Home » Artikelen » 36. Waarom (volwassen)pesters pesten

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

36. Waarom (volwassen)pesters pesten — 152 reacties

 1. U bent één groep vergeten waartoe IK als enige toebehoorde. Namelijk de persoon dié ingreep en het pestte absoluut niet pikte. Het criterium voor MIJ was niet of IK het volgende slachtoffer was maar dat IK niet tegen dit ONRECHT kon. Dat de slappelingen namelijk de pester en de afschuwelijke meelopers een onschuldig persoon die dispar vulgo was zo gruwelijk aanpakten. Dus er waren 4 actoren: de gepeste, de pester, de meelopers én meestal de enige die opkwam voor de gepeste in dit geval IK dus. Trouwens in álle andere gevallen was ik ook de enige DIE de gepeste beschermde en dat werd niet in dank afgenomen.

  Wat heeft mij dat nú gebracht?
  Ik ben slachtoffer van meerdere moordpogingen geworden (mij werd een lesje geleerd). Ik zit nú voor 120% afgekeurd in de bijstand als hoogbegaafde en dat al ruim 5 lustra. Ik heb mijn studies én promoties aan de UM te Maastricht (MBA en Fiscal Law) nooit af kunnen maken dankzij mijn zéér zware PTSS enzovoorts. Verder moet IK rondkomen van €700,- per mnd. En wordt mij ÁLLE ZORG GEWEIGERD en mag ik mij voor LABBEKAKKER door iedereen laten uitmaken.

  Mijn leven is een hel en totaal geruïneerd. Maar ik sta voor de zwakke medemens en ik kan niét tegen ONRECHT. Mijn leven is verwoest door pesters omdat ik de gepeste (als enige) beschermde. Immers deze gepeste kon als het hem teveel werd zelfmoord plegen door dit gruwelijke pesten.

  En wat is nú de moraal van het verhaal?

  Ondanks dat ik alle ellende dagelijks moet ondergaan en dat de hades een vakantie is in vergelijking met wat ik dagelijks moet en heb moeten verstouwen de laatste 5 lustra zou ik wéér hetzelfde doen. Namelijk voor de GEPESTE opkomen en wel onvoorwaardelijk.

  • Beste Wouter,
   Wat heb je een offer moeten brengen! Zo fantastisch dat je het voor iemand anders opnam. En ja, ik doe dat ook altijd, omdat ik het ook niet kan laten. Maar jij hebt daar wel een hele hoge prijs voor moeten betalen, zo te lezen. Wat spijt me dat voor je.
   Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en hoop dat er mensen komen die jou kunnen steunen.
   Groeten, Mireille

   • Wat een slappe reactie van jou Mireille. Daar kan niemand wat mee. En zeker Wouter niet. Zoiets als dat je tegen een kind zegt: Oh is je lollie in het zand gevallen, nou jammer hoor voor je. Niets aan te doen. En jij bent coach oid?

    • Beste Ase,
     In mijn ogen gaf ik een medelevende reactie. Wat zou jij liever als antwoord gegeven hebben?
     Groetjes, Mireille

 2. Mijn zoon pest andere kinderen. Ik weet niet wat erger is maar dit vind ik ook super erg. Hij voelt zich onzeker, wil gezien worden, ergens bij horen. En vanuit die behoefte pest hij andere kinderen. Ik probeer met hem in contact te blijven over zijn behoeftes en hoe die op een andere manier vervuld kunnen worden maar dit is best pittig bij een puber!

  • Beste EJ,
   Ja, dat is zeker moeilijk. Is er een professional die je kunt raadplegen om jou te sterken? Een belangrijk signaal is namelijk dat je overduidelijk laat merken dat je dit gedrag onacceptabel vindt. Dat vergt de juiste woorden en flink wat energie. Ik vind de Geweldloze Communicatie hier heel behulpzaam bij.
   Veel sterkte! En dankjewel voor het melden!
   Groetjes, Mireille

  • Laat hem stoppen. De gepeste kan het vroeg of laat niet meer aan en pleegt zelfmoord. Gebeurt dit dan zal U zoon na zijn dood in de hades branden voor eeuwig. Het is zo makkelijk de zwakkere(n) te pesten. Laat hem stoppen. Ik heb 8 kennissen verloren die zelfmoord hebben gepleegd door pesten. Pesten zou strafbaar moeten worden gesteld en de pester moet bij zelfmoord van de gepeste voor moord worden berecht en op zijn minst 50 jaar gevangenisstraf moeten krijgen.

 3. Hoi Mireille,
  ik ben gepest op m’n eerste ‘vaste’ werkplek, door 2 collega’s waarmee ik moest samenwerken en die me stomweg negeerden. In de pauzes zat ik alleen, wist niet waar zij pauzeerden en dit 6 jaar lang. Uiteindelijk belandde ik in de WAO. Nu terugkijkend, zie ik dat er niets anders dan een gigantische burn-out was. toentertijd heette dat nog niet zo en bestond het eigenlijk nog niet. Ik ben erg aan mezelf gaan twijfelen en worstel nog steeds met het feit dat ik maatschappelijk laag op de ladder sta, weinig geld te besteden, enz. Desondanks ben ik wel heel gelukkig geworden… ik heb die nare tijd overleefd en overwonnen. Nu weet ik wel wat ik wil. Het punt is, dat een van die nare pestkoppen op haar manier probeert haar droom uit te dragen in een concert (klankconcert) en je snapt natuurlijk best, dat mijn maag omdraait,.. Ik voel nog steeds die oude pijn, dat verdriet van toen en alle ellende daarna. Toch ben ik je ook dankbaar dat je schrijft dat pesters blijkbaar zelf ook heel goed weten wat ze gedaan hebben, misschien is dit haar manier…?? Echter, zo kan ik het nog niet plaatsen… alsof er iets verdoofd raakt in mij en toch heb ik al besloten om wel te gaan die avond. Ik vraag een vriendin mee. Raar dat ik merk dat ik het haar eigenlijk niet gun! Inderdaad, het vertrouwen is stuk.

  • Beste Marja,
   Ik vind het wel van veel karakter getuigen dat je toch gaat die avond! Eens kijken hoe ze zich naar je opstelt. Ik wens je veel sterkte met verwerken en hoop dat er mensen om je heen zijn waar je er af en toe mee over kunt praten. Dankjewel voor het vertellen!
   Groetjes, Mireille

 4. angst om krachtig te zijn ! Hierover ging mijn [ helaas ] laatste gesprek met een goede vriend . Onze , en zeker mijn , reactie was dat je wel afschuwelijk ALLEEN komt te staan . Er zijn steeds minder mensen die je begrijpen / accepteren en met je meevoelen . Ik lijd een eenzaam bestaan hierdoor . Het ene probleem vervangen door een ander , nl eenzaamheid .
  groet Nellie

  • Beste Nellie,
   Daarom is het zó belangrijk om gelijkgestemde mensen te vinden. Ken je de Facebook groep ‘MIR-Methode Besloten Groep’? Gewoon precies die woorden intypen in Facebook, dan kan je andere mensen vinden die ook de MIR-Methode doen. Niet alleen blijven staan, hoor!
   Groetjes en veel sterkte!
   Mireille

 5. Mag ik uit jouw stuk concluderen dat ‘betweters’ eigenlijk ook pesters zijn? Nooit zo over nagedacht. Zal niet betekenen dat je een ander niet mag corrigeren of verbeteren. Wanneer wordt het pesten?
  Als ik zeg dat ik ergens geen geld voor heb verbetert een familielid me altijd: ik moet zeggen dat ik het geld er niet voor over heb, want het geld is er in feite wel. Maar eigenlijk voelt dat ook als pesten.

  • Beste Dicky,
   Ongevraagd advies kan erg onprettig zijn. En vooral als het herhaaldelijk wordt gezegd. Het is wel altijd belangrijk om te kijken of de reactie iets over jezelf zegt. Spiegelt ze me ergens met iets? Doe ik dit zelf ook in andere situaties? Zo niet, dan is het een idee om een weerwoord te gaan bedenken. Wat zou je een volgende keer kunnen antwoorden?
   Groetjes, Mireille

  • Beste Era,
   Dankjewel voor dat prachtige liedje van Adele! Mijn favoriete stukken tekst: “Shows that we ain’t gonna stand shit, shows that we are united, shows that we ain’t gonna take it.”
   Heerlijke even genieten van de muziek, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • HEEL GRAAG hoor. mijn favoriete is het. alleen ik kan me niet ”united ” voelen met veel dorp bewoners,/ONLY 2000/ HIHIHI… wegens pesterijen, jaren lang inc. naaste buren uit Zuid-Marokko met schizofrenie. Wel ik wil me ”United” voelen in Europa met ”EEN” United Systeem. Moeilijk he? Het zal wel…..

    Voor de rest is er veel muziek en natuur en anderen buiten de Hilversumse Meent. Nog bedankt voor je reactie en website. ik zal hem blijven lezen. Heel leerzaam. groeten, era

 6. Er is nog een groep pesters, de psychopaten, zij die de connectie met hun ziel geheel kwijt zijn.

 7. ik wword gepest maar ik krijg overal de schuld van en ik ga ok naar de juf maar ze doet niks
  en naar mijn moeder

  • Beste Safouan,
   Heb je klasgenoten aan wie je het kan vertellen? Wil je alsjeblieft doorgaan met het aan mensen vertellen totdat iemand je serieus neemt!?
   Sterkte!!!
   Groetjes, Mireille

 8. Hoi Mireille,

  Wat doe je als je via telefoon of sms gepest wordt (zeg maar gestalkt alleen dan niet dagelijks). Hoe blijf je dan in je eigen energie – ook als je kids (pubers) per telefoon/sms door dezelfde dader worden bestookt met nare berichten. Politie, advocaat en zelfs programma ‘gestalkt’ weet er geen raad mee
  Groet, Marko

  • Beste Marko,
   Zoals ik het lees, lijkt me dit geen doen. Ander telefoonnummer nemen. En op een of ander manier de dader zien te confronteren? Misschien heeft een andere lezer een wijs advies? Ik wens je bijzonder veel sterkte met deze verschrikkelijk nare situatie…
   Groeten, Mireille

  • Het beste kan je een ander nummer nemen ook je 06 nummer veranderen wis je facebookaccaunt zorg er voor dat ie zo weinig mogelijk over je weet ga geen enkel kontakt met hem aan plaats desnoods camera s vertel mensen die je vertrouwd wat eraan de hand is en blijf goed voor jezelf zorgen geef hem absoluut geen aandacht wand aandacht is macht groetjes ellen

  • pesters zijn vervelend en dat is cyberpesten
   en ik ben nog tien dus ik kan niet goed typen.

   • Lieve Safouan,
    Wat goed van je dat je hier een beetje je verhaal geschreven heb (en je heb toch al helemaal goed schrijven/typen ).

    Wie vind je de leukste juf of meester op je school ? Is de directeur of directrice wel aardig ?
    Degene die je het liefst vind, kan je een briefje geven waarin je vertel dat je graag met hem of haar wil praten en dat je hulp nodig heb omdat je gepest wordt en noch je moeder, noch je juf je daarmee geholpen hebben.

    Er MOET op school over gepraat worden en iets ertegen gedaan worden, want pesten MAG NIET – het is NIET Okay !!!

    Je lijk mij een slim kind en ik vertrouw erop dat je het kan doen, zodat de stomme pesterijen tegen jou en andere kinderen stoppen.

    Heb je andere kinderen op school gezien die gepest worden ?
    Vraag ze anders of jullie samen naar de liefste juf, meester, directeur of directrice zullen gaan om te vertellen dat ze isnel iets moeten doen tegen het pesten, want samen zijn jullie sterker, toch ?

    Heel veel succes ermee, Kanjer !

 9. Ik vind t heel naar om dit op te schrijven, maar ja ik als volwassen vrouw word gepest in mijn wijk. Het is allemaal begonnen met een groepje scholieren op een middelbare school tegenover mijn huis, waar ik jaren geleden een opmerking tegen maakte. het is alleen maar van kwaad tot erger gegaan.. nu zijn het tientallen scholieren die mij dagelijks uitschelden en zelfs buurtbewoners doen mee tot overmaat van ramp.. ben naar de wijkagent geweest, die naar de school is gegaan maar na een paar maanden begon het weer van voren af aan… ben radeloos… en nu….

  • Beste Nadine,
   Ga nogmaals naar de wijkagent. Er zullen nu hardere maatregelen moeten worden genomen!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. bij toeval of nee ik zocht iets over pesten ik word al jaren lang gepest en getreiterd door bepaalde famleden van mijn man weggetreiterd , ik voel me dan machteloos maar een ding wat ik niet doe is staan toekijken hoe ze me verder treiteren de personen die mij treiteren delete ik voorgoed uit mijn leven ik ben al te vaak gepest op de lagere school ben ik weggepest van school ik was nog zeer jong toen het was voor mij een hele opluchting dat ik naar een andere school mocht !! ik werd gepest geschopt en geslagen ik durfde thuis nooit iets te zeggen tot ik niet meer kon en ik in tranen uit barste hadden mijn ouders besloten dat ik naar een andere school moest dat was het beste wat ze toen voor mij gedaan hadden , en nu ben ik 54 en het pesten gebeurd nu door een paar snotneuzen van mijn man zijn fam die dan weer andere aantrekken om mee te pesten mijn man die zegt er niks van omdat hij het niet ziet wat ze doen ze doen het namelijk met omwegen het enigste wat ze wel doen is als ze mijn man groeten mijn negeren en dan gaan ze verder met treiteren wat mijn man dan denkt dat onschuldig is maar ik weet dat ze het doen om mij te treiteren walgelijk zulke mensen ik heb hier weer weken niet van kunnen slapen vooral om dat een van die pesters had ik in mijn huis genomen toen niemand voor haar er was zelfs haar broers zus en ouders niet en dat doet dan wel pijn wanneer je iemand onderdak hebt aangeboden voor die persoon er was terwijl er niemand anders was voor haar

  • zeg tegen je man dat je van hem gaat scheiden als het niet stopt, en wees hier serieus in, kies voor jezelf

 11. ik (74) wordt al sinds 2006 gepest door boven wonende buren,,,dmv onverwachte dreunen s’nachts op hun vloer,,,soms feller soms minder.praten erover helpt niet,,,en me ertegen verzetten al evenmin het enige wat “iets “Helpt is ohropax te gebruiken als ik ga slapen,,,als ik dit dan meldt aan de woningvereniging,,wordt het minder maar dan wordt ik zwart gemaakt,,en merk ik de vernederende blikken van medebewoners…en denk ik wat kunnen mensen zich onderling pijn doen,,was ik maar dood.
  Hoe hardnekkig deze mensen zijn,,om aan de gang te blijven…..

  • Beste Fred,
   Wat verschrikkelijk naar voor je… Zullen we een keer een MIR-Methode kring bij jou organiseren? Kijken of het effect heeft om je heen? Geen grapje, hoor! Ik hoop van harte dat dit heel snel mag veranderen. Houd het alsjeblieft nog even vol!
   Groetjes, Mireille

 12. De mens is een zoogdier.Ontevredenheid/ongelukkig zijn veroorzaakt bij zoogdieren stress/de kwaadaardige kant.Stress is een oerinstinct om te vechten/actie te ondernemen en is dus een natuurverschijnsel.Vandaar het pesten wat strikt genomen een milde vorm van oorlog voeren/machtsvertoon is.

 13. Hallo Mireille, ik wordt momenteel gepest door iemand die bij mij in de buurt woont en die mijn groenten en planten uit de tuin steelt. Ik heb het vermoeden dat ze erg boos op mij is omdat ik en een buurman zagen dat ze bloemen uit de tuin plukte waarvan er maar 1 of 2 stonden en we hebben daar wat van gezegd. Sindsdien verdwijnen er steeds planten of groenten, ik heb gisteren ook een oproepje op Facebook gezet op onze stadstuin en nu zag ik dat mijn tuinbonen wegwaren. Wat kan ik het beste doen?
  ik weet bijna 100% zeker dat zij het is. Er bordjes bij zetten en het op Facebook zetten maakt het alleen maar erger heb ik gemerkt. Het zegt ook vast iets over mij of niet?

  • Beste Desiree,
   Het allerbelangrijkste is om uit te zoeken of zij het echt wel doet. In de tijd dat ik een moestuin had, werden er dagelijks groenten meegenomen. Wat je ook kunt doen, is nog eens met haar gaan praten en terug komen op je verhaal over de bloemen. Dat je je afvraagt of ze daar van geschrokken was. Of ze er hopelijk geen nare gevoelens aan over heeft gehouden, want dat hoeft ook weer niet. Dus dat je haar empathie geeft. Dan kan vaak ook al de angel eruit halen. Je hebt het dan verder niet over je verdenkingen die je hebt, maar probeer het contact weer oprecht te herstellen. Idee?
   Wat het over jou zegt? Ik vat dit soort dingen vaak op als dat ik onvoldoende mijn grenzen aan geef, of onvoldoende goed let op mezelf. Misschien dat je het op die manier symbolisch ook kunt bekijken?
   Ik hoop dat de situatie binnenkort veranderen mag!
   Groetjes, Mireille

 14. Lieve Mireille

  dank voor jouw essentiële hartewerk.

  Kathaline

 15. bedankt voor je stukje! ik had het nu even heel hard nodig.ook ik heb mijn vertrouwen in de mens verloren.soms denk ik,gooi er maar een bom op.er zijn wel wat mensen die mij nemen zoals ik ben,maar die zijn op de vingers van een hand te tellen en dat doet pijn.

  • Beste Harry,
   Gelukkig dat het je weer wat steun geeft. De meeste mensen hebben maar een paar mensen om zich heen die hen werkelijk accepteren zoals ze zijn… je eigen binnenkring. Ben blij dat je nu in ieder geval even je hart hebt kunnen ophalen. 🙂
   Heb het goed!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi! Sommige mensen, zogenaamde vrienden, vinden het leuk mij op de kast te jagen met nare opmerkingen over dieren. Ze weten dat ik enorm veel van dieren houd en gebruiken dat. Zij noemen het provoceren of prikkelen. Ik noem het treiteren. Ik snap niet waarom ze het doen. WAAROM zou je iemand boos of verdrietig willen maken??? Ik denk dat die mensen ongelukkig zijn of onzeker. Door een ander naar beneden te trappen, voelen ze zichzelf stijgen. Ik ben extreem HSP, maar heb wel veel zelfvertrouwen en ik ben niet bang om buiten de groep te vallen. Ik ben er juist trots op dat ik de kudde niet nodig heb, dat ik slimmer ben en dat ik zelf kan denken ipv de kudde te volgen. De sneue angstbijters die mij ‘provoceren’ kunnen dat niet uitstaan omdat ze zwak zijn. Eigenlijk moet je dus gewoon medelijden hebben met pesters!

    • Beste Kir,
     Volgens mij heb je precies de conclusie getrokken die ik ook zou trekken. Vooral je zelfvertrouwen is eng voor mensen die onzeker zijn. Is het mogelijk om een keer iemand 1 op 1 te spreken en serieus te praten over wat al die opmerkingen met jou doen?
     Sterkte en vooral: doorgaan met voorbeeld-zijn! Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

     • Hey ‘ extreem HSP’,

      Je komt heel intelligent op me over: zoals je erboven probeert te staan, boven al het getreiter.

      Zoek eens verder, of je misschien hoogbegaafd bent? Heeft niet altijd met je IQ te maken…zie het Delphi model!

      Ik ga nu veel.om metcandere HB’ s en echt… ” ET phoned home”…:-).

      Samen sta je sterk!

      Warme groet, Denise

 16. PESTLEVEN
  gepest door moeder/ door vader mishandeld/ gepest op school/ niet gepest in kindertehuizen want ik tekende mooie vrouwen gezichten voor lotgenoten/ gepest op clubhuis/ bijna doodgeschopt/ gepest op werk/zwaar mishandeld door gewezen echtgenoot/ altijd gepest op de werkvloer/ als volwassene gepest/ door buur gepest nu al 15 jaar/ ik wil mij weer vrij voelen/ en dat ga ik doen/ dansen/ niet meer op mijn tenen lopen/ ja dat wil ik/ ik mag stralen en zijn wie ik ben. Ik heb geestkracht/ ik sta op/ ik pik het niet meer/ Het gaat lukken/ Mijn doodswens laat ik varen/ Ik wil nu leven/ Kom maar op pestkop. Je duikt vandaag weg/ na je agressieve gedrag en doodsbedreigingen. Ik ben een mooi mens, je kan nog koffie krijgen met gebak. Je wil geen vrede. Ik ga je recht aankijken, ik pik je schreeuwpartijen, die als een dolksteek mijn hart hebben doorboort. Je ontwijkt me even, schaam je je soms. Ik heb een emmer koud water staan, voor als je weer begint ik ben gestort en te schreeuwen, voor mijn deur. Ik ga deze over je heen gooien. Ik moet wat. De politie doet niets.

  • Beste Maria,
   Wat heb je veel meegemaakt… en als ik dan lees dat je nog zoveel geestkracht hebt en in staat bent om je doodswens te laten varen, dan merk ik dat je nog steeds heel krachtig bent. Hoe bijzonder! Ik wens je ongeloofijk veel sterkte met de nare situatie waar je in zit.
   Veel sterkte!
   Mireille

   • Dank u voor uw hartverwarmende reactie ik durfde niet eens te komen lezen ontzettend bedankt, lieve groetjes.

 17. Ik ben veel buitengesloten, maar nooit echt gepest. Moet zeggen dat het me wel gevormd heeft;ik ben graag alleen. Vermaak me goed en vind het heerlijk. Een aantal maanden geleden verhuisd naar het buitenland, maar spreek de taal nog niet. Via, via kwam ik in contact met een ander Nederlander. Deze persoon volgde gratis taallessen in een buurtcentrum. Dus ik ben meegegaan naar deze lessen. Er zaten mensen uit allemaal verschillende landen en op de eerste avond ging het al mis. De Nederlander die me had meegenomen kon het blijkbaar niet hebben dat ik veel korter in dit land verblijf, maar min of meer hetzelfde niveau op taalgebied beheers. Ik werd constant afgebekt en vernederd. En normaal heb ik mijn woordje wel klaar, maar om in een vreemde taal een rake opmerking te maken lukt me nog niet. Laten we zeggen dat deze persoon het pest vocabularium beter onder de knie had. Ik baal hiervan! Ik zou die persoon zo graag de waarheid vertellen en niet mis te verstane termen. In de les kon ik het niet zeggen, ivm je kan daar natuurlijk alleen maar in de vreemde taal spreken en na de les lijkt het net of ik ruzie zoek. Ik weet niet wat ik moet doen.

  • Beste Karin,
   De eerste stap is in ieder geval dat je voor jezelf hier vrede mee krijgt en de sterkste gevoelens wat kunt verlichten. Daar kan je de MIR-Methode voor gebruiken. Vaak is het zo dat als je in jezelf iets weet te verzachten of vrede eraan kunt geven, dat er dan ook iets bij de ander gebeurt.
   Ik wens je veel sterkte met deze hele onprettige ervaring!
   Groetjes, Mireille

 18. Gepest worden is iets wat herhaaldelijk terug gekomen is in mijn leven.
  Het begon al thuis. Mijn oudere broer heeft me gepest en zelfs geslagen tot ik eindelijk thuis weg kon.
  Op de lagere school werd ik gepest. En in de 2 eerste jaren van de middelbare school ook. Daarna is het voor lange tijd wat weg geëbd op school. Maar mijn broer die steeds kwam pesten en ook mijn zussen pestte bleef.
  Eens thuis weg dook het pesten op zeker moment weer op op de werkvloer. Maar ik kon toen binnnen de organisatie van functie veranderen en dan was het gelukkig weer voorbij.
  In het verdere leven is mijn broer nooit van zijn gedrag afgestapt. Op familie bijeenkomsten liet hij zich steeds weer graag van die kant zien. Hij was er zelfs trots op.
  Ondertussen zijn mijn ouders beiden overleden. En pas nu hoef ik mijn broer nooit meer te moeten ontmoeten. Mijn ouders oefende altijd wel enige druk uit op dat vlak. Maar toen ik huwde heb ik mijn broer niet uitgenodigd. Toen mijn broer huwde was ik wel uitgenodigd en ben ik naar de plechtigheid gegaan om mijn vader die toen al erg op de sukkel was met zijn gezondheid niet te kwetsen.
  Alle keren dat ik mijn broer nog ontoette toen mijn ouders nog leefden ging hij prat op pesten. Zelf zijn eigen vrouw en dochtertjes pest hij . Ik kan dat niet aanzien en kies er voor om hem nooit meer te hoeven ontmoeten.
  Hij doet opzettelijk dingen stuk die van zijn vrouw of kinderen zijn. Trekken, duwen, stampen, iemand in een greep houden waar je niet uit kan, je bijna verstikken onder een hoofdkussen, je arm of been omwringen….het kwam allemaal aan bod….
  En tis misschien daarvan dat gans mijn lijf nog pijn doet.
  Eens ik thuis weg was had ik soms nog het afwijkende gedrag dat wanneer iemand een bruuske beweging maakte ik al een afwerende houding aannam…Mensen moesten daar om lachen….het heeft lang geduurd eer die reflex verdwenen is.
  Maar ik merk dat ik sinds ik de MIR methode doe wel vaker terug heel erg schrikkerig ben. Als er een reclame paneel van beeld veranderd of er een garagepoort plots opengaat kan ik soms heel heftig schrikken.
  Het hsp zijn is daarbij al helemaal geen voordeel.
  Zouden mijn klachten het gevolg van al die pesterijen in het verleden kunnen zijn?
  Ik heb heel veel last van mijn gewrichten, overgewicht, rookverslaving, darmklachten, vocht ophouden en nog wel meer.
  Heb al mijn klachten in een dagboekje geschreven om te kunnen kijken hoe alles evolueert. Ik ben ook in behandeling bij een homeopaat.
  En al zijn de meeste van mijn klachten er nu nog. Toch doet de MIR methodee me goed. Alleen al te weten dat een enorm liefdevolle vrouw deze methode ontwikkeld heeft en met ons deelt geeft mij een fijn gevoel bij het uitvoeren van de MIR-Methode.
  Het brengt inderdaad een moment van rust en vrede in je dagen..
  Dank je Mireille

  Groeten Patricia

  • Beste Patricia,
   Het spijt me zo voor alles wat je mee hebt moeten maken. Ik geloof er zeker in dat al je klachten hierdoor onststaan zijn. Ik wens je enoooooorm veel liefde en zachtheid toe. En dat alle herinneringen uit je lichaam mogen verdwijnen, zodat je je ooit werkelijk vrij kunt voelen. De schrikreflexen zullen beslist weer verdwijnen. Ben blij dat je begeleiding hebt bij de homeopaat en wens je alle goeds!
   Groetjes, Mireille

  • Een naar bericht, Patricia! Wat je vaak hoort en leest, is dat het pesten begint als iemand klein is en zijn of haar verdere leven voortduurt. Ook bij mij (ik ben nu 50 jaar) is dat helaas het geval. Er zijn weliswaar perioden waarin het pesten niet of minder voorkomt, maar vroeg of laat begint het weer of wordt het weer erger.Je kunt jezelf duizenden keren afvragen waardoor het komt, maar een antwoord is er niet. Bij mij hebben de mensen het daardoor definitief -letterlijk- verpest, de enkele goede uitgezonderd. Misschien komt het in mijn geval doordat ik lijd aan het aspergersyndroom.

   Patricia en alle anderen die het overkomt, heel veel sterkte!

   Liefs,

   Fred

 19. Hallo iedereen ik word zelf niet gepest ik lig eigenlijk best goed in de groep ik heb een opdracht gekregen van mijn leraar dat we ons moesten verdiepen in pesten ik heb een tip voor iedereen het belangrijkste is stevig in je schoenen staan en nooit laten merken dat het je raakt het is miss heel moeilijk maar als je doet of het je niks scheelt en net doet of je niet merkt dat het negatief is zullen de pesters en niet leuk vinden om je te pesten en ophouden

  • Heb ik altijd gedaan maar wordt nog steeds gepest buitengesloten en dat gebeurt al 30 jaar
   Weet eigenlijk niet meer wat je er aan kan doen
   Zelfs mijn kids krijgen er nu last van
   Er is denk ik geen juiste oplossing
   Heb al veel geprobeerd maar eigenlijk helpt niets

   • Het is vaak gewoon belangrijk te achterhalen waar het gedrag van de pesters vandaan komt. De confrontatie opzoeken met wat hulp erbij kan dan een oplossing bieden. Het gaat erom de pesters hun gedrag te laten inzien. Dit is wat mij op de basisschool werd geleerd toen ik daar stage liep. Hoop dat je hier iets aan hebt.

   • Hoi Ilona,

    Naar mijn mening heeft iemand na de eerste keer dat hij slachtoffer werd van pesten, misbruik of wat dan ook (en dat kan ook in een vorig leven zijn begonnen) een soort van ‘etiket’ op zijn voorhoofd gekregen waardoor (potentiële) daders je altijd zullen herkennen. Daarom kan het soms jaren wegblijven en dan weer opnieuw beginnen. Google eens op ‘familielijnen opschonen’, juist omdat je zegt dat je kinderen er nu ook last van gaan krijgen. Er zijn bepaalde therapieën (naast de MIR-methode uiteraard) die de negatieve lading weghalen waardoor de pesters geen vat meer op je krijgen en je met rust laten. Ik wens dit iedereen toe die hier onder lijdt.

    Liefs, Jorien

  • Denk niet dat dit een goed idee is , als je niet reageert doet de ander gewoon verder

 20. vandaag kreeg ik ineens een ingeving. Om mijn energie niet meer gebruiken om mezelf klein en onzichtbaar te maken maar om mezelf groots en zichtbaar te maken en er vooral te zijn. op de basisschool ben ik ook gepest en mijn manier om ermee om te gaan was om zo goed mogelijk mijn best te doen vooral niet op te vallen en conflicten uit de weg te gaan, en deze manier van in het leven staan heeft lang standgehouden. De gedachte om het vanaf nu anders te doen voelt geweldig!

 21. ik ben of ik weet niet dat ik gepest ben maar eerst kwam een jongen ruzie maken omdat ik zoge zegt het lief was van mijn vriendin dat niet waar was
  en toen begon hij mij te tekelen waar iedreen bij was en ik heb last van mijn rug en nu is het erger geworen en toen was ik bang en toen zij gij bij niedereen grapje en toen moest ik een hand geven en hij begon mijn vriendin ook aan te vallen ik loopte even weg met mijn vriendin en toen kwam een andere jongen boos dat ik hem ging skipen of zo iets en ik keek een keer achter om en loopte weg en mijn vriendin ook en toen kwamen drie andere jongens van die groep naar mijn huis en zezeiden at het laf was van hun en ik dacht dat ze mee lachte met mij maar die jongens ie ik ijgelijk vervelend vond eerst gevde mij gelijk en nu weet ik ook dat ik niet mensen opeens moet veroordelen dat vond ik leuk dat ze dat zeiden dat ik opeens in de grond gelecht word ik zei nog tegen mijn vriedin niet naar daar gaan straks vallen ze ons aan en mijn vriendin over tuigde me om gewoon er langs te paseren en opeen kwamen ze pff ik heb dit nog tegen niemand verteld welke sutiewatei is dit en is die jongen nu een pester of niet en als ik het mag zeggen die jongen zij de gele tijd geef me je nike schoenen nu en zo door pff en kep super veel pijn aan mijn rug ik hoop dat niemad dat filmede en die broer zit op mijn bus en nu ! antwoord

  • Beste Joren,
   Die jongen is beslist een pester. Ik zou je willen vragen om dit verhaal aan een volwassene te vertellen. Iemand die je vertrouwt, want dit moet echt heel snel stoppen. En dat lukt meestal alleen als de pester weet dat hij in de gaten wordt gehouden.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Het is een lul, en zijn ego word groter door jou bang te maken. Ik ben vroeger gepest, wil jij dat het stopt? Zo ja! Dan ga met je pijnlijke rug naar je huisarts, dat is gratis. Laat hem je rug onderzoeken ivm de pijn, en vertel hoe en wat er is gebeurd. Vertel je verhaal dit bericht hier was je eerste stap, nu nog hrt besef dat hij zich moet schamen, en niet jij

 22. PESTEN IS GOED

  Ik werd vroeger gepest omdat ik de enige buitenlander was op school. De redenen waarom de kinderen mij pestte was omdat zij er een profijt uit konden slaan, door zich meer macht toe te brengen. Alles draait om belangen en interesses. en die kunnen ver uiteenlopen. maar dat zijn de details. en de MIR methode pakt de details aan. niet de oorzaak. niet de reden waarom de pester pest. en dat is wat er aangepakt moet worden wi je dat het resultaat stop.

  Mensen zowel groot als klein hebben een bepaalde threshold, een grens waarbinnen zij bereid zijn te pesten. zie het als bluffen bij poker. je riskeert door je groter te doen dan je bent, puur voor een belang of interesse waar je op uit bent. Maar een bluf kan met een grotere bluf worden tegen gegaan. Het is aan jou de taak om erachter te komen hoeveel jij de pester moet overtreffen met een anti-pest zet van eigen deeg, zodat hij zijn kaarten neerlegt.

  De enige manier om een pest kop op te laten houden met pesten is door hem eerst te shockeren. Net als een hond. je moet een hond die blaft en bijt eerst slaan en shockeren totdat het zo bang voor je is dat het niks meer terug doet.

  daarna, is het de plan om wanneer je iemand gebroken hebt om hem/haar te weder opbouwen. door een vriendschap aan te bieden, en om hem /haar een beter manier te bieden hoe hij/zij zijn profijt kan slaan. en als die profijt niet zo belangrijk is, of ongegrond, zal de pestkop er van afzien en het zien als een noodzakelijke verlies tijdens battle.

  pesten heeft vaak te maken met op onredelijke manier je zin proberen te krijgen.
  Vaak door dingen te forceren, waar je ze eigenlijk niet hoort te forceren. maar verdienen.
  mensen weten niet beter. daarom doen ze dit. ze weten niet hoe ze hun zin op de juiste manier moeten verkrijgen, en vaak is hun zin gegrond en redelijk… alleen de manier waarop zij dat uitten, niet. omdat niemand het hen heeft aangeleerd. want als de ouders het vaak niet weten, zal de kind dat ook niet snel weten.

  Wat je ook moet doen is een grens aantonen tot waar iemand misbruik van jou welzijn mag maken. want het is puur stelen. iemand steelt jou welzijn zodat hij/zij een beter welzijn kan hebben. pesten is stelen.

  de manier hoe je iemand kan overbluffen, zijn divers.
  voor sommige pesters werkt een goede pak slaag. ook bij kinderen (als ouder zijnde)… je zou verbaasd zijn hoevaak iemand zijn mond daarna houdt.
  de grote vraag is, wordt jij dan zelf geen pest kop als we dingen forceren op te houden.
  het antwoord is nee. onthoud goed, jij forceert iets om iets te behouden, terwijl de pestkop forceert om iets aan te winnen.
  kijk, winnen gebeurd door verdienen. niet door nemen. of stelen.
  en beschermen gebeurd door forceren.

  en voor andere werkt een slimme truck om hem om te tuin te lijden en hem te ontmaskeren voor wie hij/zij werkelijk is.

  wat de manier ook is, je moet hem/haar shockeren zodat hij eerst uit angst ophoud.
  daarna is het een keus of je die pestkop wilt weder opbouwen door hem een beter alternatief te laten zien (bv hoe die aan op een beter manier aan zijn trekken moet komen), of juist niet. de keus is aan jou.

  het is ons recht om ons eigen verdiende welzijn te beschermen tegen de juiste prijs.
  want het is niet redelijk om iemands handen af te hakken wanneer iemand je pest omdat je sproeten hebt…

  het leven is simpelweg de juiste balans vinden…

  wanneer we (danwel als pester/gepeste) dit vinden verdienen we het recht te hebben wat we willen. recht/onrecht.

  het maakt niet uit.

  zolang het verdiend is, mag alles.

  dat is de reden waarom sommige gepeste, zich terug trekken en niks ondernemen terug te doen, omdat de pester het vaak verdiend heeft dit onrecht aan te doen.

  het is aan ons om te kiezen of we de MATE van zijn pesten accepteren of niet.
  want als het verdiend is kan je er niks aan doen, zonder zelf de slechterik te spelen, en de pester met pesten terug te pakken. zo worden wij niet beter.

  maar, goed of slecht is slechts een subjectieve perspectief.

  soms is pesten goed.

  omdat het motiveert om iemand de reden te vinden om voor zijn leven te vechten.

 23. bedankt voor alle info het heeft erg geholpen aan ons werkstuk.
  groetjes.

  • Beste Lieke,
   Hee, dat vind ik leuk om te horen! Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 24. Lieve Mireille,
  Een mooi en helaas waar artikel. Gepest worden in je (vroege) jeugd maakt dat je je hele leven bang en achterdochtig blijft. Er is wel iets aan te doen maar vlgs mij gaat het nooit helemaal weg. Vertrouwen in anderen blijft heel moeilijk en het zelfvertrouwen is wankel.
  Ook ik ben gepest binnen het eigen gezin, dat doet heel pijn en ik heb vaak verdriet om dat kleine onschuldige kind dat ik was. Ik heb geleerd om van mij af te bijten maar herken mijzelf daar helemaal niet in. Wat een zinloos geweld is pesten….
  Ik doe de MIR-Methode, het maakt me rustig en geeft me byzonder genoeg meer eigenliefde. Bedankt daarvoor.
  Niet omdat het belangrijk is maar toch: Adele schreef “Make you feel my love” niet zelf want dat deed Bob Dylan. Maar zij zong het wel heel erg prachtig:):)
  Warme groet…Ineke

  • Hai Ineke,
   Hee, dat wist ik niet. Dankjewel voor de verbetering! Ik ga Bob Dylan’s versie bekijken. En ja, wat je schrijft is bijzonder ondermijnend voor zelfvertrouwen. Je noemt het pesten binnen het gezin. Dat is nog een verschijnsel dat ik niet eens genoemd heb, maar wat bijzonder diep gaat in iemand’s systeem, omdat het zo vaak herhaald wordt en meestal door meerdere gezinsleden bij elkaar. Ik wens je alle liefs en sterkte met het achter je laten of ‘vrede’ aan geven.
   Groetjes, Mireille

 25. Ja ik pestte ook samen met de vriendinnen en voelde dat toen niet zo meer als grapje. Aagje G. Zij was een evacueetje ergens in ons dorp gekomen in de oorlog.
  We deden geitenkeutels in een doosje en vroegen of ze ook een dropje wou. ze was blij dat ze er ook even bij hoorde…hoe vals was dit. Aagje het spijt me!!
  Juffrouw Herstel gaf ons op ons donder we waren er meteen klaar mee pesten ook over.
  Ik weet dat we allemaal ons ding hebben waar we mee moeten omgaan en er een oplossing voor moeten vinden maar door de MIR-Methode en wat jij er over schrijft Mireille gaat er veel veranderen ook bij mij.
  Dankjewel !

  • Beste Riny,
   En dat is uiteindelijk waar het om draait. Dat je kunt zien dat je toen kind was en dingen deed die beslist pijn hebben gedaan. En dat je jezelf daarvoor vergeeft. Je wist niet beter, het leek leuk. Je hebt er destijds ook al spijt van gehad, las ik. Ik ben blij dat je het ten goede kunt keren en ik dank je voor je openheid! De meeste mensen die gepest hebben, durven daar meestal niet voor uit te komen.
   Dank!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 26. Ik heb het mijn pestkop nooit vergeven in de zin van weer vrienden worden met zo’n iemand of sociaal zijn maar in de zin van los laten en verder gaan met het leven. De pesterijen laat nog steeds zijn sporen na en wanneer iemand ongevraagt commentaar geeft op mijn levenstijl wat in de verkeerde keel gat schiet dan hoef ik die gene voorlopig niet meer te zien gewoon door pure angst om weer gekwetst te worden. (En commentaar bedoel ik niet tips of advies ) Ik heb geen medelijden met pestkoppen ookal hebben ze het nog zo zwaar. Als jij een ander pijn doet alleen maar omdat jij verdriet hebt gehad dan laat je alleen maar zien dat je een veel grotere monster bent dan de gene die jou kwaad deed. Er zijn andere manieren om met pijn om te gaan en dat is mensen helpen die het zelfde hebben mee gemaakt hebben als jij. Ik kwam een oude pestkop tegen die begon aardig te doen maar ik gaf hem een koude behandeling door hem te negeren en hem straal voorbij lopen. Misschien is dat gemeen maar het was de beste manier om hem terug te pakken De stille behandeling is een veel krachtigere wapen dan ik dacht.