Home » Artikelen » 169. Energievreter of lekkende kraan?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

169. Energievreter of lekkende kraan? — 67 reacties

 1. Hallo Mireille,
  Ik maak sinds een tijdje mee dat ik, als er iemand op bezoek is, plotseling compleet “leeg” loop en voel me dan heel naar. Het is me verschillende keren bij verschillende personen overkomen en ben dan zo blij als ze weer weg gaan. Het kost me een paar uur rusten om weer bij te komen. Ik ervaar inderdaad dat gevoel van een lekkende kraan. En zie nu op tegen bezoek. Je schrijft: “Doe op zo’n moment dan de MIR-Methode”. Bedoel je dan tijdens het bezoek alle 9 stappen, of alleen al aaiend “Basisbehoeften aanvullen? Of MIR EHBO? Graag ontvang ik je antwoord, met dank.

  • Beste Joyce,
   Het liefste doe je de MIR-Methode EHBO, als je die kent. Anders de gewone 9 stappen. Het helpt om de 9 stappen al ergens klaar te leggen voor de mensen komen. Uiteindelijk worden je grenzen zo sterk dat je het niet meer nodig hebt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 2. je eigen energie afschermen met een ‘ koepel ‘ werkt niet. Jezelf voorstellen als een compassievolle liefdevolle ruimte, waar alles doorheen mag stromen, en waar alles oke is : werkt wel !!
  Anky

 3. Beste mevrouw Mettes,
  Mijn echtgenoot (van de boontjes) en ik, wij hebben maandag ll. bijzonder aan u gedacht.
  Onze hartelijke gelukwensen met uw verjaardag.
  Wij wensen u een heel mooi nieuw levensjaar met heel wat bijzondere mogelijkheden om uw missie verder gestalte te geven.
  Alle goeds !
  Warme groet,
  Gerda

 4. Hoi allemaal,

  Ik ben altijd bekaf als ik bij m’n ouders wegrijd. Ze wonen op ong. 3 kwartier rijden bij mij vandaan. Dat maakt dat bezoekjes meestal langer duren omdat ze minder vaak voorkomen.
  Wat ook niet helpt is dat ik bij aankomst direct in mijn ‘kind zijn’ verval. Ik heb nog een aardig stuk in mij dat volwassen mag gaan worden (en ik ben reeds 40 jaar)

  Groetjes Ilse

 5. Hi Mireille

  Prachtig artikel! Energievreten wist ik maar had het nog niet omgedraaid naar mezelf als lekkende kraan. Zeer mooie en correcte uitleg. Ik ga oefenen in naar mijn intuïtie ook hier te volgen en/of timing inlassen als ik moe word. Van harte dank voor het inzicht! Heel mooi!

  Ik weet niet of je mij nog kent, volgde lang geleden de opleiding.
  We gingen de kaartjes distribueren naar China via mijn schoondochter maar we hebben elkaar niet meer gezien dan.
  Het kan nog steeds als het nog niet gebeurd is!

  Lieve groetjes en dank je wel voor jouw prachtig werk!

  • Beste Ann,
   Jij bent toch van die heerlijke thee uit België? Wat is je naam ook alweer Vandersteenkiste, staat me bij.
   De kaartjes zijn nog niet in het Chinees gedrukt. Ik ga je een email sturen om te kijken of we het op kunnen pakken, samen.
   Groetjes, Mireille

 6. Prachtig artikel Mireille! Energievreten wist ik maar had het nog niet omgedraaid naar mezelf als lekkende kraan. Zeer mooie en correcte uitleg. Ik ga oefenen in naar mijn intuïtie ook hier te volgen en/of timing inlassen als ik moe word. Van harte dank voor het inzicht! Heel mooi!
  Lieve groetjes en dank je wel voor jouw prachtig werk!

 7. Dag Mireille
  Iedere week lees ik met veel interesse je korte en krachtige teksten rond diverse thema’s. Ze brengen me altijd iets goeds. Ook deze keer is het onderwerp herkenbaar. Het benoemen en in woorden vatten/lezen van wat ik voel en ervaar ondersteunt me onderweg.
  Ik ervaar ook heel veel energieverlies wanneer ik zelf met de auto rijdt. Nochtans vind ik van mezelf dat ik een goede chauffeur ben en tegelijk merk ik dat ik niet zo graag met de wagen rijdt. Ik geef dan ook graag het stuur door als het kan. Heeft iemand hier tips voor?
  groetjes
  Kaat

  • Hallo Kaat. Ik herken dat volkomen. Daarom rijd ik ook niet graag. Waarschijnlijk ben je ook hypersensitief, dan komt alles veel sterker binnen. Ik merk als ik op rustige wegen rijd, relaxt in de natuur, weinig verkeer etc., dat ik mij wel prettig voel in de auto, maar zodra ik richting Randstad ga, word ik een beetje bang. Al dat drukke verkeer, je hebt er geen ogen genoeg voor. En het raast maar door, links en rechts. Dat kost heel veel energie als je HSP er bent. Ik laat dan ook meestal mijn man of een vriend rijden in die drukte. En als we b.v. naar Zeeland gaan, rijd ik zelf. Heerlijk!!

  • Hallo Kaat, dit herken ik, leeglopen tijdens autorijden.
   Wat voor mij werkt is mijn aura dicht naar me toe trekken, liefst al voordat ik instap, en bevestigen in woorden dat ik deze tijdens de hele rit zo houd.
   Ook dank ik de Engelen (of met welke helpers jij communiceert…) dat ik veilig ben én me veilig voel tijdens de rit. Dat blijken duidelijk 2 verschillende dingen.

   Soms noem ik het als dat ik een fijne rit heb, met alle ruimte om me heen op straat. Een wonderlijk verschijnsel kan zich dan voordoen, zelfs op de drukste autobanen. Dankbaarheid is een vast gevoel vooraf

   Ik wens je nog veel mooie, veilige ritten toe.
   Liefs voor ieder, Anneke

 8. Wie heeft er een tip voor autorijden? Ik heb altijd het gevoel dat daar bij mij energie weglekt. Niet als ik zelf rij, dan heb ik er minder last van.

  • Laura, ik heb op jouw vraag vrij uitgebreid geantwoord bij Kaat’s vraag. Hoop dat je daar iets mee kunt.

   Rij prettig, én veilig. Liefs, Anneke

 9. Beste Karin,
  Reactie op jou mail van 30 sept. over apart slapen.
  Mijn man en ik doen allebei de MIR methode. Het heeft het slechte slapen bij mij niet opgelost. Ik ben al vele jaren vermoeid. Ongeveer 3 jaar geleden lazen wij het boek Human Design. Via internet kun je je “chart” downloaden om te zien welk type mens je bent. Was voor mij heel verhelderend. In het boek staat dat het voor bijv. type A niet goed is om in een ruimte te slapen met bijv. Type B. Ik ben dus type A, mijn man is type B. Het heeft nog 3 jaar geduurd voor we de stap maakten om het eens uit te proberen om apart te gaan slapen. Eigenlijk wordt het raar gevonden dat je als echtpaar niet bij elkaar slaapt. Maar voor mij is het een zegen om apart te slapen. Intimiteit kun je toch wel hebben. Mijn man is heel onrustig ‘s nachts. Hij slaapt goed, ligt stil, maar aan zijn ademhaling merk ik dat er heel veel gebeurt bij hem van binnen. Ik ben erg gevoelig, en heb last van zijn onrust. Ik heb geprobeerd een roos tussen ons te visiualiseren, een dikke plaat, noem maar op. Het werkt gewoon niet. Wij weten inmiddels dat wij niet het enige echtpaar zijn dat apart is gaan slapen om deze reden.

  • Beste Nicolette,
   Het is al heel lang bekend dat je beter alleen slaapt en er zijn heel veel mensen die dat al jaren doen, daar heb je geen boek voor nodig, noch de MIR-Methode.
   Het is ouderwets te denken dat je samen moet slapen.
   Maar je moet dan wel een 2de kamer vrij hebben, al is die maar klein. En zeker met het ouder worden, slaap je lichter en word je dus van alles sneller wakker.
   Dus doen en niet bang zijn van wat anderen daarvan denken, want dat zit er vaak achter als je toch doorgaat samen te slapen.
   Fijne zonnige dag, Lotje

  • Nee Nicolette je bent niet de enige. Wij slapen al jaren apart. Hadden we dit niet gedaan dan hadden we veel ruzie gehad of echtscheiding misschien wel. Voor allebei veel meer rust.

 10. Beste Mireille,
  Ik heb al decennia last van slapeloosheid. Als ik eerder dan mijn man naar bed ging, sliep ik heel snel in. Dan, na 1 a 2 uur, werd ik wakker, en kon niet meer slapen. Soms vluchtte ik het bed uit, zat dan uren op. Tegen de ochtend ging ik weer naar bed terug en kon zo nog wel wat slapen. Sinds een paar weken is mijn man in de logeerkamer gaan slapen, “om het uit te proberen”. Ik slaap nu iedere nacht door. Ben overdag alerter, neem zelf initiatieven. Kortom, ik heb het gevoel dat ik weer leef.
  De slaapkamer voelt nu rustig aan, als ik in bed lig. Mijn man en ik hebben besloten nu voortaan apart te blijven slapen. Voelt wel raar, in de gang elkaar welterusten te wensen. Maar het doet me duidelijk goed.

 11. Wat te doen als je partner een energievreter is, ik probeer een glazen stulp over hem heen te plaatsen (fictief) welleswaar, maar het blijft roeien tegen de stroom in!

  • Beste Joyce,
   Dat zal beslist niet makkelijk zijn! Maar blijf zien dat het vooral om jou gaat! Dat jij om jezelf denkt. Als je moe wordt, naar een andere kamer gaan, of even naar buiten de natuur in. Je kunt hem niet veranderen, dus ook geen glazen stolp over hem heen zetten. Je kunt alleen zelf veranderen en hopen dat je hem daarmee een beetje inspireert tot verandering. Ik hoop dat de MIR-Methode je erbij kan helpen!
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Hoe gaat dat dan snachts? dan lig je kwetsbaar naast iemand, en je energie loopt weg..naar je partner omdat die energietekort heeft…apart slapen om weer op te laden misschien? Je zal er iets aan moeten doen, voor jezelf..
    Karin

    • Beste Karin,
     Voor zover ik weet, word er ‘s nachts niet door anderen energie genomen, omdat ze dan slapen en in zichzelf zijn. Je kunt dus gerust naast ‘m slapen.
     Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille, een interessant topic deze keer!
    Ik heb zelf veel te maken gehad met leeglopen van energie, waardoor ik van energie-gever energie-slurper werd (erg geschrokken toen ik dat hoorde)

    Nu weet ik dat ik meest buiten mijn lijf zat met mijn energie, ik bewoonde mijn lijf niet. De tip om goed te aarden werkte daardoor niet, dat kan alleen via je lijf en als je daar niet in woont dan gaat dat niet…

    Genoemde stolpjes, spiegels, rozen met doornen voor mij. Werkte niet, en is logisch! Ín je lijf zitten, je energie dicht naar je toe halen én het daar houden is het enige dat werkt.

    Ik merk dat ik hier heel graag meer over wil vertellen, als je dit snapt is het zo logisch én veel makkelijker om je energie te houden

    Heb het goed allemaal, Anneke

  • Hé Joyce, het doel van de glazen stulp is je éigen energetische bescherming. De stulp moet je dus over jezélf visualiseren en niet over de ander.

 12. Beste Mireille, in mijn werk van ik te maken met veel negativiteit, omdat ik in de jeugdbescherming werk. Soms bereik je iets moois, maar meestal is er kritiek. Ik ben een gevoelig en behulpzaam persoon, maar zoek nog steeds naar manieren in mijn energie bij mij en die van de ander daar te laten waar die hoort. Heb je nog aanvullende tips behalve je MIR-Methode, die mij op verschillende vlakken al heeft geholpen. Ik doe het al meer dan een jaar, van ook gebruik gemaakt van een begeleider. Echt ongelofelijk wat bij het uitzoeken van de voor mij passende zinnen gebeurde: mijn gespannen, volle buik werd helemaal zacht en plat, ik was helemaal licht, ipv zwaar en depressief, en liep een beetje zwevend naar huis. De weken erna grote schoonmaak in mijn darmen (niet altijd plezierig) naar ik voel nu veel beter in mijn lijf dat er iets mis is en ik heb als workaholic leren pauzeren

  • Beste M.,
   Poeh, dan heb je wel een extra zware belasting als je zo gevoelig bent. Dan zou ik zeggen: neem jezelf 10x meer in acht dan de gemiddelde mens als je het vol wilt kunnen houden. In je vrije tijd de natuur in om op te kunnen laden, bijvoorbeeld. En wie weet gaat er een keer een verandering van werk plaats vinden, als je missie duidelijker wordt…
   Ondanks de zwaarte: veel plezier met je mooie werk!
   Groetjes, Mireille

 13. Fijn artikel weer Mireille. Ik heb vaak last van energievreters en vind dan dat ik er iets van moet zeggen.. M’n grenzen aan moet geven door te zeggen wat het met me doet enz. Doe dat dan niet, omdat dat heel lastig is.
  Mijn grens bewaken door gewoon even uit de situatie te stappen is veel simpeler en je laat een ander ook in zijn/haar waarde.

 14. Dag Mireille,

  Wat een mooie uitleg over energievreter’s
  Ik betrap mijzelf er ook weleens op!
  Niets is zo menselijk als dit denk ik.Vergeef het mijzelf haha…
  Wat nu zo mooi is…(las ik in een van jou reacties) dat je het MIR gereedschap altijd bij je hebt en waar dan ook kunt toepassen.Is idd waar en een prachtig gegeven.Met veel genoegen maak ik hiervan gebruik!
  Dank je wel en een mooie zonnige dag gewenst vandaag!

  • Ja, een fijne eye opener ook voor mij is dit artikel. Wat mij zo aanspreekt is dat het blijkbaar een wisselwerking betreft, want iedereen beleeft de ander weer anders, ook, ‘t is maar net hoe goed je geleerd hebt je eigen grenzen in de gaten te houden en aan te geven en vice versa; hoe ver ga ikzelf in het contact met de ander.
   Bedankt Mireille, een heel waardevolle les en aanvulling, inderdaad en wat heerlijk ook dat je hier mooi zelf iets aan kunt doen, dus geen veroordeling(en) meer, frustraties, of mensen zomaar in de steek laten en (ver)oordelen!!

 15. Wauw ,hier worstel ik al heel lang mee.
  Als het mensen zijn die kostbaar voor je zijn, merk ik dat ik moeite heb om hier mee om te gaan. Wil de de ander dan graag bij staan, maar
  raak dan ook steeds in tweestrijd.
  Groetjes Wilma.

  • Beste Wilma,
   Ja, de grote kunst om te kijken hoeveel tijd je bij je ‘kostbare’ mens kunt zijn voordat je moe wordt. En die afspraak maak je dan ook met jezelf: ik ben zoveel uur bij haar/hem en dan ga ik me weer even terugtrekken en opladen. Jouw energie en welzijn staat voorop…
   Sterkte met de tweestrijd, heel begrijpelijk!
   Groetjes, Mireille

 16. Ik ken en ben beides .
  Een gezinslid is het en dan denk ik maar …je hebt het nodig.Je voelt je alleen en onbegrepen .Je hebt het moeilijk met je zijn op deze wereld met je handicap .Maar soms denk ik ook ….oh….denk ook eens aan een ander en heb ik geen geduld .
  Ik kom uit een gezin waar je alleen maar blij mocht zijn ,waar je niet jezelf mocht zijn ,waar je niet mocht praten alleen maar stil zijn of lachen …daarom ben ik allergisch voor positivos geworden .Dat je ook over je problemen mag vertellen ,niet altijd de schijn hoeft op te houden dat alles zo mooi en OK is ,daar hoef ik bij de familie niet aan te komen .Gelukkig heb ik een goede vriendin daar mag ik energievreter bij zijn .Beiden weten het en dat is OK .Maar ik ben wel alert dat ik het in balans wil houden .Maar er was dit jaar een periode,een van de zwaarste in mijn leven ,daar was ik alleen maar vreter.Wist niet hoe ik moest overleven .Ik denk dat veel energievreters ook ouderen zijn die soms weken niet iemand hebben om tegen te praten .Dus heb erbarmen .Voor mij is en blijft het belangrijkste …een goed en zacht hart .

 17. hmm…. sinds de MIR-Methode, nu een ruime week, zijn mijn handen onder de eczeem en heb ik nog meer lichamelijke uitingen en zijn sommige uitspraken extreem voelbaar, ik ben ook moe. waarschijnlijk gebeurd er behoorlijk wat. het gekke is dat mijn hele gezin moe is, we zijn echt niet vooruit te branden. wie neemt wie zijn energie of wat gebeurt er? Heeft het effect op de mensen om mij heen?

  met vriendelijke groet,
  Karin

  • Beste Karin,
   Eczeem kan te maken hebben met wat er in je darmen gaande is. Lees bijvoorbeeld dit artikel daarover: 84. Jeuk, eczeem en je darmen. Het kan ook een uiting zijn van verdriet wat nu via de MIR-Methode even aan de oppervlakte komt om vervolgens te verdwijnen. En het kan ook te maken hebben met gemis aan contact. Als je hele gezin moe is, kan het zijn dat jullie echt met z’n allen door verandering heen gaan, of iets kunnen aanpassen in hoe jullie leven. Hoewel een tijdje bank hangen en luieren heel goed kan zijn voor het contact in het gezin! 😉
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 18. Beste Mireille,
  zou je ook eens de andere kant willen belichten. Ik herken veel van degene die gaapt en mijn vrouw het gesprek laat leiden. Ik klaag al lang over te weinig energie. Onlangs heb ik voor de tweede keer de MIR-methode gedaan. Mijn longfunctie is de laatste twee jaar van 52 naar 57 naar 62 gegaan. Nog laag, maar in ieder geval hoopvol. Wat kan ik doen om prettiger voor anderen te zijn? Wat ik doe is rustmomentjes zoeken, aandacht geven aan anderen en proberen niet te veel sociale contacten achter elkaar te hebben. Ik gebruik medicijnen en ben bang dat het tegenstrijdig is met “detox alle toxische belasting”, al klopt het misschien met “basisbehoeften aanvullen en tekorten aanvullen.”
  Hartelijke groeten,
  Koos S.

  • Beste Koos,
   Ik heb je achternaam afgekort. Hopelijk okee? Wat een spannende vooruitgang dat je longfunctie wat is verbeterd! Zeker hoopvol. Wat je beschrijft, is volgens mij precies wat nodig is: dat je goed je eigen energie in de gaten houdt: rustmomenten zoeken, niet teveel sociale contacten achter elkaar. Dan houd je energie over, zodat áls je met iemand in gesprek bent, je de volle aandacht kunt geven. Respectvol, hoor! Je kunt tenslotte niet meer energie geven dan je hebt.
   Bij stap 2 gaat je lichaam aan de slag om de hulpstoffen uit medicijnen af te voeren. Niet de werkzame stoffen. Je onbewuste begrijpt dat de werkzame stoffen juist nodig zijn voor je herstel. Dat is het fijne, dat we het aan het onbewuste over kunnen laten. Dus ook al slik je medicijnen, de MIR-Methode zal er zorgvuldig mee omgaan.
   Veel geluk en laat me weten hoe het met je longfunctie gaat!
   Groetjes, Mireille

 19. Eindelijk eens iemand die het omdraait…..
  Ik zeg het al langer. Je kan je toch afsluiten?
  Ik maak het beide mee, ik ben op dit moment een energievreter als ik een op een gesprekken heb, want ik zit in een depressie nu.
  Maar als ik in grotere gezelschappen ben, word ik moe en drukker, schijn ik dus energie te lekken en ze hebben mij geadviseerd om me dan af te sluiten……..

  • Beste Angela,
   Dankjewel voor je openheid! We zijn allemaal wel eens energievreters. Zou je ook eens willen proberen om de MIR-Methode te doen als je merkt dat je steeds drukker wordt? Ik vermoed dat dat ook werkt. Ik wens je mensen om jou heen die jou even wat extra energie kunnen geven!
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Sterkte Angela …..een depressie is erg naar .Hopelijk komen er gauw beter tijden voor jou 🙂 .
   Lieve groet ,Theresa

 20. Dank je wel Mireille. Helder en goed toepasbaar. De ruimte verlaten of fysieke afstand nemen, zijn concrete te nemen stappen, en effectief. Ik pas deze toe. Je hebt gelijk dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Het fijne hiervan is dan ook, dat je dan zelf de regie hebt, de keuze om bijvoorbeeld te blijven of op te staan en te vertrekken.
  Het lastige vind ik wanneer je samen, als stel bij iemand op bezoek bent en weg zou willen gaan of ziet dat je partner zichtbaar vermoeid raakt. Ik geef dan een hint, een signaal af, en andersom.
  hartelijke groet, Fernando

  • Beste Fernando,
   Ja, dat is een goed idee. Als je samen ergens naartoe gaat vooraf een signaal afspreken en ook bespreken waarom het zo belangrijk is dat de ander dat serieus neemt. Het voelt vaak als ‘respectloos’ of ‘niet gezellig’ om alweer wat eerder weg te gaan. Dankjewel voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille

 21. Beste Mireille, dank je voor je mooie heldere verhaal. Ik herken mezelf in beide, kan de ene keer lekken en de andere keer als een spons de energie van een ander opzuigen. Ben me er gelukkig bewuster van geworden en neem zelf afstand als ik merk dat een van de twee gebeurt. Niet altijd makkelijk.Maar wil de afhankelijkheid loslaten en op mijn eigen benen staan en beetje bij beetje lukt dat steeds beter. Ik ga nog wel een tijdje door met Mirren. Liefs Sandra

  • Beste Sandra,
   Hoe mooi dat je dat bij jezelf ziet! Ik denk dat we het allemaal doen om beurten. En goed om dan wat afstand te nemen als je merkt dat je het aan het doen bent! Wijsheid! Ik verheug me erop dat je steeds meer die zelfstandigheid ‘pakt’!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 22. Lieve Mireille,
  Ik ben met een energievreter getrouwd en wil steeds weg maar doe het al 18 jaar niet omdat ik het zielig vind en bang ben om hem pijn te doen en de eventuele gevolgen voor/ van hem.
  Het is een soort lastig kind van mij geworden……..Ook op dit moment is mijn hele tong weer met aften van de stress……
  Hoe kan ik dit handelen want weglopen zoals je voorstelt is geen optie!
  Lieve groet en dank,
  Roelie

  • Beste Roelie,
   De grote kunst is om aan jezelf te werken. In de hoop dat jouw veranderingen ook iets bij de ander teweeg te brengen. Wat mis je in je huwelijk? Wat zou je er graag weer in terug brengen? Alleen jij kunt veranderen en als jij verandert, kan er iets nieuws ontstaan. Soms is het al genoeg als je even een uurtje naar een andere kamer gaat om uit de energie van de ander te komen. Ik kan je niet alle tips geven die ik zou willen, omdat ik je situatie niet goed ken. Misschien een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan of een telefonische consult te vragen? Want wat je beschrijft over je man waar je bang voor bent, geldt ook wel voor jou: dat het voor jou zielig is, dat jij pijn hebt en dat er ook gevolgen voor jou zijn. En misschien kan je anderen spreken in de “MIR-Methode Besloten Groep” op Facebook? Daar zijn veel vrouwen die jouw situatie mogelijk herkennen.
   Veel sterkte!
   Lieve groetjes, Mireille

 23. Ik neem bewust veel meer tijd voor mezelf dan vroeger, en ik voel me minder verplicht om een praatje te maken met mensen die me ‘leegzuigen’. Ik durf nu zelfs in groep even voor mezelf uit te staren en weg te dromen, terwijl dat vroeger mijn sociale angst zou getriggerd hebben.

  Vooral de ‘MIRs op maat’ die ik sinds enkele maanden via een MIR-begeleidster doe, hebben dit in een stroomversnelling gebracht. Hopelijk blijft dit zo evolueren!

  Bedankt om de MIR-Methode te ontdekken en delen, Mireille. Dit zou op scholen en aan ouders aangeleerd moeten worden, dan zouden we 100 procent zeker een mooie en zachte toekomst tegemoet gaan!

  Vriendelijke groeten
  Vincent

  • Beste Vincent,
   Wat een mooie veranderingen merk je bij jezelf! Blij voor je! Zal best een bevrijding zijn.
   Ja, die MIR-Methode hoop ik ook aan zoveel mogelijk mensen door te geven. Gelukkig helpen ontzettend veel MIRrors me daar bij! En het beeld dat jij schetst, is ook wat me voor ogen staat. Dat het normaal gaat worden om zo’n stuk gereedschap als de MIR-Methode in je broekzak mee te nemen, de rest van je leven. Dan veranderen er veel dingen!
   Dankjewel! Groetjes, Mireile

 24. Wat een raak artikel. Wat nou als ik de energievreter/zuiger ben. Daar ben ik recent achter gekomen. Het is pijnlijk en ben ook blij dat het aan het licht is gekomen. Graag wil ik het anders gaan doen en ik ben ermee bezig. Iig verantwoordelijk nemen voor mezelf en mijn eigen pijn (daar ben ik bang voor).
  De MIR-Methode doe ik al jaren. In het begin heeft het geholpen bij veel kleine klachten. Dat was ook intens toen, met hoeveel moeheid er ook bij los kwam. Nu is het een manier om te ontspannen. Ga er heerlijk van gapen als ik het doe.Verlang wel ook naar dat het me steunt bij wat er nu allemaal speelt in mijn leven en helpt om mijn klachten op te lossen.
  Hartelijke groet Miriam

 25. Hoi Mireille,

  Ben bekend met je MIR-Methode en heb het twee periodes gebruikt, jaren terug alweer! Zelf werk ik in de kinderopvang, veel kinderen en leidsters om me heen de hele dag. Gelukkig hebben we altijd een lange pauze en dan ga ik een plekje voor mezelf zoeken om bij te komen en hopelijk op te laden voor de middag. Het valt me steeds zwaarder, ook omdat ik in de overgang zit. Hopelijk binnenkort ander werk of ander werk erbij en iets minder in de kinderopvang.

  Hartelijke groeten,

  Catharina

 26. Toen ik begon met MIR merkte ik al snel dat ik beter tegen grote groepen mensen kon, of ik voelde bij anderen mijn grens beter. Ik denk dat mijn aura beter gesloten is.
  Door deze mail zie ik nu ook welke stappen ik heb gemaakt. En pak het Mirren weer op

 27. Heb MIR-Methode een jaar of drie toegepast in mijn leven,Heeft mij veel goeds gedaan. Ook O.A. Voor mijzelf opkomen. Heb het drie maanden geleden de eerste keer echt toegepast. En ik moet eerlijk zeggen het voelde heel goed!

 28. Goede morgen mevrouw Mettes,
  Ja … dit is weer raak … ‘ook energievreters helpen ons met onze ontwikkeling’. Zo had ik het nog niet bekeken. Wat een bijzondere en leerrijke invalshoek. Dank u !
  Wat was het fijn om nog eens te mogen genieten van uw positieve en aanstekelijke energie en wijze woorden in Grobbendonk. En ja … dat dansen heeft wat losgemaakt …
  Vlaanderen wacht op u !

  • Beste Gerda,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! Ik verheug me er erg op om weer te komen. Zoveel hartelijke mensen! Wil je je man hartelijk danken voor de snijbonen? We hebben ervan gesmuld!
   Groetjes, Mireille

 29. Hallo
  Ik heb dat met een paar familie leden, ik ben best wel gevoelig hier voor en wat ik lees herken ik heel goed. Ik word heel moe ook als ze bellen het lijkt wel of ik helemaal leeg gezogen wordt.Had een paar jaar geen contact met hun voelde mij helemaal top sinds kort zijn ze weer ik mijn leven weet er zelf niet mee om te gaan.
  Het zijn wel mensen die alleen bellen als ze mij nodig hebben.
  Ik doe de MIR-Methode al 3 jaar..
  Weet alleen niet hoe ik hiermee moet omgaan met mensen die al je energie leeg maakt.
  Groetjes Rachel

  • Beste Rachel,
   Waarschijnlijk wordt er op een paar van je rode knoppen gedrukt wanneer ze je bellen. Met familieleden heb je meestal een historie die ver terug gaat, naar je jeugd. En… ze leren je ook een aantal dingen! Grenzen aangeven, de regie in handen houden. En goed dat je ziet dat ze alleen bellen als ze je nodig hebben. Kun je vooraf bedenken of jij daar tijd en/of energie voor hebt.
   Groetjes, Mireille

  • Hallo Rachel

   Ik herken wat je schrijft. En het klopt ook dat we dit vooral met famillieleden hebben onder invloed van een verleden.
   Maar ik moet zeggen dat ik vroeger al eens een keer de MIR methode heb toegepast en dat ik dankzij die MIR methode juist beter voor mezelf = mijn energie leerde opkomen.
   Als mijn jongere zus belt tussen 17h00 en 18h30 neem ik hem niet op. Want dan belt zij van uit “de avondspits” in haar gezin.
   Ze is dan heel druk en ik verlies dan al mijn energie in NO TIMe.
   Ook na 21h00 beantwoord ik geen telefoons meer van haar. Want dan dan komt mijn systeem juist tot rust en heb ik geen nood aan het horen van “miserie” van een ander.
   Dus als ze me wil bereiken dan is doet ze dat best voor 17h00 en of tussen 19h00 en 21h00.
   En eerlijk. Dat werkt. Als ik afbaken wordt het aangenamer. Dan kan ik luisteren op momenten dat ik er voldoende energie voor heb.
   Ook heb ik leren aangeven dat “het wel genoeg is zo”. Letterlijk zeg ik dan, we zijn nu al 50 minuten aan het bellen, je mag stilletjes afronden. En al lachend voeg ik toe: Een therapeut die je moet betalen zal je ook niet langer dan een uur aanhoren…dus verwacht het zeker niet van iemand die gratis luistert. En intussen gaat het prima telefoneren met haar. Ze rond hoe langer hoe vaker de gesprekken zelf tijdig af.
   Oh en dat is niet alles. Ik hou me er ook aan van maximum 1 keer per week een lang relaas te aanhoren. En intussen is het bij haar dus geen automatisme meer om me om de haverklap in het heetst van de strijd me op te bellen….omdat ze merkt dat ik de telefoon niet iedere keer opneem.
   En in dat opzicht klopt het echt wel wat Mireille schrijft…de eigen verantwoordelijkheid om te leren doseren en grenzen aan te geven.En wat ik daarin mocht overwinnen was een “aangeleerd” schuldgevoel. Als ik als oudste van de meisjes, mijn zusjes niet meteen uit hun nood hielp, kreeg ik van mijn ouders vaak te horen “dat zijn wel jouw zussen he”…En als nu dat zinnetje nog eens door mijn hoofd spookt…krijgen mijn ouders het antwoord: Het zijn wel jullie dochters he….misschien is het logischer dat je als ouders jullie dochtertjes helpt dan dat je die taak doorschuift op mij de oudste dochter…? Iets wat ik als kind uiteraard niet durfde te zeggen…….Maar nu dus lekker wel.

   Ooit was er een tijd dat ik me gedroeg als “tele-onthaal”voor familie en vrienden. Een eerste MIR sessie heeft me wel geholpen dat van me af te aaien. En ook te ontdekken waar mijn gedrag vandaan kwam.

   En nu hoop ik in een tweede MIR sessie die ik eind oktober al 2 maanden doe nog andere dingen achter me te kunnen laten.

   groeten

   Patricia

   • Hallo Patricia,

    Ik heb op een gegeven moment gezegd, ik houd niet van telefoneren, stuur me maar een appje en kan dan antwoorden, als ik er aan toe ben. Werkt prima!

    groetjes Elly

  • Beste J.m,
   Ja, dat is zeker een uitdaging. Dan is het nog belangrijker dat je erg goed op je eigen energie let en aan je lekkende kraan gaat werken. Wel goed om je hiervan bewust te zijn, want dat is al stap 1. Ik hoop dat de MIR-Methode je er ook bij kan helpen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

  • Dat is dan andersom ook……..
   Praat er eens over met je man, hij voelt zich waarschijnlijk ook de lekkende kraan en vindt dat jij de energievreter bent.

 30. Dag Mireille en alle volgers,
  mijn ervaring: k ga wandelen met een vriend en de hond, we komen dan kenissen tegen en soms wil ik binnen de kortste keren verder wandelen ipv blij te zijn met een leuke babbel. Ja er zijn enkelingen die keer op keer ons staande houden zonder inhoudelijk iets te zeggen. Wel vriendelijk, maar zij willen hun verhaal kwijt, hun belevenissen maar toch vaak van uit een negatief perspectief. Het gesprek zelf neemt precies al mijn levenslust weg, niet noodzakelijk de persoon. Kan dat? Het is niet dat ik mij als een buitenstaander voel. Soms denk ik dan dat ik onbeleefd ben en geen medeleven heb.
  Voortaan ga ik er van uit dat ik mijn energie wil bewaren. Ik kan die beter aan anderen besteden. Groetjes vanuit Belgie, Diana.

  • Beste Diana,
   Ja, dat kan ook, dat de inhoud van een gesprek je energie kost. Ook met woorden kunnen mensen op de een of andere manier je energie weghalen. Of de negativiteit is je te zwaar. Ik heb ‘s met een collega elke dag in de trein naar het werk gereisd. Ze praatte altijd alleen maar negatief. Als ik positieve gesprekken er tegenover zette, dan draaide ze ze weer naar negatief. Ik ben op een bepaald moment in een andere coupé gaan zitten. Ik noem het zelfbescherming, omdat je er bewust voor kiest om wel of niet in een gesprek verzeild te raken. En misschien dat het later in je leven wel zou kunnen… Voortaan andere route met de hond?
   Groetjes, Mireille

   • Een andere route is natuurlijk een optie, en het kan ook een uitdaging zijn om te kijken hoe het mogelijk is dat de negativiteit van een ander bij jou de levenslust wegneemt. Ik word zo nu en dan gebeld door iemand die eigenlijk altijd wel een negatief verhaal heeft. Ik neem alleen op als ik bereid ben en me goed voel om te luisteren. Het besef dat het verhaal van de ander is in combinatie met mijn acceptatie (dus dat de ander niet anders hoeft te zijn dan hij/zij is), maakt dat het mij energetisch niet beïnvloedt. Met open nieuwsgierigheid luisteren, het niet anders willen maken. Regelmatig maak ik mee dat degene dan zegt, nou ja misschien overdrijf ik wel een beetje en dat krijgt dan wel mijn instemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.