Home » Artikelen » 219. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

219. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. — 85 reacties

 1. Mireille ik heb een andere vraag. Nu ik nieuwe medicijnen heb, deed ik wat jij zegt om de bijwerkingen weg te krijgen. Maar dat werkt totaal niet bij mij, ik heb 3 nare bijwerkingen. Wat doe ik niet goed? Moet ik het bij elke pil doen, in mijn hand de pil nemen en 3x de naam van het medicijn noemen en dan 3x zeggen Mir Methode, terwijl ik m’n hand aai? Ik MIR al zeker 2 jaar trouw 2x per dag.

  • Beste Magda,
   Je hebt de techniek goed gedaan hoor, maar ik vermoed dat de oorzaak van je klachten anders ligt. Zou je eens naar een MIR-Methode begeleidster willen mailen of bellen om een consult af te spreken? Zij kan voor jou uittesten hoe het kan dat je deze klachten hebt, omdat ze de oorzaak ervan kan uittesten.
   Veel sterkte in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

 2. Hoi Mireille,
  Wat mij betreft ben ik altijd al een buitenbeentje geweest en de enkele keren dat ik dat durfde te uiten werd ik niet gehoord en zij men: daar heb je haar weer! Dus heb ik besloten om me mond te houden. Nu, sinds ongeveer 12 jaar durf ik wat harder te praten en word ik vaker gehoord (leeftijd en ervaring hebben daar ook mee te maken natuurlijk: ik ben nu 71)
  In het begin van deze (gelogen) crisis dacht ik meteen: daar gaan we weer met de griepspuit zoals ieder jaar. Na een weekje vreselijke berichten over mensen die dood vielen op straat en weet ik wat nog meer, dacht ik: zou er toch iets ernstiger aan de hand zijn?
  Na een paar dagen kwam ik tot de conclusie dat er hier niemand dood viel op straat en van al die mensen, van mijn leeftijd die ik kende, was er niemand ziek dus wist ik dat het weer angst aanjagerij was maar in hogere mate als gewoonlijk.
  Ik moet zeggen dat ik al minstens 20 jaar geen (officiële) kranten lees en ook geen nieuwsberichten luister want ze zijn altijd slecht en daar we niet ter plaatse kunnen kijken wat er gebeurt, weet je nooit wat er echt aan de hand is!
  Ik vraag altijd: waarom hoor je nooit van mooie en leuke dingen die om ons heen gebeuren?
  In het begin vond ik het wel eng om me uit te spreken maar beetje bij beetje kende ik steeds meer mensen die zo dachten als ik.
  Nu spreek ik me uit maar met mate: ik probeer niemand te overtuigen (die dat niet wil) dat ik gelijk heb en ga geen discussie aan met mensen die zoooo overtuigd zijn dat het allemaal nodig is en nog steeds een muilkorf dragen in de winkels, in de buitenlucht, op de fiets, alleen in de auto………….. Vorige week was ik de bergen in gegaan zo’n duizend meter hoog, heerlijke verse lucht en hop! kwamener toch nog enkele mondlappen voorbij. Ach arme, dacht ik toen, laat je deze gezonde lucht aan je voorbij gaan, wat jammer toch!

 3. Ja , mijn hoofd boven het maaiveld , dat levert eenzaamheid op . Ik ben wel in staat tot het vormen van mijn eigen mening , meestal afwijkend van de algemene opvatting , maar niet in staat tot acties met deze afwijkende opvatting . Als kind had ik dat al , mijn moeder heeft het er uit proberen te slaan en te vernietigen door vele opsluitingen . Mijn mening is nog steeds de ‘mijne ‘ ! Niet conform de gangbare . Dus daardoor ervaar ik nog steeds een grote eenzaamheid en er alleen voor staan , toch wil ik niet bijstellen . Blijf mijn eigen mening vormen en behouden .
  Had [ helaas overleden ] een vergelijkbare vriend . Ons laatste gesprek ging over dit alleen staan . Liefs , Nellie

 4. wij alternatieve mensen, die zich niet laten vaccineren of bang laten maken hebben geen andere keuze dan de juiste stappen te zetten richting authenticiteit en ons talenten in de wereld te zetten voor een verandering die ons menszijn meer richting geeft, de ge-robbotiseerden die een andere weg gekozen hebben van braaf & volgzaam zijn, staan meer en meer onder slaafse controle van regeltjes en inperkende vrijheden, door ons voorbeeld als wij ons licht laten schijnen, kunnen we hen alsnog op andere gedachten brengen, of meer in volle bewustheid van echtheid hen ten voorbeeld zijn, de wereld heeft trekkers en leiders nodig die vanuit hen oprechte zelf hen goddelijkheid en warm menszijn omarmen ten dienste van het grotere algemene welzijn

 5. Hallo Mireille,
  Soms steekt iemand ver zijn hoofd boven het maaiveld uit door een op het oog kleine daad. Zo sprak ik vorige week mijn buurvrouw die soms best eenzaam is doordat ze vrij plotseling haar man heeft verloren. Nu krijgt ze de laatste tijd niet meer veel post, en onze postbode is dit en haar eenzaamheid opgevallen. En deze allerliefste postbode doet nu zo af en toe een persoonlijk kaartje door de brievenbus. Op deze manier laat ze zien dat de buurvrouw wel zichtbaar is voor haar. Prachtig toch!

 6. En wat als je contacten verliest als je niet oppervlakkig genoeg bent? Men voelt zich ongemakkelijk bij je. Ik kan niet anders dan niet oppervlakkig zijn.

 7. Hallo mereille
  Ik voel het nooit aankomen als er humor word gebruikt zijn we niet gelijk gestemd .of als ik lach denken mensen dat ik om hun lach terwijl ik toch echt met mij zelf bezig ben en mensen toe lach maar nooit uit lach. Dus zit mijn kop heel hoog boven het maai veld
  Ik vind het een moeilijk ding als het gebeurd ben ik rusti als ik thuis er overdenk ben ik boos voelt het niet goed .
  Wat ka ik er aan doen?

  • Beste Karina Anna,
   Blijf oefenen met voelen. Net zolang totdat je in het moment zelf meteen kunt reageren met: ‘Ik vind het niet zo leuk dat je nu lacht. Ik word er boos van.’ Dit zou je kunnen leren in een cursus Geweldloze communicatie.
   Veel geluk en blijf vooral boven dat maaiveld uitsteken, doe ik het ook!
   Groetjes, Mireille

 8. Beste Mireille

  Het citaat van Steve Jobs komt mij vreemd voor. Vele medewerkers van Steve Jobs getuigden dat als zij met een ander voorstel kwamen of een andere manier van werken, dat hij hen nooit vroeg naar het waarom of het ook maar in overweging nam, maar het wel heel deskundig afkraakte. Daaruit zou je kunnen opmaken dat hij er zelf veel moeite mee had wanneer mensen op zijn eigen werkvloer het hoofd boven het maaiveld uitstaken.
  Mensen vergeten ook nog al eens gemakkelijk dat heel wat van zijn “ontwerpen” helemaal niet succesvol waren en geen doorgang vonden bij “consumenten”. Als hij daarmee geconfronteerd werd stelde hij dat de consument gewoon dom was en niet wist dat zij al zijn uitvindingen wel degelijk nodig hebben.
  Dat is natuurlijk een gewaagde uitspraak en daarmee stak hij zijn hoofd boven een maaiveld….maar of hij nu werkelijk een stichtend voorbeeld is voor van moed, dan wel een eerder denigrerende uitspraak over mensen die hij daarmee reduceert tot “domme consumenten”….?
  Hij staat aan de wieg van de smartphone die mensen nu dagelijks gebruiken als was het of hun leven er vanaf hangt….Een handige tool als je hem goed kan gebruiken….maar net zo goed een tool waardoor mensen nog meer het échte contact en verbinding met zichzelf en elkaar verliezen.
  Dat wereld daardoor verandert, dat klopt zeker. Of die evolutie meer vrede brengt is nog maar de vraag.
  Mensen zijn nu al bereid om hun “basisrechten” op te geven in ruil voor “wifi” zodat ze onbeperkt kunnen surfen en swipen op hun smartphone.
  Ik weet wel dat het citaat bedoelt is om mensen aan te moedigen stappen te durven nemen….Alleen voelt het voor mij dus niet zo meteen als het meest geschikte….En dat is natuurlijk slechts mijn ingeving van dit moment. Misschien kijk ik er op een andere dag wel anders tegen aan………..

  Vriendelijke groeten

  Sofia

  • Hey Sofia
   je beschrijft hier exact mijn probleem met mensen die zogezegd pioniers of rebels zijn. Ze zien zichzelf als genie en openminded, maar bij velen van hun moet je in werkelijkheid niet wagen je mening of idee vertellen over hun uitvinding of hun ontdekking. want dan behandelen ze je als dom. Open minded en pionier lijkt me eerder iemand die iets “uitvindt” of “ontdekt” en daarna openstaat tot verbetering via het nadenken over wat een ander beleeft of te vertellen heeft.

 9. Hi Mireille,

  Geweldig jouw MIR methode. Ik ben er sinds kort weer mee begonnen. Het is wonderlijk hoe rustig ik ervan word en hoe de hulp van mijn innerlijk zelf naar boven komt in de vorm van bepaalde gedachten en woorden.

  Over jouw situatie met de speelhal. Wij creëren onze werkelijkheid met onze gedachten. Alles wat er is zijn onze creaties en/of co-creaties met anderen, ook op wereldniveau, maar dat hoef ik jou denk ik niet te vertellen. Ik ken de situatie natuurlijk niet en ik weet ook niet alle ins en outs, maar aangezien jouw intenties met het MIRREN constructief zijn en jouw doel het welzijn van de mensheid is, kun je eigenlijk niet anders dan constructieve ontwikkelingen verwachten, die zich soms als negatieve situaties voordoen. Misschien is deze speelhal wel een mogelijkheid om nog meer mensen te bereiken en te helpen.

  Wat de strijd met de gemeente betreft, “been there, done that”. In mijn geval was het een hopeloze strijd die veel stress en frustraties met zich meebracht die mij heel veel energie gekost heeft en niets heeft opgeleverd dan mentale en fysieke malaise. Als ik het over zou kunnen doen zou ik mijn handen er vanaf houden. Gemeenten hebben zo hun eigen agenda’s en meestal valt de beslissing aan de kant waar het meeste geld van te verwachten is.

  Ik wens je in elk geval veel wijsheid en kracht.

  Groetjes,
  Katja

  • Beste Katja,
   Ja, wijze woorden, dankjewel! Overal waar ik navraag, vinden mensen het best een aardig idee zo’n speelhal, dus ben ik inderdaad weer in mijn vertrouwen terug gegaan dat het goed is wat er gebeurt. En komt tijd, komt raad.
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

   • Mireille

    Wat mooi dat je dat zo soepel weer kan los laten in alle vertrouwen.
    Met een speelhal worden spelers zichtbaar en ze kunnen elkaar ook in het echt ontmoeten. Dat vind ik er nu helemaal goed aan. Heel vaak gamen mensen “online” maar ontmoeten mekaar dan nooit een keertje van dichtbij. Ik denk dat het goed is dat die gamers zo ook eens “uit hun kot” komen zoals we dat in vlaanderen zouden zeggen.
    En als ze een game verslaving hebben, dan is de kans groter dat ze die kunnen leren aanpakken via de MIR methode waarvan de vestiging er vlak naast is.
    Thuis op hun pc zouden ze misschien nooit op de site van de MIR methode komen.
    Hebben zij die met een verslaving kampen even geluk dat de speelhal naast de locatie van de MIR komt.

    Groetjes

    Sofia

    • Mooi gezegd, Sofia! En alweer een positieve kant aan een situatie die er op het eerste gezicht zo negatief uitzag. Straks kun je nog blij zijn dat die gamehal er zit. Wat een nieuwe kansen!
     Groetjes, Coby.

 10. Ja lieve Mireille, daar slaag je nagels met koppen! Ik ben een B-mens, recht voor de raap… maar soms word ik het toch beu van represailles te krijgen. Teveel mensen lopen nog met “ego” en willen niet veranderen (uit angst, dat weet ik wel) Omdat het zo vermoeiend is kies ik de laatste tijd toch maar voor A, en hou mijn gedachten/inzicht/vragen enkel nog voor wie er echt open voor staat. En dat geeft een “win-win” gevoel waar iedereen dus gelukkig van wordt.

  • Daar ben ik ook achter gekomen, door schade en schande wijs geworden. Ik pik nu mijn momenten om op te staan. Ik zeg altijd”als de mensen die naar het werk toe komen hun ego eens lekker thuis laten en gewoon doen waar ze voor betaald krijgen zou het een stuk aangenamer worden. Succes

 11. Lieve Mireille
  Na alle reacties te hebben gelezen, die indrukwekkend zijn, is mijn intentie het volgende.
  Vanaf gisteravond en ook straks stuur ik mijn gedachte energie naar jou en alle buren/winkels in de straat van het centrum, alsmede naar alle betrokkenen in het debat vanavond en daarna. En ik ga ervan uit dat al die mensen jou steunen in jouw gedachtengoed en dat wat er ook gebeurt, het goed is, precies zoals het is.
  Mocht je veranderingen of aanvullingen hebben op deze intentie, ik ben ook maar een mens:), hoor ik t graag. Liefs.

  • Beste Ivonne,
   Volgens mij is dat precies wat er nodig is: intentie dat wat er gebeurt, de bedoeling is. In vertrouwen.
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 12. Lieve Mireille,
  Als aanvulling op wat er al is gezegd over het gamecenter wil ik graag het volgende toevoegen: Het donkere is niet persé iets negatiefs. Iedere ziel heeft het nodig om het donkere te ervaren om hiervan te kunnen leren(tenslotte is ervaring de beste leermeester). Ook wij hebben dit gedaan (is het niet in dit leven dan wel in een vorig). Inmiddels zijn wij zo ver dat we ons richten op het licht. Maar niet alle zielen zijn zover en moeten wel de kans krijgen op hun eigen ervaringen/weg. Je komt niet bij het licht door het donkere te elimineren maar door het te accepteren en te integreren..
  Succes en groetjes,
  Fiona

 13. Lieve Mireille,

  De gamehal als buur zal de bedoeling zijn geweest. Blijkbaar heb jij je naast hun gevestigd en niet andersom ;-). Gamers zijn vaak hele bijzondere mensen met een eigen blik op de wereld. Hoe mooi dat jij die straks naast je krijgt! Met een open hart en geest zul je zien hoeveel bijzonders julllie voor elkaar kunnen betekenen! Een nieuwe, jjonge, slimme markt op een presenteerblaadje.

  Lieve groet, Marie-José

 14. Lieve Mireille,

  Pas geleden was ik nog bij je om over lezingen geven te praten. Bv over de lezing graancirkels en tekens in appels. WEET JE…ik werd een aantal jaren geleden gevraagd door jawel: TV DRENTHE om in een LIVE uitzending over de “tekens in appels” te komen praten in het programma dat LETTERLIJK, ja je raad het al… de naam had “BOVEN HET MAAIVELD”..
  Ik heb lang getwijfeld of ik wel serieus zou worden genomen maar heb het wel gedaan. Wat voelde ik mij krachtig om MIJN PASSIE en BEZIELING uit te dragen. DAT waar IK voor stond en sta!!! En…. IK werd serieus genomen omdat IK er voor GING. Letterlijk voor honderden kijkers met mijn kop boven het maaiveld. IK GUN EN WENS JE DAT JE JOUW BEZIELING EN PASSIE BOVEN HET MAAIVELD ZET!!! ZODAT HET NOG MEER ZICHTBAAR MAG WORDEN liefs Yvonne …(en Yvette) praktijk Rayvar

 15. Hoi Mireille,

  De eerste 35 jaar van mijn leven heb ik zoveel mogelijk alles gedaan, wat mijn omgeving van mij verwachtte.
  Toen ik dat eindelijk ging beseffen d.m.v. therapie, duurde het nog 10-tallen jaren voordat ik mijn mond echt ging opendoen en mijn eigen weg wilde gaan.

  Nu ik de 65 ben gepasseerd, durf ik eindelijk vrijuit te zeggen wat ik ergens van vind en de daad bij het woord te voegen.
  Zo heb ik b.v. de laatste paar jaren 2 huisartsen en een huidarts aan de kant gezet, wegens hun arrogante gedrag t.a.v. mij (en andere patienten). Ik voel me hier heel goed bij!

  Onlangs kreeg ik het midden in de nacht aan de stok met personeel van Slaaponderzoekcentrum Kempenhaeghe te Heeze.
  Ik was daar voor een proefslaapnacht wegens slaapapneu en kreeg een keiharde matras, waarop ik absoluut niet kon slapen. Schouders, borstkas, heupen en bovenbenen deden pijn, maar ik kreeg te horen dat men geen andere matras voor mij had. Ik moest het er maar mee doen, want iedereen sliep daarop. Alsof alle mensen hetzelfde zijn!

  Dit soort onbenul en arrogantie wordt door mij niet meer gepikt. PUNT!
  Dit soort gedrag hoort w.m.b. thuis in de Middeleeuwen en we leven nu toch echt in de 21e eeuw!

  Veel doktoren e.d. beseffen nog steeds niet dat ze dienstverleners zijn en dat wij betalende klanten zijn.

  Alle mensen zijn gelijkwaardig en dienen dan ook als zodanig behandeld te worden. Niemand op deze wereld is meer waard dan een ander, ongeacht beroep of functie.

  Ik hoop dat ik met dit verhaal andere mensen de moed kan bezorgen, om zich ook te gaan verweren tegen dit soort gedrag van diverse instanties.

  Mireille, keep up the good work! 🙂

  Groetjes,
  Arno

  • Beste Arno,
   Ja, ik geloof daar heilig in, dat we als gewone mensen invloed hebben op instanties en zorgverleners. Zoveel mensen die het gedrag en gewoontes van specialisten, artsen en gevestigde orde weten te veranderen. Ik hoor die voorbeeld heel vaak en ben dan zo blij met mensen die zich hardop durven uit te spreken. Ik vermoed dat hier ook nog een mooie taak ligt juist bij oudere mensen die zich steeds vrijer voelen om te zeggen wat ze te zeggen hebben. Dus dankjewel voor je mooie voorbeeld-Zijn, Arno!
   Groetjes, Mireille

 16. Geef me de moed te veranderen wat ik veranderen kan, de acceptatie wat ik niet veranderen kan en de wijsheid om het verschil te onderscheiden.

  en intussen telt elk (homeopathisch) druppeltje gezond verstand.

 17. Moedig hoor!iig heb je dan,wat er daarna ook gebeurd een andere zienswijze laten zien/horen waar veel mensen (denk ik)nog weinig van gehoord hebben.die bestaat dus ook!veel lirfde toegewenst bij jou spreken daar!liefs babs

 18. Voor de MIR nieuwsbrief gereageerd op de consumenten nieuwsbrief. Hierdoor opnieuw mijn ideeën voor een eenvoudiger en rechtvaardiger stelsel voor belastingen op het forum gezet. Heel misschien dringt langzaam tot meer mensen door dat het anders en beter kan. Tot nu toe is het enige ontvangen antwoord: dat is politiek en dat wordt toch niets. En dat ik ‘niet goed snik ben’ volgens de meeste mensen op deze aarde heb ik alleen aanvaard. Voelt heel prettig. En tenslotte vind ik al die mensen die niet zorgvuldig met hun gezondheid en de aarde omgaan, ook ‘niet goed snik’. En wie heeft er dan gelijk :-)?
  En Mireille maak je niet te druk over die gamehall. Geweldig deze tegenstelling. Kun je mensen helpen die van hun verslaving af willen komen.

  • Beste Marja,
   Ja zo dacht ik ook, hihihihi. Verslaafd? Even naar de buurvrouw!
   En jouw plannen over dat eenvoudiger en rechtvaardiger belastingstelsel, zou je me die een keer willen laten zien?
   Groetjes! Mireille

   • Hierbij het verhaal dat ik net op de community van de Consumentenbond gedeeld heb:

    Er wordt gediscussieerd over de (on)rechtvaardigheid van belastingheffing.

    Er is geld nodig om de maatschappij fatsoenlijk draaiende te houden. Dit geld moet op een zo rechtvaardig mogelijke manier worden verdeeld over de mensheid. En dit is inderdaad het beste te realiseren door grondstoffen en niet-duurzame energie zwaar te belasten, zodat dit steeds doorberekend wordt in de daarmee vervaardigde producten. Bovendien dient de belasting op ongezonde producten dusdanig hoog te zijn, dat hiermee minimaal alle door het gebruik van deze producten ontstane gezondheidsklachten kunnen worden betaald. Teneinde de geldverdeling over deze wereld wat eerlijker te krijgen, zou je ook nog kunnen denken aan een vermogensvermeerderingsheffing i.p.v. onze huidige vermogensrendementsheffing en inkomstenbelasting. Door de eerder genoemde belasting wordt een ieder gestimuleerd om duurzame, gezonde producten te kopen en betaalt men hoge belasting over producten die niet duurzaam en/of gezond zijn. Door een ieder een behoorlijke vrijstelling te geven voor het vermogen en pas daarna over te gaan op een progressief oplopende vermogensvermeerderingsheffing, zal vrijwel iedereen die dat wil een veilig spaarpotje opbouwen, dat in tijden van nood kan worden benut. Dus bijvoorbeeld: Iedereen mag tot 100.000 euro vermogen belastingvrij opbouwen. Hierna wordt ieder jaar de toename in vermogen op 1 januari van dat jaar met een bepaald steeds hoger wordend percentage belast. Excessieve vermogensopbouw wordt zo echter afgestraft. Arbeid wordt goedkoper en de administratieve rompslomp zal aanzienlijk dalen.
    Teneinde het probleem met oneerlijke belastingheffing en onterechte gebruikmaking van voorzieningen als toeslagen te voorkomen, zou je er nog aan kunnen denken, dat de belastingdienst verantwoordelijk wordt voor de opbouw van de eerste 50.000 euro per persoon als reservepotje. Bijvoorbeeld bij een vermogen van meer dan 10.000 euro wordt steeds door de belastingdienst de helft van de vermogensvermeerdering per jaar weggezet in een privépotje van de belastingplichtige. Dit gebeurt tot dit potje 100.000 euro groot is en hier mag de belastingplichtige in principe niet aankomen. Uit dit potje kan de belastingdienst dan in slechtere tijden een aanvulling op het loon betalen (toeslagen), zodat dit niet uit de algemene middelen hoeft te komen. Ook zou dit potje eventueel kunnen worden gebruikt voor de aankoop van een woning, waarbij er dus geen hypotheekrente hoeft te worden betaald. Zolang het potje echter niet is aangevuld tot de 100.000 euro is de woning dan dus eigenlijk van de belastingdienst.
    Met bovenstaande wil ik alle vervelende gevoelens wegnemen, die er momenteel zijn bij de lagere klasse over de hogere klasse, die regelmatig zeer luxueus leeft om dan ineens niets meer te hebben en dan alsnog van de algemene voorzieningen gebruik gaat maken. Bovendien wil ik voorkomen dat mensen allerlei constructies bedenken om te voorkomen, dat men veel belasting betaalt en dan maar veel luxueuze zaken gaat kopen, die totaal overbodig zijn.
    Het is heel veel verandering. Maar misschien toch nuttig om hier eens verder over te brainstormen.

    En dan heb ik het aldaar nog geheel niet gehad over de mogelijkheden om alles veel flexibeler en dus ook goedkoper te automatiseren dan nu het geval is. Dat heb ik helaas ook moeten opgeven. Te veel muurtjes, te veel regeltjes, waarvan niemand meer weet waar ze voor dienen. Dus véél te gevaarlijk om daarvan af te wijken. Ik probeer het los te laten. Er zijn nog zoveel andere zaken in deze wereld, waar ik me wel nuttig kan maken.

    • Beste Marja,
     Jemig, wat heb je veel goede ideeën! Heb je dit ook aan de politieke partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren of de SP toegestuurd? En ja, het is erg veel werk, maar zonder dit soort vooruitstrevende ideeën is er geen visie waar het naartoe moet.
     Dankjewel voor het plaatsen!
     Groetjes, Mireille

     • Op zich was GroenLinks over mijn eerste ideeën wel positief. Ik heb er daarna nooit meer wat van gehoord. En omdat ik ook bij de ICT van de Belastingdienst doodliep op de weigering om mij toe te staan om de bestaande situatie inzichtelijk te krijgen, zodat we van daaruit zouden kunnen gaan werken aan verbetering, liep ik vast. Men beweerde dat alles volledig inzichtelijk was! Toen viel mijn mond open en kon ik niets meer zeggen. De bewijzen van mijn gelijk staan dagelijks in de krant. Ze lopen van het ene probleem naar het andere. Er is echter eerst inzicht nodig in de huidige ‘onzin’ van het stelsel en in alle overbodige administratieve zaken, voordat je de politieke partijen kan overtuigen om iets te veranderen. Als je als ICT Belastingdienst maar tegen beter weten in volhoudt, dat je een uitstekende prestatie levert, dan ga je niet zoeken naar een benodigde ommezwaai. Als je maar volhoudt, dat het gewoon niet anders kan en/of dat je alleen een uitvoeringsorgaan van de politiek bent, dan hoef je niet te veranderen. En zolang je geen inzicht hebt in wat je nu eigenlijk aan het doen bent (en dat hebben ze echt niet!), dan hebben ze eigenlijk nog gelijk ook met hun uitstekende prestatie. Want zonder enig inzicht in WAT ze moeten doen, toch nog behoorlijk wat belasting binnenhalen met alle technische apparatuur en heel veel kunst- en vliegwerk van de medewerkers is eigenlijk een geweldige prestatie. Maar WAAROM gelooft nu niemand dat het beter kan? WAAROM is men zo bang om echt inzicht te krijgen? Is men bang om te zien, wat men eigenlijk allemaal voor overbodigs en onrechtvaardigs heeft gerealiseerd in al die jaren? Iedereen mag van mij fouten maken, maar laten al die struisvogelmanagers nu eens hun kop uit het zand halen. Laten ze inzicht creëren en daarmee komen tot goede adviezen voor de politiek. Toon moed en verschuil je niet meer voor de realiteit. Ik ben nog steeds bereid om te helpen. Ik hoef geen salaris. Ik heb alleen wel hulp nodig die de tijd en aandacht die ik zou moeten besteden, kan compenseren. Het is een verschrikkelijk moeilijke klus en je hebt er de volle medewerking van het management voor nodig. Zowel op technisch gebied, als op kennisgebied. Want hoe krijg je een hoeveelheid kennis die momenteel niet goed beschreven is, zodanig in een casetool vastgelegd, dat je via allerlei ingangen deze kennis kunt ontsluiten? Ik heb het al een keer voor een wat kleinere hoeveelheid kennis gedaan. Ik weet dus hoe ik het zou moeten aanpakken. Ik kan het echter NIET alleen! En dat is de reden dat ik afgehaakt ben. Ik kreeg niet het gevoel dat er ook maar iemand zijn medewerking wenste te verlenen aan een dergelijk project. Heel jammer. Als ik hier nu 2 jaar geleden aan begonnen was, had ik het waarschijnlijk al gereed gehad (bij voldoende medewerking tenminste). Zeer frustrerend, maar ik kan helaas nog steeds geen ijzer met handen breken. En helaas: ik weet geen andere manier om de politiek te overtuigen, dan door deze politiek inzicht te geven in de onzin, waarmee men als belastingdienst eigenlijk bezig is.
      De essentie is eigenlijk: WAAROM zoveel verschillende belastingsoorten om tot een verdeling van de kosten van deze maatschappij te komen? Als je een bedrijf winstbelasting oplegt, worden de onkosten van dit bedrijf hoger en dus de prijzen van de producten. Dus: wie betaalt: de consument. Ook voor andere belastingen (zoals loonbelasting) geldt dit. En dan maken we de kosten ook nog eens hoger door rechtstreekse BTW en accijnsen. En ga zo maar door. Mijn colnclusie: er moeten vele belastingsoorten kunnen worden samen gevoegd. Maar: Eerst maar eens inzicht maken. En daarna stappen nemen ter verbetering.

      • Beste Marja,
       Lijkt het je niet een idee om hier een puntsgewijs boek over te schrijven? Je hebt blijkbaar hele duidelijke ideeën!
       Groetjes, Mireille

      • Hoog tijd voor een “denktank” Marja. Er zijn heel wat mensen met tijd en know how die ook klaar zijn met de inefficiënte manier van werken ( bij de belasting, in de zorg het onderwijs enz.)
       Ik heb belangstelling voor je Linked in profiel.
       Liefs, Liesbeth
       ( permacultuurmens en mirror )

       • Ik sta op linkedIn. Marja Vink. Bezig nu met permacultuur, MIR, mijn golden retriever en veel sport (tennis). En niet alleen ervaring bij de belastingdienst, maar ook in de zorg (ver verleden als ergotherapeute en iets recenter als vrijwilliger bij verstandelijk gehandicapten) en het onderwijs (het maken van schriftelijk onderwijsmateriaal en het via de mail begeleiden van cursisten.) Heel veel ideeën, maar dus ook druk, maar eigenlijk niet bezig met wat ik het liefste doe: samen met anderen mijn ideeën verder uitwerken en omzetten in positieve acties, zodat er meer inzicht en overzicht komt, waarmee de maatschappij zich kan verbeteren.

        Mireille heeft mijn emailadres en mag dit van mij aan jou beschikbaar stellen. Het lijkt me leuk om kennis te maken. Ik ben echter helaas niet erg reisvaardig.

        Liefs,
        Marja

     • Nog even een toevoeging op mijn reactie van gisteren: Er zijn nog veel meer mogelijkheden tot vereenvoudiging van het belastingstelsel. Ik heb nog veel meer ideeën, afhankelijk van de wensen van de diverse politieke stromingen. Wat echter allereerst nodig is: INZICHT!!

      Inzicht in de geldstromen die als ruilmiddel dienen om met ons allen de maatschappij draaiende te houden. Als dat inzicht er is (en dat is zeker te creëren), dan kun je gaan kijken hoe alles eenvoudiger is te realiseren. Ik heb ook al eens gedacht aan de mogelijkheid om aparte geldcircuits te creëren voor:
      – geldstromen waarover nog belastingafdracht moet plaatsvinden
      – geldstromen waarover al belastingafdracht heeft plaatsgevonden.

      De Belastingdienst zou dan voor de bovenste geldstroom een soort bank kunnen zijn. Hierop dienen alle werkgevers/uitkeringsinstanties het geld naar de werknemer/uitkeringsgerechtigde over te maken. Deze kan vanaf deze plek allerlei stortingen doen voor zaken die aftrekbaar zijn voor de belasting. Tevens kan hij bedragen naar het andere geldcircuit over laten maken onder aftrek van de belasting. Dit alles natuurlijk als mijn andere voorstel om de belasting op arbeid volledig te laten vervallen een stap te ver blijkt te zijn voor de politiek. Zie ook mijn linkedin profile met de artikelen die ik eerder geschreven heb. Ideeën zat. Maar om te kiezen is er echt eerst inzicht in het NU nodig. En als ik vooralsnog de enige ben, die daaraan behoefte heeft, dan wordt het wel heel erg moeilijk om iets te realiseren. Momenteel richt ik me dus meer op permacultuur, medische zaken en energiebesparing. Nog drie van die onderwerpen, waar ik me al tientallen jaren druk over maak. Gelukkig krijg ik daar inmiddels wel meer medestanders. Dat we hiermee aardig de mist zijn ingegaan, kan ik begrijpen. Dit is zeer complexe materie. Voordat we er proefondervindelijk achter waren dat ‘alles met alles’ samenhangt, hadden we al behoorlijk wat onherstelbaar vernield, vooral wat betreft het milieu. Maar dat we bij de automatisering nu eigenlijk een zelfde situatie hebben gecreëerd door te weigeren om op een inzichtelijke wijze de functionaliteit vast te leggen van alles wat we maken, dat gaat mijn pet te boven. En dan nu nog steeds niet willen weten hoe het in elkaar zit, voordat we iets gaan aanpassen? Gewoon net als in de landbouw en medische wereld: elk symptoom (automatiseringsfout) afzonderlijk bestrijden. En dan wachten op de daaruit weer voortkomende problemen. Maar als dat nu niet nodig is?

 19. Ha Mireille,
  IK kan me heel goed voorstellen dat je verbijsterd was/bent vanwege een mogelijk toekomstige gamehal als buurman! Ik kreeg bij het lezen van je verhaal het volgende in-gegeven: je schrijft over ‘je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ en over ‘je nek uitsteken’. Voor zover ik weet (en kon achterhalen) betekenen beide uitdrukkingen niet precies hetzelfde. ‘Je nek uitsteken’ gaat over jezelf durven laten zien, terwijl je bang bent om afgeserveerd te worden. ‘Je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ gaat over durven laten zien waar jij ‘met kop en schouders boven je omgeving uitsteekt’, dus ervoor uitkomen dat jij bovengemiddeld bent. Ik wens je toe dat je bij je ontmoeting met de gemeente niet alleen je nek uitsteekt, maar ook dat je erop vertrouwt dat jij inderdaad boven het maaiveld uitsteekt. Zelfs als de situatie ongunstig uitpakt kan het uiteindelijk iets heel goeds opleveren op een manier die nu nog niet te overzien valt. Veel succes!!!

 20. Hallo Mireille,
  Wat een les te leren.
  Dit zal een moeilijke worden.

  Volg sinds september een cursus lopende over 4 jaar “centering” en” body spirit” waarin je jezelf steeds in een wiel plaats met ten Westen Fysiek, oosten Energetisch, zuid (ontvangen) mentaal en noord emotioneel (loslaten).
  Als je een probleem plaatst op het wiel kan je steeds Fysiek,Mentaal,Emotioneel, Energetisch
  dit op een andere manier bekijken. Zo ga je dieper naar de wortels.

  Ik zit natuurlijk nog maar in het eerste jaar en heb nog zoveel te leren.
  “Body spirit”leert ons onszelf te voelen, op alle lagen, botten, spieren, organen, zenuwstelsel, faeciën, endocriene klieren, vloeistoffen, huid.

  Wat ik steeds uit deze lessen leer is dat we met alles in verbinding staan; voor, door en met mekaar.
  Na de lessen en workshops krijgen we steeds de info van: “blijf er niet mee zitten, ga bij iemand langs waar je je dezelfde energie kunt delen”

  In dit geval is dit niet mogelijk maar wel samen met de buren rondom je centrum kan je toch samen iets verzinnen.
  Zo steek je niet”alleen” je hoofd uit, zo ga je in “groep” om jullie hoofden uit te steken.

  Waarschijnlijk is het nu al wat laat om daar mee aan de slag te gaan maar je kan maar proberen.

  Inderdaad, we kunnen groepsenergie zeker sturen (heb dit al heel veel meegemaakt) en zo komt zeker het juist antwoord naar je toe.
  Misschien niet het antwoord wat jij wilde maar wat op die moment ok is om te aanvaarden.
  In ieder geval duimen wij met z’n allen voor een goede afloop.

 21. Altijd weer word je geleid op het pad dat je moet gaan, doen wat je moet doen en steek je hoofd boven het maaiveld! Het resultaat is altijd rechtsom of linksom: het gaat zoals het moet gaan!
  Je houd het gamecentrum weg : dan is dat de bedoeling!
  Of het komt er ! En dan is dat de bedoeling en komt er een nieuwe groep mirrors in zicht!
  Er zijn velen met je vanavond met mirror aandacht !
  Alle goeds gewenst
  Louise

 22. Hoi Mireille,

  Je verhaal van de “gamehal” ontlokte me wel een dikke glimlach, zo van het wordt ze zowel redelijk gemakkelijk gemaakt, één deur verder is de hulp om van de verslaving af te komen.

  Maar ik begrijp je schrik en spanning, maar we zullen aan je denken vanavond en mirren en ik heb ook het gevoel dat ook dat weer veel mooie dingen op gaat leveren!

  Lieve groet Geertje

 23. zal er in gedachten ook zijn.
  komt dit ineens uit de lucht vallen of is er al een tijdje sprake van, voor jij het Be the MIRror-centrum begon ???
  dat kan belangrijk zijn om te weten hé
  taaie brok om op te knabbelen
  veel steun en groetjes
  rita

  • Beste Rita,
   We weten dit sinds een week of 3, maar het blijkt bij de gemeente al heel lang bekend en gewenst te zijn.
   Groetjes! Mireille

 24. Lieve Mireille en Co,
  Heel inspirerend artikel, ik vind het nog steeds spannend om zichtbaar te worden met mijn passie collages maken maar ik merk dat ik groei met het doen van de MIR-methode en steeds dichter bij het punt kom dat ik mij veilig genoeg zal voelen om zichtbaar te worden.

  Vandaar dat ik artikel gedeeld heb op LinkedIn.

  En ik zal voor je duimen!!!!

  Dank voor alles wat je/jullie doen en de MIR-methode brengt.

  Warme groet,
  Gabrielle

 25. Met instanties ,waar ik afhankelijkvan ben ivm uitkering ,hou ik me rustig .Omdat het anders tegenwerkt en ik geen inkomen heb .Maar bij bijna alle andere zaken ben ik een tegen de stroomzwemmer .Ik zie en hoor altijd dingen die anderen niet ( willen ) zien en horen .Kan niet tegenb onrecht en onnodig lijden in wat voor vorm dan ook .Het gaat automatisch ……ik zeg er wat van .Ik ben en sta idd veel alleen .Maar ik kan alleen trouw zijn aan mij en mijn geweten .Dat dat niet altijd voordelig voor me is ,ben ik gewend …al vanaf mijn geboorte bij wijze van spreken .Ik schijn overal de luis in de pels te zijn ,zonder dat ik het opzoek .Eerlijk en zeggen wat ik vind en denk zonder te kwetsen ……ja het maakt je niet populair bij de meesten .Maar aan weinige goede vrienden heb ik genoeg .Popi Jopi hoef ik niet te zijn .Daar streef ik niet naar ,maar naar zo veelmogelijk zuiverheid .

 26. Zie de nieuwe buren als KANS, niet als BEDREIGING!
  Voorwaarde is wel dat je geen geluids overlast krijgt.
  Succes.

 27. Hallo, n.a.v de EHBO heb ik een vraag aan je Mireille? Ik weet niet waar ik elders deze vraag kan stellen! Ik ben bezig met de video’s van de EHBO methodes te bekijken. Misschien een naïeve vraag maar ik stel hem toch! Je zegt snel de plek te aaien en MIR Methode te zeggen, bedoel je daarmee alle negen stappen te zeggen of alleen het woord MIR Methode uit te spreken?

  • Beste Anne,
   Precies zoals ik het voordoe in de video’s. Dus alleen ‘MIR-Methode’.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 28. Een bedreiging kan ook een grote kans zijn, stel je voor; een gamehal naast je mooie plek, daar komen veel onbewuste mensen opaf! Hoe groot wil je de tegenstelling hebben:-) Laat het stromen en achteraf zul je zien dat het allemaal een reden heeft om zo te gaan. Je hebt al veel vertrouwen in het Universum, hou dat vast:-)
  Veel sterkte en wat een mooie methode heb je toch! Theo

 29. Ik ga zeker voor je duimen Mireille. Heb je medestanders in de straat?
  En wat betreft je hoofd boven het maaiveld ……. Eitje toch voor jou. ( Ik ben 30 cm korter)

 30. Hoi Mireille, ja waarom komt die zo vlakbij het Mir Centrum. Ergens moet je daar een brug bouwen. K zal zeker ook vanavond positieve gedachten naar ‘t noorden sturen. Persoonlijk heb ik me ingeschreven bij de politieke partij GROEN en ben ook kandidaat op de gemeentelijke lijst. K voel dat ik op die manier een grotere bijdrage kan leveren aan de maatschappij en het geeft mij weer een mentale uitdaging. K voel nood aan menselijk contact buiten de dagelijkse klanten van de winkel en de verzorging van mijn bejaarde moeder. In dat kader ging ik naar een lezing van Daan Roosegaarde. Echt een creatieve uitvinder. Succes vanavond Diana

  • Beste Diana,
   Wat super dat je kandidaat bent op de gemeentelijke lijst! Ik verheug me erop dat je op dat niveau mee zal mogen praten en beïnvloeden! Ik duim voor je!
   Groetjes, Mireille

 31. Ja, een keus is er dan eigenlijk niet Mireille. Misschien is het een idee om de aanwezigen te vragen wie het een aanwinst zou vinden en waarom. En de vraag waar een gamehal aan bijdraagt lijkt me ook een goed gespreksonderwerp. Anderen tot nadenken stemmen zoals je al aangeeft is je sterkste instrument.

  Gelukkig ben jij in staat goed over het voetlicht te komen. Heel goed zelfs.

  Ik wens je rust en vertrouwen Mireille.

  groetend Bart

  • VEILIG ZICHTBAAR MOGEN WORDEN: wat spreekt me dat aan, lieve Mireille!Dank voor je artikel! graag zou ik een methode willen aanreiken die je misschien al kent: je kan ze alleen doen of in groep : de 6 denkhoeden van E de Bono.-!is geniaal qua aanpak:je kan het opzoeken op google en zal vast heel veel vinden om je te ondersteunen!
   We kunnen samen onze basisbehoeften aanvullend aaien en …kijken wat er met ons gebeurt.
   ik wens je alle goeds! warme hug!
   Fabienne

   • Hai Fabienne,
    Ja, die denkhoeden van de Bono zijn super! En het is altijd wijs om zaken van allen kanten te bekijken. Dankjewel voor het helpen herinneren! En ja, veilig zichtbaar worden, graag!
    Groetjes, Mireille

 32. Goedemorgen Mireille,

  Het kost mij geen moeite mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken. En ja dat heeft me wel eens vijandschap en jaloezie opgeleverd. Maar…..het heeft mij ook veel kansen gegeven. Speelgoedmuseum en een theater opgericht. Ben nu 80 en nog elke dag in het theater bezig met veel plezier. Nog steeds durf ik de dingen te benoemen en de enkele vijanden die dat oplevert weegt niet op tegen de vele vriendschappen. Zeggen wat je denkt mag maar wel met respect naar de ander.

 33. Ja, nu weet ik het helemaal zeker. Ik ga op mijn verjaardag 16 juni ’18 een lezing houden over ‘mijn kanker en keuzes’. Doel: mensen inspireren en start crowdfunding voor mijn levensdoel. Het leven begint buiten je comfortzone. Bedankt voor dit fijne artikel. Net dat steuntje in de rug, om de lezing echt in de wereld te gaan zetten. Lieve groet!

  • Beste Evelinda,
   Wat FANTASTISCH!!! Zo mooi dat je dat gaat doen! Ik verheug me erop dat je vele mensen zult inspireren! Dankjewel alvast!
   En succes met je crowdfunding!
   Groetjes, Mireille

 34. Hoi!
  Ik ga regelmatig tegen de stroom in of kom boven het maaiveld uit. Alhoewel het gepaard gaat met trillen en een hoop kwetsbaarheid voel ik me na iedere ervaring sterker. Omdat ik mijn waarheid MOET spreken en niet binnenhouden. Omdat het gevoel iets duidelijk te willen maken sterker is dan de angst voor de gevolgen. En … het valt eigenlijk altijd reuze mee. Ik krijg juist medewerking, begrip en vooral een zelf een verlicht gevoel. Mooi artikel weer, dank!

 35. Ik heb het gisteren gedaan en het voelt oh zo spannend en waardevol. Mezelf serieus nemen. Ik bibber er nog een beetje van….. Het mag echt. Mezelf helemaal laten zien. Heb je nog een tip om toe te laten dat het zo spannend is, om bij het voelen te blijven? Nu ga ik steeds van hart naar hoofd en terug: heb ik het wel goed gedaan? Oh het wordt alweer helder! Ik had nog hoger boven het maaiveld uit gemogen en voel dat ik me heb laten beïnvloeden door wat iemand anders zei. Uitdaging om daar zacht naar te blijven, dat ik het goed heb gedaan, ook al had ik nog meer mijn eigen pad willen volgen.Dus eigenlijk zoek ik daar een tip voor. Oe uitdaging in zachtheid. En ik doe dagelijks een Mir op Maat. Geeft me heel veel.

  Dank en liefs Miriam

  • Precies Miriam, elke keer weer een stapje verder en nieuwe dingen eruit leren!
   Mooi gedaan!
   Groetjes, Mireille

 36. Lieve Mireille, dank voor je artikel.
  Dat doet wat bewegen.
  Het lukt me namelijk niet om opnieuw mijn hoofd uit te steken binnen mijn familie. Het geeft me veel spanning en angst. Mijn moeder heeft n psychopatische persoonlijkheids stoornis, mijn vader heeft haar altijd zeer beschermd, moest dat ook doen.
  Problemen lagen niet bij hen maar altijd bij anderen en vooral bij mij want ik was als baby al lastig geboren, als 7 jarige keerde ik me van mn moeder af en als puber niet te hanteren volgens mijn ouders. Er is veel naars gebeurd in mijn leven. Ik werd oorzaak gemaakt van hun ongelukkig zijn, dat wordt letterlijk zo gezegd tegen wie dan ook.
  Van kleins af aan zag ik en voelde ik dat dingen niet klopten maar kon me niet uiten dat mocht ook niet. Er waren veel leugens, manipulaties, dingen die niet gezegd mochten worden en onzichtbaar geweld… Keer op keer nam ik afstand en even zo vaak zocht ik weer contact. Ze zijn oud nu eind 80-igers en hun boosheid lijkt alleen maar groter te worden, oude façades werken niet meer. Vaak denk ik, is dit het dan? Krijg ik straks n rouwkaart in de bus of zelfs niet omdat ik steeds maar moet voelen wat mijn aanwezigheid heeft aangericht? Toch hou ik van mijn ouders maar niet van al t drama en zoek ik vormen en voel mijn weerstand.
  Als ik je bericht lees dan resoneert dat. Laat ik t uit angst en spanning of blijf ik contact maken. Vandaag ga ik n kaart sturen om ze fijne Pasen te wensen, omdat ik ze dat wil wensen.

  • Beste Sanne,
   Poeh, ja wat een spannende stappen en overwegingen. Wat is wijsheid: er zijn of er niet zijn. Super dat je ze een kaart stuurt, omdat JIJ dat wilt. Zo blijf je mooi trouw aan jezelf. En familie is vaak de grootste uitdaging in een mensenleven. Daar zal ik een keer een artikel over schrijven. Ik verwacht ook dat veel mensen zich herkennen in wat je schrijft.
   Ik wens je veel geluk in jouw leven met fijne mensen om je heen!
   Groetjes, Mireille

  • Volgens mij gaat het over trouw aan jezelf zijn, ongeacht de uitkomst. Bij jezelf blijven en door je echtheid misschien zelfs iets voor elkaar krijgen. Zo zie ik het. Succes…als je al je kennis en ervaring van de Mir gebruikt, dan komt het vast goed. Nodig die mensen eens uit bij wat je doet. Groeten Francine

  • Beste Sanne,

   In disfunctionele gezinnen is het grootste probleem ‘ niet over bestaande problemen’ kunnen praten, wegmoffelen, schuld bij een ander leggen. Vooral de kinderen worden hier ernstig door beschadigd en krijgen meestal problemen met hun gevoel van eigenwaarde, dus er gewoon mogen zijn zoals je bent. (Daar zou je niets voor moeten hoeven doen).
   De term hiervoor heet codependantie (afhankelijkheid van anderen, goedkeuring willen, je heel vervelend voelen als je dat niet krijgt) ook van de maatschappij. Het werkt door in je hele leven en in elke (werk) relatie.
   Het heeft mij veel opgeleverd om dit allemaal te onderzoeken.

   Ik heb mijzelf hier goed door leren kennen én waarderen.
   Ik wens je alle goeds en respecteer dat je jouw verhaal uitspreekt.

  • Hallo Sanne, GEEN enkel kind wordt lastig geboren. Geloof dat a.u.b. niet. Mijn moeder dacht daar net zo als jouw moeder over. ‘Ik was altijd al een klein etterballetje’, kreeg ik als volwassene te horen. En toen begreep ik gelukkig heel veel van mijn gevoelens tijdens mijn jeugd. Ik hoefde me niet meer te schamen voor het feit dat ik absoluut boven een brief NOOIT ‘Lieve mama’ kon zetten. Zelfs nu heb ik nog moeite om dit hier neer te zetten. Mijn mama was niet lief en vond mij ook niet lief. Dat werd nooit gezegd, maar wel altijd gevoeld door mij. Inmiddels is mijn moeder al meer dan 10 jaar dood en heb ik haar gelukkig gewoon kunnen blijven bezoeken, zonder ooit het gevoel te hebben gehad, dat ik echt contact had. Ze was nooit zichzelf, behalve toen ze wist dat ze dood ‘mocht’. Ze was blij, dat ze eindelijk van die vervelende veeleisende wereld verlost werd. Want dat was de wereld die zij zag. Zielig. Maar ook zielig voor iedereen die niet tot haar door heeft kunnen dringen. Sterkte met de te nemen beslissingen. Blijf bij jezelf. Doe alleen wat goed voelt.

 37. Lieve Mireille
  Als iedereen jou nou morgenavond mir stuurt
  Ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren.
  Hoeveel mensen lezen jou nieuwsbrief?
  Zou toch geweldig zijn als iedereen dit dit leest mee doet om jou te steunen.
  Veel succes liefs Margreet

  • Beste Margreet,
   Dat soort intenties uitzenden werkt altijd en beslist. Ik heb daarbij ook een diep vertrouwen dat het goed zal gaan. En grappig genoeg voel ik me eigenlijk al enorm gesteund door iedereen die de MIR-Methode doet! Ik denk dat dat de reden is dat ik zoveel werk kan verzetten! Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 38. Lieve Mireille,

  Wow, jij mag (weer) echt iets gaan neerzetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken, veel succes en kracht gewenst. Als het niet zo mag zijn, zal dat zijn reden hebben, die niet aan jou te ‘wijten’ is, maar een hoger doel dient. Probeer je te ontspannen in de wetenschap dat het zo zal lopen als het moet en dat je diepste missie altijd gedragen wordt. Gameverslaving komt steeds vaker voor; op het scherpst van de snede moet er misschien een alternatief voorhanden zijn. zo dichtbij en zichtbaar als het MIR-centrum. Met liefde, Anita

  • Beste Anita,
   Ja, hoe grappig is het dan ook dat het Be the MIRror-centrum ernaast zit. Volgens mij klopt het precies wat je zegt. We gaan het zien!
   Groetjes, Mireille

 39. Mooi Mireille! Er gebeurt een hoop met me sinds de masterclass van vorige week. De kruin wordt al zichtbaar, dus het gaat de goede kant op. Heel veel succes bij de gemeente!

 40. Beste Mireille,
  Vraag is of het gamecentrum zo’n groot contrast is met jouw Mir centrum . Of dat dit (deels) op vooroordelen berust.
  Zou t ook kunnen zijn dat games juist bijdragende MIR, vrede…?….
  Wellicht kan je een hele nieuwe doelgroep bereiken. Biedt t ook voordelen. Je zou dit uit kunnen zoeken. Maar misschien heb je dat al gedaan en is t echt zo dat r geen groter contrast mogelijk is.

  Hoe dan ook wens ik je alle succes!

  Hartelijke groeten,

  Kees van der Steen

  • Beste Kees,
   Ja dankjewel! Dat soort gedachten kwamen later ook in me op. Ik heb diep van binnen een vertrouwen dat het goed is. En… ik leer nu ook mensen in de gemeente kennen. Ook een bijzondere stap voor mij en de MIR-Methode, vermoed ik. We gaan het zien! Dank voor de succeswensen!
   Groetjes, Mireille

   • Lieve Mireille,
    Natuurlijk alle succes gewenst bij het gesprek met de gemeente. Ik heb er alle vertrouwen in dat de beste oplossing gevonden zal worden. Al is die misschien niet wat je nú zou wensen.
    Met lieve groeten,
    Coby.

  • Beste Kees,
   Ik ben het helemaal met je eens. We leven nu eenmaal in een wereld van dualiteiten, en je kunt het licht niet kennen/je ervan bewust zijn zonder het contrast met het donker. En andersom natuurlijk. Daarbij in het midden gelaten wat wat is, omdat we zo snel een waardeoordeel verbinden aan een definitie. Maar het is ook zo dat uitersten de neiging hebben om in het midden tot een compromis te komen, zolang de standpunten zich niet verharden en je alleen nog in de “vechtmodus” bent. Zoals een schommel die niet meer aangeduwd wordt uiteindelijk tot rust komt in het nulpunt.
   Groetjes,
   Coby.

 41. Een artikel die wat teweeg brengt in ons binnenste (bij mij in iedergeval wel)
  Wat een prachtige citaat van Steve Jobs.
  Mijn idee is dat wij (gelukkig) in een tijd leven van verandering. Steeds meer mensen ontwaken en zien, horen, voelen wat de werkelijkheid echt inhoudt.
  Durf te leven, durf gezien en gehoord te worden en werk eerst aan jezelf, alvorens je als rolmodel naar buiten treedt. 🙂

  Heb moed en draag je waarheid uit op een liefdevolle manier! <3

 42. Dit is weer zo voorbeeld(een bevestiging voor mij)
  Heel de nacht in de weer geweest, met mijn diepere ik en het verstand in de buiten wereld.
  Ik sta op lees mijn berichten en zie deze mail,…..Fijn te weten dat andere ook stoeien “met je hoofd boven het maaiveld uitsteken” en vooral wanneer wel en wanneer niet !
  Je ziet dingen voelt dingen, wanneer waarschuw je? wanneer negeer je?
  Ik bedacht als je negeer komt ooit de confrontatie met je zelf (ook boosheid)
  Confronteer ik, komt vaak de boosheid van buitenaf! Hoe dan ook je krijgt met negativiteit te maken op korte of langere termijn. Dus,…probeer ik te kiezen waar ik mij op dat moment goed bij voel en “steek ik mijn hoofd boven het maaiveld uit”. Niet altijd makkelijk maar het maakt mij sterk te weten dat het mijn eigen hoofd is met een weloverwogen besluit eerlijk en rechtvaardig overwogen. Dan is het goed, hoe boos de buitenwereld is “het zaadje is geplant” in de buiten wereld, of,…ik begreep het (nog) niet en is het mijn les !
  Links om of rechts om het gebeurd maar dan zijn de lessen geleerd !
  Sta open voor andere ideeen.

  • Beste Itske,
   Zo is dat! En uiteindelijk is het planten van zaadjes het belangrijkste wat er is!
   Dank voor je wijsheid!
   Groetjes, Mireille

   • Dankjewel Mireille!
    Hoe dan ook t blijft moeilijk en het is altijd fijn om je berichten en de reactie te lezen.Om zo te kunnen nadenken over wat andere zeggen/vinden.
    succes, met je mooie boodschappen delen.
    Itske

 43. Ha Mireille,
  Leuk en belangrijk thema wat je aankaart. Toevallig vandaag een filmpje opgenomen en gepubliceerd waarin ik in het Spaans vertel over euthanasie en hoe dat hier geregeld is in Nederland. Gericht op een publiek in Latijns-Amerika (Ik heb een jaar in Ecuador gewoond). Alleen nog maar gezien door kennissen en vrienden, maar ik voel dat daar een taak voor me ligt, om mijn kop uit te steken en te praten over belangrijke thema’s en daar veel mensen mee te bereiken. Veel liefs van Daphne.

  • Beste Daphne,
   Wauw, wat een stap van je! Ja, ik denk dat we als vrijdenkers in Nederland veel kunnen betekenen voor het buitenland. Veel succes!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.