Home » Artikelen » 214. Waar zit je ego en hoe word je verlicht?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

214. Waar zit je ego en hoe word je verlicht? — 56 reacties

 1. Ongelooflijk hoe alles op zijn plaats valt.
  Heb heel hard gelachen, Brigitte weet dat wel heel goed uit te drukken!
  We zijn immers zelf de oorzaak van ons zgn zware bestaan ook al willen we dat maar niet aanvaarden.
  Las vanmorgen op Indigorevolution.nl een stuk over “het poppenhuis” hoe toepasselijk allemaal!

 2. Wat een goed liedje! Ik kan er zeker om lachen. Alles voelt meteen iets minder zwaar. Ik ga ‘m bewaren en luisteren elke keer als ik me rot voel. Ik weet zeker dat ik het leven daarna weer iets zonniger in zie!

 3. Hallo?
  Je vraagt bij ps 1 wel om de babbelbrein van de ander te “beledigen” .
  Het advies om het op jezelf te plakken lijkt mij toch prettiger voelen.
  Dank je voor het artikel.

  • Hai Mariëtte,
   Oeps, die moet ik gauw weghalen, je hebt gelijk!
   Dankjewel voor het aanwijzen!
   Groetjes, Mireille

 4. Whuahahaha, dat was een hele goeie, om de Ego zo te horen zingen, en dat de mens nog denkt dat zij het zijn die denken en doen wat ze niet kunnen laten. wat zielig hè?

  Aurelia

 5. Als dit geen toeval is? Ik ben bijna 83!! Er belde een “jonge man” of hij bij mij op visite mocht komen, dat deed hij al een paar keer, maar ik heb gezegd: “Ik heb geen behoefte aan jou, dus ook niet meer bellen”. Ik sta versteld van mezelf om: het lef te hebben om dit te zeggen!

 6. Nu ik moest er eerst even inkomen maar begon het steeds leuker te vinden. Nee ik heb niet in een deuk gelegen maar wel beseft dat er veel is om dankbaar voor te zijn.groet Lydia

 7. Het artikel niet doorsturen wordt verzocht omdat je dan iemands babbelbrein kunt beledigen. Later staat er dat je het fijn vind als het doorgestuurd wordt via FB, Twitter etc. ????

  • Beste Ashley,
   Ja, dat was een foutje van mij! Oeioeioeioei… regel 3! Maar… ik heb het nu meteen aangepast.
   Dankjewel dat je me erop wees!
   Groetjes, Mireille

 8. Ik blijf het hele ego gebeuren vreemd vinden, ik snap niet waarom zoiets in de mens is gezet. Haast niet te geloven dat zo’n destructieve weeffout er is.
  Iets wat je beter maar kunt vergeten, zo fout.

  Ik denk dat we over het hoofd zien waar het voor nodig is.

  • Het Ego is een overlevingsmechanisme. Het `zorgt er voor dat je voor jezelf opkomt en je voor jezelf kunt zorgen. Het huist in ons oer/ reptielenbrein (we hebben 3 breinen in ons hoofd) De mensheid is in al die duizenden jaren ontwikkeld, het oerbrein niet.Je kunt je Ego “temmen” maar niet uit zetten. Gelukkig niet

  • Als we niet meer aan het verleden denken, en ons helemaal geen zorgen meer zouden maken over de toekomst (om maar een paar dingen te noemen die het ego volgens bovenstaand artikel doet), ja, dan zouden we geen mens meer zijn, maar inderdaad een soort katten die in de vensterbank liggen. Dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling. Het is een misvatting dat het ego nergens voor dient. Als je getraumatiseerd bent, is het versterken van je zelfvertrouwen vaak het eerste wat een psycholoog doet. Dat is in feite ook het versterken van het ego. Want daar kun je dus ook te weinig van hebben. Soms neem je jezelf niet serieus genoeg. Als dat zo is dan ben je als het ware ook te verlamd om uit die situatie te komen. De boodschap “neem jezelf niet zo serieus” slaat dan nergens op, want dat doe je al niet. Sommige mensen moeten aangemoedigd worden om juist wel eens te klagen, te huilen, boos te zijn, etc. Dat lucht op en dan is het ook sneller weer over. Als die wijze vrouw elk gesprek beëindigd zou hebben met een verwijzing naar regel 3 (wat ik niet geloof), dan vraag ik me wel af wat regel 1 en 2 dan zijn. Ben ik de enige die zich dit afvraagt?

  • Nyncke, dat vroeg ik mezelf ook af…
   In het boek ‘The Active Side of Infinity’ van Carlos Castaneda zou je wat kunnen lezen, om daar misschien iets meer van te snappen. (HarperCollins Publishers, New York 1998)
   Don Juan Matus, een Yaqui Shamaan in Mexico, vertelt in dat boek over de ‘Foreign Instalation’ in onze hersenen om onze dagelijkse dingen te doen, naast ons eigen echte brein, dat daardoor overstemt wordt. Het stoppen van je interne dialoog geeft ruimte om je Zelf weer te horen.

 9. Bedankt Mireille,
  Schitterend lied, heerlijk om zo lachend de dag te beginnen, want ik luisterde bij het ontbijt.
  Gelukkig kan ik dus goed relativiseren en daar ben ik blij mee.
  Hartelijke groet,
  Ada

 10. Mireille, wat is dit een heerlijke morgenwijding. Dankjewel. Had ik net nodig. Ik lacht me kapot………………….

 11. Dag Mireille,

  Onze poes van 4 jaar is ziek geworden heel ziek, binnen vijf dgn was ze dood! We brachten haar maandag nacht en ook dinsdag nacht naar de spoedopname in Utrecht! Woensdag morgen werd ze opgenomen op de IC! Op woensdagavond werden we gebeld om snel te komen, Amber lag op sterven! In onze armen is ze ingeslapen! We zijn er kapot van? Ego!? We hadden haar nog geen drie jaar terug opgehaald uit een asiel, een heel naar verleden had ze, bij ons kreeg ze veiligheid, vertrouwen en veel liefde! Ze was een geweldig lief, nieuwsgierig, grappig en leuke huisgenoot! Hoe komt het dat dieren zo moeten lijden!? Als zij geen ego hebben wat maakt dat ze dan zo ziek worden? Waarom worden dieren in zijn geheel zo slecht behandeld? Bio industrie!! Zij hebben de taak om harten te openen? Hoe kijk jij hier naar?
  Een zeer bedroefd e Mir aanhanger…

  • Beste Anne,
   Ach, wat zullen jullie een verdriet hebben. De dood van een dier doet altijd zo’n pijn in je hart! Dat heeft niks met ego te maken en alles met je hart…
   In de natuur is het zo dat zwakke dieren meestal niet lang leven. Dieren hebben wel gevoelens en als ze slecht behandeld worden, zal dat zeker effect hebben op hun gezondheid. Vooral dieren die dicht bij mensen leven.
   Ja, we hebben met z’n allen nog veel te verbeteren als het om dieren gaat…
   Jullie heel erg veel sterkte met het verlies!
   Groetjes, Mireille

 12. Als ik zo’n dag heb van moeilijk moeilijk moeluuuuk en dat lied hoor voel ik me (of mijn ego) lichtelijk beschaamd voor m’n getob.. Om daarna weer een stuk (ver)lichter door te gaan. Fantastisch!

 13. Hoi Mireille,
  Wat heb je de spijker weer goed op zijn kop geslagen ! En wat heb ik gelachen, ook om mezelf!
  Vanmorgen toen ik net wakker werd heb ik liggen te mopperen op mezelf. Waarom kom ik altijd tijd tekort? Wil ik te veel of kan ik het niet sneller? Als 73 jarige geniet ik van alles wat ik doe maar mopper als ik ’s avonds geen zin meer heb om nog iets te doen wat ik nog wel zou willen doen.
  Ik heb me voorgenomen niet meer te mopperen maar te lachen en te genieten van de mooie dingen.
  Lieve groetjes, Marianne

  • Beste Marianne,
   Een mooi voornemen. En het is ook zó menselijk om te mopperen! Daarom moeten we af en toe even Regel 3 instellen! Wordt het allemaal weer even wat lichter van!
   Fijne pretmomenten gewenst!
   Groetjes, Mireille

 14. heerlijk deze humor.
  En ja , we piekeren ook te veel.
  Deze zinnen van,’ik heb een heel zwaar leven, zullen nog lang in me hoofd blijven zitten hahaha.
  Dank je wel Mirreille voor deze toelichting,

  • Beste Janet,
   Ja, ik heb het veranderd. NIET doorsturen! Anderen kunnen het dan verkeerd opvatten. Gelukkig dat je twijfelde!
   Groetjes, Mireille

 15. Normaal gesproken reageer ik niet, maar wat een leuk artikel. Moest er om glimlachen..dat is al een begin toch? Ik heb een roerig jaar achter de rug waardoor ik de laatste tijd enorm emotioneel ben, veel moet huilen (lucht op), maar weinig meer kan lachen..ben erg ‘serieus’ geworden. Zo zonde. Terwijl ik dat voorheen juist wel deed. Grapjes uithalen, veel lachen, niet alles zo serieus nemen. Dus dankje voor dit artikel. Ik ga m’n best doen om dat weer terug te halen. Een fijne dag!!

  • Dankjewel Miriam,
   Dat het lachen weer wat meer mag voorkomen in jouw dagen!
   Groetjes, Mireille

 16. Hij is goed. Ja ik moet schuddebuiken van het lachen als ik kijk en luister voel ik de meeste dingen niet. Geweldig! fff zonder de spanning is heerlijk ik krijg er alleen nog geen nagel achter. ja ik kan er zeer om lachen alleen blijft de last van de pijn. ook als ik aan de mooie en fijne dingen denk het geeft in ieder geval effe een kleine verlichting Dank je wel, Thieu

 17. weer een goed verhaal op de vroege ochtend, dank je Mireille, je weet het egoverhaal goed uit te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.