Home » Artikelen » 118. Hoeveel camouflage heb jij nog nodig?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

118. Hoeveel camouflage heb jij nog nodig? — 46 reacties

 1. Heel herkenbaar!
  Jeetje wat ben ik blij dat ik de MIR methode met twee handen heb aangegrepen toen die op mijn pad kwam.
  Ontzettend gegroeid in mijn zelfvertrouwen.Ik vind het zelfs minder moeilijk om af en toe boven het maaiveld uit te steken.
  Je begint pas echt te leven als je uit je comfort zone stapt!

 2. Beste MIReille,

  Hele goede onderwerp is dit.
  Ik dacht vanmorgen aan de basisinkomen dat het zou helpen ook in New York . Tegen de sociale onrust. Nog voordat ik mijn mails checkte. Daar stond iets erover in de Volkskrant.
  Hopelijk wordt het binnenkort wereldwijd ingevoerd.

  Hopelijk denken er velen aan.

  Groeten en bedankt,

  Era
  I

 3. Boven het maaiveld uitkomen, voor je eigenheid uitkomen, gaat stukje bij beetje. Je hebt ook wat te laten zien, te horen, te schrijven. Dat is mijn ervaring. Je wilt aanvankelijk niet afgaan. Ik heb respect gekregen voor mensen die zich de kritiek van anderen op hun hals durven te halen, door anders te durven zijn. Wat ik wel belangrijk vind is dat wat jij vindt of laat zien niet DE waarheid is maar EENTJE tussen allerlei waarheden.

 4. Beste Mireille,
  Zou je een dikke laag vet ook kunnen zien als zelfbeschermende camouflage? Ik heb ‘Overgewicht Loslaten’ meegedaan, maar heeft helemaal niets gedaan bij me… 🙁

 5. Ik herken veel in je artikel 🙂 Mirren is voor mij een super methode om aan mezelf te werken en om mijn leven zo te creeeren dat het mij gelukkig maakt (en daarmee ook mijn omgeving ;)) Ik ben heel blij dat je deze methode ontwikkeld hebt, dus dank je wel daarvoor! Ook ik merk dat ik vanbinnuit meer zelfvertrouwen heb, ik durf me meer uit te spreken, wordt zichtbaarder voor mijn omgeving en hoor mezelf ineens ‘nee’ zeggen op dingen waar ik eerder ja op zei. Ook verbaas ik me erover dat er ineens mensen spontaan bij me langskomen of spontaan een praatje met me komen maken. Nu denk ik: ‘ja natuurlijk, je moet ook wel zichtbaar zijn, wil je mensen aantrekken’ Ik geniet er enorm van wat me weer laat groeien. Mirren is voor mij een groot avontuur en ik kan soms niet wachten wat de volgende dag me weer gaat brengen. Zichtbaar zijn is fijn, maar om het te durven heb je wel vertrouwen nodig. Dat is wat de MIR-Methode me geeft. Mireille, bedankt voor al het mooie werk dat je doet 🙂

 6. Kan je ook alleen stap 4 en stap 7 doen? Ik ben begonnen 2 weken met stap 5 en 7, daarna alle 9, maar was tè heftig, dus ben even gestopt.

  • Beste Karin,
   Terug gaan naar stap 5 en 7 heeft geen zin meer als je al alle 9 stappen hebt gedaan. Wat je wel kunt doen, is de MIR-Methode maar 1x per dag doen. Of om de dag.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 7. Lieve Mensen,

  Even een leuk verhaaltje!!
  Op mij 14e ging ik voor het eerst naar de disco!!
  Volgens de toen populaire films als Grease etc. leek het de bedoeling dag je je dan lekker optutte!!!
  Ik alles uit de kasten gehaald …..ook die van mijn moeder overigens om lekker te kunnen stralen dacht ik!!
  Nou ……ik kwam al gauw van een koude kermis thuis!!
  Ik op mijn hoge hakken met sjaal om mijn taille en zilveren linten….gaaf gestyled naar mijn idee
  Bleek iedereen gekleed in spijkerbroek, tshirt en gympen geen enkele moeite te hebben gedaan om een feestelijke outfit aan te trekken!!
  Bovendien danste iedereen keurig in rijtjes zonder zich echt uit te
  leven op de muziek!!!!
  Ik vond het allemaal maar vreemd!!!
  Heb me maar een beetje ingehouden die avond!!
  Later besloot ik dat ik me minder uitbundig zou kleden maar dan op zijn minst wel lekker zou uitleven op de muziek!!
  Al gauw ontdekte ik dat ik dan ook meestal als eerste ging dansen waarna er wat meer durfals zich op de vloer vertoonde!!
  Lange tijd bleef ik een uitzonderlijke bezichtiging …totdat ik rond de 26 werd en in grotere steden ging dansen waar meer mensen los durfden te gaan!!
  Maar uiteraard is dit allemaal niet zo heel erg belangrijk!!
  Wel dat we durven te zeggen en doen waar ons hart naar uitgaat!!
  Lang heb ik toneel gespeeld omdat ik wist van veel mensen waar ik mee te maken had dat ze niet prettig zouden reageren op wat ik te zeggen had!!!
  Als geboren boodschapper met sterke communicatieve vaardigheden wist ik de mensen te pleasen of een rad voor ogen te draaien!!
  Echter realiseerde ik me niet dat ik ook mezelf daarmee een rad voor ogen draaide!!
  Logischerwijs werd ik ernstig ziek!!
  En na iedere negatieve ervaring kan er groei ontstaan!!
  Nu na zoeken op alle gebieden en veel groei ben ik niet meer te stuiten!!!!!
  Heb de MIR-METHODE ervaren als een van de potentiele nieuwe mogelijkheden bij de nieuwe manieren van het bedrijven van geneeskunde naast alle ander of als vervanging voor huidige vormen!!!
  DE MIR-METHODE WERKT OP WONDERLIJKE WIJZE DIE ECHT NIET TE VATTEN IS VOOR ONZE HUIDIGE REGULIERE WETENSCHAP……….EN BOUWT EEN BRUG TUSSEN HET HOOFD EN HET HART!!!
  DE WEG WAAR WE WEER NAAR TERUG MOETEN…..WE ZIJN DIE WEG AL ZO LANG KWIJT!!!
  DAN KAN DE WERELD KANTELEN EN KUNNEN WE WEER HARMONISCH LEVEN EN ZORGEN VOOR ALLES WAT LEEFT!!!

  ZET HEM OP MIREILLE …………..JIJ KUNT HELPEN DEZE PRACHTIG AARDBOL TE LATEN KANTELEN EN TE REDDEN!!!

  WARME GROET EN DIKKE KNUFFEL,
  BLOEM

  • Beste Bloem,
   Dankjewel voor je aanmoedigingen! En je ambassadeurschap! Dankzij mensen als jij kan ik het werk ook volhouden. Met z’n allen kunnen we er een draai aan geven. Daar ben ik vast van overtuigd!
   Liefs! Mireille

  • Wat een prachtige woorden Bloem! En wat mooi hoe jij gegroeid bent. En dat je eerlijk naar je zelf hebt durven kijken.Petje af hoor! En ja de MIR-Methode is een geweldige methode waar heel veel mee te bereiken is.Bloem je doet je naam wel eer aan.Blijf zo mooi stralen daar maak je veel mensen blij mee.
   Een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

  • Dag Bloem,

   Wat een heerlijk verhaal !
   Ja in Nederland zeg je : door ervaring word je groot, dat geldt voor iedereen.
   En te durven zeggen en te doen waar ons hart naar uitgaat, dat is heel fijn.
   Ga zo door !
   Hartelijke groet, Ada

  • Dank je Bloem zo herkenbaar je verhaal. Ik heb zoveel gedaan in mijn leven. (69).Mijn zenuwstelsel is al jaren uitgeput. Het advies aan mij nu is bescheidenheid en naar binnen gaan en rusten. Een minder gemakkelijke klus door een doener, rebel en geboren boodschapper. Ik blijf mirren en nog meer. Riëtte

 8. Beste mevrouw Mettes,

  Wat ben ik blij dat u op het congres in Bredene komt spreken.
  Dat is toch al wat dichter bij Brussel …
  Jammer dat ik wellicht niet aanwezig zal kunnen zijn.
  Fijn dat u naar Vlaanderen komt. Veel succes !

  Gerda (van de boontjes)

 9. Ik ben nu een aantal weken aan het mirren. Nu ik dit lees, ik heb gisteren toevallig een rood vest gekocht. IK die altijd zwart of blauw draag. Nu snap ik waarom!!! Grappig!

 10. Ha, Mireille, na een flinke periode mirren deze sinds een paar dagen even gestopt (vanuit mijn gevoel). Maar ik was ook altijd nogal bang m’n mond open te doen en dat is duidelijk veranderd, verbeterd, voel en merk ik bij mezelf. Leuk dat je Geweldloze Communicatie noemde : daar ben ik ook mee bezig en er blijkt samenhang met MIR-Methode in voor me.
  Met liefs, José

 11. na 6 weken MIR methode is mijn hart weer blij, ben weer echt wakker, er is weer een zonnetje in mij aan het stralen,de hoge bloeddruk is verdwenen, mijn creativiteit komt weer naar buiten, maar oef, wat zijn mijn darmen actief.
  het valt mij op dat het doorgeven van de MIR-Methode altijd aan die mensen gebeurt die er direct profijt van hebben

 12. Het feit dat ik mezelf hierin herken, is voor mij weer een reden om te gaan mirren. Ik doe het al eventjes niet meer en deze tekst geeft mij de motivatie die ik nodig had om er opnieuw in te vliegen! Bedankt!

 13. Lieve Mireille.
  Ook ik heb een behoorlijke terugval voor mijn gevoel.
  Wil mij het liefst verstoppen ,erg verdrietig.
  Huilbuien , soms zelfs hard schreeuwen. Ik ken mijzelf niet meer!
  Het aaien doe ik ook minder intensief. Al met al niet erg vrolijk dus ! Geef mij a.u.b een goede tip om hier doorheen te komen.
  Ik ken mijzelf niet zo !
  Liefs Riek .

  • Beste Riek,
   Het leest alsof je juist bij een van je diepste verdrieten bent terecht gekomen. Zorg dat je hulp vraagt aan een therapeut of coach als je het niet zelf kunt aanpakken. En denk aan de MIR-Methode EHBO die op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite staat.
   Veel sterkte!
   Mireille

  • Jeetje Riek dit klinkt heftig. Dat valt absoluut niet mee. Het klinkt misschien heel gek maar je moet eerst heel diep vallen wil er verandering komen. Weet je daar ben jij eigenlijk wel mee bezig. Want je wil het uit schreeuwen wat er diep van binnen zit wat jij los mag laten. Misschien is het fijn om af en toe lekker hard muziek te draaien en lekker hard mee te brullen dat lucht op. En zoals Mireille al aan gaf met iemand praten waar jij je fijn bij voelt. En ik zou je aan wil raden om de MIR-Methode weer intensief op te pakken.
   Ik wens je heel veel sterkte op jou pad.
   Een hele dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 14. Samen iets doen in de groep geeft energie. Je ontvangt energie en je geeft het weer door. Uiteindelijk zijn wij ‘e’en weefsel. Je dichtheid van je cellen is minder als je snel een energie absorbeert en weer doorgeeft. Je bent dus minder vast, veel vluchtiger. De cellen waaruit je bent opgebouwd hebben meer ruimte om zich heen. Je kunt makkelijker uitwisselen. Daardoor lijkt het of je je gemakkelijk beweegt en niet gauw bang bent. Dat is dan ook zo. Je verdampt in je omgeving en alles circuleert. Je kunt om jezelf of een situatie lachen, want je weet dat je het niet echt bent. Het is gewoon een ervaring, een avontuur. Zelfs de alle ernstigste. In deze context is het gemakkelijk te begrijpen, dat je jezelf kan genezen, al dan niet met hulp van buitenaf. De zieke cellen kunnen gemakkelijk worden vervangen.

  • Met het aaien en het uitspreken van de MIR-Methode spreken we rechtstreeks met cellen, met.. met alles dat in ons is. Hoe meer (liefdevolle) aandacht voor jezelf, hoe zachtere / krachtiger heling. En ja Saskia, humor werkt evenzo diep door. Om je zelf lachen en Hallo zeggen tegen datgene wat je op moment onprettig vindt, pijnlijk is, enzovoort werkt ook helend. Hallo is een krachtige affirmatie…

 15. Wat herkenbaar dit!
  Bij mij is het net zo Ank (dat somber zijn)en had al een beetje door dat ik meer moet praten wat er in me omgaat. Vind dat vaak wel lastig omdat ik snel denk dat mensen niet op mij zitten te wachten.Ben nu een week of 7 aan het mirren en ga door tot?

 16. Hallo Mireille, Ik kom tegenwoordig aardig goed voor mijzelf op en uit. Ik zeg ook dagelijks affirmaties wat ik los wil laten, zoals mijn frustraties, slechte relaties, behoefte aan geldgebrek, slachtofferrol etc. Qua werk dus ook naar mijn accountmanager toe, die bevestigde dat ik behoorlijk assertief nu ben. De laatste keer zat er een aardige mannelijke collega bij haar en toen ik zei dat ik geen speelbal was van de maatschappij, zei zij: Och nu zit er een andere Gina hier, (ik had mijn werkkleren aan en was doorregend van het fietsen en kwam van mijn werk). Normaal ziet er pontificaal uit (opgemaakt en goed verzorgd). Ik vind het van mijzelf geweldig dat ik in mijn werkkleren goed voor mijzelf durfde op te komen en ik bepaal mijn eigen-waarde tóch en niemand anders, klopt hé Mireille? Bestaat er nog zo iets als mededogen? Graag jouw antwoord aub.

  Dank je wel voor jouw info.

  Groetjes

  Gina Erkens

  • Beste Gina,
   Zo is dat! Niemand bepaalt wat jouw waarde is, behalve jijzelf. Mooi dat je zo sterk voor jezelf op komt!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Gina,

   Prima bezig!
   Laat je gevoel voor eigenwaarde maar doorgroeien tot in de hemel!
   Doe hetzelfde met je zelfvertrouwen en er kan niemand meer om je heen!

   Groetjes,
   Arno

 17. Hallo allemaal,
  Vanochtend heb ik me van een kant laten zien die ik jarenlang diep wegstopte, uit angst voor de gevolgen waarschijnlijk. Mensen kunnen vaak zulke idiote gedachten uiten over anderen, bijv. over lesbiennes, moslims en vanochtend dan maar weer eens ‘de’ groep asielzoekers, allemaal over een kam gehaald, allemaal gelukzoekers (wie niet!?) vol fanatieke en criminele gedachten/plannen en erger… zelfs een smalende vergelijking met een hok vol dieren, die dan ook agressief worden naar elkaar. Ik werd zo woedend en verdrietig ook van binnen, zo wanhopig … omdat het mensen zijn die vaak zo kwetsbaar en getraumatiseerd zijn, zo triest. Maar ook de personen die zich op deze manier uiten vind ik in en in triest, al realiseren ze zich dat zelf helaas (nog) niet. Dus, ik heb mijn mond open gedaan en mijn mening duidelijk gemaakt, ook al ging ik daarmee tegen iedereen in. Jammer dan! En een veeg uit de pan naar degene met de lelijke vergelijking. Inderdaad, omdat ik iets meer verwacht van mijn collega’s en ik hoop dat ik ze in ieder geval tot nadenken gestemd heb.
  Voorheen had ik er thuis over zitten malen en waarschijnlijk was ik dan heel gedeprimeerd geworden en misschien zelfs maar weer thuis gebleven… Ik daarna nog een tijdlang gehuild op de fiets, maar uiteindelijk mijn werk met plezier gedaan en er thuis met mijn man over gepraat. Hij was trots op mij, zei hij. Vond ik zo lief en fijn! Het nieuwe is ook dat ik me geen zorgen maak over een nieuwe confrontatie, ze kennen nu mijn standpunt en dat geeft een heleboel rust en kracht .. uit de comfort zone om verder te groeien .. als mens .. Liefs van mij.

 18. Bonjour Mireille c’est vrai je me reconnais dans tout ce que vous avez citez je portai des vétements de couleur focée je ne prenais jamais la parole .Meitenant je me sens mieux avec la MIR-Méthode que je fais depuis 5 mois sans me rendre compte je prends plus frequemment la parole pour donner mon avis je choisis des couleurs vives bref j’ai plus de confiance en moi MERCI Mirelle

  • Bonjour Zakia,
   Je suis très heureuse pour toi! Que c’est formidable que tu peux libérer ton vrait confiance toi-même!
   Continuer!
   Cordialement, Mireille

 19. Hoi Mireille,

  Fijn dat je hierover iets schrijft.

  Ikzelf verwoord het anders dan jij, maar het komt op hetzelfde neer:
  – Durf jezelf buiten de kudde te stellen
  – Binnen de kudde zie en ruik je slechts de konten van je voorgangers en grote stofwolken die jou het zicht belemmeren
  – Die stofwolken worden veroorzaakt door al het hoefgetrappel, dat het enige is dat je kunt horen
  – Alleen de voorste rij ziet welke kant jullie met zijn allen opgaan
  – De rest hobbelt er achteraan als een blinde kip
  – Buiten de kudde echter, kun je alles waarnemen dat er maar waar te nemen valt
  – Alleen buiten de kudde neem je de werkelijkheid waar, 360 graden om je heen, en al je zintuigen komen daar tot hun volle recht

  En ja, daar kan het wel eens eenzaam zijn, maar daardoor val je echt nog niet van de wereldbol af.

  Wees trots op wie je bent en zie het krijgen van kritiek als het ontvangen van een cadeautje van iemand die genoeg om jou geeft om jou te willen helpen. ;=)

  Groetjes,
  Arno

  • Beste Arno,
   Wat beeldend verwoord, ha ha! Ja, die eenzaamheid die is dan wel eens pijnlijk voor mensen. Toch heb ik het idee dat steeds meer andersdenkenden, vrijdenkenden elkaar kunnen vinden, o.a. dankzij internet! Dankjewel voor je aanvulling! En voor je wijze woorden over kritiek!
   Groetjes, Mireille

  • Ik herken heel veel van mijn eigen gedrag. Je verhaal niet durven te vertellen vanuit onzekerheid: ik kan het niet helder genoeg verwoorden, ze zullen het wel niet begrijpen. Maar ik merk dat dat mijn excuses zijn om niet wat ik te zeggen heb, te zeggen!
   Ik ben bezig met een plan om een groep bijeen te krijgen om een spiritueel geschrift te bespreken dat door de kerk als ketters, dus streng verboden is.
   Ik probeer over mijn angst heen te stappen en mijn eigen verhaal te vertellen! Daar heeft de MIR-Methode mij zeker goed gedaan o.a.oude normen loslaten!
   Walter

 20. Herkenbaar..maar ook dogmatisch..want ik blijf gewoon bruine poeder opdoen namelijk. Ook al kom ik tevoorschijn en ga ik staan. Wat maakt het uit? Het is gewoon de andere kant van een swing die je hier noemt. Jezelf versieren is jezelf eren. Het is eeuwenoud en het valt me op dat altijd mensen dit zeggen die zelf nooit iets op hun gezicht doen. Daarom is het een swing. Er is niks mis mee je mooi te maken en er gaat geen methode helpen om daarin verandering te brengen.

  • Beste Bloem,
   Ja, daar geef ik je gelijk in, hoor! Het gaat mij er meer om dat ik mensen ken die het op hun gezicht doen omdat ze zichzelf schamen of echt een beetje onzichtbaar willen maken. Ik denk dat het bij jou anders is. Veel plezier met jezelf mooi maken!
   Groetjes, Mireille

 21. Lieve Mireille,

  3 jaar geleden voor het eerst in contact gekomen met de MIR-Methode.
  Mijn leven veranderden totaal, werk, privé, alles.
  Voelde mij meer zelfverzekerd, kwam voor mijzelf op en had weer een positieve kijk op mijn leven.
  Sinds een paar maanden merk ik terugval. Ondanks mijn dagelijkse MIR-Methode voel ik mij weer onzeker en somber.
  Ontloop sociale contacten, wil rust i.p.v. de onrust die ik nu dag en nacht voel.
  Is er iets waardoor ik mijn blije, positieve leven weer kan “leven”.

  • Beste Ank,
   Een ‘terugval’ is in de MIR-Methode niet anders dan een nieuwe laag die je hebt blootgelegd. Meestal is het gevoel van somberheid het niet uiten van je diepste gevoelens. Waar gaan je gedachten naar uit? Ben je ergens verdrietig over? Kan je daarover praten met iemand? Wanneer je kunt aanraken wat er in je omgaat, kan je weer in beweging komen. Probeer het te zien als een tijdelijke laag waar je doorheen gaat.
   Sterkte en veel geluk!
   Mireille

   • Beste Ank
    Dit is heel herkenbaar zoals Mireille zegt dat er weer een nieuwe laag aan geraakt word.Als je bedenkt wat je zoal in je leven mee maakt. Dat zijn natuurlijk niet allemaal fijne dingen.Iedereen heeft wel een rug zakje waar we mee moeten dealen. En ons lichaam is heel slim en slaat alles op.Lieve Ank ik heb het idee dat jij weer iets aan het verwerken bent dat is moeilijk. De MIR-Methode kan je daar weer bij helpen want dat is al een keer gebeurd. Heel veel sterkte.

    Een Lieve groet Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

   • Hoi Mireille, ik ben blij dat ik dit lees. Ook hier bedroefd en vaak eenzaam alleen. Ik vind het moeilijk om over mijn gevoelens te praten dus blijf er daarom ook altijd mee zitten. Het is super vermoeiend! Merk na een aantal weken mirren wel dat het meer naar buiten durft te treden en merk heel langzaam wat vooruitgang.

    • Beste Esther,
     Blijf zien dat de meeste mensen nooit geleerd hebben om over hun gevoelens te praten. Het is soms alsof je een hele nieuwe taal moet leren. Want hoe kun je zo over je gevoelens praten dat anderen je niet als een zeur ervaren? Ik ben zelf erg gecharmeerd van de gevoelenstaal die je leert in cursussen van geweldloze communicatie. Dat heeft o.a. in zich dat je leert uit welke woorden je kunt kiezen om gevoelens te uiten. Gewoon, als een stuk gereedschap. Daarnaast ben ik erg blij voor je dat je al wat merkt dat je naar buiten durft te treden. Fijn!
     Veel geluk, het komt stapje voor stapje!
     Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.