Home » Artikelen » 238. Vuurwerk-petitie, teken jij ook?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

238. Vuurwerk-petitie, teken jij ook? — 164 reacties

 1. Er schiet me ineens nog iets te binnen………hoeveel van die jonge lui, die eerder in 2019 zonodig klimaatspijbelde, omdat ze zich zo bezorgd maakten over ons milieu, doen in de laatste dagen van het oude en de eerste dagen van het nieuwe jaar nu niets anders dan ons milieu vervuilen met al die giftige stoffen in het milieu te schieten en vervolgens te vpbedonderd zijn om hun troep daarna op te ruimen.
  Ik wed, het gros…….dus hoe zo maken ze zich zorgen over het klimaat,

 2. Als je de cijfers ziet van het aantal vuurwerk ongelukken dat is het de laatste jaren steeds veiliger geworden.
  Vuurwerk afsteken bij oud en nieuw hoort er nu eenmaal bij.. ookal zijn er misschien een kleine minderheid die er last van hebben..
  Ik heb ook regelmatig last van een anders zn hobby of traditie.
  Wat zou er na een vuurwerk verbod trending worden?? Afachaffen van voetbal. Omdat dit de NL burger te veel kost. En teveel overlast geeft..
  Of misschien ook maar geen BBQ meer in de tuin.. omdat de buren last hebben van een beetje rook?
  En omdat BBQ-en zeer gevaarlijk is!!
  HOU TOCH OP!!! Laat iedereen in zn waarde. En gun een ander zn plezier!!
  Goed 2020 gewenst!!

  • Richard, Lees nog eens het verhaal van Mireille. Een verandering is nodig. Er zijn meer, andere, leuke manieren om het nieuwe jaar te verwelkomen. Misschien zijn er onder de mirrors ook creatieve mensen die nu al met geweldige ideeën komen en Mireille helpen die vorm te geven. Fijn als jij dat ook wilt doen. Zodat we allemaal in het nieuwe jaar, na het opvegen van de rommel kunnen uitkijken naar een liefdevol en een fijne jaarwisseling.

 3. Beste Mireille, wat een geweldig initiatief. Ik werd vanmorgen vroeg wakker met de gedachte… wat kunnen we doen om meer bewustzijn te genereren rondom vuurwerk en de gevolgen ervan voor de gezondheid en het milieu, met inderdaad de financiële absurditeit van dit alles. Met alles dat je schrijft, inclusief mooi stukje van Marjolein in Portugal, sla je de spijker op z’n kop. Uiteraard teken ik de petitie…. maar wellicht is er meer dat we kunnen doen. Ik geef mediatrainingen waaronder voor een aantal politici. Heel misschien is dit iets dat ik kan voorleggen bij iemand die ik binnenkort train. Alleen wil ik daar natuurlijk toestemming voor hebben van jou. Daarbij lijkt het me ook slim wanneer deze petitie viraal gaat. Hoe kunnen we daar voor zorgen? Groetjes Pauline van Aken

 4. Deze petitie kan niet vaak genoeg ondertekend worden. Gisteren in mijn woonplaats De Meern (Utrecht) weer een zeer heftige oudejaarsdag en avond meegemaakt. ’s morgens vroeg wordt er al begonnen met het afsteken van vuurwerk en dat gaat de hele dag door, ondanks het feit dat het tot 24:00 uur verboden is. En rond 24:00 uur breekt dan de hel los. Zo ook gisteren. Het is zo’n beetje gewoonte dat verschillende buren in de straat vrienden uitnodigen om oudejaarsavond te “vieren”. Om 24:00 komt het hele gezelschap (een man of 12) naar buiten om hun meegebrachte dozen met vuurwerk in onze straat af te steken. Gevolg: een ontzettende herrie, smog en rotzooi op straat en op de geparkeerde auto’s. Maar dat is nog niet het ergste.
  De huisdieren hebben hiervan nog het meeste te lijden. Onze poes (die wij uit het asiel hebben gehaald en die al getraumatiseerd was) wist niet waar ze het zoeken moest. Is jankend onder het bed en onder de kast weggekropen. Mijn vrouw en ik hebben het nationale aftelmoment dan ook op de slaapkamervloer, half onder het bed, beleefd terwijl wij onze poes probeerden te kalmeren. Wat niet lukte trouwens. Op dit moment (13:12 uur) heeft zij nog steeds niets gegeten en gedronken van de stress.
  En de overlast is nog steeds niet over. Op dit moment lopen de puistige pubers nog steeds door de wijk om naar niet ontploft vuurwerk te zoeken om dat alsnog af te steken, met harde knallen tot gevolg!

  Kortom, Ik ben voor een algeheel verbod op consumenten-vuurwerk. De afgelopen jaren is bewezen dat dat het niet langer verantwoord is om dit jaarlijks toe te staan!
  Alle ellende die het consumenten-vuurwerk veroorzaakt weegt niet op tegen het beetje plezier dat een kleine minderheid hiervan zegt te hebben.

 5. Allereerst wens ik jullie een kleurrijk jaar toe, ingevuld met je eigen hartsverlangens….vrede in je hart, vrede alom…
  Eerder heb ik al een stukje betreffende het vuurwerk geschreven, dat dateerd van vorig jaar. Gisteren was het wederom oorlog in mijn woonplaats, zoveel stress ervaren! Dit jaar moesten we onze B&B afzeggen waar we heen wilde om van rust te genieten!omdat we een nieuw poesje uit het asiel hebben geadopteerd, getraumatiseerd, en zij er nog niet aan toe is om opgepakt en meegenomen te worden in een reisje werden we hierdoor gedwongen thuis te zijn!ik hoop echt dat ze er volgend jaar er wel aan toe is want hier blijven is geen optie meer! Ze was in paniek van al het oorverdovend lawaai waar geen einde aan leek te komen! Vanmorgen de lucht bezwangerd met kruitdampen, benauwd, mistig,somber…en nu het is 12.46 nieuwjaarsdag wordt er nog steeds vuurwerk afgestoken, poes Luna nog steeds verstopt en in de stress! Al weer veel horror verhalen op het nieuws, oogspecialisten zijn nog nooit zo duk geweest vannacht! 70 miljoen de lucht in, vol van gevaarlijke stoffen! Ik kan het niet begrijpen dat mensen geen bewustzijn hebben op de ellendige gevolgen van een dag en nacht vuurwerk afsteken! Massa hysterie, geen gevoel, alleen ego werk..ikke en ikke en de dat de ,lees, medemens, mede dier, de natuur, kan stikken, letterlijk en figuurlijk! Tis toch van de gekke, dat de minderheid de meerderheid tot zwijgen dwingt met geweld!….in Brazilië, op Kaapverdië en nog veel meer landen doen ze dit niet…gezamenlijk verzamelen op het strand, 1 kwartier vuurwerk, klaar…dan is er feest met muziek, eten, drinken, elkaar zien en ontmoeten, zo kan het ook! Ik zeg, ophouden ,verbieden en handhaven! Als er geen vuurwerk meer verkocht mag worden kun je direct handhaven! Zet de mensen in die nu al worden ingezet ieder jaar en laat ze hen die vuurwerk afsteken gelijk in de kraag vatten! Want je weet dan dat dat iligaal zal zijn!

 6. Ik zie nog nergens een echt alternatief.
  Zou het niet mooi zijn om het zogenaamde wegknallen van boze geesten uit het jaar kruik een moderne uitvoering te geven.
  Een mooie lasershow lijkt mij fantastisch met de juiste muziek kan het het dan een knalfuif worden.

 7. Bedankt voor de goede wensen Mireille, je weet er de juiste woorden aan te geven!
  Ben het eens met alle nadelige effecten van vuurwerk en heb uiteraard de petitie ondertekend. Ook voor jou en je gezin een positief Nieuwjaar toegewenst!

 8. Goed idee, deze petitie. Mijn naaste buren hebben samen met hun vrienden een ongelooflijke hoeveelheid zwaar vuurwerk afgestoken, te vergelijken met bommen en mitrailleurvuur. Het leek echt of we ons in een oorlog bevonden, ik overdrijf niet. De straat en ook mijn huis waren en zijn nog met kruitdampen gevuld. Ik had niet het idee dat het met veel plezier gepaard ging, samen met de alcohol leek het alsof het allemaal in een roes gebeurde. Bijna had ik met ze te doen. Zoveel geld de lucht- de longen en het keelgat in, terwijl ik niet de indruk heb dat ze bovenmatig rijk zijn. Maar een ernstige aanslag voor het milieu en voor onszelf vind ik het zeker. De politiek zal bang zijn voor stemmenverlies, want je maakt er niet alleen maar vrienden mee als je een verbod uitvaardigt, toch zie ik het als hun eerste plicht om mensen te beschermen, ook tegen zichzelf.

 9. Ik heb me ook geërgerd en heb ook een klacht bij de gemeente ingediend via internet. Hopelijk meer mensen. Het begon al vanaf 10 s’morgens en is doorgegaan tot 3 uur vannacht harde knallen en zonder pauze tussen.. Ik durfde mijn hond niet uitlaten en was bang dat ik geraakt zou worden. Zo was ook het plezier en de spanning van 24 uur vuurwerk helemaal verknalt. Lijkt meer op een oorlog ipv van vreugde. Ik heb een mooi filmpje gezien op curioctopus.nl waar ze een show geven met drones. Supermooi en beter voor milieu en dieren.

 10. Ik ga de petitie meteen tekenen! Ik had gehoopt dat er een landelijk verbod zou komen op het afsteken van vuurwerk, of liever nog, een wereldlijk verbod en dan speciaal voor de dieren die geen stem hebben en het maar moeten ondergaan wat de mensheid bedacht heeft. Ik ben altijd dankbaar en blij als ik ’s morgens de deur open doe en het geluid van de vogeltjes hoor, dan weet ik dat sommigen de urenlange, stressvolle vlucht van kilometers hoog weer hebben overleefd. Ik vraag me af, ben je echt een dierenliefhebber als je vuurwerk afsteekt? Voor mij is het antwoord al lang duidelijk. Happy New Year allemaal, dat deze petitie maar mag leiden naar een vuurwerkvrije wereld!

 11. Hallo Mireille en alle Mirrers

  Een nieuwsbericht uit Vlaanderen.
  Er komt een verbod op het afsteken van vuurwerk in Vlaanderen. De wet zou dit jaar nog van kracht worden. Door het algemene verbod kunnen gemeenten en steden makkelijker straffen en sancties uitspreken wanneer iemand vuurwerk afvuurt zonder toestemming. Gemeenten kunnen immers nog wel toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk op vooraf bepaalde plaatsen en momenten. Dus wie nog met vuurwerk wil spelen, zal daarvoor toestemming moeten aanvragen in de toekomst.
  Toch als deze wet nog definitief gestemd wordt voor de komenede verkiezingen.

  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/vlaanderen-verbiedt-vuurwerk-dierenwelzijn-gaat-voor~ab2be973/

  Misschien kan dit inspiratie leveren voor Nederland?

  We hadden hier geen petitie lopen. Wel een aantal mensen die heel erg begaan zijn met dieren en een gelukje dat er een minister is die enorm begaan is met dierenwelzijn.

  Op zich is het prachtig dat men daar dus een wet in maakt. Blijft de vraag of het ordediensten ook zal lukken met de mankrachten die er zijn om deze wet te doen naleven. We hebben immers vele “verboden”. En politie diensten hebben dus sowieso al heel veel werk.
  In het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld al meerdere malen granaten tot ontploffing gebracht in Antwerpen. Vermoedelijk hoort dit bij de drugshandel.
  Noch granaten doen ontploffen als drugshandel zijn toegestaan…of te ook wel degelijk verboden….Nu hebben politiediensten daar hun handen al vol om dat onder controle te krijgen.
  Het is in dat opzicht dat ik eerder schreef dat een verbod maar zinvol is als overtreders van het verbod ook “gepakt” kunnen worden en geconfronteerd kunnen worden met hun daden.
  Ik hoop in elk geval wel dat het lukt.

  Groeten

  Sofia

  • Ik moet zeggen, voordien’ jaren geleden had ik op zich geen probleem met vuurwerk op zich…
   Maar, meer en meer nu ook weer na gelezen te hebben wat er zich in de nacht in Antwerpen en Brussel heeft voorgedaan in deze eindejaarsfeer… met uitgebrande vuilbakken , auto’s en stukgeslagen bushokjes zie ik dit fenomeen in een bredere context.
   Gelukkig waren er geen rellen dit jaar in deze steden.
   Het stoort mij om deze artikelen te lezen en video’s te bekijken waaruit een eerdere grimmige sfeer af te leiden is.
   Het eindejaarsfeest wordt gebruikt om zich eens goed te laten gaan in negatieve zin….
   Ja vuurwerk voor mij nog alleen gereglementeerd centraal op de grote markt in een stad niet particulier en geen bommetjes en toestanden meer ! Zware geldboetes voor diegenen die dit feest misbruiken.

 12. Lieve Mirrers, en Mireille

  Allen een fijn nieuwjaar gewenst!

  Wat mij als eerste te binnen schiet is dat als vuurwerk afsteken verboden wordt, dat mensen die er toch niet kunnen vanaf blijven dat alsnog gaan doen, maar plekken zullen zoeken waar de kans dat ze gepakt worden miniem is…om zo een mogelijke straf te ontlopen. Dat is ongeveer de strategie die wordt toegepast voor heel veel dingen die verboden zijn. Ze toch doen en je pakkans proberen te verkleinen………als je het echt niet kan laten. En er bestaan ook mensen die vooral een kick krijgen van dingen te doen die verboden zijn….en die misschien nu zich niet eens bezig hielden met vuurwerk afsteken…soit.

  In de praktijk wil dat waarscheinlijk zeggen dat ze dat dan inderdaad niet meer in dichtbevolkt gebied zullen doen, waar doorgaans meer controle is door politie, camera’s en sociale controle, maar juist in gebieden waar het nu van oud op nieuw heerlijk rustig is. En die plaatsen zijn er en wel heeeeel veeeel. En eerlijk ik vind dat zij die niet van vuurwerk houden meer recht hebben om hun oud op nieuw in die rustige gebieden door te brengen, dan de herrie schoppers. In rustige gebieden leven ook veel meer dieren…vrije dieren, misschien minder huisdieren….en die zullen dan ook opgeschrikt worden….

  Zelf kies ik er nu al enkele jaren bewust voor om daar oud naar nieuw te mogen beleven, daar waar het heel rustig is. En ik ben niet alleen. Soms gaan er mensen met me mee. En als ik er over vertel tegen andere mensen…dan inspireert het hen en ze beginnen het ook te doen.
  Een verbod op vuurwerk zou wel eens “het nekschot” kunnen zijn voor die mensen die er nu al een tijdje bewust voor kiezen om de rust te gaan opzoeken. En dat zou ik heeeeeeeeeeel erg jammer vinden.

  Dus ik pleit niet voor een verbod op vuurwerk. Ik pleit eerder voor “wie kiest er volgend jaar ook voor om op een mooie rustige plek om oud naar nieuw op een andere manier te mogen beleven?
  En komt er dan graag hier de ervaring delen?
  Er staan hier ovrigens al een paar van die mooie voorbeelden.
  Heel vaak is zelf de rust gaan opzoeken daar waar de rust er sowieso al is gewoon makkelijker dan proberen iedereen tot kalmte te krijgen waar het dag in dag uit druk is.

  Het is maar hoe ik er nu zelf naar kijk op dit moment. En op een ander moment is dat dan misschien wel weer helemaal anders.

  Vriendelijke groeten

  Sofia

  • Als vuurwerk verboden wordt, wordt de verkoop er van ook verboden. Er wordt veel strenger gecontroleerd op illegaal vuurwerk en vuurwerk afsteken etc. Met andere woorden, het wordt uitgebannen. De overlast wordt steeds minder en verdwijnt uiteindelijk helemaal. VERBIEDEN DUS!!!

   • Helemaal met Ad eens! Als het verboden wordt is het makkelijker om te controleren. Iedereen die dan met vuurwerk bezig is of betrapt wordt is simpelweg strafbaar. Politie hoeft niet meer te controleren of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk. Alle aangetroffen vuurwerk is dan illegaal en dus strafbaar. Hoe simpel kun je het hebben…

  • Ik denk dat je met een verbod wel veel meer bereikt, juist in de steden zeg je gebeurt het, maar er wordt nu bij ons totaal niet aan handhaving gedaan, en ik was vanmorgen buiten de stad aan het wandelen en ook in de vrije natuur lag de vuurwerk troep.
   Er wordt al dagen geknald en ook nu ik dit zit te schrijven is er nog weervuurwerk in de verte.
   Terwijl het toch verboden is nu. En als je er iets van zegt, kan je in elkaar gemept worden.
   Dus een algeheel verbod en dan echt handhaven is de enige optie volgens mij, ook voor de rustigere gebieden.
   Waar om niet oppakken en een nacht, of als je al eerder vuurwerk afsteekt dan oudejaarsdag een paar nachten in de cel, huiszoeking om de resten vuurwerk in beslag te nemen, volgens mij moet dat werken. Nu verbieden ze van alles hier in Nederland, maar er wordt niet gehandhaaft, welk signaal geef je dan af…….

  • Om als groep mensen bij elkaar te gaan zitten op een vredige rustige plek lost het probleem dat vuurwerk nu al jaren vormt voor de hele bevolking, niet op. Het klinkt ook een beetje als” niet in mijn achtertuin” als je zelf op een rustige plek woont. Wat er eigenlijk nodig is, is een goed sociologisch onderzoek naar wat voor groep het eigenlijk is die vuurwerk kopen en afsteken. Vooral de “ grootverbruikers” die voor honderden euro’s afsteken. Ik vermoed dat het merendeel man is. En niet alleen ‘snotneuzen’, niet alleen jongeren. De miljoenen die de lucht ingaan komen uit de portemonnee van privé burgers, niet uit de portemonnee van de overheid, dus een verbod op vuurwerk zal de financiële positie van mensen die van de voedselbank moeten leven, niet echt helpen. Ik heb de petitie al een keer getekend, en ik hoop dat heel veel meer mensen die gaan ondertekenen.

 13. Lieve Mireille.

  Ik ben zo blij met jouw reactie over vuurwerk. Al veel jaren erger ik me er aan
  Ik sta alleen machteloos, om het te verbieden, dus teken ik met veel plezier, om eindelijk komaf te maken met die verschrikkelijke geldverspilling, en ook de gevaren voor mens en dier.
  Er zijn veel betere methoden om te vieren denk ik. Feitelijk vraag ik me af waarom het einde van het jaar moet gevierd worden, wat heeft dat voor zin en wie heeft er baat bij, De handelaars natuurlijk. Geld Geld dat is nog het enige dat telt in deze wereld. Laat ons liever Kerstmis vieren maar dan de echte betekenis en niet alleen om overdadig te eten en drinken.
  Veel lieve groetjes
  Nelly

 14. Hallo,mag ik vragen waarom er bij onderwerpen artikelen alleen ME staat, waarom geen MS,graag zou ik daar ook een onderwerp van willen zien

  • Beste Anita,
   Ik schrijf over de aandoeningen/ziektes waarvan ik van mensen heb gehoord dat de MIR-Methode hen erbij ondersteund heeft. Dat klachten zelfs minder werden. Bij MS heb ik tot nu toe wel gehoord dat er af en toe betere dagen zijn, maar nog geen blijvende resultaten. Zogauw ik die lees, ga ik erover schrijven. Ik weet dat de MIR-Methode veel kan, maar wil ook realistisch zijn.
   Groetjes, Mireille

 15. Beste Mireille,
  Na een paar dagen ligt er nog veel vuurwerk-verpakkingsmateriaal op straat en tussen de struiken. Natuurlijk vind ik dat de stoere mannen dat zelf moeten doen, maar het gebeurt niet. Ik ben geneigd het op te vegen en uit de minieme perkjes te plukken. Maar vraag me af: blijft er ook gif in de verpakking achter en adem ik dat in mijn ijver in? Dank alvast!

  • Beste Emmy,
   Nee hoor, je kunt het gerust oprapen. Ik zou wel handschoenen aan doen als ik jou was, of een bezem gebruiken.
   En dankjewel alvast voor je schoonmaakwerk! Het zal je voldoening geven!
   Groetjes, Mireille

 16. Het vuurwerk afsteken loopt echt uit de hand.
  Hier begint het al in september en dan echt regelmatig.
  De laatste dagen van december zijn helemaal geen pretje, ikzelf wordt er nerveus van, en mijn hond (zoals vele honden) heeft geen leven. Is alleen maar erg angstig, ondanks een goed middel op natuurlijke basis.
  Vuurwerk bommen zijn ook erg in. De mensen verzieken deze traditie. Ik vind het erg jammer hoe het gaat.

  Ik denk niet dat er een ommekeer zal komen zoals het in Portugal gaat, de mentaliteit hier is veel anders. Het is hier niet een -met elkaar- mentaliteit. Helaas!!!

 17. Ik wens een ieder een vreedzaam, gezond en liefdevol jaar toe!
  Ik heb al zoveel petities getekend tegen vuurwerk! Uit een onderzoek is gebleken dat 85% van de mensen er op tegen is en maar 15% voor! Tis toch van de gekke dat de minderheid wint!? Het gaat natuurlijk om geld want het brengt ook wel aardig wat op aan BTW in de staatskas, toch? En traditie!? Vuurwerk is pas in de jaren 60 in het leven, lees lucht geblazen, dus eigenlijk nog niet eens zo oud nog! Ik vind het verschrikkelijk, ik raak hiervan heel erg gestrest! Vorig jaar of eigenlijk moet ik al zeggen eervorig naar is mijn poesenkind door de stress zo ziek geworden dat ze binnen een week was overleden! Midden in de nacht enkele keren naar de Uithof op spoedeisende hulp gezeten met een doodziek dier! Opgenomen en niet meer te redden en op 10 januari 2018 is Amber ingeslapen omdat het niet meer ging, nog steeds heel verdrietig daarvan! We hadden haar uit het asiel, ze was gevonden nog maar één jaar oud en w’s in het vuurwerk geweld terecht gekomen en heel veel stress daarvan opgeslagen wat ze niet kon handelen! Wij, mijn man ik waren dit jaar weg, in een B&B in de Weerribben! Daar werd ook met carbidschieten geklooid maar dat was niet heel dichtbij! In ieder geval 90% minder last dan hier in Utrecht waar het net oorlog lijkt! Maar het is toch van de gekken dat je je eigen huis moet ontvluchten, het ook nog veel geld kost omdat……!
  Wat te denken van alle dieren die lijden hierdoor? Oudere,kinderen, de natuur etc…kan het niet geloven dat er niet wordt ingegrepen en ik vind het ook een taak voor ouders om in deze tijd dat we allen weten dat we er milieu technisch er zeer slecht voor staan…dat gaat toch een ieder aan! Dan te bedenken dat er o.a. Syrische kinderen zijn die in doodsangst verkeren, zijn ze gevlucht voor bombardementen…lijkt hier ook oorlog…de overheid is te bang om te verbieden omdat er dan sancties komen, ze worden gechanteerd door de vuurwerk gooiers, en denk maar wat er in Scheveningen is gebeurd, tis toch niet te geloven hè!
  Wist je dat vogels uren lang in die vreselijke nacht in paniek in het luchtruim vliegen, tegen elkaar aanbouwen, zich dood vliegen, uitgeput, veel energie verliezend na uren pas weer durven landen! Tis echt waar, ik voer ze de hele winter en ook de het hele jaar door. Dit omdat er voedsel schaarste is vanwege de verstedelijking! En wat dacht je van hun longetjes? Al dat gif…het is om te huilen allemaal, het MOET echt stoppen……zou gedachten kracht dat kunnen bewerkstelligen? We kunnen het met ons allen in ieder geval proberen, toch! Laten we vuurwerk vrij leven alsjeblieft!
  Hartegroet Anne

 18. Dag lieve mensen, ik vind de woorden vuurwerkterreur en ver…. niet door te komen.
  wat je zegt ben jezelf….
  liefde en respect de enige weg.
  opgevoed zonder vuurwerk nooit meegedaan,
  bewuste ouders bewuste kinderen,
  eenzaam leven.
  genoeg gestreden.
  op neergekeken, voorloper en dus pispaal, hier.

 19. Goed initiatief! Maar ik vind het erg jammer dat de petitie enkel gaat om vuurwerk dat wordt afgestoken door partikulieren en aldus de ‘STAAT’ gerust laat. Zelf vind ik er niets aan, en wanneer de staat vuurwerk afsteekt zijn dat toch ook de belastingen van alle burgers zoals ik die de lucht invliegen? En is vuurwerk door de staat dan WEL gezond? Om nog maar te zwijgen van de last die het veroorzaakt voor huisdieren.

 20. Hallo Mireille,

  Ik heb ooit oud & nieuw gevierd in Zuid-America in Montevideo, Uruguay. Daar was geen vuurwerk, maar gooiden de mensen overdag versnipperd papier (van documenten uit het oude jaar die overbodig waren geworden, als teken van ‘loslaten’) en water uit de ramen vanaf de 1e verdieping of hoger naar beneden. Het was er warm, dus dat was erg grappig. Een stuk milieuvriendelijker!

  Groeten, Marron

  • Mijn belangrijkste reden om te tekenen:
   Voor de dieren!!!!
   Mijn hond heeft net weer een verdchrikkelijke msand achter de rug en het is mog steeds niet stil hier in A’dam.
   Is er een MIR rer die op een plek in NL woont waar geen vuurwerk is en waar hij wellicht volgend jaar 2 weken kan logeren? Hij lag alleen maar te trillen en wilde sommige dagen niet eens een plas doen…. Zooo zielig!

   • er schijnt in de Flevopolder zo’n opvang te zijn. maar ik begreep ook dat het al heel snel vol was. hopelijk komen er meer adressen waar dit mogelijk is.

 21. ************ Oudejaarsdag *** om 15 uur *** werd ik door een bom, vlak achter mij op de stoep, onverwacht *** de rijweg opgeblazen. Ben er nog kapot van ***

  • Beste Elsa,
   Jemig, wat heftig. Ik hoop dat je het met de MIR-Methode weer een beetje tot rust kunt krijgen in jezelf. Wat zal je geschrokken zijn!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 22. Beste Mireille, dank voor je initiatief en informatie. Ik wist niet dat het fraai klinkende en mooi ogende s i e r vuurwerk de grote boosdoener was voor onze gezondheid. Ik heb getekend, maar vroeg me af hoe dat moest voor mijn vriend die geen e-mail en computer heeft. Het lukt niet om dat via mijn e-mailadres te doen.
  Alvast dank. Emmy

  • Beste Emmy,
   Mensen kunnen helaas alleen tekenen als ze een emailadres hebben, dus helaas zal het je vriend niet lukken.
   En ja, het siervuurwerk is het meest giftig. De knallen zijn daarentegen voor veel mensen bijzonder hinderlijk of zelfs angstaanjagend. En natuurlijk de verwondingen die het kan veroorzaken…
   Dank voor je wil om mee te helpen met de petitie!
   Groetjes, Mireille

  • misschien kun je een tweede account aanmaken voor dit soort gelegenheden? bij hotmail of gmail is dit altijd mogelijk, als je bij een andere provider al een account hebt.

 23. Mooi en gelukkig nieuw nu allemaal!
  Wat een heel fijn initiatief van je Mireille, je aandacht voor een vuurwerkvrije wereld. Fantastisch.
  Vincent Bijlo had het er ook over in zijn oudejaars optreden: Let op…. volgend jaar mag iedereen zijn vuurwerk alleen nog maar binnen afsteken…
  Het geloof dat door herrie de kwade geesten zouden vertrekken is vreemd.
  Is lawaai niet vaak hun dekmantel?
  Stilte waarderen (de ruimte voelen die dat geeft), zelf zingen, dansen en samen muziek maken kan toch ook heel feestelijk zijn? Door minder kruitdampen zijn dan de sterren eerder te zien om ons aan ons zweven in een heelal te helpen herinneren.

  Mireille, mijn vraag is, waarom niet zelf uit eigen vrije bewuste keuze, met de dingen stoppen die we niet (meer) zien zitten en aandacht geven aan wat wel werkt?
  Is belonen van gedrag niet effectiever dan beboeten met straf door verbod? Een schitterende oplossing voor eerlijke weelde verdeling kan ons allemaal doen stralen… en voorbeeld doet volgen: Ieder individueel wordt dan vanzelf (gezellig) samen, op een eigen manier.

  • Beste Corina,
   Lachen, dat idee van Vincent Bijlo, binnenshuis!
   Ja, ik geloof dat ook dat we sowieso zelf het voorbeeld mogen leven. En daarbij is het fijn wanneer meer mensen zich bewust worden van de effecten van het vuurwerk. Toen ik de chemicaliën in vuurwerk ging uitzoeken, was ik zelf stomverbaasd over hoe giftig het eigenlijk is. Dan is het fijn om dat aan elkaar door te vertellen, zodat we allemaal een betere keuze kunnen maken. De petitie tekenen is ook een statement wat kan bijdragen aan die bewustwording. En… als er wijze mensen aan de leiding zouden stoppen, zouden ze beslist alternatieven bedenken voor deze manier van oud en nieuw vieren, denk ik.
   Leuke gedachte over die kwade geesten, trouwens!
   Jij ook nog een gelukkig nieuwjaar!
   Groetjes, Mireille

 24. Hallo Allen,

  Allereerst alle goeds voor het Nieuwjaar.

  Het zou fijn zijn als de regering het verbied.
  ik hoop dat dit gaat lukken.

 25. Sta 100% achter je argumenten en heb dus met veel plezier de petitie getekend!!!!
  weg met die rotzooi!!! hoop dat je snel een petitie start om ook ALLE OPENHAARDEN Nederland uit te krijgen!!! Dat is eigenlijk net zulke troep als vuurwerk!!

  Lekker gezellig! Rondom de open haard..??!! Weet je wel wat er aan roet deeltjes naar beneden komt?? Als mijn buurman dat “VIEZE DING’ AANSTEEKT….weet ik niet hoe snel ik alle roosters moet sluiten in mijn huis!! Stinkt als de P…!!!! en die rook!! Zwarte vieze stink rook! Hoop dat de regering daar flinke belasting op gaat heffen!! Beter nog: afschaffen!!! En zeker in dicht bevolkte woonwijken! Drama is het.

  Nog even over het vuurwerk…heb rustgevende middelen in moeten nemen om de maand december redelijk door te komen…zag er als een berg tegenop!!! Mijn buren hebben aantal jaar geleden zoveel overlast bezorgd…begonnen al om 08.00 uur…omdat het mag!!! Maar het MOET niet!! Alsmaar rotjes aan het gooien…onze kat werd er zo panisch van en ik niet minder!!! Was daar veel bezoek!! Gelukkig waren ze dit jaar niet hier met “hun vrienden”. Evenals vorig jaar. Zou voor mij beter zijn om van te voren al te weten of ze er wel of niet zijn…maar staat zo raar om dit te vragen…Misschien beter als je het niet weet van te voren, maar ja, die stress al vooraf….is slopend!!!

  Hou me hart vast voor volgend jaar…..denk dat ze dan weer hier zijn..pffff….
  nog even niet aan denken!! Ze zijn nu al een paar jaar elders geweest, maar die angst van toen zit erin!! Vreselijke Oudejaarsavond toen gehad….2 uur met de kat op de trap gezeten, wat een stress en armoe!!!!

  Denk voor mijn gemoedsrust toch ergens half december vragen….wat vindt jij??? Mijn man zegt: over je heen laten komen, je kan er toch niks aan doen, als ze komen, houden ze echt geen rekening met jou!! Omdat ik ( jij) het niet leuk vindt!!!

  Later is bij mij het hoge woord eruit gekomen…. hun reactie was: waar heb je het over?
  zo viert toch heel Nederland Oud en Nieuw?? Uitgepraat ben je dus!!!

  IK HOOP DAT ER EEN DAG KOMT DAT ER GEEN VUURWERK MEER AFGESTOKEN MAG WORDEN!!!
  Hoe eerder hoe beter…

  Verhuizen gaan we wel…over een paar jaar…naar een appartement… ik hoop dan zeker meer rust te krijgen..in alle opzichten, want ook ’s zomers is het een ramp met al die stinkende BBQ’S in vele tuinen….. die zelfde mensen … en roken…ook ’s zomers vreselijk!! Krijgen veel bezoek…roken allemaal, kunnen nooit lekker zelf buiten in de tuin zitten …worden weggerookt zowel v.d. bbq als van de sigaretten..

  Slaapkamer ramen kunnen bijna nooit open ’s avonds…Stank, stank en nog eens stank!!!

  zo is er elk seizoen wel iets…. wordt er soms GEK van!!!

  • Beste Ellen,
   Wat zou een huisje aan een bosrand heerlijk voor jou zijn! En ja, ik zou gewoon langs je neus weg eens vragen of zij oud en nieuw dit jaar weer thuis vieren. Zou je een paar dagen rust schelen. Ik ken trouwens ook al mensen die oud en nieuw in een vakantiepark vieren. Schijnt dat daar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Waarom eigenlijk niet!? 🙂 Maar dat kost natuurlijk ook wel weer geld.
   Ik hoop van harte dat je eerder naar je appartement mag verhuizen!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • En stop dan gelijk de subsidie op houtpelletkachels. Helaas:deze blijken veel.minder milieuvriendelijk te zijn dan gedacht en zeer schadelijk voor longpatiënten.

 26. Getekend! Twee doden, meerdere gewonden, geweld tegen hulpverleners, enorme luchtvervuiling en vele bange huisdieren (heb er zelf twee). Het loopt behoorlijk uit de hand. Maar ik wil ook graag een andere bron van vervuiling noemen die aan een enorme opmars bezig is en vaker dan één avond per jaar wordt gebruikt: houtkachels. Ik zit precies in de baan van twee houtkachels en krijg er fysieke klachten door. Op de sites luchtfonds, houtrook en houtrookvrij heb ik veel gelezen over de uitstoot van houtkachels en ik ben me een hoedje geschrokken van de gifstoffen die daarin zitten. Roken mag nergens meer, diesels worden verboden, maar houtkachels vliegen de winkels uit, terwijl er inmiddels zo’n 4 miljoen mensen last zeggen te hebben van (een) houtkachel(s) in hun woonomgeving. Instanties als Milieudefensie, RIVM, Longfonds en verschillende politieke partijen zijn tegen houtstook in woonwijken, maar er wordt door de politiek al ruim twee jaar over gesteggeld of dit landelijk of gemeentelijk moet worden aangepakt. Nu er in toenemende mate aandacht is voor het klimaat, zou er ook naar een milieu- en mensvriendelijk alternatief voor gas moeten worden gekeken. Met houtkachels gaan we een eeuw terug in de tijd!

 27. Geweldig goed om aan de bewustwording van e.e.a. te werken bij de grote massa, echter er zijn twee dingen die ik me afvraag i.v.m. een totaal verbod.
  Ten eerste, zaken verbieden werkt over het algemeen averechts. Ik vermoed dat we een enorme toename in de aanschaf van het illegale, nog veel gevaarlijkere vuurwerk zullen kunnen verwachten. En omdat men niet meer op het moment zelf vuurwerk op normale plekken kan aanschaffen, zullen mensen op een vroeger moment dit nog verkeerdere spul bestellen en dus langer in huis /schuur opslaan met alle gevaren van dien.
  Ten tweede vermoed ik dat er een verdere polarisatie zal plaatsvinden in onze maatschappij, namelijk tussen voor- en tegenstanders van vuurwerk, net zoals in de eindeloze en steeds verder verharde zwarte-pietendiscussie.
  Een soort tussenoplossing zoals sommigen hier noemden lijkt me beter maar vooral en op de eerste plaats, eerst werken aan bewustwording i.p.v. meteen al een verbod. We spreken namelijk toch vooral tegen volwassen mensen hier, en niet tegen een stelletje snotneuzen zelfs al gedragen sommigen zich wel zo. Aangezien wij zelf waarschijnlijk vinden dat we bewust bezig zijn en met respect naar natuur en mens, kunnen wij toch hopelijk in dit geval ook respectvol blijven t.a.v. andere mensen, zelfs al vinden we misschien dat zij dom gedrag vertonen t.a.v. het vuurwerk. Des te meer kans ook dat we op bedoelde manier (dus zonder mensen te veroordelen in deze kwestie)meer indruk maken met onze doelstelling. En minder gevaar lopen op meer illegaal vuurwerk en op een verdere polarisatie in de maatschappij.

  • Beste Yolanthe,
   Met interesse je woordje gelezen.
   Ik kan wel voor een deel meegaan in jouw visie, maar proef ik daar ook niet een stukje angst uit?
   Laten we dit nu maar accepteren en een beetje sussen omdat het anders wel eens erger zou kunnen worden?
   Is dat ook niet wat onze politiek steeds doet, niet durven doortasten en uit een soort angst dit gedrag wel afkeuren maar geen maatregelen nemen.
   Zeker zullen er protesten komen en misschien wel “wraakacties”, ook dat zal dan drastisch moeten worden aangepakt om uiteindelijk toch succes te behalen.
   Er zal een maatschappelijke omvorming moeten plaats vinden, en dat begint bij de geboorte van een kind.
   Nu sukkelt het jaar in jaar uit maar voort en de ” boosdoeners lachen zich rot!”…er wordt toch niets aan gedaan…
   Misschien is dit een wat pessimistische kijk, maar ik voorspel je, als er niets gebeurt, zal de ellende alleen maar toenemen en de onvrede toenemen.
   Schep als overheid duidelijkheid, en inderdaad de zw.pietendiscussie kabbelt ook maar voort, ook geen besluitvaardigheid!
   Ik wens je toch een heel mooi 2019.
   An.

   • Hoi An,
    Blijkbaar praten we langs elkaar heen want de strekking is juist wel dat er iets moet gebeuren, maar dan m.i. in de vorm van ten 1e bewustwording en ten 2e de tussenoplossingen die hier en daar al genoemd zijn. Kortom, de geleidelijke weg, want het is een heel proces dat je niet kunt afdwingen tenzij met de genoemde gevolgen. Mijn analyse is niet ingegeven door emotie/angst maar juist door hele simpele verstandelijke overwegingen. Namelijk kijken naar hetgeen de ervaring ons geleerd heeft in soortgelijke situaties en wat dus effectief is gebleken t.o.v. het beoogde doel. Een verbod instellen zonder mensen de kans te geven om te begrijpen waaróm, brengt geen draagvlak en hoort meer bij een dictatuur.

    • Hoi Yolanthe,
     Ik begrijp wat je bedoelt.
     Het probleem lijkt mij dat jij/wij denken dat wij mensen tot bewustwording kunnen bewegen, helaas werkt het blijkbaar zo niet.
     Ben het met je eens de wij-zij mentaliteit zal moeten veranderen.
     Ieder brein werkt anders, wat ik normaal vind vindt een ander belachelijk en andersom.
     En wie ben ik om te denken dat mijn visie de juiste is!
     Respect voor elkaar is zeker van groot belang, al is het wel erg moeilijk om respect te tonen voor bepaald gedrag
     Ik ben toch “bang” dat we bepaalde groepen niet kunnen bereiken met bewustwording, het waarom zal niet bij iedereen doordringen, dat is al jaren gebleken.
     Maar laten we toch maar proberen een optimistische kijk op dit alles te behouden, wat ik heel erg moeilijk vind.
     Rechtvaardig en consequent optreden zou voor mij noodzakelijk zijn, zo heb ik in mijn beroep op den duur de beste resultaten bereikt.
     Groeten, An.

    • Helemaal mee eens, Yolanthe. Vooral je laatste zin: een verbod instellen zonder mensen een kans te geven om te begrijpen waarom, brengt geen draagvlak en hoort meer bij een dictatuur. Er is een mentaliteitsverandering in de Nederlandse bevolking nodig om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen. Ik denk trouwens dat het meestal mannen zijn die vuurwerk kopen en afsteken.

  • Hallo Yolanthe

   Zelf had ik ook de idee dat zo prompt voor een totaal verbod gaan een averechts effect zou kunnen hebben.
   En eigenlijk begrijp ik wel wat jij bedoelt. Als je het vuurwerkgebruik bij particulieren wil inperken dan best met tussenstappen werken.
   Als ik er op terug kijk is dat in het verleden met success gebeurd als het op rookverbod aan komt.
   In een eerste etappe werd het verboden om te roken op de werkvloer en werd er een “rokerslokaaltje” voorzien. Nog later werd de roker naar buiten gestuurd en moesten de gebouwen totaal rookvrij worden. De horeca was de volgende plek waar men eisen begon te stellen. Eerst in de vorm van ventilatie en afzuigsystemen, vervolgens ook het inrichten van een rokersruimte die afgesloten moest zijn van de rest van de zaak, en eveneens voorzien van ventilatie en afzuiging. In hotels bestaan er nu alleen nog niet rokers kamers. En intussen gaan er stemmen op om roken op terrasjes van horeca zaken ook te verbieden.
   Als men destijd in één klap roken overal zou verboden hebben…ik weet niet of het zou gewerkt hebben. Nu accepteren de meeste rokers echt zonder problemen dat ze hun ongezonde gewoonte nu éénmaal niet mogen uitoefenen als ze daar anderen hun gezondheid ook mee schaden.
   En dus zou je een stappenplan voor dat vuurwerk ook kunnen bedenken.

   Zones instellen waar vuurwerk mag afgestoken worden…en deze stapgewijs kleiner maken. Tijdsslots instellen waarbinnen vuurwerk mag afgestoken worden en deze stapgewijs kleiner maken. Periodes waarin vuurwerk verkocht mag worden en deze stapgewijs kleiner maken….Ik noem maar wat.
   Als het duidelijk wordt waar wel en waar geen vuurwerk mag afgestoken worden kunnen fans en tegenstanders bewust kiezen om die zone te bezoeken die best bij hen past.
   Als duidelijk wordt op welke tijdstippen er geen vuurwerk meer mag afgestoken worden wordt het duidelijk wanneer je voorzorgen voor jezelf en je huisdieren kan nemen.
   Etc… Zo komt er duidelijkheid ….wat zowel voordelig is voor wie de controles moet uitvoeren…namelijk alleen in die zones waar het niet mag….of op tijdstippen dat het niet mag…en de fans en tegenstanders kunnen een veilige afstand van elkaar bewaren…Zodat je niet onverwacht van de stoep wordt geblazen, zoals ik dat hier ergens in een post las.

   Voor alle duidelijkheid. Ik kan zelf ook niet goed tegen de het in het wilde weg afschieten van vuurwerk. En ik kies er zelf al langer voor om me terug te trekken naar rustige plekken van oud naar nieuw.
   Alleen geloof ik er ook niet zo in dat een algemeen verbod prompt doorvoeren de beste manier zou zijn.

   Misschien is het zelfs een idee om te achterhalen welke behoefte er eigenlijk werkelijk schuil gaat onder het feit dat sommige mensen zo graag vuurwerk afsteken.
   Als rokers, roken omdat ze hun missie niet leven en basisbehoeften gemist hebben als kind enz…
   Dan is het met verstokte vuurwerk-afstekers misschien niet anders?????
   Misschien missen ze échte uitdaging in hun leven? Omdat ze ook niet op het pad van hun missie zitten?…..valt me nu binnen en rolt er hier weer uit.

   Warme groeten

   Sofia

 28. Prima dat er ook langs deze weg ondersteuning komt van de petitie. Ik heb al getekend via facebook, maar heb nog een keer getekend. Ik ben het zo eens met een vuurwerkverbod: voor alle ( huis)dieren, voor alle vogels ook, voor alle mensen met een overgevoelig gehoor, voor de schonere lucht, voor mensen zoals ik die elke keer schrikken als er weer zo’n luide knal is. Tegen verspilling van miljoenen euro’s. Zoals je zegt, het is een schande dat er zoveel mensen afhankelijk zijn van de voedselbank en er dan zoveel gewoon de lucht ingeknald wordt. Ik hoop van ganser harte dat de petitie effect zal hebben. Tot nog toe heeft het niet erg geholpen.
  Succes voor ons allemaal, hartelijke groet, Annechien.

 29. Dag Mireille, ik heb ook de petitie getekend, gewacht op de bevestiging, kreeg geen bevestiging. Ik heb naar de organisatie gemaild en kreeg bericht dat ik al in 2017 heb getekend. Dus krijg je daarna geen bevestiging als je weer wilt tekenen. Ik vind dat wel goed, dan is mijn stem in elk geval geldig. Want als je twee keer tekent dan is het ongeldig. Dit deel ik omdat ik las dat er meer mensen geen bevestiging kregen. Ik wens iedereen een heel goed nieuwjaar toe en succes met alles. Vriendelijke groet, Irene.

  • Beste Irene,
   Dankjewel voor het uitzoeken! En blijkbaar heb je al langer dezelfde mening! Dankjewel voor het steunen van de petitie!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mireille,
   Hoe ontzettend eens kan een mens het met je zijn!!
   Mijn goede voornemens waren : wat beter te accepteren en respecteren dat ieder individueel brein anders werkt, dat mensen een heel andere mening hebben dan de mijne, die evenveel waard is, wees wat toleranter had ik mezelf ingeprent.
   Nou…dat heeft een dag geduurd!en ja hoor daar was mijn onbegrip en ergernis al weer na alle vervelende gebeurtenissen van maandag j.l.
   Wie o wie durft nou eens door te drukken, weg met dat vuurwerk, verbied het individueel afschieten van vuurwerk helemaal!Stop met dat slappe gedoe, “we moeten het nog maar eens bekijken…zo kan het niet langer….”en ondertussen niets daadkrachtigs doen, en bang zijn voor de menigte die dan wel eens in opstand zou kunnen komen!
   We moeten van alles om milieuvervuiling tegen te gaan, maar wat wel kan: voor miljarden giftige stoffen de lucht in jagen!,
   “Moet kunnen…”( en dat zijn woorden van onze min.president!)
   Hoe slap was de reactie van de burgermeester van Den Haag, na de afschuwelijke gebeurtenissen in Scheveningen!
   Ze wist ervan!had nooit toestemming mogen geven!
   Nee…zet de hekjes maar wat verder weg…!Angst, niet durven optreden en dan nu zeggen, we moeten het maar eens opnieuw bekijken!
   Mijn haren stonden overeind bij deze opmerking!
   Wees als gemeentebesturen wat creatiever vastbesloten en vooral wijzer en denk na over andere mogelijkheden!
   Wat mij betreft helemaal zonder vuurwerk, andere landen kunnen het ook!
   Genoeg ergernis van me af geschreven!
   Voor iedereen een veilig, vrij, gezond en gezellig Nieuwjaar!
   An.

 30. Dag allen;

  ik deel volledig de nadelige effecten van vuurwerk al kan ik me voorstellen dat dit ook refereert aan het “vuur” in ons zelf.
  Vanuit mijn visie zou ik dan meer pleiten voor een bijvoorbeeld harmonische 3Dlaser lichtbeleving met mooie klanken binnen een groot mooi geometrisch gebouw waarbij liefde en verbinding centraal staan; denk hierbij ook aan grote klankstaven die in het ritme van de gebouw acoustiek bespeeld kunnen worden.
  Misschien een mooie bestemming voor kerken met hun vaak prachtige klankruimten die nu geen bestemming meer hebben, in plaats van horeca en hotels.
  Vanuit mijn hart.

  • Beste Martin,

   Het idee van 3Dlaser lichtwerk heb ik al jaren. Het vervuilt niet en maakt geen lawaai, waarbij ook nog komt dat het ook buiten gebruikt kan worden.
   Fijn dat er meer mensen dit idee hebben. Steeds minder roependen in de woestijn.
   Dank je Martin.

   Voor ieder een inspirerend jaar toegewenst

 31. Getekend!
  Voor alle goede redenen die in de petitie staan.
  Dat de politiek zijn handen er niet aan wil branden is te triest voor woorden.
  Maar goed, samen staan we sterk!

  Mireille dankjewel voor het starten van de petitie.
  En voor de fantastische MIR-Methode.
  Een mooi, gezond en gelukkig nieuw jaar.

  Hartelijke groet,
  Louise Jonkman

  • Beste Louise,
   Voor de zorgvuldigheid: de petitie bestond al en ik verwijs ons ernaar. Maar fijn dat je eraan mee wilt doen!
   Groetjes, Mireille

 32. Getekend!
  3 dagen in het geknal en soms zware donder gezeten, met angstige honden, daar hielpen geen druppeltjes meer voor.
  De laatste dag begon het al om 10.00u tot 2.00u, zware hoofdpijn en groeiende onrust in mijn lijf gevoeld. Om 23.00u naar het station gevlucht, waar geen vuurwerk mocht, wanneer houdt het een keer op, wij leven in vrede dus waarom doen we dit “oorlogsgeweld ” onszelf aan?

 33. Helemaal mee eens Mireille!

  Ik heb de petitie ook ondertekend.

  De diverse opeenvolgende regeringen doen niks anders dan wegkijken van alle ellende die wordt veroorzaakt door dat vuurwerk.

  Ze schijten in hun broek voor impopulaire maatregelen, waardoor de jaarlijkse schade aan mensen, dieren en goederen blijvend worden gedoogd.

  Mijns inziens is de Nederlandse regering daarom mede-schuldig aan dood en verderf rond elke jaarwisseling! Dit, omdat ze niet de macht gebruikt om er een eind aan te maken.

  Het wordt verschrikkelijk hoog tijd dat dat zooitje ongeregeld in de Tweede Kamer voor de rechter wordt gegooid.

  Dat durft dan ook nog regelmatig te spreken van “een SOCIAAL land als Nederland”, terwijl ons land al verschrikkelijk lang GEEN sociaal land meer is!

  Als ik zie hoe Nederland langdurig, systematisch en grondig naar de knoppen wordt geholpen door onze zogenaamde volksvertegenwoordigers, dan zou ik het liefst gaan emigreren!

  Ik hoop dat de gehele Tweede Kamer dit bericht onder ogen krijgt en voorgoed wakker wordt. Maar dat zal wel weer ijdele hoop zijn.

  Mireille, keep up the good work en mocht je President van Nederland willen worden, dan heb je mijn stem!

  Groetjes,
  Arno

  • Alhoewel er vele zaken zijn die ook in mijn ogen niet goed gaan, vind ik niet dat je daar de politici in hun eentje de schuld van kan geven. Als je als politicus de dingen goed wil regelen, ben je helaas vaak een hoop stemmen kwijt. Daarom is er een angst om bepaalde groepen te ‘benadelen’. Kennelijk hebben deze groepen veel macht. Wijzelf kiezen met ons allen de politici. Ik ga er vanuit dat ze proberen te realiseren wat ze als hun missie zien. Dan moeten we echter niet direct weglopen van een partij als ze iets niet kunnen realiseren, omdat ze een compromis moeten sluiten. Met onze totaal verdeelde kiezers is het heel moeilijk om ergens een meerderheid van stemmers voor te krijgen. Laten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen en proberen om politici te kiezen die bereid zijn om keuzes te doen die een optimaal resultaat voor ons allemaal bereiken. En dat betekent dat niet ieders wensen kunnen worden verwezenlijkt. Alleen door SAMEN naar oplossingen te zoeken en te geven en nemen, kunnen we m.i. een prettige samenleving en een leefbare aarde behouden/creëren. Wij zijn daar hopelijk al allemaal mee begonnen met de MIR-methode.

 34. Zo’n 25jaar geleden hingen er affiches in Amsterdam “je bent een rund als je met vuurwerk stunt”. Geweldig vond ik dat, maar de economie moest blijven verder draaien. Geld is belangrijker dan burgers of dieren of de natuur (zelfs ons klimaat!) Proficiat dat er nu eindelijk vanuit de gemeenschap eens actie genomen wordt ! Fijn Nieuwjaar iedereen – zonder lawaaihinder & zonder stank en zinloze verkwistingen…

  • Beste Ans,
   Doe het even opnieuw en controleer goed of je het emailadres precies goed hebt ingetypt. Kijk ook even in je ‘ongewenste email’-map, omdat het daar ook in terecht kan zijn gekomen. Blijf proberen! En dankjewel dat je wilt tekenen!
   Groetjes, Mireille

 35. Het lijkt me goed om het vuurwerk te beperken tot een aantal plekken in Nederland. En wel zo dat alléén deskundigen het vuurwerk af mogen steken. Soort vuurwerkfestivals op hetzelfde moment in Nederland.
  Daarnaast moet het vuurwerk aan het einde van het jaar verboden worden, naar mijn idee.

  • Ja en zeggen dat er al Led-projectie/vuurwerk bestaat ! Maar dan draaien ze daar weer keiluide basdreunen bij… hardleerse (potdove) politiekers ?

 36. Ja, ik teken de vuurwerk petitie. Om veel verschillende redenen. Je hebt er al enkele genoemd, dat het slecht is voor de gezondheid, het milieu, de dieren die helemaal van slag zijn, al het geld dat er aan uit gegeven word en beter naar goede doelen kan gaan, de rotzooi, die helaas niet door de veroorzakers wordt opgeruimd, zodat je in februari nog in de smeurie van de vuurwerk troep loopt. De mentaliteit is ook veranderd, tegenover de hulpverleners, de schade door letsel en branden enz. Er is een tijd afgesproken waar op vuurwerk afgestoken mag worden, maar daar wordt niet aangehouden, hier wordt al dagen van tevoren vuurwerk afgestoken, tot na 12 uur ’s nachts. Ik ben overgevoelig voor harde geluiden. Bij elke knal schrik ik me wezenloos. Dat doet mijn gezondheid geen goed en de stress is enorm door een zwaar overprikkeld zenuwgestel en slaapgebrek. Van mij mag het zo snel mogelijk afgeschaft worden. Een lieve groet en de beste wensen voor 2019.

 37. Hallo Mireille, we hebben beide 1 geweldige vuurpijl afgestoken dit jaar als symbool om ellendigheden van het afgelopen jaar achter mij te laten. O.a. familiaire kanker waar ik van genezen ben.

  Ik wil je met klem vragen om je pijlen eerst te richten op de grote vervuilers en dan pas met de kleine, of in dit geval een keer per jaar, het gevecht aan te gaan. Dus laten we alsjeblieft eerst de CO2 uitstoot en fijnstofuitstoot van de grote industrie aanpakken die elke dag zwaar vervuilen en onze gezondheid aantasten. Bovendien helpen ze de hele aarde naar de knoppen door zeespiegelstijging. Dan kunnen we daarna aan de slag met de details.

  Onze regering heeft onlangs besloten de grote industrie geen bindende regels op te leggen om uitstoot te beperken. Datzelfde geldt voor de uitstoot uit landbouw. Ook die pakt de regering niet aan. Landbouw vervuilt ons drinkwater het allermeest. Samen zijn deze 2 vervuilers goed voor ca 70% van de CO2 uitstoot en fijnstof! Daarna volgt verkeer en tenslotte volgen huishoudens.

  Waar staat vuurwerk in dit rijtje? Nog achter de huishoudens.

  Als we de Parijsdoelen voor CO2 uitstoot niet halen, is Nederland over 60 of 80 jaar zee geworden. Kies je strijd dus alsjeblieft zorgvuldig. Laten we petities maken om de regering onze aarde en ons land te laten beschermen en laten we stoppen met symboolpolitiek.

  Vriendelijke groet, Annelies

  • Beste Annelies,
   Het echte probleem is volgens mij dat wij als burgers het nog niet voor elkaar te krijgen om ons te bundelen. Ik schrijf daarover in het artikel ‘De kracht van de groep.’ Wat ik hoop is door dicht bij huis te beginnen, mensen te laten zien dat als we met z’n allen ergens achter gaan staan, we dingen voor elkaar krijgen. Daarvoor moeten we eerst ‘oefening’ hebben in dat we werkelijk iets teweeg kunnen brengen. Vuurwerk is dan een doel dicht bij huis, waar mensen voor in actie kunnen komen. Lukt het vuurwerkverbod, dan krijgen mensen moed en gaan ze zien hoe krachtig ze als gebundelde groep zijn.
   En dankjewel voor je wijze woorden!
   Groetjes, Mireille

 38. Ben het volledig Rens met jou, al lang voel ik dat we dit moeten bannen. Eveneens als zoveel andere zaken die heel vervuilend zijn waaronder vliegtuigen . Maar als ik daar over begin waar stopt het dan. Ik meld mij niet aan daar ik al de nieuwsbrief heb. Maar zeker met belangstelling jou mening deel.

 39. Toch jammer dat een aantal domme slechteriken met domme en kwade intenties een mooie Chinese Taoïstische traditie om zeep weten te helpen door er mee te stunten en het te misbruiken en in dat proces het plezier voor anderen mensen daardoor weten te verpesten .
  Als vuurwerk met gezond verstand word af gestoken vind ik die paar uurtjes knal , flits en rook wel heel erg de moeite waard .
  Nog sterker ; sinds kind droom ik zo nu en dan van vuurwerk en word ik heel blij en gelukkig wakker en daarom steek ik het elk jaar weer heel graag af om de boze geesten weg te jagen die zich elk jaar weer weten op te hopen in dit verpolariserende landje .
  Ik ben er heel voorzichtig mee en ik heb nooit ongelukken mee gemaakt met vuurwerk .
  Ik ben de Chinese Taoïstische culturele tradities heel erg dankbaar voor dit mooie effect van licht , flits en knal en ik dank de destijds gepensioneerde kolonialen uit Nederlands-Indië dat met hun initiatief we nu het traditionele consumenten vuurwerk hebben .
  Vuurwerk zal ook nooit weg gaan en als consumenten vuurwerk echt helemaal weg gaat zal ik er echt om kunnen huilen .
  Daar voor in de plaats zullen er dan heel veel oud en nieuw vuurwerk shows ontstaan die wellicht voor nog meer rook en fijn stof zullen zorgen dan consumenten vuurwerk ooit zou kunnen produceren.
  Hier in Nederland hebben we trouwens een traditie van uit het Germaanse sjamanisme/ paganisme om tijden de midwinter vieringen een hoop lawaai te maken om de boze geesten te verdrijven , de datum is tegenwoordig anders en de Taoïstische Chinese traditie van vuurwerk heeft er een andere draai aan gegeven waar er eerst ( alleen nog maar ) vanuit die traditie carbid schieten en met het slaan op potten en pannen werd gedaan is nu merendeels vervangen door consumenten / evenementen vuurwerk .
  Het MKB is sinds de invoering van consumenten vuurwerk heel blij met de extra inkomsten voor het midden en klein bedrijf dus zo een belangrijke economische factor zal heel moeilijk weg te krijgen zijn .
  De meeste luchtvervuiling word immers veroorzaakt door fabrieken , auto’s , zeeschepen , veeteelt en vliegtuigen en niet door die paar uurtjes vuurwerk dat één keer per jaar word af gestoken !
  We steken het niet elke dag af !
  Gelukkig maar want dat zou ik zelfs te veel vinden .
  ik pleit voor behoud van consumenten vuurwerk !
  Hier een een aantal hyperlinks met een paar mooie artikelen met hele nuttige informatie over de historie en en traditie van vuurwerk en oud en nieuw jaar vieringen :
  http://www.behoudconsumentenvuurwerknederland.nl/
  http://www.jefdejager.nl/oudennieuw.php
  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-vuurwerk-in-nederland
  https://spreekbeurten.info/vuurwerk.html
  https://www.yarden.nl/inspiratie-en-informatie/rouwrituelen/chinese-uitvaart.htm
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/02/deze-chinees-ontwerpt-wereldwijd-de-grootste-vuurwerkshows-van-rio-tot-parijs-a1534338
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Miaohui
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerk
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernstvuurwerk

  • Ik probeer me in te leven in jouw gedachtengang, maar helaas lukt me dat niet.
   Er is in de hedendaagse vuurwerkbeleving niets terug te vinden van de Germaanse sjamanisme/paganisme, traditie.
   Wie is daar nog mee bezig?
   Denk je nu echt dat men hier bezig is met Chinese taoīstische culturele tradities?
   Was het maar waar dat met het vuurwerk de boze geesten worden verdreven, mooie gedachte maar echt niet van enige betekenis in onze westerse wereld.
   Hier gaat het in heel veel gevallen puur om knallen, rotzooi trappen, luchtvervuiling en veel mensen en dieren leed bezorgen.
   Het is volledig uit de hand gelopen!
   Pessimistisch? Ja, Realistisch? Ja!
   Dus liefst volledig weg er mee, hooguit precies om 12uur ’s nachts landelijk of plaatselijk centraal “mooi”vuurwerk.

 40. 31 december is er bij mij in de straat van 18.00 u tot 1 jan. 4.00 u geknalt,waande me in een oorlogsgebied.,ben blij dat mijn ramen het hebben overleefd.
  Er stonden 5 pallets en een enorme ton in de brand wat fungeerde als afsteeklont.
  De feestgangers werden steeds dronkender en er werd gevochten en geschreeuwd.
  Heb mijn hond rustig gekregen met dubbele dosis medicijnen.
  Buiten mijn ervaring kan ik nog een lijst opnoemen waarom dit echt moet stoppen.

 41. Goedemorgen allemaal,
  Getekend! Omdat wat Mireille hierboven beschrijft. Ik wil een betere wereld, aarde achterlaten en daar mijn steentje aan bijdragen, mijn veranywoording nemen hiervoor!

 42. Weg met dat idiote doorgeslagen vuurwerk, evenals de feestdagen zelf, doorgeslagen doorgeschoten, over de top. En dan die die idiotereclames als van de Jumbo. Wat een gestoorde wereld, en wat een hoop dierenleed!

  • ben het volledig met je eens ad mag voor mij afgeschaft worden is maar en huichelachtig gedoe allemaal voor jou en gelukkig en gezond nieuwe jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.