120. Draag jij een geheim bij je?

“Niet verder vertellen, hoor. Hij zou er kapot van zijn.”
“Als ze wisten hoe het echt zit…”
“Het is maar beter als ik het voor me houd, want anders…”
“Had ik maar nooit beloofd dat ik mijn mond zou houden.”
“Het is ons kleine geheimpje, hè?”
“Als je het doorvertelt, dan weet ik je te vinden.”

Slecht voor je gezondheid

Geheimen zijn verstikkend. Het is informatie die je hebt, maar die je met niemand kunt delen. Omdat de consequenties ervan keihard zullen zijn. Het risico dat je mensen verliest. Dat ze jou erop aan gaan kijken. Of dat je zelfs gevaar loopt als je je mond open doet. Geheimen zijn nare bedoeningen. Ze leven in je en steken elke keer weer de kop op, meerdere keren per dag. Je voelt de emoties erbij, het verdriet, het schuldgevoel, de schaamte, de verstikking van niet kunnen praten. Geheimen maken veel kapot. Niet zozeer om je heen, maar wel in jezelf. Goed voor je gezondheid? Nee! Het kan de oorzaak zijn van allerlei klachten, van nagelbijten tot slaapproblemen.

Twee soorten geheimen

Geheimen zijn er in meerdere vormen. Ik noem er twee.
1. Geheimen over iets dat jij deed, het ‘ik’-geheim.
2. Geheimen over iets wat een ander deed, het ‘jij’-geheim.

‘Ik’-geheim

Je deed ooit iets, wat niemand mag weten. Als ze het wel weten, dan gaan ze je anders beoordelen, je nawijzen, je in de steek laten. Dit soort geheimen maken dat je in angst leeft. Angst om ooit door de mand te vallen. Dat het ooit ontdekt wordt. Dat dan eindelijk duidelijk wordt hoe ‘slecht’ of ‘onbetrouwbaar’ je bent. De vrees dat het je mensen gaat kosten, is te groot om over het geheim te kunnen praten. Dus houd je het binnen.

‘Jij’-geheim

Iemand anders deed ooit iets, wat niemand mag weten, maar jij weet het wel. Een ‘jij’-geheim maakt dat je onder druk leeft. Ongemerkt ben je op je hoede. Zou die ander jou alsnog het leven zuur maken? Wat zou hij/zij doen als je het toch zou vertellen? Je leeft in onveiligheid en onzekerheid en hebt een onderlaag in je systeem van voortdurend op je hoede zijn.

Je geheim prijs geven?

Welk soort geheim je ook bij je draagt, het is niet goed voor je gezondheid. Het beste zou zijn om je geheim prijs te geven. Om het uit te spreken, om het uit je systeem te krijgen. Maar dat is nou net het moeilijkste wat er is: je geheim prijs geven. En het kan niet altijd. In sommige gevallen maakt jouw ‘biecht’ meer kapot dan nodig is. Het blijft altijd een afweging van twee onprettige situaties. Na jaren de waarheid alsnog vertellen, kan een opluchting zijn, maar de consequenties kunnen enorm zijn. Wat doe je? Het geheim binnen houden of het naar buiten brengen?

De MIR-Methode en geheimen

Doe je de MIR-Methode, dan zullen geheimen worden losgeweekt uit je systeem. Je gaat merken dat eventuele schuldgevoelens minder worden. Dat de schaamte er vanaf gaat. Je gaat steeds meer zien dat je ‘ook maar een mens bent’ en dat de keuze die je destijds maakte, de keuze was van iemand die zich misschien in het moment heeft laten verleiden, zonder over de consequenties na te denken. Je zou het nu heel anders doen!

De MIR-Methode helpt je om je zelfvertrouwen terug te vinden. Want mensen die een diep geheim in zich dragen, hebben een lager zelfbeeld. Heb je een ‘Ik’-geheim, dan zie je welke schade je hebt aangericht, dan is de kans groot dat je jezelf straft. Door jezelf naar beneden te praten. Door jezelf dingen niet te gunnen. Doordat je ervan overtuigd bent dat je niet deugt. Deze ‘zelfstraf’ of ‘zelfkasteiding’ is enorm ondermijnend voor je gezondheid! Je veroorzaakt geestelijke en lichamelijke klachten als je hiermee doorgaat. En dat is niet langer nodig! Je geheim is je geheim. Je hebt destijds zo gehandeld, omdat je geen alternatief had of wilde. Nu is het tijd om je geheim in je te laten oplossen en er vrede aan te geven: MIR of om het naar buiten te brengen! Opdat je jezelf weer lief kunt hebben, jezelf weer kunt waarderen, vrede in jezelf kunt vinden. Met de MIR-Methode vind je de wijsheid in jezelf om met het geheim om te gaan. Je gaat langzaam maar zeker jezelf vergeven voor wat je hebt gedaan en het een plaats geven. Of je het nou wel of niet opbiecht, het beheerst je leven niet meer.

Je ‘jij’-geheim opbiechten

Bij een ‘jij’-geheim is het een ander verhaal. Via de MIR-Methode ga je steeds meer moed verzamelen. Je wordt sterker in jezelf. Je krijgt steeds meer innerlijke veiligheid. Het ‘jij’-geheim moet misschien wel verteld worden, opdat er niet nog meer mis gaat. Er niet nog meer slachtoffers vallen. Je gaat door dikke lagen angst heen om de waarheid te kunnen vertellen. Daarbij zorg je goed voor jezelf, dat jouw veiligheid voorop staat. Je neemt stappen in deze volgorde:
– je neemt als eerste iemand in vertrouwen aan wie je het ‘jij’-geheim durft te vertellen, zonder te vertellen om wie het gaat.
– je vraagt hulp: wat zou jij doen?  Hoe kan ik dit naar buiten brengen, zonder dat ik bang voor mezelf hoef te zijn? Gaat het hier om grote zaken, overweeg dan om je licht op te steken bij de vereniging voor klokkenluiders! Lees hierover het artikel ’92. Ben jij een waarheidsbrenger?’
– Onderzoek met of zonder hulp of je het geheim anoniem naar buiten kunt brengen.
– Houd voor ogen welke schade wordt aangericht doordat je NIET je geheim prijs geeft! Kun je daar mee leven? En hoe hoog is de prijs die je zelf betaalt als je het geheim binnen houdt? Wat doet dat met de spanning in je lichaam? Met je gezondheid? Kan je geweten dat aan? Hoe lang wil je nog in angst of bezorgdheid leven?

En jij? Vind jij dat geheimen altijd moeten worden opgebiecht? Heb jij een geheim naar buiten gebracht door het doen van de MIR-Methode? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat je jezelf maar mag bevrijden van je geheim!
Alle sterkte en moed gewenst!
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

120. Draag jij een geheim bij je? — 31 reacties

 1. Ik draag een ik-geheim met me mee waarvan ik weet dat het erg pijn zou doen aan de mensen die ik liefheb. Doch voel ik geen schuldgevoel omdat ik met dit geheim ook voor mijn eigen geluk kies. Theoretisch kwets ik niemand hiermee maar de maatschappij aanvaard dit soort geheimen niet. Daarom moet ik zwijgen. In mijn belang maar ook in het belang van anderen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat het niet erg is om geheimen te hebben, dat heeft iedereen. De waarheid vertellen waarmee je de ander kwetst heeft totaal geen zin. Ook een jij geheim moet gerespecteerd worden (dan spreek ik uiteraard niet over grote zaken zoals moord ed)

  • Beste Marie,
   Dan is het het belangrijkste dat jij het dragen kan. Als je het een plek kunt geven, is het okee. Dat merk je bijvoorbeeld aan of het nog vaak in je gedachten op komt.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Mireille, ik zie nergens wondroos staan bij de lijst van klachten. Heb je daar enige wijsheid over ??? Annemieke

   • Beste Annemieke,
    Ik heb nog niemand die een resultaatverhaal daarover heeft ingestuurd. Ik ken wel wat mensen om me heen waar de wondroos weer mooi genezen is, maar het is nog onduidelijk of dat door de MIR-Methode kwam. Ik hoop op de eersten die het melden! En uiteindelijk heeft het alles te maken met hoe goed je immuunsysteem weer op krachten is om zelf iets als wondroos aan te pakken, of liever nog te voorkomen.
    Groetjes, Mireille

 2. Vorige week heeft iemand een geheim met me gedeeld, wat een positief effect heeft. Het is een bepaalde voorkennis waar ik heel blij van word. Het biedt weer mogelijkheden voor de toekomst. Dat maakt de dagelijkse dingen beter te verdragen. Ook het feit dat dit geheim met me gedeeld is, geeft me een positief gevoel. Fijn dat iemand het vertrouwen heeft om dit met me te delen. Binnenkort wordt het ook aan anderen verteld en wordt er actie ondernomen. Dan wordt het allemaal nog beter. Maar voor nu is het al heel fijn voor mij om zaken te relativeren.

 3. Zaken waarvan ik ooit dacht dat ik ze mee mijn graf in zou nemen heb ik in selfmastery program opgelost, dat was heel moeilijk en eng maar dit werkt nog altijd.
  Eén zaak is nog steeds een obsessie en dat is dat ik niet mezelf mag/kan zijn bij mijn 5 jaar oudere zus.
  Mijn broers en haar eigen kinderen erkennen en herkennen dit, ik schrijf dit erbij om aan te geven dat het niet gaat om iets dat ik bedenk of zo. Wel is het zo dat mijn broers en haar dochter een weg gevonden hebben om er mee om te gaan. Ik en haar zoon vinden dit lastiger. Wellicht zou het gemakkelijker zijn wanneer mijn zus niet twee keer per jaar bij mij op vakantie komt met haar gehandicapte man. Van kleins af aan kreeg ik de boodschap van mijn ouders, zwijg jij maar dan ben jij de wijste en dan hebben we geen ruzie in huis. Vaak heb ik geprobeerd om met mijn zus te praten hierover maar dat is onmogelijk, door velen weet ik me daar in bevestigd. Ik doe steeds pogingen erboven te staan maar vindt dat steeds moeilijker, ik realiseer mij dat ik iets moet doorbreken maar chanteer mezelf met het idee dat zij drie jaar geleden borstkanker gehad heeft etc etc.
  Ik heb sterk het idee dat ik me bewust ben van de slechte patronen en ik ‘denk’dat mijn zus zich daar niet bewust van is, daar kan ik me in vergissen. Het is echt onmogelijk om haar kritiek, feedback of wat dan ook te geven, ze gaat meteen de verdediging in en zegt dat ik me niet moet aanstellen en ze doet toch zoveel voor me, ze wilt alleen maar helpen …..en ziet niet dat haar hulp pure bemoeizucht is. zo’n hopeloze patstelling.

  • Beste Sjany,
   Het enige dat je kunt doen, is dicht bij jezelf blijven. Hoe zij reageert, is hoe zij reageert. Voor dit soort situaties heb ik heel veel gehad aan de lessen van ‘Geweldloze communicatie’. Heel veel sterkte en ik hoop dat de patstelling ooit doorbroken mag worden.
   Groetjes, Mireille

 4. Hoe waar weer dit, ik had een geheim dat heel zwaar drukte ook al dacht ik van niet. Ik werd ziek ging na jaren uiteindelijk in pijnbehandeling, kwam bij een fysiotherapeut en toen plots kwam het verhaal er uit! Het zat zo hoog in mijn lichaam dat het er bijna uit kotste. Ik was zelf verbaast, de fysiotherapeute niet, zij en nog andere behandelaars hebben meteen de behandeling hier op afgestemd en ik heb een heel zwaar jaar gehad maar ik ben een ander mens geworden. Ook dankzij de MIR-Methode die ik nu al 3 jaar doe en waarvan ik nog steeds de verschillende werkingen voel. Dank je!!

 5. Soms zijn er familiegeheimen die onbewust gaan drukken op leden in gezin en generaties daarna. Het werkt enorm helend om voor jezelf de waarheid te ontrafelen. Erover schrijven in een fictieverhaal is ook een mogelijkheid omdat je dan zeker niet iemand anders in een kwetsbare positie manouvreert. Zo geef je toch lucht aan het geheim/taboe en bewaak je je welzijn.

  • Dat ga ik proberen een fictieverhaal alhoewel ik denk te weten waar de schoen wringt. Ik kan een brief schrijven aan mijn zus en die niet verzenden.
   Zou er een extra zinnetje toe te voegen zijn aan de MIR methode? die een PAT stelling oplost???

 6. we leven in een tijd die transparantie verlangt en we lijden al lang genoeg onder geheimhouding ,want anders….. Het wil allemaal naar het Licht en als iemand mij iets wilt vertellen en er bij zegt dat ik het niet door mag vertellen dan zeg ik meteen ( en daar zit ook mijn boodschap in ) ” vertel me niks ,want ik vertel alles door” .Dan gaan ze meteen denken van is het wel verstandig en veilig om het te vertellen. Het begint met bewustwording toch? Daarna zeg ik natuurlijk ik voel dat het je zwaar valt en je wilt er graag met iemand over praten en je mag het me gerust zeggen en dan probeer ik ze te helpen en dat we allemaal wel eens fouten maken en verkeerde keuzes ,maar dat er ook altijd weer een keuze is voor herstel en als die ander er niet voor open staat is dat zijn of haar keuze,maar jij hebt je hart gelucht en wilt verder om voortaan eerlijk te zijn.
  Als we dat allemaal voor ons zelf doen zijn we aardig op weg naar WERELDVREDE.

  Heel veel Licht en Liefde voor allen.

  • Beste Ans,
   Bijzonder mooi verwoord, dankjewel! Ik heb jouw zinnetje vet gemaakt, zodat het mooi zichtbaar is. Als we het allemaal gaan doen, maken we grote stappen, helemaal met je eens!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 7. Een jij geheim is iets van ander! Laat het dan ook daar, het is niet aan jou om een geheim van een ander naar buiten te brengen, je hebt geen idee wat je daarmee aanricht, alleen maar om het uit je eigen systeem te krijgen? Beetje egoistisch! De ander vertrouwde je nota bene …

  • En wat als jij iets weet van iemand die bv. ik zeg maar wat… moorden of verkrachtingen op zijn geweten heeft? Moet je dan ook je mond houden?

 8. En wat met verborgen liefdesrelaties? Ik heb lang geleden 4 jaar met een getrouwde man een relatie gehad; ik mocht er met niemand over praten. Dat heb ik 2 jaar vol gehouden; daarna sprak ik er met een paar goeie vriendinnen over; alhoewel dit al lang geleden is, voel ik dat ik nog steeds niet vrijuit over deze relatie kan spreken. Alsof er een slot op blijft zitten. Of dit een impact heeft gehad op mijn gezondheid weet ik niet; het zorgde toen wel voor een gevoel van eenzaamheid.

 9. Misschien raar, maar ik weet niet wat dat is. Waarvoor geheim? Zijn dat niet je eigen verborgen angsten? Voor wie? Wederom je zelf?
  Denk dat mensen zichzelf daarmee behoorlijk voor de gek houden.
  Kortom laat los deze gedachten en breng je woorden en dito handelingen in balans en je bent weer vrij als een vogeltje…..

 10. Hallo Mireille,

  Heel interessant wat je hier beschrijft. Ik weet sinds kort dat de vader van een kennis zelfmoord heeft gepleegd in plaats van aan een ziekte te zijn overleden. Dit is iets wat in de omgeving van die persoon bekend is, maar daarbuiten een geheim is. Ik vind dit niets om je voor te schamen, maar mijn kennis wil het niet vertellen aan de mensen in haar nieuwe woonplaats. Ze zegt dat het niets toevoegt en dat het achter haar ligt. Ondertussen zie ik haar worstelen met schuldgevoelens. Zelf denk ik dat het haar schaadt om het niet te benoemen en dat het goed voor haar zal zijn als ze het naar buiten brengt. Heb jij een tip voor mij hoe hiermee om te gaan?
  Ik wil haar geheim niet aan de wereld bekend maken, maar ik wil het taboe graag doorbreken en haar hierbij helpen.

  groeten,
  Lucy

  • Beste Lucy,
   Je kennis heeft er waarschijnlijk het meest aan als je een luisterend oor voor haar bent en voor haar gevoelens. Het is uiteindelijk niet aan ons om te bepalen wat een ander moet doen. Maar gevoelens te kunnen verwoorden, werkt op zich al erg helend. En het feit dat jij de ruwe werkelijkheid niet schuwt, is erg fijn. Ze weet dat jij er dan altijd over wil praten met haar.
   Dankjewel voor je bezorgdheid om haar!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt. Haar gevoelens over dit geheim zitten diep weggestopt, maar als ze deze laat zien zal ik er voor haar zijn.
    Groetjes,
    Lucy

 11. Je geheimen kun je lekker kwijt bij Postsecret.com ☺. Je zet je geheim anoniem op een postkaart en stuurt deze op. Binnen 2 weken voel je je een stuk lichter en is het donker uit je ziel verdwenen; succes verzekerd! ☺

 12. Mireille wat geef je mooie dingen aan de mensen. Las juist in Gezond Nu het artikel over psychische hulp aan mensen die leven in perfectionisme. Ook daar is het vertrouwen elke keer zo geschaad door de lat te leggen daar waar die nooit te bereiken is. Het ‘geheim’ van NOOIT voldoen aan wat je jezelf oplegt. Echt tof dat je de MIR-Methode naar de mensen brengt. Chapeau and keep on smiling. Dat smilen zie ik je ook volop doen in je filmpjes. Ik kan niet anders, die lach is er dan ook bij mij :). Hartegroet!

  • Beste Ellen,
   Ja, dat is inderdaad ook een soort geheim. Dat je er van jezelf van overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent. Pfff, die kan zwaar wegen, schat ik zo in. Blij dat je je geïnspireerd voelt door mijn werk!
   Groetjes, Mireille

 13. ik vind persoonlijkhet heel moeilijk om geheimen naar buiten te brengen. Ik ben vaak een luisterend oor voor anderen die mij dan dingen vertellen die ik voor mezelf moet houden… vind ik… zijn dit geheimen? soms gaat het over dingen die er in een relatie tussen 2 mensen gebeuren… dan vind ik niet dat het aan mij is om de andere partij in te lichten… wat denk jij daarvan Mireille?

  • Beste Kathleen,
   Dit is een hele moeilijke. In principe moet de partner die iets doet het zelf aan de ander vertellen. Het is ook altijd onprettig als mensen iets gaan zeggen dat je ‘niet verder mag vertellen, hoor’. Op dat moment word je eigenlijk al opgezadeld met een geheim. Je zou in die fractie van een seconde eigenlijk al moeten afwegen: wil ik dit wel weten? En dat eventueel ook zeggen: ‘Weet je, vertel het me maar liever niet. Ik wil geen geheimen bij me dragen.’ Vraagt iemand je het op de man af of de partner iets doet, dan rest je niets anders dan de waarheid te vertellen. Je bent dan alleen wel degene die het geheim naar buiten brengt en krijgt dan vaak de zwarte piet toegespeeld, hoewel de verantwoordelijkheid natuurlijk gewoon bij de ‘doener van het onprettige’ ligt en jij daar niet op aangekeken kunt worden. Ik wens je wijsheid!
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 14. je eigen geheim moet je kunnen vertellen tenzij je iemand er mee kwetst. Een geheim van een ander mag je nooit doorvertellen zonder daarvoor toestemming te vragen aan die ander…..

 15. Wat een mooie mail dit keer, en op m’n verjaardag nog wel, bedankt!! Ik heb destijds zo gehandeld omdat ik geen ander alternatief had of wilde. Ik laat het geheim oplossen in me, ik geef er vrede aan.

  • Beste Mieke,
   Het is prachtige wijsheid om het op die manier vrede te geven. Ik wens je een hele fijne verjaardag en vooral een heel rustig innerlijk leven!
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 16. Ik kom er steeds meer achter dat er geheimen zijn, al van vroeger, die nu naar boven komen door de MIR- methode! Het is duidelijk een JIJ geheim wat door degene die dit veroorzaakt geen daglicht mag zien! Diegene heeft vette pech want ik gooi het nu allemaal naar buiten om erger te voorkomen! Beter laat dn nooit toch?

  • Beste Jolanda,
   Als er anders nog ergere dingen kunnen gebeuren, is het zeker beter laat dan nooit. Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid! Een eerste stap is door vragen te stellen. Zoek uit of het allemaal klopt en wie er al meer van weet. Zorg ook voor je eigen bescherming.
   Veel geluk! ❤️
   Groetjes, Mireille

 17. Ik denk dat je niet alle Jij – geheimen kunt vertellen. Daar kan een ander ongemerkt veel verdriet van hebben, bv een persoon waar het over gaat. Soms kunnen woorden zwaar kwetsen.
  Dan zou ik het met de MIR methode of EFT Emotional Freedom techniques in de meridianen tikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!