Home » Artikelen » 71. Vrouwelijk leiderschap in roerige tijden.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

71. Vrouwelijk leiderschap in roerige tijden. — 72 reacties

 1. Mooi artikel Mireille! Ik denk dat dankbaarheid ook een mooie is. Mensen bedanken die wat voor je doen of dat nu betaald of onbetaald is, een bedankje is altijd prettig. Vorm van respect. Ik merk wel dat men dat soms raar vindt ‘huh, maar je betaalt diegene toch, dan hoef je hem/haar toch niet ook nog te bedanken voor hun inzet?’ Ik begrijp die gedachtegang ook, maar denk dat een bedankje iedereen positieve energie geeft (vooral die stille werkers van Anja / punt 18 verdienen wat mij betreft extra aandacht). Hartelijke groet allemaal

 2. Dankjewel weer voor het mooie, inspirerende artikel, Mireille!
  Jij bent één van de bakens in deze bijzondere,transformerende maar ook roerige en soms bange tijden.

  Voor mij is vrouwelijk leiderschap, leiderschap vanuit een diep innerlijk weten dat alles en iedereen met elkaar verbonden en heilig is. En de keuzes die hieruit voortvloeien getuigen dan van diep respect en liefde: Niet alleen voor medemensen maar ook voor dieren en moeder aarde.

 3. Hey Mireille

  het gebeurd mij regelmatig als ik het effe niet meer weet dat de Mir-Methode mij een ingeving geeft die me dan weer in beweging zet die me goed doet.
  Sind kort ben ik bezig met het maken van ‘Ogos dios’soort mandala van wol !
  en inderdaad als ik mij onrustig voel of te ver van mezelf help het mij om bij het maken van dat om het mij terug in het hier en nu te brengen . Ik probeer nieuwe dingen uit met 6 en met 8 kanten , en stervorm er in enz…het geeft mij plezier en contentement van het resultaat…dan later geef ik ze dan cadeau .
  Ook sind een jaar ben ik gestart met het geven van Trance Dance waar ik de mensen de ruimte geef en de veiligheid om dichter tot zichzelf te komen door geblinddoekt te dansen voor een uur . Het geeft mij een fijn gevoel dat te mogen doen en de mensen te zien dansen met een glimlach en er deugd van hebben .Ik zelf kom op die manier ook dichter bij mezelf .

  Liefs Hilde

 4. Zojuist een diep donkergroene plaid op mijn bank gelegd. Die heb ik op een zodanige manier in de kamer gezet dat ik hier nu heerlijk ‘languit’ kan zitten en met goed licht kan haken. Nieuws kijk ik al jaren niet meer vanwege de impact die het op me heeft. Ik heb me in mijn nieuwe hoekje geïnstalleerd, pak nog even de tablet om de mail te lezen en zie: een mail van jou met verwijzing naar dit artikel. Dit soort ‘toevalligheden’ gebeurt me vaker in relatie tot jouw mails. Ik vind het heel bijzonder. Fijn artikel, het bevestigt zoveel… Dank voor je mooie werk, Mireille. Ik ga proberen je methode hier in Denemarken (waar ik woon) te verspreiden…

 5. Je draagt je steentje bij aan een basis voor een gezonde toekomst voor komende generaties.
  (ik heb zelf geen kinderen maar ben een voedselbos aan het aanleggen o.a. voor educatieve doeleinden zodat volgende generaties hun voordeel er mee kunnen doen en kunnen leren van de grote rijkdom van de natuur).

 6. Ja lieve mensen, ik had het geluk om als puber de spreuk te lezen: Het geluk dat men heeft, is ‘t geluk dat men geeft”… en dat draag ik al mijn hele leven verder mee !

 7. Mireille, weet je wat echt heel leuk is!!
  Ik zit je artikel te lezen tezamen met een grote kop brandnetel thee..
  weet je wat die thee is Donkergroen van kleur! Zo mooi! en ook zo goed voor vrouwen, die brandnetel.
  Liefs, babs

 8. humor kan heel verzachtend en verlichtend werken.
  daarom lachen de mensen al als ze me zien, omdat ze weten dat met lachen heel wat problemen opgelost kunnen worden.

 9. hoi Mireille en iedereen. wat een fijn artikel!!!
  Ik doe het meeste achter de schermen, en met ongelooflijk veel plezier. Stop mezelf …vol…
  met kleine genietjes, om de balans te handhaven en als tegenwicht voor de snelle tijd waarin we leven. de meest gewone simpele dingen, een lekker kopje thee, een wandeling, cappuccino met koffiebroodje bij bakker bart, tijd nemen voor een toevallige ontmoeting, gewoon zinloos bezig zijn in mn atelier, massa,s goudsbloemen gedroogd en nog veeeeel meer!
  Leef in een stressvolle omgeving en verlies me daar nog steeds af en toe in. Lukt me steeds beter om het als een kadoo te zien, om weer dichter bij mezelf te blijven. Kreeg een prachtig compliment van ons kleinkind van 11, oma, mag ik bij jullie slapen, jij bent zo ZEN. En… heb zojuist een olijfgroene rok, gekocht bij kringloop, passend gemaakt.
  een warme aloha groet voor iedereen.
  Els

 10. Goedemorgen Mireille,dames en Rob,de enige man.
  Dank jullie allen!
  Voor mij een gouwe ochtend,na het lezen van dit artikel!
  Met zoveel wijsheid!
  Samen staan we sterk!
  Ga nu aan het werk.
  Als powervrouw!
  Dank én liefs Renje

 11. Mooi vrouwelijk leiderschap is voor mij mensen bemoedigen in hun kracht te gaan staan, ze aanmoedigen om iets te doen wat ze spannend vinden. En er zelf heel erg van kunnen genieten als ze het doen 🙂

 12. Lieve Mireille,

  Tijdens de workshop in Veldhoven had je me aangeraden om dit artikel te lezen…nu snap ik het helemaal. Olijfgroen heb ik altijd een mooie kleur gevonden. Bedankt voor het artikel. Mijn garderobe krijgt een metamorfose en raad eens welke kleur gaat heersen…Pasa un bon dia! Hugzies van Debbie.

 13. Ik geef op mijn manier de MIR-Methode door. Heb de twee slagzinnen met tekorten en basisbehoeften uitgetypt op de computer samen met de instructies de handen te aaien en het 3x luidop te zeggen. Daarbij heb ik http://www.mirmethode.nl als referentie punt vermeld. Ik leg het even uit aan de mensen en geef dan het klein briefje mee als geheugensteun. Een klant in mijn patchworkwinkel bracht mij op de hoogte van uw methode en op deze manier geef ik uw methode door. Heb dus het gevoel dat de MIR-Methode heel vrouwelijk is. Een tweede leiderschap is vrouwen die zich inzetten voor vrede. Er wordt zelfs jaarlijks een Vredesvrouw genomineerd.

  • Beste Diana,
   Ontzettend bedankt voor je hulp om de MIR-Methode te helpen verspreiden! En ja, het wordt overwegend door vrouwen opgepakt, maar nu langzamerhand ook meer door mannen. Misschien wel mannen die hun vrouwelijk leiderschap meer ruimte hebben gegeven!
   Hartelijke dank!
   Groetjes, Mireille

 14. Hoi Mireille,
  mooi om vandaag samen zo veel mee te mogen maken.

  Mijn aanvulling op de lijst:
  – faciliteren in samenwerken. Zorgen dat iedereen welkom is en zegje kan doen
  – gevoel en intuïtie in (gesprek of proces) brengen
  – mogelijkheden uitnodigen
  – ont-moeten
  Lieve groet en succes met je mooie werk sister, Eline

  • Ha Eline,
   Wat een mooie aanvullingen! Ik ga ze in de lijst opnemen. Wat is er dan een enorme wijsheid zo met elkaar, he!
   Groetjes, Mireille

  • Ont-moeten.

   Het woord van mijn maand. Dank je wel hiervoor Eline.
   Het vertaald niet gemakkelijk naar het Engels, maar dat geeft niet, het is een woord voor MIJ, in MIJN moedertaal. En spreekt mij heel erg aan!
   Veel liefde, Cinthia

 15. Lieve Mireille, wat is het weer een mooi artikel, prachtig en herkenbaar.

  Ik heb nog een paar kenmerken van Vrouwelijk Leiderschap:
  Complimenten geven als iemand iets ( goed) doet!
  Aandacht geven aan dat wat goed gaat in plaats van aan wat minder gaat ( wat je aandacht geeft dat groeit)
  Het ‘slimste jongetje in de klas’, (kan ook een werknemer zijn) niet als een concurrent zien maar waarderen om zijn kennis en een plek bieden om die te kunnen delen, zonder afgunst te voelen als hij iets kan wat jij niet kan
  Je verheugen over de groei en ontwikkeling van anderen, en ze daarin stimuleren.
  Jouw kennis delen met iedereen die ervan wil genieten, zonder dat je bang bent voor je positie, of voor je hoeveelheid werk.
  Open en transparant je gevoel over iets delen, bijvoorbeeld ook dat je je onzeker voelt over een bepaald project.
  Kwetsbaar durven zijn,
  Lieve groet, Tanni

  • Beste Tanni,
   Wat een mooie aanvullingen heb je gegeven! Mooi om zo naar het vrouwelijk leiderschap te kijken!
   Groetjes, Mireille

  • beste Tanni, dat gevoel heb ik ook…je kan het goed bewoorden en het is juist.Ik kan dat zo niet met de juiste woorden omschrijven.Ik sta er voledig achter jou reactie
   groetjes
   nicole

  • Dank je wel voor deze aanvulling. Vanwege de situatie in mijn leven voelt het VL vooral als Moeder zijn. Voor iedereen. De analogie met moeder Aarde vind ik zo mooi. Een moeder wacht af en geeft waar nodig aandacht. Ze vertrouwd erop dat alles goed zal gaan.

 16. Lieve Mireille,
  Wat mooi dat je dit artikel schrijft. Het is waar ik me op dit moment ook mee bezig houd en dan onder de naam vrouwelijke kwaliteiten. Er mag veel meer een evenwicht komen tussen de mannelijke kwaliteiten zoals competitie, macht en feiten en aan de andere kant de vrouwelijke kwaliteiten als liefde, verbinding en intuïtie. Ik ondersteun je artikel en je werk van harte. Het sluit zo mooi aan. Veel succes met het verspreiden van Wereldvrede.
  Liefs Joyce

  • Dankjewel Joyce!
   Fijn om te horen dat jij je er ook zo voor inzet. Ik was pas in een lezing van Lynne McTaggart, wetenschapsjournaliste, die vertelde dat we nu een wereld hebben gecreëerd van ‘I win, you lose’ en dat we daardoor op veel fronten in de problemen zijn gekomen. De kunst is om terug te gaan naar ‘I win, everybody wins’, zodat we meer in harmonie met anderen en met de natuur gaan leven. In mijn ogen is daar veel vrouwelijk leiderschap voor nodig, zowel in mannen als in vrouwen.
   Jij veel succes met jouw kleurrijke werk!
   Groetjes, Mireille

 17. Ik heb een paar dagen geleden een donkergroene sjaal en muts gekocht!!!!!! én….had al weken de donkergroene kleuren uit de kleurdoos op tafel liggen……….en dan nu jou mail!!!
  wow Mireille, wat voelt dat heeeeeeeeeeerlijk!!! Prachtig die lijst!!! zeer veel dank!
  Voor mij is vrouwelijk leiderschap ook dat je werk doet wat niemand ziet…….’achter de schermen’ of zelfs helemaal ‘incognito’.
  (dus geen waardering van buitenaf).
  Met veel liefs voor jullie allebei.

  • Beste Anja,
   Ja, wat een toeval he! Ik denk dat het ‘in de lucht’ hangt! Wie weet nemen steeds meer mensen hun vrouwelijk leiderschap op zich. En ja, wat je schrijft over ‘achter de schermen’ of ‘incognito’ dat is denk ik ook een kenmerk. Ik zal hem aan de lijst toevoegen. Ik denk dan meteen aan al die mensen die in de zorg werken en enorm veel dragen voor mensen die verzorgd moeten worden. Hoe ze jaren lang keihard werken zonder daar bijzonder veel waardering voor te krijgen. Ik ga eens kijken of ik hen eens in het zonnetje kan zetten.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 18. Ook ik kan veel vinkjes zetten. Bovendien vind ik, dat die opmerking van Henriette eigenlijk best als een nummer 17 kan worden toegevoegd: ‘je stuurt de mail met deze nieuwsbrief door naar diegene waarvan je voelt dat die er wel iets mee kan’. Dat doe ik heel vaak!
  Groetjes,
  Corrie.

  • Beste Corrie,
   Ja, op zich past dat wel bij vrouwelijk leiderschap: de behoefte of vanzelfsprekendheid om anderen te laten delen in jouw geluk. Fijn dat jij daar ook aan mee helpt, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 19. Hoi Mireille,

  Bij veel items van je lijst, zeg ik : dat is nu precies wat ik ook wil. En toch gebeurt het niet hoewel ik het telkens opnieuw probeer. Een van mijn idealen is een heerlijke, ontspannen huiselijke sfeer scheppen in een prachtige omgeving… en op de een of andere manier blijf ik steeds in de rommel zitten… verbouwingen, verfraaingen … en het blijft maar rommelig. Hierbij zou ik dan ook meer hulp moeten vragen
  Lieve groet
  uit een ‘rommelig’ Spanje

  • Beste Eva Maria,
   Ja, goed dat je zo duidelijk ziet dat er nog wat gaande is. Misschien angst voor je grootsheid, voor wat je wilt neerzetten? Ik wens je toe dat het binnenkort gaat opklaren en dat jouw droomwens duidelijke, opgeruimde vorm gaat krijgen!
   Groetjes uit Nederland!
   Mireille

 20. Bedankt Mireille,
  Zoals je weet doe ik al jaren jouw MIR-Methode en lees altijd jouw nieuwsbrief met genoegen, waar bijna altijd wel iets in zit wat mij aanspreekt. Desondanks reageer ik maar hoogst zelden, maar deze keer wel omdat jij duidelijk maakt dat het mij als man ook wel degelijk aanspreekt, namelijk het vrouwelijke in mezelf.
  Ik herken mezelf in bijna alle punten, ook die waar ik nog steeds moeite mee heb die neerkomen op öntvangen”en “vragen” In mijn opvoeding zit nu nog steeds het zinnetje “Kinderen, die vragen worden overgeslagen”
  Hartelijke groeten mede aan jouw dierbaren,

  • Beste Rob,
   Wat leuk van je te horen! Ben erg blij dat jij als man reageert, want ja vrouwelijk leiderschap zit ook in veel mannen. Fijn dat je je er zo in herkent! Ja, ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’, man, daar kan ik op zich wel een artikel aan wijden, denk ik. Misschien wel iets voor een volgende keer!
   Dankjewel voor jouw vrouwelijk leiderschap!
   Groetjes, Mireille

 21. Bedankt Mireille,

  Veel is herkenbaar en probeer dat ook eigen te maken. Maar wat voor mij ook belangrijk is bescheidenheid want we zijn zulke kleine mensjes in het grote geheel. Maar dat betekent natuurlijk wel dat we er mogen zijn en waardevol zijn.
  Nogmaals hartelijk dank voor alle fijne handreikingen

 22. Beste Mireille,
  Bedankt voor jou mooi artikel. Ik herken mezelf heel goed in wat je schrijft. Ik ben nog meer van overtuigd dat ik op de goede weg zit met jou schrijven. Groen is ook mijn kleur, altijd geweest. Geeft inderdaad rust. Ik ga gewoon lekker door met de MIR-Methode. Het doet me goed!

  Veel succes met alles wat je doet en nog wil gaan doen.

  Grgr. Lucia

 23. Hallo Mireille,

  Dánk voor jouw methode! Juist door z’n eenvoud is hij zo krachtig!
  Nu verbaas ik mij alleen over het feit dat, ondanks dat ik het al heel wat maanden doe, soms 1 x p.w. en de laatste tijd weer volop, ik de zinnen maar niet kan onthouden…
  Ik heb toch elke keer steeds de kaart nodig en ik begrijp niet wat nu maakt dat ik ze nog niet kan “opdreunen” wat je dan toch wel zou kunnen verwachten na al die maanden?
  Ben ik de enige hierin of hoor je dit geluid ook wel eens van andere mensen?

  Hartelijke groet,
  Carine

  • Beste Carine,
   Leuke vraag! Ja, dat gebeurt bij veel meer mensen. Een van de oorzaken is dat als je de MIR-Methode doet, je meestal niet meer zo bewust erbij bent met je hoofd. Dat komt door het hand aaien. Dan ontspant je denken en ga je vrij snel naar een onbewuster niveau van denken en dat is ook precies de bedoeling! Ik vermoed dat dat de reden is dat je het niet onthoudt. Maak je er dus geen zorgen over!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Heerlijk dat je dit aanbrengt. Dacht namelijk dat het aan mij lag maar gelukkig is er een plausibele uitleg voor. Waarvoor dank.

 24. Dankje wel Mireille

  Ik kan al vele vinkjes zetten bij je lijst en ga lekker door met de MIR-Methode. Ook stuur ik voortaan jouw mail met de nieuwsbrief door naar diegene waarvan ik voel dat die er wel iets mee kan.
  Veel geluk en succes samen met je man.
  Henriëtte

  • Beste Henriëtte,
   Wat fijn dat je je zo herkent in de lijst van vrouwelijk leiderschap! En ook heel erg bedankt voor het doorsturen van de nieuwsbrief! Dankjewel dat je mee helpt aan de verspreiding van de MIR-Methode!
   Groetjes, Mireille

 25. Bedankt Mireille,
  Ik ga mijn breiwerk weer oppakken. Fijn dat je zo helder uitlegt waarom dit zo belangrijk is. Ik snap nu waarom ik na een drukke zomer buiten weer zin heb om te breien.
  Groeten
  Jolanda

 26. Lieve Mireille en je man,
  Dank voor zoveel inspiratie telkens weer. In extra moeilijke momenten geeft de MIR-Methode me weer de juiste richting aan. Grappig dat je aan’t breien bent geslagen het zit al weken in m’n gedachten.
  Liefs

  • Beste Dimph,
   Ja, zo kan je de MIR-Methode altijd bij de hand houden voor het geval je het weer nodig hebt. Levenslang pret van!
   Veel geluk enne… ben benieuwd wanneer je de breipennen ter hand gaat nemen! Groetjes!
   Mireille

 27. Diep donkergroen is de kleur van mijn wol. Ik ben weer aan het breien………

  Hallo Mireille, het is niet geloven. Je beschrijft precies wat ik aan het doen ben de laatste dagen. Tot de kleuren toe. Dit na een moeilijk jaar waarvan de laatste weken nogal heftig waren en ik helemaal de 9 stappen vergat na 8 weken. Vanmorgen vroeg weer begonnen zonder dit artikel te hebben gelezen.
  Treffend en heel bijzonder. Dank je wel. groetjes Nelly

  • Beste Nelly,
   Wat een toeval dan, he! Ik vind het fijn dat je zo lekker bezig bent en je het jezelf gunt na die heftige periode!
   Groetjes,
   Mireille

 28. Mireille, dank voor je fijne ‘vrouwelijk leiderschap’. en ik herken er zo veel in …… dingen die met liefde gedaan ‘moeten’ worden.
  Alles op zijn of haar tijd. Zo komt een ieder, en dat wat je doet ea.,tot zijn/haar recht. Daar zullen wij, jij en ik, in deze tijd alert ‘moeten’ blijven toezien ……

  groet

 29. Fijn artikel Mireille.

  Voor sommige dingen herken ik mezelf. Iets wat ik altijd doe : ansichtkaarten sturen als ik op reis ben.ik krijg daar bedank telefoontjes voor, zeker omdat er steeds minder kaarten verstuurd worden. En als ik naar het buitenland ga, koop ik altijd verjaardagskaarten en met gedachten : zo die kaart is leuk voor die enz…
  Ik vind hetzelf leuk en het wordt altijd gewaardeerd, het zijn maar kleine, eenvoudige dingen, net zoals een pakje buitenlandse koekjes voor mijn oude onderbuurvrouw.

  • Ja precies Ada, dat doe ik ook : ansichtkaarten opsturen, wat tegenwoordig steeds minder is. Verjaardagskaarten in buitenland kopen en ik neem ook uit buitenland koekjes mee voor mijn wandelgroep, want we stoppen altijd ergens om thee of koffie te drinken. Enz enz…
   Ja met ouder worden heb je ook meer tijd als het hectische werkleven achter de rug is. En je krijgt een andere kijk op het leven ook.
   Groetjes Lotje

 30. Goede morgen Mireille,enne ook jij Remco goede morgen.
  Prachtige uiteenzetting en misschien een idee om het uit te printen en op een plek hangen waar iedereen het kan lezen en wie weet komt er dan zomaar door iemand een aanvulling bij.
  Ik ga het in ieder geval doen met een potlood erbij.
  Fijne dag en wens jullie samen een knuffeldagje.

  liefs
  AnnA

 31. Hoi Mireille
  Bij mij werkt alles averechts. Ik zeg wat ik denk en voel, dat wel, maar het komt er soms niet zo vriendelijk uit, krijg dan te horen van jeetje wat ben jij veranderd.
  M’n gevoel is ook intenser geworden, voel beter aan hoe ik iets wil.
  Groetjes

  • Beste Hannie,
   Volgens mij ga je daar vanzelf wel weer je balans in vinden. In het begin komt het misschien een beetje fel eruit als je je grenzen aan geeft, maar dat wordt meestal later weer wat milder.
   Ben erg blij voor je dat je zo goed aan voelt hoe jij iets wilt! Goud!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 32. Wat mij vooral de laatste tijd opvalt is dat mensen die ik niet ken mij aanspreken om een praatje te maken en daar worden soms heel mooie verhalen verteld. Vroeger in mijn 20-er jaren was dit ook zo, maar de laatste jaren gebeurde dat niet meer. Ik heb ook minder moeite om een echte lach naar iemand te sturen, zo eentje die van binnenuit komt en niet gewoon een lach met je mond. Ook mijn wantrouwen naar onbekenden toe is veel minder geworden en dat is een veel fijnere manier om buiten te komen. En het lukt me ook beter om goed voor mezelf te zorgen. Vroeger kon ik zin hebben in een lekker warm bad, maar verloor ik de moed al met de gedachten van een bad moeten laten vollopen en de tijd die een bad neemt, waardoor ik uiteindelijk maar douchte. Maar de laatste weken heb ik al vaak een bad genomen en er echt van genoten.
  Het heeft mij wel wat tijd gekost om de MIR-Methode vol te houden. Een paar keer gestart en terug gestopt omdat het te zwaar was. Maar nadat ik een paar keer de methode in het bos gedaan heb is dat helemaal over en kost het mij geen moeite meer om ze te doen en voel ik me er goed bij.

  • Beste Iris,
   Hee, dat is een leuk idee: de MIR-Methode in het bos doen. Wie weet geeft de energie in de natuur op dat moment wel wat extra’s mee. Ben blij dat je het nu kunt volhouden. En dat je het jezelf nu gunt om de tijd voor jezelf te nemen en te genieten van waar je van houdt!
   Veel geluk!
   Mireille

  • Beste Iris,

   Wat een fijn verhaal ! Ik herken mezelf, als je verteld over mensen, die je zomaar aanspreken. En ook een echte glimlach geven. Mijn oude onderbuurvrouw, die ik maar weinig zie, zei me om nooit mijn lach te verliezen, omdat het net de zon is.
   Ik ben me steeds meer bewust van mijn missie, ik sta waarschijnlijk in de schaduw, maar maak er mensen en mezelf blij mee, hoewel ik niets bijzonders doet.
   Maar de MIR Methode volgen vind ik niet moeilijk en doe dat het liefst alleen thuis.
   Hartelijke groeten, Ada

 33. Zeer herkenbaar artikel!
  Ik reageer ook op Thea die van de laatste trede van de trap viel en weer tijd voor zichzelf nam.
  Ik ben afgelopen jaar 2x van boven naar beneden van de trap gevallen. De eerste keer viel ik flauw boven aan de trap; ik had heel veel kneuzingen, schaafwonde, zwellingen en een super blauw oog, alsmede een hersenschudding en een barstje in mijn schedel. De tweede keer gleed ik uit en had opnieuw heel veel kneuzingen enz. Dit keer geen nieuwe hersenschudding gelukkig.
  Het heeft beide keren lang geduurd voordat ik fysiek hersteld was en van dat barstje in mijn schedel heb ik nog af en toe last, maar ik heb wél heel veel geleerd over mezelf: ik had al mijn kracht weggegeven en me min of meer afhankelijk gemaakt van de wensen van iemand anders en dat bleek naderhand dus niet goed te zijn.
  Door opnieuw lange tijd de MIR-Methode te doen ben ik er weer helemaal bovenop gekomen; zowel fysiek, mentaal als emotioneel en ik zit weer veel beter in mijn vel en ‘weet’ dat ik mijn kracht dus niet moet weggeven maar dat ik er voor iemand kan zijn terwijl ik ook bij mezelf blijf.
  Opnieuw dankjewel voor de MIR-Methode dus!
  Irene

  • Beste Irene,
   Wat een ervaringen! Ik ben erg blij voor je dat het nu goed met je gaat. En wat mooi dat je er op die manier iets van kon leren! Krachtig!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 34. Lieve Mireille,
  Dank voor dit prachtige stuk over vrouwelijk leiderschap.
  Raakt me heel diep. Het raakt een diep verlangen van vrouwelijk leiderschap wat geleefd wil worden, in mij. Dank.

 35. Een Franstalige vriendin heeft ook interesse om de Mir methode te gaan toepassen. Bestaat het al in frans? (Engels wel maar die taal is ze niet machtig)

   • Beste Ingrid,

    Je Franse vriendin kan in ieder geval de 9 stappen in het Frans doen : la MIR Méthode. Ik woon al jaren in Frankrijk en begon trouwens in 1ste instantie in het Frans. Maar ik ben daarna doorgegaan met Nederlands, mijn moedertaal. Verder vind ik het heel leuk te lezen dat een Française daar ook geïnteresseerd in is. Doe haar mijn groeten en wens haar sterkte toe.
    Ada

 36. Dag Mireille, volg al jaren jouw werk en de 9 stappen ook regelmatig. Wil je bedanken dat jij en je grote hulp [man] zoveel doen om het leven wat aangenamer te maken.
  Het is een tijd waar je zoveel te horen en te zien krijgt dat het je wel eens aan vliegt, daarom ben ik al een paar maanden gestopt om nieuws en zo te kijken en luisteren, lekker rust in je hoofd, zegen jouw en man, liefs Hannie.

  • Dankjewel voor je lieve woorden aan mij en mijn man!
   Ja, het is voor veel mensen wijsheid om minder nieuws te kijken en dicht bij zichzelf te blijven. Ik geloof erin dat hoe meer je dat doet, hoe meer je bijdraagt aan een fijnere wereld.
   Groetjes! Mireille

 37. Zeer, zeer herkenbaar! Gleed van de laatste trede van de trap, voet en ribben behoorlijk gekneusd. Tijd weer voor mezelf nemen!!! Had een avond gepland voor de buurthulp bij mij thuis. Ging door, met alle hulp van de buurt ☺️. Ik hoefde niets te doen. 20 mensen uit de buurt hadden een fijn samenZIJN!! Ook ik, op de bank!

  • Hai Thea,
   Wat een grappige manier van mensen bij elkaar brengen! En ja, de kunst van ontvangen heb je meteen ook laten zien. Fijn dat je zo 20 mensen een fijne avond hebt kunnen geven!
   Sterkte met je blessures!
   Groetjes, Mireille

 38. Nog een: je luistert bij conflict naar beide partijen en probeert ze milder over elkaar te laten denken. Bruggenbouwen dus.
  Mooi Mireille je lijst. Ik had het zo nog niet bekeken. Misschien dat je deze aanvulling kunt gebruiken.

  • Beste Maud,
   Ja, dankjewel voor deze aanvulling! Toen ik het schreef, moest ik aan een vriendin denken die bruggenbouwer is in haar kledingwinkel! Ik vind het zo leuk om te zien dat dat dus ook vrouwelijk leiderschap is!
   Groetjes,
   Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.