94. Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww!

Midden in de nacht plotseling kramp, auwwwwww, wat doet dat zeer!!! Wrijven, rekken, voet haaks houden, er tegenaan duwen. Van alles doe je dan om de pijn zo snel mogelijk weg te krijgen. Het is een bijzonder naar verschijnsel! En de dag erna kan het er telkens weer zomaar inschieten, die kramp.
Ik vraag me dan af wat het lichaam ons wil laten weten. Zijn de spieren versleten, zit er vuil in? Is er sprake van overbelasting, voedingstekorten? Het lichaam is zo ongelooflijk knap, hoezo gaat het dan kramp ‘maken’? Het blijkt dat daarop meerdere antwoorden mogelijk zijn.

Spierkrampen: meerdere oorzaken

1. Vitaminegebrek: Je komt te weinig buiten. Daardoor heb je een vitamine D tekort. Je lichaam kan door het gebrek aan vitamine D onvoldoende calcium uit je voeding opnemen, waardoor je spieren tekort krijgen aan calcium, maar ook magnesium. Gevolg: tijdens of na inspanning kan je plotseling spierkramp krijgen! (Stap 5. Alle tekorten aanvullen.)

2. Beslissingskramp: Je staat voor een beslissing. Het is misschien niet bewust, maar je leven begint een wending te nemen waar je tegenaan zit te hikken. Het geeft je onbewust angst. ‘Hoe moet dat straks?’ De Niermeridiaan raakt verstoord wanneer je angst voelt. Het beginpunt van de niermeridiaan zit onder beide voeten, midden onder je voorvoet. Heb je angst, dan kun je kramp krijgen in je voet(en). Heb je veel onzekerheid, dan kun je kramp in je kuit krijgen, waar de Blaasmeridiaan loopt. (Stap 4. Meridianen zuiveren.)
Over angst en onzekerheid geef ik binnenkort een webinar met praktische eye-openers en een groeps-MIR-Methode. Meer informatie vind je onder Cursussen.

3. Overmatige denkstress: Je hebt teveel stress bij het werk. Veel denken, weinig bewegen. Je spieren krijgen voortdurend het signaal: ‘Vluchten!’ ‘Vechten!’ De elektriciteit in je spieren is daardoor overactief. Je gunt je spieren geen tijd om dat ‘uit te leven’, want je werkt maar door, door, door. De zenuwcellen in je spieren staan dan onder hoogspanning en geven voortdurend signalen af. Je spieren gaan teveel en te vaak samentrekken achter elkaar, geen ontspanning meer. Duurt dit te lang: kramp. En het liefst ‘s nachts als je eindelijk ontspant. (Stap 3. Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen: in het ouderlijk gezin kom je situaties tegen waar je als kind niet tegen opgewassen bent. Dit geeft een gevoel van ‘vluchten’. Met stap 3 haal je dit weer uit je systeem en sta je sterker.)

4. Verzuring: Je drinkt na het sporten alcohol en geen water. Je lichaam kan daardoor de melkzuren niet kwijt die ontstonden tijdens het sporten. (Stap 1. Zuurgraad optimaliseren: met water voer je zuren af uit je lichaam. Met alcohol vererger je de zuurgraad van je lichaam.)

5. Zouttekort: Je hebt tekort aan zout. Heb je bijvoorbeeld veel getranspireerd, gesport of opvliegers, neem dan eens wat extra zout. Je kunt door de MIR-Methode behoefte krijgen aan zoute voeding, zoals bouillon of gezouten noten. (Stap 5. Alle tekorten aanvullen.)

6. Medicijnen: Je gebruikt medicijnen die vocht afdrijven (bijv. plaspillen) en doordat je weet dat je teveel vocht vasthoudt, ga je minder drinken. Je komt daarmee in een vicieuze cirkel. Je spieren geven via krampen aan dat je te weinig vocht in je lichaam hebt. (Stap 6. Hormoonstelsel in evenwicht brengen. Deze stap helpt je bij het handhaven van je gevoel van dorst. Heb je dorst, drink dan water!)

Spierkramp en de MIR-Methode

De MIR-Methode werkt aan de oorzaken van spierkrampen. We hebben inmiddels resultaatverhalen van mensen dat het bij hen is verminderd of dat de krampen helemaal weg zijn. Zo schrijft Marijke: …”geen last meer van kramp in mijn benen en voeten!!” Marijke had nog meer resultaten. Lees ze hier, naast de verhalen van andere blije mensen die verbeteringen melden: http://www.mirmethode.nl/ervaringen/pijnklachten

En jij, heb jij ook gemerkt dat je geen kramp meer hebt door het doen van de MIR-Methode? Ik hoor het graag! Schrijf je antwoord hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat jij en je spieren zich maar heerlijk gaan ontspannen!
Groetjes, Mireille

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

94. Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww! — 52 reacties

 1. Hallo aangenaam,Ik ben een vrouw op leeftijd, ppff eehh, Ik ben verslaafd aan alcohol,ben ik zeker niet trots op. Sinds een week heb ik in de nacht heftige krampen in mijn onderkuiten, raar, en overdag zijn ze zo slap als een elastiekje,terwijl ik een fanatieke fietser ben, weet mischien iemand hoe dit kan komen? Bij voorbaat vriendelijk dank. En het valt niet mee om toe te geven dat ik aan alcohol verslaaft ben, ben dus hierin heel serieus,dank jullie wel. In afw: Groeten van Monja.

  • Beste Monja,
   Mijn respect voor je dat je durft toe te geven dat je verslaafd bent aan alcohol. Krampen in je kuiten kan meerdere oorzaken hebben. Wil je dit artikel er eens over lezen: Zes oorzaken van kramp in je spieren, auwwww! Misschien dat dat je een aanwijzing geeft?
   En heel veel sterkte met je verslaving!
   Groetjes, Mireille

  • Ha Monique,
   Las over je krampen en je alcohol gebruik.
   Wat betreft de alcohol zou ik je de tip kunnen geven om zelf Kombucha drank te gaan maken en die eens te gaan nemen ipv een glaasje(s) alcohol.
   Het is een geweldige vervanging. Gewoon eens proberen.

 2. Een opmerking: spierkrampen kunnen ook het gevolg zijn van te veel blootstelling aan draadloze velden (wifi, smartphones etc.). Het is een van de meest voorkomende klacht bij mensen die niet goed tegen al deze velden kunnen, en dat zijn er meer dan we denken. Dat al die draadloze velden voor niemand goed zijn, is een feit, maar de macht van de industrie is groot en de meeste mensen weten dit helemaal niet. Kijk hier eens naar:
  https://www.youtube.com/watch?v=pKUGJsjQeGY
  Neem bedraad internet, bel thuis met een bedrade telefoon en onderweg met oortjes, en gebruik je smartphone zo min mogelijk. Leg deze snachts zeker niet bij je bed.
  Ik merk het meteen als ik te veel blootstelling heb gehad aan spierkrampen snachts, en nek-schouder pijnen. Magnesium, vit. D, calcium helpen wel wat maar nemen de oorzaak niet weg.

 3. Hoii ik ben een simpele meisje van 11 ! Ik weet hoe de pijn bij menstruatie voelt maar, ik krijg wel vaker een soort steek in mn onderbuik het doet pijn omdat ik niet makkelijk kan bewegen.. ik snap niet hoe dit komt !!! Kan iemand me helpen ??!!! Het gebeurt heel vaak

  • Beste Anoniem,
   Het kan gewoon iets zijn omdat je aan het groeien bent. Als de pijn erger wordt, wil je het dan tegen je moeder vertellen? Of tegen de moeder van een vriendin? Het kan ook gewoon iets in je buik zijn, in je darmen waar je geen zorgen over hebt.
   Groetjes, Mireille

  • Mogelijk ben je overgevoelig voor Lactose. Dit geeft soortgelijke symptomen. gemakkelijk te testen door een tijd melkproducten te mijden. (kaas kan wel)

 4. Beste Mireille,

  als ik wakker word,dan stel ik een kramp vast ter hoogte van mijn staartbeen,aars en dit straalt uit naar benen,kuiten voeten…ook is er dan een sterke spierspanning ter hoogte van tanden, mond…ik worstel al een ruim jaar tijd met heftig rugprobleem en zwakke rechtervoet-been, verzwikken gebeurde meermaals (25 jaar geleden eerste keer gelijkaardige problemen) ook soms druk onderaan keel met dan hese stem enzo
  Inzichtelijk weet ik dat het gaat om “doodsangsten”die terug gaan naar eigen zwangerschap, staat ook in verband met angst en mistoestanden bij dokters,meerdere verhalen bij geboorte eigen kinderen ervaren…het is een heel heftig stuk die als een rode draad door mijn leven loopt en die ik graag ten gronde zou kunnen helen. Wat ik merk is dat mijn lichaam verkrampt of dat er iets heftigs in mijn rug schiet als ik naar “loslaten” van deze diepe, eerder onbewuste angsten toe ga. Hoe dan ik mijn lichaam ahw hierover heen brengen, het voelt alsof mijn lichaam deze angst draagt, ik voel dat dus niet zo heftig bij mezelf, mijn eigen wezen, bizar ? Zou het kunnen dat deze angsten ook uit het systeem=voorouders komen en dat mijn lichaam hierdoor bijkomend belast is? Hoe moet ik dat aanpakken? oprechte dank, Miet

  • Beste Miet,
   Je kunt twee dingen doen: doorgaan met de MIR-Methode. Dan haal je laagje voor laagje de diepe angsten uit je systeem. En ja, die angsten kunnen beslist ook uit de familielijn komen. Het andere is dat je een keer naar een MIR-Methode begeleider kunt gaan. Die kan jou dan heel gericht helpen met het aanpakken van de angsten en ze ter plekke met jou wegwerken. Dat zal alles in versnelling brengen.
   Veel sterkte!
   Mireille

  • Heb je al een rug scann laten maken. Het LAN goed zijn dat je een hernia hebt . Ik had precies het zelfde en bij de rugpolie in Tilburg zagen ze een overduidelijke hernia. Eerst zorgen dat je in balans komt via een Accupuncturist en dan Spuit erin bij de rug polie . Dan voel je je eigen weer helemaal flexibel.

 5. Ik had ‘s nachts vaak last van plotselinge spierkramp in mijn benen. Vooral als ik die dag andere schoenen dan daarvoor had gedragen.
  Sinds ik elke dag 1/2 eetlepel zuivere appelstroop (biologisch, Crombach) eet, heb ik geen kramp meer ‘s nachts

 6. hallo heb net de 9 stappen op video beken,zal dat zeker uitproberen en hopelijk helpt het dan ook.Heb nl;neuropatische pijnen aan mijn bene ,en ook kleine infarcten in kleine hersenen gehad,bij deze 2 helpt geen enkel medicijn.Loop met rolator omm vallen te vermijden wat voor mijn leeftijd beschaamtelijk is.Grts en hoop dat het werkt,zal zeker iets laten weten.

 7. Beste Mireille en geïnteresseerden,

  Sinds november/december 2014 pas ik elke dag de MIR-methode toe.

  Ik heb afgelopen zaterdag mijn onderrug licht geblesseerd of geïrriteerd met sporten. Echter, voelde ik een oude blessure/pijn die ik op mijn 19e of 20e had opgelopen. Ik heb toen door te trainen met zware gewichten mijn onderrug zwaar geblesseerd, geen hernia gelukkig. Toen had ik vooral last van mijn onderrug, heupen, liezen, bovenbenen tot aan mijn voeten aan toe. Ik liet het niet merken en ging gewoon door met alles.

  Ik was toen onzeker, angstig, wanhopig, wist niet wat ik wilde, mijn thuissituatie was erg gevoelig voor ruzies, spanningen, irritaties, verbale- en non-verbale agressie, onbegrip, bemoeienis, geleefd worden, geen aandacht voor elkaar, er werd met twee maten gemeten en daarnaast was ik als jongste kind altijd op de achtergrond aanwezig. Mijn vader was alcoholist en mijn moeder lichamelijk en psychisch erg ziek.

  Op mijn 23e ben ik naar de orthomanuele geneeskunde geweest en die heeft de pijn toen grotendeels weten te verhelpen. Er bleek iets scheef te zitten in mijn onderrug. Maar dat was het fysieke gedeelte achteraf gezien. Ik heb ondanks dat ik vrij lenig ben in mijn onderlichaam een bepaalde stijfheid gehouden vanaf mijn onderrug. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik emoties zoals stress, in mijn onderlichaam opgeslagen heb. Mijn onderlichaam heb ik onbewust ook verwaarloosd.

  Ik was na afgelopen zaterdag bang dat de oude blessure weer terug was, maar na twee dagen is de irritatie erg verminderd. Ik doe trouwens al jaren yoga wat er ook mee te maken zal hebben.

  Mijn vraag is eigenlijk of deze oude pijnen en kwalen te maken kunnen hebben met emoties van vroeger wat vast zit in mijn onderlichaam en nu los komt of dat het gewoon ermee te maken heeft dat ik een verkeerde beweging heb gemaakt?

  Ik zou graag willen weten wat jouw mening en advies hierover is.

  MvG,
  Soedish

 8. Hoi Mireille,
  Zelf heb ik gelukkig zelden last van kramp, maar mijn vriendin Anna wel, en zij heeft daar een bijzondere oplossing voor die werkt!
  In bed een stuk sunlight zeep leggen, geloof het of niet, succes verzekert.

  • Helaas voor mijn man en mij werkt het niet.
   Er liggen al maanden 2 stukken sunlight zepen in bed maar nog steeds krampen.

 9. ik heb een oud grootmoeders recept,

  leg een stuk zeep onder je kussen, maakt niet uit wat voor zeep.

  Het helpt echt.

  Heel veel liefde en vrede gewenst.

  Namaskar,

  Diana

 10. Hallo Mireille, dank je wel voor je uitvoerige artikel.
  Even een vraag…je zegt dat je bij angst kramp kunt krijgen in je voeten en bij onzekerheid in je kuiten… nou heb ik vaak kramp in mijn bovenbenen ( ‘s nachts) wat zijn jouw gedachten daarbij??

  Groetjes Wilma

  • Beste Wilma,
   Dat hangt er vanaf of het aan de voor- of achterkant is. Aan de voorkant lopen andere meridianen dan aan de achterkant. Voorkant: Maag- of Miltmeridiaan, Achterkant: Blaasmeridiaan, Binnenkant: Nier- of Levermeridiaan en buitenkant: Galblaasmeridiaan. Op internet zijn daar afbeeldingen van te vinden en er zijn vele website die vertellen over de emoties die erbij horen. Elke MIR-Methode begeleider kan je hier ook meer over vertellen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie Mireille!
    Het is de voorkant bij mij…ik zal eens gaan rond neuzen online,
    groetjes Wilma

 11. als je 50 bent geweest adviseert de huisarts zo wie zo vitamine d tabletten omdat je als je ouder word slecht tegen de zon kunt je hebt echt zon nodig op je hoofd en blote armen ook mensen die en hoofddoek dragen kijk maar eens op de site van vitaminen bij google wat heb je nodig aan vitaminen. succes ermee groetjes van mij.

 12. Beste Mireille,

  Ik heb regelmatig al eens krampen in voeten en kuiten en van zodra ik de kramp voel, ‘MIR’ ik met de woorden: magnesium aanvullen. Meestal helpt het onmiddellijk of na 2x ‘MIRREN’. Als een volgende keer het resultaat wat langer op zich laat wachten, zal ik er ook ‘calcium aanvullen’ aan toevoegen. Bedankt voor de tip.

  Lieve groetjes,
  Hilde

 13. Hoi,

  Kramp is inderdaad iets wat lastig is om te verklaren.
  Ik sport regelmatig en best wel intensief. En heb wel eens kramp in mijn kuiten. Vaker links dan rechts. Je kan deze kramp binnen een paar tellen kwijtraken. als je de kramp begint te voelen, moet je direct de spieren waar je de kramp in voelt spannen zo strak mogelijk, dan verdwijnt de kramp direct. en als de kramp dan weg is heel rustig weer de spanning los laten, komt het dan terug weer even spannen, meestal is het dan wel weg. (Meestal is het gewoon een tekort aan water.)

  Groeten Chris

 14. Hallo,
  Heb chemo,heb daar door veel angsten opgelopen ook de krapen aan mijn voet neemt toe.
  Doe elke dag de stappen voelde mij wel beter. Maar heb wel iedere keer een terug slag, omdat ik het even niet zie zitten. Maar ik geef niet op.
  Groetjes Rachel

 15. Dag Mireille,

  Wat gebeurt er met de alvalstoffen die vrij komen bij de mir methode ?

  Groet Marianne.

  • Beste Marianne,
   Wanneer je voldoende water drinkt, verlaten de afvalstoffen op de gewone manier je lichaam. Via je ontlasting en urine en via zweet.
   Groetjes! Mireille

 16. Hallo Mireille,
  Ben nu 2 weken met de MIR-Methode bezig. Als ik last van kramp heb dan is het meestal in mijn grote teen of soms in mijn darmen, alsof er in knoop in gelegd wordt!
  Ook afgelopen week een enkele keer voorgekomen.
  Is kramp kramp of waar de kramp zit heeft ook nog eens een betekenis?
  Vriendelijke groeten
  ien

  • Beste Ien,
   Leuke vraag! Je kunt de meeste oorzaken van kramp terug vinden in de routes van de meridianen. Zoek op internet naar de plaatjes ervan en lees de beschrijvingen van de emoties erbij. Verder is kramp in de buik vaak het samentrekken van darmen die in hoog tempo rotzooi willen afvoeren.
   Sterkte en ik hoor graag of het beter met je gaat!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,
    Het gaat idd al wat beter met mij en van krampen de laatste week geen last meer gehad.
    Daar ik een chronische patiënt ben zal ik je tip, voor deze groep mensen, opvolgen en trouw de MIR methode 4 maanden volgen.
    groetjes ien

 17. Dag Mireille,
  Dit artikel lees ik weer net op het moment dat ik het nodig heb. Ik zit een week thuis met een ontsteking aan een spier/pees/bindweefsel… Veroorzaakt door stress en vooral angst voor de veranderingen die op m’n werk gaan plaatsvinden. M’n geest wil ze aanvaarden en loslaten en vertrouwen dat het goed komt maar m’n lichaam reageert anders. Ik ben me er wel heel bewust van dat de angst er is. Wat als het allemaal tegenvalt want het moet net beter worden… Ik doe de MIR-Methode nu al een hele tijd terug 2x per dag. Ik moet Magnesium bij nemen maar krijg er darmkrampen en diarree van. Citroenmelisse dan maar. Stress blijft zich vertalen via lichamelijke klachten ondanks alles wat ik doe om te ontspannen zoals yoga. Heb je nog tips voor me? Dankjewel!

  • Beste Elly,
   Je doet het al heel goed! Veranderingen op het werk, rammelen nu eenmaal aan je fundamenten. Je basisvertrouwen wordt daardoor op de proef gesteld en dat is gewoon heel spannend! Het is prettig als je je lichaam in de gelegenheid stelt de spanning af te voeren, bijvoorbeeld door de oefening ‘lucht-kauwen’ die ik hier beschrijf, of door wandelingen te maken. Je lichaam is in een staat van vechten of vluchten en dan is het fijn dat de spieren de spanning kwijt kunnen.
   Veel sterkte en geluk en houd vertrouwen!
   Mireille

 18. Ik voel het vaak aan komen als ik mij per ongeluk te veel uitrek, ‘s morgens in bed! Dan snel het bed uiten de voet plat op de grond. En het is gelijk over! Wel even door de zure appel heen bijten met overeind komen!!!!HGR

 19. Hallo Mireille,
  Wonderlijk fijn wat je hebt mogen bedenken en uitdokteren, geweldig, dank dank dankjewel. Nog een reden van kramp in de kuiten kan zijn, etalagebenen, slechte doorbloeding van. De kramp slaat dan toe bij een korte stukje wandelen. Ik ben hieraan geopereerd, bypass, heb nog wel last van restverschijnselen welke zijn oorzaak vinden in, nekstenose. De MIR-Methode website circuleert bij de voor mij andere aanrader, de Germaanse Geneeskunde, waarin en waarnaar het prachtig ondersteunend werkt. Ik ben nu 1 1/2 week bezig, het ontgiften van mijn lichaam is in volle gang, geweldig, kwam daarin gisteren mijn flinke angsten tegen, wondroos – spierkrampen – niet meer kunnen wandelen, mijn benen verkrampten vanaf mijn heupbeenderen, overgave en meegeven is alles wat ik het te doen in deze, dankdankdankjewel voor wie je bent en wat je doet, Misha

 20. Hi Mireille,
  Het artikel kwam voor mij precies op tijd. De spierkrampen,in kuit,bovenbenen en zij, waren een poos veel minder geworden maar kwamen ineens hevig terug. Ondanks de magnesium die ik slikte en als voetenbad gebruikte. Na testen kwam er inderdaad vitamine D aanvullen uit. Door jouw artikel begrijp ik nu dat Magnesium alleen (soms) niet voldoende is. Hopelijk gaat het nu snel weer beter. Dank je wel.
  Een lieve groet, Ria

 21. Ik heb met de MIR-Methode altijd moeite met loskoppelen Vader -Moeder.
  Ze leven niet meer ,maar het voelt niet goed. Wat moeit daar mee.

  • Beste Annie,
   Het is belangrijk dat je begrijpt wat er bedoeld wordt met ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.’ Het gaat om alles wat van hen was en niet bij jou hoort. Hun emoties, hun pijn, verdriet, zorgen, depressie, verwachtingen. Alles wat je naar binnen hebt gehaald, maar eigenlijk je nu belemmert om voluit te kunnen leven. Dat mag je loskoppelen. Het zorgt ervoor dat je daardoor volledig los van je ouders kunt staan, volledig zelfstandig. Wat het effect daarvan is, is dat het contact, de herinneringen aan je ouders als vanzelf liefdevoller en vrijer wordt. Zelfs nu ze al overleden zijn.
   Ik hoop dat je het met deze uitleg met een gerust hart weer kunt doen.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 22. bij mij slaat het altijd op maag en darmen, heeft dat een andere betekenis?
  met vriendelijke groet marga

  • Beste Marga,
   Ik begrijp je vraag niet zo goed. Bedoel je krampen in je maag en darmen?
   Groetjes, Mireille

 23. lieve Mireille,
  Graag wil ik reageren op je mail. Ik heb inderdaad minder last van kramp in mijn voeten en kuiten sinds ik de MIR-methode doe.
  Ik zou nog een tip willen geven als je kramp in je kuiten hebt. Ga op je rug liggen. Doe de bekken-kanteloefening( holle rug -bolle rug) tot de pijn helemaal verdwenen is.(± 5 minuten).Het is even doorzetten. Je zal merken dat de pijn snel verdwijnt en dat je overdag nauwelijks meer wat voelt. Ervaring van ruim 40 jaar!
  Dank voor alle informatie.Lieve groet, Mechteld

  • Hai Mechteld,
   Wat fijn dat het al wat minder wordt en dankjewel voor de extra tip!
   Groetjes, Mireille

  • Bijzonder Mechteld. Enig idee wat de link is met je rug? Ik ga dit zeker proberen!!
   Liefs
   Marianne

 24. Beste mensen,

  Ik ben uitgegleden op een gladde vloer tijdens dansen en brak mijn pols, ik was 3 weken met de MIR methode bezig.
  Vanwege mijn leeftijd (56 jaar) krijg je dan een botdichtheid onderzoek.
  Tijdens bloedafname, kreeg ik pijn in mijn re. duim kramp gevoel misschien zenuw aangeprikt, ook vannacht kramp in mijn voet en kuit.
  Ik let op mijn eet en drink gewoonte.

  PS bedankt voor de tips, fijn om te lezen.

  Lieve groet,
  Lia

  • Beste Lia,
   Dat klinkt alsof er nog een oorzaak is van kramp: aanprikken van een zenuw. Opmerkelijk! Ik ga het bestuderen. Dankjewel voor het vertellen en heel veel sterkte met je pols!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Lia,
    Ik heb ook een keer meegemaakt dat er tijdens bloedprikken een heel pijnlijke schok naar mijn duim ging. Net zo’n gevoel als bij het aanraken van het telegraafbotje in je ellenboog een schok naar je pink gaat. Er werd mij uitgelegd, dat het wel eens gebeurd dat bij bloedprikken de zenuw wordt geraakt die naar de duim loopt.

 25. Beste Mireille,
  Ben in mijn derde week nu van de MIR-Methode ,ik neem dagelijks 1 tablet magnesium tegen deze krampen(al lang voor ik begon met de MIR-Methode) deze week heb ik het nog eens gehad;maar ik ben mij bewust dat ik nog een lange weg te gaan heb ik ben zo blij met de MIR-Methode en blijf het iedere dag doen ik voel er mij ontzettend goed bij Dankjewel!Voor de dagelijkse begeleiding het is een enorme steun….
  Lieve groet
  Paulette

  • Fijn om te lezen Paulette,
   Dat het je maar goed mag doen! Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 26. Goede morgen Mireille,weer een zeer waardevol artikel,heel veel dank hoor.
  Gisteravond nog een client,met deze klachten en had reeds verteld wat de oorzaken waren of zouden kunnen zijn.Wilde niets van de MIR horen,werd opstandig,voor mij duidelijke symptomen,Zo mooi dat jij nu hier een artikel aan hebt gewijd.Volgende week woensdagmiddag hou ik een lezing over de MirMethode ,ga dit artikel zeker gebruiken,het is hier een veelvoorkomende klacht,ook mede door de rode wijn die hier veel wordt gedronken.Leuk dat je een webinar gaat geven.Hartegroet van mij en stuur dit artikel door naar mijn client.Liefs AnnA

  • Beste Anna,
   Dankjewel voor jouw mooie werk in Spanje! En wat een toeval dat jouw cliënt dan net hier wat aan kan hebben. Toevallig!
   Ik wens je veel goeds en hoop dat veel mensen in Spanje mogen opklaren van de MIR-Methode.
   Groetjes! Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!