Home » Artikelen » 106. Drie oorzaken van buikvet

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

106. Drie oorzaken van buikvet — 117 reacties

 1. Ik vindt het zo fantastisch dat het werkt de MIR-Methode.ik doe het al 20jaar .en voel mij heel gezond en gelukkig.

 2. Goede morgen Mireille
  Ik heb het stuk over afvallen gelezen en ik moest nu al huilen, ik was eigenlijk al goed bezig om ,wat niet aan de boom groeit niet te eten!!!, ik heb zelf de knop omgezet!! Maar nu lijkt het alsof ik het niet meer kan de emoties namen de overhand de afgelopen maanden, ik kreeg steeds meer besef van spiritualiteit en groei. En nu dacht ik dat ik klaar was met het opruimen van emoties. Maar dat is niet zo wanneer weet ik nou dat die emoties verwerkt en weg zijn? En kan ik dan wel afvallen?

  • Beste Petra,
   Oude emoties verwerken blijft een proces. Je gaat merken dat het steeds minder en minder wordt. Ondertussen begint je lichaam al te ‘stroomlijnen’ en krijgt je metabolisme (stofwisseling) steeds meer het evenwicht terug. Zie vooral ook dat je al heel goed bezig bent!
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 3. Ik ben al zes jaar in een vechtscheiding. Mijn buik is goed dik ben 20 kg aan gekomen .elke nacht eruit voor te plaatsen.

 4. Hallo Mireille,
  Jaren geleden al heb ik de mir methode gedaan om af te vallen en wat gebeurde er? Er kwamen 4 kg bij. Sindsdien heb ik het nog af en toe gedaan en lees ook altijd de mails maar heb een beetje schrik om het weer toe te passen omdat ik niet weer zoveel kg’s wil bijkomen. Wat is de oorzaak dat er 4 kg’s bijkomen.

  • Beste Carla
   Je vraag van de MIR-Methode of Be the MIRror website is doorgestuurd naar een MIR-Methode begeleider.
   Deze zal contact met je opnemen om je vraag te beantwoorden.
   Groetjes,
   Team MIR-Methode

 5. Wendy, ik heb granen (pasta’s brood etc) nu al 3 mnd laten staan (schijnt te maken met schildklier) en neem ook gewn lactose meer. Voel me prima en 8 kg afgevallen!!!

 6. Gek, ik heb het omgekeerde geleerd: Als je overdag tussen 1 en 3 een dip hebt en ‘s nachts tussen 1 en 3 juist actief wordt (wakker wordt/ ligt) zou dit te maken hebben met de meridiaan van de lever. Veel energie hebben overdag tussen 1 en 3 en weinig ‘s nacht op het zelfde tijdstip is dan de dunne darmmeridiaan..

  Groetjes,
  Fiona

 7. Dag Mireille,

  Leuk artikel, gezien het bij mij van toepassing is. Het Mangaan tekort zou kunnen al herken ik me vooral in puntje 3. Als kind ben ik inderdaad letterlijk en figuurlijk in de steek gelaten door beide ouders en andere mensen. Dus ik ga die tip van hierboven toevoegen, buikvet verwijderen. Toch heb ik nog een vraagje. Rond mijn 25ste heb ik radio actief jodium moeten innemen voor een te snel werkende schildklier en sindsdien heb ik steeds vrij veel overgewicht gehad. Ik heb altijd op mijn voeding gelet om dat gewicht eraf te krijgen maar dat lukt niet helemaal. De laatste 3 maanden heb ik een \’dieet\’ gevolgd van rond de 1500 caloriën gecombineerd met een dagelijkse wandeling van 30 minuten. Ik ben 10 kg afgevallen maar nu blijf ik al een maand steken. Stom maar ik heb steeds gevoel dat hier een psychologische grens is, hier wil ik graag door geraken. Misschien kan ik dit ook toevoegen : doorbreek psychologische grens of zoiets?

  Oh ja, en ook bedankt voor jouw leuke briefje en kaartjes die ik via de post mocht ontvangen.
  Mvg,
  Wendy

 8. doe de Mir methode al jaren alleen een puntje kom niet van mijn rook verslaving af nog iemand een tip? gebruik het al in de Mir methode

 9. Hallo Mireille. Wat interessantwat je vertelt.Ik herken wat je zegt over de Dunne darm mederiaanklachten. En Mangaan tekort zou ook kunnen. Ik kom steeds mensen tegen die de Mir Methode kennen. Leuk. Bedankt groetjes Maureen

 10. Ik voel me gelijk aangetrokken door dat gene wat je verteld over de MIR metoden .
  Ga er ook gelijk mee aan de slag.

  Alvast bedankt.

 11. Mangaan tekort heb ik niet, alcohol drink ik niet. Maar inderdaad veel buikvet,ik herken de zin niemand die het voor je opnam en je daardoor in de steek gelaten voelt.

  • ik heb precies hetzelfde. Mangaantekort, weet ik niet maar ik drink al 35 jaar geen druppel alcohol meer. Ben vroeger sex misbruikt door priester samen met m’n moeder. Ja ik kan wel zeggen dat ik me in de steek gelaten heb gevoeld…

 12. beste Mireille,

  Dat buikvet door het eten van zoetigheid komt ben ik pas achter gekomen. Door een hele week te letten op suikers ( ook de vruchten suikers) verminderde mijn buikvet. Ik ben slank maar als ik aankom gaat het in mijn buik zitten.En idd kan het kloppen met het gevoel in de steek gelaten te zijn. Als vijfjarige kleuter kreeg ik beenmergontsteking en moest ik naar het ziekenhuis. Geen ouders die bij mij bleven.Diverse operaties gehad.Nu ik 66 ben en ik in de periode van loslaten zit( wordt sterker als je ouder wordt)komt bij vlagen een enorme verlatingsangst omhoog. Dat was dus wat ik als klein meisje ervaren moet hebben volslagen paniek.Gebruik nu bach bloesems ( uitgetest op mijn situatie) en verwerk dus nog steeds een trauma van ruim 60 jaar geleden.Maar idd kan het buikvet daarmee te maken hebben

  • Dag Hanneke, wat bemoedigend om te lezen dat je na een week anders eten al resultaat zag… En dat op je 66ste nog. Hoopvol.
   En herkenbaar, ik ben verder slank ook, maar wel een buikje sinds kind zijn al. Ziekenhuisopname als baby gehad, ook zonder ouders erbij (1975) Jarenlang geworsteld met dat verloren hopeloos gevoel en nog wel.

 13. Ik denk dat ik heel sterk reageer op de emoties van anderen.
  Voorbeeld;
  Gisteren nacht kon ik niet slapen omdat angst voor de deurwaarder me om het hart sloeg.
  Voor mij een hele irreële angst.
  Gisterenmiddag kwam de buurman, en die vertelde dat hij brieven van de deurwaarder gekregen had wegens een onterechte schuld.
  En dat zijn uitkering gekort was van € 959,- naar € 801,-.
  Verder dacht ik daar gisteren niet over na, maar vond het wel heel vreemd.
  En zulke dingen gebeuren vaker.
  Rare dingen die ik ineens zonder aanleiding denk, en dan maar hoop dat ze niet uit gaan komen.
  Ik doe nu al een hele tijd de MIR-methode, niet elke dag, maar toch redelijk trouw.
  Ik drink behoorlijk veel water en eet heel veel groenten.
  Ik lijk echter steeds gevoeliger te worden, en mijn dunne darm-meridiaan is vast behoorlijk verstoord.
  Ik ben lid van BE-THE-MIRROR, maar kan daar niet echt goed mee overweg.
  Wat kan ik nog meer doen om die dunne darm-meridiaan beter te krijgen?

  • Beste Lidwina,
   Hoe komt het dat je niet goed overweg komt met de ‘Be the MIRror’-website? Is hij de onoverzichtelijk? Er staan nu ook wel heel veel video’s op. Ik ga het deze zomer ordenen en makkelijker maken om je weg erin te vinden. Wat je kunt doen: zodra je iets denkt of voelt wat mogelijk van iemand anders is, leg je je hand op je buik en doe je de MIR-Methode. Je laat daarmee meteen los wat van iemand anders is. Twee keer per dag is daarvoor voldoende, maar als het acuut is, kun je er ook de MIR-Methode EHBO voor gebruiken. Die staat op de ‘Be the MIRror’-website. Heb je die al bekeken?
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 14. Na het lezen van mogelijke oorzaken van het ontstane buikvet kon ik mij daarin niet herkennen. Ik heb, na vier weken de MIR-Methode te hebben toegepast, een opdracht toegevoegd. Voordat ik de negen stappen deed begon ik met de stap:\”Buikvet verwijderen\”. Of dit een juist geformuleerde opdracht is, hoor ik dan nog wel. Voorlopig ga ik daar nog mee door.

  • Beste André,
   Ja hoor, is prima. Je onbewuste weet nu duidelijk wat je doel is. Dat het zienderogen minder mag gaan worden!
   Groetjes, Mireille

 15. hallo mireille een paar vragen ik ben wezen met afvalen maar soms is erg molijken en ik val niet af of moet ik vol houden en dan pas valen ik af en over de ehbo als ik net honger krijg wat moet ik ech zeggen ,,,,, en nog een vraag over de mirror methode en ehbo waarom is niet in spans en waarom als de mir wel en spans kan de person niet lid worden ik heb tegen een vriendin vertled zij kom uit chilie en ik heb ook gekijken en zij kan niet lid worden en ook de mirror en de ehbo kan zij niet zien , wanner kom dat wel in espanol ? en kan ik laat leren aan de mense en chile ?

  • Beste Ingrid,
   Wat knap dat je zo goed Nederlands kan schrijven! We hebben een volledig Spaanse website, maar daar hebben we nog niet alles op gezet. Het ontbreekt me aan tijd, menskracht en geld. Zo simpel is het helaas nog. Ik hoop het met een paar jaar te veranderen. De Spaanse website: http://www.metodomir.com
   Groetjes! Mireille

  • Beste Shanti,
   Je kunt je voor de nieuwsbrief aanmelden op de home page. Rechterkant. Daar staan 2 balken waar je je voornaam en emailadres kunt invullen.
   Dat het je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 16. Ik moet toch even melden dat ik verrast was doordat één van de redenen die kunnen leiden tot het ontwikkelen van buikvet. Voor het eerst in mijn leven heb ik wat buikvet (minimaal, heb altijd een slank lichaam gehad) ik kom op deze site en lees ik de reden : in de steek gelaten zijn ! Wel , dat is precies wat ik al meemaak sinds een paar maanden, (niet in de liefde gelukkig) maar ik zit diep in de stress met een financiële kwestie omdat een “vriend” mij keihard in de steek laat! Ik voel me zeer gekwetst omdat ik hem al twintig jaar als een broer behandeld heb. Ik zal die meridiaan eens onder handen nemen om weer wat meer zen in mijn leven te krijgen.

 17. Hallo Mireille,

  Ik heb als sinds mijn jeugd een eetprobleem is nu geëindigd in constante eetbuien, elke dag meer weer, de hele dag door.
  Ik doe de MIR methode, twee keer per dag, met eetverslaving maar het werkt alleen maar averechts.
  ben kilo’s erbij aangekomen.

  Heb jij een tip Mireille?

  • Beste Anja,
   Gebruik je ook de MIR-Methode EHBO? Die staat op de Be the MIRror-website. Die zet je in op het moment dat je weer een eetbui voelt aankomen. Die eetbuien gaan meestal van start doordat oude emoties de kop opsteken. Met die EHBO kun je die emoties meteen in hun nekvel grijpen. Klinkt een beetje heftig, maar dat is op dat moment ook zo. Verder wel een idee om naar een MIR-Methode begeleider te gaan en je echt even te laten begeleiden. Een MIR-Methode begeleider kan jou ook die EHBO leren tijdens het consult. Niet opgeven, er zijn nog steeds mogelijkheden!
   Groetjes! Mireille

 18. gebruik veel medicijnen heb c.o.p.d. -liesbreuk- trombosebeen -prostaatkanker-totaal versleten knie , -hartritmestoornissen -mag niet geopereerd worden door het gebruik van pretnison en bloedverdunners . overigens kern gezond !gebruk nu appelazijn ,blauwe plekken verdwijnen , nu ga ik proberen pretnison af te bauwen ?overigens ben ik 82 dus nog jong erger me dood aan die op gezette buik , leef gezond al 30 jaar geen alcohol meer rook ook 30 jaar niet meer , EN TOCH al die ellende , allemaal het resultaat van het verleden drinken en veel roken, maar ik loop nog en op de home trainer maar zou de de appel azijn nu nog helpen , het helpt absoluut voor de haargroei en het word ook donkerder , afijn misschien word ik nog jonger ook . Groetjes aan een ieder .

  • hoi Peter Ik heb ook jarenlang hartritme stoornissen gehad en ben er vanaf gekomen door gebruik van magnesiumtabletten , werkt echt heel goed , en voor mn opgeblazen buik gebruik ik verse gember , in de thee of in de blender samen met allerlei groenten en fruit , werkt echt perfect ik zou zeggen probeer het eens

 19. hoi WENDY
  IK heb ook langzaam heel veel buikvet gekregen ,mijn man heeft me sinds 5 jaar verlaten hij is alleen gaan wonen,hij liet me al lang voelen en zei dat ik in de weg liep.Hij zei als zij (ik dan) eens dood is dan loet er hier geen andere meer rondlopen ik wil weer de vrijheid .Maar ik wist dat hij niet zonder een vrouw kon vanwege de sex .hij was toen 61 jaar wij waren 40 jaar samen ,er waren vrienden van ons van vroeger waarmee hij weer kontakt zocht ik wist het ,het was omwille van die vrouw ze zirt eruit als iemand uit een bar en is 10 jaar jonger dan ik.Als we met dat koppel weggingen moest hij altijd apart bij haar zitten ze giechelden en dronken veel wijn en waren als 2 kleine kinderen,mijn man ging daar ook altijd als haar man niet thuis was …haar man had dat ook gezien en er was daar spel en woede
  geweest ik zei hem pas op kalmeer je en2 maanden later kreeg hij een hersenbloeding .na een maand in de coma is hij dan gestorven.Dus het pad lag open ik kreeg zo n angst zij kwam nu ganse dagen over de vloer
  bij ons.IK HEB HAAR 1 MAAL GEZEGD DAT ER BELET WAS OMDAT wij visite hadden maar je zei jamaar ik ben gevraagd van je man dus hij nam het op voor haar .Toen ik mijn been brak mocht ik het niet meer uit wie ziek is moet thuisblijven alleen als zij mij kwam bezoeken mocht ik mee naar een tearoom maar meneer kwam ook af liet zijn werk staan en zat daar ook de hele namiddag .Ik kreeg verlatingsangst en veel stress en belande in een dpresssie .elke weekend gingen we nu uit eten en zei moest mee en zei ook nog waar we gingen eten ,zij natuurlijk heel sexi gekleed en super opgewekt en ik vol opgekropte woede.dat duurde zo 2 jaar tot ik op een feest waar zei ook gevraagd was van hem ontploft jammer genoeg was het op de babyborrel van het eerste kindje van ons jongste dochter dat heeft ze mij kwalijk genomen ;hij is dus kort daarna alleen gaan wonen en een maand later kwamen mijn kinderen zeggen dat hij een een vriendin had ik had al ttot mijn kinderen gezegd wat er aan de gang was maar ze zeiden dat ik spoken zag ,hij was te laf van het zelf te zeggen en zij moesten het doen omdat ik het niet moest horen zeggen van vreemden .hij heeft me wel gebeld dat het gegaan was dat hij me bedrogen had want op het laatst van de stresss zeker had hij proberen ;wat er toen allemaal gevolgd is wil ik niet meer vertellen het doet me nog altijd pijn en het zal nooit verzachten
  de oudste dochter keert zich nu ook tegen mij ze zei dat veel ziek was zou je niet daarom ik kan niet afvallen ik leg een beschermlaag om me heen omdat ik zo gekwest vernederd ben en zoveel steun en liefde mis ook mijn familie laat me in de kou en lacht me uit omdat ik zo verdikt ben .als ik het mag zeggen mijn moeder was ook zo aan 68 jaar dat ben ik nu ook zij was ook alleen zij is dan heel ziek geworden en gestorven …maar ik ben ben mijn moeder niet zegt de mirr-methode
  dit is een hulpkreet maar ik doe nog maar sinds 3 weken de MIR-Methode

  grtjes marie

 20. Hoi Mirelle,
  De emoties van de dunne darm brachten mij aan het huilen en wou zou ik graag na een 23 jarige proces van bij mezelf thuiskomen met Reiki/Bach/opstellingen en homeopathie mijn buikvet kwijtraken. Na twee keer 20 kilo met weight watchers afvallen, is het als 35 jaar al verpleegkundige een ding wat mij in de weg zit en dat is s’avonds na mijn werk wil ik iets lekkers, ik heb hard gewerkt en wil mezelf verwennen, verder kraai ik niet naar zoetigheid, ben een hartigheid mens. Het is een verslaving van het kind in mij die mijn troost en goed voelen vond in eten, immers eten liet me niet in de steek. Ik doe nu een half jaar de MIR-Methode, het heeft mij heel veel goeds gebracht en zou heel graag die buikvet kwijtraken!! Trouwens, ik zou graag de blog van je weer willen lezen waarin je vertelt dat je een test kan doen waarbij je s’morgens spuugt in een glas water, bij mij komt er een dikke groene prop uit, heel erg taai, iedere morgen en het wordt steeds dikker en meer. Hoop van je te horen, Wendy

  • Beste Wendy,
   Voor zover ik de dikke groene prop ken, zijn het de laatste afvoeringen van een flinke verkoudheid. Maar houd het in de gaten en ga er anders mee naar je huisarts. En ja, het is puur een kwestie van troost. In stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ wordt gewerkt aan het aanvullen van de troost die je gemist hebt. Besef ook dat aangeraakt worden een grote vorm van troost heeft. Ofwel via jezelf aanraken ofwel via iemand anders (knuffel, massage).
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • hallo Wendy Ik krijg morgens een groene prop als ik koemelk of tarwemeel gebruik waar ik niet goed tegen kan.misschien je laten testen of jij ook voeding gebruikt waar je galeries voor bent Lieneke

 21. Hoi Mireille,
  Dank voor de geweldige en eenvoudige MIR-methode.
  In aanvulling op het bovenstaande: In het westen wordt zowel door het merendeel van de medische wereld als door “dieet-vernieuwers” over het algemeen uitgegaan van een standaard-lichaam/standaard-gezondheid. Terwijl ieder lichaam anders is afgezien van de geijkte biologische overeenkomsten. En niet allen een lichaam maar ook de geest van elk mens is anders en dit vergroot het algehele individuele verschil. Bovendien is eenzelfde lichaam onderhevig aan allerlei innerlijke en uiterlijke invloeden. Zodat zelfs eenzelfde lichaam in verschillende levensperiodes anders kan reageren. In de holistische zienswijzen die gelukkig ook in de westerse wereld steeds meer aandacht krijgen (Anthroposofie o.a.)maar ook in de Ayurveda uit India en de traditionele Chinese gezondheidsleer wordt men als individu bekeken en ook de omgevingsfactoren, seizoensinvloeden e.d. worden meegerekend. Zelf ben ik zo’n 35 jaar geleden al overgestapt op een dieet dat afgezien van bepaalde standaardregels die afgestemd zijn op mijn basisgestel, steeds aangepast kan worden aan mijn gesteldheid van het moment en dat is het enige dat mijn gezondheid goed houdt.
  Kortom, eigenlijk toch weer het credo: let vooral op jouw eigen reacties op alles dat je inneemt of aan beweging etc. doet – volg inderdaad je eigen intuïtie en lichaamswijsheid en geen standaardregels.

  Groet van Yolanthe

  • Beste Yolanthe,
   Ja mooi hoe die holistische visies kijken, he! Ik kan je woorden alleen maar onderstrepen. Als we duidelijker kunnen voelen wat voeding met ons doet en welke vorm van beweging bij ons past, dan zijn we al een heel eind op de goede weg.
   Groetjes, Mireille

 22. Hallo Mireille,

  Inderdaad hield ik het altijd op een lunch-dip.
  Na de lunch voel ik altijd een vermoeidheid opkomen. Dan denk ik meestal: “Nou, een tukkie zou niet gek zijn.” Dat blijft niet altijd bij denken.:) Nu heb ik vanaf het borstbeen tot onderaan een fiks litteken lopen. Is dat ook nog van invloed op de meridianen die daar lopen?

  • Beste Yvonne,
   Ja, littekens kunnen de doorstroming van meridianen verhinderen. Maar… het is ook weer te herstellen. Dus zou ik me daar geen zorgen over maken. Het is tenslotte energie en energetische banen kunnen weer herstellen.
   Groetjes, Mireille

 23. Hoi Mireille

  Ik heb net een lever en galblaaszuivering(volgens A Moritz) gedaan. Om gal en leverstenen kwijt te raken. Deze organen hebben ook met de darmwerking te maken, en uiteraard met voeding, medicijnen en emoties.
  Mijn onderbewustzijn zegt me als ik alle lever en galstenen kwijt ben(wat nog wel even zal duren), mijn buikvet makkelijker verdwijnt. Erg toevallig, vanochtend juist gevraagd en ontdekt.

  Namasté

  Hans

  • Beste Hans, wat leuk te horen dat je de lever-en galblaaszuivering van Andreas Moritz hebt gedaan. Dat hoor je niet vaak. Wij hebben het inmiddels 14 keer gedaan (zijn 75 en 65 jaar) en zijn ‘schoon’. Nu alleen nog onderhoud van 2 x per jaar. Het buikvet van mijn man was niet zo heel erg maar is idd minder geworden,ook in combinatie met de MIR methode. Succes en Mireille bedankt ! Bernadette

 24. Mireille,
  ik lees steevast je nieuwsbrieven en in je stuk 106. Drie oorzaken van buikvet met alinea Groeit het in de natuur? verwijs je naar het boek De Voedselzandloper ik zou hier graag aan toe willen voegen het boek Water het goedkoopste medicijn van Dhr.Dr. Batmanghelidj ISBN=9789079872053.

  Ik ben van mening dat deze 2 boeken tezamen met de MIR methode een belangrijke combinatie is om gezond te zijn, te worden en te blijven.
  Ik ben benieuwd of je bekend bent met dit boek, en of je het mogelijk wilt noemen in één van je toekomstige thema’s.

  PS. Ik heb totaal géén commercieel belang bij dit boek, ben een gewone lezer die nu beseft dat het niet te begrijpen is dat deze water wetenschap niet alom bekend is. Het zou basiskennis moeten zijn voor iedereen!

  • Beste Marcel,
   Ja, ik heb het boek in huis en het is van groot belang om het te lezen. Ik deel je mening! Water drinken, waarbij je er op let dat je voldoende zout binnen krijgt, is van belang. Ik zal er beslist een keer over schrijven. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

  • Inderdaad “Water het goedkoopste medicijn” kan ik eveneens ten zeerste aanbevelen … en vooral het doen: water DRINKEN !
   Ik had jaren last van de darmen. De huisarts had me van alles en nog wat verschreven (wat ik niet gebruikte) en toen ik naar Duitsland verhuisde zei hij tegen me: daar worden je problemen zeker minder, je komt in het land van de müslies etc.
   Nauw, mijn problemen werden alleen nog maar erger. Bijna bewusteloos van de pijn in mijn buik kroop ik naar de WC, waar niets gebeurde, anders dan overgeven.
   En toen … WATER. Van de ene dag op de andere was mijn darm genezen. Nooit meer klachten, anders dan naar veel uien of knoflook 😀
   Hartelijke groeten
   Sylvia

 25. Bij het nalezen besef ik nu nog eens temeer dat ik al altijd geen aandacht ontving van als jonge tiener al, stond altijd al alleen in het leven; vandaar dat ik ook steeds neiging heb wanneer ik verdik van op de buik steeds wat meer te hebben daar. Zou graag in het algemeen toch 5 kilo willen verlichten. Let nu vooral op mijn voeding (waar bestaat die uit enz…).
  Mir elke dag eenmaal al meer dan een jaar. Ben ondertussen al een heel ander iemand geworden in de zeer positieve zin, mijn dank dat ik de methode op mijn pad ontving.

  Groetjes, Roos

 26. Goedendag,

  De dunne darm problemen bij emotie herken ik wel. Als ik iets emotioneels ga meemaken dan geeft mijn lichaam dat doordat ik dan wel 4 x naar toilet moet voor de darmen leeg zijn. Maar ja mijn gevoelens gaan regelmatig met mij op de loop al probeer ik dit wel meer onder controle te krijgen.

  Groet Anneke

 27. Mireille in2000 kreeg ik boeddruk pillen ,,en 10maanden later was ik 30 pond zwaarder en later werd dat 50 pond ,,afschuwelijk,,er waren mensen die tegen me zeiden ,wat ben jij dik dat wsa ook zo .. maar was er helemaal van uit mijn doen ,,met gevolg dat ik me zo schaamde dat ik nergens meer heen ging .en nu nog niet,
  Had er met de dokter toen over en vertelde dat ik op google las dat die pillen op de hormonen werkten ,,,,wel nee dat was het niet .
  heb altijd met de hond gelopen ..en ben geen snoeper ,,,de dokters behandelen je soms of je geschift ben ,,,met gevolg dat ik nergens meer in geloof .. sorry .
  Je bent een pracht mens dat je dit werk zo doet
  veel goeds liefs Hannie. 83 jaar .

  • Beste Hannie,
   Ja, ik kan me goed voorstellen dat je wat verbitterd bent naar artsen. Veel artsen zijn zelf de laatste jaren sterk in ontwikkeling door alle mondige mensen die de artsen voorzien van nieuwe informatie.
   Jammer dat het zo voor je is gelopen. Ik hoop van harte dat de MIR-Methode je nog op een of andere manier kan steunen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mirelle

 28. Hallo Mireille,
  Ik ben nog maar pas met de MIR methode in aanraking gekomen, en ben erg onder de indruk. Ik werk zelf ook met o.a. energie therapieën. Ik doe de 9 stappen en heb me een paar dagen heel depressief gevoeld. Niet lekker in mijn vel en kon om van alles of niets huilen. Ik vroeg me af of je daar een verklaring voor hebt. Jouw beschrijving over buikvet herken ik zeker. Dank daarvoor!

  • Beste Marie-Jose,
   Vaak gaan mensen even terug naar oude herinneringen en komen ze bijvoorbeeld in contact met de diepe eenzaamheid die ze als kind hebben gevoeld. Het niet begrepen zijn, het niet serieus genomen zijn. Dat duurt dan even, maar bij gewoon herhalen van de 9 stappen, haal je die lagen weg en lost het op.
   Hoop dat het je verder heel goed zal doen!
   Groetjes, Mireille

 29. Ik heb lypoedeem wat inhoud dat ik n verkeerde opbouw van vetweefsel heb, dit uit zich in dikke buik, armen en benen, afvallen gaat niet, dan verlies ik alleen vocht, mvg Christine

  • Beste Christine,
   Momenteel ben ik aan het onderzoeken wat de oorzaken zijn bij lipoedeem. Het is een puzzeltocht en ik heb de antwoorden nog niet allemaal. Ik kom wel opvallend vaak misbruik tegen. Wat de link daarmee is, kan ik nog niet zeggen, maar het lijkt erop dat dat vaak de oorzaak is. Ik hoop over een half jaar meer zekerheid te kunnen geven.
   Vriendelijke groet,
   Mireille

 30. Hoi Mireille,

  Al meer dan twintig jaar loop ik met buikklachten, mede door allergieën veroorzaakt. Hierdoor loop ik dagelijks met buikpijn, maar ook andere klachten zoals zeer vermoeide benen, spierpijn, snel blauwe plekken, etc. Ik herken volledig de dip tussen 13.00 en 15.00 uur s middags. Ook dit heb ik al zo lang ik me kan herinneren. Een aantal emoitioneel traumatische ervaringen in mijn jeugd kan ik me herinneren. Ik doe nu ongeveer 5 weken elke dag de MIR methode. Wat me opvalt is dat de pijn weg is, Ook de winderigheid is weg. Echter het lijkt wel of mijn buik elke week dikker wordt. Dus ondanks dat de spanning uit mijn buik verdwijnt ( ipv een keiharde gespannen buik, heb ik nu grote losse ‘zwembandjes’ ) en krijg ik mijn broeken bijna niet meer dicht. Terwijl ik juist gezonder ben gaan eten. Vooral veel meer fruit. Kan dit? Zo ja, wat kan ik doen om weer een ‘ normale’ buik te krijgen?

  Groetjes Angelina

  • Beste Angelina,
   Het is waarschijnlijk het beste om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan. Die kan voor jou uittesten welke emoties of gebeurtenissen nog teveel hinderen in je onbewuste. Dat kan uiteindelijk leiden tot plaatselijke vetopslag of vochtvasthouden. Hou ook vast bij wat je zoal eet en drinkt. Daar kunnen ook aanwijzingen in zitten, zoals ik in het artikel schreef.
   Veel succes!
   Mireille

 31. Hallo Mireile..

  Kan je de methode ook voor iemand opzeggen of werkt het alleen als je het zelf opzeg….Zoja moet ik het dan twee keer opzeggen of werkt het ook als IK het opzeg….groeten Mirjam

 32. Beste Mireille,

  Doordat ik regelmatig blaasontsteking heb, ben ik met de 9 stappen begonnen.
  Daar ik ook last heb van buikvet is mijn vraag: Kan die 9 stappen gelijk voor het een en het ander gedaan worden?. Of moet ik voor ieder apart doen.
  Ik ben een klein persoon en ben helemaal wat zwaar en weet niet de reden?
  Ik ga ook proberen om meer water te drinken want dat doe ik niet veel .
  Beste Mireille, hartelijk dank voor alles wat je ons meegeeft.
  Met een hartelijke groet,Jo

  • Beste Jo,
   Goed dat je het noemt, want dat je weinig water drinkt, zou al de oorzaak kunnen zijn! De 9 stappen werken aan je algehele gezondheid, dus ja, die kun je voor beide gebruiken. Het zorgt er uiteindelijk ook voor dat je meer gaat merken wanneer je dorst hebt en dat water drinken makkelijker voor je wordt, als dat tenminste nodig is.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 33. Ik ben nu 2 maanden aan het Mirren! Voel mij er goed bij! Echter nu wil ik nog van het roken af,
  Ik ben ooit eerder al eens 2x gestopt. Maar nu lijkt het wel moeilijker om te stoppen, want ik weet dat ik daarna ga “groeien”. Ik pak dan meer snoep/koek etc.

 34. Hallo Mireille, Ik blijf 2x per dag de 9 stappen herhalen omdat ik mij er goed bij voelt en dan komen wij op iets wat er zich emotioneel bij mij heeft afgespeeld en besef dat toch alles goed komt. Op mijn nieuwe werkplek,die momenteel bestaat uit 2 projecten was ik helemaal van slag geraakt door de collega die mij inwerkte. Ze stond negatief in het werk, luisterde niet, vulde in en zei dat wij allemaal nummers waren. Terwijl ik juist positief ben en mij als visitekaartje zag van het bedrijf. Privé walste ze over mij heen. Toen ik thuis kwam lag ik huilend op de bank (zit nog in rouwproces van overleden vader) voor wie leef ik eigenlijk nog dacht ik. ‘s-avonds een klachtbrief goed verwoord gestuurd naar mijn bedrijfsleidster. ‘s-morgens kreeg ik een extern bureau aan de lijn, die zei dat ze die collega meteen van het project heeft afgehaald en dat ik gewoon zelfstandig mijn werk kan gaan doen totdat er een nieuwe medewerker bijkomt. Ik was verbaast dat er eindelijk naar mij is geluisterd en dat mijn klacht serieus is genomen. Ik heb vandaag heel veel mensen aangesproken en écht aandacht gegeven en vrolijk dat ik was. Dit wou ik even met jou delen wat de MIR-Methode met mij doet. Bedankt Mireille!!!

  • Beste Gina,
   Nou, bijzonder hoor, wat jou dan overkomt! Ik ben erg blij voor je en voor je herwonnen vrijheid!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 35. Ook ik droom heel veel, heb een zwemband, nooit gehad,altijd mooi slank geweest in kindertijd en tienertijd, nadat ik op mezelf ben gaan wonen,op mijn 19de, toen ben ik zwaarder geworden.
  Het gekke is,dat ik altijd een slank gevoel heb gehad, ben niet overdreven dik,maar ook niet leuk slank…wel altijd dip tussen 15.00-18.00 uur.
  ook moet ik altijd wel alles alleen doen, vooral hobbymatig, ben eigenlijk altijd al alleen geweest, zeer weinig tot geen vrienden.
  Ik voel ook dat mijn zwemband een emotieblokkade is, alleen weet ik nog niet over welke emotie’s het zijn.
  Ben nu al bijna anderhalf jaar met de MIR-methode bezig, maar afvallen lukt nog niet echt, en ik weet ook niet goed welke voedingskorten ik dan heb, op het momentvind ik zouterig eten en kaas wel lekker dus eet ik dat meer..
  Ben benieuwd naar je boek!!!!
  Groeten en ben ook benieuwd wat je van mijn verhaal vindt…???

  • Beste Fiona,
   Het is interessant om te kijken of er op of kort voor je 19e iets is gebeurd dat je misschien een gevoel van in de steek laten heeft gegeven. Misschien ging je toen het huis uit? Kaas bevat veel calcium, mogelijk dat je daar behoefte aan hebt. Zouterig eten is sowieso met warm weer een goed idee. Wanneer je het wilt weten, zou je het beste een afspraak kunnen maken met een MIR-Methode begeleider.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Ik ben bij een therapeut maar kan niet zo vaak bij haar terecht.
    Moet ik dan al de negen stappen nog doen?
    Ik ben ze alleen kwijt!!!!!
    Hg Enneke

    • Beste Enneke,
     Gewoon even een mailtje naar haar sturen. Ze heeft het waarschijnlijk nog ergens bewaard. En ja, zolang je die stappen niet hebt, gewoon de 9 stappen 2 keer per dag doen. Komt goed!
     Groetjes, Mireille

 36. Ik heb jaren strikt suikervrij geleefd en toen had ik totaal geen last van buikvet. Nu gebruik ik weinig suiker en is mijn buik weer dikker.
  Middagdip heb ik jaren gehad toen ik tijdens de lunch kaas at. Als ik geen kaas eet, heb ik geen last van een middagdip.

 37. Ik ben na een aantal maanden gestopt met de MIR methoden maar ga weer beginnen. Ik kan mezelf namelijk erg terug vinden in de derde oorzaak. Maar wordt ook weer steeds onzekerder, somberder enz.

 38. Hallo Mireille,

  Wat zijn dan nog meer oorzaken van buikvet?
  De genoemde oorzaken zijn voor mij de bekende oorzaken.

  Ik ga veel beter om met stress, slaap goed, eet zo gezond mogelijk en niet te veel. Zo min mogelijk koolhydraten en alcohol gebruik ik zelden. Daarnaast doe ik aan sport en yoga en heb ik geen overgewicht, maar wel buikvet.

  Ik gebruik wel zoetigheid en één keer in de week gun ik mezelf een moment om lekker ongezond te eten, maar hier zou het toch niet aan kunnen liggen?

  Volgens mijn MIR-Methode begeleider heb ik wel blokkades in de hart-, dikke darm en levermeridiaan.

  Ligt het hieraan of zou het wat anders zijn?

  Gr,
  Soedish

  • Beste Soedish,
   De overige oorzaken zijn stress, overmatig eten en weinig bewegen. De grootste aanwijzing zit bij jou bij de hartmeridiaan. Die is nauw verwant aan de dunne darmmeridiaan en dat zal de klachten veroorzaken. Geef het door aan je MIR-Methode begeleider, dan kan zij het verder uittesten als dat nog nodig is.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 39. Hoi!
  Misschien lijkt het voor sommigen wat ver gezocht, maar het is ook mogelijk dat de gevoelens van in de steek gelaten zijn voortgekomen zijn uit de prenatale periode. Eén op de tien mensen is de overgebleven helft van een tweeling. Vaak is het niet bekend dat er nog iemand (of meer dan één) samen met jou was. En zo kun je je je leven lang eenzaam voelen, zonder te begrijpen waardoor dit komt. Ik wil dat hier graag noemen vanwege de onbekendheid van dit fenomeen, terwijl het enorm veel impact heeft op iemands leven én bovendien dus ook relatief vaak voorkomt. Bij iedereen ziet die impact er overigens weer anders uit.
  Ik zelf ben er achter gekomen dit op mij van betrekking is, en als ik de punten die samenhangen met buikvet lees, resoneert het ook als het over het thema in de steek gelaten zijn gaat…
  Voor meer info kun je Googelen op ‘verloren tweelinghelft’.
  Lieve groetjes, S.

  • Beste S.,
   Dankjewel voor je waardevolle aanvulling! Ik ken het verschijnsel en het is beslist belangrijk om je in te verdiepen als je diepe diepe eenzaamheid ervaart. Altijd goed om van op de hoogte te zijn. Het kan zoveel verklaren en ook veel oplossen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste S Ik was 69 jaar onbewust op zoek. vorig jaar bleek via een sessie dat ik een tweelingbroertje had. in de 7e week overleden. nu weet ik wat ik al die tijd had gezocht in alle kontakten en nooit gevonden. Da band van een tweeling, ook ongeboren is zo intens dat, die bleef ik dus mijn leven lang missen nu heb ik mijn broertje een plaats in mijn hart gegeven en ben ik een stuk stabieler liefde en sterkte, Thieu

  • Wat bijzonder dat ik dit lees. Ik ben ook de overgebleven helft van een tweeling (tweelingsbroer is na 7 maanden zwangerschap overleden) en ik herken dit. Heb me hierdoor heel erg eenzaam gevoeld in mijn twintiger jaren (terwijl ik wel veel mensen om me heen had.Door meer contact met mezelf (intuitie) te maken, heb ik dit voor een groot deel geheeld. Ook ik heb dit eerder van anderen gehoord. Jij bent de eerste die ik dit hoor zeggen.

   • Beste Saskia, welkom bij de club! In mijn (natuurgeneeskundige) praktijk kom ik regelmatig mensen tegen waarbij tijdens een reading blijkt dat ze ooit als tweeling begonnen zijn. Op het moment dat ik dat voorzichtig ter sprake breng schieten de tranen vaak in de ogen. Een mooi boek over de zin en onzin over miskramen/ tweelinghelft etc is een klein maar fijn boekje, geschreven als een sprookje: Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen. Mocht je nog meer willen weten dan is er een dikker boek van Newton over LBL (Life between Life). Het lezen helpt mensen te begrijpen waarom dit soort dingen plaatsvinden. Succes!

  • Drie jaar geleden heb ik mezelf tijdens een familieopstelling een kerstcadeautje gegeven door op zoek te gaan naar mijn verloren tweelinghelft. Prachtige boek en een thuiskomen voor mij! Begeleid door mijn gidsen een emotionele hereniging met mijn twee zusjes die in de baarmoeder het leven lieten omdat ondanks ik een ernstige schisus had ik diegene was die de meeste kans had op overleving! De volgende kerstavond zat ik met mijn gezin in een overvolle kerk en voor ons twee lege plaatsen, daar zaten mijn zusjes. In de stilte ruimte stak ik twee kaarsjes aan voor ze, en kregenz e voor altijd een plek in mijn hart. Ik ben op dit moment een boek hiervover aan het schrijven. Liefs, Wendy

  • Klopt, ben ik ook een! Toen ik er over las, vielen vele puzzelstukjes op zijn plaats. Ook ik voel me erg eenzaam en niemand komt voor me op, voel me in de steek gelaten en ook ik heb last van die dip ‘s middags…….Nu heb ik de MIR een hele tijd gedaan en weer gestopt, maar ben nu pas toch weer begonnen! Ik kreeg door de stress hoge bloeddruk en hoge bloedsuikergehalte en ben veel te zwaar. Nu ben ik zo’n 10 weken bezig met >> Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers << dat is geen dieet, maar een eetplan, en ben al 8.5 kg kwijt. Drink de hele dag door water, 's morgens thee en 's avonds koffie. Mijn darm reageert nog niet zo goed, voel me ziek als ik 's morgens uit bed kom, maar doordat ik weer met de MIR-Methode ben begonnen heb ik er wel vertrouwen in!

 40. Ik ben begin dit jaar begonnen met de MIR methode. Na 2 weken stap 5+7 gedaan te hebben dacht ik alle 9 stappen wel aan te kunnen maar dat was niet zo dus weer terug naar stap 5+7. Ik heb enorm veel gedroomd en voelde me steeds sterker worden. Daarna heb ik 2 maanden alle stappen gedaan en dacht toen te kunnen stoppen. Maar dat voelde niet fijn en heb ik het weer opgepakt. Ik doe het nu nog steeds en ik ben assertiever geworden en….ik vind mezelf leuk! Ik heb heel veel moeten gapen tijdens de stappen en soms nog, ik denk dat het loslaten is. Kortom, ik ben heel blij met de MIR methode en verheug me op het boek wat ik besteld heb en wat er bijna aan gaat komen. Mireille bedankt!

 41. Hai Mireille, al weer bedankt voor dit prachtige artikel, ik lees er veel in terug van mijn lovehandles die ik zag bij mijn moeder oma en de zusjes van mijn oma en nichten van mijn moeder. Dus ik dacht: dat hoort bij onze vrouwenlijn. Wij waren bijna altijd moe, en die darmen he. zo gevoelig. Én we zijn allemaal hooggevoelig. Nu snap ik het! Afgelopen winter heb ik vaak gegeten volgens de Chinese traditionele voedingsleer. Vooral dat peulvruchten rode groentes maken dat je warm blijft, en ik leerde welke voeding je afkoelt. Ik heb geen griep gehad en voelde me gezond en fit. Voor mij was het heel logisch en biologisch om zo te eten. Er zijn vele boekjes, die ik heb gelezen is van Barbara Temelie. Overigens is door de MIR methode mijn intuïtie over aanvoelen wat goed voor me is, ook wat betreft voeding, veel beter geworden. Veel succes met je boekpresentatie, aan het prachtige weer zal het niet liggen, harde werker! Lieve Groet Ina

  • Beste Ina,
   Wat mooi dat je zo’n inzicht kreeg over je familie! Ja, het prachtige weer is om van te genieten. ‘s Ochtends vroeg aan het werk, daarna rustig aan doen. Dankjewel trouwens voor je aanvulling over voeding. Altijd boeiend om zulke dingen te lezen!
   Groetjes en veel geluk voor jou!
   Groetjes, Mireille

 42. Kun je in plaats van “alcoholverslaving loslaten” ook zeggen “eetverslaving loslaten”?
  Zeg je deze dan aan het einde van de 9 punten of juist ervoor?
  Alvast bedankt!

  • Beste Ed,
   Ja, je kunt elke verslaving ervoor in de plaats zetten. Op voorwaarde dat je de MIR-Methode al vier weken gedaan hebt. En op voorwaarde dat je maar 1 verslaving tegelijk aanpakt. Ja, je zet die zin voorafgaand aan de 9 stappen. Dankjewel voor die vraag, want de volgorde is belangrijk.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 43. Het enige van bovenstaande punten wat bij mij van toepassing zou kunnen zijn is een verstoorde darm meridiaan.Ik eet heel gezond, meest biologisch. Drink geen alcohol en tekort aan Mangaan heb ik volgens mij ook niet.Ik herken mezelf wel in het vaak in de steek gelaten zijn en afwezig vaderfiguur. Behalve dat ik niet moe ben tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Ik ben vrijwel de hele dag moe (fibromyalgie, ziekte van Graves, Hashimoto en hypermobiel) maar ben echt kapot tussen 16.00 uur en 19.00 uur.(dus meer blaas & nier meridiaan). Geen onderscheid kunnen maken tussen emoties van mij of van iemand anders is wel mijn hele leven al een probleem geweest, ik was altijd een spons die andermans emoties opzoog.
  Ik ben een paar maanden geleden al een keer begonnen met de MIR-Methode (na mijn bevalling) maar omdat ik er heel hevig op reageer na 4 weken weer mee gestopt. 6 weken geleden ben ik weer begonnen, na een week van 2x per dag de 9 stappen ben ik naar 1x per dag de 9 stappen terug gegaan omdat ik wederom heel hevig reageer met o.a ondraaglijke pijn in mijn bekken, rug, schouders, nek, hoofdpijn. Dit is de pijn die ik altijd wel heb maar dit wisselt zich normaal af en met 2x per dag de 9 stappen heb ik 24/7 alle pijn tegelijk en kan ik wel janken van de pijn. Ik weet dat het er allemaal uit moet maar dan maar langer doorgaan met 1x per dag, dat werkt ook maar iets milder voor mij en dus draaglijker 😉

  • Beste Bianca,
   Wat fijn dat je je herkent in de aanwijzingen van de dunne darmmeridiaan. Dat zijn diepgaande processen die z’n tijd nodig hebben om uit je systeem te gaan. Wat fijn dat je de MIR-Methode weer hebt opgepakt. En nog fijner dat je zo liefdevol met jezelf omgaat dat je het 1x per dag doet, om de reacties milder te laten zijn. Dat getuigt van liefde voor jezelf en daar ben ik blij om! Blijf ook zien dat elke laag die weggehaald is, verlichting kan geven, dus het hoeft niet eindeloos lang te duren. Ik wens je heel veel geluk en gezien je vele diagnoses is er veel te winnen.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Bianca,

   Ik ben 75, en heb de fibromyalgie onder de knie gekregen met een diëet zonder gluten, melk- en melkprodukten en zonder suiker. Dat is zeker het proberen waard. Ik heb nu ik alleen nog maar af en toe een pijnaaval, als ik tegen het diëet “zondig”. Het is grosso modo gebaseerd op de methode Seignalet. Hashimoto en ziekte van Graves ken ik niet en hypermobiel is dat hyperactief? Ook daarvoor is het diëet uitstekend. Wens je veel sterkte, ik weet wat het is.Voel je vrij om contact met mij op te nemen, voor verdere details betreffende mijn ervaring met fibromyalgie.

  • Beste Bianca,
   Het enige wat ik nog niet tegenkom in je verhaal wat je simpel en kostenloos zou kunnen proberen is “aarden”.
   Elke dag zoveel mogelijk met blote voeten contact maken met de aarde, bv een half uur op een vast moment. Als je een tuin hebt supersimpel, zoniet ga naar een park, knuffel een boom, wandel, zit of lig zoveel mogelijk in contact met de aarde. Dat kan gras, aarde, zand of beton zijn. Clint Ober in “Earthing, Je lichaam aarden” zegt dat wij op deze manier ons teveel aan +energie (wat ontstekingsreakties zou veroorzaken) kunnen afvoeren.
   Misschien is dit jouw “missing link…”
   Als het opgebouwde teveel aan +energie kan wegstromen, zul je ook meer profijt hebben van de Mir-methode, is mijn ervaring.
   Veel succes!

 44. Heb met een tussenpoos voor de tweede keer een aantal weken de MIR-Methode gedaan. Beide periodes kreeg ik letterlijk met iedereen ruzie. Was boos maar toch voelde het stiekem best goed.
  Over dit verschijnsel lees ik niet zoveel? Kan het met de chakra’s te maken hebben?

  Gr

  • Beste Brecht,
   Ruzie maken met anderen, is vaak een teken dat je voor jezelf opkomt. Houd in de gaten of je boosheid klopt bij het voorval. Als er veel oude boosheid vrij komt, is het fijner om die uit je lichaam te krijgen door bijvoorbeeld die krachtige energie te gebruiken bij het trappen lopen. En had je dit artikel er al eens over gelezen? ’17. Woede? Leg je hart op je tong!’

 45. Beste Mireille,
  De boeken van Rineke Dijkinga :Weten van (h)eerlijk eten 1+2, en het boek van Dr. Gilian McKeith: Wat je eet ben je zelf . hebben mij heel veel informatie over voeding gegeven en wat voeding doet met je lijf. Geven ook duidelijk aan wat je aan bepaalde klachten kunt doen door je eet patroon te veranderen. Ik heb een lezing mogen volgen van Rineke en de zaal hing aan haar lippen. Ze spreekt vanuit haar hart en dat komt over bij de mensen.Fijne dag. groetjes Gerlofke

  • Beste Gerlofke,
   Ja, ze is een heerlijk sprankelende vrouw. Ik zag een video van haar op YouTube. Ik hoop dat ze er nog vele gaat maken!
   Dankjewel voor de aanvulling!
   Mireille

  • Beste Ria,
   Ja, dat is om de verwarring compleet te maken. Uiteindelijk is het de kunst om te gaan eten waar je behoefte aan hebt, vanuit een gevoel van innerlijk zelfrespect. Dat is waar we allemaal naartoe groeien. Ik vermoed ook dat de adviezen nog kunnen verschillen per lichaamsbouw. Ik hoop dat ze er met een paar jaar uit zijn wat het nu is, want ondersteuning vanuit feiten vind ik altijd prettig.
   Groetjes, Mireille

   • Inderdaad, Mireille, eten waar je lichaam & geest zich goed bij voelen, vanuit respect voor jezelf en de wereld om je heen. Dat betekent voor mij juist veel koolhydraten (want puur plantaardig, niets dierlijks). Dat doet me lichamelijk heel goed (o.a. heeft het me van hooikoorts afgeholpen) en geeft me een goed gevoel omdat het bevrijd van schuldgevoel t.a.v. medemens, (als iedereen zou eten als de gemiddelde westerling dan zouden we zo’n 3,5 x de aarde nodig hebben), en t.a.v. dier en aarde/milieu (dierlijk voedsel vergt veel meer water en grond dan plantaardig voedsel).

   • Dat zou toch wel bijzonder zijn als voedingsadviezen verschillen per lichaamsbouw. Ik zie nergens in de natuur dat onderscheid. Nog nooit een zebra tegen de andere horen zeggen dat hij even iets anders eet vanwege zijn lichaamsbouw. De mens is in beginsel gebouwd om koolhydraten te eten. Vetten groeien beperkt aan een boom, denk aan avocados en olijven en vereisen vaak veel werk, denk aan kraken van noten. Het meest natuurlijke is vet beperken ondanks de fantastische marketing machine die ons anders wil laten geloven. En we willen het graag geloven want vet is lekker en verslavend dus horen we graag dat het geen kwaad kan. En hoe verdrietig is het dat we afhankelijk zijn van advies van derden om te weten wat de meest optimale voeding voor ons is. Hoezo vervreemd van onze eigen natuur!
    Ik eet vetarm plantaardig en heb daarme MS onder controle. Voor mij is er geen twijfel.
    Groetjes,
    Véronique

    • Beste Véronique,
     Dankjewel voor je aanvullingen. En wat fantastisch dat je daarmee MS onder controle hebt! De ervaringen die ik heb uit de Ayurveda en het bloedgroepdieet is dat het kan verschillen per type mens of die bijvoorbeeld meer gebaat is met koolhydraten of vlees. Ik heb zelf ervaren dat het ene me beter lag dan het andere, terwijl andere mensen meer baat hadden bij het andere. Ze hadden dan bijvoorbeeld ook een ander gestel of andere bloedgroep. Misschien iets voor je om naar te kijken? Hoewel ik vermoed dat je dat ook vast al bekeken en geprobeerd hebt.
     Hoe dan ook ben ik enorm blij voor jou!
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

     • Hoi Mireille,

      Inderdaad blijven we zo maar doorklooien tot in het oneindige. Adviesje hier, adviesje daar, en vervolgens uitproberen maar!
      Helemaal niemand heeft overal het juiste antwoord op.
      Zou het ook zo kunnen zijn dat wij mensen nog veel meer van elkaar verschillen dan we nu al denken en weten?
      Wie het weet mag het zeggen.
      Groetjes,
      Arno

 46. ik ben al een tijdje aan het stoeien om buikvet kwijt te raken ik doe zelfs de mir methode met de hand waar ik over wrijf op mijn buik leggen .wat je opnoemt zie ik niet als oorzaak . ik heb al van alles geprobeerd…..
  wellicht ben ik te ongeduldig en moet ik de MIR-Methode nog veel langer toepassen…of een extra stap toevoegen …
  graag jouw verder advies .
  we hebben jouw boek besteld ,zal wel wat langer duren naar spanje ,maar we kijken erna uit…een warme groet uit spanje van ben en mimi

  • Beste Mimi,
   Het kan zijn dat je het nog langer vol moet houden, of er zijn andere oorzaken, want dat kan natuurlijk ook. Ik heb niet alles genoemd, maar stress is ook een grote veroorzaker van buikvet, omdat er dan stoffen worden aangemaakt, die worden omgezet in vetten als er niets mee gedaan wordt. Misschien zit daar een aanwijzing? En voldoende water drinken.
   Ik hoop dat er nog verandering gaat komen voor je!
   Veel geluk!
   Groetjes, ook aan Ben, Mireille

 47. Ik stort mijn hele leven rond 12:00u (Ik sta om 6:00u op) na de maaltijd letterlijk in. Zeepsop in mijn hoofd, lood in mijn benen zeg ik dan altijd. Na een uurtje slapen kan ik gelukkig vrijwel altijd weer fit aan een ‘2e’ dag beginnen. Dat zou dus wat met mijn dunne darm meridiaan te maken kunnen hebben? Ik heb me altijd een heel eenzaam kind gevoeld. Niet fysiek, maar wel volledig emotioneel. Zou dus kunnen kloppen.

  • Beste Marja,
   Ja, dat zou kunnen, hoewel het tijdstip in de tijd van de hartmeridiaan ligt. Toch kan de dunne darmmeridiaan wel de oorzaak zijn. Eenzaamheid kan het gevolg zijn van in de steek gelaten worden of je in de steek gelaten voelen. Dat geeft diep verdriet en een eenzaam gevoel. Ik ben benieuwd of je verandering gaat merken, bijvoorbeeld in dat je minder dringend slaap nodig hebt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 48. Ik herken vooral de geblokkerde meridiaan! Ik dacht altijd een dipje te hebben s’middags en heb heel veel meegemaakt dus dat kan best wel kloppen. Merk best veel verandering sinds ik begonnen ben met de MIR methode. Wordt ook steeds makkelijker om het iedere dag te doen. (Vergeet het minder vaak en houd steeds meer van mezelf)

  • Beste Cindel,
   Wat fijn dat je het herkent! En heerlijk om te horen dat je steeds meer van jezelf gaat houden. Het is eigenlijk zo’n open deur, maar we werken er allemaal nog aan en hoe meer we van onszelf gaan houden, hoe meer alles op z’n plek gaat vallen en een lichaam gaat werken zoals het bedoeld is.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 49. Hoi Mireille, ik ben nu in de tweede week dat ik de 9 stappen elke dag doe. Ik voel een heleboel gebeuren in mijn lijf en met mijn energie niveau. Ook droom ik ontzettend veel. Het stuk van de dunne darmmeridiaan wat je beschrijft is absoluut herkenbaar! Ik heb de MIR-Methode in mijn omgeving al bij verschillende mensen geïntroduceerd en er is een bewustzijnsproces op gang gekomen bij eenieder wat heel mooi is om te zien. Ik ben ontzettend blij dat ik de MIR methode ontdekt heb. Dank je wel!

  • Beste Cilla,
   Wat fijn om te lezen. Ja, dromen is een van de signalen dat je sterk aan het verwerken bent. Mooi, hoor! En dankjewel dat je het aan anderen hebt doorgegeven!
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 50. Ik gebruik de MIR-Methode nu al weer n poos .en ik voel al zoveel veranderen in mijzelf. Ik begin nu mij zelf te respecteren en te houden . Dus heel veel dank liefs Ans

  • Beste Ans,
   Zo mooi, want dat zelfrespect is de basis waarop alles kan draaien. Super!
   Veel geluk!
   Mireille

 51. Deze theorie klopt inderdaad ! Ga toch je stappen maar eens in praktijk brengen . Bedankt voor dit weetje .

  • Beste Jennifer,
   Wat fijn dat je het herkent! En ik hoop dat het je heel goed zal doen!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.