Home » Artikelen » 219. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

219. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. — 75 reacties

 1. Hallo mereille
  Ik voel het nooit aankomen als er humor word gebruikt zijn we niet gelijk gestemd .of als ik lach denken mensen dat ik om hun lach terwijl ik toch echt met mij zelf bezig ben en mensen toe lach maar nooit uit lach. Dus zit mijn kop heel hoog boven het maai veld
  Ik vind het een moeilijk ding als het gebeurd ben ik rusti als ik thuis er overdenk ben ik boos voelt het niet goed .
  Wat ka ik er aan doen?

  • Beste Karina Anna,
   Blijf oefenen met voelen. Net zolang totdat je in het moment zelf meteen kunt reageren met: ‘Ik vind het niet zo leuk dat je nu lacht. Ik word er boos van.’ Dit zou je kunnen leren in een cursus Geweldloze communicatie.
   Veel geluk en blijf vooral boven dat maaiveld uitsteken, doe ik het ook!
   Groetjes, Mireille

 2. Beste Mireille

  Het citaat van Steve Jobs komt mij vreemd voor. Vele medewerkers van Steve Jobs getuigden dat als zij met een ander voorstel kwamen of een andere manier van werken, dat hij hen nooit vroeg naar het waarom of het ook maar in overweging nam, maar het wel heel deskundig afkraakte. Daaruit zou je kunnen opmaken dat hij er zelf veel moeite mee had wanneer mensen op zijn eigen werkvloer het hoofd boven het maaiveld uitstaken.
  Mensen vergeten ook nog al eens gemakkelijk dat heel wat van zijn “ontwerpen” helemaal niet succesvol waren en geen doorgang vonden bij “consumenten”. Als hij daarmee geconfronteerd werd stelde hij dat de consument gewoon dom was en niet wist dat zij al zijn uitvindingen wel degelijk nodig hebben.
  Dat is natuurlijk een gewaagde uitspraak en daarmee stak hij zijn hoofd boven een maaiveld….maar of hij nu werkelijk een stichtend voorbeeld is voor van moed, dan wel een eerder denigrerende uitspraak over mensen die hij daarmee reduceert tot “domme consumenten”….?
  Hij staat aan de wieg van de smartphone die mensen nu dagelijks gebruiken als was het of hun leven er vanaf hangt….Een handige tool als je hem goed kan gebruiken….maar net zo goed een tool waardoor mensen nog meer het échte contact en verbinding met zichzelf en elkaar verliezen.
  Dat wereld daardoor verandert, dat klopt zeker. Of die evolutie meer vrede brengt is nog maar de vraag.
  Mensen zijn nu al bereid om hun “basisrechten” op te geven in ruil voor “wifi” zodat ze onbeperkt kunnen surfen en swipen op hun smartphone.
  Ik weet wel dat het citaat bedoelt is om mensen aan te moedigen stappen te durven nemen….Alleen voelt het voor mij dus niet zo meteen als het meest geschikte….En dat is natuurlijk slechts mijn ingeving van dit moment. Misschien kijk ik er op een andere dag wel anders tegen aan………..

  Vriendelijke groeten

  Sofia

 3. Hi Mireille,

  Geweldig jouw MIR methode. Ik ben er sinds kort weer mee begonnen. Het is wonderlijk hoe rustig ik ervan word en hoe de hulp van mijn innerlijk zelf naar boven komt in de vorm van bepaalde gedachten en woorden.

  Over jouw situatie met de speelhal. Wij creëren onze werkelijkheid met onze gedachten. Alles wat er is zijn onze creaties en/of co-creaties met anderen, ook op wereldniveau, maar dat hoef ik jou denk ik niet te vertellen. Ik ken de situatie natuurlijk niet en ik weet ook niet alle ins en outs, maar aangezien jouw intenties met het MIRREN constructief zijn en jouw doel het welzijn van de mensheid is, kun je eigenlijk niet anders dan constructieve ontwikkelingen verwachten, die zich soms als negatieve situaties voordoen. Misschien is deze speelhal wel een mogelijkheid om nog meer mensen te bereiken en te helpen.

  Wat de strijd met de gemeente betreft, “been there, done that”. In mijn geval was het een hopeloze strijd die veel stress en frustraties met zich meebracht die mij heel veel energie gekost heeft en niets heeft opgeleverd dan mentale en fysieke malaise. Als ik het over zou kunnen doen zou ik mijn handen er vanaf houden. Gemeenten hebben zo hun eigen agenda’s en meestal valt de beslissing aan de kant waar het meeste geld van te verwachten is.

  Ik wens je in elk geval veel wijsheid en kracht.

  Groetjes,
  Katja

  • Beste Katja,
   Ja, wijze woorden, dankjewel! Overal waar ik navraag, vinden mensen het best een aardig idee zo’n speelhal, dus ben ik inderdaad weer in mijn vertrouwen terug gegaan dat het goed is wat er gebeurt. En komt tijd, komt raad.
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • Mireille

    Wat mooi dat je dat zo soepel weer kan los laten in alle vertrouwen.
    Met een speelhal worden spelers zichtbaar en ze kunnen elkaar ook in het echt ontmoeten. Dat vind ik er nu helemaal goed aan. Heel vaak gamen mensen “online” maar ontmoeten mekaar dan nooit een keertje van dichtbij. Ik denk dat het goed is dat die gamers zo ook eens “uit hun kot” komen zoals we dat in vlaanderen zouden zeggen.
    En als ze een game verslaving hebben, dan is de kans groter dat ze die kunnen leren aanpakken via de MIR methode waarvan de vestiging er vlak naast is.
    Thuis op hun pc zouden ze misschien nooit op de site van de MIR methode komen.
    Hebben zij die met een verslaving kampen even geluk dat de speelhal naast de locatie van de MIR komt.

    Groetjes

    Sofia

    • Mooi gezegd, Sofia! En alweer een positieve kant aan een situatie die er op het eerste gezicht zo negatief uitzag. Straks kun je nog blij zijn dat die gamehal er zit. Wat een nieuwe kansen!
     Groetjes, Coby.

 4. Ja lieve Mireille, daar slaag je nagels met koppen! Ik ben een B-mens, recht voor de raap… maar soms word ik het toch beu van represailles te krijgen. Teveel mensen lopen nog met “ego” en willen niet veranderen (uit angst, dat weet ik wel) Omdat het zo vermoeiend is kies ik de laatste tijd toch maar voor A, en hou mijn gedachten/inzicht/vragen enkel nog voor wie er echt open voor staat. En dat geeft een “win-win” gevoel waar iedereen dus gelukkig van wordt.

 5. Lieve Mireille
  Na alle reacties te hebben gelezen, die indrukwekkend zijn, is mijn intentie het volgende.
  Vanaf gisteravond en ook straks stuur ik mijn gedachte energie naar jou en alle buren/winkels in de straat van het centrum, alsmede naar alle betrokkenen in het debat vanavond en daarna. En ik ga ervan uit dat al die mensen jou steunen in jouw gedachtengoed en dat wat er ook gebeurt, het goed is, precies zoals het is.
  Mocht je veranderingen of aanvullingen hebben op deze intentie, ik ben ook maar een mens:), hoor ik t graag. Liefs.

  • Beste Ivonne,
   Volgens mij is dat precies wat er nodig is: intentie dat wat er gebeurt, de bedoeling is. In vertrouwen.
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 6. Lieve Mireille,
  Als aanvulling op wat er al is gezegd over het gamecenter wil ik graag het volgende toevoegen: Het donkere is niet persé iets negatiefs. Iedere ziel heeft het nodig om het donkere te ervaren om hiervan te kunnen leren(tenslotte is ervaring de beste leermeester). Ook wij hebben dit gedaan (is het niet in dit leven dan wel in een vorig). Inmiddels zijn wij zo ver dat we ons richten op het licht. Maar niet alle zielen zijn zover en moeten wel de kans krijgen op hun eigen ervaringen/weg. Je komt niet bij het licht door het donkere te elimineren maar door het te accepteren en te integreren..
  Succes en groetjes,
  Fiona

 7. Lieve Mireille,

  De gamehal als buur zal de bedoeling zijn geweest. Blijkbaar heb jij je naast hun gevestigd en niet andersom ;-). Gamers zijn vaak hele bijzondere mensen met een eigen blik op de wereld. Hoe mooi dat jij die straks naast je krijgt! Met een open hart en geest zul je zien hoeveel bijzonders julllie voor elkaar kunnen betekenen! Een nieuwe, jjonge, slimme markt op een presenteerblaadje.

  Lieve groet, Marie-José

 8. Lieve Mireille,

  Pas geleden was ik nog bij je om over lezingen geven te praten. Bv over de lezing graancirkels en tekens in appels. WEET JE…ik werd een aantal jaren geleden gevraagd door jawel: TV DRENTHE om in een LIVE uitzending over de “tekens in appels” te komen praten in het programma dat LETTERLIJK, ja je raad het al… de naam had “BOVEN HET MAAIVELD”..
  Ik heb lang getwijfeld of ik wel serieus zou worden genomen maar heb het wel gedaan. Wat voelde ik mij krachtig om MIJN PASSIE en BEZIELING uit te dragen. DAT waar IK voor stond en sta!!! En…. IK werd serieus genomen omdat IK er voor GING. Letterlijk voor honderden kijkers met mijn kop boven het maaiveld. IK GUN EN WENS JE DAT JE JOUW BEZIELING EN PASSIE BOVEN HET MAAIVELD ZET!!! ZODAT HET NOG MEER ZICHTBAAR MAG WORDEN liefs Yvonne …(en Yvette) praktijk Rayvar

 9. Hoi Mireille,

  De eerste 35 jaar van mijn leven heb ik zoveel mogelijk alles gedaan, wat mijn omgeving van mij verwachtte.
  Toen ik dat eindelijk ging beseffen d.m.v. therapie, duurde het nog 10-tallen jaren voordat ik mijn mond echt ging opendoen en mijn eigen weg wilde gaan.

  Nu ik de 65 ben gepasseerd, durf ik eindelijk vrijuit te zeggen wat ik ergens van vind en de daad bij het woord te voegen.
  Zo heb ik b.v. de laatste paar jaren 2 huisartsen en een huidarts aan de kant gezet, wegens hun arrogante gedrag t.a.v. mij (en andere patienten). Ik voel me hier heel goed bij!

  Onlangs kreeg ik het midden in de nacht aan de stok met personeel van Slaaponderzoekcentrum Kempenhaeghe te Heeze.
  Ik was daar voor een proefslaapnacht wegens slaapapneu en kreeg een keiharde matras, waarop ik absoluut niet kon slapen. Schouders, borstkas, heupen en bovenbenen deden pijn, maar ik kreeg te horen dat men geen andere matras voor mij had. Ik moest het er maar mee doen, want iedereen sliep daarop. Alsof alle mensen hetzelfde zijn!

  Dit soort onbenul en arrogantie wordt door mij niet meer gepikt. PUNT!
  Dit soort gedrag hoort w.m.b. thuis in de Middeleeuwen en we leven nu toch echt in de 21e eeuw!

  Veel doktoren e.d. beseffen nog steeds niet dat ze dienstverleners zijn en dat wij betalende klanten zijn.

  Alle mensen zijn gelijkwaardig en dienen dan ook als zodanig behandeld te worden. Niemand op deze wereld is meer waard dan een ander, ongeacht beroep of functie.

  Ik hoop dat ik met dit verhaal andere mensen de moed kan bezorgen, om zich ook te gaan verweren tegen dit soort gedrag van diverse instanties.

  Mireille, keep up the good work! 🙂

  Groetjes,
  Arno

  • Beste Arno,
   Ja, ik geloof daar heilig in, dat we als gewone mensen invloed hebben op instanties en zorgverleners. Zoveel mensen die het gedrag en gewoontes van specialisten, artsen en gevestigde orde weten te veranderen. Ik hoor die voorbeeld heel vaak en ben dan zo blij met mensen die zich hardop durven uit te spreken. Ik vermoed dat hier ook nog een mooie taak ligt juist bij oudere mensen die zich steeds vrijer voelen om te zeggen wat ze te zeggen hebben. Dus dankjewel voor je mooie voorbeeld-Zijn, Arno!
   Groetjes, Mireille

 10. Geef me de moed te veranderen wat ik veranderen kan, de acceptatie wat ik niet veranderen kan en de wijsheid om het verschil te onderscheiden.

  en intussen telt elk (homeopathisch) druppeltje gezond verstand.

 11. Moedig hoor!iig heb je dan,wat er daarna ook gebeurd een andere zienswijze laten zien/horen waar veel mensen (denk ik)nog weinig van gehoord hebben.die bestaat dus ook!veel lirfde toegewenst bij jou spreken daar!liefs babs

 12. Voor de MIR nieuwsbrief gereageerd op de consumenten nieuwsbrief. Hierdoor opnieuw mijn ideeën voor een eenvoudiger en rechtvaardiger stelsel voor belastingen op het forum gezet. Heel misschien dringt langzaam tot meer mensen door dat het anders en beter kan. Tot nu toe is het enige ontvangen antwoord: dat is politiek en dat wordt toch niets. En dat ik ‘niet goed snik ben’ volgens de meeste mensen op deze aarde heb ik alleen aanvaard. Voelt heel prettig. En tenslotte vind ik al die mensen die niet zorgvuldig met hun gezondheid en de aarde omgaan, ook ‘niet goed snik’. En wie heeft er dan gelijk :-)?
  En Mireille maak je niet te druk over die gamehall. Geweldig deze tegenstelling. Kun je mensen helpen die van hun verslaving af willen komen.

  • Beste Marja,
   Ja zo dacht ik ook, hihihihi. Verslaafd? Even naar de buurvrouw!
   En jouw plannen over dat eenvoudiger en rechtvaardiger belastingstelsel, zou je me die een keer willen laten zien?
   Groetjes! Mireille

   • Hierbij het verhaal dat ik net op de community van de Consumentenbond gedeeld heb:

    Er wordt gediscussieerd over de (on)rechtvaardigheid van belastingheffing.

    Er is geld nodig om de maatschappij fatsoenlijk draaiende te houden. Dit geld moet op een zo rechtvaardig mogelijke manier worden verdeeld over de mensheid. En dit is inderdaad het beste te realiseren door grondstoffen en niet-duurzame energie zwaar te belasten, zodat dit steeds doorberekend wordt in de daarmee vervaardigde producten. Bovendien dient de belasting op ongezonde producten dusdanig hoog te zijn, dat hiermee minimaal alle door het gebruik van deze producten ontstane gezondheidsklachten kunnen worden betaald. Teneinde de geldverdeling over deze wereld wat eerlijker te krijgen, zou je ook nog kunnen denken aan een vermogensvermeerderingsheffing i.p.v. onze huidige vermogensrendementsheffing en inkomstenbelasting. Door de eerder genoemde belasting wordt een ieder gestimuleerd om duurzame, gezonde producten te kopen en betaalt men hoge belasting over producten die niet duurzaam en/of gezond zijn. Door een ieder een behoorlijke vrijstelling te geven voor het vermogen en pas daarna over te gaan op een progressief oplopende vermogensvermeerderingsheffing, zal vrijwel iedereen die dat wil een veilig spaarpotje opbouwen, dat in tijden van nood kan worden benut. Dus bijvoorbeeld: Iedereen mag tot 100.000 euro vermogen belastingvrij opbouwen. Hierna wordt ieder jaar de toename in vermogen op 1 januari van dat jaar met een bepaald steeds hoger wordend percentage belast. Excessieve vermogensopbouw wordt zo echter afgestraft. Arbeid wordt goedkoper en de administratieve rompslomp zal aanzienlijk dalen.
    Teneinde het probleem met oneerlijke belastingheffing en onterechte gebruikmaking van voorzieningen als toeslagen te voorkomen, zou je er nog aan kunnen denken, dat de belastingdienst verantwoordelijk wordt voor de opbouw van de eerste 50.000 euro per persoon als reservepotje. Bijvoorbeeld bij een vermogen van meer dan 10.000 euro wordt steeds door de belastingdienst de helft van de vermogensvermeerdering per jaar weggezet in een privépotje van de belastingplichtige. Dit gebeurt tot dit potje 100.000 euro groot is en hier mag de belastingplichtige in principe niet aankomen. Uit dit potje kan de belastingdienst dan in slechtere tijden een aanvulling op het loon betalen (toeslagen), zodat dit niet uit de algemene middelen hoeft te komen. Ook zou dit potje eventueel kunnen worden gebruikt voor de aankoop van een woning, waarbij er dus geen hypotheekrente hoeft te worden betaald. Zolang het potje echter niet is aangevuld tot de 100.000 euro is de woning dan dus eigenlijk van de belastingdienst.
    Met bovenstaande wil ik alle vervelende gevoelens wegnemen, die er momenteel zijn bij de lagere klasse over de hogere klasse, die regelmatig zeer luxueus leeft om dan ineens niets meer te hebben en dan alsnog van de algemene voorzieningen gebruik gaat maken. Bovendien wil ik voorkomen dat mensen allerlei constructies bedenken om te voorkomen, dat men veel belasting betaalt en dan maar veel luxueuze zaken gaat kopen, die totaal overbodig zijn.
    Het is heel veel verandering. Maar misschien toch nuttig om hier eens verder over te brainstormen.

    En dan heb ik het aldaar nog geheel niet gehad over de mogelijkheden om alles veel flexibeler en dus ook goedkoper te automatiseren dan nu het geval is. Dat heb ik helaas ook moeten opgeven. Te veel muurtjes, te veel regeltjes, waarvan niemand meer weet waar ze voor dienen. Dus véél te gevaarlijk om daarvan af te wijken. Ik probeer het los te laten. Er zijn nog zoveel andere zaken in deze wereld, waar ik me wel nuttig kan maken.

    • Beste Marja,
     Jemig, wat heb je veel goede ideeën! Heb je dit ook aan de politieke partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren of de SP toegestuurd? En ja, het is erg veel werk, maar zonder dit soort vooruitstrevende ideeën is er geen visie waar het naartoe moet.
     Dankjewel voor het plaatsen!
     Groetjes, Mireille

     • Op zich was GroenLinks over mijn eerste ideeën wel positief. Ik heb er daarna nooit meer wat van gehoord. En omdat ik ook bij de ICT van de Belastingdienst doodliep op de weigering om mij toe te staan om de bestaande situatie inzichtelijk te krijgen, zodat we van daaruit zouden kunnen gaan werken aan verbetering, liep ik vast. Men beweerde dat alles volledig inzichtelijk was! Toen viel mijn mond open en kon ik niets meer zeggen. De bewijzen van mijn gelijk staan dagelijks in de krant. Ze lopen van het ene probleem naar het andere. Er is echter eerst inzicht nodig in de huidige ‘onzin’ van het stelsel en in alle overbodige administratieve zaken, voordat je de politieke partijen kan overtuigen om iets te veranderen. Als je als ICT Belastingdienst maar tegen beter weten in volhoudt, dat je een uitstekende prestatie levert, dan ga je niet zoeken naar een benodigde ommezwaai. Als je maar volhoudt, dat het gewoon niet anders kan en/of dat je alleen een uitvoeringsorgaan van de politiek bent, dan hoef je niet te veranderen. En zolang je geen inzicht hebt in wat je nu eigenlijk aan het doen bent (en dat hebben ze echt niet!), dan hebben ze eigenlijk nog gelijk ook met hun uitstekende prestatie. Want zonder enig inzicht in WAT ze moeten doen, toch nog behoorlijk wat belasting binnenhalen met alle technische apparatuur en heel veel kunst- en vliegwerk van de medewerkers is eigenlijk een geweldige prestatie. Maar WAAROM gelooft nu niemand dat het beter kan? WAAROM is men zo bang om echt inzicht te krijgen? Is men bang om te zien, wat men eigenlijk allemaal voor overbodigs en onrechtvaardigs heeft gerealiseerd in al die jaren? Iedereen mag van mij fouten maken, maar laten al die struisvogelmanagers nu eens hun kop uit het zand halen. Laten ze inzicht creëren en daarmee komen tot goede adviezen voor de politiek. Toon moed en verschuil je niet meer voor de realiteit. Ik ben nog steeds bereid om te helpen. Ik hoef geen salaris. Ik heb alleen wel hulp nodig die de tijd en aandacht die ik zou moeten besteden, kan compenseren. Het is een verschrikkelijk moeilijke klus en je hebt er de volle medewerking van het management voor nodig. Zowel op technisch gebied, als op kennisgebied. Want hoe krijg je een hoeveelheid kennis die momenteel niet goed beschreven is, zodanig in een casetool vastgelegd, dat je via allerlei ingangen deze kennis kunt ontsluiten? Ik heb het al een keer voor een wat kleinere hoeveelheid kennis gedaan. Ik weet dus hoe ik het zou moeten aanpakken. Ik kan het echter NIET alleen! En dat is de reden dat ik afgehaakt ben. Ik kreeg niet het gevoel dat er ook maar iemand zijn medewerking wenste te verlenen aan een dergelijk project. Heel jammer. Als ik hier nu 2 jaar geleden aan begonnen was, had ik het waarschijnlijk al gereed gehad (bij voldoende medewerking tenminste). Zeer frustrerend, maar ik kan helaas nog steeds geen ijzer met handen breken. En helaas: ik weet geen andere manier om de politiek te overtuigen, dan door deze politiek inzicht te geven in de onzin, waarmee men als belastingdienst eigenlijk bezig is.
      De essentie is eigenlijk: WAAROM zoveel verschillende belastingsoorten om tot een verdeling van de kosten van deze maatschappij te komen? Als je een bedrijf winstbelasting oplegt, worden de onkosten van dit bedrijf hoger en dus de prijzen van de producten. Dus: wie betaalt: de consument. Ook voor andere belastingen (zoals loonbelasting) geldt dit. En dan maken we de kosten ook nog eens hoger door rechtstreekse BTW en accijnsen. En ga zo maar door. Mijn colnclusie: er moeten vele belastingsoorten kunnen worden samen gevoegd. Maar: Eerst maar eens inzicht maken. En daarna stappen nemen ter verbetering.

      • Beste Marja,
       Lijkt het je niet een idee om hier een puntsgewijs boek over te schrijven? Je hebt blijkbaar hele duidelijke ideeën!
       Groetjes, Mireille

      • Hoog tijd voor een “denktank” Marja. Er zijn heel wat mensen met tijd en know how die ook klaar zijn met de inefficiënte manier van werken ( bij de belasting, in de zorg het onderwijs enz.)
       Ik heb belangstelling voor je Linked in profiel.
       Liefs, Liesbeth
       ( permacultuurmens en mirror )

       • Ik sta op linkedIn. Marja Vink. Bezig nu met permacultuur, MIR, mijn golden retriever en veel sport (tennis). En niet alleen ervaring bij de belastingdienst, maar ook in de zorg (ver verleden als ergotherapeute en iets recenter als vrijwilliger bij verstandelijk gehandicapten) en het onderwijs (het maken van schriftelijk onderwijsmateriaal en het via de mail begeleiden van cursisten.) Heel veel ideeën, maar dus ook druk, maar eigenlijk niet bezig met wat ik het liefste doe: samen met anderen mijn ideeën verder uitwerken en omzetten in positieve acties, zodat er meer inzicht en overzicht komt, waarmee de maatschappij zich kan verbeteren.

        Mireille heeft mijn emailadres en mag dit van mij aan jou beschikbaar stellen. Het lijkt me leuk om kennis te maken. Ik ben echter helaas niet erg reisvaardig.

        Liefs,
        Marja

     • Nog even een toevoeging op mijn reactie van gisteren: Er zijn nog veel meer mogelijkheden tot vereenvoudiging van het belastingstelsel. Ik heb nog veel meer ideeën, afhankelijk van de wensen van de diverse politieke stromingen. Wat echter allereerst nodig is: INZICHT!!

      Inzicht in de geldstromen die als ruilmiddel dienen om met ons allen de maatschappij draaiende te houden. Als dat inzicht er is (en dat is zeker te creëren), dan kun je gaan kijken hoe alles eenvoudiger is te realiseren. Ik heb ook al eens gedacht aan de mogelijkheid om aparte geldcircuits te creëren voor:
      – geldstromen waarover nog belastingafdracht moet plaatsvinden
      – geldstromen waarover al belastingafdracht heeft plaatsgevonden.

      De Belastingdienst zou dan voor de bovenste geldstroom een soort bank kunnen zijn. Hierop dienen alle werkgevers/uitkeringsinstanties het geld naar de werknemer/uitkeringsgerechtigde over te maken. Deze kan vanaf deze plek allerlei stortingen doen voor zaken die aftrekbaar zijn voor de belasting. Tevens kan hij bedragen naar het andere geldcircuit over laten maken onder aftrek van de belasting. Dit alles natuurlijk als mijn andere voorstel om de belasting op arbeid volledig te laten vervallen een stap te ver blijkt te zijn voor de politiek. Zie ook mijn linkedin profile met de artikelen die ik eerder geschreven heb. Ideeën zat. Maar om te kiezen is er echt eerst inzicht in het NU nodig. En als ik vooralsnog de enige ben, die daaraan behoefte heeft, dan wordt het wel heel erg moeilijk om iets te realiseren. Momenteel richt ik me dus meer op permacultuur, medische zaken en energiebesparing. Nog drie van die onderwerpen, waar ik me al tientallen jaren druk over maak. Gelukkig krijg ik daar inmiddels wel meer medestanders. Dat we hiermee aardig de mist zijn ingegaan, kan ik begrijpen. Dit is zeer complexe materie. Voordat we er proefondervindelijk achter waren dat ‘alles met alles’ samenhangt, hadden we al behoorlijk wat onherstelbaar vernield, vooral wat betreft het milieu. Maar dat we bij de automatisering nu eigenlijk een zelfde situatie hebben gecreëerd door te weigeren om op een inzichtelijke wijze de functionaliteit vast te leggen van alles wat we maken, dat gaat mijn pet te boven. En dan nu nog steeds niet willen weten hoe het in elkaar zit, voordat we iets gaan aanpassen? Gewoon net als in de landbouw en medische wereld: elk symptoom (automatiseringsfout) afzonderlijk bestrijden. En dan wachten op de daaruit weer voortkomende problemen. Maar als dat nu niet nodig is?

 13. Ha Mireille,
  IK kan me heel goed voorstellen dat je verbijsterd was/bent vanwege een mogelijk toekomstige gamehal als buurman! Ik kreeg bij het lezen van je verhaal het volgende in-gegeven: je schrijft over ‘je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ en over ‘je nek uitsteken’. Voor zover ik weet (en kon achterhalen) betekenen beide uitdrukkingen niet precies hetzelfde. ‘Je nek uitsteken’ gaat over jezelf durven laten zien, terwijl je bang bent om afgeserveerd te worden. ‘Je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ gaat over durven laten zien waar jij ‘met kop en schouders boven je omgeving uitsteekt’, dus ervoor uitkomen dat jij bovengemiddeld bent. Ik wens je toe dat je bij je ontmoeting met de gemeente niet alleen je nek uitsteekt, maar ook dat je erop vertrouwt dat jij inderdaad boven het maaiveld uitsteekt. Zelfs als de situatie ongunstig uitpakt kan het uiteindelijk iets heel goeds opleveren op een manier die nu nog niet te overzien valt. Veel succes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.