Home » Artikelen » 138. Wat als je te snel bevriest?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

138. Wat als je te snel bevriest? — 68 reacties

 1. Hallo Mireille,
  Ik heb veel in mijn leven meegemaakt.Ben een persoon van een niet geboren tweelinghelft, moeder jong verloren, zoon verloren, narcistische vader, 4 jr gescheiden van partner met ptss bordeline en nog meer. burn-out was het resultaat. Heel veel stress jaaaaaren meegemaakt. Nu voor een eenvoudigere baan gekozen wat ik al heel stoer vond. Rede was teveel stress bij mijn vorige baan maar daarbij ook mijn beleving die misschien te snel stress ervaart. En bij hoge werkdruk of tijdsdruk sla ik op slot.(administratieve handelingen in bijzijn van client) Het zweet breekt me uit en ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. kan niet meer nadenken, helaas ervaar ik het nu ook in mijn nieuwe baan die veel relaxter is op sommige momenten na.
  Valt deze ervaring ook onder jouw uitleg van bevriezen of is dit van andere orde?
  Ik denk onderhand laat me dan maar in een hoekje mijn werk doen in mijn tempo dan lukt het nog wel……..

  Ik was met de MIR-methode even gestaakt en zal die dus weer oppakken!!
  vr.Groet en dank voor al je weten dat je wilt delen.
  Susanne

 2. Gisteren nog meegemaakt zo’n bevriesmoment.
  Iemand beschuldigde me twee jaar geleden van iets dat absoluut het tegenovergestelde was. Zij projecteerde haar gedrag op mij.
  Heb toendertijd vrij heftig geregeerd omdat dit me erg kwetste.
  Gisteren sprak ik haar aan, gewoon om elkaar weer gedag te kunnen zeggen.
  Deed ze precies hetzelfde kwam terug op het voorval van twee jaar geleden en verdraaide de feiten alweer. Ik heb rustig uitgelegd wat er volgens mij gebeurd was. Ze zei: “ontken maar niet wat ik zeg anders ga ik over de rooie”. Omdat ze in een rouwproces zit heb ik verder niet gereageerd en ben weggelopen. Heb me naderhand wel beroerd gevoeld, maar had wel een goed gevoel omdat ik gezegd heb wat ik twee jaar geleden al had willen zeggen. Of ze er iets mee doet is haar zaak, nu kan ik het loslaten. Het is dus toch ergens goed voor geweest.
  Bedankt voor dit mooie artikel!

 3. Lieve Mireille,

  Dankjewel voor dit onderwerp. Bevriezen is precies wat ik doe bij één persoon en ik weet ook waar dat vandaan komt, oude pijn die ik dan nog voel en doe. Je hebt me vandaag een groot inzicht gegeven en het is me duidelijk wat ik eraan kan doen. Dat is opnieuw starten met de MIR-Methode.

 4. Hallo Mireille, in het artikel over bevriezen mis ik een stukje wat in het boek “De tijger ontwaakt” voorkomt. Wanneer dieren bevriezen laten ze daarna de spanning los door hun spieren los te trillen (eigen bewoording). Mensen doen dit niet en houden zo veel stress in hun systeem vast.
  Soms lukt het om ’s avonds in bed mezelf los te trillen van de spanningen van overdag. Werkt TRE niet ook zo? Groet, Renee

  • Beste Renee,
   Ja, mooie aanvulling die je geeft, dat na stress eigenlijk een periode van trillen of bewegen mag komen. Mensen die iets heftigs meemaken, staan daarna meestal wel te trillen, maar als het te onopvallende stress is, houden we die stress vaak vast, ja. Dankjewel voor het aanvullen! Sorry, ik ken TRE niet.
   Groetjes, Mireille

  • hoi Renee, ik heb de boeken van Peter Levine ook gelezen, w.o. De tijger ontwaakt. Ook ik herken daarin het trillen als gevolg van opgelopen trauma’s, bij mij kwam het pas vele jaren later… juist op het moment dat het beter leek te gaan. Toen snapte ik niet wat me bezielde, waar dat trillen vandaan kwam, weet het aan zenuwachtigheid en verlegenheid. Nu pas snap ik de diepere lagen van trauma’s en welke gevolgen die hebben in het latere leven. Heftig dus! Nu is het goed met me, heb alleen op sociaal gebied niet bereikt wat wel degelijk in me zit. Daar ben ik lang erg verdrietig om geweest en heb gevochten en gezocht… nu kan ik het loslaten, wat een rust… en geniet van mijn Reiki Master en massages die ik kan aanbieden. En niet het allerlaatste; ik ben tevreden met wie ik geworden ben, aangezien ik de trauma’s in de ogen durfde te zien en een plek heb kunnen geven. Groetjes van mij en heel goed dat je met deze aanvulling kwam. De boeken van Peter Levine zijn geweldig bij het verwerken van trauma’s.

 5. Hallo Mireille en anderen,
  vanuit n jeugd met veel onderdrukking en agressie leren opstaan voor mezelf naar mijn vader mn en in mijn leven daarna mensen helpen dat ook voor zichzelf te doen, merk ik nu weer dat ik regelmatig door mijn lichaam wordt teruggefloten: zorg eerst voor jezelf. Ja ook ik ken t goed, dat bevriezen en dan na meerdere situaties ineens rázend reageren… het wordt langzamerhand en met vallen en opstaan beter met de Mir en nu met de kristalchakra’s.
  Het helpt inderdaad om te bedenken dat t maar woorden zijn, en rustig bij mijn eigen hartewensen te blijven zodat IK de kwaliteit van mijn leven bewaak. En iemand anders mag daar iets heel anders van vinden – dat klopt dan ws ook voor die ander(en) want die hebben vaak heel andere ideeen over hoe zij hun leven willen leiden dan ik. Hun zaak!
  De truc is denk ik om dat bij hen te laten en onverstoorbaar je eigen pad te gaan.
  En inwendig in liefde en respect naar de ander te ‘kijken’.
  Byron Katie van the Work zegt: Als je zonder oordeel (hij/zij zou dat niet mogen zeggen of doen etc) naar de ander kijkt, wie zie je dan? Wie is die ander werkelijk?
  Dat helpt mij wel al is t met vallen en opstaan.
  Van de week n nare email gekregen waar ik allerlei oordelen over had en over die persoon. Meteen teruggeschreven en er toch voor gekozen dat niet te versturen. Niets mee gedaan. Wel ’s nachts wakker gelegen, mijn hoofd bleef maar variaties van de email bedenken om terug te schrijven!!
  Uiteindelijk werd de gedachte dat God van mij houdt zoals ik ben, dat mijn werk goed is, dat ik goed genoeg ben, dat ik goede contacten heb met mijn clienten etc sterker en kon ik weer slapen pfff.
  En na n paar dagen kwam ik de collega van die persoon tegen en kon ik rustig uitleggen hoe de vork werkelijk in de steel zat tav de inhoud van die email. Zon der me te verdedigen. Dat was heel fijn!
  Plus dat ik nu heel goed voel dat ik niet voor deze mensen wil werken ( dat hadden ze eerder gevraagd). Mooi meegenomen!
  Ik wens jullie allen veel liefde en warmte toe, en veel ontdooi momenten en n dikke knuffel!
  Mireille ik kan je niet genoeg bedanken voor wat je allemaal doet, je bent n echte inspiratie voor me!

  • Beste Suchita,
   Wat mooi dat je jezelf kon inhouden om die email nog niet te versturen, maar eerst diep in jezelf te voelen en kijken wat er nodig was. En wat een mooie inzichten!
   Ben blij voor je. En voor de mensen waar jij uiteindelijk wel mee werkt!
   Groetjes, Mireille

 6. MIR werkt op vele niveaus.
  Als aanvulling op alle reacties wil ik ook graag het boek:
  “De tijger ontwaakt” van Peter Levine noemen
  Het legt met name het bevriezings mechanisme uit en het verschil tussen hoe dat bij dieren en bij mensen werkt. Geeft veel inzicht in gebeurtenissen in je leven en het “herhalingspatroon” waardoor je ahw in staat wordt gesteld om het oorspronkelijke trauma waardoor je “bevroor”weer opnieuw meemaakt en de bevriezing ongedaan kan maken.
  Veel meer mensen dan wij denken hebben met PTSS te maken
  Er zijn heel goede therapeuten die met de methode van Peter Levine mensen helpen om dit trauma op goede wijze af te ronden.
  Heb het zelf ervaren.

 7. Een heel herkenbaar artikel, alsof ik over mezelf lees. Ik doe al jaren de MIR-Methode en merk ook dat het minder is geworden. Wat ik fijn vond om te lezen is dat het een normale reactie is en ik me niet “aanstel”.

  • Beste Natalie,
   Ja, fijn he! Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt! Het komt echt heel vaak voor dat mensen ‘bevriezen’ in een situatie. En dat is ook niet erg. Als je maar weet dat er iets in je is geschrokken. En als je eenmaal bedaard bent, kun je jezelf herpakken. Ben blij dat het minder is geworden!
   Veel geluk!
   Mireille

 8. Beste Mireille,
  Ik ben pas enkele dagen met de MIR methode bezig.
  Toch voel ik me rustiger, gesteund door mezelf en merk dat ik na de aai sessie warmte en genegenheid voor mezelf voel. Ik had vandaag ook een ‘klap in het gezicht moment’ het heeft me geraakt, ik bevroor lichtjes maar heb wel ook kunnen reageren. Toch bleef ik er wel de hele dag mee bezig. Anders dan anders dat wel. Ik merk dat ik anders reageer, vooral vanbinnen. Kan het niet zo heel goed omschrijven . wel voelde ik meteen bij de MIR dat het precies is wat ik nu nodig heb. Dankjewel!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.