Home » Artikelen » 214. Waar zit je ego en hoe word je verlicht?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

214. Waar zit je ego en hoe word je verlicht? — 64 reacties

 1. Hallo lieve Mireille en Mirrors,
  het is niet zo n leuk lied om te horen als je in een burnout en depressie met angsten bent beland,en ontzettend je best doet om trauma’s te verwerken,aan het overleven bent. Lachen doe je meestal als je er niet meer zo diep inzit.
  Toen mijn therapeut pas enkele weken na starten bij de GGZ ( na een flinke crisis ) mij dit lied liet horen
  vond ik het zo ontzettend misplaatst.
  Het deed mij zeer.Her is voor mij nog leren waar ik mezelf wel en niet zo serieus moet nemen. Het babbelbrein ken ik wel, Het zegt dat ik nooit iets goed doe en al die boodschappen die ik in mijn jeugd heb gekregen. Ik dacht dat de MIR methode juist daar een hulp voor was, dat juist die gedeeltes,die boodschappen vanuit je brein ( die voor een deel ook je ego hebben gevormd) helpt genezen en verlichten. Dat klopt toch ?
  Tegen de tijd dat ik erom kan lachen weer ik dat de MIR methode heeft gewerkt!!!!
  Groetjes,
  Mirjam

  • Beste Mirjam,
   Ja, je zult het ongetwijfeld niet makkelijk hebben met alles wat je aan boodschappen in je jeugd hebt gekregen. De MIR-Methode helpt je er inderdaad bij om die gedachtes langzaamaan uit je systeem te krijgen. Ik ben blij dat je het hebt gevonden en het kunt gebruiken in je hele zoektocht naar de zachtheid in jezelf.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 2. Wat ontzettend grappig. Ik zat er net over te denken om de kaart met de tekst “geloof niet alles wat je denkt” aan mijn Buuf te geven.
  De Buuf vindt namenlijk vanalles en nog wat van mij (en van anderen) en dat zijn geen leuke dingen. Moet ze natuurlijk zelf weten maar ik heb liever dat ze mij er niet mee lastig valt.
  Die kaart heb ik vorig jaar bij jou gekocht in Apeldoorn na een masterclass en vrijwel meteen was-ie zoek. Hoewel ik de tekst nog wel wist was ik toch heel blij dat ik bij het opruimen van een kast de kaart weer vond.
  Mijn Buuf kent geen zelfspot, heeft een fors ego en neemt zichzelf bloedserieus. Wat denk je Mireille, de kaart aan haar geven of haar gewoon door laten breinbabbelen. ‘t Is ook wel lekker rustig zo want nu praat ze voorlopig niet met me tot ze ons weer nodig heeft.
  Groetjes van Cis

  • Beste Cis,
   Een ‘wapenstilstand’ is soms de beste manier van samenleven. Ik zou er geen olie op gooien.
   Je kunt in ieder geval elke keer even glimlachen wanneer je die kaart ziet.
   Groetjes, Mireille

 3. Dank u dank u ..mooi liedje !moest er spontaan van lachen !.en inderdaad gewoon blij zijn dat ik gezond ben ! een dak boven mijn hoofd ! en eten op tafel !..want het kan ook anders !

 4. Amai, dat was nu net echt wat ik nodig had 🙂 Had weer net een voormiddag doorgebracht met het tobben over hoe moe ik mij wel voelde en nu is het weg. Ik vergeet nog vaak om dingen te relativeren. En dan kan ik zo moe van het tobben worden. Eigenlijk exact wat er in het liedje gezongen wordt. Ik denk dat ik het ga opslaan zodat ik er vaker kan naar luisteren. Bedankt Mireille

 5. Beste Mireille.

  Ondanks mijn heel zwaar leven, reeds van kinds af.
  Kan ik wel nog lachen en soms op mijn eentje thuis dansen.
  En lachen met alles wat ik, in mijn huishouding verkeerd doe. als ik opruim
  en iets, een ander plaats geef, dan vind ik het niet meer terug enz..enz..
  Mijn enorm zin voor humor en de liefde voor muziek houd mij recht.
  Daar ben ik heel dankbaar voor en bedank OLH dagelijks voor al het goede dat toch nog over mij komt.

  Lieve groetjes van Nelly

  JA ik heb goed gelachen met dat die dame in de video

 6. Heel erg fijn en verhelderend artikel over het ego. Wat ik even kwijt wil is dat mensen soms zo betharterig 😉 gaan doen over het ego. Alsof het iets is wat er niet bij zou moeten horen, bij ons. We hebben het ego ook nodig, zonder ego geen grenzen, geen slimme oplossingen en uitvindingen. Je hebt het ego nodig om teams te leiden, een orkest aan te sturen. Kortom, als we met onze persoonlijkheid ons bewust zijn wanneer ons ego spreekt, en wanneer ons hart fluistert en het verschil daartussen kennen en daar een verbinding weten te leggen, dan worden er veel problemen opgelost, dan omarm je echt het menszijn.

 7. Mireille, schitterend, dank je wel en wat ben ik blij met jouw bijdragen en die van Brigitte Kaandorp aan ons prachtige Aardse leven…

 8. oei, bijna doorgestuurd naar iemand. Dat liedje is zij zelf. Gelukkig ging ik doorlezen. Ik heb wel enorm om gelachen. Bedankt,

  Savita

 9. Dag Mireille ,
  Graag reageer ik op je positieve gevoelens over het jaar 2018.
  Wat graag zou ik ze ook hebben .
  Al meer dan 25 jaar zit ik in de bijstand.Kon ik het er vroeger prima mee doen ,ook met kinderen ,nu lukt het niet meer .
  Wij ,de chronisch zieken en gehandicapten ,zijn een vergeten groep in de samenleving ,in de politiek .
  Bij mij is de vergoeding CAK geschrapt dit jaar ,evenals een andere bijzonderebijstand ,en krijg dus 30 euro minder per maand .
  Per 2018 krijgen we 4 euro meer per maand .Dat gaat al jaren zo .Dat betekent dat we elk jaar achteruit hollen in wat we te besteden hebben .
  Als je uitrekent hoe je vaste lasten elk jaar stijgen dan is 4 euro een giller .

  Ik heb alleen een schuld van een mobiele telefoon en houd toch maar 170 euro over .Ook wordt er aan de huursubsidie geknaagd .

  Het is om te janken .Zo ging ik het jaar in .Toen nog een gebroken kies ,waarvan je van de ( top0 verzekering bij kronen enbruggen maar 450 per jaar terug krijgt en de ellende is kompleet .

  Ik heb verschillende partijen aangeschreven ,waar ik wat van verwachtte .Groen links CU .De een wenste me aardige mensen om me heen ,de ander stuurde me een link van soc .Zaken die ik uit mijn hoofd ken .

  We telen niet mee ,we zijn er niet .We zijn de melaatsen van de maatschappij .Weggstopt ,hebben geen stem ,want we zijn allemaal met onze ziektes aan het overleven ,wereld is klein en energie heel weinig .

  Ik weet het zal niet veel helpen ,toch blijf ik mijn stem laten horen bij elke gelegenheid ,in de hoop dat één iemand eindelijk ons ziet en hoort en zich politiek voor ons inzet .

  We zakken weg in een moeras van armoede .Elke dag zorgen hoe de rekeningen te betalen .Oneindige lijstjes met boodschappen ,want alles moet kloppen .

  Buiten dat ik het een schande vind anno 2018 ( want wat een weelde,luxe en verspilling zie ik om me heen ) ,vecht ik om te overleven met dat weinige wat ik heb .

  Lieve groet ,Theresa

  • Beste Theresa,
   Er zullen echt flinke veranderingen moeten komen en niet door de mensen die zo klem zitten, zoals jij. Ik ga er vanuit dat professor Rotmans weet waar hij het over heeft als hij zegt dat een basisinkomen ‘onontkoombaar’ is. Zodat niemand nog hoeft te leuren voor extra aanvullingen. En ik ben zelf actief in het activeren van de LETSkring in Apeldoorn. Misschien iets om je in te verdiepen, want het zorgt ervoor dat je veel geld kunt besparen door met anderen samen te werken.
   Veel sterkte nog voor zolang het duurt hier in Nederland!
   Groetjes, Mireille

 10. Terwijl ik hier zit te lachen denkt mijn babbelbrein : lachen is als klaarkomen met en in je hart.amai, da’s pas ‘ego’

 11. Heel mooi en kan ik echt nog van leren.
  Ik zal het snel van Facebook halen hoewel ik sl veel “vrienden” heb uitgesloten bij privacy instellingen.
  Dan heb ik een buitenlandse vriendin die geen benen meer heeft door amputatie.
  Ze at giftige paddestoelen. Ligt al een half jaar, nu verzorgingshuis , maar daarvoor 5 mAnden in Groningen. Ik was onlangs bij haar en ze was echt zo vrolijk! Onbegrijpelijk !
  Dus ondanks die beperking blijft ze lachen.

 12. Leuke ontdekking en zo waar allemaal.
  Ik denk dat we, door onszelf te onderzoeken, gaan inzien dat ons ego niets, maar dan ook niets, met ons zelf, ons bewustzijn, te maken heeft. Dat is een illusie…

 13. Wat een ontzettend goed (en toepasselijk) artikel. Ik heb hartelijke gelachen om Brigitte Kaandorp. Heerlijk! Ik heb de 2 zinnen: Geloof niet alles wat je denkt en Neem jezelf niet zo ontzettend serieus met mooie letters opgeschreven. Dit komt op mijn bureau te liggen!! Dank je wel Mireille!

 14. Ja die Brigitte kan het zo mooi zeggen en zingen! Ik geniet meestal van haar teksten en energie.
  Mireille wat mij al zo lang verbaast is het gegeven dat jouw “onderwerpen”voor mij er altijd op dat moment toe doen!!! Ik lach vaak maar te weinig naar mijn zin.
  Lieve groet!
  Wil

 15. Ongelooflijk hoe alles op zijn plaats valt.
  Heb heel hard gelachen, Brigitte weet dat wel heel goed uit te drukken!
  We zijn immers zelf de oorzaak van ons zgn zware bestaan ook al willen we dat maar niet aanvaarden.
  Las vanmorgen op Indigorevolution.nl een stuk over “het poppenhuis” hoe toepasselijk allemaal!

 16. Wat een goed liedje! Ik kan er zeker om lachen. Alles voelt meteen iets minder zwaar. Ik ga ‘m bewaren en luisteren elke keer als ik me rot voel. Ik weet zeker dat ik het leven daarna weer iets zonniger in zie!

 17. Hallo?
  Je vraagt bij ps 1 wel om de babbelbrein van de ander te “beledigen” .
  Het advies om het op jezelf te plakken lijkt mij toch prettiger voelen.
  Dank je voor het artikel.

  • Hai Mariëtte,
   Oeps, die moet ik gauw weghalen, je hebt gelijk!
   Dankjewel voor het aanwijzen!
   Groetjes, Mireille

 18. Whuahahaha, dat was een hele goeie, om de Ego zo te horen zingen, en dat de mens nog denkt dat zij het zijn die denken en doen wat ze niet kunnen laten. wat zielig hè?

  Aurelia

 19. Als dit geen toeval is? Ik ben bijna 83!! Er belde een “jonge man” of hij bij mij op visite mocht komen, dat deed hij al een paar keer, maar ik heb gezegd: “Ik heb geen behoefte aan jou, dus ook niet meer bellen”. Ik sta versteld van mezelf om: het lef te hebben om dit te zeggen!

 20. Nu ik moest er eerst even inkomen maar begon het steeds leuker te vinden. Nee ik heb niet in een deuk gelegen maar wel beseft dat er veel is om dankbaar voor te zijn.groet Lydia

 21. Het artikel niet doorsturen wordt verzocht omdat je dan iemands babbelbrein kunt beledigen. Later staat er dat je het fijn vind als het doorgestuurd wordt via FB, Twitter etc. ????

  • Beste Ashley,
   Ja, dat was een foutje van mij! Oeioeioeioei… regel 3! Maar… ik heb het nu meteen aangepast.
   Dankjewel dat je me erop wees!
   Groetjes, Mireille

 22. Ik blijf het hele ego gebeuren vreemd vinden, ik snap niet waarom zoiets in de mens is gezet. Haast niet te geloven dat zo’n destructieve weeffout er is.
  Iets wat je beter maar kunt vergeten, zo fout.

  Ik denk dat we over het hoofd zien waar het voor nodig is.

  • Het Ego is een overlevingsmechanisme. Het `zorgt er voor dat je voor jezelf opkomt en je voor jezelf kunt zorgen. Het huist in ons oer/ reptielenbrein (we hebben 3 breinen in ons hoofd) De mensheid is in al die duizenden jaren ontwikkeld, het oerbrein niet.Je kunt je Ego “temmen” maar niet uit zetten. Gelukkig niet

  • Als we niet meer aan het verleden denken, en ons helemaal geen zorgen meer zouden maken over de toekomst (om maar een paar dingen te noemen die het ego volgens bovenstaand artikel doet), ja, dan zouden we geen mens meer zijn, maar inderdaad een soort katten die in de vensterbank liggen. Dat lijkt me nu ook weer niet de bedoeling. Het is een misvatting dat het ego nergens voor dient. Als je getraumatiseerd bent, is het versterken van je zelfvertrouwen vaak het eerste wat een psycholoog doet. Dat is in feite ook het versterken van het ego. Want daar kun je dus ook te weinig van hebben. Soms neem je jezelf niet serieus genoeg. Als dat zo is dan ben je als het ware ook te verlamd om uit die situatie te komen. De boodschap “neem jezelf niet zo serieus” slaat dan nergens op, want dat doe je al niet. Sommige mensen moeten aangemoedigd worden om juist wel eens te klagen, te huilen, boos te zijn, etc. Dat lucht op en dan is het ook sneller weer over. Als die wijze vrouw elk gesprek beëindigd zou hebben met een verwijzing naar regel 3 (wat ik niet geloof), dan vraag ik me wel af wat regel 1 en 2 dan zijn. Ben ik de enige die zich dit afvraagt?

   • Dag Jaap,
    Dank voor je reactie.
    Precies deze benadering van het ego miste ik in het verhaal van Mireille.
    Wat niet wegneemt dat ik om het lied van Kaandorp erg moet lachen.
    Margriet

   • Helemaal mee eens! Het kan ook inderdaad de hele andere kant op gaan: helemaal geen Zelf meer hebben. Ik ben ook heel benieuwd naar de voorafgaande regels! Dank je wel!

  • Nyncke, dat vroeg ik mezelf ook af…
   In het boek ‘The Active Side of Infinity’ van Carlos Castaneda zou je wat kunnen lezen, om daar misschien iets meer van te snappen. (HarperCollins Publishers, New York 1998)
   Don Juan Matus, een Yaqui Shamaan in Mexico, vertelt in dat boek over de ‘Foreign Instalation’ in onze hersenen om onze dagelijkse dingen te doen, naast ons eigen echte brein, dat daardoor overstemt wordt. Het stoppen van je interne dialoog geeft ruimte om je Zelf weer te horen.

  • Je ego is razend handig. Ik moet er niet aan denken om elke morgen als ik wakker wordt dingen opnieuw te moeten leren, zoals je naam, telefoon nummer, taal etc.
   Gelukkig hebben we een ego alleen draaft ie erg door!
   Als ik het in de gaten krijg moet ik glimlachen.

 23. Bedankt Mireille,
  Schitterend lied, heerlijk om zo lachend de dag te beginnen, want ik luisterde bij het ontbijt.
  Gelukkig kan ik dus goed relativiseren en daar ben ik blij mee.
  Hartelijke groet,
  Ada

 24. Mireille, wat is dit een heerlijke morgenwijding. Dankjewel. Had ik net nodig. Ik lacht me kapot………………….

 25. Dag Mireille,

  Onze poes van 4 jaar is ziek geworden heel ziek, binnen vijf dgn was ze dood! We brachten haar maandag nacht en ook dinsdag nacht naar de spoedopname in Utrecht! Woensdag morgen werd ze opgenomen op de IC! Op woensdagavond werden we gebeld om snel te komen, Amber lag op sterven! In onze armen is ze ingeslapen! We zijn er kapot van? Ego!? We hadden haar nog geen drie jaar terug opgehaald uit een asiel, een heel naar verleden had ze, bij ons kreeg ze veiligheid, vertrouwen en veel liefde! Ze was een geweldig lief, nieuwsgierig, grappig en leuke huisgenoot! Hoe komt het dat dieren zo moeten lijden!? Als zij geen ego hebben wat maakt dat ze dan zo ziek worden? Waarom worden dieren in zijn geheel zo slecht behandeld? Bio industrie!! Zij hebben de taak om harten te openen? Hoe kijk jij hier naar?
  Een zeer bedroefd e Mir aanhanger…

  • Beste Anne,
   Ach, wat zullen jullie een verdriet hebben. De dood van een dier doet altijd zo’n pijn in je hart! Dat heeft niks met ego te maken en alles met je hart…
   In de natuur is het zo dat zwakke dieren meestal niet lang leven. Dieren hebben wel gevoelens en als ze slecht behandeld worden, zal dat zeker effect hebben op hun gezondheid. Vooral dieren die dicht bij mensen leven.
   Ja, we hebben met z’n allen nog veel te verbeteren als het om dieren gaat…
   Jullie heel erg veel sterkte met het verlies!
   Groetjes, Mireille

 26. Als ik zo’n dag heb van moeilijk moeilijk moeluuuuk en dat lied hoor voel ik me (of mijn ego) lichtelijk beschaamd voor m’n getob.. Om daarna weer een stuk (ver)lichter door te gaan. Fantastisch!

 27. Hoi Mireille,
  Wat heb je de spijker weer goed op zijn kop geslagen ! En wat heb ik gelachen, ook om mezelf!
  Vanmorgen toen ik net wakker werd heb ik liggen te mopperen op mezelf. Waarom kom ik altijd tijd tekort? Wil ik te veel of kan ik het niet sneller? Als 73 jarige geniet ik van alles wat ik doe maar mopper als ik ‘s avonds geen zin meer heb om nog iets te doen wat ik nog wel zou willen doen.
  Ik heb me voorgenomen niet meer te mopperen maar te lachen en te genieten van de mooie dingen.
  Lieve groetjes, Marianne

  • Beste Marianne,
   Een mooi voornemen. En het is ook zó menselijk om te mopperen! Daarom moeten we af en toe even Regel 3 instellen! Wordt het allemaal weer even wat lichter van!
   Fijne pretmomenten gewenst!
   Groetjes, Mireille

 28. heerlijk deze humor.
  En ja , we piekeren ook te veel.
  Deze zinnen van,’ik heb een heel zwaar leven, zullen nog lang in me hoofd blijven zitten hahaha.
  Dank je wel Mirreille voor deze toelichting,

  • Beste Janet,
   Ja, ik heb het veranderd. NIET doorsturen! Anderen kunnen het dan verkeerd opvatten. Gelukkig dat je twijfelde!
   Groetjes, Mireille

 29. Normaal gesproken reageer ik niet, maar wat een leuk artikel. Moest er om glimlachen..dat is al een begin toch? Ik heb een roerig jaar achter de rug waardoor ik de laatste tijd enorm emotioneel ben, veel moet huilen (lucht op), maar weinig meer kan lachen..ben erg ‘serieus’ geworden. Zo zonde. Terwijl ik dat voorheen juist wel deed. Grapjes uithalen, veel lachen, niet alles zo serieus nemen. Dus dankje voor dit artikel. Ik ga m’n best doen om dat weer terug te halen. Een fijne dag!!

 30. Hij is goed. Ja ik moet schuddebuiken van het lachen als ik kijk en luister voel ik de meeste dingen niet. Geweldig! fff zonder de spanning is heerlijk ik krijg er alleen nog geen nagel achter. ja ik kan er zeer om lachen alleen blijft de last van de pijn. ook als ik aan de mooie en fijne dingen denk het geeft in ieder geval effe een kleine verlichting Dank je wel, Thieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.