen draaiende te houden en mensen zo de kans geven om zichzelf hun vrijheid ‘terug te praten’.
     Dankjewel voor de aanvulling!
     Groetjes, Mireille

     • Beste Gert,
      Het is super dat die praatgroepen er zijn en ze helpen onze maatschappij ook verder vooruit! Ik ben de AA heel dankbaar, en de mensen dankbaar die open en vrij naar mij geluisterd hebben! Super dat mensen zich daar zo voor inspannen! Doe zo verder!

  • AA is top! Ik ben ook paar keer naar de AA geweest! Het oordeelvrij naar elkaar luisteren was voor mij eye openend :)!

 9. Beste Mireille,

  Bedankt voor het prachtig artikel en de aandacht die je besteedt aan het probleem ‘alcohol’!
  Ik heb er jaren zelf mee gekampt en ben dankzij AA ondertussen twaalf jaar nuchter.
  Ik heb nu zelf opgroeiende kinderen bij wie de alcohol langzaam in hun leven sluipt. En ik moet toegeven dat het mij als verslavingsgevoelige moeder, angst inboezemt dat ze er ook aan verslaafd zouden geraken. Bedankt voor de tips!
  Hannelore

  • Beste Hannelore,
   Wat een fantastische prestatie dat je al twaalf jaar nuchter bent! Wat een wilskracht! Ja, die angst kan ik me goed voorstellen. Toch is het voorbeeldgedrag van jou al heel belangrijk. En erover blijven praten, zodat ze altijd op hun hoede kunnen zijn wanneer er alcohol aangeboden wordt. Misschien zo’n boek van Michael in het huis laten rondslingeren? Het is erg illustratief en helpt beslist om beelden te krijgen bij de gevolgen van alcohol drinken. Houd ook in de gaten of je kinderen erg gevoelig zijn. Gevoelige kinderen hebben sneller neiging tot verslaving. Het is dan goed om daar met hen over te praten, dat ze mogelijk extra vatbaar zijn voor verslaving, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. En blijf vooral met hen praten over hun gevoelens, zodat ze zich niet aanwennen om die te gaan verdoven met alcohol of iets anders.
   Veel geluk, je doet het super!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,

    Hartelijk dank voor je hartverwarmende en lieve woorden !
    Ik heb heel veel aan jouw tips.
    Bedankt ook voor de suggesties hoe ik er best mee om ga t.o.v. mijn kinderen.

    Bedankt voor de prachtige methode die jij hebt ontwikkeld. Ik heb er heel veel aan.

    Veel liefs,

    Hannelore

  • Ik snap idd, dat het je ergens angst inboezemt. Alcohol is overal! Probeer vooral het goeie voorbeeld te zijn. Alcohol bespreekbaar te maken. En als je kan, laat ze maar mijn boek ‘de druppel’ lezen … Heel interessant.

   • Bedankt Michael !!!
    Ik zal proberen om hen dat boek te laten lezen. Zelf heb ik het gelezen en herken veel van jouw ervaringen.

    Ik volg jou regelmatig op Facebook en heb veel bewondering voor hetgeen je doet. Je bent een voorbeeld voor veel jongeren.

    Hartelijke groet,

    Hannelore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.